Bună seara Domnule Profesor, sunteti formidabil. Chiar mă mandresc că sunt Romancă cu oameni ca D-voastră, sunteti o enciclopedie. Vă multumesc din suflet pentru tot.Felicitări. Sănătate si.....pe curand.🙏👏
Nu are nimeni ca majoritatea sunt niste papagali care cred ca daca au citit 2 carti si vorbit cu 2-3 bosorogi de prin sat stiu cum se intretine o livada. Doar imi doresc ca acest om sa continue munca sanatos si sa o impartaseasca cu noi.
Foarte bine explicat atât teoretic dar mai ales practic . A-ți fost inspirat că a-ți prezentat pe un viitor pom la ghiveci și l-ați rotit pt a se observa din diferite unghiuri.Bravo și vă felicit pt.modul prezentării!
Buna seara. Am o intrebare, daca toti pomii fructiferi, indiferent de soi, ar trebui sa le fie dirijate sarpantele/scheletul in anul 2 de la plantare, astfel incat centrul acestuia sa ramana liber? Am vazut anumite postari/videoclipuri in care pomilor li se leaga o sfoara de ramuri ca sa li se deschida unghiul spre exterior. Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Buna seara, ati dat timpul inapoi pentru a ne invata cum altii nu au facut-o,ati comprimat 3 ani in 10minute,sunteti un mag d-le si va multumesc pentru toata stradania si invataturile dvoastra,respectele mele !🤝🙏
@@pomicolanalbant cu siguranță este un privilegiu sa vedem și să ni se explice stilul de lucru. Spun că pentru mine cel puțin este un privilegiu deoarece practic dumneavoastră ne arătați și explicați amănunțit în câteva ore de filmare munca poate de o viață si mii de ore, state în picioare, in soare, vânt, ore petrecute pe studiu și teste. Încă o dată, va mulțumesc.
Incredibil! Sunteți extraordinar! Sa vă dea bunul Dumnezeu sănătate și putere de muncă pentru că avem multe de învățat de la dumneavoastră! Sunteți numărul 1, ce sa mai! Trei ani in zece minute, iar montajul acestei treceri in timp a fost extraordinar! Am rămas fără cuvinte! Sănătate și la cat mai multe filmulețe educative! Va salut, cu deosebit respect!
Interesanta , aceasta forma de vas , cu dubla bifurcare !! ....invatam , mereu lucruri noi si folositoare ! Multumim frumos ! Sanatate si numai bine !!
O sa va mai pun întrebări, ne am mutat Intr un cătun izolat în Apuseni, și doresc sa plantez pomi, cei vechi sunt f bătrâni și nu a avut nimeni grijă de ei.
Eu personal nu pot decât sa va mulțumesc frumos pentru toate lucrurile învățate de la dumneavoastră. Va apreciez foarte mult. Și va doresc multa sănătate.
Bravo ! Cel mai bun video gasit pe youtube legat de acest subiect ! Explicat foarte bine pe intelesul oricui , iar faptul ca ati prezentat trecerea de la un an la altul m-a facut sa inteleg foarte usor ce trebuie sa fac. Felicitari pentru modul in care explicati.
Va mulțumesc pentru acest material educativ deoarece este foarte bine realizat eu sunt pasionat de creșterea și îngrijirea Pomilor fructiferi sunt la inceput de drum și va sunt recunoscător pentru munca depusa și pentru informațiile prețioase care sunt de mare ajutor pe viitor sa aveți multă sănătate și fericire!!
Îmi plac prezentările dumneavoastră scurte şi la obiect foarte utile pentru copacii din curte .Sunteţi tare faţă de alţii cu doctorate pe care nu îi mai urmăresc de ceva timp . Felicitări şi sănătate .
Am privit cu atentie astazi postarea dumneavoastra cu taierea la cires si am inteles aproape in totalitate. Sunteti minunat! Multumim mult pt pretioasele informatii, daca erati mai aproape veneam sa muncesc gratis de drag! Va doresc multa sanatate, putere de munca si rabdare sa ne mai explicati si noua!
Excepțional!!!! Pentru răbdarea pe care o aveți și modul în care explicați cum să formăm un pom fructifer pentru a avea fructe vă mulțumesc mult!!!! Vă doresc multă sănătate și noroc!!! Sunteți un om deosebit de bun!!!
daca postati acest tutorial cu 2 saptamani mai devreme nu ciunteam un piersic asa rau 😇. sunteti in top 3 generatori de continut d.p.m.d.v. multumesc!!!
Camir,sunt sincer interesat de ceilalti doi din top 3(al Dvs.), deoarece ar trebui sa fie foarte buni)data fiind calitatea deosebita(aici suntem in acord) a dlui Trifu-daca nu ma-nsel,de la "pomicola Nalbant".Deci,la cine faceti referire?
Excelent episod! De-abia astept restul episoadelor. Va rog, daca aveti cum, sa atingeti si subiectul 'vasului intarziat' pentru pomii care au fost tunsi gresit in primii ani.
Bună seara. Sunt abonat la canal și am urmărit cu mare interes foarte multe filmulețe, nu am apucat sa vad tot, însă am întrat în dilema pentru tăierile din primi ani de formare(pomii mei sunt în anul 2-plantați anul trecut în primăvara ), deoarece sunt și tăierile in verde, care nu mai știu când sa le tai ca perioada, eu am înțeles ca în verde trebuie în mai-iunie apoi în august (am:meri, peri, cireș, cais, piersic, visin, pruni, gutui câte 2-3 din fiecare-plantați odată ). La pomi mari peste 3-4 ani am inreles, însă mai tineri...... exemplu care a crescut foarte tare:par, cais, prun, am tăiat o data în iunie la 25-35cm, iar acuma în august au 1-2m lungime, la cais am înțeles ca e bine de tăiat pentru anticipati dar totuși sunt tineri și ju prea are rost anticipati, sau.... , dar la ce lungime? 80 cm și la primăvară mai scurtez o data la 40-50? Asta aplic la toți pomii? Sunt pomi la care sa nu ii tai în verde în primi 4 ani în luna august și mai bine tai doar în primăvara? Sa nu fie problema pentru iarna dacă sunt asa tineri? Obligatoriu după fiecare taiere sa stropesc pomii pentru a proteja de boli? Ar fi ceva universal în aceasta situație? Nu sunt recomandări de temperatura și precipitații la aceste taieri în verde? Rog răspuns punctual pentru a nu întra în ceata mai tare și executa lucrări greșit. Felicitări încă o data și mulțumiri în numele tuturor începătorilor pentru toate explicațiile, deoarece astfel nu ajungem sa ne batem joc de plante și sa le ajutam.
