40 yıldan fazla bir süre her gün saatlerce okumak, çalışmak, düşünmek, yazmak. Hocanın tüm bu sürecin sonunda çıkan düşünceleri bizimle paylaşması paha biçilmez. Dinlediğim konuşmalarda bazen düşünceler, fikirler adeta bir havai fişek gibi zihnimde parlıyor. Dücane Hocam; ömrüne bereket, bilesin ki verdiğin emek boşa gitmiyor, istifade eden binler var.
Bence 40 yıldan çok fazladır hocamızın emeği. Ben bile 6000 küsur günle fabrikadan,işçilikten emekli oldum. Sigortasız çalışmayıda sayarsak hadi 7000bin olsun.Hep birlikte istifade ediyoruz Allah razı olsun. Paylaşmayadabilirdi. Geçmiş düşünürler içinde geçerli. Gece gündüz onlarında emeği var. Onlarda paylaşmasa iyice ortada kalırdık. Hepsine minnettarız.Onlar düşünecek biz çalışacağız. Yaşar nurinin din konusunda ağzından kaçırdığı gibi, biz söyleyeceğiz onlar yapacak. Onların işi değil düşünmek...
bütün iyi adamlar nereye gitti ve bütün tanrılar nerede? sokak bilgesi herkül nerede yükselen zorluklarla savaşmak için? ateşli bir atın üzerinde beyaz bir şövalye yok mu? gece geç saatlerde dönüp duruyorum ve ihtiyacım olan şeyi hayal ediyorum bir kahramana ihtiyacım var gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum güçlü olmalı ve hızlı olmalı ve kavgadan yeni çıkmış olmalı bir kahramana ihtiyacım var sabahın ışığına kadar bir kahraman bekliyorum emin olmalı ve yakında olmalı ve hayattan büyük olmalı gece yarısından sonra bir yerde en çılgın fantezimde erişimimin hemen ötesinde bir yerde biri bana uzanıyor gök gürültüsünde yarışıyor ve sıcaklıkla yükseliyor beni ayaklarımdan yerden kesecek bir süperman gerekecek bir kahramana ihtiyacım var gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum güçlü olmalı ve hızlı olmalı ve kavgadan yeni çıkmış olmalı bir kahramana ihtiyacım var sabahın ışığına kadar bir kahraman bekliyorum emin olmalı ve olmalı yakında ve o hayattan daha büyük olmalı dağların yukarıdaki göklerle buluştuğu yerde şimşeğin denizi ikiye böldüğü yerde bir yerlerde birinin olduğuna yemin edebilirim beni izliyor rüzgarın, soğuğun ve yağmurun içinden ve fırtınanın ve selin içinden yaklaştığını hissedebiliyorum kanımdaki ateş gibi bir kahramana ihtiyacım var gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum güçlü olmalı ve hızlı olmalı ve dövüşten yeni çıkmış olmalı bir kahramana ihtiyacım var sabah ışığına kadar bir kahraman bekliyorum emin olmalı ve yakında olmalı ve o hayattan daha büyük olmalı
Şu zavallı ülkemizde herşeye rağmen sizin gibi değerli bir insanın varlığını bilmek,dinlemek,çok değerli kıymetli, sağolun,varolun...umarım ışığınız karanlığımızı biraz olsun aydınlatır...🥹🌿
Dücane bey ne kadar haklısınız harita konusunda! Çocuğum Hollanda'da ilk okulu okurken tüm kıtalardaki belli başlı ülkelerin yerini ,başkentini , tüm Avrupanın belli başlı sehirlerini, ulkelerini, nehirlerini ,boş haritada göstermesi gerekiyordu sınav için. Bu bana cok farklı gelmisti. Çünkü ilk okula gidiyorlardı daha. Ayrıca, ,biz genelde sadece kendimizle ilgili haberlere yer verirken, Hollanda ana haber bülteninde tüm dünya ülkelerinden haberler cok önemli bir yer tuttuyor.Biz bize yeteriz diye düşünüyoruz herhalde😊
Dücane Hoca'ya katılmadığım bir kısım. Türkiye haritası ismiyle müsemma Türkiyeyi ve onun sahanlığında bulunan alanı gösterir. Dünya haritası veya kıta haritası falan değil ya sonuçta
Ama demek istediği mesajda fikren mutabıkım. Türkiyede eğitim, tarih ve coğrafya özellikle son derece ulussal perspektifle aktarılıyor. Misal inkılap tarihi atatürkün doğumundan ölümüne onunla kesişen tarih kısımlarını anlatıyorlar bu beni aşırı seviyede rahatsız ediyor. Biz her ne kadar ulema ve dinin tahakkümünden yakınsak da öteki taraf da modern dönemin kültünü ve dogmalarını yaratıyor.
(YZ Tarafından çıkarılmıştır) Bu söyleşinin ana fikri, İslam dünyasının ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun neden geri kaldığını tarihsel, sosyolojik ve kültürel perspektiflerden incelemektir. Konuşmacı, bu geri kalmışlığın nedenlerini şu ana başlıklar altında ele alıyor: 1. Zihinsel yapı ve dünya algısı: - Değişime kapalı olma - Ötekini tanımama ve anlamama çabası göstermeme - Bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramama 2. Toplumsal ve siyasi yapı: - Halk-yönetici ayrımının keskin olması - Halkın değersiz görülmesi ve yurttaşlık bilincinin gelişmemesi - Kanun ve yasaların değişmezliği inancı 3. Eğitim ve bilgi eksikliği: - Coğrafya bilgisinin yetersizliği - Batı'daki gelişmelerin takip edilmemesi - Eğitimin yaygın ve kaliteli olmaması 4. Dini anlayış ve yorum: - Dünyanın geçici olduğu inancının ağır basması - Şeriat kurallarının değişmezliği anlayışı - Din adamlarının (ulema) toplum üzerindeki etkisi 5. Ekonomik ve teknolojik gerilik: - Sanayi Devrimi'ni kaçırma - Denizcilik ve keşiflerde geri kalma - Askeri teknolojide yetersiz kalma 6. Kültürel ve psikolojik faktörler: - Narsisizm ve üstünlük kompleksi - Eleştirel düşünce ve özeleştiri eksikliği - Değişim korkusu ve statükoyu koruma çabası 7. Cumhuriyet'in getirdiği değişimler ve eksiklikleri: - Halkın yurttaşlaşma sürecinin tamamlanamaması - Eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin özelleştirilmesi - Demokrasi kültürünün tam olarak yerleşememesi Konuşmacı, bu sorunların birçoğunun günümüzde de devam ettiğini ve toplumun ilerlemesi için bu alanlarda köklü değişimlere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Emekleriniz ve ayırdığınız zaman için teşekkürler, Türkiye haritasındaki sınırların dışını gösterişiniz ve Türkiye’de insan olmanın sınırını göstermeniz.
Bizde tarih oldugu gibi gercekler uzerine anlatilmiyor. Bernard Lewis in kitaplarinda referns verilerek anlatilan tarihi gercekleri herkes ogrense bu hayal dunyasindan kurtulup sorunlarimizi kendimiz cozme asamasina gecebiliriz. Cok guzel bir sohbetti, tesekkurler. Sadik Rifat Pasa nin sozunu paylasmaniz da ufuk acici oldu. Saygilar, selamlar.
