Plină de intelepciune și har va fi discuția cu cei doi părinți, oameni deosebiți din punct de vedere duhovnicesc. Domnul Iisus Hristos si Maica Sa să le ajute!
Multă tulburare a adus acel Sinod, incat am observat contre chiar si între distinșii vorbitori din clip. Păcat că uităm ca Dumnezeu isi apara singur biserica Sa încât noua sa ne ramana doar îndeplinirea poruncilor Sale, cum bine au fost spuse la Evanghelia de azi.
Din punct de vedere ereticesc* voiați sa spuneți. Unul pomenește pe cel mai mare ERETIC din istorie (pe nume Bartolomeu) și celalalt spune ca și papistasii au "sfinți" ... ""Lăsaţii pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor; şi dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă.""
@@claudiumoldovan9481 Eu nu cred ca au fost contre intre ei. Parintele Emilian doar a enumerat argumentele nepomenitorilor si nelinistile credinciosilor, iar parintele Teologos a enumerat argumentele Sfantului Munte.
@@claudiumoldovan9481 Sf. Paisie Aghioritul : "Un om duhovnicesc, când este mişcat de mânie ca să se apere pe sine într-o problemă personală, suferă de pur egoism, este sub lucrarea diavolului. Primește înrâuriri diavolești din afară. Dacă cineva este nedreptățit sau luat în râs, pe unul ca acesta alții trebuie să-l apere, pentru dreptate, nu pentru interesul lor personal. Nu se potriveşte să te cerţi pentru tine. Altceva e să reacționezi ca să aperi subiecte duhovniceşti serioase, subiecte legate de credinţa noastră, de Ortodoxie. Aceasta este datoria ta!" Sursa: Trezire duhovnicească, pg 56
@@GGhiba611 Ai dreptate, insa cred ca e nevoie de o fină atenție si muult discernământ. Pacea e superioara dreptății omenești iar tăcerea câteodată face diferența. Doar să observăm cu atentie lucrarea lui Dumnezeu prin oamenii Lui din Biserică.
M-am uitat pe site-ul chiliei, și este foarte fain făcut, adică pot descărca înregistrarea clipului, și este și versiune în engleză, Foarte bine pus la punct, îmi place foarte mult!
"Cine nu intelege ca duhovnicul este cel pe care Iisus Hristos l-a lasat sa ierte pacatele oamenilor, in fata caruia omul sa-si plece capul si mandria, acela e un om pierdut, caci IisusHristos a zis Apostoiilor: "Iata va dau voua putere de a lega si a dezlega pacatele oamenilor". Deci Hristos nu a dat aceasta putere la toata lumea, ci numai Apostolilor, si apoi ei au sfintit episcopi si preoti prin punerea mainilor pe capul lor. asa ca orice mijlocire de impacare a omului cu Dumnezeu se face prin preot" Pr. Arsenie Boca
Felicitari parintelui Teologos! Slava lui Dumnezeu pentru acest cuvant si pentru aceste lamuriri foarte clare si foarte bine argumentate, atat scripturistic cat si patristic. Concluzia sau reperul pe care cred ca a vrut sa ni-l transmita parintele Teologos si la care trebuie sa fim foarte atenti, dupa cuvantul Scripturii, “dupa roadele lor ii veti cunoaste”. Sa ne intareasca si sa ne tina uniti bunul Dumnezeu!
Va mulțumim pentru deslușirea problemei atit de actuale. In sfârșit un răspuns demn si clar! Domnul sa va binecuvinteze parinte Teologos! Doamne ajuta!
Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute! Va rog din suflet ,Va rog mult sa va rugati pentru sotul meu Alexandru are mare nevoie de izbavire de toate patimile Rugativa pentru el si familia lui care sufera mult ! Doamne ajuta! Multumesc din suflet!
Fiecare in dreptul lui, multa responsabilitate ai, multa pedeapsa sau fericire vei primi de la Dumnezeu! Dumnezeu nu da pedepse dupa cum vrem noi ci dupa cum le a creat EL
Sarut mana Parinte Teologos! Plinatatea harului lui Dumnezeu sa va binecuvinteze si pe dumneavoastra si pe oaspetele dvs. Un dialog frumos plin de har si profunzime duhovniceasca, cu intelepciune. Asa mai invatam sa pricepem, si noi mirenii, chestiuni care ne depasesc, datorită explicatiilor domniei voastre. Multumiri lui Dumnezeu ca existati! Doamne ajuta!
Ar fi minunat dacă ați face un clip despre păcatul de a da pe cineva celui rău. Adică în fiecare zi auzim de nenumărate ori aceste cuvinte, nedând o importanță deosebită, parcă au intrat în uzul societății . E ciudat, îi dăm cinste diavolului prin aceste cuvinte, în timp ce la adresa lui Dumnezeu de multe ori auzim hule și înjurături, Tare m-aș bucura să aud în fiecare zi, când cineva se mânie pe cel ce îi greșește, potolindu-și mânia să-i spună : du-te la Domnul, să te ajute Domnul, dă-l în grija Domnului. Eu cred că omenirea mișcându-se într-o direcție greșită confundă cele bune cu cele rele. De ce oare când cuiva i se întâmplă ceva rău, sau chiar ceva neînsemnat Dumnezeu să fie de vină?Ar fi minunat dacă ați face un astfel de clip.
Va multumim pentru cuvintele de folos duhovnicesc,atat de potrivite pentru noi.Parintilir rugati.va pentru noi pacatosii,asa cum si eu va pomenesc in rugaciunile mele.Doamne ajuta,binecuvantati si ma iertati!
Mă întreb : Oare lui Dumnezeu Îi este plăcut un Sinod cu scăpări și piruete și să fie de nota 7? Sinodul, ați spus în clip, nu greșește. Păi, înseamnă că la cel de la Creta s-a greșit, din moment ce are scăpări și piruete. Eu asta deduc logic. Un Sinod ar trebui să fie perfect, de nota 10, deoarece la Sinod participă oameni cu Duh Sfânt, iar ceea ce se stabilește în cadrul unui Sinod este prin descoperirea Duhului Sfânt, din ceea ce știu eu, nu prea mult, că nu am studii Teologice. Unde este Duhul Sfânt este pace, liniște și Dreapta Credință. Păi, dacă acest Sinod este în Duh Sfânt, de ce a dezbinat ortodocșii în două : pomenitori și nepomenitori? (mă întreb și eu). Oare lui Dumnezeu Îi sunt plăcute rugăciunile făcute cu cei de altă credință? Oare lui Dumnezeu Îi este plăcută această dezbinare și dușmănie și bârfirile dintre clericii Bisericii Ortodoxe? Cu siguranță, nu. Unde este dezbinare și dușmănie, acolo este diavolul. Clar este ceva cu acest Sinod, care ar fi trebuit să fie Sfânt, de s-a ajuns în acest punct. Mă iertați dacă am greșit cu ceva.
Da este grav ce se întâmplă dar oamenii de rând nu sânt prosti ,ei simt când este ceva rău . Da nu avem noi atâtea jocuri de cuvinte ,noi știm una și bună ,că ORTODOXIA este biserica cea bună și nu avem de ce să ne rugăm cu ERETICI . CLAR .
Nepomenitorii sunt razvratiti si cauzeaza dezbinare. Ei sau sinodul? De ce nu spuneti nimic legat de faptul ca BOR slujeste cu ereticii (catolicii si protestantii)? Sunteti niste mincinosi. Va cautati scuze si nu marturisiti drept. Fata de oameni poate mai merge sa va ascundeti, dar in fata Lui Dumnezeu veti raspunde pt ca va bateti joc de harul Duhului Sfant si de popor. Rusine!
Probabil Monahul Teologos nu știe nici el Canoanele Sf Apostoli! In primul rând spuneți-mi un Sfânt care sa rugat împreuna cu un eretic????? Al doilea rând, spuneți-mi un Canon care sa îndreptățească ca Parintele Ortodox sa se roage împreuna cu dezbinatii. Îmi cer iertare dar…… din păcate sunteți spre drumul cel rău. 😥 De ce nu se respecta Canoanele Sf Părinți??? Parintele Ioan Raza îl cunosc personal, este un părinte foarte îmbunătățit si smerit. Trebuie sa fiti toți ca el sa țineți de Credinta cea Dreapta Ortodoxa adevarata,nu sa dezbinați credincioșii. Sa va fie rusine.
Doamne cata dragoste avem noi pentru eretici pentru catolici și celelalte erezii dar pentru cei care vreau sa tragă un semnal de alarma suntem plini de ura .Sf.Parinri au zis sa uram erezia nu păcatele celor ce slujesc dar cad vezi ca penticostal sta pe solia sfântului altar ar trebuie sa facem ca sf Nicolae sa-i tragem o palma,ei n-o sa vrea niciodată sa se întoarcă la adevărată credinta și atunci pentru ce aceste întâlniri în bisericile noastre.Pentru ce-i acceptam pe cei ce n-o slăvesc pe Maica Domnului cum poate cineva sa permită cuiva sa stea pe solia Sf Altar unde n-ar trebui?
N-ar trebui să stea. Să știți însă că Sf. Nicolae nu a tras nicio palmă. Este vorba de o invenție catolică provenită din Veneția sec. XV. Semnalul de alarmă îl trag cei pe care îi validează Dumnezeu în această problemă.
Am explicat în clip. Persoanele validate de Dumnezeu sunt cele pe care turma Bisericii insuflată de Duhul Sfânt îi consideră ca persoane duhovnicești înainte de a apărea o dispută în Biserică.
@@GGhiba611 Vezi că îți este sufletul în pericol pentru că te pui prin mândria ta mai presus decât toți și îi judeci pe toți, osândindu-i. Domnul a spus: cu judecata cu care judeci, cu aceea vei fi judecat.
❤Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru acest material duhovnicesc în care ați atins probleme actuale ale frământărilor credincioșilor determinate de vicleni -lucrători neobosita-ce urmăresc dezbinarea . Mulțumesc Domnului pentru această posibilitate pe care mi-a daruit-o de a vă asculta, de a vă vedea. Mulțumesc frumos ❤
Mulțumirile ar fi palide in fața interesului și placerii de a va asculta. Să fiți binecuvântați! Sa ne bucurați cu tot ce Duhul sfânt va acordă sa ne descoperiți!❤❤❤❤❤❤❤
Multumesc părinte Teologos pentru modul cum ați purtat acest dialog care mi-a lămurit o serie de intrebari pe care mi le-am pus de-a lungul timpului. Vă mulțumesc și pentru modul cum ati încheiat ,cu înțelepciune si smerenie , această convorbire! Slava Ție Doamne!
Da, ierarhii noștri au pledat pentru corectarea textelor sinodale propuse de ... (scrieți dvs, dar art. 22 din Regulament este izvorât din tribunalele inchizitoriale), dar niciouna din obiecții nu se regăsește în adoptarea finală a textelor.
Fiți binecuvântat părinte Teologos !!! Va apreciez și va urmăresc cu interes sint sectar asa cum spuneți dar apreciez ideile dv vizavi de ortodoxie pentru ca dacă nu era ortodoxia noi ca neam românesc nu existam ! 🤗
@@oChilieAthonita Biserica este trupul lui Hristos iar noi, poporul suntem mădularele. Suntem parte integrantă a bisericii. Noi avem obligația în aceste vremuri tulburi să fim cu multă băgare de seamă la tot ce se întâmplă în sânul Bisericii ortodoxe. Prea mult sânge sfânt a curs pentru biserica noastră și asta ne obligă să fim atenți. Diavolul vrea dezbinare, noi vrem unitate și deasemenea vrem să nu fim vânduți.... Dumnezeu să ne ajute!
@@oChilieAthonita ce ne facem daca episcopul merge in sinagoga, si se saruta, imbratiseaza cu jidanii, si alte culte? sa asteptam sa devenim"cineva "in Biserica, asa cum spuneti dvs referitor la Sf Vasile cel Mare, Sf Maxim Marturisitorul..sa incepem sa scriem filocalii, sau sa ne facem fiecare datoria pe terenul lui: ca preot sa intrerupem comuniunea cu ereticii ecumenisti nepomenind episcopul care propovaduieste erezia in public...si ca mirean nemai mergand la slujbele unde se pomeneste arhiereul eretic?! pana la un viitor sinod care sa hotarasca...vorbiti la un moment dat de Ierothei Vlahos, din cate stiu eu un amfitrion al vaccinului, sau ma insel...
@@oChilieAthonitaȘi Biserica nu este alcătuită din fiecare dintre noi ca madulare? Biserica nu suntem toți? Nu fiecare mădular in parte trebuie ascultat și văzută receptarea la nivel de biserică? Cum se face asta in vremurile noastre când sinodul este considerat autoritatea supremă care ziceți că nu poate greși? Dar știm cu toții că au fost sinoade eretice in istorie care au greșit. Când Biserica este confundată ori cu patriarhul ori cu sinodul cum mai poate fi auzit glasul Bisericii?
Cuvioase părinte, Pt a exclude anumite interpretări greșite, vă rog detaliați expresia folosită "biserica interpretează Sfintele Canoane". Cunoaștem că biserica este formată din ierarhie și pliroma. Canoanele îndreaptă atât pt unii cât și pt alții. Dacă acceptați să folosim această înțelegere, putem vorbi de obligații dar și de drepturi pt ambele forme. Ori cuvioșia voastră ați redus drepturile pliromei în acest context. Adaug un exemplu: un preot sesizează abaterile ierarhului pt erezii propovăduite cu capul descoperit. Decide să oprească pomenirea conform canonului 15 I-II Constantinopol. Acest canon permite, preotului, până la o sinodiceasca cercetare a ierarhului să nu mai fie pomenit de preot la Sf. Liturghie. Fii și fiicele duhovnicești au decis să se îngrădească de învățătura, străină de ortodoxie, alături de părinte lor duhovnic care devine nepomemitor al ierarhului său. Preotul cade sub incidenta vreunui canon? Dar fii și fiicele duhovnicești ale sfinției sale? Vă rog lămuriri. Cu mulțumiri, 🙏
@@oChilieAthonita exact, trebuie să luăm un articol dintr-un ziar 😢,al presei vândute...m-ați dezamăgit profund... ați specificat că s-au făcut piruiete,păi Hristos spune să spunem Da-ului DA și nu-ului NU.
Toată lumea știe că IPS Longhin este agent rus. Vă amintesc că a intrat fără binecuvântare în Mitropolia Moldovei și împărțea antimise preoților și îi îndemna să nu-l mai pomenească pe IPS Teofan. Dacă „Da este DA și nu NU” atunci PS Longhin trebuia să fie caterisit de mult!
Înțeleg foarte bine. Desigur că la sinod m-am referit. Folosesc însă aceeași expresie pentru a arăta că ești părtinitor. În cazul sinodului (care este într-adevăr discutabil) ești de acord să fii împotriva lui, în timp ce în cazul PS Longhin - unde este dovedit cu martori că a încălcat canoanele Bisericii - nu ești de acord să fie caterisit. Iată nedreptatea ta!
Mulțumim Părinte Teologos pt explicații, pe tema aceasta a nepomenitorilor. Foarte bine argumentat și exemplificat. Dumnezeu și Măicuța Sfântă să-i lumineze pe toți cei care s-au rupt de Biserica lui Hristos, cu acest motiv. Biserica înseamnă comuniune și dragoste, fără acestea nu este mântuire. Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu ajută-ne și ne miluiește pe noi păcătoșii!! 🙏🙏🙏❤
Doamne Ajuta..cred ca peste 90% din oamenii credinciosi se apropie mult mai mult de Dumnezeu si biserica cand trec prin suferinte foarte mari..Iisus Hristos Invinge!...si fara credinta toti cei care ne-am pierdut parinti sau persoane dragi, am innebuni de non-sens..
Da, cu adevărat! Domnul a spus: „Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei dacă dragoste aveți între voi!”. Dacă dragoste nu e, nimic nu e.
Sinodul de la Creta nu a formulat dogme noi, ci a ratificat "dogme" vechi... Nu a inventat o erezie nouă, ci a ratificat o erezie veche, care era de cel puțin 100 de ani : ecumenismul, teoria bisericilor nedepline, teoria ramurilor, căsătorii mixte, primirea prin mirungere a ereticilor, lipsa botezului în triplă afundare, rugăciunile în comun etc. Cine are minte, să ia aminte!
@@z1988z1989 Nu. Era o învățătură pe care unii o considerau greșită alții nu. Vezi că Arie, Nestorie (dexemplu) și ceilalți erau apelați cu toate titlurile lor în timpul discuțiilor. Sinoadele nu au fost o chestiune de 5 minute. Au fost apelați astfel până în clipa în care Sinodul a hotărât ceva. După aceea au fost întrebați „Te lepezi de învățătura aceasta pe care am dovedit-o ca fiind greșită?”. Dacă spunea „da”, după cum a spus fățarnicul Arie, erau reprimiți în comuniune. Arie a murit în modul scârbos în care a murit în clipa în care mergea să slujească dimpreună cu ceilalți.
@@oChilieAthonita Ereticii sectari și papistași s-au lepădat de minciuna ereziei, de vă rugați cu ei ? După câte se vede v-ați făcut una cu ei și îi socotiți ,, eretici " pe ORTODOCȘI !
Doamne Iisuse Hristoase Fiul și Cuvintul Lui Dumnezeu Miluestene iartane Ajutane să facem Voia Ta și ne Păzește Sub Sfinta Paza Ta Amin Nădejdea noastră este Tatăl scăparea noastră este Fiul Acoperământul nostru este Duhul Sfânt Treime Sfinta Slavă Ție Aliluia Aliluia Aliluia 😢😢😢
Nu ia amploare ci din contră: scade. Credeți-mă - sunt bine informat. Nu este deloc o punere în practică a celor semnate la Creta pentru că la Creta s-a semnat validarea ca și sinoade ecumenice cele care condamnă catolicismul și (neo)protestantismul. Informați-vă.
@@mihainegrean2335este foarte adevărat. De exemplu in Episcopia de unde sunt eu, nu participa nimeni la săptămâna de rugăciune ecumenică . Și sunt din Ardeal 🙂Este in scădere fata de alți ani, aceste așa zise ,,adunări de rugăciune ,, are dreptate pr Teologos.
Cum nu participa nimeni? Tocmai, că participă cei mai importanți, și anume ierarhii! In situația asta, cum sa te mai lași călăuzit și să faci ascultare deplină de ei?
