Bende bu rahatsızlığa sahibim. Sosyal medyada otizm bildiğin güzelleniyor. Ve ben Bundan hoşnut değilim. Bu sendroma sahip olanların hepsi sosyal medyada yansıtıldığı gibi zeki eğitim ve iş hayatında başarılı falan değil. Otizmlilerin en az yarısından fazlası zeka geriliğine sahip. Çoğu Kendi başına tuvaletini bile yapamıyor. Altında bezle dolanıyor. En fazla %20'si celal hoca gibi normal ve yüksek zekaya sahip. Ama nedense sosyal medyada hepsi zekiymiş gibi yansıtılıyor.Alakası bile yok. Her konuda olduğu gibi bu rahatsızlık bile sınıfsal. Çocukluğunda bu tanıyı almış Otizmlilerin kaçı bu rahatsızlığa sahip olup hayatında başarılı oldu? Ne kadarının ailesi doğru eğitimlerle herhangi bir alanda yeteneğini ortaya çıkardı? Kaçının ailesi zengin mesela? %1-2 bile değil. Maddi durumu berbat Bir aileniz var. Anne baba birazcık cahilse sizi doğru yönlendiremiyor potansiyelinizi ortaya çıkartamıyor. Resmen aileniz tarafından şey muamelesi görüyorsunuz. Filmlerde dizilerde aspergerli karakterler var. Hepsi Deha, Çok zeki,herkes onun zekasına hayran, herkes tarafından seviliyor. Gerçekler; toplumda sevilmeyen ve istenmeyen. Uzun süre bir işte çalışamayan veya işe alınmayan, normal sağlıklı insanlara göre daha kısa yaşaması beklenen, biryerde oturup çay, kahve içeceği arkadaşı bile olmayan. Annesi babasıyla bile anlaşamayan yalnız insan.
Aspergerde genellikle duyu bütünleme problemleri eşlik eder, Celal Hoca'nin dedigi banyo yapmaktan hoşlanmama da bunun göstergelerinden biri, yayın için teşekkürler
Rahmetli annem de asperger miydi diye şüphelendiğim için seyrediyorum. Galiba olabilir. O da başarılı bir doktordu. Tavırlar benziyor. Tanıma uyan başka detaylar da var. Babam da ben de onu bu haliyle çok seviyorduk. Spektrumun en başında olan kişilere değinilmesi açısından çok faydalı bir yayın olmuş. Çünkü bu tür insanlar sandığımızdan daha fazla. Klasik otizm belirtileri göstermedikleri için erken yaşta psikiyatristlerin radarına yakalanmıyorlar, dersleri iyi olabiliyor, ama sosyal sebeplerden sorunlar yaşayabiliyorlar, üniversitede sağlam eğitim şansları yoksa yetişkinlikte çalışma hayatında ve sosyal hayatta sorun yaşayabiliyorlar ve neden ben farklıyım diye düşünürken Asperger olduklarını 30lu 40lı yaşlarda öğreniyorlar. Ama zamanında öğrenseler hayatlarını ona göre yönlendirecekler, ona göre üniversite okuyacaklar, meslek seçecekler. Bence bu konuda daha fazla farkındalık geliştirilmeli.
Katılıyorum size. Asperger olduğunu insan erken öğrenirse doğru seçimleri yapar. Mesela ben öğretmenim. 45 yaşımda öğrendim. Önce bilsem bu seçimi tabiki yapmam.
Asperger sendromuna sahibim. Bu tip filmler (Temple Grandin) ve Celal Şengör, Elon Musk gibi kişilerin çıkıp "evet ben de böyleyim" demesi iyi hoş gibi gözükse de, aslında konuyu magazinleştirerek sığlaştırmaktan öteye gitmiyor. Bu filmi izleyenler gidip bu konuyla ilgili iki kitap, bilimsel araştırma okumayacak. İngiltere, Amerika vb ülkelerde olduğu gibi devlet bizlerin oryantasyonu için bir çalışma yapmayacak, sistemi uygun şekilde düzenlemeyecek. Yarın hayatta en sevdiklerimiz için bile bizler gerizekalı, patavatsız, ruh hastası vs olarak nitelendirilmeye devam edeceğiz. Şahsım adına, devletimiz SMA hastası çocukların ilaç parasını karşılasın, ben ona razıyım. Vazifeyi en kısa yoldan tamamlayıp ait olmadığım bu mekandan gitmek şahsi arzum. Yanlış anlaşılmasın. Drama yapmıyorum. Gerçek bu, biliyorum ve bunu kabul ediyorum. Kimseden ne bir baklentim, ne de bir isteğim ne de sitemim var. Tanıdığım aynı durumda olan bir iki dostumun da aynı şekilde düşündüğünü biliyorum. Şunu bilin yeter. Herkes bu durumu ne Sheldon Cooper kadar komedi tadında, ne Albert Einstein kadar verimli ne de Elon Musk kadar avantajlı yaşamıyor. Kaybolup giden binlerce kişi var. O yüzden konuyu magazinleştirmeyelim, dramaya çevirmeyelim. Siz kendi dünyanızda, biz kendimizinkinde yaşamaya devam edelim. Duyarınız bile ürkütüyor. Gerçek bu. Not : Burak Çankaya, boş adamsın be. Zihnime acı veriyorsun.
henüz daha programı izlemeden yazınıza göz attım.önerdiğiniz filmi izleyeceğim.Hayatta hep umutlu olalım...önemli olan kişinin kendisini tanıyıp ona göre meşguliyet bulması...yani meslek..yada hobi..inanın herkesin görünürde olsun ya da görünmeyen bir uzvundaki problemlerle insan yaşamayı öğreniyor..mühim olan sen kendini bırakma, özgüvenli ol..sen özgüvenli olmazsan karşındaki senin zaafından yararlanır..bu ailenden biri de olsa aynı. sevgi ve saygını göstermeyi bilmek gerek o da bi KALİTE şartı...JULİA ROBERTS ''MUCİZE'' tavsiyem...sevgilerimle
İyi ki varsın beni eğitiyor varlığın gerisi senin problemin değil. Bana karşı sabırlı ol yeter. Benim problemli olan sen sadece doğal bir yaşam içinde var olmaya çalışanın. Ben kurgu içinde var olmaya çalışanım
@@doraweltschmerz5833 bende böyle düşünüyorum. Fazla empati var ama duygusal destek verme yok. Mesela normal bir insan biri ağladığında onunla iletişim kurmaya çalışır. İşte ağlama vs der. Ama bu sendroma sahip biri ağlamanın normal olduğunu ve tesellinin gereksiz olduğunu düşünebilir. Yine de empatisi yüksek olsa bile patır patır konuşabilir.