Yüreğinize , bilgeliğinize sağlık hocam. Hocamızın bu konuşmasını dinleyen dostlarımıza, bu konuşmanın içinde geçen, din adamları, askerler, tüccarlar ve köylüler kavramları çerçevesinde ''Divergent'' filmini tekrar izlemelerini öneririm.
Günün sonunda: Satranç oynamak caiz mi? Müzik dinlemek haram mı? Mehdi geldi mi? Allah gökte mi? Gibi şeylerle uğraşan Namaz kılma oranı yüzde 75 olsa süper güç oluruz (Kerem Önder) Kafire hoş görü yok, kılıcımın altına girip, haraç öderse hoş görü var (Halil Konakçı) Uzaya niye çıkıyorsun, masrafa değmez, sen çıkana kadar zaten kıyamet kopacak (Cübbeli Ahmet) Lavaboda o işi nasıl yaparız (Hüseyin Çevik) Tekne gemiye dönüşmez demek ki, evrim yok (Bestami Tekeli) Gibi adamları takip eden XXI yüzyılda kızlar okutulsun mu, dinden çıkanlar öldürülür mü? Namaz kılmayan idam edilir mi? Gibi şeyleri tartışanlar biz değiliz. Kusura bakmayın müslüman dostlarım. Bunları bir zafermiş gibi söylemiyorum. İnanın benim de hoşuma gitmiyor. Ama maalesef tablo bu. Kendinize çeki düzen vermeniz gerek ama bazı şeyler var ki, hiç savunulacak gibi değil. Adem'in boyunun 40 metre olması, yıldızların şeytanlara atılan taşlar olması gibi şeyler. Neden geride kaldığımız ayan beyan ortada.
@@Epikür-y1x 70 lerde 80 lerde bu isimlerin hiç biri yoktu, hayatımın bir bölümü Bomonti Beyoğlu arasında geçti, hey gidi günler, Dinin desi yoktu, kahveye birahaneye meyhaneye ker...ye maça gitmeyen yoktu, en efendisi evinin önünde tavla oynardı vs vs Ülke dahada geri idi, çare, her ferdin kendisini gözden geçirip ciddi bir muhasebe yapmasıdır, lakin her çevre bir başka çevreyi suçlamalarla meşgul.
Teşekkürler RUclips. Bir reklam olarak çıktı karşıma bu video ve sonuna kadar izledim. Sayende bu muhteşem insanı tanımış oldum. Ve bu videoda hocanin başlık olarak attığı sorunun tek cevabi var. Hoca daha bilimsel olarak anlatıyor aslinda. Ben direk olarak yazayim. Tarikat ve cemaatler yok olmadıkça. Kendini şeyh ilan edenlerin kökü kazinmadikca islam dünyası geri kalmaya mahkumdur.
Sevgili arkadaşım, bu tür oluşumlar kendiliğinden filizlenmez , Sen istediğin kadar kapak Halk bunun yerine bir şey koyacaktır. Hocanın'da dediği gibi biz put devirip başka bir put koyarız. Halk bilinci olmadıkça bunlar bitmez ama o bilinç nasıl ortaya çıkar onu bilmiyorum..
Çobana sormuşlar zengin olsan her gün ne yerdin o da soğanın cücüğünü yerdim demiş. Bizim ailede bu kıssa genelde mercimek ve kuru fasulye'nin yanında soğan yerken soğanı övmek için anlatılırdı. Bizimkiler kıssayı bile kendi vizyonlarına soğan cücüğü vizyonuna göre anlamışlar. Rahmetli dedem benim! Maalesef vizyonumuz soğan cücüğü. Bu cücüğü her yere uyarlamak mümkün.
*Mustafa Öztürk de, Mirgün Cabas’ta yeni yazdığı “İslam’ın Yumuşak Karnı Kadın” kitabını anlattı! Çiçek, böcek, kelebek, sevgi pıtırcığı bir din zannediyor millet! Ezber, klişe, retorik.. Arap kültür emperyalizmi ve asimilasyonu! Türk milletine aykırı ne varsa içinde..
@@Kut-d9x ; islam ve Kuran araplarin devletle$me surecinde GARNIZON ortamlarinda ortaya cikmi$dir. Ruhaniyeti kullanir. Tarafli, secici, relatif temelli ve saldirgandir. Dini kullanarak kultur emperyalizmi ve asimilasyon yapar. Gunumuz arap dunyasinin %90'i etnik olarak arap degildir; eski dillerini de kaybetmi$lerdir. Bugun muslumanin bildigi islam 830+'da uretilmi$ kurgulardir (yani siyer ve hadisler). Islami literaturu gonulden degil, akildan okursaniz celi$kiler siritmaya ba$lar..
Ben ortaokulda iken 1965 yılında öğrenmiştim.Ayrıca Yurttaşlık Bilgisi derslerinde devletlerin idari yapılarını,demokrasinin anlamını,seçim sistemlerini vb.daha pek çok şeyi ögrenmiştik. Hepsi birer birer müfredattan çıkarıldı maalesef.
Bizim aydınlarımız cemaat ve tarikatler gibi Anadoluya bilim ve cumhuriyet kursları açmalı.Gençlerimiz Cumhuriyet kazanımlarını bilmeden cemaatlerle zehirleniyor.Biz de öyle olduk.Şu internet olması ben de bir şeyhin dizinin dibindeydim.
Halkevleri de yurttaşların aydınlanması için kültürel faaliyetlerde bulunan,toplumun ortak bir kültüre erişmesine katkı sağlayan kuruluşlardı. Bunlar da kapatıldı. ,
Norveçli Vikingler de göçmendi. Hocam bizim en büyük yanılgımız düşmanı savaşta yendiğimiz dönemleri medeniyet olarak ileride saymamız. Kanuni döneminde bile Osmanlı’da önemli bir bilim üretimi olmamıştır…
Evrendeki şu küçücük dünyamızda, küçük olduğu kadar kendisinden beklenmeyen, umulmayan bir derecede karmaaakarışık olan bu Savaş arenası halindeki şu mecrada, aklın, vicdanın, bilimin yolunda şaşırmamaya çalışarak, mücadele eden, bunu asıl bir görev kabul eden ruhlara selam olsun
Hocam konu da sizde harikasınız. Ama 2saat 40 dk.çok uzun hocam.Dikkat dağılıyor.Verimli olmuyor diye düşünüyorum. Naçizane önerim:1er saat civarında tutulabilirmi. Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum hocam.
1 saatte muradını anlatamayacak olduktan sonra bu söyleşileri yapsa ne olur yapmasa ne olur. Daha yüzeysel anlatmasını mı istiyorsunuz anlayamadım. Bu meselelerde 10 saat konuşsa dinlerim şahsen
@@sevimozdemir2297 Kesinlikle haklısınız. Dücane hocamız elbetteki bir derya. Sadece maksadım o süreye sabır gösterebilme iradesi. O da kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.
Şimdi baktım, 56.388 insan izlemiş hocamızı. Gerisi nerde ? Diziler , yemek proğramları vs.. Sonuç bu işte.😢😢 Yurt dışında liseyi bitiren gençler, en az iki yabancı lisanı muazzam konuşuyorlar. Nerden baksak, durum vahim! Hocama teşekkür ederim.. sağlıklı ömrünüz olsun…saygılarımla🌷
Ben üniversitede iken, bir gün derste arkadaşlar arasında Barcelona şehrinin deniz kıyısında olduğunu söylemiştim. (O zaman gitmemiştim daha) arkadaşlarımın hiç birinin bundan haberi bile yoktu. Hele bir tanesi o kadar şaşırdı ki, sen Coğrafya mi okudun diye sordu.. Bütün iyi niyeti ile bilmiyordu...