@@annad7386 A spus că în Episcopia lui nu participă nimeni. Cunosc și alte cazuri. Cum spuneam, este în cădere însă, într-adevăr, sunt niște excepții regretabile exact acolo unde nu trebuie.
Doamne ajuta părinte! In perioada așa zisei "pandemii" unii preoți ortodocși împărtășeau oamenii cu masca pe față, aveau un prosop îmbibat în spirt cel țineau în mână și după ce se împărtășea omul respectiv stergea repede lingurita cu prosopul acela si asa facea cu fiecare în parte! Ce părere aveți?
Sărut dreapta preasfinția voastră , părinte . Teologos . Mulțumim din suflet că ne ați descoperit și ne ați explicat de Sf sinod de la creta. Știm că vor veni timpuri grele , dar cred că dacă te spovedești , te împărtășești cu frică de Dumnezeu , și dacă îl iubești cu adevărat pe Mântuitorul , pe Maica Domnului și te rogi permanent poate bunul dumnezeu se va îndura de noi . Ne rugăm ca în vremurile din urmă să ne dea duhul discernământului să v nu fim amăgiți de cel rău . Doamne miluiește ne și ne apără
Era de bun simț să se spună ceea ce ÎPS Ierotheos Vlahos a spus , anume că documentele de la Creta nu sunt teologice ci DIPLOMATICE !!! Ce sinod este acela unde documentele NU sunt teologice ???
Iertați-mă însă am vorbit personal de mai multe ori cu IPS Ierotheos pe această temă. Dvs. ați vorbit cu el față către față? Dincolo de asta, nu am susținut că totul a fost bine la sinod, nu mai fiți atât de pornit împotriva acestuia. Ceea ce este clar, însă, este faptul că Sinodul nu validează nepomenirea. IPS Ierotheos precum și toate Bisericile locale, indiferent dacă au semnat sau nu, NU au întrerupt pomenirea.
NU asta s-a spus la Sinodul din Creta. Aceste tendințe ecumeniste regretabile sunt inițiative locale. Din păcate specifice BOR. Din fericire sunt în scădere.
Parinte Teologos este gresit daca nu stiu mai nimic despre Sinidul din Creta? Imi doresc mantuirea si si ma afecteaza aceasta nestiintă? Multumesc,sarut mana
Nu, nu este greșit. Nu te afectează. Părinții duhovnicești au filtrat și au păstrat cele bune pentru noi cei din turma lui Hristos care trebuie să ne concentrăm pe mântuirea noastră în pace și bună cuviință.
@@gabrielniculescu6987 Domnul a spus: „Cu judecata cu care judeci, cu aceea vei fi judecat” - faptul că mă faci mincinos în clipa în care exprim poziția Sf. Munte și a TUTUROR Bisericilor Locale - deci a Bisericii Ortodoxe - arată că tu ești astfel. Dincolo de asta, arătat este că ești de o mândrie luciferică maximă punându-te pe tine mai presus de toată Biserica. Să nu uităm că NICIO Biserică locală, indiferent dacă a fost sau nu la Sinod, indiferent dacă a semnat sau nu, - NIMENI nu a întrerupt pomenirea din cauza acestui Sinod. Deci tu în micimea ta mândriei tale și a îngustimii minții tale te pui mai presus decât toți. Slavă lui Dumnezeu că nepomenitorii vor pieri dimpreună cu voi pentru că nu a îngăduit Dumnezeu niciun episcop să cadă cu voi! Slavă lui Dumnezeu!
@@gabrielniculescu6987 NU TU ca persoană declari erezia și hotărăști. Erezia se declară totdeauna în Sinod. Dincolo de asta, la Creta nu numai că s-a urmat predania patristică de la cele 7 Sinoade Ecumenice ci și s-a hotărât ca Sinoadele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor, sinodul unionist precum și seria de sinoade locale împotriva (neo)protestanților să fie declarate Sinoade Ecumenice. Citez: „Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.” Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău! Nu amesteca comportamentele celor doi episcopi pentru că nu au treabă cu sinodul din Creta.
@@santiagotiprigan Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
asa se facea in Ardeal, eu sunt botezat tot prin stropire am discutat cu duhovnicul meu a spus ca nu e nici o problema. Si sunt sigur ca am un inger pazitor si ne bucuram de protectia lor si a lui Iisus Hristos care a raspuns tot timpul rugaciunilor noastre.
Doamne ajută! Sperăm ca Sinodul din Creta să nu devină un instrument de subminare a unității și sinodalității Bisericii noastre. Apreciem efortul p. Teologos și al p. Ioan Raza de a analiza această problemă delicată și așteptăm cu mult interes îndrumările și sfaturile lor duhovnicești.
Citiți despre rugăciunea dimpreună cu necreștinii de anul acesta și anume "sinagoga evreiasca mesianica"de la Oradea, care se autodeclara ca fiind necreștinii, citiți despre Mitropolitul Teofan care a semnat un acord cu monofiziti în 95-97, și despre participarea lui de acum câțiva ani la sărbătoarea iudeilor în sinogoga de la Iași, mai citiți despre preoții ortodocși ce slujesc în Italia în biserici papistașe cum sunt obligați sa nu boteze la ortodoxie papistași, mai citiți despre cununiile mixte, despre rugăciunea în comun din ianuarie, despre botezul papistașilor doar prin mirungere, despre bâta pe care și-a luat-o Vladica Longhin pentru ca apara ortodoxia în Ucraina, despre parintele Ioan Ungureanu persecutat de Mitropolitul Teofan și tarat prin tribunale, pentru ca apară dreapta credință ortodoxă de ecumenismul de la Creta care produce efecte! Hristos este și în Iași și în Athos același! Inima noastră contează dacă e deschisa către El. La Creta s-a vândut ortodoxia la ecumeniști ăsta este adevărul! Creta produce efecte devastatoare în pleroma și în cler pentru ca a schimbat ecleziologia și dogma Bisericii Ortodoxe. Aveți mare grijă să nu vă amăgească cineva: zice Sfântul Apostol Pavel în Gălățeni 1-8: "Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!". Rugați-vă sa va și sa ne ferească Dumnezeu de acest ecumenism satanic care ca este erezia ereziilor, iar Creta l-a validat deja și lăsați deoparte vlogheri și căutați duhovnici mărturisitori sa va învețe dreapta credință, ca nicăieri nu zice Hristos sa ascultam de vlogheri!
Nu suntem noi singurii apărători ai ortodoxiei, sunt alții mari știuți doar de Dumnezeu. Firește că cei care încalcă dogmele ortodoxiei își atrag anatema sfântului Apostol și sunt eliminați ușor ușor de către însuși Hristos cel care este conducătorul singurei Biserici, și nu doar atât, este Unul perfect. El își conduce Biserica, așa cum spuneam și dacă îngăduie și unele derapaje, cine suntem noi să Îl judecăm. Sau nu crezi că putea să trimită un înger la sinodul din Creta!? Firește că trebuie să ne îngrijim de dreapta noastră credință, dar cum să ne îngrijim de lucrurile pe care, ni se pare că Hristos, le-ar fi scăpat de sub control. Este absurd! Orice lucru aiurea în Biserica Ortodoxă se autorezolvă, nu are altă obține. Să nu uităm cine conduce!
@@danielcatalinbaldovin4929 bine punctat frate drag dar as adaugă că omului ii este dat dreptul de a alege între bine și rău prin liber arbitru, deci Hristos ne da opțiunile iar noi decidem și alegem de care parte ne plasam. Din fericire nu exista cale de mijloc și nu putem zice ca nu știm! Dacă facem voia lui Dumnezeu nu o facem pe a satanei. Hristos nu este vinovat nicidecum de alegerile noastre ci noi singuri.
@@danielcatalinbaldovin4929 prin Sfânta Sa jertfa Euharistica, Hristos ne-a răscumpărat din ghearele satanei și ne-a pus pe calea cea dreapta și strâmtă ingradindu-ne de iad cu două "garduri" de-a stânga și de-a dreapta, cu Sfânta Scriptură și cu Sfânta Tradiție, cine sare aceste învățături și nu le respecta,, dă direct în iad, e alegerea noastră! Nu putem striga în gura mare ca avem dreptate ca vine Hristos și ne zice "eu nu va cunosc pe voi" și atunci ce facem? Cata groaza sa auzim asemenea cuvinte! Ferească Dumnezeu! Ecumenismul încearcă sa ne convingă ca și cei care au ales sa nu respecte aceste legi date de Tatăl Ceresc Dumnezeu, Iisus Hristos Dumnezeu și de Duhul Sfânt Dumnezeu, și aceștia ne sunt frați. Ferească Dumnezeu, asta e hulă. Iubirea de Dumnezeu nu e aceeași cu iubirea omenească, iertați exemplul dar și homosexualii sodomiți se iubesc zic ei dar aia e iubire demonică, cum putem spune ca ne iubim cu cei ce nu iubesc pe Dumnezeu, și cum putem spune ca ne sunt frați? Nu exista legătură între Hristos și satana, înțelegeți!
Multumim parinte pentru acest interviu, am distribuit peste tot pt ca am prieteni cazuti care nu vor sa mai faca ascultare de Biserica si Sunt foarte agresivi fata de Preoti ii vb de rau plus de crestinii care asculta de Biserica, va doresc multa sanatate si liniste , Sarut mana🙏❤
Doamne ajuta parinte Teologos! Spuneti ca Biserica Romana a luptat pana la capat si a avut cea mai buna pozitie la Sinodul din Creta. As vrea insa sa ne explicati cu cine a avut de luptat. Acolo n-a fost oare o intalnire ortodoxa? De ce ortodocsi fiind toti, au iesit hotarari de nota 6?
a fost un „sinod” la care ereticii au putut sa participe ca observatori si nicidecum ca invinuiti, cum era normal sa se intample. Observatori la ce, sau pentru ce? Sa se renunte la hotarari si gata, ca toata lumea spune ca nu e bun, dar se merge inainte...
@@ozierom Iertați-mă însă nu e așa. Toată lumea - adică toate Patriarhiile au menținut comuniunea între ele chiar dacă Sinodul are carențe Sunteți plin de ură și acum ați găsit motiv să o revărsați - îmi pare sincer rău pentru dvs.
@@oChilieAthonita Iertati-ma si pe mine, dar eu nu simt ura in ce spune ozierom. Seamana prea mult a nou-vorba corectitudinii politice aceste acuzatii de ura aduse prea usor, dupa parerea mea. Poate e exagerat termenul de "invinuiti", caci noi nu suntem inchizitia, Biserica nu invinuieste pe nimeni. Dar, din chiar modul in care v-ati exprimat cu privire la acest sinod ("BOR a luptat pana la capat") rezulta ca multe sunt in neregula cu el. Zici ca BOR s-a dus la Verdun, nu la o o intalnire pan-ortodoxa, intre frati. Daca am trage mai mult de acest capat de ata al "luptei din Creta", tare mi-e ca ar iesi la iveala grozavii. Doamne miluieste!
Parinte Teologos,iertati! Dragostea fara Adevar este oarba.Sunteţi în eroare grava.Canonul 15 ultimul paragraf de la Sinodul Sf .Fotie nu este aplicabil Pseudo Sinodului din Creta?Induceţi in eroare oamenii din neştiinţă sau din interes.
Nu induc oamenii în eroare. Iartă-mă însă greșești! Ierarhia NU este eretică. La Sinodul din Creta nu s-a votat erezia ecumenistă. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților: „Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.” Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău! Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău! PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
Ascultarea de ierarh este obligatorie atâta timp cât ierarhul ascultă de Dumnezeu ,deci nu se abate intru nimic de la adevăr!!De ce nu spuneți tot adevărul SI ne amăgiți cu jumătăți de măsură?Ce spune Sfântul Pavel Corifeul?A,da nu îl aveți la prieteni pe Pavel , i-ați respins cererea de prietenie....
@@TitelChiritoiu Dacă ai puterea de concentrare necesară (re)citește comentariul meu de mai sus. Spunem adevărul pe care îl are Biserica și nu nepomenitorii. Sf. Ap. Pavel spune să ascultăm de Biserică. Obrăznicia ta te situează în afara ei.
Mulțumim pentru lămuriri, pentru ca pe toți ne a îngrijorat tot ceia ce se vorbește pe la ,,colturi ,,Noi asta am învățat capul bisericii este Hristos ,și el le știe și ne va spune la momentul potrivit ce avem de făcut. Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi pacatosii.
Doamne ajuta părinte! Am înțeles că la anul (2025) se va ține un eveniment s-au un sinod în România unde se va hotărî unirea ortodocșilor cu papistașii , la anul se împlinesc 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea (325) știți ceva de treaba asta? Mă iertați, doamne ajuta și numai bine!
Nu. Nici vorbă de așa ceva. Au încercat câțiva mireni să aducă vorba de serbarea Paștelui dimpreună cu catolicii însă nici măcar nu s-a pus în discuție tema în Sf. Sinod.
Da. Nu trebuia să întrerupă pomenirea. Nu trebuia să recurgă la judecătorie. Trebuia să se smerească și să se pocăiască pentru că a greșit. În ebraică „cel care se opune” se numește „satanas”
Părintele Ungureanu a reacționat corect ! Reacția dânsului a fost consecința abaterilor de la calea cea dreaptă a ierarhului care nici până în ziua de astăzi nu s-a întors cu pocăință la Dumnezeu!Oamenii au început să se trezească si să înțeleagă că sunt ținuți sub ,,papuc" de către ierarhi SI preoți SI nu mai au încredere în ei . Preoții ,episcopii SI patriarhul depun un jurământ de credință care prevede clar îndatoririle pe care le au față de Dumnezeu SI Sfânta Biserica.Ei jură să apere dreapta credință chiar cu prețul vieții lor!Au mai rămas câțiva preoți care își fac cum trebuie datoria restul se joacă cu de-a preoția , mănâncă pâinea lui Dumnezeu degeaba SI mai grav atrag SI mânia grabnică a Stăpânului...Apropo numele Teologus nu cred că vă mai prinde așa bine ,vi s-ar potrivi ca o mănușă pe mâna denumirea de Peter Pan ,mai ales că fesul d-voastră poartă interesul ecumeniștilor....
Multă dezbatere si tulburare pe un subiect ce mi se pare totuși prea puțin important față de marile provocari duhovnicești in lumea asta căzută. Să ne rugam, dincolo de Creta sau altceva, să nu ne părăsească Duhul Sfânt!
Așa este - și asta provine din lipsa de duhovnicie a unora care nu doresc să accepte că Biserica a hotărât altfel decât le spune lor gândul. Au trecut mai bine de 5 ani de atunci și toți au mers mai departe în afară de unii care s-au blocat în asta. Foarte trist.
@@oChilieAthonita Canonul 31 apostolesc spune și nu gândurile. Dacă nu erai ortodox superficial și citeai toate sinoadele începând cu cel apostolesc îți dădeai seama pericolul ereziei.
Întrebare pentru Pr. Teologos: Patriarhul sau Episcopul este mai presus de Hristos? Biserica este episco-centrică sau hristo-centrică? Citeam în epilogul Pidalionului 1841 că: "Episcopii să rămână în aceste Canoane, altfel luptă necurmată veți avea unii cu alții"!? Ascultarea este mai presus de Adevăr? Dacă îmi spune un preot să mă duc la penticostali că și ei sunt Biserică conform Creta, trebuie să îl ascult și să merg la eretici? ,Cele ce sunt rânduite pentru presbiteri, episcopi, mitropoliţi, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun presbiter (preot), sau episcop, sau mitropolit, ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh, şi nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât şi rânduit în Dumnezeiasca Slujbă tainică, ci mai înainte de înfăţişarea sinodicească şi de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acesta să fie cu totul străin de toată preoţia, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Şi s-au hotărât şi s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovăţii se depărtează de întâii lor stătători, şi fac schismă şi rup unitatea Bisericii. *Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare erezie osândită de Sfintele Sinoade, sau de Părinţi, fireşte de comuniunea cu acela, care propovăduieşte erezia în public, şi cu capul descoperit o învaţă în Biserică, unii ca aceştia nu numai că nu se vor supune certării canoniceşti, desfăcându-se pe sineşi de comuniunea cu cel ce se numeşte episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci se vor învrednici de cinstea cuvenită celor ortodocşi. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi şi pe pseudo-învăţători, şi nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schismă şi dezbinări’’.* Dacă Patriarhul Constantinopolului va semna unirea cu catolici care conform Canoanelor Apostolice sunt eretici, Dvs. veți respecta Sfintele Paști pe calendarul gregorian!? Dar de schisma din Ucraina de ce nu spuneți nimic? Sfintele Canoane Apostolice interzic implicarea politicului în treburile Bisericii ortodoxe, Biserica autonomă "ortodoxă" din Ucraina este creată de clasa politică!
Adevărul se exprimă în Sinod. Aceasta este Biserica. Nu tu și nici eu nu hotărâm care este Adevărul. Matei Vulcănescu este un caterisit alungat din Biserica României, a Greciei, a Rusiei și a Antiohiei. Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău! PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
Nimeni nu poate să ia poziții extremiste. Nici tu, nici eu și nici Patriarhul. Nimeni. Ascultăm de ce spune Sinodul ratificat de Biserică. Nu pune întrebări retorice extremiste că știi că nu este bine.
Ești foarte, foarte greșit informat! La Creta NU s-a spus că ereticii sunt Biserică. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților: „Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.” Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău!
Vă rog să mă iertați pentru naivitatea mea, mulțumim că ne-ați spus despre părintele . Teofan. La noi, la. Iași când se face priveghere biserica este tixita cu tineri de nu mai este loc să deschizi ușa. Din acest motiv nu cred că au făcut serviciile ceva rau. Cred că sunt câteva persoane pervevertite de interes de slava deșartă, care au fost foarte aproape de biserica si au parasit-o inconstienti de valoare , nesemnificativ de puține. Pomenirea tuturor prin cuvânt este necesară si împreună cu pomenirea prin imaginile din icoane , suntem contemporanii cu toți, trecutul și prezentul concentrat în aici si acum . Atunci traim . Adevărul , ne vindecam sufletul. Vă rog să mă iertați!
Unele afirmații făcute de Mihai Chirila m-au făcut sa mă gândesc și eu la intervenția serviciilor rusești. Chirila elogiază ostentativ unii reprezentanți ai bisericii ruse și minimalizează nenorocirile făcute de armata rusă în Ucraina, în timp ce vorbește foarte, foarte critic la adresa Patriarhiei Române și a ierarhilor și preoților din BOR.
