Supraincarcare vita de vie tanara - efectele supraincarcarii si metode de normare a rodului

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 фев 2022
  • Cum arata o vita de vie tanara supraincarcata, care sunt efectele supraincarcarii si cum putem face normarea ca sa evitam supraincarcarea?
    Trebuie avut grija sa nu supraincarcam vita de vie tanara, care este inca in formare, pana la varsta de 4 - 5 ani. Daca se lasa prea mult rod radacina nu poate asigura necesarul de rezerve si pentru dezvoltarea strugurilor si pentru cresterea si maturarea corespunzatoare a coardelor.
    Ca atare este recomandat sa se normeze productia prin eliminarea inflorescentelor astfel incat sa avem maxim 1 strugure pe fiecare lastar. In acest fel atat strugurii vor fi de calitate cat si coardele vor fi maturate si vor rezista ingheturilor de pe peste iarna.
    O coarda bine dezvoltata si maturata este o coarda care a avut o crestere de aproximativ 1,5m lungime si o grosime la baza de minim 8 mm in diametru. Daca au fost cresteri sub 1m atunci ea este subdezvoltata si ca atare inseamna ca butucul de vita de vie a fost supraincarcat si ar fi trebuit lasati mai putini struguri in anul anterior. La cresteri peste 2,5 m ea este supradezvoltata adica butucul a fost subincarcat si deci ar fi trebuit sa i se lase mai multi struguri in anul anterior.
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Ultimele videoclipuri: / @taran.de.weekend
    #normare #supraincarcare #vitadevie
  • ХоббиХобби

Комментарии • 54

  • @danradu8370
    @danradu8370 2 года назад

    esti mic...

  • @livadavalcea3404
    @livadavalcea3404 2 года назад +4

    Eu mereu zic ca până în anul 4 inclusiv sa fie normat rodul indiferent că e pom sau viță de vie.o sa ajute mută lume acest video

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +2

      Asa este! Nu trebuie sa ne lacomim la productie.

  • @alivianardeleanu5380
    @alivianardeleanu5380 2 года назад +1

    Sal,foarte bine explicat ca in toate clipurile pe care le faci,ai putea face si cateva cu stropirile la vita de vie?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Salut! Pai am prezentat anul trecut toate stropirile pe care le-am facut eu. Sau te referi la altceva?

    • @alivianardeleanu5380
      @alivianardeleanu5380 2 года назад

      As vrea daca se poate sa le prezinti exact in momentul in care le faci,apropo am taiat ananasul sub prima sarma cum mai invatat si acum as vrea sa stiu daca si cum treb stropit,multumesc pt sfaturi.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Pai asa le-am prezentat anul trecut: in momentul in care le-am facut. Daca te uiti pe canal o sa vezi cand si cu ce am facut stropirile. Probabil la fel o sa le fac si anul asta insa daca schimb ceva o sa filmez.

    • @alivianardeleanu5380
      @alivianardeleanu5380 2 года назад

      Ok,multumesc si astept cu drag urmatoarele clipuri.

  • @gigicabahoi5360
    @gigicabahoi5360 2 года назад +1

    salut,ce tip de taiere,conducere se preteaza cel mai bine la strugurii de masa?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      Salut! Pentru conducere semi-inalta eu zic ca cel mai bine Guyot. Mai merge si Cazenave insa doar la soiurile cu struguri mai mici sau potriviti si care au fertilitate mai ridicata la baza coardelor. Pentru conducere inalta merge in sistem pergola.

  • @marinpopescu966
    @marinpopescu966 Год назад

    Salut foarte bine explici am o întrebare la vie corcită poții să faci tăere așa că este tot pe sîrmă? LIKE 👏

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      Nu stiu ce este via corcită... Vreti sa spuneti via hibrida? Pentru via hibrida eu folosesc conducerea Cazenave care seamana cu ce este prezentat in acest videoclip. Pentru detalii despre Cazenave vedeti lista de videoclipuri: ruclips.net/p/PLo25aPNO0LiDNb8D9oBmDtlMxnNQrMogW

  • @adriancozac3242
    @adriancozac3242 2 года назад +3

    in locul de pe bratele laterale unde nu sau dezvoltat suficient coardele cum putem garnisii bratul cu noi punti- coarde ??