De fiecare data eu explic logica lucrarilor si asta este cel mai important de urmărit ! Am spus in mai multe tutoriale ,ca la pomi in primii ani ,se fac doar taieri de formare a coroanei ,urmarind ramuri de schelet si le cele de semischelet si eliminand concurentii ! Taierile de scurtare a ramuri de schelet si a celor de semischelet se fac in primavara cat mai tarziu si am spus eu ca facem asta ,pentru pomul se afla in perioada de dezvoltare maxima a radacinilor ! Iar radacinile se dezvolta f mult primavara si toamna ,dac continua si pe timpul iernii ! Nu scurtam ramuri de schelet si de semischelet in august decat daca lungimea lor poate produce dezbinarea si scurtarea se face moderat ,urmand ca in primavare cat mai tarziu sa facem scurtatile la dimensiunea normala pentru onstructia ramuri de schelet si de semischelet ! Logica este ca pomii in primii 3/4 ani au nevoie de i coroana car mai bogata in ramuri pentru dezvoltare radacinilor si totodata pentru ca pomul sa se simta inplinit si sa intre pe rod ! Un pom tanar anana intrarea pe rod daca i se da o parte mai mare de ramuri jos ! Prima lui grija este dezvoltarea personala si a doua este reproducria ! Va mulțumesc ! Pentru interesul acordat si va recomand si celelalte tutoriale ale mele ,dar urmarind logica lucrarilor . Evitati retinerea mecanica a lucrarilor ,pentru ca nu veti performa niciodata !
@@pomicolanalbant Bună dimineață. Va mulțumesc foarte mult pentru răspuns. În acest caz nu am sa fac taieri, decât la primăvară. Sănătate multă și putere de munca va doresc.
Va salut. Vreau sa va intreb daca se poate tine un pom fructifer la ghiveci in primii doi ani de viata si apoi sa poata fi plantat in locul final? Va intreb asta deoarece am un sol saracacios, iar la ghiveci îi pot oferi alte conditii, pana inradacineaza binisor. Daca ghiveciul are un diametru de 50 cm, este suficient? Multumesc.
Nu merita ,va forma radacini inghesuite si va porni mai greu dupatransplant ,mai bine faceti groapa putin mai mare si puneti acolo pamant mai bun . Un pamant mai saracacios ,nu e un panant rau pentru pomi .
Buna seara. Am o intrebare, daca toti pomii fructiferi, indiferent de soi, ar trebui sa le fie dirijate sarpantele/scheletul in anul 2 de la plantare, astfel incat centrul acestuia sa ramana liber? Am vazut anumite postari/videoclipuri in care pomilor li se leaga o sfoara de ramuri ca sa li se deschida unghiul spre exterior. Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Buna seara ! Sunt cateva tehnici mai artizanale ,cu care se poate jongla acolo unde vorbim de cativa pomi ! In cazul prezentat de dumneavoastra ,astfel de interventii se fac la pomii care ,caracteristicile lor ca soi ,presupune cresteri puternic pe verticala ,dar trebuie avut grija ca,inclinatia ramurilor sa nu depaseasca 40-45 de grade . Cu cat inclinatia este mai mare ,cu atat vor aparea mai multi lastarii lacomi si de aici incepe incertudinea !
as incerca sa le largesc putin coroana, fiind in anul 2 de la plantare. sa ii leg acum, iar in primavara sa le dau drumul, ca sa nu creasca lastari lacomi, cum spuneti dvs. ce ma sfatuiti sa fac? multumesc
Buna seara. Recomandati plecarea cu doua ramuri si apoi bifurcarea celor doua la PIERSIC? Din alt film am inteles justificarea bifurcarii la cires. La ce lungime se taie in anul II, cele doua ramuri de schelet? La taierea din anul III si urmatorii, ati precizat din 40 in 40cm. O alta intrebare: cires Regina, altoit pe Mahaleb merge bine cu coroana tip vas? Multumesc.
Da vreti sa faceti o bifurcare ,atunci prima scurtare este de 25/30 cm,iar irmatoarele 40/50. Vasul in acest caz este cred eu f buna dar si vas intarziat ,adica cu doua etaje a cate trei sarpante !
Domnul profesor oare pt tăierea la gutui pe când, că mă tot uit la el și nu știu cum să fac ,mi se pare tare diferit față de ceilalți pomi . Mulțumesc, toate respectele.
Mulțumesc domnului profesor pentru prezentarea 3D ,însă ori nu am fost foarte atent,dar pentru un începător trebuie specificat că obiectul de studiu a fost filmat pe un postament rotativ pt a evidenția cât mai bine cum se procedează pt formarea coroanei însă trebuie conștientizat faptul că formarea coroanei începe mai jos (dimensiune echivalentă cu postamentul de prezentare) Special pentru înțelegerea mea doresc să înțeleg ce trebuie să fac cu fructele rămase în pom peste iarnă, (probabil o parte infestate cu monilioza) le pot ingloba în sol ? le pot iglobaba în compost ?sau trebuie să le distrug ? Mulțumesc, și apreciez efortul și răbdarea dumneavoastră.
Intrebare de incepator, daca cumparam un pom de anul 2 si dorim plantarea in primavara ... mai este valabila treaba cu taierea tuturor lastarilor? sau doar in anul 1 e recomandat sa fac asta ?
Pai nu exista pomi de anul 1 . Cel mai tanar pom altoit ,este de anul doi . Daca va referiti la pom de anul trei ,ramurile lui sunt ramuri re un an ,nu sunt lastari anticipati . Pe acestea ,dupa plantare ii scurtati la cativa muguri ! Deci nu mai mai eliminati toata coroana ,pentru ca e posibil ca su taietura sa nu mai aveti muguri vegetativi din care sa porneasca lastar noi !
Buna ziua , am plantat un prun care avea o corana mica , am dat jos coroana asa cum am vazut la dvs ,dar acum in toamna are doar 2 ramuri care au crescut cam 70...cm . Intrebare cum tai acum si ce fac in urmatorul an . Multimesc pt raspun si va doresc sarbatori fericite .
In primavara scurtati cele doua ramuri la 15-20 cm pentru a obtine bifurcatii si urmatoarea primavara ,veti scurta cele patra ramuri ,la 40-50 cm ! In felul acesta ve-ti construi ramuri de schelet ale pomului !