@@nightcore5083 böyle ciddi konular hakkında araştırma yapmadan konuşmamanızı öneririm. Empati konusundaki güncel görüş "double empathy problem" diye geçer. Bu problemin temeli de nörotipik insanların empati anlayışları ile otistik insanların empati anlayışlarının farklı olmasıdır. Sonuç olarak iki taraf da kendisinin empati gösterdiğini düşünür, ama kimse karşı taraftan empati gördüğünü hissetmez. Mesela otistik birisi dürüstlüğü kibarlık olarak gördüğü için karşısındakine yeni saç kesimini hiç beğenmediğini söyleyebilir ve bunu kibar olmak için yapıyordur, karşı taraf ise bunun kaba olduğunu düşünecektir ve kibar olanın beğenmediyse bile güzel olduğunu söylemek olduğunu düşünecektir. Otistik kişi ise beğenmediği halde yalan söylemenin çok daha kaba olduğunu düşünebilir. Ve otizm her insanda kendini o kadar farklı gösterir ki iki otistik insanın bütün özellikleri zıt bile olabilir, o yüzden bu konuda genelleme yapmaktan oldukça kaçınılmalıdır diye düşünüyorum.
Arkadaş ve sosyal konularda bizim gibilerin bağları birebirdir.bizler kendimiz için ne hissettirdiğini önemseriz...yakınlarımız ölseler ve başlarına birşey gelse üzülürüz kayıptan dolayı.ama bağım olmayan komşum ölse hiçbir umurumda pek olmaz...bu otistik empatinin ne olduğunu ve ne olmadığını sorgulamanızı öneririm.
Son anlarda bahsettiginiz ölümüne Celal Hoca hayranliginin çok doğru olduguna katilmiyorum. Ki oyle bisey varsa bile fanatigi olunabilecek tek adam :) Çok güzel 10 numara bi yayın olmuş devamını bekliyorum teşekkürler.
Bilgi ve zekasının dışında, donunun rengine kadar Celal Abi'mizin her şeyini merak ediyorum. Daha çok yayın Celal Abimizle lütfen! Bu arada Oya Abla yı da çok merak ediyoruz. Yayın oldu mu acaba onunla? Kerem Cankoçak'ı da görmek isteriz ayrıca.
Nahit Motovalli Mukaddes hocam 2,5 yaşından beri oğlumu takip eden ,alanında çok iyi bir çocuk-ergen-yetişkin psikiyatristidir. Bugün yaşam kalitemiz arttıysa bu onun engin bilgisi ve tavsiyeleri sayesinde olmuştur.
Asperger sendromunun DSM-IV teşhisi genellikle çok zor, hatta imkansız. Bazı klinik tedavi uzmanları, otistik ve Asperger sendromlu kişiler arasında semptomlar ya da vahamet, disembedding ya da “merkezi tutarlılık”, toplumsal beceriler, davranış ya da elde edilen sonuç bakımından hiçbir önemli fark olmadığını düşünüyorlar. Dolayısıyla Asperger sendromuna yüksek işlevli otizmin ya da ılımlı otizmin eşanlamlısı olarak bakılabildiği için bu klinik tedavi uzmanları,bu terimleri farklı olarak ya da birbirlerinin yerine kullanıyorlar. Fark etmeniz neredeyse zor.
Yayındaki herkes halinden memnun gibi duruyor bilmiyorum ama bu şekilde birini karşıya alıp sende şu var mı bu var mı? Diye sorup canlı yayında teorik notlar üzerinden teşhis koymaya çalışmak pek etik ve sağlıklı bir yaklaşım gibi gelmedi.
Bende bir aspergerim.empati konusunda gerçekten kurabildiğim insanlar yakın bağlar kurduğum insanlarla var.aslında empatik olmak konusunda kimse okadarda empatik değil.siz normaller kimse gözünüzün görmediği olaylara tepki vermiyorsunuz...empati olmadan iletişim ve dil konusunda kimse gelişemez...
Sunuculuk daha profesyonel yapılabilirdi. Akış kopukluklar içeriyor ve konular arasında yumuşak geçişler olmamış. Ön çalışma yapılarak aynı sohbeti daha stabil ve sürükleyici kılmak olanaklıdır. 2 saatlik sunumun aslında kopuk parçalar halinde değil de birbirine bağlı ve birikimsel bir nitelikte olması gerekirdi. Yine de elinize sağlık.
Hocam asperger bu kadar basit değil. Keşke aspergerliyim diyeceğinize . Aspergerlu gençler için elinizde gelenin en iyisini yapmaya calişaniz daha gündem olacaksınız.saygilar
Burak dedikoduya gelmiş tavrından kurtulabilirsin güzel kardeşim ya. Böyle güzel program yapıyorsunuz birazcık daha altı dolu sorularla ilerlesen programın kalitesi daha da artacak. Pozitif eleştiri olarak kabul et takılma başarılısınız.
Celal hocanın her röportajını videosunu izlemeye çalışıyorum ama bu kadar hoşuma gitmeyen bir yayın ilk defa gördüm. Yanlış anlaşılmasın hocadan dolayı değil Burak Çankaya adlı kişiden dolayı. Saçma sapan araya girip alakasız soru soruyor. İzlerken yoruldum sinirlendim zaten bitiremedim de yayını.
Bir bozukluk olarak değerlendirilmesi oldukça yanlış. En basitinden Celal Hoca nın algı yüksekliği ve çalışma disiplini de Asberger in bir unsuru... Ne yazık ki anlamadığımızı "kotu" olarak nitelemek bizim genel özelliğimiz
Çünkü Türkiye'de "youtuber" olman lâzım seyredilmek için..böyle insana birşeyler katacak, öğrenebileceği, kendini geliştirebilecek videolar maalesef seyredilmiyor...maalesef
Asperger teşhisi öyle kolay konulan bir şey değil.Celal bey gerçekten teşhis almışsa bir lafım yok.Ancak asperger sendromunu bir hava unsuru olarak kullanılmamalı.