@@mihaelapuiu5673 In anii prigoanei impotriva bisericii Ruse, Stalin a creeat o noua biserica paralela care avea Kremlinul ca si lider si a renegat suveranitatea patriarhului de la Constantinopol. "Căutând să convingă autoritățile sovietice să oprească campania de teroare și persecuția împotriva Bisericii, mitropolitul Serghie a încercat să găsească modalități de reconciliere pașnică cu guvernul comunist. La 29 iulie 1927 el a publicat faimoasa Declarație în care a susținut loialitatea absolută a Bisericii Ortodoxe Ruse față de Uniunea Sovietică și de obiectivele politice ale guvernului."
Hristos nu a "obligat" pe nimeni să-L urmeze… La fel și noi, dacă vrem a urma drumul cel drept… bine, dacă nu… facem lucrarea răului. Iar aceasta este din ce în ce mai prezentă în aceste vremuri tot mai haotice și pline de ură, răutate şi nepăsare față de aproapele… Lipsa iubirii dintre oameni, va duce la pierzanie… nu războaiele militare, economice, etc. Sinoadele din trecut erau întru lucrarea lui Hristos, acum nu mai știu ce și a cărui lucrare o face această adunare. Citez acum cuvintele unui PreaÎnalt, care spunea așa:" Trăim vremurile de pe urmă" ale celui care se vrea a conduce această lume, adică "Mesia" cel fals şi e vai și amar de noi. Sfinţii și Proorocii de odinioară, ne-au "avertizat" în această privință, precum o găsim și în Apocalipsa Sfântului Ioan Evanghelistul. Așa că… să ne întărim în Credință, Iubire şi Adevăr.☦️ Dumnezeu și Maica Domnului şi tot Raiul Ceresc, ne sunt Scut de apărare în fața răului.
Sarut mana parinte, am rugamintea sa ma ajutati sa ma luminez, imi e teama sa nu inteleg gresit si sa actionez gresit. Iuda, ca apostol din cei 12, avea har, pe care l-a pierdut (a intrat satana in el) cand l-a tradat (vandut) pe Iisus. La acest Sinod, Biserica, facandu-se ,,frate" cu alte biserici, l-a tradat pe Iisus (scrie in Evanghelie), nu a pierdut si Biserica (impreuna cu conducatorii) harul ca si Iuda pentru tradarea cuvantului si Cuvantului? Sarut mana.
Doamne ajută! 1. Biserica nu L-a trădat pe Iisus la Sinodul din Creta - nu L-a vândut nimănui. 2. Biserica nu s-a făcut „soră” (cred că „soră” ai fi dorit să spui) cu alte „biserici” (unde biserică aici o luăm în accepțiunea cuvântului grec explicată în clip - cea de „adunare”) am explicat în clip de ce - revezi te rog. Dincolo de asta, poate că e bine să precizez că la Sinodul din Creta nu s-a votat erezia ecumenistă. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților: „Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.” 3. Biserica nu a pierdut harul - vezi că Sfânta Lumină vine la Ierusalim la Patriarhul Ierusalimului care a semnat la Creta și este în comuniune cu toate celelalte Biserici. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea.
@oChilieAthonita Sarut mana, multumesc frumos pentru raspuns. Voi mai cugeta 🫠 sa inteleg cat pot de bine. Mila Domnului sa fie cu noi toti! Doamne ajuta!
Parinte Teologos iertati , doar atat conteaza in fata Domnului , sa le vedem fata sau sa cerem ierarhilor si parintelui Patriarh chiar cu pretul vietii, sa inlature, sa nu mai aprobe aceasta rugaciune in comun care incalca Sfintele Canoane Apostolice si Sfintele Canoane ecumenice si ale sfintilor Parinti, si batjocoreste dreapta credinta, pangareste Biserica lui Hristos, caci adevarul te face liber mai ales ca au fagaduit Domnului respectare si apararea dreptei credinte. Sa nu creeze sminteala ptr crestinii ortodocsi , Biserica Ortodoxa functioneaza dupa Sfintele Canoane si nu dupa regulament de ordine interioara politic. De cand s a amestecat vreodata politicul in Biserica lui Hristos.N ar trebui sa existe nici salarii , nici carti de identitate cu CNP, ierarhia Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe popor, reciproc, nicidecum pe un sistem numeric , in Cer si pe pamant avem nume si nu numere . De luat aminte ptr toti fratii , surorile , monahi si monahii, preoti, ierarhi ortodocsi romani, actele biometrice digitale , si vaccinurile au fost prorocite sa nu le primim. Daca vom ramane in acest sistem numeric antihristic, vom fi giranti la imprumuturile statului , nu vom mai avea nume de botez, credinta si tara, ne vom supune direct Fiarei. Apocalipsa dupa Sf Evanghelist Ioan si talcuirile Sfintilor Parinti la Apocalipsa. Domnul sa ne ajute sa discernem intre bine si rau, sa intelegem semnele vremurilor, sa vedem lucrarea vicleana a Antihristului , sa nu primim nimic de la el. Domnul sa ne ajute! Amin
Iertare părinte, dar ar trebui să nu se supună unor astfel de erezii. Nu există scuză pentru așa ceva. În cartea "Ortodoxia și religia viitorului" scrisă de Serafim Rose e descrisă miscarea New Age, pericolul major al ecumenismului. Asistăm la acest lucru, inclusiv în țara noastră. Creștinii pot fi duși pe un drum greșit și se pare că ăsta e scopul, inclusiv dezbinarea sau chiar distrugerea bisericii creștin-ortodoxe. Noi, așa cum ne spune și Biblia, trebuie să fim treji. Cât despre IPS Longhin n-a făcut decât să spună adevărul. Biserica creștin-ortodoxă canonică din Ucraina, cea din care face parte și dânsul, a fost scoasă în afara legii, anul trecut. Iar biserica ortodoxă necanonică este sprijinită, binecuvântată de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, acesta fiind adept al ecumenismului. Patriarhia Constantinopolului este finanțată în mare parte de sua. Biserica ortodoxă necanonică (a rascolnîcilor) din Ucraina ocupă biserici, mănăstiri creștin-ortodoxe canonice. Biserica ortodoxă canonica din Ucraina face înțelegere cu biserica catolică, urmând a se uni cu ea. La Lavra Peșterilor din Kiev este tristețe mare ce face biseruca ortodixă necanonică sprijinită de regimul Zelenski. Am rudă care este călugăr de zeci de ani la Poceaev. Necanonicii vor să pătrundă și acolo, insă au avocați foarte buni și, deocamdată, n-au reușit, informatie recentă. Deci, adevărul nu mai contează, nu trebuie spus, părinte? Cartea "Să nu trăim în minciună" de Rod Dreher este și ea elocventă, mai ales in aceste vremuri tulburi pe care le trăim. Biserica creștin-ortodoxă canonică ar trebui sprijinită, ar trebui să fie unită, oriunde s-ar afla ea. Biserica n-are granițe. Probabil că, dv nu cunoașteți cu adevărat ce se-ntâmplă in Ucraina și care e planul cu privire la biserica crestin-ortodoxă canonică de acolo. De ce BOR n-a făcut ceea ce au făcut bisericile din Georgia și Bulgaria care n-au participat la Sinodul de la Creta? Să-mi fie iertat dacă am îndrăznit să aduc un astfel de comentariu, dar sufăr și mă întristează ceea ce se-ntâmplă azi în lume: ecumenismul, mișcarea New Age, neomarxismul...Cum vor mai putea fi educați copiii, tinerii?
@@z1988z1989 Multe din aceste întruniri nu sunt rugăciuni însă sunt prezentate astfel. Dincolo de asta, cele care într-adevăr sunt, sunt fapte cu totul regretabile. Te rog nu fi agresiv și nu-mi fă proces de intenție pentru că asta arată că nu este Duhul lui Dumnezeu cu tine ci un duh al urii în numele combaterii răului. Eu nu voi participa la așa ceva, cu ajutorul lui Dumnezeu! Odată am avut chiar o experiență foarte duhovnicească într-un asemenea prilej, experiență care m-a determinat să ies afară cât de repede am putut. Harul lui Dumnezeu ne învață că trebuie să-i înțelegem pe păcătoși și să-i iubim, fără a le valida păcatul. La tine însă - iartă-mă! - nu văd acest lucru. Cunosc, cu darul lui Dumnezeu, viețile sfinților și cunosc că cei de astăzi - inclusiv tu, nu-i așa? - nu sunt sfinți. Să avem grijă de bârna din ochiul nostru, dacă nu ne validează bunul Dumnezeu să scoatem paiul din ochiul celuilalt. Toate cu rânduială să se facă!
@z1988z1989, Așa este. Biserica se ocupă de rugăciunea de unire a creștinilor, dar de faptul că ortodocșii s-au împărțit în două : pomenitori și nepomenitori, nu se ocupă. Cu cei care o hulesc pe Maica Domnului și care NICIODATĂ nu vor veni în Ortodoxie, că doar au fost atâtea întâlniri și nu s-a întâmplat niciodată ca vreun eretic să mărturisească că Ortodoxia este Dreapta Credință, Ierarhii noștri fac intruniri, iar cei care până acum 8 ani au fost frați întru Hristos cu noi și care nu sunt de acord cu piruetele regretabile și scăpările din acest Sinod, din conștiință ortodoxă, sunt considerați mai răi decât ereticii. Este, oare, o durere mai mare ca aceasta ? Pe mine, una, mă doare să văd cum sunt tratați nepomenitorii.
Va cer iertare parinte Theologs pentru ce am sa va intreb si tin sa subliniez intentia mea nu este dezbinarea ci doar informarea personala! Mai mentionez ca sunt impotriva nepomeniri (referindu-ma si la Bartolomeu cat si la Kiril). As vrea sa stiu ce credeti despre situatia biserici canonice in Ucraina (mit. Onufrie), declansata de recunoașterea unei organizații care are toate rechizitele de a fii schismatica. Aceasta recunoastere nu trebuia sa fie sinodala, nu a creat aceasta dezbinare? Biserica in ucraina sufera, li se confisca bisericile, sunt probleme in Lavra Pesterilor, Serghei Dumenko si organizatia lui ating etnofiletismul… etc as mai vrea sa stiu ce credeti si despre tendinta patriarhiei ecumenice de a ‘accepta’ prezenta sodomitilor fara a cere explicit cainta. (Ma refer in special la Elpidofor al Americi). Răspundeți-mi daca doriti si in privat! Va multumesc
Sunt mai multe lucruri aici: Patriarhul Ecumenic are dreptul să acorde autocefalia. A mai făcut-o. O țară de 44 de milioane de locuitori are dreptul la autocefalie. Multe Biserici Ortodoxe - inclusiv Rusia și România - au dobândit autocefalia prin mijloace NE-ortodoxe. Deci faptul în sine este evident mai bun decât alte cazuri din istorie. Într-adevăr este discutabil modul și cui (ca persoane) a fost acordată aceasta. Biserica în Ucraina suferă din cauza regimului politic și nu a unei conduceri a unei alte Biserici Ortodoxe. Ref. la tendința Patriarhiei Ecumenice de a accepta pe homosexuali. E fals. IPS Elpidofor nu reprezintă Patriarhia Ecumenică - cel puțin în această privință. Nu sunteți bine informat. Am postat destule articole pe tema asta. De ex. ultimul: www.chilieathonita.ro/2024/02/05/tema-homosexualilor-vandalisme-patriarhul-ecumenic-certuri-dure-la-nivel-inalt/
@@oChilieAthonita Multumesc pentru raspuns parinte, ca intotdeauna ati fost rapid si clar. Este adevarat ca nu sunt bine documentat in chestiunea cu Elpidofor ci judecata mea este strict din punct de vedere lumesc. Eu stiu ca Patriarhul ecumenic numeste pe episcop in america si in toate exarhatele grecesti din lume si stiu ca relatia deintre cei doi este destul de stransa! Din aceasta cauza am dedus (paote din propria mandrie sau din neglijenta) ca sentimentul celor doi este asemanator - mai ales vazand ca nu a existat o luare de positie impotriva. Cat despre Ucraina da, si noi am avut o situatie destul de critica in ceea ce priveste autocefalia. in acest caz insa mi se pare ca a creat multa dezbinare iar structura lui Dumenko este direct implicata in sechestrarea templelor (impreuna cu cei din SBU) - vedeti cazuri in care s-a intrat cu drujbe, au fost batuti preotii, credinciosii etc. Daca cineva m-ar intreba (si daca ar conta ceva opinia mea) as spune ca biserica canonica in ucraina, constiinta imi spune, este cea a carei mitropolit este Onufrie. Iertati-ma nu vreau sa polemizez
@@oChilieAthonitaPărinte, este cunoscut faptul că noua structură bisericească din Ucraina a fost creată de Patriarhia Ecumenică la presiunea serviciilor occidentale. Ucrainenii au dreptul la autocefalie. Dar decizia de a o acorda in modul acesta a survenit pe considerente politice, reprezintă un alt front al razboiului dintre Vest și Rusia și aduce multa suferință. Poate pe viitor faceți o înregistrare și pe tema aceasta, ne folosim de fiecare data de lucrarea dumneavoastră. Mulțumesc.
Doamne ajuta! Am și eu două întrebări,dacă puteți și doriți să mă lămuriți. 1. De ce Sfântul Munte este pe vechi și noi,pe nou. Paștele îl facem pe vechi,restul pe nou. 2 Cine este Elohim? Am primit câteva rânduri de la cineva și sunt tare nelămurită. Mulțumesc! Dumnezeu să vă dea sănătate,sa vă întărească,că nu știu ce ne-am face fara dumneavoastră!🙏❤️🤗
1. Din motive de tradiție. Calendarul nu contează (așa de mult) atât timp cât suntem în comuniune cu Biserica. Episcopul nostru direct este pe stil nou și noi îl pomenim. 2. Hmmmmm.... Mare atenție! Mai bine evită! Foarte probabil că nu e bine! De fapt „Elohim” este cuvântul ebraic pentru Dumnezeu însă astăzi acest cuvânt este folosit de către sectari și de către grupări care au prea puțin în comun cu creștinismul și cu interpretarea adevărată a Bibliei.
@@oChilieAthonita Ma scuzati, dar nu pot intelege de ce nu conteaza calendarul? Mi se pare cel mai important lucru faptul ca sarbatoresti un Sfant pe o anumita data sau Nasterea etc....
@@matrix5368 Nașterea Domnului vreme de peste 300 de ani a fost sărbătorită pe aceeași dată cu Boboteaza. Paștele a avut loc pe 14 aprilie. Schimbarea la Față a avut loc 40 de zile înainte de Paște. La mulți Sfinți nu se cunoaște data adormirii în Domnul și au fost puse date convenționale. De ex. Sf. Dumitru mult timp a sărbătorit pe 15 august, dimpreună cu Maica Domnului. La alții se cunoaște însă pentru că nu pot să se sărbătorească dimpreună cu mari sărbători se mută cu una sau mai multe zile. Biserica nu este societate astronomică ci unitatea în Hristos. Calendarul este important ca și convenție care ne asigură unitatea.
Părinte Teologos, îl excluzi din ecuație pe scarabuta.Sigur ,cei ce fac gălăgie sunt pe calea cea dreapta.Pe ei îi încearcă cel rău.Ceilalti sunt liniștiți ptr. că fac voia lui. Au și pace și iubire ,dar mântuire?????
Nu îl exclud. Lucrurile nu sunt așa de simple cum le afișați dvs. În clipa în care cineva se rupe de Biserică pe baza crezământului minții sale este în înșelare. Asta am dorit să scot în evidență în acest clip.
Dar cine in afară de eretici ca Arie si urmașii lui s-au rupt de Biserică?Nepomenitorii sunt numiți de canonul 15 ,,cei ce țin unitatea Bisericii " ....Iar cei ce îi defaimă pe acești preoți vrednici nu cumva rezultă din canon că dezbină unitatea Bisericii???
Sunt preoți care din păcate, din neștiință și neînțelegere se delimitează de episcopul lor prin întreruperea pomenirii la Sf. Liturghie a numelui acestuia. Din păcate pentru cei ce insistă în aceasta se produce în cele din urmă și separarea lor reală de Biserică.
Cine spune ca se rupe de Biserica cand opresti pomenirea unui episcop care propovaduieste erezia....dvs... sau care canon? Canoanele nu spun asa ceva...din contra...te fericesc. Cel ce se rupe de Biserica..este terminat. Aici este confuzia...nepomenirea ierarhului ecumenist, nu inseamna rupere de Biserica, ci implinirea canonului care te ideamna sa faci acest lucru.....ca doar nu a fost facut acest canon ca sa te rupi de Biserica, si sa creeze dezbinare...ci sa o aperi pe cat este cu putinta lumeste....ca nu noi o aparam, ci Hristos. Daca acei care au intrerupt pomenirea, raman in Biserica...asa cum au facut si sfintii contemporani si cei dinainte (sf Paisie Aghioritul..cei din Rusia sf Maxim Marturisitorul etc) isi fac datoria de crestin, ca uni ce sunt constienti de pericolul ecumenismului. Crede-ti ca acesti sfinti s-au rupt de Biserica cand au intrerupt pomenirea? Vb la modul general. Intr-adevar, sunt unii nepomenitori , care prin comportamentul lor, smintesc...dar asta se vede si la cei pomenitori (ca sa facem un termen de comparatie).. este aceiasi atitudine ...fiti numai cu luare aminte..si o sa sesizati acest lucru. Cei dintr-o parte ii acuza pe ceilalti...si invers. Cine rezolva acest lucru....Canoanele, bineinteles, lasate de sfintii parinti. Fiecare dupa puterea lui de intelegere....ca de la cei mai mari ,in momentul de fata nu se intrevede nici-o speranta.