Merhaba Sayın Hocam, sizi uzun yıllardır takip ediyorum. Zaman zaman yorum veya mesaj yazmak istedim ama her defasında bir sebepten vazgeçtim. Bu defa kendimi tutamadım. Çünkü benim de talebelerime yıllardır sorduğum, "Yemen nerede Yemen?" sorusunu sordunuz. Harita ve ülkelerin yeri konusunda, coğrafya hakkında hiçbir şey bilmiyor olduğumuz gerçeği hakkında bütün söyledikleriniz tamamen doğru. Yemen'in nerede olduğunu sorduğumda, en acayip cevabı veren bir talebem şöyle demişti: "Yemen nerede?". "Selanik'te Hocam." "Peki, Selanik nerede?". "Bulgaristan'da Hocam!". Ben de ona şunu söylemek zorunda kaldım. Allah beni kahretsin, sana Bulgaristan'ın nerede olduğunu sormayacağım!!!. Ütopyama, Ormangöğüsü Gezeneni'me bir an önce dönebilmek için dua ediyorum.
O zaman neymiş, Yok birbirimizden farkımız. 55 yaşıma geldiğim şu zamanda gördüm ki; bilime (pozitivist) iman eden de Allah’a iman eden de bilginin amansız düşmanı olmakta birbirlerinden geri değiller. Sonuçta biz buyuz.
Hocam teşekkürler güzel bir söyleşi oldu yalnız çözümle ilgili 2. bölümü gerekecek. Mesela bir Toplum gelişmesi hangi dinamiklere bağlı? Müslümanlarda aydınlanma mümkünmü? Nasıl gerçekleşecek? Teşekkürler
"Şark sultanlarının görmemişliğine şahit oldukça, 57 Müslüman ülkesinin toplam üretimi aklıma gelir. 57 ülkenin toplam nüfusu 1,8 milyar civarında… Peki, kabaca dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan bu 57 Müslüman ülke toplam ne kadar üretim yapıyor? Dörtte bir dünya nüfusu, toplam dünya üretimin ne kadarını gerçekleştiriyor? 2008 yılında 57 Müslüman ülkenin toplam üretimi bir Almanya etmiyordu, hâlâ da etmiyor… 2009 yılında İstanbul'da yapılan İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısında, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin dünya üretimindeki payının sadece yüzde 7 civarında olduğu altı çizilerek vurgulanmıştı." (Mehmet Altan- T24- 15 Nisan 2016)
Bu video ile umutsuzluğum arttı. Vallahi kendimi depresif hissettim izledikçe. Bu memleket nasil kurtulup ayağa kalkar bilmiyorum..nereyi tutsaniz elinizde kalir
Hız sınırı olan otoyoldaki Bugatti gibisiniz, tam hızlanacak iken frene basıyorsunuz :) Sizinle bir gün nasip olursa karşılıklı oturup dinlemek çok isterim.
Hocam en sonda söylediğiniz "inanç düşünülemezin alanını genişletir." öyle güçlü bir etkilemiş ki toplumu geriye kalan daracık alanda sadece "Köfteci Yusuf" kalmış. Halk olarak şu günlerde bir nevi "Köfteci Yusuf Aydınlanması" yaşıyoruz. Ne yapalım, bu diyarda entellektüel aktivite ancak bu kadar oluyor. Bakınız halkımız geri kalmışlıkla ilgili bahsettiğiniz tüm bu hakikatlere ve günümüzde yaşanan ekonomik zorluklara rağmen büyük bir fedakarlık yaptı ve "Köfteci Köfteci Yusufu yedirtmeyiz!"🙂 diyerek restoranları doldurdu. Hayattan umut kesilmez.😊
Hocam sanırım ulus olma yada olabilme konusuna deginmeniz gerekiyor.Ben bir eğitimci olarak parazsız eğitim ve ulus olabilme etkisini buna bağlı daha nice farklı anlarda gelişebilme etkisini ogrenmek istiyorum.Tabi bir halk nasıl uluslaşır bizim ülke neredeydi simdi nerede daha ne kadar yolu var.En azindan teknik olarak açıklasaniz çok iyi olurdu. By programınız da fevkalade fikir acıydı.Anlatım tekniginizde hem aktüel hem tarihsel bu sure uzun olsada kopmamayi sağlıyor.Ayrica sizin kullandığınız dil yapisida teknik olarak cok başarılı.Tesekkur ederim
Dücane Bey! Keşke sonda olan konuşmalarını biraz daha uzatsanız. Özellikle üyelere özel olsa rahat rahat konuşabiliriz. 👌Baya istifade ediyorum şahsen.
Doğan Avcıoğlu ilgili eserinde Türklerin de aslında şehirleştiklerini ancak imparatorluktaki sorunlardan dolayı “büyük kaçgun” adında bir olaylar dizisinin yaşandığını ve sermayenin de batının elinde olmasıyla bunun mümkün olmadığını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
🥹 bu coğrafyada doğup bunları dert edinmek hele de bu bireyselciliğin burdan bişey olmaz deyip gitmenin yolunun arandığı toplumsal düzende cok zor Hocam
Geri kalınmışlığın tek sebebi din mi acaba, mesela tüm araplar hıristiyan olsaydı durum daha farklı olur muydu? Teknolojik ürünleri onlar mı üretirdi? Ya da tüm türkler ateist olsa Türkiye'de bir şeyler değişir ve artık güçlü bir ülke haline gelir miyiz?
Musluman dunyanin geri kalmi$liginin birinci nedeni din = islam. Cunku cok rijid/kati yapisi var; du$unme sureclerini dini viruslerle sabote ediyor. Al sana bir din du$mani daha diyecek olanlara: dogru durust geli$mi$ bir musluman ulke gosterin ozur dileyecegim. Gaz ve petrol parasiyla imrenilecek $ehirler kurmu$ musluman ulkeleri gostermeyin; oralarda da zihinler Ortacag. Gaz ve petrol bittiginde eski hallerine donecekler; yani suni yapilar..
Hocam o kadar haklısınız ki Türkiye haritası gerçekten çok çok eksik. Tamamen söylediğiniz gibi ben de yıllarca Karadeniz'in kuzeyinde hangi ülke var bilmiyordum. Yıllar sonra merakımdan öğrendim. Kıbrıs'ın güneyini de aynı şekilde yıllar sonra öğrendim. Şimdi öğrencilerime hepsini öğretiyorum.
Gündemdeki "Kadın cinayetleri" hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum hocam. Esasen, insanın insana olan işkencesi, insanın tabiata hayvana olan işkencesi diye bakmaliyken bu meseleye, Kadına işkence olarak algı yaratılması sizce ne kadar doğru? bu meseleyi, sizin daha geniş perspektiften ele alacağınızı düşünerek bu hususla ilgili görüşlerinizi gercekten çok merak ediyorum.