Kanalınızın gelişimi için bazı eleştirilerde bulunmak istiyorum. Celal Şengör'ün sözü birçok kere bölünüyor, tam merak ettiğin bir şeyden bahsedecekken araya giriyorsunuz; bu dinleme zevkini ve kalitesini düşürüyor. Sürekli kendi kanalınızdan bahsediyorsunuz ve bahsederken konuk ettiğiniz kişi konuya yabancı olduğundan, konuşmanın dışında kalıyor. Birçok konuda araya olumsuz şeyler giriyor ve bu böyle en az 2-3 dakika gidiyor. Aklımda kalan olarak, Tiktok örneği Celal hocanın gençlerle ilgili yorumuna karşın çok olumsuz ve konu dağıtıcıydı. Neyse ki konuyu tekrar topladınız ama her zaman öyle yapamıyorsunuz haliyle. Bu eleştirileri dikkate alırsanız çok daha fazla kişiye ulaşabileceğinizi düşünüyorum lakin beni rahatsız etti, sırf bunlar yüzünden videolarınızı/yayınlarınızı izlemeyen insanlar olabilir.
ikinci dakikanın başında Burak bir film adı soyluyor, Şengör "o şahane bir film..." Diyerek övüyor. Ama o bölümü defalarca izlememe rağmen filmin adını anlamam mümkün olmadı. Bu filmin adını bilen varsa yazabilir mi?
Yetişkin bir bireye (50+) Otizm teşhisi konulabilir mi? 50 yaşından sonra "Asperger Sendromu" teşhisi konmuş biriyle tanıştım ve bununla ilgili bir bilgi bulamadım. Spektrumda olan, farklı ve özel bir birey ancak özellikle araştırmak istediğim detay 50-55 yaşlarında birine konulmuş benzer teşhisler var mıdır? Hep doğuştan ve çocuklukta olduğu yazıyor her yerde... Hiçbir şey bilmiyorum. Öğrenmeye ve anlamaya çalışıyorum naçizane.
Anne veya babası otizmli olup çocuğu fark edilenler var. Anne ve babaya gelince gitmiyorlar psikiyatriye. Psikiyatri karşıtı olabilirler. Bende öyleyim gerçi (Eskiden Psikiyatri yoktu. Medeniyet olmasın vb. kafasındayım).
Otizm ile Asperger farklı olduğunu düşünüyorum ve bunu destekleyen çalışmalar var. Psikopat ve Sosyopat farklı olduğu gibi. Bu farkı görmeyen kişilerde bir sorun olduğunu düşünüyorum. Kaynak: Ayırıcı Tanı: Şizoid Bozukluk ve Asperger Sendromu
Bu spektrum çok geniş atipik otizmliler neresinde neden türkiyede ara çocuk muamelesi görüyorlar, baktıgımızda doğal gelişim gösteren çocuklar dan farkı yok ama diğer yandan hafif de olsa, otizmle benzer davranışlar var,
Ben de aspergerim ve Celal Şengör gibileri istisna. Genelimizin bir arkadaşı yok, sevgilisi vs. bile olmuyor ömrü boyunca. İnsanlar ukala, kibirli ve patavatsız olduğumuzu söylüyor. İnsanlar rahatsız oluyor ama söylemeye çekiniyor genelde tavırlarımızdan vs
Celal Hocanın, empati eksikliği koç burcu erkeği olması kaynaklı 😂 Çok akıllıdırlar o yüzden herkese aptal gözüyle bakarlar, herşeyi siyah-beyaz olarak değerlendirirler, dikkatini çeken bir işe ciddi konsantrasyon oluşturabilir ve jeolojiye, tarihe merak duyarlar. Bunu da bir kenara yazın...😂😂
@@SelambenzanaPsikiyatrinin kutsal kitabi DSM ilac sektorunun ilac satabilmesi icin teorik teshisler koyma kitabi.Sonuc ornegin turkiyede 50 milyon kutu antidepresan satisi.2.sonuc antidepresanla kim duzelmis.3. Sonuc DSM e dayanarak her teshisi koy DSM e gore normal bir insan yok.Mutlaka bozukluk maddelerinden bir kaci sende de vardir.DEBH liden otizme depresyondan panik ataga kaygi bozuklugundan takinti genis bir spekturuma benzer kik kimyasali olan amfetamin grubu ilaclarla tedavi.Yersen
O iş öyle yürümüyor yalnız, bir insan doğuştan empati kurma yeteneğine sahip değilse bunu geliştiremez. İki kolu da hiç olmamış birinin kolu acıyan bir insanı anlayamayacağı gibi.
Wikipedia'dan edindiğim bilgilere göre jeoloji alanında çok iyi bir kariyeri var. Ama benim anlamadığım her videoda bu adamı çıkartıyorlar. Mesela orada okuduğum kadarıyla havacılıkla alakası akademik olarak yok. Bir Uçak Mühendisinden ya da Pilotdan daha iyi ne konuşabilir ?
Space Lovers hocam celali zaten bir otorite olarak konuşturmuyorlar burada. Kendisinin hava kuvvetleri ile organik bağı var. Genel kültür amaçlı bir sohbet bu, daha fazlasını düşünmemek lazım. Bir pilot olarak bu sohbetten gerçekten keyif aldım. Bize de otobüs şöforü demiş, bayağı haklı yani :)
@@marcuscrassuss Ben de zaten Celal Hocayı sevmiyor değilim ama gerçekten her konuda konuşturuyorlar adamı. Ayrıca başlığa "Asperger Sendromu ve Havacılık 'SOHBETİ' " yazabilirler. Hiç bilmeyen birisi Uçak Mühendisi falan sanabilir. (Son bölümde çok saçmaladım ama her konuda konuşması rahatsız ediyor. Bu konuda çalışmış daha bilgili insanları konuk alabilirler.)