@@paul_coceiNu înțeleg cum mai poate un preot ortodox caterisit să slujească cu un antimis adus din alta țară, care nu este dat de episcopul eparhiei respective? Se pretinde că ar exista temei canonic pentru asta. Adică un canon care da voie celui caterisit să nu mai respecte pe episcopul lui și sa slujească cu binecuvântarea unui episcop din alta parte
Cei care întrerup pomenirea ierarhului o fac respectând Canonul 15 care permite acest lucru în caz de erezie. Ierarhul are datoria să învețe drept cuvântul adevărului. Atunci când ierarhul nu-și îndeplinește această menire, preotul nu-l pomenește nominal, ci, în locul numelui ierarhului respectiv, rostește formula ,,pe toți ierarhii care drept învață cuvântul Adevărului". Dacă ierarhul învață drept cuvântul Adevărului, nu trebuie să se supere că nu e pomenit nominal. Capul Bisericii este Hristos, nu ierarhul. Cum se poate rupe de Biserică un preot care nu pomenește nominal ierarhul, dar pomenește ,,pe toți ierarhii care drept învață cuvântul Adevărului"? De ce unii ierarhi vinovați îi caterisesc pe preoții care iau atitudine? De ce atâta intimidare? De ce atâta zel în susținerea ecumenismului și în descurajarea oricărei împotriviri?
Drag părinte Teologos, nu e problemă că mi-ai șters comentariul anterior, dar acum, te rog du-te la protest împotriva căsătoriilor de același sex! Asta e consecința sinodului tâlhăresc (cel de nota 7). Oare "ni s-a părut nouă și Duhului Sfânt" poate fi de 7?...Uite cum îngăduie Dumnezeu urgia peste voi. Păcat! Acuma vă veți pocăi în stradă în văzul lumii. Dumnezeu să ne ajute!
Nu țin minte să-ți fi șters comentariul însă dacă era tot așa de agresiv și înșelat ca și acesta, foarte probabil că ți l-am șters. 1. Sinodul din Creta este ÎMPOTRIVA cuplurilor de același sex - cu atât mai mult căsătoriilor. Are un capitol pe tema asta. 2. Sinodul din Creta NU este tâlhăresc pentru că NU s-a folosit forța și toate Bisericile locale au păstrat comuniunea, indiferent dacă au fost prezente sau nu, indiferent dacă au semnat sau nu. 3. Legea s-a votat - nu mai are rost niciun protest. 4. Sf. Munte a făcut tot ce a putut - au fost o serie de acțiuni cu ecou în Grecia. Urgia nu vine peste noi (noi nu avem copii și nici nu suntem obsedați sexual - slavă lui Dumnezeu!) ci peste copiii grecilor și la anul și peste ai voștri, dacă nu acționați după voia lui Dumnezeu. 5. Au fost și alte sinoade în istorie care au avut carențe. Citește puțin să vezi. Nu este nevoie să fii atât de agresiv. Ai multă ură spre pierzarea sufletului tău.
@@oChilieAthonita părinte Teologos 1. In ultimul subpunct din acel capitol, ce scrie? O să vorbim cât de curând despre preoți care vor face cununii între persoane de același sex, deoarece, legislația civilă e clară acum, însă limitele iconomiei bisericești pot fi sparte de cazuri care vor fi câștigate în instanță. 2. La tâlhăresc, nu mă refer la forță, ci la viclenie împotriva miresei Lui Hristos, care după Sf Părinți și după Crez, este Una, nu mai multe, toate în aceiași oală numită CMB. 3. Adică noi, Biserica să stăm muți, și înainte de lege și după, nu? Să fim pasivi la Sodoma și Gomora, nu? 4. Nu știu Părinte, dar contează dacă ești grec sau român, atâta timp cât faci parte din același Trup? Și Grecia, e un membru semnificativ, luând-o încă de la scrierile Evanghelice. Când am fost în Grecia, la același Dumnezeu m-am închinat, în Bisericile sau Mănăstirile Ortodoxe. Oare copiii grecilor nu sunt egali cu cei ai românilor? Nu sunt măcar aproapele? Voi aveți copii mai mulți decât noi mirenii, care suntem desfrânați sau obsedați și vai de noi, cu carul cu patimi după noi. Nu-i numește Sf Ap Pavel copiii? "Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos." Voi, din Sf munte, dați adevărata naștere. Noi, cei din lume, în primă fază, doar pe cea din poftă. Da...copiii noștri sunt și ai voștri și toți copiii ai Lui Dumnezeu. 5. Părinte Teologos, nota 7 e dată cu indulgență, și știu că în sufletul tău se află adevărul. De agresiv, îmi cer iertare dacă așa par! Nu sunt agresiv, ci mărturisesc ceea ce mă doare. Oare un bolnav de inimă e agresiv? Oare în asta constă pierzarea sufletului, că îmi pasă de ceea ce se întâmplă? Oare a fost cu ură în el, Sf Nicolae la acel sinod împotriva lui Arie? Eu încă nu am dat o palmă nimănui și nici nu intenționez. Doamne ajută-ne!
1. Nici vorbă. Nici măcar în SUA - darămite în Grecia nu se vorbește despre așa ceva. Dacă se întâmplă, este problema (gravă) a preotului respectiv. Exagerezi. Interpretezi greșit multe lucruri - inclusiv tema iconomiei din documentele Sinodului. Acolo se vorbește de iconomie în cazul căsătoriilor între ortodocși și eretici și nu între persoane de același sex despre care se spune foarte clar ”Biserica nu acceptă ca membrii ei să încheie contracte de coabitare (cu persoane n. tr.) de același gen, precum și nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie.” 2. Nu aceasta înseamnă „tâlhăresc”. Iarăși ești în greșeală. Vezi că după Crez este „una sfântă sobornicească și apostolească Biserică” și nu „una Biserică” - chiar la sinoadele împotriva Catolicilor aceștia erau numiți uneori „biserică”. Am amintit în clip de ce. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău! 3. Se pare că greșeala ta este extremismul. Am spus că legea s-a votat și că înainte de votare Biserica Greciei în frunte cu Patriarhul Ecumenic au fost foarte vehemenți. Acum după, Biserica trebuie să fie înțeleaptă și următoarea ei șansă vor fi următoarele alegeri. Scopul Bisericii este concentrarea pe Hristos și vindecarea omului și nu războiul împotriva celor pe care îi crede răi. 4. Hmmm... păi o cam întorci. La început ne acuzai pe noi monahii și grecii pentru că - vezi Doamne! - din cauza Sinodului din Creta vine urgia, în timp ce voi românii erați „puri”. Acum te cam contrazici spunând că toți suntem una. Duhul Adevărului nu se află în tine. 5. Adevărul l-am scris mai sus: Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău! Da, un bolnav de inimă este agresiv. Vindecă-te pe tine și după aceea pe ceilalți. Asta este o mare greșeală a ta. Poate că cea mai mare. Lasă-i lui Hristos făcutul ordinii în Biserică. O altă greșeală a ta este credința în legenda catolică a pălmuirii lui Arie de către Sf. Nicolae. Da, ok, a intrat în sinaxarele românești. PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
@@oChilieAthonita bine drag părinte. Nu mai continui cu argumente, că lucrurile astea s-ar vorbi normal față în față. Cu mila Lui Dumnezeu, vom trăi și vom vedea stricăciunile ce vor urma. M-am șocat azi când am văzut știrea cu legea aprobată. Când aveți timp, rugati-va și pentru mine, cel înșelat! Eu vă urmăresc în continuare cu drag, că am învățat multe din clipurile postate, chiar dacă pe tema aceasta nu suntem pe aceiași lungime de undă. Eu am fost odată în iad cu învățăturile New age ale unora, care sunt amestecături diavolești de adevăr cu multă minciună, și de acolo m-a scos doar Adevărul, pentru rugăciunile nu știu cui, ori poate doar din mila Lui. Și de atunci nu mai suport jumătăți de măsură sau nuanțe de gri, deoarece știu că în Dumnezeu nu există umbră. Nu sunt extremist decât dacă și Iisus Hristos a fost extremist și restul sfinților care au murit pentru El. Chiar și azi am învățat că palma Sf Nicolae vine de la cei rupți de biserică (catolici) și apoi introdusă ca adevăr în sinaxarele românești. Păcat! Dumnezeu să aibe milă de noi! Cât despre bolnav de inimă, Duhul Sfânt știe la ce m-am referit. Slavă Lui Dumnezeu că nu am nimic, decât că mi se strânge inima pentru tot ce se petrece. Te iubesc părinte! Nu fi supărat pe mine! Dacă ești, îmi cer iertare că am făcut una ca asta! Mulțumesc mult pentru timpul acordat spre a-mi răspunde, cum de altfel și pentru toate clipurile de pe RUclips!Dumnezeu să ne ajute!
Nu sunteți deloc agresiv.Am observat foarte limpede că părintele Teologos folosește un limbaj agresiv față de mulți care spun adevărul și are o lipsa de respect față de acești oameni.Li se adresează mereu la persoana a 2-a singular.
M-am uitat pe comentarii și am observat că "apărătorii" nepomenitorilor dau citate din P. Arsenie Boca, și mă gândesc că ar trebui să se preocupe mai mult de Sf Serafim se Sarov, "duhovnicul" P. Arsenie, anume de îndemnul de a lupta pentru dobândirea Duhului Sfânt. Adică s-a terminat lucrul în ogorul nostru? Chiar nu mai avem de îmbunătățit nimic la noi și ne preocupăm de ceea ce face Biserica la nivelul ei cel mai înalt? Oare nu mai are conducerea Bisericii oameni cu frică de Dumnezeu? Oare și-a părăsit Hristos cuvântul Sau și nu mai este la cârmă? Da, hai să luăm atitudine ortodoxă, hai să ne răzvrătim împotriva patimilor noastre, hai să luptăm cu fermitate împotriva înrâuririlor diavolești, căci nu mă încurcă cu nimic sinodul din Creta, nici la rugăciune, nici la Spovedanie, nici la unirea cu Hristos. Să îi lăsăm pe cei aleși să se ocupe de lucrurile alese iar noi să ne vedem de grădina noastră să nu crească cumva acolo spini și pălămidă în timp ce noi suntem plecați de acasă...
Da, să ne răzvrătim împotriva patimilor noastre, că bine scrieți, dar să luăm aminte și la dreapta credință. Pe prima să o facem permanent(!), iar pe cea de-a doua să nu o lăsăm dacă avem înțelegere verificată prin multă sfătuire și studiu și nu numai după noi... Iar a pune batista pe țambal când dreapta credință este în pericol nu face cinste nimănui. Doamne ajută!
Dreapta credință nu poate fi în pericol niciodată căci Hristos a zis că va fi cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacului. Cei care încearcă "să ia batista de pe țambal" să vadă ce este acolo, au din start o doză de necredință. Nu noi apărăm dreapta credință ci ea ne apară pe noi prin Cel care conduce, însuși Hristos care va fi cap al Bisericii, una singură, în fiecare secundă, până la sfârșitul veacurilor. De ce să ne preocupăm de treburile lui Hristos când pe ogorul nostru sunt multe buruieni. Acesta este mesajul meu inițial și încă îl mențin gândindu-mă că este o mare pierdere de timp să credem că putem noi să credem că îi vom da o mână de ajutor Lui Hristos, care arată semene de slăbiciune. Hai să fim serioși și să ne punem noi în rânduială, căci Hristos se descurcă foarte bine în tot ceea ce face...
@@danielcatalinbaldovin4929 La părerea aceasta a dvs o contrapun pe cea a Sf. Paisie Aghioritul (vedeți îndeosebi finalul paragrafului): "Un om duhovnicesc, când este mișcat de mânie ca să se apere pe sine într-o problemă personală, suferă de pur egoism, este sub lucrarea diavolului. Primește înrâuriri diavolești din afară. Dacă cineva este nedreptățit sau luat în râs, pe unul ca acesta trebuie ca alții să-l apere pentru dreptate, iar nu pentru interesul lor personal. Nu se potrivește să te cerți pentru tine. Altceva e să reacționezi ca să aperi subiecte duhovnicești serioase, subiecte legate de credința noastră, de Ortodoxie. Aceasta este datoria ta!" Sursa: Trezire duhovnicească, pg 56
Eclesia inseamna pe greceste "Adunare", dupa cum ati spus si d-voastra. Pentru noi Biserica este Trupul lui Hristos, si parte a Crezului nostru. Intrebare: exista in greaca un cuvant care sa exprime ceea ce noi, crestinii romani ortodosi, intelegem prin Biserica?
De spus și despre descoperirea părintelui Ioanichie Moroi despre îndreptarea calendarului (dacă suntem aproape și de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi).
Parinte ma scuzati ca,comentez acest lucru,in videoclipul acesta se vorbeste de gandire profunda care este la cote mai inalte pentru traitorii din Sfantul Munte si monahi fata de duhovnic sau mireanul simplu din lume,eu tind sa cred putin diferit si ma iertati daca gresesc:Intr-adevãr consider ca truda monahului este mult mai mare decat ceea a crestinului din lume,adica ingenucherea trupului stricacios in fata sufletului care trebuie sa se ridice,dar as vrea sa fac o precizare,si Puterea Chemarii Domnului Iisus Hristos are un rol in gandirea profunda a crestinului indiferent daca e pe munte sau nu,si raspunsul crestinului conteaza foarte mult la Chemare☦️ iar apoi in lume lupta cu pacatul in spatele caruia se ascund duhurile necurate in chip nevazut este mai grea decat in monahism,in lume din clipa in care ai iesit afara din casa(chilia ta) ispitele sunt la tot pasul si cote inalte iar acestea trebuiesc biruite cu ajutorul Domnului ☦️ care a spus sa indraznim sa biruim lumea,chiar si drumul de acasa pana la biserica (ma refer in lume)este mult mai plin de ispite fata de drumul de la chilie catre biserica si automat consider ca,crestinul din lume poate avea o gandire la fel de profunda ca si monahul datorita faptului ca in lume tre sa fi mult mai treaz si profund in gandire ca sa fi pregatit sa birui la orice pas pacatele!
Vă rugăm să faceți un exercițiu simplu: luați toți sfinții și îi împărțiți în două grupe: cei care au dus o viață monahală (notă: arhiereii au fost monahi în 99,9% din cazuri) și cei despre care știm că au fost căsătoriți și familia i-a sfințit. Veți vedea diferența. Mireanul din păcate este bombardat de cotidian. Exact acesta este rolul monahismului: asigurarea posibilității unei gândiri mai profunde și a unei trăiri mai intense a Dumnezeului perfect.
Vreau să vă pun o întrebare, cu toate că că nu are legătură cu subiectul, rugăciunile dimineții și cele de seară se pot înlocui cu Doamne Iisuse, sau la vreun canon sau paraclis de-al Maicii Domnului cu Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă, sau tot cu Doamne Iisuse? Mă iertați
Da, se pot. Asta este o temă de duhovnic, însă tot Sf. Munte face astfel. Echivalența este pe bază de timp (aproximativ). Vezi www.chilieathonita.ro/2022/05/17/cum-se-face-rugaciunea-zilnica-in-sfantul-munte-parintele-teologos/
@@oChilieAthonita Este trist să vedem că validați chiar și indirect eticheta pusă cu atâta ușurință de @generaldhautpoul8388. Doamne ajută la tot binele care ne este spre mântuire!
@@ruduioan6535 În clipa în care cineva se rupe de Biserică este prin definiție schismatic. „Schizo” (Σχίζω) în limba greacă înseamnă exact a rupe. Este decizia lor - nu e nevoie de niciun sinod aici.
@@ruduioan6535 stimabile, cand un grup restrans de pretinsi iluminati sfideaza corpul eclezial cu atitudini si limbaj care nu au nimic a face cu evlavia, va rugam frumos sa ne scuzati ca spunem lucrurilor pe nume. Uitati-va la predicile lor, la rautatea lor naucitoare, la limbajul straniu (cuvinte de ei inventate , gen minciuno episcop🤦♂️) si trageti o concluzie. Apropo, un corifeu al dizidentei spunea intr-o predica disponibila pe youtube despre episcopii BOR care au semnat , ca "le pute gura", asta in conditiile in care biserica din schitul lui e gata din 2002 dar NU E TÂRNOSITĂ nici azi, iar inchinatorii care merg acolo habar nu au de chestia,asta. Sa-mi fie iertat, e prea mult
Cum este corect : " Veșnică pomenire" sau "Veșnica pomenire" și "Pâinea noastră cea de toate zilele" sau "Pâinea noastră cea spre ființă" Puteți să explicați vă rog pe scurt, mă iertați!
@@oChilieAthonita Mulțumesc, am întrebat pentru că părintele meu cânta Tatăl nostru și cu "Pâinea noastră cea de toate zilele", iar de la un timp a început să cânte doar cu "Pâinea noastră cea spre ființă"
Plină de intelepciune și har va fi discuția cu cei doi părinți, oameni deosebiți din punct de vedere duhovnicesc. Domnul Iisus Hristos si Maica Sa să le ajute!
Multă tulburare a adus acel Sinod, incat am observat contre chiar si între distinșii vorbitori din clip. Păcat că uităm ca Dumnezeu isi apara singur biserica Sa încât noua sa ne ramana doar îndeplinirea poruncilor Sale, cum bine au fost spuse la Evanghelia de azi.
Din punct de vedere ereticesc* voiați sa spuneți. Unul pomenește pe cel mai mare ERETIC din istorie (pe nume Bartolomeu) și celalalt spune ca și papistasii au "sfinți" ...
""Lăsaţii pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor; şi dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă.""
@@claudiumoldovan9481 Eu nu cred ca au fost contre intre ei. Parintele Emilian doar a enumerat argumentele nepomenitorilor si nelinistile credinciosilor, iar parintele Teologos a enumerat argumentele Sfantului Munte.
@@claudiumoldovan9481 Sf. Paisie Aghioritul : "Un om duhovnicesc, când este mişcat de mânie ca să se apere pe sine într-o problemă personală, suferă de pur egoism, este sub lucrarea diavolului. Primește înrâuriri diavolești din afară. Dacă cineva este nedreptățit sau luat în râs, pe unul ca acesta alții trebuie să-l apere, pentru dreptate, nu pentru interesul lor personal. Nu se potriveşte să te cerţi pentru tine. Altceva e să reacționezi ca să aperi subiecte duhovniceşti serioase, subiecte legate de credinţa noastră, de Ortodoxie. Aceasta este datoria ta!" Sursa: Trezire duhovnicească, pg 56
@@GGhiba611 Ai dreptate, insa cred ca e nevoie de o fină atenție si muult discernământ. Pacea e superioara dreptății omenești iar tăcerea câteodată face diferența. Doar să observăm cu atentie lucrarea lui Dumnezeu prin oamenii Lui din Biserică.
Doamne ajută! Mulțumim pentru toată osteneala depusă în folosul nostru!🙏
Vă multumim pentru cuvântul de întărire.