Buna ziua si la multi ani! Ma confrunt si eu cu o problema: incepator fiind am cumparat pomii cu anticipati, cu gandul că-i voi taia la plantare, dar dupa ce i-am plantat am realizat ca mai jos nu mai am muguri ( au fost taiati in pepiniera) asa ca am lăsat anticipatii. Problema este ca dupa 2 ani de la plantare ei sunt anemici si cu cresteri foarte mici. Ce ma sfatuiti sa fac? Pot să-i aduc pe linia de plutire cu ingrasamant si de ingrasaman sau ii scot, pierd cei doi ani si o iau de la capat cu mai mare atentie. Mulțumesc anticipat.
Nu ! Scurtati ramurile asa cum sunt la doi trei muguri si punetii o galeata cu apa in care dizolvati un produs starter pentru plante ,indiferent ce gasiti la fitofarmacie ! Un an bun va doresc !
Buna seara , la un mar golden luat anul asta , aveam deja 5 lăstari anticipați care erau prea jos și am tăiat toți lăstarii anticipați lăsând muguri pe lungimea care am lăsat o de 80 cm. Întrebarea este dacă am făcut bine?
Da ,daca sunt aproape la fel ca marime ,le puteti scurta la acelasi nivel si din lastarii care vor da ,v-a alegeti cate doi pentru fiecare ,formand bifurcatii .Succes !
Buna ziua! As vrea sa va pun o intrebare. De ce fructele din pomii mei fructiferi nu sunt dulci? Locuim in oras, la casa, avem predominant arbusti ornamentali, dar am plantat si 3 pomisori. Avem un par pitic cumparat in ghiveci si care a facut ff multe pere inca din primul an. Mari, ff grele, in jur de 40 de pere imense, dar nu prea dulci. Pomul este ff mic, 1.50 maxim, dar este absolut incarcat, gata sa cada, este un pomisor de care se mira toata lumea, nimeni nu a mai vazut asa ceva. Toti ii fac poze. Nu am facut nici o taiere, nu stim cum...Anul trecut in primavara am mai plantat un piersic tot din ghiveci si un cires. Piersicul are niste cracute subtiri de tot,a zecea parte din grosinea degetului mic😄, insa a facut cred ca 30 de piersicute. Adica ceva de de neimaginat.Am dat multe jos, dar tot au ramas f multe.Fructele au fost micute, dar si acestea nu au fost dulci. Se intampla asta deoarece sunt prea multe? Trebuiesc rupte florile? Ciresul a facut 2 cirese care au ramas tari si fara gust. Acesta este mai viguros, dar fructele nu au putut ajunge la maturitatea necesara. Ii iubesc, si as vrea sa stiu cum sa-i ajut. Le am pus doar compost la radacina si i am udat. Va multumesc pt filmulete, sunt la inceput, am vz cateva.
Anul acesta dati din flori jos si dupa ce fac fructe raritile ,lasati cateva .la anul care vine la fel ,lasatil sa se dezvolte sa faca frunze multe ,sa-si dezvolte dadacina .ca sa aiba fructe dulci are nevoie de multe frunze . Pamantul este prea gras .
Bună ziua. Am cumpărat niște pomi fructiferi zilele acestea și neștiind cum sa i plantez i am plantat fără fasonare și mocirlire. Se intampla ceva dacă ii scot din pământ și ii pun din nou corect ? Sau se vor prinde asa
Buna seara ! Va adresez o întrebare și sper sa aveți puțin timp pentru a-mi răspunde . Un corcoduș in vârste de aproximativ 5 ani pe care l-am altoit în despicătură cu un altoi de prun și care în vara anului trecut a emis și anticipate , ce trebuie sa fac pentru a forma corect o coroană ? Elimin anticipatele ?
@@pomicolanalbant Mulțumesc , nu-mi este clar .Rădăcinile portaltoiului fiind puternice a generat o creștere viguroasă a altoiului care a emis în primul an lăstari anticipați . Anul acesta ( fiind anul 2 de la altoire ), acei lăstari anticipați ii elimin pentru a forța altoiul sa dea lăstari noi viguroși din care sa formez scheletul pomului ? Va mulțumesc pentru timpul acordat și pentru lecțiile pe care cine vrea , are ce învăța . Sănătate mult
Va salut, va urmăresc cu drag toate videoclipurile, mi-ar placea daca ați putea face un video cu tăieri la pomi neingrijiti, modalitatea de readucere in parametrii, respectiv modul de incadrare într-o formă si de asemenea tăieri de întinerire la pomi foarte bătrâni,mulțumesc anticipat
Daca este altoit pe mahaleb (talie mare )VAS INTARZIAT. Daca este altoit pe colt sau gisela (talie mica)fus cu AX CENTRAL . Vin cu un tutorial cu asta !
Buna.Am si eu 12 meri 6 pruni 4 caisi 6 ciresi 1 par si 4 gutui si sunt la campie langa Craiova.Cand recomandati sa incep la taiat?Toti au 3-4 ani.Toti sunt vas dar parul l-am facut lider central pt ca asa creste el.
Va salut, si eu tot langa Craiova sunt si o sa incep taierile in functie de vreme, anul asta sigur dupa 15 februarie pentru că vine un val de frig, dupa care vor urma stropirile.
Avand in vedere ca nu aveti f mult de taliat si ca pomii nu sunt ka varsta de rodire maxima ,va recomand sa faceti taierile in prinavara inainte de umflarea mugurilor !
Daca tot vorbim de pomi tineri de formare,ar fi de interes ce facem daca apare roada in anul 2, o lasam sau dam jos,de ex eu am cires plantat in toamna 2021 si acum vad mugure floral,cum facem in acest caz.
Cel care mi i-a tăiat in primul an, mi-a lasat si anticipati sub varga principala. Acum in primavara, la taierea de anul 2, pot elimina lastarii Anticipati de la inel? De deasupra tăierii de la varga principala au dat 2-3 ramuri, cum au dat si la dvs.!
Bună seara . Ce am înțeles eu de la dv din mai multe clipuri de prezentare la tăiat pomi în forma de coroana : E la fel ca în bucătărie. Dacă faci o ciorba de perisoare nu intodeauna este obligatoriu sa o faci după aceeași rețetă.. Deci pomii se pot tăia la plantare la 40 , 60 , 80 sau chiar pana la 120 cm . După primul an se por lasă 2,3 ,sau chiar 4 șarpante la 15 , 20 chiar pana la 5o cm și apoi în fiecare an prelungim șarpante sau semisarpantele cu 30 ,40 , sau chiar 50 cm . Ca în bucătărie: " după ochi" !.Oricum am tăia pomul va rodi .