@@spacelovers472 Kesinlikle katılıyorum bu sıralar sürekli her yayına çıkıyor farklı kişiler görmek hem bizim içinde daha iyi olur ve bilgi açısından da
44:51 Celal Hoca'ya göreceli olarak katılmıyorum. İfadesi, askeri gemiler için geçerlidir ancak ticari gemiler için geçerli değildir. Ticari gemilerin kumanda edildiği köprüüstünde de genellikle tek kişi bulunur ve o kişinin bireysel olarak yapacağı her hata can-mal kaybına ve çevre kirliliğine sebep olabilecek bir kaza ile neticelenebilir.
Otizmli insanların özel çocuk olarak adlandırılması başkalaştırmaktan, toplumdan ayırmaktan başka bir şey değil. Otizm nörolojik bir bozukluktur bu yüzden adı otizm spektrum bozukluğudur. Özürlü gibi sözleri ben de sevmiyorum, bireyi aşağılayıcı sözler kullanılmamalı.
Celâl Şengör yayınlarımız için: 👇👇
ruclips.net/p/PL4itydzTZXny9cbuVlto6ALnCOBHLp2TP
Telegram Duyuru Kanalı:
t.me/gelecekbilimde
Mobil Uygulama Android:
bit.ly/gb_android
Mobil Uygulama iOS:
bit.ly/gb_ios
Discord Sunucusu:
discord.gg/gelecek-bilimde-328279587526017044ruclips.net/p/PL4itydzTZXnxEMpJ-MVeX-Y4k9yWhKxxq
Bende bu rahatsızlığa sahibim. Sosyal medyada otizm bildiğin güzelleniyor. Ve ben Bundan hoşnut değilim. Bu sendroma sahip olanların hepsi sosyal medyada yansıtıldığı gibi zeki eğitim ve iş hayatında başarılı falan değil. Otizmlilerin en az yarısından fazlası zeka geriliğine sahip. Çoğu Kendi başına tuvaletini bile yapamıyor. Altında bezle dolanıyor. En fazla %20'si celal hoca gibi normal ve yüksek zekaya sahip. Ama nedense sosyal medyada hepsi zekiymiş gibi yansıtılıyor.Alakası bile yok. Her konuda olduğu gibi bu rahatsızlık bile sınıfsal. Çocukluğunda bu tanıyı almış Otizmlilerin kaçı bu rahatsızlığa sahip olup hayatında başarılı oldu? Ne kadarının ailesi doğru eğitimlerle herhangi bir alanda yeteneğini ortaya çıkardı? Kaçının ailesi zengin mesela? %1-2 bile değil. Maddi durumu berbat Bir aileniz var. Anne baba birazcık cahilse sizi doğru yönlendiremiyor potansiyelinizi ortaya çıkartamıyor. Resmen aileniz tarafından şey muamelesi görüyorsunuz. Filmlerde dizilerde aspergerli karakterler var. Hepsi Deha, Çok zeki,herkes onun zekasına hayran, herkes tarafından seviliyor. Gerçekler; toplumda sevilmeyen ve istenmeyen. Uzun süre bir işte çalışamayan veya işe alınmayan, normal sağlıklı insanlara göre daha kısa yaşaması beklenen, biryerde oturup çay, kahve içeceği arkadaşı bile olmayan. Annesi babasıyla bile anlaşamayan yalnız insan.
Terapi görmeni şiddetle tavsiye ederim
Seni çok iyi anlıyorum 🙏🏻
Aspergerde genellikle duyu bütünleme problemleri eşlik eder, Celal Hoca'nin dedigi banyo yapmaktan hoşlanmama da bunun göstergelerinden biri, yayın için teşekkürler
Her aspergerli banyo yapmaktan hoslanmiyormu mesela cok sık banyo yapan da varmidir
@@edgeindff8257 Hepsini gösterecek değil. Olabilir belki de.
@@edgeindff8257 günde 2 defa yaparim ben mesela. Bazi aspergerliler, günde 3 defa yapiyor. Kimisi de dediğiniz gibi haftada 1 kez yapiyor.
ben hoşlanmıyorum zorlaya zorlaya yapıyorum
@@geniuseu4player sizde aspergermi var
Celal Baba'nın olduğu her programı izleriz zevkli bir programdı
Gerçekten de bunun daha fazla izlenmesi lazım, en güzel Celal Şengör yayınlarından biri. RUclips algoritması yüzüne kimseye gözükmemiş herhalde.
Rahmetli annem de asperger miydi diye şüphelendiğim için seyrediyorum. Galiba olabilir. O da başarılı bir doktordu. Tavırlar benziyor. Tanıma uyan başka detaylar da var. Babam da ben de onu bu haliyle çok seviyorduk.
Spektrumun en başında olan kişilere değinilmesi açısından çok faydalı bir yayın olmuş. Çünkü bu tür insanlar sandığımızdan daha fazla. Klasik otizm belirtileri göstermedikleri için erken yaşta psikiyatristlerin radarına yakalanmıyorlar, dersleri iyi olabiliyor, ama sosyal sebeplerden sorunlar yaşayabiliyorlar, üniversitede sağlam eğitim şansları yoksa yetişkinlikte çalışma hayatında ve sosyal hayatta sorun yaşayabiliyorlar ve neden ben farklıyım diye düşünürken Asperger olduklarını 30lu 40lı yaşlarda öğreniyorlar. Ama zamanında öğrenseler hayatlarını ona göre yönlendirecekler, ona göre üniversite okuyacaklar, meslek seçecekler. Bence bu konuda daha fazla farkındalık geliştirilmeli.
Bende babamdan süphelendim
Katılıyorum size.
Asperger olduğunu insan erken öğrenirse doğru seçimleri yapar. Mesela ben öğretmenim. 45 yaşımda öğrendim. Önce bilsem bu seçimi tabiki yapmam.
Asperger sendromuna sahibim. Bu tip filmler (Temple Grandin) ve Celal Şengör, Elon Musk gibi kişilerin çıkıp "evet ben de böyleyim" demesi iyi hoş gibi gözükse de, aslında konuyu magazinleştirerek sığlaştırmaktan öteye gitmiyor. Bu filmi izleyenler gidip bu konuyla ilgili iki kitap, bilimsel araştırma okumayacak. İngiltere, Amerika vb ülkelerde olduğu gibi devlet bizlerin oryantasyonu için bir çalışma yapmayacak, sistemi uygun şekilde düzenlemeyecek. Yarın hayatta en sevdiklerimiz için bile bizler gerizekalı, patavatsız, ruh hastası vs olarak nitelendirilmeye devam edeceğiz. Şahsım adına, devletimiz SMA hastası çocukların ilaç parasını karşılasın, ben ona razıyım.