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +2

      In general prin taieri drastice se stimuleaza pornirea in vegetatie a ochilor dorminzi. O alta solutie este reducerea inflorescentelor astfel incat daca sunt struguri mai putini energia butucului va fi redirectionata catre noi lastari din ochii dorminzi. Deci totul tine de activarea ochilor dorminzi.

  • @iulius7582
    @iulius7582 2 года назад +1

    Salut , pentru vita de vie hibrida ce sistem de conducere ti se pare cel mai potrivit ? Am mostenit de la bunicul meu o vie de aprox 1200 butuci condusa in sistem coborat. Am de gand sa ii dau un reset si sa o fac ca la carte deoarece a fost pusa cam deasa aprox 1m intre butuci si 1.2 intre randuri iar la plantare s-au pus cate 2 carlige(asa se spune in zona mea) alaturate. Ca varsta are cam vreo 25 ani . Ce sfat imi pot da ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Salut! Depinde ce soiuri ai... Eu via hibrida o am in Cazenave si Cordon speronat. Vezi: ruclips.net/video/vwSrb2QbD1w/видео.html si ruclips.net/video/NKNUle7daYU/видео.html ca idee cum am facut eu. La 1m intre vite e putin cam des dar si sa scoti una alternativ va ramane distanta cam mare de 2m. Asa ca eu zic ca merge si la 1m. Alta solutie e sa scoti 2 alternativ astfel incat sa ramana distanta de 3m intre vite si apoi sa plantezi vite noi la jumatatea distantei. In acest fel via va fi la 1,5m intre vite pe rand. Distanta intre randuri era bine sa fie macar 1,5m... Sa soti un rand alternativ ajungi la 2,4m. Distanta asta e buna daca folosesti un sistem de sustinere de tip lira sau Gable. Insa daca ai deja sistemul de sustinere tip plan vertical cum am si eu atunci cel mai bine e sa scoti 2 randuri alternativ (spatiu de 3,6m) si sa pui un rand nou intre ele adica la 1.8m distanta finala intre randuri. La limita merge si 1.2m intre randuri... Acum totul depinde de cat timp, bani si munca esti dispus sa investesti si ce vrei sa scoti de la acea vie... La 25 de ani ar trebui sa fie in plina productie daca a fost ingrijita.

    • @iulius7582
      @iulius7582 2 года назад +1

      @@taran.de.weekend Via per total nu a fost pusa toata deodata... Jumatate si dupa 2 ani cealalta jumatate (care nu s a prins asa de bine si a ramas mai slabuta). Din ce am.mai furat eu de la batrani am inteles ca nu s-ar preta sa pui vie noua sa infiintezi butuci noi pe langa vie matura. Si mie mi s-a parut cam deasa dar am de gand sa scot tot...si sa plantez alta noua intrucat nu sunt multumit nici de spalieri (i-am pus in functie de cum am avut loc intre randuri desi am dat de foarte multe vite la plantat spalierii -70-75 adancime) Ce nu am reusit e sa pun cate 2 sarme pe al doilea si al treilea etaj asa cum ai facut la tine. E munca la vie si ca sa o intretii ca la carte nu mai poti avea si servici si altele... Muncesc via singur de 8 ani si mai mult o fac pentru ca are valoare sentimentala nu ca as fi iubitor de licoarea magica 🤭🤣🤣 Mulțam frumos pentru sfaturi !
      LE: ca si soiuri am amestecate.. Noham galben/verde si un pic de capsunica dar si de masa Muscat de Hamburg, un soi de neagra de pe la moldoveni dar nu e Moldova dar si un soi necunoscut nu am elucidat provenienta dar este exceptional la.gust intre busuioaca si muscat iar la coacere mereu atrage albinele . Ma rog denumirile sunt populare dar presupun ca este vorba in mare parte despre Noah si Fraga (predominante in mai toate gospodariile din tara).

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      @@iulius7582 Daca e mai mult valoare sentimentala atunci iti recomand sa pui mai putina, cat ai nevoie si sentimentul tot ramane. Eu am scos 2/3 definitiv din ea. Aveam 600. Din ce a ramas am mai scos jumatate si am pus pt struguri de masa. In acest moment am 120 vite hibride ramase pt must si vin si 80 pt struguri de masa si tot e destul de mult. Dar fac fata sa o muncesc in weekend.