Exact ! Ne adaptam situatiei ! Si mai reglam si in urmatorii ani ce ne convine . Si apoi mai consultam si pomul sa vedem cum evolueaza ?ca si ciorba ,o mai gustam ca sa vedem ce-i mai trebuie ! Nu-i asa ?🤝
Păcat că nu am văzut această lecție în urmă cu 3 ani pentru că am fi pornit astfel doi cireși. Sunteți un mare pedagog întrucât nu e suficient ca omul să fie bun într-un domeniu dacă nu știe să transmită cunoștințele. O rugăminte: în toamnă am plantat un păr Napoca și un măr Gran Smith la 2 m de rândul de spalier( vrem să avem de toate în grădină), în martie vom putea să retezăm puieții la 60 cm urmând să formăm coroana după cum am văzut în tutorial? Mulțumim.
Domnule Ioan, foarte bine explicat, sunteți un profesor excelent. Vă mulțumesc. Vreau să iau legătura cu Dumneavoastră puteți lăsa un număr de telefon??
@@homorodangusti5277 depinde de sistemul de referință 😄 Daca ar fi sa lucreze într-un restaurant, probabil rădăcinile ar lucra la aprovizionare si frunzele la bucătărie
Cum sa rad ,e o intrebare fireasca pentru oameni care au profesii diferite . Raspunsul este cam asa :permanent intre coroana si radacina ,circula in ambele sensuri multe minerale ,aminoacizi si altele ,cu multe informatii !
Se pare ca s-a pierdut un an de dezvoltare, dar in realitate s-a dezvoltat radacina. Daca se lasau lastarii anticipati radacina trebuia sa munceasca din greu sa aduca seva pentru intregul frunzis si exista riscul ca pomul in iunie sa se epuizeze.....
@@Daniel-ee6ti cred ca-i discutabil, daca se pastrau doi lastari si se scurtau, nu dadeau decat cateva frunze la inceput, care oricum hranesc radacina, chiar si o creanga mica pusa la inradacinat poate face fara probleme cateva frunze inainte sa dea radacina.
Bună seara Domnule Profesor, sunteti formidabil. Chiar mă mandresc că sunt Romancă cu oameni ca D-voastră, sunteti o enciclopedie. Vă multumesc din suflet pentru tot.Felicitări. Sănătate si.....pe curand.🙏👏
Ma bucur sa aud asta ! Si iata un motiv da a fi mandru de ceva ! Va mulțumesc ! 🤝
Magie faceti prin comunicare !
Poate cel mai bun profesor !
Multumim !
Va mulțumesc ! 🤝
Exact tipul asta de clipuri NU IL ARE NIMENI...Felicitările mele pentru un conținut extraordinar!
Nu are nimeni ca majoritatea sunt niste papagali care cred ca daca au citit 2 carti si vorbit cu 2-3 bosorogi de prin sat stiu cum se intretine o livada.
Doar imi doresc ca acest om sa continue munca sanatos si sa o impartaseasca cu noi.
Ma bucur sa aud asta !
:))))
@@shalom4741 🤣🤣🤣
Un adevarat maestru ! Multa sanatate sa puteti ănvăta pe multa lume . Multumim.
Va mulțumesc ! 👍🤝
Foarte bine explicat atât teoretic dar mai ales practic . A-ți fost inspirat că a-ți prezentat pe un viitor pom la ghiveci și l-ați rotit pt a se observa din diferite unghiuri.Bravo și vă felicit pt.modul prezentării!
Va mulțumesc ! 👍🤝
Buna seara. Am o intrebare, daca toti pomii fructiferi, indiferent de soi, ar trebui sa le fie dirijate sarpantele/scheletul in anul 2 de la plantare, astfel incat centrul acestuia sa ramana liber? Am vazut anumite postari/videoclipuri in care pomilor li se leaga o sfoara de ramuri ca sa li se deschida unghiul spre exterior. Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Felicitari. Sunteti o mană cereasca pentru multa lume
Ma bucur ! Va mulțumesc ! 🤝
Buna seara,
ati dat timpul inapoi pentru a ne invata cum altii nu au facut-o,ati comprimat 3 ani in 10minute,sunteti un mag d-le si va multumesc pentru toata stradania si invataturile dvoastra,respectele mele !🤝🙏
Si eu va multumesc pentru interesul cu care ma urmariti !👍🤝
Mulțumesc pentru tot ce faceți pentru noi, am învățat multe lucruri noi, mai mult decât speram.
Si eu va multumesc ! Si va asigur ca nu vieti pierdeti timpul ,urmarind canalul meu !👍🤝
@@pomicolanalbant cu siguranță este un privilegiu sa vedem și să ni se explice stilul de lucru.
Spun că pentru mine cel puțin este un privilegiu deoarece practic dumneavoastră ne arătați și explicați amănunțit în câteva ore de filmare munca poate de o viață si mii de ore, state în picioare, in soare, vânt, ore petrecute pe studiu și teste.
Încă o dată, va mulțumesc.
Incredibil! Sunteți extraordinar! Sa vă dea bunul Dumnezeu sănătate și putere de muncă pentru că avem multe de învățat de la dumneavoastră! Sunteți numărul 1, ce sa mai! Trei ani in zece minute, iar montajul acestei treceri in timp a fost extraordinar! Am rămas fără cuvinte! Sănătate și la cat mai multe filmulețe educative! Va salut, cu deosebit respect!
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc ! 🤝
Voi fi scurt si concis: nota 10!
Cu felicitari!
Da! Va mulțumesc !
Felicitari! Dacă mai arătați și tăierile din următorii 2 ani este o adevărată lecție pt. amatori. 👏
Oricum voi veni cu alte tutoriale de continuare in formarea coroanei dar si cu taierile care se fac in anii respectivi !
Interesanta , aceasta forma de vas , cu dubla bifurcare !! ....invatam , mereu lucruri noi si folositoare ! Multumim frumos ! Sanatate si numai bine !!
Ma bucur ! Si sa va fie de folos !👍
Va multumim mult! Aveti cel mai bun si mai util tutorial de formare a coroanei in forma de vas pe care l-am putut eu gasi pe youtube.
Va multumesc pentru apreciere ! 🤝
Bună ziua
Uimitor, acoperiți toate explicațiile necesare, mulțumim.Să vă dea Dumnezeu sănătate și material de lucru.
Buna ziua ! Si va mulțumesc ! 🤝
Mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate !
Ma bucur ! Ca v-a placut si ca faceti parte din aceasta mare comunitate !👍🤝
Foarte educativ, mulțumesc frumos domnule profesor! Sănătate și spor în toate .