Kadın düşmanlığı öyle basit bir konu değil! Tüm insanlığı toplumsal/kültürel/kollektif bilinç olarak etkileyen çok farklı, çarpıcı bir şiddet türü! *Mizojini (misogyny): kadın düşmanlığı; kadının yaptığı iş ve eylemelerin değersizleştirilmesi, kadın bedeni üzerinden kurgulanan cinsiyetçi küfürler,cinsel bir obje olarak (meta) görülmesi ve kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmaya çalışılması, 2.sınıf canlı olarak görülmesi. Tarım toplumundan beri bu düşmanlık var! *Tüm mitoloji ve dinlerde kadınlar şeytanlaştırılmış! *“Kadınlar insan mıdır?” konferansları düzenlenmiş! * Eril bakış açısı var (toplumsal cinsiyet). Kadın demek, ancak erkeklerin mülkiyetinde olabilen tür demek; Baba, erkek kardeş, koca. Birey olarak yaşama hakkın söz konusu değil! *Redpill akımı (21.yüzyıl) ile 2.boyuta geçti! Vahim ötesi! *Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan “Ezbere Yaşayanlar” * Culture Club TV “İntikamın Tarihi” Prof.Dr.Nevzat Kaya
Babilon en sevdiğim sehir ismi ... azerbeyzanin beyrutun yerini biliyorum ozbekistanin gordum afganistanin kuzey afrikadaki ulkeleri yemeni biliyorum irani kudüsü gordum etopyada afrikada hep hayatim boyunca kirimin yerini merak etmisimdir
"Das Verfallene Haus des İslam" kitabının en önemli vurgusu, İslam dünyasının içinde bulunduğu derin krizlerin, yalnızca dışsal etkenlerden değil, aynı zamanda içsel yapısal sorunlardan kaynaklandığıdır. Bu krizlerin çözümü için, köklü toplumsal ve siyasi reformların gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Kitap, değişim ve yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor. K:AI
Hocam,o kadar vurucu;tokat gibi bir konuşma ki;devlet ricâli(!)nden dinleyen olmasını hiç ümîdedemesem de çok isterdim.! Bu arada,İslâm Dünyası'nın ve tabii ki bu arada Osmanlı'nın parlak/üstün bir devri olmuş mudur gerçekten ? Bu konuda da bir konuşma düşünür müydünüz ? Bu gayretlerinize minnettârız..! Sağlığınız dâim olsun..!
Evdeki dikiş makinasına dikkatlice baktım, kızım merak saldı, ne acayip detayları ve fonksiyonları var, yaw arkadaş 1400 yıldır biz müslümanlar neler ile uğraştık ve hala öyle.
@@ihsanyuce9780kraliçenin padişaha hediye ettiği arabayı şeytan icadı diye haliçten atanların torunuyuz biz😂... farzetki o arabayı sen buldun sen icad ettin... Kellen yerinde kalırmıydı iyi düşün...
Cumhuryet dönemi babamı yol yapımında angarya calıştırmışlar angaryadan muaf olabilmek için dört çocuk yapması gerekiyor babam hızını alamamış 😂on iki çocuk yapmış.yüz dönüm arazi dört kişiyi doyurmaz zaten göçerdik hala ğöçeriz.ne mabedimiz ne tualetimiz ne de mutfağımız ver.ama narsist iz bu biz yetiyor
40 yıldan fazla bir süre her gün saatlerce okumak, çalışmak, düşünmek, yazmak. Hocanın tüm bu sürecin sonunda çıkan düşünceleri bizimle paylaşması paha biçilmez. Dinlediğim konuşmalarda bazen düşünceler, fikirler adeta bir havai fişek gibi zihnimde parlıyor. Dücane Hocam; ömrüne bereket, bilesin ki verdiğin emek boşa gitmiyor, istifade eden binler var.
Bence 40 yıldan çok fazladır hocamızın emeği. Ben bile 6000 küsur günle fabrikadan,işçilikten emekli oldum. Sigortasız çalışmayıda sayarsak hadi 7000bin olsun.Hep birlikte istifade ediyoruz Allah razı olsun. Paylaşmayadabilirdi. Geçmiş düşünürler içinde geçerli. Gece gündüz onlarında emeği var. Onlarda paylaşmasa iyice ortada kalırdık. Hepsine minnettarız.Onlar düşünecek biz çalışacağız. Yaşar nurinin din konusunda ağzından kaçırdığı gibi, biz söyleyeceğiz onlar yapacak. Onların işi değil düşünmek...
Alimler ulkenin lokomatifidir
Uygulayacisida sade vatandastir
bütün iyi adamlar nereye gitti
ve bütün tanrılar nerede?
sokak bilgesi herkül nerede
yükselen zorluklarla savaşmak için?
ateşli bir atın üzerinde beyaz bir şövalye yok mu? gece geç saatlerde dönüp duruyorum ve ihtiyacım olan şeyi hayal ediyorum
bir kahramana ihtiyacım var
gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum
güçlü olmalı
ve hızlı olmalı
ve kavgadan yeni çıkmış olmalı
bir kahramana ihtiyacım var
sabahın ışığına kadar bir kahraman bekliyorum
emin olmalı
ve yakında olmalı
ve hayattan büyük olmalı
gece yarısından sonra bir yerde
en çılgın fantezimde
erişimimin hemen ötesinde bir yerde
biri bana uzanıyor
gök gürültüsünde yarışıyor ve sıcaklıkla yükseliyor
beni ayaklarımdan yerden kesecek bir süperman gerekecek
bir kahramana ihtiyacım var
gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum
güçlü olmalı
ve hızlı olmalı
ve kavgadan yeni çıkmış olmalı
bir kahramana ihtiyacım var
sabahın ışığına kadar bir kahraman bekliyorum
emin olmalı
ve olmalı yakında
ve o hayattan daha büyük olmalı
dağların yukarıdaki göklerle buluştuğu yerde
şimşeğin denizi ikiye böldüğü yerde
bir yerlerde birinin olduğuna yemin edebilirim
beni izliyor
rüzgarın, soğuğun ve yağmurun içinden
ve fırtınanın ve selin içinden
yaklaştığını hissedebiliyorum
kanımdaki ateş gibi
bir kahramana ihtiyacım var
gecenin sonuna kadar bir kahraman bekliyorum
güçlü olmalı
ve hızlı olmalı
ve dövüşten yeni çıkmış olmalı
bir kahramana ihtiyacım var
sabah ışığına kadar bir kahraman bekliyorum
emin olmalı
ve yakında olmalı
ve o hayattan daha büyük olmalı
Şu zavallı ülkemizde herşeye rağmen sizin gibi değerli bir insanın varlığını bilmek,dinlemek,çok değerli kıymetli, sağolun,varolun...umarım ışığınız karanlığımızı biraz olsun aydınlatır...🥹🌿
Geri kalma sebebini Müslüm Gürses şarkısında özetlemiş aslında.
Hayalle yaşarken gerçek dünyada,
Zamanı içmişiz haberimiz yok.
Müslüm ün kendine ait tek bir bestesi YOK
@@yediuyumazlar sizin var mı?
Bizde koltuklar yetkili olmak için istenir, sorumluluk avama düşer!
inanç düşünülemez alanı genişletir .Ağzına sağlık hocam
Söz kime ait bilen arkadaşlarım lütfen paylaşabilir mi siniz
Teşekkürler.
“Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller ister.” Mustafa Kemal Atatürk
Dücane bey ne kadar haklısınız harita konusunda! Çocuğum Hollanda'da ilk okulu okurken tüm kıtalardaki belli başlı ülkelerin yerini ,başkentini , tüm Avrupanın belli başlı sehirlerini, ulkelerini, nehirlerini ,boş haritada göstermesi gerekiyordu sınav için. Bu bana cok farklı gelmisti. Çünkü ilk okula gidiyorlardı daha. Ayrıca, ,biz genelde sadece kendimizle ilgili haberlere yer verirken, Hollanda ana haber bülteninde tüm dünya ülkelerinden haberler cok önemli bir yer tuttuyor.Biz bize yeteriz diye düşünüyoruz herhalde😊
Bizde öyle büyüdük bütün başkentleri ekonomık kaynakları
Bütün Batı dünyası bu şekilde.
Türk insanı Platoncu dur, idéal ar dünyasına zaten sahiptir ve dışarısı ile ilgilenmez buna gerek görmez..
Dücane Hoca'ya katılmadığım bir kısım. Türkiye haritası ismiyle müsemma Türkiyeyi ve onun sahanlığında bulunan alanı gösterir. Dünya haritası veya kıta haritası falan değil ya sonuçta
Ama demek istediği mesajda fikren mutabıkım. Türkiyede eğitim, tarih ve coğrafya özellikle son derece ulussal perspektifle aktarılıyor. Misal inkılap tarihi atatürkün doğumundan ölümüne onunla kesişen tarih kısımlarını anlatıyorlar bu beni aşırı seviyede rahatsız ediyor. Biz her ne kadar ulema ve dinin tahakkümünden yakınsak da öteki taraf da modern dönemin kültünü ve dogmalarını yaratıyor.
(YZ Tarafından çıkarılmıştır)
Bu söyleşinin ana fikri, İslam dünyasının ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun neden geri kaldığını tarihsel, sosyolojik ve kültürel perspektiflerden incelemektir. Konuşmacı, bu geri kalmışlığın nedenlerini şu ana başlıklar altında ele alıyor:
1. Zihinsel yapı ve dünya algısı:
- Değişime kapalı olma
- Ötekini tanımama ve anlamama çabası göstermeme
- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramama
2. Toplumsal ve siyasi yapı:
- Halk-yönetici ayrımının keskin olması
- Halkın değersiz görülmesi ve yurttaşlık bilincinin gelişmemesi
- Kanun ve yasaların değişmezliği inancı
3. Eğitim ve bilgi eksikliği:
- Coğrafya bilgisinin yetersizliği
- Batı'daki gelişmelerin takip edilmemesi
- Eğitimin yaygın ve kaliteli olmaması
4. Dini anlayış ve yorum:
- Dünyanın geçici olduğu inancının ağır basması
- Şeriat kurallarının değişmezliği anlayışı
- Din adamlarının (ulema) toplum üzerindeki etkisi
5. Ekonomik ve teknolojik gerilik:
- Sanayi Devrimi'ni kaçırma
- Denizcilik ve keşiflerde geri kalma
- Askeri teknolojide yetersiz kalma
6. Kültürel ve psikolojik faktörler:
- Narsisizm ve üstünlük kompleksi
- Eleştirel düşünce ve özeleştiri eksikliği
- Değişim korkusu ve statükoyu koruma çabası
7. Cumhuriyet'in getirdiği değişimler ve eksiklikleri:
- Halkın yurttaşlaşma sürecinin tamamlanamaması
- Eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin özelleştirilmesi
- Demokrasi kültürünün tam olarak yerleşememesi
Konuşmacı, bu sorunların birçoğunun günümüzde de devam ettiğini ve toplumun ilerlemesi için bu alanlarda köklü değişimlere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Hangi YZ’yı kullandınız?
Eyvallah hocam ilminizle aydınlatıyorsunuz teşekkürler emeğinize yüreğinize sağlık anlatım faydalı bilgiler açıklamalar ufuk açıcı teşekkürler
Hoca'yı dinleyince, bildiğimi zannettiğim şeyler adeta ete kemiğe bürünüyor. Somutlaşıyor. Var ol benim canım hocam!
hocam sizi her dinlediğimde ufkumu açıyorsunuz sağolun, varolun
Emekleriniz ve ayırdığınız zaman için teşekkürler, Türkiye haritasındaki sınırların dışını gösterişiniz ve Türkiye’de insan olmanın sınırını göstermeniz.
Bizde tarih oldugu gibi gercekler uzerine anlatilmiyor. Bernard Lewis in kitaplarinda referns verilerek anlatilan tarihi gercekleri herkes ogrense bu hayal dunyasindan kurtulup sorunlarimizi kendimiz cozme asamasina gecebiliriz. Cok guzel bir sohbetti, tesekkurler. Sadik Rifat Pasa nin sozunu paylasmaniz da ufuk acici oldu. Saygilar, selamlar.
Dücane hocanin paylastiklarini izleyerek ogreniyor,dusunuyor ve muthis keyif aliyorum.Iyi ki varsiniz,iyi ki dusuncelerinizi bizimle paylasiyorsunuz
Hocam çok teşekkür ediyorum emeğinize, çabanıza, bu günleri de aratmazlar umalım.❤
Yüreğinize , bilgeliğinize sağlık hocam. Hocamızın bu konuşmasını dinleyen dostlarımıza, bu konuşmanın içinde geçen, din adamları, askerler, tüccarlar ve köylüler kavramları çerçevesinde ''Divergent'' filmini tekrar izlemelerini öneririm.
En güzel ve en doğru konuşmanız buydu.. teşekkürler..😊
Günün sonunda:
Satranç oynamak caiz mi?
Müzik dinlemek haram mı?
Mehdi geldi mi?
Allah gökte mi?
Gibi şeylerle uğraşan
Namaz kılma oranı yüzde 75 olsa süper güç oluruz (Kerem Önder)
Kafire hoş görü yok, kılıcımın altına girip, haraç öderse hoş görü var (Halil Konakçı)
Uzaya niye çıkıyorsun, masrafa değmez, sen çıkana kadar zaten kıyamet kopacak (Cübbeli Ahmet)
Lavaboda o işi nasıl yaparız (Hüseyin Çevik)
Tekne gemiye dönüşmez demek ki, evrim yok (Bestami Tekeli)
Gibi adamları takip eden
XXI yüzyılda kızlar okutulsun mu, dinden çıkanlar öldürülür mü? Namaz kılmayan idam edilir mi? Gibi şeyleri tartışanlar biz değiliz.
Kusura bakmayın müslüman dostlarım. Bunları bir zafermiş gibi söylemiyorum. İnanın benim de hoşuma gitmiyor. Ama maalesef tablo bu. Kendinize çeki düzen vermeniz gerek ama bazı şeyler var ki, hiç savunulacak gibi değil. Adem'in boyunun 40 metre olması, yıldızların şeytanlara atılan taşlar olması gibi şeyler.
Neden geride kaldığımız ayan beyan ortada.
Mustafa öztürk, ilhami güler, israfil balci gibi isimler de var, ama o saydiklarin onlari kafir sayiyor, tabi cogunluk da öyle düsünüyor.
@@Epikür-y1x 70 lerde 80 lerde bu isimlerin hiç biri yoktu, hayatımın bir bölümü Bomonti Beyoğlu arasında geçti, hey gidi günler, Dinin desi yoktu, kahveye birahaneye meyhaneye ker...ye maça gitmeyen yoktu, en efendisi evinin önünde tavla oynardı vs vs Ülke dahada geri idi, çare, her ferdin kendisini gözden geçirip ciddi bir muhasebe yapmasıdır, lakin her çevre bir başka çevreyi suçlamalarla meşgul.