  • @mariusburcea909
    @mariusburcea909 2 года назад

    Salut, eu am via pe araci de lemn la fiecare butuc și vreau sa o pun pe spalier, întrebare de ce se pune cite doua rândurile sarma.?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Ca sa treceti lastarii printre ele. In acest fel ei se agata singuri de sarme si va usureaza munca la legat. Mai legati doar unde mai este nevoie.

  • @vileaionut1463
    @vileaionut1463 2 года назад

    Am văzut la cineva pe o filmare genul asta de formare dar avea perdea și a lăsat corzile lungi 2 3 m ce zici de asta? Eu sunt interesat sa formez o bolta din struguri de masa și vin ce ma sfătuiești ? Ms ast rasp

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      "Genul asta de formare" e ceva foarte vag... Vedeti ruclips.net/video/e9cSbOCZzl0/видео.html si apoi va decideti ce conduceri alegeti in functie de soiuri. La toate conducerile cresc corzile lungi. Ce vedeti aici este scurtata in toamna prin taierile de usurare. In vara a fost ca un perete verde...

  • @LariFanni
    @LariFanni 2 года назад

    Salut! Câți struguri duce un butuc matur 5-6 ani de masa?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Salut! Depinde de marimea strugurilor, de fertilitatea solului... Nu exista o regula.

  • @mariaplamadeala6695
    @mariaplamadeala6695 2 года назад

    Mult as dori sa vad o lucrare la soiul Arcades.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      De soiul Arcades nu am auzit dar poate va referiti la soiul Arcadia... Din pacate acest soi abia l-am plantat in toamna asa ca nu am ce sa prezint. Insa pentru acest soi eu voi merge pe o conducere Guyot bilateral.

    • @mariaplamadeala6695
      @mariaplamadeala6695 2 года назад

      @@taran.de.weekend Corect Arcadia pur și simplu eu scriu una și mi se duce alta,despre acest soi vreu sa știu mai mult.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      @@mariaplamadeala6695 Este un soi de masa bun, cu aroma de muscat, cu o oarecare rezistenta la boli si vigoare destul de mare. Este pretabil si pentru bolta iar ca recomandare de taiere si conducere se merge pe coarde lungi asa cum se face la Guyot. In zilele urmatoare o sa prezint taierea Guyot de anul 3 pe niste vite Moldova dar care se executa la fel si pe Arcadia. Pentru anul 1 si 2 taierea se executa la fel pentru orice fel de vita de vie si aproape orice fel de conducere. Anul 1: ruclips.net/video/NiQaCE_pkFo/видео.html Anul 2: ruclips.net/video/J0Rq4a__Xes/видео.html

    • @mariaplamadeala6695
      @mariaplamadeala6695 2 года назад

      @@taran.de.weekend mii de multumiri, sotul meu a plantat și el soiul Moldova și cum nu știe sa lucreze via vreu acest an dacă ajung sa natoasa acasă și nu ne bombardează rusii sa ma apuc sa o dreg și vreu so las asa din lung cum la Arcadia oare se va putea?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      @@mariaplamadeala6695 Sigur ca se poate.

  • @aurelpislaru4507
    @aurelpislaru4507 2 года назад

    Ai zis taiere de reducere. Ce inseamna si cand se face?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +2

      Nu cred ca am zis taieri de reducere ci mai degraba reducerea rodului. Adica se reduce numarul de inflorescente lasand maxim 1 strugure pe 1 lastar. Se lasa cel mai de jos de pe lastar iar ceilalti se elimina cu o forfecuta.

  • @alextoty5904
    @alextoty5904 2 года назад

    Eu mereu zic ca pana în anul 4 inclusiv sa fie normat rodul indiferent ca e pom sau vita de vieo sa ajute muta lume acest video

  • @veaceslavherta6103
    @veaceslavherta6103 2 года назад

    As vrea niste pueti de masa, cum putem ca contactam.