Vazifeyi en kısa yoldan tamamlayıp ait olmadığım bu mekandan gitmek şahsi arzum. Yanlış anlaşılmasın. Drama yapmıyorum. Gerçek bu, biliyorum ve bunu kabul ediyorum. Kimseden ne bir baklentim, ne de bir isteğim ne de sitemim var. Tanıdığım aynı durumda olan bir iki dostumun da aynı şekilde düşündüğünü biliyorum.
Şunu bilin yeter. Herkes bu durumu ne Sheldon Cooper kadar komedi tadında, ne Albert Einstein kadar verimli ne de Elon Musk kadar avantajlı yaşamıyor. Kaybolup giden binlerce kişi var. O yüzden konuyu magazinleştirmeyelim, dramaya çevirmeyelim.
Siz kendi dünyanızda, biz kendimizinkinde yaşamaya devam edelim. Duyarınız bile ürkütüyor. Gerçek bu.
Not : Burak Çankaya, boş adamsın be. Zihnime acı veriyorsun.
henüz daha programı izlemeden yazınıza göz attım.önerdiğiniz filmi izleyeceğim.Hayatta hep umutlu olalım...önemli olan kişinin kendisini tanıyıp ona göre meşguliyet bulması...yani meslek..yada hobi..inanın herkesin görünürde olsun ya da görünmeyen bir uzvundaki problemlerle insan yaşamayı öğreniyor..mühim olan sen kendini bırakma, özgüvenli ol..sen özgüvenli olmazsan karşındaki senin zaafından yararlanır..bu ailenden biri de olsa aynı. sevgi ve saygını göstermeyi bilmek gerek o da bi KALİTE şartı...JULİA ROBERTS ''MUCİZE'' tavsiyem...sevgilerimle
İyi ki varsın beni eğitiyor varlığın gerisi senin problemin değil. Bana karşı sabırlı ol yeter. Benim problemli olan sen sadece doğal bir yaşam içinde var olmaya çalışanın. Ben kurgu içinde var olmaya çalışanım
💯💯🥺
@@bilgindondu3039 👍🏻💯
Bu.
İlkokul mezunu biri için yayını sonuna kadar izlememişim farkında olmadan çok değerli bir yayın olduğu nu belirterek teşekkür ederim
Dehb ile ilgili bir video gelse çok iyi olur bence ülkemizde ne yazık ki bilinç yok Dehb ile ilgili
Sen ne şirin bir çocuksun 🧿 çok güzel bir program olmuş
Videonun son 40 dakikasının 35 dakikası "hemen bitireceğiz hocam" demekle geçiyor :)) güzel yayın olmuş, tekrarlarını bekliyoruz
Bana da bugün, 18 yaşımdayken Asperger Sendromu teşhisi konuldu bu video cidden de yardımcı oldu çok teşekkürler
Neleri değiştirmeyi hedefliyorsun?
Celal abi olmasa bu iki herife katlanamazdım.
YANLIŞ BİLGİ İÇİN DÜZELTME NOTU:
Empati eksikliği miti otizmde çok yanlış biliniyor. Çoğumuz tam tersine aşırı empati hissediyor.
Sanmıyorum aspergerin anlamı bu zaten sorunları bu zaten bu insanların asosyallik ve empati kuramana
@@nightcore5083 2013 ten beri asperger terimi kullanılmıyor. Otizm bir spektrum. Herkesin empati ile ilişkisi farklı tıpkı nörotipiklerde olduğu gibi.
@@doraweltschmerz5833 bende böyle düşünüyorum. Fazla empati var ama duygusal destek verme yok. Mesela normal bir insan biri ağladığında onunla iletişim kurmaya çalışır. İşte ağlama vs der. Ama bu sendroma sahip biri ağlamanın normal olduğunu ve tesellinin gereksiz olduğunu düşünebilir. Yine de empatisi yüksek olsa bile patır patır konuşabilir.
@@nightcore5083 böyle ciddi konular hakkında araştırma yapmadan konuşmamanızı öneririm. Empati konusundaki güncel görüş "double empathy problem" diye geçer. Bu problemin temeli de nörotipik insanların empati anlayışları ile otistik insanların empati anlayışlarının farklı olmasıdır. Sonuç olarak iki taraf da kendisinin empati gösterdiğini düşünür, ama kimse karşı taraftan empati gördüğünü hissetmez. Mesela otistik birisi dürüstlüğü kibarlık olarak gördüğü için karşısındakine yeni saç kesimini hiç beğenmediğini söyleyebilir ve bunu kibar olmak için yapıyordur, karşı taraf ise bunun kaba olduğunu düşünecektir ve kibar olanın beğenmediyse bile güzel olduğunu söylemek olduğunu düşünecektir. Otistik kişi ise beğenmediği halde yalan söylemenin çok daha kaba olduğunu düşünebilir. Ve otizm her insanda kendini o kadar farklı gösterir ki iki otistik insanın bütün özellikleri zıt bile olabilir, o yüzden bu konuda genelleme yapmaktan oldukça kaçınılmalıdır diye düşünüyorum.
Celal Hocam siz bizim gönüllerimizin "ace"i siniz :)
@@basaksehirinunluhocasim.ha3310 Daha bu sabah İstismarcı bir hoca gördüm bence kişilerle fikirlerini bir tutma her türlü zararlı çıkarsınız
Celal Hoca ile yapılmış en iyi röportaj oldu.
@「 Niizuma is God 」 Celal'le yapılmış en iyi röportaj.
Çok güzel bölüm olmuş. Ağzınıza sağlık. Celal hoca da çok keyifli sohbet ediyor. Ağzınıza sağlık.
Arkadaş ve sosyal konularda bizim gibilerin bağları birebirdir.bizler kendimiz için ne hissettirdiğini önemseriz...yakınlarımız ölseler ve başlarına birşey gelse üzülürüz kayıptan dolayı.ama bağım olmayan komşum ölse hiçbir umurumda pek olmaz...bu otistik empatinin ne olduğunu ve ne olmadığını sorgulamanızı öneririm.