Algı seviyeniz takdire şayan, istifade etmek isterim, eğer ki müsaade ederseniz.
Çok güzel özetlemişsiniz.
Teşekkürler RUclips. Bir reklam olarak çıktı karşıma bu video ve sonuna kadar izledim. Sayende bu muhteşem insanı tanımış oldum. Ve bu videoda hocanin başlık olarak attığı sorunun tek cevabi var. Hoca daha bilimsel olarak anlatıyor aslinda. Ben direk olarak yazayim. Tarikat ve cemaatler yok olmadıkça. Kendini şeyh ilan edenlerin kökü kazinmadikca islam dünyası geri kalmaya mahkumdur.
Sevgili arkadaşım, bu tür oluşumlar kendiliğinden filizlenmez , Sen istediğin kadar kapak Halk bunun yerine bir şey koyacaktır. Hocanın'da dediği gibi biz put devirip başka bir put koyarız. Halk bilinci olmadıkça bunlar bitmez ama o bilinç nasıl ortaya çıkar onu bilmiyorum..
Harita konusunda çok haklısınız ya etrafımızı bilmiyorduk
Çobana sormuşlar zengin olsan her gün ne yerdin o da soğanın cücüğünü yerdim demiş. Bizim ailede bu kıssa genelde mercimek ve kuru fasulye'nin yanında soğan yerken soğanı övmek için anlatılırdı. Bizimkiler kıssayı bile kendi vizyonlarına soğan cücüğü vizyonuna göre anlamışlar. Rahmetli dedem benim! Maalesef vizyonumuz soğan cücüğü. Bu cücüğü her yere uyarlamak mümkün.
2:05:57 islam dunyasını (cehennemini) bu kadar güzel tarif eden olmadı.. ağzınıza sağlık.. pasif ve korkaklardan beslenen ilkel bir sistem..😢😢
*Mustafa Öztürk de, Mirgün Cabas’ta yeni yazdığı “İslam’ın Yumuşak Karnı Kadın” kitabını anlattı!
Çiçek, böcek, kelebek, sevgi pıtırcığı bir din zannediyor millet!
Ezber, klişe, retorik..
Arap kültür emperyalizmi ve asimilasyonu!
Türk milletine aykırı ne varsa içinde..
@@Kut-d9x ; islam ve Kuran araplarin devletle$me surecinde GARNIZON ortamlarinda
ortaya cikmi$dir. Ruhaniyeti kullanir. Tarafli, secici, relatif temelli ve saldirgandir. Dini
kullanarak kultur emperyalizmi ve asimilasyon yapar. Gunumuz arap dunyasinin %90'i
etnik olarak arap degildir; eski dillerini de kaybetmi$lerdir.
Bugun muslumanin bildigi islam 830+'da uretilmi$ kurgulardir (yani siyer ve hadisler).
Islami literaturu gonulden degil, akildan okursaniz celi$kiler siritmaya ba$lar..
Harika bir program,iyiki varsınız .
Yeni videolarinizi heyecanla bekliyorum☺️
Bende kendi gayretimle öğrendim. Akdeniz ülkeleri ve Karadeniz ülkelerini. Öğrencilerime de sizin dediğiniz gibi öğretiyorum kendim çizerek
Ben ortaokulda iken 1965 yılında öğrenmiştim.Ayrıca Yurttaşlık Bilgisi derslerinde devletlerin idari yapılarını,demokrasinin anlamını,seçim sistemlerini vb.daha pek çok şeyi ögrenmiştik.
Hepsi birer birer müfredattan çıkarıldı maalesef.
Bizim aydınlarımız cemaat ve tarikatler gibi Anadoluya bilim ve cumhuriyet kursları açmalı.Gençlerimiz Cumhuriyet kazanımlarını bilmeden cemaatlerle zehirleniyor.Biz de öyle olduk.Şu internet olması ben de bir şeyhin dizinin dibindeydim.
*Köy enstitüleri vardı, kapatıldı!
Açık olsaydı bu durumda olmazdık!
Halkevleri de yurttaşların aydınlanması için kültürel faaliyetlerde bulunan,toplumun ortak bir kültüre erişmesine katkı sağlayan kuruluşlardı.
Bunlar da kapatıldı.
,
HOCAM AĞZINIZA SAĞLIK..SAĞOLUN VAROLUN..
Teşekkürler. 🌸
Teşekkür Dücane bey
Teşekkürler hocam, emeğinize sağlık.
Norveçli Vikingler de göçmendi. Hocam bizim en büyük yanılgımız düşmanı savaşta yendiğimiz dönemleri medeniyet olarak ileride saymamız. Kanuni döneminde bile Osmanlı’da önemli bir bilim üretimi olmamıştır…
Doğru tesbit ve pek de dile gelmez
Esenlikler hocam
Diğerlerinde bayrağı yanlışlar buldunuz yani 😂
Evrendeki şu küçücük dünyamızda, küçük olduğu kadar kendisinden beklenmeyen, umulmayan bir derecede karmaaakarışık olan bu Savaş arenası halindeki şu mecrada, aklın, vicdanın, bilimin yolunda şaşırmamaya çalışarak, mücadele eden, bunu asıl bir görev kabul eden ruhlara selam olsun
Teşekkür ederim.
Teşekkürler hocam, ağzını sağlık.
Emeğinize sağlık 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Teşekkürler 🔶
En iyi programlardan birisiydi .. dağınık falan değildi
Hocam konu da sizde harikasınız.
Ama 2saat 40 dk.çok uzun hocam.Dikkat dağılıyor.Verimli olmuyor diye düşünüyorum. Naçizane önerim:1er saat civarında tutulabilirmi.
Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum hocam.
1 saatte muradını anlatamayacak olduktan sonra bu söyleşileri yapsa ne olur yapmasa ne olur. Daha yüzeysel anlatmasını mı istiyorsunuz anlayamadım. Bu meselelerde 10 saat konuşsa dinlerim şahsen
@@alper7079 Haklısınız. Sabır, sebat gösterebilme iradesi, kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.
Sabaha kadar anlatsa. Ertesi gün devam etse dinlerim. Ufuk açıcı tonlama örnekleme muhteşem bir derya. Kıymetini bilmemiz lazim
@@sevimozdemir2297 Kesinlikle haklısınız. Dücane hocamız elbetteki bir derya. Sadece maksadım o süreye sabır gösterebilme iradesi. O da kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.
Şimdi baktım, 56.388 insan izlemiş hocamızı.
Gerisi nerde ?
Diziler , yemek proğramları vs..
Sonuç bu işte.😢😢
Yurt dışında liseyi bitiren gençler, en az iki yabancı lisanı muazzam konuşuyorlar.
Nerden baksak, durum vahim!
Hocama teşekkür ederim.. sağlıklı ömrünüz olsun…saygılarımla🌷
Ben üniversitede iken, bir gün derste arkadaşlar arasında Barcelona şehrinin deniz kıyısında olduğunu söylemiştim. (O zaman gitmemiştim daha) arkadaşlarımın hiç birinin bundan haberi bile yoktu. Hele bir tanesi o kadar şaşırdı ki, sen Coğrafya mi okudun diye sordu.. Bütün iyi niyeti ile bilmiyordu...
Teşekkür ederim
Teşekkür ederim hocam
Teşekkür ederim...