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc ! 🤝
Vă mulțumim pentru aceste explicații și demonstrații practice atât de bine prezentate în stilul dv., incât să înțelegem; cum ,ce și de ce !
Va mulțumesc ! 👍🤝
Cu adevărat, profesionist, mai sus de acest nivel nu se poate, felicitări! Mulțumim frumos!
Zile frumoase va doresc !
Va urmărim cu atenție, mulțumim!
Ma bucur ! Si va mulțumesc ,in acelasi timp.🤝
O sa va mai pun întrebări, ne am mutat Intr un cătun izolat în Apuseni, și doresc sa plantez pomi, cei vechi sunt f bătrâni și nu a avut nimeni grijă de ei.
Buna seara oameni dragi! Multumim maestre!
Buna seara ! 🤝
Un profesor adevărat.
Sa trăiți ca ne trebuiti.
🤝
Superb cum ati avut copaci atat de frumos sincronizati ca si aspect. Foarte buna expunerea. Multumim. 😊
Da ,am cautat ceva care sa corspunda cu ce vorbesc !🤝
Eu personal nu pot decât sa va mulțumesc frumos pentru toate lucrurile învățate de la dumneavoastră. Va apreciez foarte mult. Și va doresc multa sănătate.
Si eu va multumesc ! 🤝
Meseriaș ca de obicei. Multă sănătate!
Zile frumoase va doresc ! 👍
Superutile informatii!!!
Va mulțumesc !
Mulțumim foarte mult, așteptam un astfel de tutorial!
Va mulțumesc ! 👍
Bravo ! Cel mai bun video gasit pe youtube legat de acest subiect ! Explicat foarte bine pe intelesul oricui , iar faptul ca ati prezentat trecerea de la un an la altul m-a facut sa inteleg foarte usor ce trebuie sa fac. Felicitari pentru modul in care explicati.
Ma bucur ! 👍
mii de multumiri dl profesor ma simt in bancile scoli din nou va urmaresc cu deosebit interes numai bine
Va mulțumesc pentru interesul cu care ma urmariti si pentru frecventa la cursuri !👍
Sunteți un bun profesor, multumim!
Va mulțumesc !👍
Va mulțumesc pentru acest material educativ deoarece este foarte bine realizat eu sunt pasionat de creșterea și îngrijirea Pomilor fructiferi sunt la inceput de drum și va sunt recunoscător pentru munca depusa și pentru informațiile prețioase care sunt de mare ajutor pe viitor sa aveți multă sănătate și fericire!!
Va salut ! Ma bucur si ramaneti aproape !🤝
Jos pălăria stimate domn ! Aveți har, și-mi face plăcere să vă urmaresc ! Sănătate !
Si dumneavoastra !🤝
Profi, ca de obicei!
Ma bucur ! 👍🤝
Multumesc pt explicatii si informatii Sa aveti SANATATE
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc !
Îmi plac prezentările dumneavoastră scurte şi la obiect foarte utile pentru copacii din curte .Sunteţi tare faţă de alţii cu doctorate pe care nu îi mai urmăresc de ceva timp . Felicitări şi sănătate .
Va multumesc pentru apreciere !
Să trăițiiiii maestre Un episod bun ar fi și despre FERTILIZARE când cum și dece. MULȚUMIM anticipat
Lucrez la aceste tutoriale !🤝
Dumnezeu să vă binecuvânteze. Amin
Va mulțumesc !
Am privit cu atentie astazi postarea dumneavoastra cu taierea la cires si am inteles aproape in totalitate. Sunteti minunat! Multumim mult pt pretioasele informatii, daca erati mai aproape veneam sa muncesc gratis de drag! Va doresc multa sanatate, putere de munca si rabdare sa ne mai explicati si noua!
Da,sa stiti ca nu sunteti singurul care se ofera sa ma ajute la taieri !ma bucur ! 🤝
Multumim ! Toate bune, rod bogat !
👍🤝
Excepțional!!!! Pentru răbdarea pe care o aveți și modul în care explicați cum să formăm un pom fructifer pentru a avea fructe vă mulțumesc mult!!!! Vă doresc multă sănătate și noroc!!! Sunteți un om deosebit de bun!!!
Va mulțumesc pentru tot 🤝
Mulțumesc!
Si eu 🤝
Foarte interesant,multumim.
Ma bucur ! Si va mulțumesc ! 🤝
Mulțumim!
Sevm
Ce repede au trecut anii 😂😂😂 glumesc ... multumim pentru învațaturã
:))
daca postati acest tutorial cu 2 saptamani mai devreme nu ciunteam un piersic asa rau 😇.
sunteti in top 3 generatori de continut d.p.m.d.v.
multumesc!!!
Va salut, la piersic v-ați cam grăbit cu tăierea, parerea mea
@@cosmindrignei4425 Nu sunt plantati, a fost doar demonstrativ.
Binenteles !
Daca nu va suparati cine sunt ceilalti doi?
Camir,sunt sincer interesat de ceilalti doi din top 3(al Dvs.), deoarece ar trebui sa fie foarte buni)data fiind calitatea deosebita(aici suntem in acord) a dlui Trifu-daca nu ma-nsel,de la "pomicola Nalbant".Deci,la cine faceti referire?
Jos pălăria, mulțumim mult!
Si eu va multumesc ! 🤝
Foarte bine explicat
👍🤝
Cel mai bun exemplu !
Ma bucur ! 👍
Mulțumim pentru informații nr.1
👍
Mulțumesc.
Cu drag !
Va salut! Cred ca daca postati lectia asta mai devreme cu 3 ani, salvati multi pomi de la macel. Multa sanatate !
Ce sa spun , daca n-am avea si rele ,n-am vedea bunele !
MULȚUMESC MULT, RESPECT🤝👌📍📍📍📍📍
Cu mare drag !👍🤝
felicitari, multumim!
Va mulțumesc !
Excelent episod! De-abia astept restul episoadelor. Va rog, daca aveti cum, sa atingeti si subiectul 'vasului intarziat' pentru pomii care au fost tunsi gresit in primii ani.