Maica Domnului să vă ocrotească și răsplătească.
Binecuvântați!
Domnul să vă binecuvânteze!
M-am uitat pe site-ul chiliei, și este foarte fain făcut, adică pot descărca înregistrarea clipului, și este și versiune în engleză, Foarte bine pus la punct, îmi place foarte mult!
"Cine nu intelege ca duhovnicul este cel pe care Iisus Hristos l-a lasat sa ierte pacatele oamenilor, in fata caruia omul sa-si plece capul si mandria, acela e un om pierdut, caci IisusHristos a zis Apostoiilor: "Iata va dau voua putere de a lega si a dezlega pacatele oamenilor". Deci Hristos nu a dat aceasta putere la toata lumea, ci numai Apostolilor, si apoi ei au sfintit episcopi si preoti prin punerea mainilor pe capul lor. asa ca orice mijlocire de impacare a omului cu Dumnezeu se face prin preot" Pr. Arsenie Boca
Doamne ajuta! De mult folos duhovnicesc ! Dumnezeu sa vă răsplătească!
Felicitari parintelui Teologos! Slava lui Dumnezeu pentru acest cuvant si pentru aceste lamuriri foarte clare si foarte bine argumentate, atat scripturistic cat si patristic. Concluzia sau reperul pe care cred ca a vrut sa ni-l transmita parintele Teologos si la care trebuie sa fim foarte atenti, dupa cuvantul Scripturii, “dupa roadele lor ii veti cunoaste”. Sa ne intareasca si sa ne tina uniti bunul Dumnezeu!
Doamne Ajuta ! Multumim pentru munca pe care o depuneti pentru noi!
Va mulțumim pentru deslușirea problemei atit de actuale. In sfârșit un răspuns demn si clar!
Domnul sa va binecuvinteze parinte Teologos! Doamne ajuta!
Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute! Va rog din suflet ,Va rog mult sa va rugati pentru sotul meu Alexandru are mare nevoie de izbavire de toate patimile Rugativa pentru el si familia lui care sufera mult ! Doamne ajuta! Multumesc din suflet!
Mulțumim frumos Doamne-ajută!!
Părinți cu multă înțelepciune!!
Sarut mana, Parinti! Va multumim ca ati facut acest videoclip impreuna! Doamne ajuta!
Va iubim,dragi Parinti si calauzitori ai sufletelor noastre.
Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin!
Fiecare in dreptul lui, multa responsabilitate ai, multa pedeapsa sau fericire vei primi de la Dumnezeu! Dumnezeu nu da pedepse dupa cum vrem noi ci dupa cum le a creat EL
Doamne ajutăne părinți sfințiți și vă rugați pentru noi păcătoșii amin
Sarut mana Parinte Teologos! Plinatatea harului lui Dumnezeu sa va binecuvinteze si pe dumneavoastra si pe oaspetele dvs. Un dialog frumos plin de har si profunzime duhovniceasca, cu intelepciune. Asa mai invatam sa pricepem, si noi mirenii, chestiuni care ne depasesc, datorită explicatiilor domniei voastre. Multumiri lui Dumnezeu ca existati! Doamne ajuta!
Ar fi minunat dacă ați face un clip despre păcatul de a da pe cineva celui rău. Adică în fiecare zi auzim de nenumărate ori aceste cuvinte, nedând o importanță deosebită, parcă au intrat în uzul societății . E ciudat, îi dăm cinste diavolului prin aceste cuvinte, în timp ce la adresa lui Dumnezeu de multe ori auzim hule și înjurături, Tare m-aș bucura să aud în fiecare zi, când cineva se mânie pe cel ce îi greșește, potolindu-și mânia să-i spună : du-te la Domnul, să te ajute Domnul, dă-l în grija Domnului. Eu cred că omenirea mișcându-se într-o direcție greșită confundă cele bune cu cele rele. De ce oare când cuiva i se întâmplă ceva rău, sau chiar ceva neînsemnat Dumnezeu să fie de vină?Ar fi minunat dacă ați face un astfel de clip.
Va multumim pentru cuvintele de folos duhovnicesc,atat de potrivite pentru noi.Parintilir rugati.va pentru noi pacatosii,asa cum si eu va pomenesc in rugaciunile mele.Doamne ajuta,binecuvantati si ma iertati!
Pomenim!
Va mulțumim din suflet!
Doamne ajută,aștept cu nerăbdare,pentru că vă iubesc pe amândoi părinților🙏🏼❤️
Mă întreb : Oare lui Dumnezeu Îi este plăcut un Sinod cu scăpări și piruete și să fie de nota 7? Sinodul, ați spus în clip, nu greșește. Păi, înseamnă că la cel de la Creta s-a greșit, din moment ce are scăpări și piruete. Eu asta deduc logic. Un Sinod ar trebui să fie perfect, de nota 10, deoarece la Sinod participă oameni cu Duh Sfânt, iar ceea ce se stabilește în cadrul unui Sinod este prin descoperirea Duhului Sfânt, din ceea ce știu eu, nu prea mult, că nu am studii Teologice. Unde este Duhul Sfânt este pace, liniște și Dreapta Credință. Păi, dacă acest Sinod este în Duh Sfânt, de ce a dezbinat ortodocșii în două : pomenitori și nepomenitori? (mă întreb și eu). Oare lui Dumnezeu Îi sunt plăcute rugăciunile făcute cu cei de altă credință? Oare lui Dumnezeu Îi este plăcută această dezbinare și dușmănie și bârfirile dintre clericii Bisericii Ortodoxe? Cu siguranță, nu. Unde este dezbinare și dușmănie, acolo este diavolul. Clar este ceva cu acest Sinod, care ar fi trebuit să fie Sfânt, de s-a ajuns în acest punct. Mă iertați dacă am greșit cu ceva.
DECI , NU VA DAT NICI UN RASPUNS.PENTRU CA NU TE POATE CONTRAZICE.
Da este grav ce se întâmplă dar oamenii de rând nu sânt prosti ,ei simt când este ceva rău . Da nu avem noi atâtea jocuri de cuvinte ,noi știm una și bună ,că ORTODOXIA este biserica cea bună și nu avem de ce să ne rugăm cu ERETICI . CLAR .
Nepomenitorii sunt razvratiti si cauzeaza dezbinare. Ei sau sinodul? De ce nu spuneti nimic legat de faptul ca BOR slujeste cu ereticii (catolicii si protestantii)? Sunteti niste mincinosi. Va cautati scuze si nu marturisiti drept. Fata de oameni poate mai merge sa va ascundeti, dar in fata Lui Dumnezeu veti raspunde pt ca va bateti joc de harul Duhului Sfant si de popor. Rusine!
Raspunsul a fost dat la min 46 “intorcerea la ascultare” chiar daca Sinodul sau patrirhul sau episcopul ar gresi ascultarea e mai importantă….
Probabil Monahul Teologos nu știe nici el Canoanele Sf Apostoli!
In primul rând spuneți-mi un Sfânt care sa rugat împreuna cu un eretic?????
Al doilea rând, spuneți-mi un Canon care sa îndreptățească ca Parintele Ortodox sa se roage împreuna cu dezbinatii.
Îmi cer iertare dar…… din păcate sunteți spre drumul cel rău. 😥
De ce nu se respecta Canoanele Sf Părinți???
Parintele Ioan Raza îl cunosc personal, este un părinte foarte îmbunătățit si smerit. Trebuie sa fiti toți ca el sa țineți de Credinta cea Dreapta Ortodoxa adevarata,nu sa dezbinați credincioșii. Sa va fie rusine.
Doamne cata dragoste avem noi pentru eretici pentru catolici și celelalte erezii dar pentru cei care vreau sa tragă un semnal de alarma suntem plini de ura .Sf.Parinri au zis sa uram erezia nu păcatele celor ce slujesc dar cad vezi ca penticostal sta pe solia sfântului altar ar trebuie sa facem ca sf Nicolae sa-i tragem o palma,ei n-o sa vrea niciodată sa se întoarcă la adevărată credinta și atunci pentru ce aceste întâlniri în bisericile noastre.Pentru ce-i acceptam pe cei ce n-o slăvesc pe Maica Domnului cum poate cineva sa permită cuiva sa stea pe solia Sf Altar unde n-ar trebui?
N-ar trebui să stea. Să știți însă că Sf. Nicolae nu a tras nicio palmă. Este vorba de o invenție catolică provenită din Veneția sec. XV. Semnalul de alarmă îl trag cei pe care îi validează Dumnezeu în această problemă.
Cum putem să îi recunoaștem pe cei pe care îi validează Dumnezeu spre a trage semnale de alarmă autentice, față de falșii alarmiști?@@oChilieAthonita
Am explicat în clip. Persoanele validate de Dumnezeu sunt cele pe care turma Bisericii insuflată de Duhul Sfânt îi consideră ca persoane duhovnicești înainte de a apărea o dispută în Biserică.
Și nu sunt astfel de persoane recunoscute ca duhovnicești de turma care au tras semnale de alarmă?
@@GGhiba611 Vezi că îți este sufletul în pericol pentru că te pui prin mândria ta mai presus decât toți și îi judeci pe toți, osândindu-i. Domnul a spus: cu judecata cu care judeci, cu aceea vei fi judecat.
❤Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru acest material duhovnicesc în care ați atins probleme actuale ale frământărilor credincioșilor determinate de vicleni -lucrători neobosita-ce urmăresc dezbinarea .
Mulțumesc Domnului pentru această posibilitate pe care mi-a daruit-o de a vă asculta, de a vă vedea.
Mulțumesc frumos ❤
Superb dialog!
Felicitări, părinte Teologos, pentru lămuriri!
Mulțumirile ar fi palide in fața interesului și placerii de a va asculta.
Să fiți binecuvântați! Sa ne bucurați cu tot ce Duhul sfânt va acordă sa ne descoperiți!❤❤❤❤❤❤❤
Slavă ție Doamne Slavă ție mulțumim părinte
Părinte Teologos, mulțumim din suflet pentru învățături.❤
Multumesc părinte Teologos pentru modul cum ați purtat acest dialog care mi-a lămurit o serie de intrebari pe care mi le-am pus de-a lungul timpului.
Vă mulțumesc și pentru modul cum ati încheiat ,cu înțelepciune si smerenie , această convorbire!
Slava Ție Doamne!
Slavă lui Dumnezeu!
Da, ierarhii noștri au pledat pentru corectarea textelor sinodale propuse de ... (scrieți dvs, dar art. 22 din Regulament este izvorât din tribunalele inchizitoriale), dar niciouna din obiecții nu se regăsește în adoptarea finală a textelor.
Mulțumesc ❤
Fiți binecuvântat părinte Teologos !!! Va apreciez și va urmăresc cu interes sint sectar asa cum spuneți dar apreciez ideile dv vizavi de ortodoxie pentru ca dacă nu era ortodoxia noi ca neam românesc nu existam ! 🤗
Multumim pentru ce ati spus, parinte Theologos!
putem sa vorbim despre pareri personale? ...nu inteleg ceva ..... Sfintelele canoane sunt interpretabile? Sau optionale?
Biserica interpretează Sfintele Canoane. Nu fiecare dintre noi.
@@oChilieAthonita Biserica este trupul lui Hristos iar noi, poporul suntem mădularele. Suntem parte integrantă a bisericii. Noi avem obligația în aceste vremuri tulburi să fim cu multă băgare de seamă la tot ce se întâmplă în sânul Bisericii ortodoxe. Prea mult sânge sfânt a curs pentru biserica noastră și asta ne obligă să fim atenți. Diavolul vrea dezbinare, noi vrem unitate și deasemenea vrem să nu fim vânduți.... Dumnezeu să ne ajute!
@@oChilieAthonita ce ne facem daca episcopul merge in sinagoga, si se saruta, imbratiseaza cu jidanii, si alte culte? sa asteptam sa devenim"cineva "in Biserica, asa cum spuneti dvs referitor la Sf Vasile cel Mare, Sf Maxim Marturisitorul..sa incepem sa scriem filocalii, sau sa ne facem fiecare datoria pe terenul lui: ca preot sa intrerupem comuniunea cu ereticii ecumenisti nepomenind episcopul care propovaduieste erezia in public...si ca mirean nemai mergand la slujbele unde se pomeneste arhiereul eretic?! pana la un viitor sinod care sa hotarasca...vorbiti la un moment dat de Ierothei Vlahos, din cate stiu eu un amfitrion al vaccinului, sau ma insel...
@@oChilieAthonitaȘi Biserica nu este alcătuită din fiecare dintre noi ca madulare? Biserica nu suntem toți? Nu fiecare mădular in parte trebuie ascultat și văzută receptarea la nivel de biserică? Cum se face asta in vremurile noastre când sinodul este considerat autoritatea supremă care ziceți că nu poate greși? Dar știm cu toții că au fost sinoade eretice in istorie care au greșit. Când Biserica este confundată ori cu patriarhul ori cu sinodul cum mai poate fi auzit glasul Bisericii?
Cuvioase părinte,
Pt a exclude anumite interpretări greșite, vă rog detaliați expresia folosită "biserica interpretează Sfintele Canoane". Cunoaștem că biserica este formată din ierarhie și pliroma. Canoanele îndreaptă atât pt unii cât și pt alții. Dacă acceptați să folosim această înțelegere, putem vorbi de obligații dar și de drepturi pt ambele forme. Ori cuvioșia voastră ați redus drepturile pliromei în acest context. Adaug un exemplu:
un preot sesizează abaterile ierarhului pt erezii propovăduite cu capul descoperit. Decide să oprească pomenirea conform canonului 15 I-II Constantinopol. Acest canon permite, preotului, până la o sinodiceasca cercetare a ierarhului să nu mai fie pomenit de preot la Sf. Liturghie. Fii și fiicele duhovnicești au decis să se îngrădească de învățătura, străină de ortodoxie, alături de părinte lor duhovnic care devine nepomemitor al ierarhului său.
Preotul cade sub incidenta vreunui canon? Dar fii și fiicele duhovnicești ale sfinției sale?
Vă rog lămuriri. Cu mulțumiri,
🙏
Cum să fie tăcerea o virtute in cazul de față (mitropolitul Longhin), atunci cum explicați " Dacă voi ve-ți tăcea, pietrele vor vorbi".
Vedeți adevarul.ro/blogurile-adevarul/un-narativ-complex-al-propagandei-ruse-cazul-2236634.html#google_vignette
@@oChilieAthonita exact, trebuie să luăm un articol dintr-un ziar 😢,al presei vândute...m-ați dezamăgit profund... ați specificat că s-au făcut piruiete,păi Hristos spune să spunem Da-ului DA și nu-ului NU.
Toată lumea știe că IPS Longhin este agent rus. Vă amintesc că a intrat fără binecuvântare în Mitropolia Moldovei și împărțea antimise preoților și îi îndemna să nu-l mai pomenească pe IPS Teofan. Dacă „Da este DA și nu NU” atunci PS Longhin trebuia să fie caterisit de mult!
@@oChilieAthonita văd că întelege-ți doar ce vă convine, despre piruete v-ați referit la sinod. Iertare!
Înțeleg foarte bine. Desigur că la sinod m-am referit. Folosesc însă aceeași expresie pentru a arăta că ești părtinitor. În cazul sinodului (care este într-adevăr discutabil) ești de acord să fii împotriva lui, în timp ce în cazul PS Longhin - unde este dovedit cu martori că a încălcat canoanele Bisericii - nu ești de acord să fie caterisit. Iată nedreptatea ta!
Părintele Ioan Emilian Raza - VREDNIC ESTE!🙏✝️
ANAXIOS! Un eretic ecumenist care crede ca și papistașii-eretici au "sfinti". VAI VOUĂ!!
Slavă ție Doamne Slavă ție amin..
Interesanta discutie....parintele Ioan cam nerabdator in a primi raspunsuri a sccindat un pic dialogul ....iertati🙏
Minunat, multumim frumos pentru tot!❤️
Mulțumim Părinte Teologos pt explicații, pe tema aceasta a nepomenitorilor. Foarte bine argumentat și exemplificat. Dumnezeu și Măicuța Sfântă să-i lumineze pe toți cei care s-au rupt de Biserica lui Hristos, cu acest motiv. Biserica înseamnă comuniune și dragoste, fără acestea nu este mântuire. Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu ajută-ne și ne miluiește pe noi păcătoșii!! 🙏🙏🙏❤
Iisus a zis " Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”
Degeaba faci ascultare dacă nu urmezi ADEVARUL!!
Parintilor cum se face atunci ca preotii care refuza rugaciunea comuna sant sanctionati sau cateherisiti ?
A fost un abuz de putere regretabil.
Mulțumesc părinte Teologos. A fost cu ispite, dar ați reușit să echilibrați discuția.
Binecuvântați (,) părinți !
Un sfant mai recent spunea ca acum este nevoie mai inainte de toate de DISCERNAMANT.
Doamne ajuta Parinte.
Doamne Ajuta..cred ca peste 90% din oamenii credinciosi se apropie mult mai mult de Dumnezeu si biserica cand trec prin suferinte foarte mari..Iisus Hristos Invinge!...si fara credinta toti cei care ne-am pierdut parinti sau persoane dragi, am innebuni de non-sens..
😪 Mulțumesc din suflet, părinte, pentru răspunsul duhovnicesc.
🤔
Doamne Iisuse Hristoase Miluiește și Ne Mântuiește pe Noi și Lumea Ta!!!
DRAGOSTEA Este CHEIA!!!😭😭😭❤️🕊️🙏🏻💒
Da, cu adevărat! Domnul a spus: „Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei dacă dragoste aveți între voi!”. Dacă dragoste nu e, nimic nu e.
@@oChilieAthonita🙏🏻❤️🕊️💒❤️🙏🏻
Sinodul de la Creta nu a formulat dogme noi, ci a ratificat "dogme" vechi... Nu a inventat o erezie nouă, ci a ratificat o erezie veche, care era de cel puțin 100 de ani : ecumenismul, teoria bisericilor nedepline, teoria ramurilor, căsătorii mixte, primirea prin mirungere a ereticilor, lipsa botezului în triplă afundare, rugăciunile în comun etc.
Cine are minte, să ia aminte!
Nu este adevărat. Sunteți foarte dezinformată în toate aceste lucruri. O erezie ca să fie erezie trebuie definită și condamnată în Sinod.