Merdan Yanardağ'ın İçtihad Kapısı adlı kitabı bu sorunu çok daha doğru tespitlerle açıklıyor. Tavsiye ederim.
Merhaba Sayın Hocam, sizi uzun yıllardır takip ediyorum. Zaman zaman yorum veya mesaj yazmak istedim ama her defasında bir sebepten vazgeçtim. Bu defa kendimi tutamadım. Çünkü benim de talebelerime yıllardır sorduğum, "Yemen nerede Yemen?" sorusunu sordunuz. Harita ve ülkelerin yeri konusunda, coğrafya hakkında hiçbir şey bilmiyor olduğumuz gerçeği hakkında bütün söyledikleriniz tamamen doğru. Yemen'in nerede olduğunu sorduğumda, en acayip cevabı veren bir talebem şöyle demişti: "Yemen nerede?". "Selanik'te Hocam." "Peki, Selanik nerede?". "Bulgaristan'da Hocam!". Ben de ona şunu söylemek zorunda kaldım. Allah beni kahretsin, sana Bulgaristan'ın nerede olduğunu sormayacağım!!!. Ütopyama, Ormangöğüsü Gezeneni'me bir an önce dönebilmek için dua ediyorum.
O zaman neymiş,
Yok birbirimizden farkımız. 55 yaşıma geldiğim şu zamanda gördüm ki; bilime (pozitivist) iman eden de Allah’a iman eden de bilginin amansız düşmanı olmakta birbirlerinden geri değiller. Sonuçta biz buyuz.
Timur Kuran Hocanın Yollar Ayrılırken kitabı aklıma geldi sizi izleyince.
Hocam başkalarına tanımak istediğimizde de onlara benzedik bi türlü kendimizi keşfedemedik vesselam kalın sağlıcakla
Konuyla alakalı yan okuma olarak, Mahir Kaynak'ın tüm kitaplarını okumalısınız arkadaşlar.
Teşekkürler hocam.
Emekli askerim yıkılmadan önce Yugoslavya'nın yapısını(demografik) bilmiyordum.
Hocam teşekkürler güzel bir söyleşi oldu yalnız çözümle ilgili 2. bölümü gerekecek. Mesela bir Toplum gelişmesi hangi dinamiklere bağlı? Müslümanlarda aydınlanma mümkünmü? Nasıl gerçekleşecek? Teşekkürler
Zir cahil Tarikat ve cemaatler oldukça bu dediğiniz mümkün değil.
Dücane bey size tekrar çok teşekkür ederim. Anlatmış olduğunuz şeyler çok değerli.
Çok teşekkürler
"Şark sultanlarının görmemişliğine şahit oldukça, 57 Müslüman ülkesinin toplam üretimi aklıma gelir.
57 ülkenin toplam nüfusu 1,8 milyar civarında…
Peki, kabaca dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan bu 57 Müslüman ülke toplam ne kadar üretim yapıyor?
Dörtte bir dünya nüfusu, toplam dünya üretimin ne kadarını gerçekleştiriyor?
2008 yılında 57 Müslüman ülkenin toplam üretimi bir Almanya etmiyordu, hâlâ da etmiyor…
2009 yılında İstanbul'da yapılan İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısında, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin dünya üretimindeki payının sadece yüzde 7 civarında olduğu altı çizilerek vurgulanmıştı."
(Mehmet Altan- T24- 15 Nisan 2016)
Bu video ile umutsuzluğum arttı. Vallahi kendimi depresif hissettim izledikçe. Bu memleket nasil kurtulup ayağa kalkar bilmiyorum..nereyi tutsaniz elinizde kalir
Hız sınırı olan otoyoldaki Bugatti gibisiniz, tam hızlanacak iken frene basıyorsunuz :) Sizinle bir gün nasip olursa karşılıklı oturup dinlemek çok isterim.
Hocam en sonda söylediğiniz "inanç düşünülemezin alanını genişletir." öyle güçlü bir etkilemiş ki toplumu geriye kalan daracık alanda sadece "Köfteci Yusuf" kalmış. Halk olarak şu günlerde bir nevi "Köfteci Yusuf Aydınlanması" yaşıyoruz. Ne yapalım, bu diyarda entellektüel aktivite ancak bu kadar oluyor. Bakınız halkımız geri kalmışlıkla ilgili bahsettiğiniz tüm bu hakikatlere ve günümüzde yaşanan ekonomik zorluklara rağmen büyük bir fedakarlık yaptı ve "Köfteci Köfteci Yusufu yedirtmeyiz!"🙂 diyerek restoranları doldurdu. Hayattan umut kesilmez.😊
İki üniversite mezunuyum. Kırım'ı, sugdak'i ,sivastopolu, azak denizinin yerini Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşlarda öğrendim.
Hocam çok güzel anlattınız. Peki ümit var mı? Bu konuda da bir video yaparsanız çok mutlu oluruz. :)
Tarikat ve cemaatler yok edilmeden kendini şeyh ilan edenler yok edilmeden hiç bir ümit olmaz.
Eyvallah
Güçlendiklerinde hiçbir sınır tanimazlar 👏👏👏👏👏
Teşekkürler
Teşekkür ederim hocam Biraz mahçup biraz utangaç şekilde dinledim sizi…
ağzınıza sağlık
Hocam ruhumu eritip kalıpta dondurdun..susup tekrar dinliyorum.
Osmanlı ,paylaşımda anlaşılamadığı için biraz uzun yaşadı...
Hocam sanırım ulus olma yada olabilme konusuna deginmeniz gerekiyor.Ben bir eğitimci olarak parazsız eğitim ve ulus olabilme etkisini buna bağlı daha nice farklı anlarda gelişebilme etkisini ogrenmek istiyorum.Tabi bir halk nasıl uluslaşır bizim ülke neredeydi simdi nerede daha ne kadar yolu var.En azindan teknik olarak açıklasaniz çok iyi olurdu.
By programınız da fevkalade fikir acıydı.Anlatım tekniginizde hem aktüel hem tarihsel bu sure uzun olsada kopmamayi sağlıyor.Ayrica sizin kullandığınız dil yapisida teknik olarak cok başarılı.Tesekkur ederim
Dücane Bey! Keşke sonda olan konuşmalarını biraz daha uzatsanız. Özellikle üyelere özel olsa rahat rahat konuşabiliriz. 👌Baya istifade ediyorum şahsen.
İslam dünyasının geri kalmasının nedenlerinden biri de biziz yani Türkler.
Doğan Avcıoğlu ilgili eserinde Türklerin de aslında şehirleştiklerini ancak imparatorluktaki sorunlardan dolayı “büyük kaçgun” adında bir olaylar dizisinin yaşandığını ve sermayenin de batının elinde olmasıyla bunun mümkün olmadığını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
Kaçgun köylerden olurdu, şehirlerden değil.
İnanç , düşünülemez alanı genişletir … bu geceden kalan …
🥹 bu coğrafyada doğup bunları dert edinmek hele de bu bireyselciliğin burdan bişey olmaz deyip gitmenin yolunun arandığı toplumsal düzende cok zor Hocam
Hocam emeği geçen herkese teşekkür ediyorum 🙏 hocam sizden bir tavsiye istiyordum yardımcı olursanız sevinirim, bana önerileceginiz tefsir kibabi önerirseniz minnettar olurum tekrardan teşekkürler ediyorum hocam sağlıcakla kalın 🙋♂️
RAMAZAN DEMİR efsanesini dinlemeden ölmeyin sakın bence
Geri kalınmışlığın tek sebebi din mi acaba, mesela tüm araplar hıristiyan olsaydı durum daha farklı olur muydu? Teknolojik ürünleri onlar mı üretirdi? Ya da tüm türkler ateist olsa Türkiye'de bir şeyler değişir ve artık güçlü bir ülke haline gelir miyiz?