Da ,voi veni cu un episod urmator !👍
Buna seara taierea la 80 cm se face dupa plantare toamna sau primavara urmatoare?multumesc
Multumim
Si eu va multumesc ! 👍
Bună seara. Sunt abonat la canal și am urmărit cu mare interes foarte multe filmulețe, nu am apucat sa vad tot, însă am întrat în dilema pentru tăierile din primi ani de formare(pomii mei sunt în anul 2-plantați anul trecut în primăvara ), deoarece sunt și tăierile in verde, care nu mai știu când sa le tai ca perioada, eu am înțeles ca în verde trebuie în mai-iunie apoi în august (am:meri, peri, cireș, cais, piersic, visin, pruni, gutui câte 2-3 din fiecare-plantați odată ). La pomi mari peste 3-4 ani am inreles, însă mai tineri...... exemplu care a crescut foarte tare:par, cais, prun, am tăiat o data în iunie la 25-35cm, iar acuma în august au 1-2m lungime, la cais am înțeles ca e bine de tăiat pentru anticipati dar totuși sunt tineri și ju prea are rost anticipati, sau.... , dar la ce lungime? 80 cm și la primăvară mai scurtez o data la 40-50? Asta aplic la toți pomii? Sunt pomi la care sa nu ii tai în verde în primi 4 ani în luna august și mai bine tai doar în primăvara? Sa nu fie problema pentru iarna dacă sunt asa tineri? Obligatoriu după fiecare taiere sa stropesc pomii pentru a proteja de boli? Ar fi ceva universal în aceasta situație? Nu sunt recomandări de temperatura și precipitații la aceste taieri în verde? Rog răspuns punctual pentru a nu întra în ceata mai tare și executa lucrări greșit. Felicitări încă o data și mulțumiri în numele tuturor începătorilor pentru toate explicațiile, deoarece astfel nu ajungem sa ne batem joc de plante și sa le ajutam.
De fiecare data eu explic logica lucrarilor si asta este cel mai important de urmărit !
Am spus in mai multe tutoriale ,ca la pomi in primii ani ,se fac doar taieri de formare a coroanei ,urmarind ramuri de schelet si le cele de semischelet si eliminand concurentii !
Taierile de scurtare a ramuri de schelet si a celor de semischelet se fac in primavara cat mai tarziu si am spus eu ca facem asta ,pentru pomul se afla in perioada de dezvoltare maxima a radacinilor ! Iar radacinile se dezvolta f mult primavara si toamna ,dac continua si pe timpul iernii !
Nu scurtam ramuri de schelet si de semischelet in august decat daca lungimea lor poate produce dezbinarea si scurtarea se face moderat ,urmand ca in primavare cat mai tarziu sa facem scurtatile la dimensiunea normala pentru onstructia ramuri de schelet si de semischelet !
Logica este ca pomii in primii 3/4 ani au nevoie de i coroana car mai bogata in ramuri pentru dezvoltare radacinilor si totodata pentru ca pomul sa se simta inplinit si sa intre pe rod !
Un pom tanar anana intrarea pe rod daca i se da o parte mai mare de ramuri jos !
Prima lui grija este dezvoltarea personala si a doua este reproducria !
Va mulțumesc ! Pentru interesul acordat si va recomand si celelalte tutoriale ale mele ,dar urmarind logica lucrarilor .
Evitati retinerea mecanica a lucrarilor ,pentru ca nu veti performa niciodata !
@@pomicolanalbant Bună dimineață. Va mulțumesc foarte mult pentru răspuns. În acest caz nu am sa fac taieri, decât la primăvară. Sănătate multă și putere de munca va doresc.
Va salut. Vreau sa va intreb daca se poate tine un pom fructifer la ghiveci in primii doi ani de viata si apoi sa poata fi plantat in locul final? Va intreb asta deoarece am un sol saracacios, iar la ghiveci îi pot oferi alte conditii, pana inradacineaza binisor. Daca ghiveciul are un diametru de 50 cm, este suficient? Multumesc.
Nu merita ,va forma radacini inghesuite si va porni mai greu dupatransplant ,mai bine faceti groapa putin mai mare si puneti acolo pamant mai bun .
Un pamant mai saracacios ,nu e un panant rau pentru pomi .
Buna seara. Am o intrebare, daca toti pomii fructiferi, indiferent de soi, ar trebui sa le fie dirijate sarpantele/scheletul in anul 2 de la plantare, astfel incat centrul acestuia sa ramana liber? Am vazut anumite postari/videoclipuri in care pomilor li se leaga o sfoara de ramuri ca sa li se deschida unghiul spre exterior. Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Buna seara !
Sunt cateva tehnici mai artizanale ,cu care se poate jongla acolo unde vorbim de cativa pomi !
In cazul prezentat de dumneavoastra ,astfel de interventii se fac la pomii care ,caracteristicile lor ca soi ,presupune cresteri puternic pe verticala ,dar trebuie avut grija ca,inclinatia ramurilor sa nu depaseasca 40-45 de grade .
Cu cat inclinatia este mai mare ,cu atat vor aparea mai multi lastarii lacomi si de aici incepe incertudinea !
as incerca sa le largesc putin coroana, fiind in anul 2 de la plantare. sa ii leg acum, iar in primavara sa le dau drumul, ca sa nu creasca lastari lacomi, cum spuneti dvs. ce ma sfatuiti sa fac? multumesc
Va multumim!
Cu drag !
👍👍👏👏👏
👍🤝🤝
Bună ziua ! Am și eu o întrebare : nu este totuși cam mare înalțimea de la care pornesc cele două ramuri ? Mulțumesc.
Tulpina din pomului prezentat aici are 60 cm si este perfecta !
Foarte frumos!
Va mulțumesc ! 🤝
Respect!
Buna seara.
Recomandati plecarea cu doua ramuri si apoi bifurcarea celor doua la PIERSIC? Din alt film am inteles justificarea bifurcarii la cires.
La ce lungime se taie in anul II, cele doua ramuri de schelet?
La taierea din anul III si urmatorii, ati precizat din 40 in 40cm.
O alta intrebare: cires Regina, altoit pe Mahaleb merge bine cu coroana tip vas?
Multumesc.
Da vreti sa faceti o bifurcare ,atunci prima scurtare este de 25/30 cm,iar irmatoarele 40/50.
Vasul in acest caz este cred eu f buna dar si vas intarziat ,adica cu doua etaje a cate trei sarpante !
Domnul profesor oare pt tăierea la gutui pe când, că mă tot uit la el și nu știu cum să fac ,mi se pare tare diferit față de ceilalți pomi . Mulțumesc, toate respectele.
Aveti aici un tutorial 👉ruclips.net/video/-mwh5eaO79k/видео.html
Mulțumesc pentru sfat sunteți foarte prompt cu răspunsul.
