Anne Karnında Tanı Yöntemlerinden ''CVS" Nedir? / Prof. Dr. Selahattin Kumru Bilgilendiriyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 окт 2024
  • Prenatal Tanı (anne karnında tanı) Nedir?
    Prenatal Tanı Genel Kavram olarak henüz doğmamış bebeğe ait sorunların anne karnında iken tanınması olarak düşünülebilir. Henüz doğmamış bebeğe ait anomali ya da hastalıkların tanısı özellikle son zamanlarda mühendislik bilimindeki gelişmeler ve tıptaki gelişmeler sayesinde daha çok ilgilenilen ve beklentilerin yükseldiği bir alan haline gelmiştir. Henüz doğmamış bebeğin (fetus) sahip olduğu sorunları tespit etmenin bize faydası, eğer sorun anne karnında tedavi edilebilen bir sorun ise anne karnında müdahale fırsatı yakalamak, doğduktan sonra acil müdahale edilerek tedavi edilmesi gereken bir hastalık ise doğumda bu acil müdahale koşullarını hazırlamak ve planlı doğum yaptırmak, yaşamla bağdaşmayacak bir sorun ise gebeliğin sonlandırılmasının tartışılması için fırsat sağlamaktadır.
    Prenatal Tanı Nasıl Yapılır?
    Prenatal tanı için bugün sahip olduğumuz pek çok tanı metodu mevcuttur. Bunların bir kısmı annede hiç rahatsızlık ve risk olmadan gerçekleştirilen yöntemlerle (non invaziv prenatal tanı) gerçekleştirilirken, bir kısmı anne ve bebek için risk oluşturabilecek (invaziv) tanı yöntemleridir.
    Koryon Villus Örneklemesi (Chorionic Villus Sampling (CVS)
    Koryon Villus Örneklemesi (Chorionic Villus Sampling (CVS), bebegim plasentasından (bebeğin eşi) ultrasonografi eşliğinde örnek alma işlemidir. Bebek ve bebeğin eşi (plasenta) aynı atadan (döllenmiş yumurta) geldiği için plasentadaki genetik yapının bebeğin genetik yapısı ile aynı olması beklenir. Zira yumurta döllenip zigot oluştuktan sonra bölünmeye başlamakta, daha sonra bu bölünen hücrelerin bir kısmı bebeği oluştururken diğer bir kısmı da plasentayı oluşturmaktadır. Dolayısıyla genetik yapılarının aynı olması beklenmektedir. Yine de plasentadaki genetik bulguların her zaman bebeğin genetik yapısı ile aynı olmadığı nadir de olsa (yüzde birden daha düşük) farklılıklar gösterdiği rapor edilmektedir.
    Koryon Villus Örneklemesi (Chorionic Villus Sampling (CVS) Ne İşe Yarar?
    Koryon Villus Örneklemesi (Chorionic Villus Sampling (CVS) de tıpkı amniyosentezde olduğu gibi prenatal genetik tanı amacıyla kullanılır. CVS sayesinde bebeğe ait hem kromozomal sayı anomalileri hem de moleküler genetik çalışılarak tek gen hastalıklarını tanımak mümkündür.
    Koryon Villus Örneklemesi (Chorionic Villus Sampling (CVS) Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
    CVS, amniyosentez ile kıyaslandığında daha erken gebelik haftalarında yapılmaktadır. Dünyada CVS için işlemin yapılma dönemi gebeliğin 11 ile 14. Haftalar arasıdır. 11. haftadan önce yapılan CVS’lerde bebeklerde bazı anomalilerin arttığına dair endişeler bu tarihlerin seçilmesine neden olmuştur. Amniyosentezin 16. Haftadan sonra yapıldığı göz önüne alınırsa CVS bebekteki kromozomal sorunların amniyosenteze göre daha erken tanınmasına ve gebeliğin bu sonuca göre yönetilmesine imkan tanımaktadır. CVS de tıpkı amniyosentez gibi ultrasonografi eşliğinde özel bir kateter (iğne) yardımıyla bebeğin plasentasından örnek alınarak gerçekleştirilmektedir
    Prof. Dr. Selahattin Kumru
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / Perinatoloji Uzmanı
    Adres: Fener, Bulvar Lara Ofis, 1971. Sok. No: 14 Kat: 5 No: 502, 07230 Muratpaşa/Antalya
    Telefon: +90 242 504 80 80 / +90 552 827 80 80
    info@selahattinkumru.com
    selahattinkumru@gmail.com
    www.selahattinkumru.com

Комментарии •