@@z1988z1989 Nu. Era o învățătură pe care unii o considerau greșită alții nu. Vezi că Arie, Nestorie (dexemplu) și ceilalți erau apelați cu toate titlurile lor în timpul discuțiilor. Sinoadele nu au fost o chestiune de 5 minute. Au fost apelați astfel până în clipa în care Sinodul a hotărât ceva. După aceea au fost întrebați „Te lepezi de învățătura aceasta pe care am dovedit-o ca fiind greșită?”. Dacă spunea „da”, după cum a spus fățarnicul Arie, erau reprimiți în comuniune. Arie a murit în modul scârbos în care a murit în clipa în care mergea să slujească dimpreună cu ceilalți.
@@z1988z1989 Cu adevărat: „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te”. Îmi pare rău!
@@oChilieAthonita
Ereticii sectari și papistași s-au lepădat de minciuna ereziei, de vă rugați cu ei ?
După câte se vede v-ați făcut una cu ei și îi socotiți ,, eretici " pe ORTODOCȘI !
Doamne Iisuse Hristoase Fiul și Cuvintul Lui Dumnezeu Miluestene iartane Ajutane să facem Voia Ta și ne Păzește Sub Sfinta Paza Ta Amin Nădejdea noastră este Tatăl scăparea noastră este Fiul Acoperământul nostru este Duhul Sfânt Treime Sfinta Slavă Ție Aliluia Aliluia Aliluia 😢😢😢
Bunul să vă Binecuvânteze cu multă multă sănătate liniște pace Sufletească putere și lungime de zile să vă puteți ruga pentru noi păcătoșii Amin ❤
Cum se face ca, rugaciunea comuna cu alte culte i-a amploare?! Nu e aceasta oare o punere in practică a celor semnate la Creta?!
Nu ia amploare ci din contră: scade. Credeți-mă - sunt bine informat. Nu este deloc o punere în practică a celor semnate la Creta pentru că la Creta s-a semnat validarea ca și sinoade ecumenice cele care condamnă catolicismul și (neo)protestantismul. Informați-vă.
Nu-i adevărat.@@oChilieAthonita
@@mihainegrean2335este foarte adevărat. De exemplu in Episcopia de unde sunt eu, nu participa nimeni la săptămâna de rugăciune ecumenică . Și sunt din Ardeal 🙂Este in scădere fata de alți ani, aceste așa zise ,,adunări de rugăciune ,, are dreptate pr Teologos.
Cum nu participa nimeni? Tocmai, că participă cei mai importanți, și anume ierarhii! In situația asta, cum sa te mai lași călăuzit și să faci ascultare deplină de ei?
@@annad7386 A spus că în Episcopia lui nu participă nimeni. Cunosc și alte cazuri. Cum spuneam, este în cădere însă, într-adevăr, sunt niște excepții regretabile exact acolo unde nu trebuie.
Doamne ajuta părinte! In perioada așa zisei "pandemii" unii preoți ortodocși împărtășeau oamenii cu masca pe față, aveau un prosop îmbibat în spirt cel țineau în mână și după ce se împărtășea omul respectiv stergea repede lingurita cu prosopul acela si asa facea cu fiecare în parte! Ce părere aveți?
Trist. Nu se mai poate vorbi de credință atunci când te îndoiești de sufletul și trupul Lui Iisus Hristos.
Sărut dreapta preasfinția voastră , părinte . Teologos . Mulțumim din suflet că ne ați descoperit și ne ați explicat de Sf sinod de la creta. Știm că vor veni timpuri grele , dar cred că dacă te spovedești , te împărtășești cu frică de Dumnezeu , și dacă îl iubești cu adevărat pe Mântuitorul , pe Maica Domnului și te rogi permanent poate bunul dumnezeu se va îndura de noi . Ne rugăm ca în vremurile din urmă să ne dea duhul discernământului să v nu fim amăgiți de cel rău . Doamne miluiește ne și ne apără
Pentru rugăciunile dusmanilor mei lumineazama și pe mine și pe el.
Doamne ajuta! Amin! ❤
Era de bun simț să se spună ceea ce ÎPS Ierotheos Vlahos a spus , anume că documentele de la Creta nu sunt teologice ci DIPLOMATICE !!!
Ce sinod este acela unde documentele NU sunt teologice ???
Iertați-mă însă am vorbit personal de mai multe ori cu IPS Ierotheos pe această temă. Dvs. ați vorbit cu el față către față? Dincolo de asta, nu am susținut că totul a fost bine la sinod, nu mai fiți atât de pornit împotriva acestuia. Ceea ce este clar, însă, este faptul că Sinodul nu validează nepomenirea. IPS Ierotheos precum și toate Bisericile locale, indiferent dacă au semnat sau nu, NU au întrerupt pomenirea.
Sincer acest parinte invitat cu aceste insinuari pare genul celor cu multe incertitudini.Parintele Theologos are multa rabdare...
Deci, in concluzie ,in numele dragostei ne rugam la gramada ,cu toate adunarile crestine ,asa cum ati tradus !
NU asta s-a spus la Sinodul din Creta. Aceste tendințe ecumeniste regretabile sunt inițiative locale. Din păcate specifice BOR. Din fericire sunt în scădere.
Părinți cu multă înțelepciune!!
Doamne ajuta!
Doamne ajuta, Părinte! 🙏🙏🙏Multumim pt invataturi, vabrugam sa va rugati si pt mine si familia mea! 🤗🤗🤗
Parinte Teologos este gresit daca nu stiu mai nimic despre Sinidul din Creta? Imi doresc mantuirea si si ma afecteaza aceasta nestiintă? Multumesc,sarut mana
Nu, nu este greșit. Nu te afectează. Părinții duhovnicești au filtrat și au păstrat cele bune pentru noi cei din turma lui Hristos care trebuie să ne concentrăm pe mântuirea noastră în pace și bună cuviință.
@@gabrielniculescu6987 Domnul a spus: „Cu judecata cu care judeci, cu aceea vei fi judecat” - faptul că mă faci mincinos în clipa în care exprim poziția Sf. Munte și a TUTUROR Bisericilor Locale - deci a Bisericii Ortodoxe - arată că tu ești astfel. Dincolo de asta, arătat este că ești de o mândrie luciferică maximă punându-te pe tine mai presus de toată Biserica. Să nu uităm că NICIO Biserică locală, indiferent dacă a fost sau nu la Sinod, indiferent dacă a semnat sau nu, - NIMENI nu a întrerupt pomenirea din cauza acestui Sinod. Deci tu în micimea ta mândriei tale și a îngustimii minții tale te pui mai presus decât toți. Slavă lui Dumnezeu că nepomenitorii vor pieri dimpreună cu voi pentru că nu a îngăduit Dumnezeu niciun episcop să cadă cu voi! Slavă lui Dumnezeu!
@@gabrielniculescu6987 NU TU ca persoană declari erezia și hotărăști. Erezia se declară totdeauna în Sinod. Dincolo de asta, la Creta nu numai că s-a urmat predania patristică de la cele 7 Sinoade Ecumenice ci și s-a hotărât ca Sinoadele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor, sinodul unionist precum și seria de sinoade locale împotriva (neo)protestanților să fie declarate Sinoade Ecumenice. Citez:
„Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.”
Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău!
Nu amesteca comportamentele celor doi episcopi pentru că nu au treabă cu sinodul din Creta.
@santiagotiprigan Aveți dreptate. Socotesc însă că analiza dl. Bănescu pe care o doriți nu este folositoare de suflete în situația actuală.
@@santiagotiprigan Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
Cum ar trebuii sa procedam in cazul in care botezul a fost facut prin turnare? Ca nasi de botez putem sa mai reparam ceva?
asa se facea in Ardeal, eu sunt botezat tot prin stropire am discutat cu duhovnicul meu a spus ca nu e nici o problema. Si sunt sigur ca am un inger pazitor si ne bucuram de protectia lor si a lui Iisus Hristos care a raspuns tot timpul rugaciunilor noastre.
Nu este adevarat, botezul adevarat este valid doar prin trei afundari, nu va lasati pacaliti! Doamne ajuta
Doamne ajută! Sperăm ca Sinodul din Creta să nu devină un instrument de subminare a unității și sinodalității Bisericii noastre. Apreciem efortul p. Teologos și al p. Ioan Raza de a analiza această problemă delicată și așteptăm cu mult interes îndrumările și sfaturile lor duhovnicești.
Citiți despre rugăciunea dimpreună cu necreștinii de anul acesta și anume "sinagoga evreiasca mesianica"de la Oradea, care se autodeclara ca fiind necreștinii, citiți despre Mitropolitul Teofan care a semnat un acord cu monofiziti în 95-97, și despre participarea lui de acum câțiva ani la sărbătoarea iudeilor în sinogoga de la Iași, mai citiți despre preoții ortodocși ce slujesc în Italia în biserici papistașe cum sunt obligați sa nu boteze la ortodoxie papistași, mai citiți despre cununiile mixte, despre rugăciunea în comun din ianuarie, despre botezul papistașilor doar prin mirungere, despre bâta pe care și-a luat-o Vladica Longhin pentru ca apara ortodoxia în Ucraina, despre parintele Ioan Ungureanu persecutat de Mitropolitul Teofan și tarat prin tribunale, pentru ca apară dreapta credință ortodoxă de ecumenismul de la Creta care produce efecte! Hristos este și în Iași și în Athos același! Inima noastră contează dacă e deschisa către El. La Creta s-a vândut ortodoxia la ecumeniști ăsta este adevărul! Creta produce efecte devastatoare în pleroma și în cler pentru ca a schimbat ecleziologia și dogma Bisericii Ortodoxe. Aveți mare grijă să nu vă amăgească cineva: zice Sfântul Apostol Pavel în Gălățeni 1-8: "Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!". Rugați-vă sa va și sa ne ferească Dumnezeu de acest ecumenism satanic care ca este erezia ereziilor, iar Creta l-a validat deja și lăsați deoparte vlogheri și căutați duhovnici mărturisitori sa va învețe dreapta credință, ca nicăieri nu zice Hristos sa ascultam de vlogheri!
Nu suntem noi singurii apărători ai ortodoxiei, sunt alții mari știuți doar de Dumnezeu. Firește că cei care încalcă dogmele ortodoxiei își atrag anatema sfântului Apostol și sunt eliminați ușor ușor de către însuși Hristos cel care este conducătorul singurei Biserici, și nu doar atât, este Unul perfect. El își conduce Biserica, așa cum spuneam și dacă îngăduie și unele derapaje, cine suntem noi să Îl judecăm. Sau nu crezi că putea să trimită un înger la sinodul din Creta!? Firește că trebuie să ne îngrijim de dreapta noastră credință, dar cum să ne îngrijim de lucrurile pe care, ni se pare că Hristos, le-ar fi scăpat de sub control. Este absurd! Orice lucru aiurea în Biserica Ortodoxă se autorezolvă, nu are altă obține. Să nu uităm cine conduce!
@@danielcatalinbaldovin4929 bine punctat frate drag dar as adaugă că omului ii este dat dreptul de a alege între bine și rău prin liber arbitru, deci Hristos ne da opțiunile iar noi decidem și alegem de care parte ne plasam. Din fericire nu exista cale de mijloc și nu putem zice ca nu știm! Dacă facem voia lui Dumnezeu nu o facem pe a satanei. Hristos nu este vinovat nicidecum de alegerile noastre ci noi singuri.
Hristos nu "elimină" pe nimeni, ci noi singuri ne eliminam!
@@danielcatalinbaldovin4929 prin Sfânta Sa jertfa Euharistica, Hristos ne-a răscumpărat din ghearele satanei și ne-a pus pe calea cea dreapta și strâmtă ingradindu-ne de iad cu două "garduri" de-a stânga și de-a dreapta, cu Sfânta Scriptură și cu Sfânta Tradiție, cine sare aceste învățături și nu le respecta,, dă direct în iad, e alegerea noastră! Nu putem striga în gura mare ca avem dreptate ca vine Hristos și ne zice "eu nu va cunosc pe voi" și atunci ce facem? Cata groaza sa auzim asemenea cuvinte! Ferească Dumnezeu! Ecumenismul încearcă sa ne convingă ca și cei care au ales sa nu respecte aceste legi date de Tatăl Ceresc Dumnezeu, Iisus Hristos Dumnezeu și de Duhul Sfânt Dumnezeu, și aceștia ne sunt frați. Ferească Dumnezeu, asta e hulă. Iubirea de Dumnezeu nu e aceeași cu iubirea omenească, iertați exemplul dar și homosexualii sodomiți se iubesc zic ei dar aia e iubire demonică, cum putem spune ca ne iubim cu cei ce nu iubesc pe Dumnezeu, și cum putem spune ca ne sunt frați? Nu exista legătură între Hristos și satana, înțelegeți!
Multumim parinte pentru acest interviu, am distribuit peste tot pt ca am prieteni cazuti care nu vor sa mai faca ascultare de Biserica si Sunt foarte agresivi fata de Preoti ii vb de rau plus de crestinii care asculta de Biserica, va doresc multa sanatate si liniste , Sarut mana🙏❤
Doamne ajută!
Foarte bine argumentat Părinte Teologos!
Doamne ajuta parinte Teologos! Spuneti ca Biserica Romana a luptat pana la capat si a avut cea mai buna pozitie la Sinodul din Creta. As vrea insa sa ne explicati cu cine a avut de luptat. Acolo n-a fost oare o intalnire ortodoxa? De ce ortodocsi fiind toti, au iesit hotarari de nota 6?
Cu anumiți ierarhi greci, în principal. Unul dintre cei principali care a murit și deci pot să spun cine a fost, a fost Mitropolitul Pergamului.
a fost un „sinod” la care ereticii au putut sa participe ca observatori si nicidecum ca invinuiti, cum era normal sa se intample. Observatori la ce, sau pentru ce? Sa se renunte la hotarari si gata, ca toata lumea spune ca nu e bun, dar se merge inainte...
@@ozierom Iertați-mă însă nu e așa. Toată lumea - adică toate Patriarhiile au menținut comuniunea între ele chiar dacă Sinodul are carențe Sunteți plin de ură și acum ați găsit motiv să o revărsați - îmi pare sincer rău pentru dvs.
@@oChilieAthonita multumesc, o sa iau aminte si sa ma cercetez mai bine
@@oChilieAthonita Iertati-ma si pe mine, dar eu nu simt ura in ce spune ozierom. Seamana prea mult a nou-vorba corectitudinii politice aceste acuzatii de ura aduse prea usor, dupa parerea mea. Poate e exagerat termenul de "invinuiti", caci noi nu suntem inchizitia, Biserica nu invinuieste pe nimeni. Dar, din chiar modul in care v-ati exprimat cu privire la acest sinod ("BOR a luptat pana la capat") rezulta ca multe sunt in neregula cu el. Zici ca BOR s-a dus la Verdun, nu la o o intalnire pan-ortodoxa, intre frati. Daca am trage mai mult de acest capat de ata al "luptei din Creta", tare mi-e ca ar iesi la iveala grozavii. Doamne miluieste!
Parinte Teologos,iertati! Dragostea fara Adevar este oarba.Sunteţi în eroare grava.Canonul 15 ultimul paragraf de la Sinodul Sf .Fotie nu este aplicabil Pseudo Sinodului din Creta?Induceţi in eroare oamenii din neştiinţă sau din interes.
Nu induc oamenii în eroare. Iartă-mă însă greșești! Ierarhia NU este eretică. La Sinodul din Creta nu s-a votat erezia ecumenistă. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților:
„Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.”
Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău!
Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
Ascultarea de ierarh este obligatorie atâta timp cât ierarhul ascultă de Dumnezeu ,deci nu se abate intru nimic de la adevăr!!De ce nu spuneți tot adevărul SI ne amăgiți cu jumătăți de măsură?Ce spune Sfântul Pavel Corifeul?A,da nu îl aveți la prieteni pe Pavel , i-ați respins cererea de prietenie....
@@TitelChiritoiu Dacă ai puterea de concentrare necesară (re)citește comentariul meu de mai sus. Spunem adevărul pe care îl are Biserica și nu nepomenitorii. Sf. Ap. Pavel spune să ascultăm de Biserică. Obrăznicia ta te situează în afara ei.
Mulțumim pentru lămuriri, pentru ca pe toți ne a îngrijorat tot ceia ce se vorbește pe la ,,colturi ,,Noi asta am învățat capul bisericii este Hristos ,și el le știe și ne va spune la momentul potrivit ce avem de făcut. Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi pacatosii.
momentul potrivit este fiecare moment al vieții noastre
Doamne miluieste
Doamne ajuta părinte! Am înțeles că la anul (2025) se va ține un eveniment s-au un sinod în România unde se va hotărî unirea ortodocșilor cu papistașii , la anul se împlinesc 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea (325) știți ceva de treaba asta? Mă iertați, doamne ajuta și numai bine!
Nu. Nici vorbă de așa ceva. Au încercat câțiva mireni să aducă vorba de serbarea Paștelui dimpreună cu catolicii însă nici măcar nu s-a pus în discuție tema în Sf. Sinod.
Am înțeles! Vă mulțumesc! Sărut dreapta părinte! Doamne ajuta!
DAR CE A FĂCUT IPS TEOFAN CU PR. IOAN UNGUREANU, ESTE CORECT?
Da. Nu trebuia să întrerupă pomenirea. Nu trebuia să recurgă la judecătorie. Trebuia să se smerească și să se pocăiască pentru că a greșit. În ebraică „cel care se opune” se numește „satanas”
Părintele Ungureanu a reacționat corect ! Reacția dânsului a fost consecința abaterilor de la calea cea dreaptă a ierarhului care nici până în ziua de astăzi nu s-a întors cu pocăință la Dumnezeu!Oamenii au început să se trezească si să înțeleagă că sunt ținuți sub ,,papuc" de către ierarhi SI preoți SI nu mai au încredere în ei . Preoții ,episcopii SI patriarhul depun un jurământ de credință care prevede clar îndatoririle pe care le au față de Dumnezeu SI Sfânta Biserica.Ei jură să apere dreapta credință chiar cu prețul vieții lor!Au mai rămas câțiva preoți care își fac cum trebuie datoria restul se joacă cu de-a preoția , mănâncă pâinea lui Dumnezeu degeaba SI mai grav atrag SI mânia grabnică a Stăpânului...Apropo numele Teologus nu cred că vă mai prinde așa bine ,vi s-ar potrivi ca o mănușă pe mâna denumirea de Peter Pan ,mai ales că fesul d-voastră poartă interesul ecumeniștilor....