Efsanevi bir yayındı. Celal Şengör EFSANESİNİZ.
lan
Son anlarda bahsettiginiz ölümüne Celal Hoca hayranliginin çok doğru olduguna katilmiyorum. Ki oyle bisey varsa bile fanatigi olunabilecek tek adam :) Çok güzel 10 numara bi yayın olmuş devamını bekliyorum teşekkürler.
var bende biraz, tüm kitaplarını aldım okudum her yerde dinlerim
efsane bir yayın olmuş bayıldım adamsınız be
Bilgi ve zekasının dışında, donunun rengine kadar Celal Abi'mizin her şeyini merak ediyorum. Daha çok yayın Celal Abimizle lütfen!
Bu arada Oya Abla yı da çok merak ediyoruz. Yayın oldu mu acaba onunla?
Kerem Cankoçak'ı da görmek isteriz ayrıca.
Benim kızıma da aspergerli teşhisi kondu. İnanılmaz resim yeteneği var, dil gelişimi de çok güzel ama sosyal açıdan zayıf.
Benim kizimda ayni
Sosyal kısımda ona baskı kurmayın. Onun bu halini ne olduğunu bilip buna saygı duyan gelir. Merak etmeyin.
Nahit Motovalli Mukaddes hocam 2,5 yaşından beri oğlumu takip eden ,alanında çok iyi bir çocuk-ergen-yetişkin psikiyatristidir. Bugün yaşam kalitemiz arttıysa bu onun engin bilgisi ve tavsiyeleri sayesinde olmuştur.
Havacılık sohbetlerini, ben hiçbir uçak mühendisinden bu kadar zevkli dinlemedim
Asperger sendromunun DSM-IV teşhisi genellikle çok zor, hatta imkansız. Bazı klinik tedavi uzmanları, otistik ve Asperger sendromlu kişiler arasında semptomlar ya da vahamet, disembedding ya da “merkezi tutarlılık”, toplumsal beceriler, davranış ya da elde edilen sonuç bakımından hiçbir önemli fark olmadığını düşünüyorlar. Dolayısıyla Asperger sendromuna yüksek işlevli otizmin ya da ılımlı otizmin eşanlamlısı olarak bakılabildiği için bu klinik tedavi uzmanları,bu terimleri farklı olarak ya da birbirlerinin yerine kullanıyorlar. Fark etmeniz neredeyse zor.
Şimdi fikrim değişti. Aynı.
Şimdi fikrim şöyle. Asperger ile yüksek işlevli otizm aynı. DSM IV ile teşhis koymak zor değil.
Ah Oya Hanim ah.Gelin sizinle bas basa verip aglayalim.
Yayındaki herkes halinden memnun gibi duruyor bilmiyorum ama bu şekilde birini karşıya alıp sende şu var mı bu var mı? Diye sorup canlı yayında teorik notlar üzerinden teşhis koymaya çalışmak pek etik ve sağlıklı bir yaklaşım gibi gelmedi.
Kişisel özellikleri merak ediliyor. Gayet doğal bence
“bakin aslinda cok ilginc bisey”
Bende bir aspergerim.empati konusunda gerçekten kurabildiğim insanlar yakın bağlar kurduğum insanlarla var.aslında empatik olmak konusunda kimse okadarda empatik değil.siz normaller kimse gözünüzün görmediği olaylara tepki vermiyorsunuz...empati olmadan iletişim ve dil konusunda kimse gelişemez...
Sunuculuk daha profesyonel yapılabilirdi. Akış kopukluklar içeriyor ve konular arasında yumuşak geçişler olmamış. Ön çalışma yapılarak aynı sohbeti daha stabil ve sürükleyici kılmak olanaklıdır. 2 saatlik sunumun aslında kopuk parçalar halinde değil de birbirine bağlı ve birikimsel bir nitelikte olması gerekirdi.
Yine de elinize sağlık.
Eleştirileriniz için teşekkür ederiz :)
Hocam asperger bu kadar basit değil. Keşke aspergerliyim diyeceğinize . Aspergerlu gençler için elinizde gelenin en iyisini yapmaya calişaniz daha gündem olacaksınız.saygilar
Kemiyet değil keyfiyet önemlidir ( Çokluk değil kalite önemlidir)
Burak dedikoduya gelmiş tavrından kurtulabilirsin güzel kardeşim ya. Böyle güzel program yapıyorsunuz birazcık daha altı dolu sorularla ilerlesen programın kalitesi daha da artacak. Pozitif eleştiri olarak kabul et takılma başarılısınız.
Celal hocanın her röportajını videosunu izlemeye çalışıyorum ama bu kadar hoşuma gitmeyen bir yayın ilk defa gördüm. Yanlış anlaşılmasın hocadan dolayı değil Burak Çankaya adlı kişiden dolayı. Saçma sapan araya girip alakasız soru soruyor. İzlerken yoruldum sinirlendim zaten bitiremedim de yayını.
Bir bozukluk olarak değerlendirilmesi oldukça yanlış. En basitinden Celal Hoca nın algı yüksekliği ve çalışma disiplini de Asberger in bir unsuru... Ne yazık ki anlamadığımızı "kotu" olarak nitelemek bizim genel özelliğimiz
müthiş yayındı niye bu kadar az izlenmiş.
Çünkü Türkiye'de "youtuber" olman lâzım seyredilmek için..böyle insana birşeyler katacak, öğrenebileceği, kendini geliştirebilecek videolar maalesef seyredilmiyor...maalesef
47:19 konusulan konuyla alakali "koylu milletin efendisidir", "ben sporcunun zeki çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim" demeyi unutmussun.
Asperger teşhisi öyle kolay konulan bir şey değil.Celal bey gerçekten teşhis almışsa bir lafım yok.Ancak asperger sendromunu bir hava unsuru olarak kullanılmamalı.
Hava unsuru olarak kullanılacak bir şey değil.
Aspergas sendromuyla şizoid kişilik bozukluğunun özellikleri de birbirine çok benziyor
Çok teşekkürler gelecek bilimde
Bilim adamı ayyy pardon bilim insanı
Kendi alanının dünyadaki başarılı insanlarından birisi.
Ayrıca hiç riyakar değil.
