האם לכעוס על אבא שמן? שו"ת יורה דעה עם הרב אביעד שינוול

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 июн 2024
  • שאלה
    אבא שלי שמן ואני מאוכזב ממנו. הוא ניסה עשרות פעמים ולא הצליח להרזות. זה לא בריא בשבילו. באופן כללי אני ממש מעריך אותו כי הוא עשה דברים גדולים בחיים שלו אבל בתחום הזה ציפיתי שהוא יהיה דמות לחיקוי וממש התאכזבתי ממנו. גם אני סבלתי מעודף משקל והצלחתי להרזות כך שאני יודע שזה אפשרי. אני כועס עליו שהוא לא לוקח את עצמו בידיים ולמרות שכך המשפחה מנסה לעזור לו הוא לא מספיק רוצה בשביל לשנות את זה. ניסינו כל כך הרבה דברים ושום דבר לא עזר לו להשתנות.
    האם להגיד לו כמה אני מאוכזב ממנו? האם זה פוגע בכיבוד הורים?
    תשובה
    לנושא זה צריך לגשת בשני רבדים: 1. בין שני אנשים. 2. בין הורה לילד
    בין שני אנשים
    אדם שרואה את עצמו כמסכן ישאר מסכן אם יתייחסו אליו ככזה. אם הוא רוצה להרזות ולא מצליח אז קשה לו עם עצמו. הוא מאוכזב ומתוסכל מזה. אם השדר שהוא מקבל מהאנשים שאוהבים אותו שהוא לא יוצלח, מאוכזבים ממנו ושכנראה הוא לא רוצה מספיק זה לא יסייע לתחושת המסוגלות שלו. החלפתם תפקידים ואתה מתייחס אליו כאילו הוא הילד החלש ואתה האבא המוצלח שמלמד את הבן שלו את הדרך בחיים. אין פגיעה עמוקה בתחושת המסוגלות של אדם אלא כאשר ילדיו מחזיקים אותו שהרי לאורך החיים הוא העמיד אותם והם היו זקוקים לו.
    בסיפור של רבי אלעזר בן דורדיא (ע"ז יז א) הוא מבין שטעה ועכשיו מנסה לקבל סיוע מהסביבה אך לא מצליח כי כאשר אדם חושב שהוא חלש וצריך ישועה אז לא יצליח להתקדם. ההתקדמות האמיתית מתרחשת רק כאשר הוא אומר ש"אין הדבר תלוי אלא בי". יש תחושת מסוגלות עצומה במשפט הזה וכך צריך להתייחס אליו. צריך להרפות מהנסיון לחנך אותו ולהאמין בו שהוא מסוגל ואין הדבר תלוי אלא בו ולכן אם הוא יחליט להרזות הוא יצליח.
    בין אבא לילד
    השו"ע (יו"ד רמ יא) מתייחס למצב בו האב עובר עבירה ואומר שאסור לבן להוכיח אותו באופן ישיר ולומר "אבא אתה חוטא" אלא רק לרמוז על ידי זה שיזכיר לאבא שכתוב בתורה על המעשה הזה שהוא אסור.
    אמנם, התנהלות באופן לא בריא הינה מידה לא טובה ואסורה מדין מידות טובות, "והלכת בדרכיו" (דברים כח ט. סהמ"צ מ"ע ח) אך אין מעשה מסוים אסור שניתן להצביע עליו שהרי אין איסור לאכול גלידה כשרה ולכן כאשר מוכיח את אביו בעצם איננו מפריש אותו מאיסור שהרי זו פעולה מותרת.
    כמובן שלא מדובר פה בהלכה גמורה ובשאלה שניתן לדון בה באיסור או בהיתר אלא בהדרכה כללית על פי דרכה של תורה.
    לסיכום: אם אבא נמצא במקום בו הוא רוצה להתקדם ואיננו מרוצה מהמצב בו הוא נמצא צריך לאפשר לו לעבור את התהליכים הללו לבד ולתמוך אם הוא מבקש תמיכה.

Комментарии •