Multă dezbatere si tulburare pe un subiect ce mi se pare totuși prea puțin important față de marile provocari duhovnicești in lumea asta căzută. Să ne rugam, dincolo de Creta sau altceva, să nu ne părăsească Duhul Sfânt!
Așa este - și asta provine din lipsa de duhovnicie a unora care nu doresc să accepte că Biserica a hotărât altfel decât le spune lor gândul. Au trecut mai bine de 5 ani de atunci și toți au mers mai departe în afară de unii care s-au blocat în asta. Foarte trist.
@@oChilieAthonita
Canonul 31 apostolesc spune și nu gândurile. Dacă nu erai ortodox superficial și citeai toate sinoadele începând cu cel apostolesc îți dădeai seama pericolul ereziei.
@@Protus386 Înainte să judeci pe alții, e bine să înveți să scrii și să înțelegi ce scriu ceilalți.
Întrebare pentru Pr. Teologos: Patriarhul sau Episcopul este mai presus de Hristos? Biserica este episco-centrică sau hristo-centrică?
Citeam în epilogul Pidalionului 1841 că: "Episcopii să rămână în aceste Canoane, altfel luptă necurmată veți avea unii cu alții"!?
Ascultarea este mai presus de Adevăr? Dacă îmi spune un preot să mă duc la penticostali că și ei sunt Biserică conform Creta, trebuie să îl ascult și să merg la eretici?
,Cele ce sunt rânduite pentru presbiteri, episcopi, mitropoliţi, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun presbiter (preot), sau episcop, sau mitropolit, ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh, şi nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât şi rânduit în Dumnezeiasca Slujbă tainică, ci mai înainte de înfăţişarea sinodicească şi de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acesta să fie cu totul străin de toată preoţia, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Şi s-au hotărât şi s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovăţii se depărtează de întâii lor stătători, şi fac schismă şi rup unitatea Bisericii.
*Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare erezie osândită de Sfintele Sinoade, sau de Părinţi, fireşte de comuniunea cu acela, care propovăduieşte erezia în public, şi cu capul descoperit o învaţă în Biserică, unii ca aceştia nu numai că nu se vor supune certării canoniceşti, desfăcându-se pe sineşi de comuniunea cu cel ce se numeşte episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci se vor învrednici de cinstea cuvenită celor ortodocşi. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi şi pe pseudo-învăţători, şi nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schismă şi dezbinări’’.*
Dacă Patriarhul Constantinopolului va semna unirea cu catolici care conform Canoanelor Apostolice sunt eretici, Dvs. veți respecta Sfintele Paști pe calendarul gregorian!?
Dar de schisma din Ucraina de ce nu spuneți nimic? Sfintele Canoane Apostolice interzic implicarea politicului în treburile Bisericii ortodoxe, Biserica autonomă "ortodoxă" din Ucraina este creată de clasa politică!
Doamne ajuta!👏👏👍
@@sorinaaurelia1740 Doamne ajută, mântuire și sănătate!
Adevărul se exprimă în Sinod. Aceasta este Biserica. Nu tu și nici eu nu hotărâm care este Adevărul. Matei Vulcănescu este un caterisit alungat din Biserica României, a Greciei, a Rusiei și a Antiohiei.
Ascultarea ierarhică trebuie să existe pentru că așa a hotărât Biserica. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
Nimeni nu poate să ia poziții extremiste. Nici tu, nici eu și nici Patriarhul. Nimeni. Ascultăm de ce spune Sinodul ratificat de Biserică. Nu pune întrebări retorice extremiste că știi că nu este bine.
Ești foarte, foarte greșit informat! La Creta NU s-a spus că ereticii sunt Biserică. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților:
„Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.”
Ești foarte, foarte grav dezinformat! Ai grijă de sufletul tău!
Vă rog să mă iertați pentru naivitatea mea, mulțumim că ne-ați spus despre părintele . Teofan. La noi, la. Iași când se face priveghere biserica este tixita cu tineri de nu mai este loc să deschizi ușa. Din acest motiv nu cred că au făcut serviciile ceva rau. Cred că sunt câteva persoane pervevertite de interes de slava deșartă, care au fost foarte aproape de biserica si au parasit-o inconstienti de valoare , nesemnificativ de puține. Pomenirea tuturor prin cuvânt este necesară si împreună cu pomenirea prin imaginile din icoane , suntem contemporanii cu toți, trecutul și prezentul concentrat în aici si acum . Atunci traim . Adevărul , ne vindecam sufletul. Vă rog să mă iertați!
Unele afirmații făcute de Mihai Chirila m-au făcut sa mă gândesc și eu la intervenția serviciilor rusești. Chirila elogiază ostentativ unii reprezentanți ai bisericii ruse și minimalizează nenorocirile făcute de armata rusă în Ucraina, în timp ce vorbește foarte, foarte critic la adresa Patriarhiei Române și a ierarhilor și preoților din BOR.
@@mihaelapuiu5673 In anii prigoanei impotriva bisericii Ruse, Stalin a creeat o noua biserica paralela care avea Kremlinul ca si lider si a renegat suveranitatea patriarhului de la Constantinopol.
"Căutând să convingă autoritățile sovietice să oprească campania de teroare și persecuția împotriva Bisericii, mitropolitul Serghie a încercat să găsească modalități de reconciliere pașnică cu guvernul comunist. La 29 iulie 1927 el a publicat faimoasa Declarație în care a susținut loialitatea absolută a Bisericii Ortodoxe Ruse față de Uniunea Sovietică și de obiectivele politice ale guvernului."
Hristos nu a "obligat" pe nimeni să-L urmeze… La fel și noi, dacă vrem a urma drumul cel drept… bine, dacă nu… facem lucrarea răului. Iar aceasta este din ce în ce mai prezentă în aceste vremuri tot mai haotice și pline de ură, răutate şi nepăsare față de aproapele… Lipsa iubirii dintre oameni, va duce la pierzanie… nu războaiele militare, economice, etc. Sinoadele din trecut erau întru lucrarea lui Hristos, acum nu mai știu ce și a cărui lucrare o face această adunare. Citez acum cuvintele unui PreaÎnalt, care spunea așa:" Trăim vremurile de pe urmă" ale celui care se vrea a conduce această lume, adică "Mesia" cel fals şi e vai și amar de noi. Sfinţii și Proorocii de odinioară, ne-au "avertizat" în această privință, precum o găsim și în Apocalipsa Sfântului Ioan Evanghelistul. Așa că… să ne întărim în Credință, Iubire şi Adevăr.☦️ Dumnezeu și Maica Domnului şi tot Raiul Ceresc, ne sunt Scut de apărare în fața răului.
Sarut mana parinte, am rugamintea sa ma ajutati sa ma luminez, imi e teama sa nu inteleg gresit si sa actionez gresit. Iuda, ca apostol din cei 12, avea har, pe care l-a pierdut (a intrat satana in el) cand l-a tradat (vandut) pe Iisus. La acest Sinod, Biserica, facandu-se ,,frate" cu alte biserici, l-a tradat pe Iisus (scrie in Evanghelie), nu a pierdut si Biserica (impreuna cu conducatorii) harul ca si Iuda pentru tradarea cuvantului si Cuvantului? Sarut mana.
Doamne ajută!
1. Biserica nu L-a trădat pe Iisus la Sinodul din Creta - nu L-a vândut nimănui.
2. Biserica nu s-a făcut „soră” (cred că „soră” ai fi dorit să spui) cu alte „biserici” (unde biserică aici o luăm în accepțiunea cuvântului grec explicată în clip - cea de „adunare”) am explicat în clip de ce - revezi te rog. Dincolo de asta, poate că e bine să precizez că la Sinodul din Creta nu s-a votat erezia ecumenistă. Citez din enciclica Sinodului în care se declară ca Sinoade Ecumenice cele de pe vremea Sf. Fotie cel Mare și Sf. Grigorie Palama împotriva catolicilor și seria de sinoade împotriva (neo)protestanților:
„Lucrarea sinodală se continuă neîntrerupt în istorie prin sinoadele ulterioare, de autoritate universală, cum sunt, spre exemplu, Marele Sinod convocat de Marele Fotie, Patriarhul Constantinopolului (879-880) și Marile Sinoade convocate de Sfântul Grigorie Palama (1341, 1351, 1368), prin care s-a confirmat adevărul de credință, în special cu privire la purcederea Duhului Sfânt și participarea omului la energiile divine necreate. De asemenea, și prin Sfintele și Marile Sinoade din Constantinopol din anul 1484 pentru respingerea sinodului unionist de la Florența (1438-1439), cele din anii 1638, 1642 și 1691 pentru respingerea învățăturilor protestante, precum și cel din 1872 pentru condamnarea etnofiletismului ca erezie ecleziologică.”
3. Biserica nu a pierdut harul - vezi că Sfânta Lumină vine la Ierusalim la Patriarhul Ierusalimului care a semnat la Creta și este în comuniune cu toate celelalte Biserici. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea.
@oChilieAthonita Sarut mana, multumesc frumos pentru raspuns. Voi mai cugeta 🫠 sa inteleg cat pot de bine. Mila Domnului sa fie cu noi toti! Doamne ajuta!
Spuneți ne atunci ce este cu așa zisa rugăciune comună. La care iau parte ierarhi din bor.cu binecuvântarea PS Daniel
Nu este bine. Sunt însă presiuni politice mari. Fii atent la fețele lor și vei vedea că nu sunt bucuroși.
Parinte Teologos iertati , doar atat conteaza in fata Domnului , sa le vedem fata sau sa cerem ierarhilor si parintelui Patriarh chiar cu pretul vietii, sa inlature, sa nu mai aprobe aceasta rugaciune in comun care incalca Sfintele Canoane Apostolice si Sfintele Canoane ecumenice si ale sfintilor Parinti, si batjocoreste dreapta credinta, pangareste Biserica lui Hristos, caci adevarul te face liber mai ales ca au fagaduit Domnului respectare si apararea dreptei credinte. Sa nu creeze sminteala ptr crestinii ortodocsi , Biserica Ortodoxa functioneaza dupa Sfintele Canoane si nu dupa regulament de ordine interioara politic. De cand s a amestecat vreodata politicul in Biserica lui Hristos.N ar trebui sa existe nici salarii , nici carti de identitate cu CNP, ierarhia Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe popor, reciproc, nicidecum pe un sistem numeric , in Cer si pe pamant avem nume si nu numere . De luat aminte ptr toti fratii , surorile , monahi si monahii, preoti, ierarhi ortodocsi romani, actele biometrice digitale , si vaccinurile au fost prorocite sa nu le primim. Daca vom ramane in acest sistem numeric antihristic, vom fi giranti la imprumuturile statului , nu vom mai avea nume de botez, credinta si tara, ne vom supune direct Fiarei. Apocalipsa dupa Sf Evanghelist Ioan si talcuirile Sfintilor Parinti la Apocalipsa. Domnul sa ne ajute sa discernem intre bine si rau, sa intelegem semnele vremurilor, sa vedem lucrarea vicleana a Antihristului , sa nu primim nimic de la el. Domnul sa ne ajute! Amin
Iertare părinte, dar ar trebui să nu se supună unor astfel de erezii. Nu există scuză pentru așa ceva. În cartea "Ortodoxia și religia viitorului" scrisă de Serafim Rose e descrisă miscarea New Age, pericolul major al ecumenismului. Asistăm la acest lucru, inclusiv în țara noastră. Creștinii pot fi duși pe un drum greșit și se pare că ăsta e scopul, inclusiv dezbinarea sau chiar distrugerea bisericii creștin-ortodoxe. Noi, așa cum ne spune și Biblia, trebuie să fim treji.
Cât despre IPS Longhin n-a făcut decât să spună adevărul. Biserica creștin-ortodoxă canonică din Ucraina, cea din care face parte și dânsul, a fost scoasă în afara legii, anul trecut. Iar biserica ortodoxă necanonică este sprijinită, binecuvântată de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, acesta fiind adept al ecumenismului. Patriarhia Constantinopolului este finanțată în mare parte de sua. Biserica ortodoxă necanonică (a rascolnîcilor) din Ucraina ocupă biserici, mănăstiri creștin-ortodoxe canonice. Biserica ortodoxă canonica din Ucraina face înțelegere cu biserica catolică, urmând a se uni cu ea. La Lavra Peșterilor din Kiev este tristețe mare ce face biseruca ortodixă necanonică sprijinită de regimul Zelenski. Am rudă care este călugăr de zeci de ani la Poceaev. Necanonicii vor să pătrundă și acolo, insă au avocați foarte buni și, deocamdată, n-au reușit, informatie recentă. Deci, adevărul nu mai contează, nu trebuie spus, părinte?
Cartea "Să nu trăim în minciună" de Rod Dreher este și ea elocventă, mai ales in aceste vremuri tulburi pe care le trăim.
Biserica creștin-ortodoxă canonică ar trebui sprijinită, ar trebui să fie unită, oriunde s-ar afla ea. Biserica n-are granițe. Probabil că, dv nu cunoașteți cu adevărat ce se-ntâmplă in Ucraina și care e planul cu privire la biserica crestin-ortodoxă canonică de acolo.
De ce BOR n-a făcut ceea ce au făcut bisericile din Georgia și Bulgaria care n-au participat la Sinodul de la Creta?
Să-mi fie iertat dacă am îndrăznit să aduc un astfel de comentariu, dar sufăr și mă întristează ceea ce se-ntâmplă azi în lume: ecumenismul, mișcarea New Age, neomarxismul...Cum vor mai putea fi educați copiii, tinerii?
@@z1988z1989 Multe din aceste întruniri nu sunt rugăciuni însă sunt prezentate astfel. Dincolo de asta, cele care într-adevăr sunt, sunt fapte cu totul regretabile. Te rog nu fi agresiv și nu-mi fă proces de intenție pentru că asta arată că nu este Duhul lui Dumnezeu cu tine ci un duh al urii în numele combaterii răului. Eu nu voi participa la așa ceva, cu ajutorul lui Dumnezeu!
Odată am avut chiar o experiență foarte duhovnicească într-un asemenea prilej, experiență care m-a determinat să ies afară cât de repede am putut.
Harul lui Dumnezeu ne învață că trebuie să-i înțelegem pe păcătoși și să-i iubim, fără a le valida păcatul. La tine însă - iartă-mă! - nu văd acest lucru. Cunosc, cu darul lui Dumnezeu, viețile sfinților și cunosc că cei de astăzi - inclusiv tu, nu-i așa? - nu sunt sfinți. Să avem grijă de bârna din ochiul nostru, dacă nu ne validează bunul Dumnezeu să scoatem paiul din ochiul celuilalt. Toate cu rânduială să se facă!
@z1988z1989, Așa este. Biserica se ocupă de rugăciunea de unire a creștinilor, dar de faptul că ortodocșii s-au împărțit în două : pomenitori și nepomenitori, nu se ocupă. Cu cei care o hulesc pe Maica Domnului și care NICIODATĂ nu vor veni în Ortodoxie, că doar au fost atâtea întâlniri și nu s-a întâmplat niciodată ca vreun eretic să mărturisească că Ortodoxia este Dreapta Credință, Ierarhii noștri fac intruniri, iar cei care până acum 8 ani au fost frați întru Hristos cu noi și care nu sunt de acord cu piruetele regretabile și scăpările din acest Sinod, din conștiință ortodoxă, sunt considerați mai răi decât ereticii. Este, oare, o durere mai mare ca aceasta ? Pe mine, una, mă doare să văd cum sunt tratați nepomenitorii.
Va cer iertare parinte Theologs pentru ce am sa va intreb si tin sa subliniez intentia mea nu este dezbinarea ci doar informarea personala! Mai mentionez ca sunt impotriva nepomeniri (referindu-ma si la Bartolomeu cat si la Kiril). As vrea sa stiu ce credeti despre situatia biserici canonice in Ucraina (mit. Onufrie), declansata de recunoașterea unei organizații care are toate rechizitele de a fii schismatica. Aceasta recunoastere nu trebuia sa fie sinodala, nu a creat aceasta dezbinare? Biserica in ucraina sufera, li se confisca bisericile, sunt probleme in Lavra Pesterilor, Serghei Dumenko si organizatia lui ating etnofiletismul… etc as mai vrea sa stiu ce credeti si despre tendinta patriarhiei ecumenice de a ‘accepta’ prezenta sodomitilor fara a cere explicit cainta. (Ma refer in special la Elpidofor al Americi). Răspundeți-mi daca doriti si in privat! Va multumesc
Sunt mai multe lucruri aici: Patriarhul Ecumenic are dreptul să acorde autocefalia. A mai făcut-o. O țară de 44 de milioane de locuitori are dreptul la autocefalie. Multe Biserici Ortodoxe - inclusiv Rusia și România - au dobândit autocefalia prin mijloace NE-ortodoxe. Deci faptul în sine este evident mai bun decât alte cazuri din istorie. Într-adevăr este discutabil modul și cui (ca persoane) a fost acordată aceasta. Biserica în Ucraina suferă din cauza regimului politic și nu a unei conduceri a unei alte Biserici Ortodoxe.
Ref. la tendința Patriarhiei Ecumenice de a accepta pe homosexuali. E fals. IPS Elpidofor nu reprezintă Patriarhia Ecumenică - cel puțin în această privință. Nu sunteți bine informat. Am postat destule articole pe tema asta. De ex. ultimul: www.chilieathonita.ro/2024/02/05/tema-homosexualilor-vandalisme-patriarhul-ecumenic-certuri-dure-la-nivel-inalt/
@@oChilieAthonita Multumesc pentru raspuns parinte, ca intotdeauna ati fost rapid si clar.
Este adevarat ca nu sunt bine documentat in chestiunea cu Elpidofor ci judecata mea este strict din punct de vedere lumesc. Eu stiu ca Patriarhul ecumenic numeste pe episcop in america si in toate exarhatele grecesti din lume si stiu ca relatia deintre cei doi este destul de stransa! Din aceasta cauza am dedus (paote din propria mandrie sau din neglijenta) ca sentimentul celor doi este asemanator - mai ales vazand ca nu a existat o luare de positie impotriva.
Cat despre Ucraina da, si noi am avut o situatie destul de critica in ceea ce priveste autocefalia. in acest caz insa mi se pare ca a creat multa dezbinare iar structura lui Dumenko este direct implicata in sechestrarea templelor (impreuna cu cei din SBU) - vedeti cazuri in care s-a intrat cu drujbe, au fost batuti preotii, credinciosii etc.