İyi bir iş yapıyorsunuz gençler (gençler dediğim insanlar benden 10 yaş yaş büyük ama olsun. )
Kanalınızın gelişimi için bazı eleştirilerde bulunmak istiyorum. Celal Şengör'ün sözü birçok kere bölünüyor, tam merak ettiğin bir şeyden bahsedecekken araya giriyorsunuz; bu dinleme zevkini ve kalitesini düşürüyor. Sürekli kendi kanalınızdan bahsediyorsunuz ve bahsederken konuk ettiğiniz kişi konuya yabancı olduğundan, konuşmanın dışında kalıyor. Birçok konuda araya olumsuz şeyler giriyor ve bu böyle en az 2-3 dakika gidiyor. Aklımda kalan olarak, Tiktok örneği Celal hocanın gençlerle ilgili yorumuna karşın çok olumsuz ve konu dağıtıcıydı. Neyse ki konuyu tekrar topladınız ama her zaman öyle yapamıyorsunuz haliyle. Bu eleştirileri dikkate alırsanız çok daha fazla kişiye ulaşabileceğinizi düşünüyorum lakin beni rahatsız etti, sırf bunlar yüzünden videolarınızı/yayınlarınızı izlemeyen insanlar olabilir.
Sen Roberti istemiyor muydun?
@@ekmekkkkkkkkk hahahaha nasıl buldun burada?
@@asya5409 Ben de bilmiyorum gözüme aniden çarpıverdin :)
@@ekmekkkkkkkkk Anladım :), sen 2019 mezunlarından mısın?
@@asya5409 LGS ye bu yıl gireceğim.
ikinci dakikanın başında Burak bir film adı soyluyor, Şengör "o şahane bir film..." Diyerek övüyor. Ama o bölümü defalarca izlememe rağmen filmin adını anlamam mümkün olmadı. Bu filmin adını bilen varsa yazabilir mi?
Anladığım kadarıyla temple gradin filmi extra analizi var mı bilmiyorum bir bakarsınız
Temple Grandin biyografik bir film mutlaka her insanın izlemesi gerekiyor. Yıllar önce izlediğim de ufkumu çok açmıştı.
Başlara yakın msj @ enes kabacaoğlu yazmış
Temple grandin
❤geleceğin bilim adamları her zamn ilim adamları olmuştur. ! Bilim gelecek değildir. ?ilim gelecektir😊
Uzman güya bozukluk demekten geri kalmıyor
51:50 ya Burak bilmediğin şeyleri ne konuşuyorsun kardeşim ?
Yetişkin bir bireye (50+) Otizm teşhisi konulabilir mi?
50 yaşından sonra "Asperger Sendromu" teşhisi konmuş biriyle tanıştım ve bununla ilgili bir bilgi bulamadım.
Spektrumda olan, farklı ve özel bir birey ancak özellikle araştırmak istediğim detay 50-55 yaşlarında birine konulmuş benzer teşhisler var mıdır?
Hep doğuştan ve çocuklukta olduğu yazıyor her yerde...
Hiçbir şey bilmiyorum. Öğrenmeye ve anlamaya çalışıyorum naçizane.
Koyulabilir. Çok geç fark ediliyor veya aile inkar ediyor, korkuyor falan ondan götürmüyor. O da ondan fark etmiyor gençlikte.
Anne veya babası otizmli olup çocuğu fark edilenler var. Anne ve babaya gelince gitmiyorlar psikiyatriye. Psikiyatri karşıtı olabilirler. Bende öyleyim gerçi (Eskiden Psikiyatri yoktu. Medeniyet olmasın vb. kafasındayım).
Otizm ile Asperger farklı olduğunu düşünüyorum ve bunu destekleyen çalışmalar var. Psikopat ve Sosyopat farklı olduğu gibi. Bu farkı görmeyen kişilerde bir sorun olduğunu düşünüyorum. Kaynak: Ayırıcı Tanı: Şizoid Bozukluk ve Asperger Sendromu
Yok aynı. Fikrim değişti.
Bu spektrum çok geniş atipik otizmliler neresinde neden türkiyede ara çocuk muamelesi görüyorlar, baktıgımızda doğal gelişim gösteren çocuklar dan farkı yok ama diğer yandan hafif de olsa, otizmle benzer davranışlar var,
Ya oyayla ne zaman yayın olcak çok ilginç olacağa benziyor keşke bir an önce olsa da izlesekk
olmaz
Ben de aspergerim ve Celal Şengör gibileri istisna. Genelimizin bir arkadaşı yok, sevgilisi vs. bile olmuyor ömrü boyunca. İnsanlar ukala, kibirli ve patavatsız olduğumuzu söylüyor. İnsanlar rahatsız oluyor ama söylemeye çekiniyor genelde tavırlarımızdan vs
Merhaba. Emrah Safa Gürkan yayınını ne zaman yüklersiniz ?
Bende saat takıntım ,modem şifrelerini ezberleme ( modem arkasında yazan şifre ) ve anksiyetem tuttuğu zaman 5 er 5 er sayma durumu var.
Bir film ve diziden bahsedildi ama tam anlayamadım isimlerini. Bana yazabilir misiniz? İzlemeyi çok isterim oğlum 8.5 yaşında asperger sendrom var.
Temple Grandin(Film) ve The Big Bang Theory(Dizi)
@@YunusEmreAKIN1997 teşekkür ederim. altyazıda brandon falan yazıyodu😅
T shirtleri nereden alabilirim?
44 yaşında òğrendim keşke erken oğrenebilsem hayatimiza ceki duzen verebilirdik
Teşhis nasıl konuluyor acaba babamdan süphelendim bende
1:10 hangi filmden bahsediliyor adı nedir ?
Temple Grandin
Film ismi nedir nereden izleye biliriz
Film tavsiyesi var da evvelde, adı ne tam olarak? Anlamadım
Temple grandin film olarak.
Young Sheldon dizi olarak.
Pdf e nasıl ulaşabilirim
Burak bey biraz seçtiği kelimeleri doğru seçmeli ,bence, ölçüsü yok ,çok gaf yaptı . Cevdet beyi ölçü alın.
39:50evet aynen bende öyle düsünüyorum.