  • @miklosspiridon4426
    @miklosspiridon4426 2 года назад

    la mine este o problema la inflorire jumatate din boabe mi se usuca

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Pot fi mai multe cauze. 1. Unele soiuri au flori feminine si au nevoie de polenizatori (adica soiuri cu flori masculine sau mixte) in apropiere 2. Temperaturi scazute sau ploi persistente fot influenta polenizarea 3. Atacul manei asupra florilor 4. Lipsa de Bor. Acum depinde daca vi se intampla asta in fiecare an, la toate vitele sau doar la anumite soiuri, faceti tratamente sau nu... Am nevoie de mai multe detalii.

  • @giorgioart1768
    @giorgioart1768 2 года назад

    Salut, te rog sa faci si un film ptr cei cu vita de vie mai veche, eu am una preluata si este de 30 de ani, crezi ca pot face o altoire pe tulpina veche? sa altoiesc cu alt soi? multumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      Salut! Pai a mea este de 40-50 de ani care era pe araci: ruclips.net/video/NKNUle7daYU/видео.html O parte am scos-o ca sa fac randurile mai largi. Din ce a ramas unele le-am altoit fie in verde fie in uscat daca am avut de unde sa iau altoii. Iar altele din nou le-am scos si inlocuit cu butasi cumparati pt ca nu am avut de unde sa iau altoi din acele soiuri pe care le doream ca sa altoiesc in ce aveam deja... Vezi in lista despre vita de vie mai multe detalii despre diferite schimbari pe care le-am facut eu: ruclips.net/p/PLo25aPNO0LiDvsS1bsmxjbzo2rFSVBytr Pe unde ai neclaritati mai citeste descrierile sau comentariile caci ajuta.

    • @giorgioart1768
      @giorgioart1768 2 года назад

      @@taran.de.weekend Multumesc mult, eu am majoritara plusata si as vrea sa ma folosesc de tulpina si sa pun alt soi, ai vreu video pe tema asta? la asta autohtona ce fel de taiere este mai buna?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      @@giorgioart1768 Nu stiu ce inseamna plusata... Nu prea am filmari cu altoiri in camp. Eu vita de vie HDP am condus-o fie pe Cazenave fie pe Cordon speronat in functie de soi.

    • @giorgioart1768
      @giorgioart1768 2 года назад

      @@taran.de.weekend Multumesc, era vb de capsunica....pe la mine se mai foloseste si plusata :)

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      @@giorgioart1768 Merge altoit in capsunica.

  • @giuseppe5990
    @giuseppe5990 2 года назад

    Salutare. Am puțină viță de vie tinără de vreo trei ani și acum o săptămână când am tunso am văzut-o albă pe butași că și când ar fi stropită cu var . De la ce ar putea fi ? Mulțumesc și o zi bună

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      Dupa ce ati taiat-o? E posibil sa fie de la plans. Raman sarurile minerale din seva dupa ce se usuca. Nu e nicio problema insa era bine sa taiati via inainte de plans.

    • @giuseppe5990
      @giuseppe5990 2 года назад

      @@taran.de.weekend păi și când se face ? Căci nu înțeleg . Plânge după ce o tai , s-au o face și înainte ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      @@giuseppe5990 Plansul este de fapt pierderea sevei brute daca efectuati taierile mai tarziu. Seva bruta contine multe saruri minerale. Dupa ce se usuca seva acele saruri raman pe coarde si capata o culoare albicioasa. E posibil ca asta sa vedeti...

    • @giuseppe5990
      @giuseppe5990 2 года назад +1

      @@taran.de.weekend mulțumesc mult

  • @thecat4817
    @thecat4817 2 года назад

    Trebuia sa lași câte un lăstar

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Era si asta o solutie insa eu cred ca e mult mai bine sa se reduca din rod...

    • @thecat4817
      @thecat4817 2 года назад

      @@taran.de.weekend ai lăsat doi lăstari,unul fiind de rezervă?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад +1

      @@thecat4817 Nu. Unul (cel de la baza) este pentru cepul de anul viitor iar al doilea este pentru productia din anul curent. Oricum nu numarul lastarilor este problema ci numarul de struguri. Lastarii produc hrana pentru butuc prin fotosisteza, pe cand strugurii doar consuma. Trebuie un echilibru si de asta se face normarea rodului.