Musluman dunyanin geri kalmi$liginin birinci nedeni din = islam. Cunku cok rijid/kati
yapisi var; du$unme sureclerini dini viruslerle sabote ediyor.
Al sana bir din du$mani daha diyecek olanlara: dogru durust geli$mi$ bir musluman ulke
gosterin ozur dileyecegim. Gaz ve petrol parasiyla imrenilecek $ehirler kurmu$ musluman
ulkeleri gostermeyin; oralarda da zihinler Ortacag. Gaz ve petrol bittiginde eski hallerine
donecekler; yani suni yapilar..
Usul el-Hikem fi Nizam el-Ümem, 1732
MİLLETLERİN DÜZENİNDE İLMİ USULLER
İBRAHİM MÜTEFERRİKA
Col dervisleri icin de bir analiz yapmanizi cok isterdim.Col dervisi neden olunur.
Düşünen kafa yoran eleştiren eleştirilen insanların önü kesildiği müddetçe bir arpa boyu yol almamız imkansız böyle kıyamete kadar sürer
Hocam o kadar haklısınız ki Türkiye haritası gerçekten çok çok eksik. Tamamen söylediğiniz gibi ben de yıllarca Karadeniz'in kuzeyinde hangi ülke var bilmiyordum. Yıllar sonra merakımdan öğrendim. Kıbrıs'ın güneyini de aynı şekilde yıllar sonra öğrendim. Şimdi öğrencilerime hepsini öğretiyorum.
Gündemdeki "Kadın cinayetleri" hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum hocam.
Esasen, insanın insana olan işkencesi, insanın tabiata hayvana olan işkencesi diye bakmaliyken bu meseleye, Kadına işkence olarak algı yaratılması sizce ne kadar doğru? bu meseleyi, sizin daha geniş perspektiften ele alacağınızı düşünerek bu hususla ilgili görüşlerinizi gercekten çok merak ediyorum.
Kadın düşmanlığı öyle basit bir konu değil!
Tüm insanlığı toplumsal/kültürel/kollektif bilinç olarak etkileyen çok farklı, çarpıcı bir şiddet türü!
*Mizojini (misogyny): kadın düşmanlığı; kadının yaptığı iş ve eylemelerin değersizleştirilmesi, kadın bedeni üzerinden kurgulanan cinsiyetçi küfürler,cinsel bir obje olarak (meta) görülmesi ve kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmaya çalışılması, 2.sınıf canlı olarak görülmesi.
Tarım toplumundan beri bu düşmanlık var!
*Tüm mitoloji ve dinlerde kadınlar şeytanlaştırılmış!
*“Kadınlar insan mıdır?” konferansları düzenlenmiş!
* Eril bakış açısı var (toplumsal cinsiyet). Kadın demek, ancak erkeklerin mülkiyetinde olabilen tür demek; Baba, erkek kardeş, koca. Birey olarak yaşama hakkın söz konusu değil!
*Redpill akımı (21.yüzyıl) ile 2.boyuta geçti! Vahim ötesi!
*Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan “Ezbere Yaşayanlar”
* Culture Club TV “İntikamın Tarihi” Prof.Dr.Nevzat Kaya
Benim çocukluğumda dünya haritası vardı ilgili olanlar için..
Babilon en sevdiğim sehir ismi ... azerbeyzanin beyrutun yerini biliyorum ozbekistanin gordum afganistanin kuzey afrikadaki ulkeleri yemeni biliyorum irani kudüsü gordum etopyada afrikada hep hayatim boyunca kirimin yerini merak etmisimdir
Hocam bin yaşa. 🙌
Konuyla alakalı Ruud Koopmansın Das verfallene Haus des Islam kitabını şiddetle öneririm ( hollandacasıda mevcut)
"Das Verfallene Haus des İslam" kitabının en önemli vurgusu, İslam dünyasının içinde bulunduğu derin krizlerin, yalnızca dışsal etkenlerden değil, aynı zamanda içsel yapısal sorunlardan kaynaklandığıdır. Bu krizlerin çözümü için, köklü toplumsal ve siyasi reformların gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Kitap, değişim ve yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor.
K:AI
Koopmans, müslümanlar; en hafif tabirle dini, kitabı, vahyi gereğinden fazla ciddiye alıyorlar da diyor mu?
Hocam,o kadar vurucu;tokat gibi bir konuşma ki;devlet ricâli(!)nden dinleyen olmasını hiç ümîdedemesem de çok isterdim.! Bu arada,İslâm Dünyası'nın ve tabii ki bu arada Osmanlı'nın parlak/üstün bir devri olmuş mudur gerçekten ? Bu konuda da bir konuşma düşünür müydünüz ? Bu gayretlerinize minnettârız..! Sağlığınız dâim olsun..!
1500 sene sonra bile tuvalete hangi ayakla gireceğini düşünen insanların elektiriği bulma imkanı varmı sizce ???
Evdeki dikiş makinasına dikkatlice baktım, kızım merak saldı, ne acayip detayları ve fonksiyonları var, yaw arkadaş 1400 yıldır biz müslümanlar neler ile uğraştık ve hala öyle.
@@ihsanyuce9780 beyinler Özgür değil çünki
@@ihsanyuce9780kraliçenin padişaha hediye ettiği arabayı şeytan icadı diye haliçten atanların torunuyuz biz😂... farzetki o arabayı sen buldun sen icad ettin... Kellen yerinde kalırmıydı iyi düşün...
😂süper
klişe
Kendisinin de ifade ettiği üzere epey dağınık bir konuşma oldu. Yer yer istifade ettiysem de kapasitesinin altında olduğunu söylemeliyim.
Bilime uzak olan hep geride olur.
Gerçekten akıl almıyor.
Sizin hakkınız ödenenez..
Cumhuryet dönemi babamı yol yapımında angarya calıştırmışlar angaryadan muaf olabilmek için dört çocuk yapması gerekiyor babam hızını alamamış 😂on iki çocuk yapmış.yüz dönüm arazi dört kişiyi doyurmaz zaten göçerdik hala ğöçeriz.ne mabedimiz ne tualetimiz ne de mutfağımız ver.ama narsist iz bu biz yetiyor
❤❤❤
🙏
🙋🏽♀️
👏👏
Üstadım sesinizi duymakta hep sorun yaşıyoruz. Sadece ben değil çevremdeki pek çok kişi de aynı şeyi söylüyor. Bilginize sunmak isterim
Sesde sorun yok.
@@muratgedik6643teşekkürler ancak olmasa bildirmezdim.
@@muratgedik6643benden kaynaklı sorun olmadığını başkaca RUclips videolarında test ettim. Bilginize…
Bir şey öğrenmek istiyorsak, googleye sormaya gerek yok, googleden daha bilgili Dücane hocamı dinlemek yeterlidir.
02:06:14 Bu bir sebep olamaz Çünkü dünyada Avrupa'da olmak üzere her yerde kölelik zaten vardı.