Mulțumesc domnului profesor pentru prezentarea 3D ,însă ori nu am fost foarte atent,dar pentru un începător trebuie specificat că obiectul de studiu a fost filmat pe un postament rotativ pt a evidenția cât mai bine cum se procedează pt formarea coroanei însă trebuie conștientizat faptul că formarea coroanei începe mai jos (dimensiune echivalentă cu postamentul de prezentare) Special pentru înțelegerea mea doresc să înțeleg ce trebuie să fac cu fructele rămase în pom peste iarnă, (probabil o parte infestate cu monilioza) le pot ingloba în sol ? le pot iglobaba în compost ?sau trebuie să le distrug ?
Mulțumesc, și apreciez efortul și răbdarea dumneavoastră.
Totul se incorporeaza in sol ,de aici in colo ,e treaba naturii !👍
Intrebare de incepator, daca cumparam un pom de anul 2 si dorim plantarea in primavara ... mai este valabila treaba cu taierea tuturor lastarilor? sau doar in anul 1 e recomandat sa fac asta ?
Pai nu exista pomi de anul 1 .
Cel mai tanar pom altoit ,este de anul doi .
Daca va referiti la pom de anul trei ,ramurile lui sunt ramuri re un an ,nu sunt lastari anticipati .
Pe acestea ,dupa plantare ii scurtati la cativa muguri !
Deci nu mai mai eliminati toata coroana ,pentru ca e posibil ca su taietura sa nu mai aveti muguri vegetativi din care sa porneasca lastar noi !
Buna ziua , am plantat un prun care avea o corana mica , am dat jos coroana asa cum am vazut la dvs ,dar acum in toamna are doar 2 ramuri care au crescut cam 70...cm .
Intrebare cum tai acum si ce fac in urmatorul an .
Multimesc pt raspun si va doresc sarbatori fericite .
In primavara scurtati cele doua ramuri la 15-20 cm pentru a obtine bifurcatii si urmatoarea primavara ,veti scurta cele patra ramuri ,la 40-50 cm !
In felul acesta ve-ti construi ramuri de schelet ale pomului !
Buna ziua si la multi ani! Ma confrunt si eu cu o problema: incepator fiind am cumparat pomii cu anticipati, cu gandul că-i voi taia la plantare, dar dupa ce i-am plantat am realizat ca mai jos nu mai am muguri ( au fost taiati in pepiniera) asa ca am lăsat anticipatii. Problema este ca dupa 2 ani de la plantare ei sunt anemici si cu cresteri foarte mici. Ce ma sfatuiti sa fac? Pot să-i aduc pe linia de plutire cu ingrasamant si de ingrasaman sau ii scot, pierd cei doi ani si o iau de la capat cu mai mare atentie. Mulțumesc anticipat.
Nu ! Scurtati ramurile asa cum sunt la doi trei muguri si punetii o galeata cu apa in care dizolvati un produs starter pentru plante ,indiferent ce gasiti la fitofarmacie !
Un an bun va doresc !
Buna seara , la un mar golden luat anul asta , aveam deja 5 lăstari anticipați care erau prea jos și am tăiat toți lăstarii anticipați lăsând muguri pe lungimea care am lăsat o de 80 cm. Întrebarea este dacă am făcut bine?
Da e f bine ! Acum o sa v-a alegeti din noii lastari ,viitoarele ramuri de ramuri de schelet si de la inaltimea care o doriti ! 👍
Vă salut cu respect. Un păr plantat anul trecut,pe lîngă axul central,de la jumătatea tulpina crește una aproape egală. Cum formez vas?
Da ,daca sunt aproape la fel ca marime ,le puteti scurta la acelasi nivel si din lastarii care vor da ,v-a alegeti cate doi pentru fiecare ,formand bifurcatii .Succes !
Mulțumesc frumos excelență. Cu drag
Buna ziua! As vrea sa va pun o intrebare. De ce fructele din pomii mei fructiferi nu sunt dulci? Locuim in oras, la casa, avem predominant arbusti ornamentali, dar am plantat si 3 pomisori. Avem un par pitic cumparat in ghiveci si care a facut ff multe pere inca din primul an. Mari, ff grele, in jur de 40 de pere imense, dar nu prea dulci. Pomul este ff mic, 1.50 maxim, dar este absolut incarcat, gata sa cada, este un pomisor de care se mira toata lumea, nimeni nu a mai vazut asa ceva. Toti ii fac poze. Nu am facut nici o taiere, nu stim cum...Anul trecut in primavara am mai plantat un piersic tot din ghiveci si un cires. Piersicul are niste cracute subtiri de tot,a zecea parte din grosinea degetului mic😄, insa a facut cred ca 30 de piersicute. Adica ceva de de neimaginat.Am dat multe jos, dar tot au ramas f multe.Fructele au fost micute, dar si acestea nu au fost dulci. Se intampla asta deoarece sunt prea multe? Trebuiesc rupte florile? Ciresul a facut 2 cirese care au ramas tari si fara gust. Acesta este mai viguros, dar fructele nu au putut ajunge la maturitatea necesara. Ii iubesc, si as vrea sa stiu cum sa-i ajut. Le am pus doar compost la radacina si i am udat. Va multumesc pt filmulete, sunt la inceput, am vz cateva.
Anul acesta dati din flori jos si dupa ce fac fructe raritile ,lasati cateva .la anul care vine la fel ,lasatil sa se dezvolte sa faca frunze multe ,sa-si dezvolte dadacina .ca sa aiba fructe dulci are nevoie de multe frunze . Pamantul este prea gras .
@@pomicolanalbant Multumesc ff mult!!!! Minunat ca puteti sa raspundeti oamenilor!! O sa va urmaresc!!!!
Buna seara ! Coroana tip vas mege si la peri ?
Da merge ,dar pe ax central este mai bine !
Multumesc frumos !
Bună ziua. Am cumpărat niște pomi fructiferi zilele acestea și neștiind cum sa i plantez i am plantat fără fasonare și mocirlire. Se intampla ceva dacă ii scot din pământ și ii pun din nou corect ? Sau se vor prinde asa
Lasatii asa ca e bine !
Buna seara ! Va adresez o întrebare și sper sa aveți puțin timp pentru a-mi răspunde . Un corcoduș in vârste de aproximativ 5 ani pe care l-am altoit în despicătură cu un altoi de prun și care în vara anului trecut a emis și anticipate , ce trebuie sa fac pentru a forma corect o coroană ? Elimin anticipatele ?
In totdeauna urmariti ca ramurile de schelet sa nu aiba in constructia lor ,lastari anticipati !