Üçlü sohbet zor yorucu karısıyor kelimeler
Filmin adi nedi?
Sayın editörler, lütfen bu kadar araya girip hocanın lafını kesmeyin.
Ayrıca pek çok yerde lafı gereksiz uzatıyorsunuz. Bunun da önüne geçmenizi dilerim.
Celal Şengör Ecevit'le ilgili ağzını kapatırsan seviniriz. Bilmek zorunda değil teknik bir bilgiyi.
Celal Hocanın, empati eksikliği koç burcu erkeği olması kaynaklı 😂 Çok akıllıdırlar o yüzden herkese aptal gözüyle bakarlar, herşeyi siyah-beyaz olarak değerlendirirler, dikkatini çeken bir işe ciddi konsantrasyon oluşturabilir ve jeolojiye, tarihe merak duyarlar. Bunu da bir kenara yazın...😂😂
42:43
Kurumuş boğazım...
Acaba cübbeli hocada hafıza kuvvetlı ona teşhıs nedır
15 dakika dinledim Cevdet Acarsoyun bilgisizliğini ve verdiği yanlış örneklere dayanamayıp kapattım muazzam kötü böyle yapacağınıza yapmayın
Üstelik otistik demek hakaret değil ince davranmaya çalıştıkça batırıyorsunuz
Asla yalan söyleyemiyorlar.9 yaşındaki torunum adpergel.bişey oluyor.sakın söyleme diye tembihliyoruz.kişiyi görür görmez söylüyor.
Dsm?
DSM-5 (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yazılan kitap.
@@kayacan.engin25 Teşekkür ederim
@@SelambenzanaPsikiyatrinin kutsal kitabi DSM ilac sektorunun ilac satabilmesi icin teorik teshisler koyma kitabi.Sonuc ornegin turkiyede 50 milyon kutu antidepresan satisi.2.sonuc antidepresanla kim duzelmis.3. Sonuc DSM e dayanarak her teshisi koy DSM e gore normal bir insan yok.Mutlaka bozukluk maddelerinden bir kaci sende de vardir.DEBH liden otizme depresyondan panik ataga kaygi bozuklugundan takinti genis bir spekturuma benzer kik kimyasali olan amfetamin grubu ilaclarla tedavi.Yersen
Sıra dış lık demek
11. Yikanmayı sevmem
Celal Hoca empati kuramadığını biliyorsa geliştirir bu bencillik
O iş öyle yürümüyor yalnız, bir insan doğuştan empati kurma yeteneğine sahip değilse bunu geliştiremez. İki kolu da hiç olmamış birinin kolu acıyan bir insanı anlayamayacağı gibi.
AM Celal Sengır
F-4 Phantom'un neresi güzel yav bildiğin uçan tuğla.
Zamanın güzeli
Lan hocada asperger mi varmış! Şu an birçok taş yerine oturdu
ben aspergerim ve diger turlu normal bir insan gibi dunyaya gelmek istemezdim ben übermenschım
Leo Kanner avustralyali degil avusturyali !
Wikipedia'dan edindiğim bilgilere göre jeoloji alanında çok iyi bir kariyeri var. Ama benim anlamadığım her videoda bu adamı çıkartıyorlar. Mesela orada okuduğum kadarıyla havacılıkla alakası akademik olarak yok. Bir Uçak Mühendisinden ya da Pilotdan daha iyi ne konuşabilir ?
Space Lovers hocam celali zaten bir otorite olarak konuşturmuyorlar burada. Kendisinin hava kuvvetleri ile organik bağı var. Genel kültür amaçlı bir sohbet bu, daha fazlasını düşünmemek lazım. Bir pilot olarak bu sohbetten gerçekten keyif aldım. Bize de otobüs şöforü demiş, bayağı haklı yani :)
@@marcuscrassuss Ben de zaten Celal Hocayı sevmiyor değilim ama gerçekten her konuda konuşturuyorlar adamı. Ayrıca başlığa "Asperger Sendromu ve Havacılık 'SOHBETİ' " yazabilirler. Hiç bilmeyen birisi Uçak Mühendisi falan sanabilir. (Son bölümde çok saçmaladım ama her konuda konuşması rahatsız ediyor. Bu konuda çalışmış daha bilgili insanları konuk alabilirler.)
@@spacelovers472 Kesinlikle katılıyorum bu sıralar sürekli her yayına çıkıyor farklı kişiler görmek hem bizim içinde daha iyi olur ve bilgi açısından da
@@bicazeynep Madem bir konu hakkında konuşacaklar işin uzmanını getirsinler değil mi ? Bu arada havacılıkla ilgili misiniz ?
@@spacelovers472 Evet her insanın zamanı kıymetlidir sonuçta. Havacılık evet ilgi alanıma giriyor ve fizik astronomi de. Ya sizin?
Çok yanlış celal hocam. Tayyareyle başa çıkamazsın demek. Bunun en büyük örneği vietnam.
Leo Kanner avustralyali degil avusturyali !
44:51 Celal Hoca'ya göreceli olarak katılmıyorum. İfadesi, askeri gemiler için geçerlidir ancak ticari gemiler için geçerli değildir. Ticari gemilerin kumanda edildiği köprüüstünde de genellikle tek kişi bulunur ve o kişinin bireysel olarak yapacağı her hata can-mal kaybına ve çevre kirliliğine sebep olabilecek bir kaza ile neticelenebilir.
Aybars abi burda napıyosun sen de mi aspergersin benim gibi 😃
Burak cok yetersiz kaliyor
23:12
Özel birey, özel çocuk diye adlandırılabilir , bozukluk veya özürlü, engelli demek yerine
Otizmli insanların özel çocuk olarak adlandırılması başkalaştırmaktan, toplumdan ayırmaktan başka bir şey değil. Otizm nörolojik bir bozukluktur bu yüzden adı otizm spektrum bozukluğudur. Özürlü gibi sözleri ben de sevmiyorum, bireyi aşağılayıcı sözler kullanılmamalı.
8:50 empati olmadığından ateist olabilir.
7:56 ne demek değil 😃
maşallah allah yok
1:42:45 :D
@@Fromworld_00 bence normal ya :D canlı yayında da bok atıyorsun gibi bir şey demişti :D
+
Jeoloji bilim degildir
Nasıl?
+
+