@@pomicolanalbant Mulțumesc , nu-mi este clar .Rădăcinile portaltoiului fiind puternice a generat o creștere viguroasă a altoiului care a emis în primul an lăstari anticipați . Anul acesta ( fiind anul 2 de la altoire ), acei lăstari anticipați ii elimin pentru a forța altoiul sa dea lăstari noi viguroși din care sa formez scheletul pomului ? Va mulțumesc pentru timpul acordat și pentru lecțiile pe care cine vrea , are ce învăța . Sănătate mult
Va salut, va urmăresc cu drag toate videoclipurile, mi-ar placea daca ați putea face un video cu tăieri la pomi neingrijiti, modalitatea de readucere in parametrii, respectiv modul de incadrare într-o formă si de asemenea tăieri de întinerire la pomi foarte bătrâni,mulțumesc anticipat
V-a salut si eu !
M-am propus asta ,dar trebuie sa merg undeva sa caut asemenea situatii ,ca sa pot filma si am sa fac !
Pentru cires ce coroana recomandati?
Daca este altoit pe mahaleb (talie mare )VAS INTARZIAT.
Daca este altoit pe colt sau gisela (talie mica)fus cu AX CENTRAL .
Vin cu un tutorial cu asta !
Buna.Am si eu 12 meri 6 pruni 4 caisi 6 ciresi 1 par si 4 gutui si sunt la campie langa Craiova.Cand recomandati sa incep la taiat?Toti au 3-4 ani.Toti sunt vas dar parul l-am facut lider central pt ca asa creste el.
Va salut, si eu tot langa Craiova sunt si o sa incep taierile in functie de vreme, anul asta sigur dupa 15 februarie pentru că vine un val de frig, dupa care vor urma stropirile.
Avand in vedere ca nu aveti f mult de taliat si ca pomii nu sunt ka varsta de rodire maxima ,va recomand sa faceti taierile in prinavara inainte de umflarea mugurilor !
Daca tot vorbim de pomi tineri de formare,ar fi de interes ce facem daca apare roada in anul 2, o lasam sau dam jos,de ex eu am cires plantat in toamna 2021 si acum vad mugure floral,cum facem in acest caz.
Ciresul nu rodeste abundent in primii ani decat daca are problemme mari la sol ,dar mai rar !
Lasatil mormal !
Bună ziua . Rădăcinile pomului la care predați lecția ,sunt la nivelul gropii în care îl plantam sau intr - un ghiveci ? Nu se observa clar în clip !
Nu e nici una nici alta ,e in mecanism de prezentare !
Cel care mi i-a tăiat in primul an, mi-a lasat si anticipati sub varga principala. Acum in primavara, la taierea de anul 2, pot elimina lastarii Anticipati de la inel? De deasupra tăierii de la varga principala au dat 2-3 ramuri, cum au dat si la dvs.!
Puteti dar acum puteti sa ii si folositi daca v-a ajuta pozitia lor
@@pomicolanalbant multumesc mult pentru raspunsuri! Sănătate!🙏
f bine , trebuia sa mi spune ti acum 3 ani !
??
Bună seara . Ce am înțeles eu de la dv din mai multe clipuri de prezentare la tăiat pomi în forma de coroana : E la fel ca în bucătărie. Dacă faci o ciorba de perisoare nu intodeauna este obligatoriu sa o faci după aceeași rețetă.. Deci pomii se pot tăia la plantare la 40 , 60 , 80 sau chiar pana la 120 cm . După primul an se por lasă 2,3 ,sau chiar 4 șarpante la 15 , 20 chiar pana la 5o cm și apoi în fiecare an prelungim șarpante sau semisarpantele cu 30 ,40 , sau chiar 50 cm . Ca în bucătărie: " după ochi" !.Oricum am tăia pomul va rodi .
Exact ! Ne adaptam situatiei !
Si mai reglam si in urmatorii ani ce ne convine .
Si apoi mai consultam si pomul sa vedem cum evolueaza ?ca si ciorba ,o mai gustam ca sa vedem ce-i mai trebuie ! Nu-i asa ?🤝
Păcat că nu am văzut această lecție în urmă cu 3 ani pentru că am fi pornit astfel doi cireși. Sunteți un mare pedagog întrucât nu e suficient ca omul să fie bun într-un domeniu dacă nu știe să transmită cunoștințele. O rugăminte: în toamnă am plantat un păr Napoca și un măr Gran Smith la 2 m de rândul de spalier( vrem să avem de toate în grădină), în martie vom putea să retezăm puieții la 60 cm urmând să formăm coroana după cum am văzut în tutorial? Mulțumim.
Daca sunt plantati la doi metri ,dirijatii in palmeta !
O sa vedeti in episodul urmator !
Reapect maestru
Si eu va multumesc ! 🤝
Multa magie in prezentare.
:))
Domnule Ioan, foarte bine explicat, sunteți un profesor excelent. Vă mulțumesc. Vreau să iau legătura cu Dumneavoastră puteți lăsa un număr de telefon??
Să nu râdeți de mine;frunzele hrănesc rădăcinile și nu invers?
@@homorodangusti5277 depinde de sistemul de referință 😄 Daca ar fi sa lucreze într-un restaurant, probabil rădăcinile ar lucra la aprovizionare si frunzele la bucătărie
Cum sa rad ,e o intrebare fireasca pentru oameni care au profesii diferite .
Raspunsul este cam asa :permanent intre coroana si radacina ,circula in ambele sensuri multe minerale ,aminoacizi si altele ,cu multe informatii !
2:36 Muguri Dorminzi
👍
Am un par varga vreau cu ax il scurtez sau nu
Va salut !👉ruclips.net/video/LMT4ovEdLTE/видео.htmlsi=nlRVHnHJ6eqRGGll
DOAMNE ajuta am plantat un par in toamna vreau cu ax il scurtez sau il las
Salut
👍🤝
totusi lastarii care i-ati pastrat sunt mai putin vigurosi decat anticipatii pe care i-ati taiat, nu s-a pierdut un an asa? :))
;)))👍
Se pare ca s-a pierdut un an de dezvoltare, dar in realitate s-a dezvoltat radacina. Daca se lasau lastarii anticipati radacina trebuia sa munceasca din greu sa aduca seva pentru intregul frunzis si exista riscul ca pomul in iunie sa se epuizeze.....
@@Daniel-ee6ti cred ca-i discutabil, daca se pastrau doi lastari si se scurtau, nu dadeau decat cateva frunze la inceput, care oricum hranesc radacina, chiar si o creanga mica pusa la inradacinat poate face fara probleme cateva frunze inainte sa dea radacina.