Daca cineva m-ar intreba (si daca ar conta ceva opinia mea) as spune ca biserica canonica in ucraina, constiinta imi spune, este cea a carei mitropolit este Onufrie.
Iertati-ma nu vreau sa polemizez
Credeți-mă că relația dintre Elpidofor și Patriarhul Ecumenic nu este DELOC strânsă.
@@oChilieAthonita Slava Domnului parinte! Va multumesc inca odata si va rog, atat cat se poate, rugati-va si pentru mine!
@@oChilieAthonitaPărinte, este cunoscut faptul că noua structură bisericească din Ucraina a fost creată de Patriarhia Ecumenică la presiunea serviciilor occidentale. Ucrainenii au dreptul la autocefalie. Dar decizia de a o acorda in modul acesta a survenit pe considerente politice, reprezintă un alt front al razboiului dintre Vest și Rusia și aduce multa suferință. Poate pe viitor faceți o înregistrare și pe tema aceasta, ne folosim de fiecare data de lucrarea dumneavoastră. Mulțumesc.
Doamne ajuta! Am și eu două întrebări,dacă puteți și doriți să mă lămuriți.
1. De ce Sfântul Munte este pe vechi și noi,pe nou. Paștele îl facem pe vechi,restul pe nou.
2 Cine este Elohim? Am primit câteva rânduri de la cineva și sunt tare nelămurită. Mulțumesc! Dumnezeu să vă dea sănătate,sa vă întărească,că nu știu ce ne-am face fara dumneavoastră!🙏❤️🤗
1. Din motive de tradiție. Calendarul nu contează (așa de mult) atât timp cât suntem în comuniune cu Biserica. Episcopul nostru direct este pe stil nou și noi îl pomenim.
2. Hmmmmm.... Mare atenție! Mai bine evită! Foarte probabil că nu e bine! De fapt „Elohim” este cuvântul ebraic pentru Dumnezeu însă astăzi acest cuvânt este folosit de către sectari și de către grupări care au prea puțin în comun cu creștinismul și cu interpretarea adevărată a Bibliei.
@@oChilieAthonita Ma scuzati, dar nu pot intelege de ce nu conteaza calendarul? Mi se pare cel mai important lucru faptul ca sarbatoresti un Sfant pe o anumita data sau Nasterea etc....
@@matrix5368 Nașterea Domnului vreme de peste 300 de ani a fost sărbătorită pe aceeași dată cu Boboteaza. Paștele a avut loc pe 14 aprilie. Schimbarea la Față a avut loc 40 de zile înainte de Paște. La mulți Sfinți nu se cunoaște data adormirii în Domnul și au fost puse date convenționale. De ex. Sf. Dumitru mult timp a sărbătorit pe 15 august, dimpreună cu Maica Domnului. La alții se cunoaște însă pentru că nu pot să se sărbătorească dimpreună cu mari sărbători se mută cu una sau mai multe zile. Biserica nu este societate astronomică ci unitatea în Hristos. Calendarul este important ca și convenție care ne asigură unitatea.
Părinte, cât de ortodoxă este împărtășirea cu Sf Taine la cutiuță, dată acasă?
Este ortodoxă însă astăzi nu se mai practică. Exista în primele secole, mai ales în mediile monahale.
Părinte Teologos, îl excluzi din ecuație pe scarabuta.Sigur ,cei ce fac gălăgie sunt pe calea cea dreapta.Pe ei îi încearcă cel rău.Ceilalti sunt liniștiți ptr. că fac voia lui. Au și pace și iubire ,dar mântuire?????
Nu îl exclud. Lucrurile nu sunt așa de simple cum le afișați dvs. În clipa în care cineva se rupe de Biserică pe baza crezământului minții sale este în înșelare. Asta am dorit să scot în evidență în acest clip.
Dar cine in afară de eretici ca Arie si urmașii lui s-au rupt de Biserică?Nepomenitorii sunt numiți de canonul 15 ,,cei ce țin unitatea Bisericii " ....Iar cei ce îi defaimă pe acești preoți vrednici nu cumva rezultă din canon că dezbină unitatea Bisericii???
ce inseamna "nepomenitori", va rog? (pe scurt, daca se poate, bineînteles). Multumesc
Sunt preoți care din păcate, din neștiință și neînțelegere se delimitează de episcopul lor prin întreruperea pomenirii la Sf. Liturghie a numelui acestuia. Din păcate pentru cei ce insistă în aceasta se produce în cele din urmă și separarea lor reală de Biserică.
Cine spune ca se rupe de Biserica cand opresti pomenirea unui episcop care propovaduieste erezia....dvs... sau care canon?
Canoanele nu spun asa ceva...din contra...te fericesc.
Cel ce se rupe de Biserica..este terminat.
Aici este confuzia...nepomenirea ierarhului ecumenist, nu inseamna rupere de Biserica, ci implinirea canonului care te ideamna sa faci acest lucru.....ca doar nu a fost facut acest canon ca sa te rupi de Biserica, si sa creeze dezbinare...ci sa o aperi pe cat este cu putinta lumeste....ca nu noi o aparam, ci Hristos.
Daca acei care au intrerupt pomenirea, raman in Biserica...asa cum au facut si sfintii contemporani si cei dinainte (sf Paisie Aghioritul..cei din Rusia sf Maxim Marturisitorul etc) isi fac datoria de crestin, ca uni ce sunt constienti de pericolul ecumenismului.
Crede-ti ca acesti sfinti s-au rupt de Biserica cand au intrerupt pomenirea? Vb la modul general.
Intr-adevar, sunt unii nepomenitori , care prin comportamentul lor, smintesc...dar asta se vede si la cei pomenitori (ca sa facem un termen de comparatie).. este aceiasi atitudine ...fiti numai cu luare aminte..si o sa sesizati acest lucru. Cei dintr-o parte ii acuza pe ceilalti...si invers.
Cine rezolva acest lucru....Canoanele, bineinteles, lasate de sfintii parinti.
Fiecare dupa puterea lui de intelegere....ca de la cei mai mari ,in momentul de fata nu se intrevede nici-o speranta.
@@paul_cocei Frumos vă șade să generalizați. Of!.. (Menționez că am ca duhovnic un preot care-și pomenește ierarhul).
@@paul_coceiNu înțeleg cum mai poate un preot ortodox caterisit să slujească cu un antimis adus din alta țară, care nu este dat de episcopul eparhiei respective?
Se pretinde că ar exista temei canonic pentru asta. Adică un canon care da voie celui caterisit să nu mai respecte pe episcopul lui și sa slujească cu binecuvântarea unui episcop din alta parte
Cei care întrerup pomenirea ierarhului o fac respectând Canonul 15 care permite acest lucru în caz de erezie. Ierarhul are datoria să învețe drept cuvântul adevărului. Atunci când ierarhul nu-și îndeplinește această menire, preotul nu-l pomenește nominal, ci, în locul numelui ierarhului respectiv, rostește formula ,,pe toți ierarhii care drept învață cuvântul Adevărului". Dacă ierarhul învață drept cuvântul Adevărului, nu trebuie să se supere că nu e pomenit nominal. Capul Bisericii este Hristos, nu ierarhul. Cum se poate rupe de Biserică un preot care nu pomenește nominal ierarhul, dar pomenește ,,pe toți ierarhii care drept învață cuvântul Adevărului"? De ce unii ierarhi vinovați îi caterisesc pe preoții care iau atitudine? De ce atâta intimidare? De ce atâta zel în susținerea ecumenismului și în descurajarea oricărei împotriviri?
Drag părinte Teologos, nu e problemă că mi-ai șters comentariul anterior, dar acum, te rog du-te la protest împotriva căsătoriilor de același sex! Asta e consecința sinodului tâlhăresc (cel de nota 7). Oare "ni s-a părut nouă și Duhului Sfânt" poate fi de 7?...Uite cum îngăduie Dumnezeu urgia peste voi. Păcat! Acuma vă veți pocăi în stradă în văzul lumii. Dumnezeu să ne ajute!
Nu țin minte să-ți fi șters comentariul însă dacă era tot așa de agresiv și înșelat ca și acesta, foarte probabil că ți l-am șters.
1. Sinodul din Creta este ÎMPOTRIVA cuplurilor de același sex - cu atât mai mult căsătoriilor. Are un capitol pe tema asta.
2. Sinodul din Creta NU este tâlhăresc pentru că NU s-a folosit forța și toate Bisericile locale au păstrat comuniunea, indiferent dacă au fost prezente sau nu, indiferent dacă au semnat sau nu.
3. Legea s-a votat - nu mai are rost niciun protest.
4. Sf. Munte a făcut tot ce a putut - au fost o serie de acțiuni cu ecou în Grecia. Urgia nu vine peste noi (noi nu avem copii și nici nu suntem obsedați sexual - slavă lui Dumnezeu!) ci peste copiii grecilor și la anul și peste ai voștri, dacă nu acționați după voia lui Dumnezeu.
5. Au fost și alte sinoade în istorie care au avut carențe. Citește puțin să vezi.
Nu este nevoie să fii atât de agresiv. Ai multă ură spre pierzarea sufletului tău.
@@oChilieAthonita părinte Teologos
1. In ultimul subpunct din acel capitol, ce scrie? O să vorbim cât de curând despre preoți care vor face cununii între persoane de același sex, deoarece, legislația civilă e clară acum, însă limitele iconomiei bisericești pot fi sparte de cazuri care vor fi câștigate în instanță.
2. La tâlhăresc, nu mă refer la forță, ci la viclenie împotriva miresei Lui Hristos, care după Sf Părinți și după Crez, este Una, nu mai multe, toate în aceiași oală numită CMB.
3. Adică noi, Biserica să stăm muți, și înainte de lege și după, nu? Să fim pasivi la Sodoma și Gomora, nu?
4. Nu știu Părinte, dar contează dacă ești grec sau român, atâta timp cât faci parte din același Trup? Și Grecia, e un membru semnificativ, luând-o încă de la scrierile Evanghelice. Când am fost în Grecia, la același Dumnezeu m-am închinat, în Bisericile sau Mănăstirile Ortodoxe. Oare copiii grecilor nu sunt egali cu cei ai românilor? Nu sunt măcar aproapele? Voi aveți copii mai mulți decât noi mirenii, care suntem desfrânați sau obsedați și vai de noi, cu carul cu patimi după noi. Nu-i numește Sf Ap Pavel copiii? "Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos." Voi, din Sf munte, dați adevărata naștere. Noi, cei din lume, în primă fază, doar pe cea din poftă. Da...copiii noștri sunt și ai voștri și toți copiii ai Lui Dumnezeu.
5. Părinte Teologos, nota 7 e dată cu indulgență, și știu că în sufletul tău se află adevărul.
De agresiv, îmi cer iertare dacă așa par! Nu sunt agresiv, ci mărturisesc ceea ce mă doare. Oare un bolnav de inimă e agresiv? Oare în asta constă pierzarea sufletului, că îmi pasă de ceea ce se întâmplă? Oare a fost cu ură în el, Sf Nicolae la acel sinod împotriva lui Arie? Eu încă nu am dat o palmă nimănui și nici nu intenționez.
Doamne ajută-ne!
1. Nici vorbă. Nici măcar în SUA - darămite în Grecia nu se vorbește despre așa ceva. Dacă se întâmplă, este problema (gravă) a preotului respectiv. Exagerezi. Interpretezi greșit multe lucruri - inclusiv tema iconomiei din documentele Sinodului. Acolo se vorbește de iconomie în cazul căsătoriilor între ortodocși și eretici și nu între persoane de același sex despre care se spune foarte clar ”Biserica nu acceptă ca membrii ei să încheie contracte de coabitare (cu persoane n. tr.) de același gen, precum și nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie.”
2. Nu aceasta înseamnă „tâlhăresc”. Iarăși ești în greșeală. Vezi că după Crez este „una sfântă sobornicească și apostolească Biserică” și nu „una Biserică” - chiar la sinoadele împotriva Catolicilor aceștia erau numiți uneori „biserică”. Am amintit în clip de ce. Îți reamintesc faptul că toate Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
3. Se pare că greșeala ta este extremismul. Am spus că legea s-a votat și că înainte de votare Biserica Greciei în frunte cu Patriarhul Ecumenic au fost foarte vehemenți. Acum după, Biserica trebuie să fie înțeleaptă și următoarea ei șansă vor fi următoarele alegeri. Scopul Bisericii este concentrarea pe Hristos și vindecarea omului și nu războiul împotriva celor pe care îi crede răi.
4. Hmmm... păi o cam întorci. La început ne acuzai pe noi monahii și grecii pentru că - vezi Doamne! - din cauza Sinodului din Creta vine urgia, în timp ce voi românii erați „puri”. Acum te cam contrazici spunând că toți suntem una. Duhul Adevărului nu se află în tine.
5. Adevărul l-am scris mai sus: Bisericile Ortodoxe locale, și cele care au semnat și cele care nu au semnat și cele care au fost prezente și cele care nu au fost prezente au rămas în comuniune și nici una nu a spus să nu mai ascultăm. Magnitudinea greșelilor de la Sinod nu implică neascultarea. Acesta este Adevărul! Să nu te pui mai presus de Biserica Universală a lui Hristos pentru că aceasta este pierzarea sufletului tău!
Da, un bolnav de inimă este agresiv. Vindecă-te pe tine și după aceea pe ceilalți. Asta este o mare greșeală a ta. Poate că cea mai mare. Lasă-i lui Hristos făcutul ordinii în Biserică.
O altă greșeală a ta este credința în legenda catolică a pălmuirii lui Arie de către Sf. Nicolae. Da, ok, a intrat în sinaxarele românești.
PS: Lumina Sfântă la Ierusalim vine în mâinile Patriarhului care a semnat la Sinodul din Creta și pomenește și este pomenit de către ceilalți.
@@oChilieAthonita bine drag părinte. Nu mai continui cu argumente, că lucrurile astea s-ar vorbi normal față în față. Cu mila Lui Dumnezeu, vom trăi și vom vedea stricăciunile ce vor urma. M-am șocat azi când am văzut știrea cu legea aprobată. Când aveți timp, rugati-va și pentru mine, cel înșelat! Eu vă urmăresc în continuare cu drag, că am învățat multe din clipurile postate, chiar dacă pe tema aceasta nu suntem pe aceiași lungime de undă. Eu am fost odată în iad cu învățăturile New age ale unora, care sunt amestecături diavolești de adevăr cu multă minciună, și de acolo m-a scos doar Adevărul, pentru rugăciunile nu știu cui, ori poate doar din mila Lui. Și de atunci nu mai suport jumătăți de măsură sau nuanțe de gri, deoarece știu că în Dumnezeu nu există umbră. Nu sunt extremist decât dacă și Iisus Hristos a fost extremist și restul sfinților care au murit pentru El. Chiar și azi am învățat că palma Sf Nicolae vine de la cei rupți de biserică (catolici) și apoi introdusă ca adevăr în sinaxarele românești. Păcat! Dumnezeu să aibe milă de noi! Cât despre bolnav de inimă, Duhul Sfânt știe la ce m-am referit. Slavă Lui Dumnezeu că nu am nimic, decât că mi se strânge inima pentru tot ce se petrece. Te iubesc părinte! Nu fi supărat pe mine! Dacă ești, îmi cer iertare că am făcut una ca asta! Mulțumesc mult pentru timpul acordat spre a-mi răspunde, cum de altfel și pentru toate clipurile de pe RUclips!Dumnezeu să ne ajute!
Nu sunteți deloc agresiv.Am observat foarte limpede că părintele Teologos folosește un limbaj agresiv față de mulți care spun adevărul și are o lipsa de respect față de acești oameni.Li se adresează mereu la persoana a 2-a singular.
M-am uitat pe comentarii și am observat că "apărătorii" nepomenitorilor dau citate din P. Arsenie Boca, și mă gândesc că ar trebui să se preocupe mai mult de Sf Serafim se Sarov, "duhovnicul" P. Arsenie, anume de îndemnul de a lupta pentru dobândirea Duhului Sfânt. Adică s-a terminat lucrul în ogorul nostru? Chiar nu mai avem de îmbunătățit nimic la noi și ne preocupăm de ceea ce face Biserica la nivelul ei cel mai înalt? Oare nu mai are conducerea Bisericii oameni cu frică de Dumnezeu? Oare și-a părăsit Hristos cuvântul Sau și nu mai este la cârmă?
Da, hai să luăm atitudine ortodoxă, hai să ne răzvrătim împotriva patimilor noastre, hai să luptăm cu fermitate împotriva înrâuririlor diavolești, căci nu mă încurcă cu nimic sinodul din Creta, nici la rugăciune, nici la Spovedanie, nici la unirea cu Hristos. Să îi lăsăm pe cei aleși să se ocupe de lucrurile alese iar noi să ne vedem de grădina noastră să nu crească cumva acolo spini și pălămidă în timp ce noi suntem plecați de acasă...
Da, să ne răzvrătim împotriva patimilor noastre, că bine scrieți, dar să luăm aminte și la dreapta credință. Pe prima să o facem permanent(!), iar pe cea de-a doua să nu o lăsăm dacă avem înțelegere verificată prin multă sfătuire și studiu și nu numai după noi... Iar a pune batista pe țambal când dreapta credință este în pericol nu face cinste nimănui. Doamne ajută!
Dreapta credință nu poate fi în pericol niciodată căci Hristos a zis că va fi cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacului. Cei care încearcă "să ia batista de pe țambal" să vadă ce este acolo, au din start o doză de necredință. Nu noi apărăm dreapta credință ci ea ne apară pe noi prin Cel care conduce, însuși Hristos care va fi cap al Bisericii, una singură, în fiecare secundă, până la sfârșitul veacurilor. De ce să ne preocupăm de treburile lui Hristos când pe ogorul nostru sunt multe buruieni. Acesta este mesajul meu inițial și încă îl mențin gândindu-mă că este o mare pierdere de timp să credem că putem noi să credem că îi vom da o mână de ajutor Lui Hristos, care arată semene de slăbiciune. Hai să fim serioși și să ne punem noi în rânduială, căci Hristos se descurcă foarte bine în tot ceea ce face...
@@danielcatalinbaldovin4929 La părerea aceasta a dvs o contrapun pe cea a Sf. Paisie Aghioritul (vedeți îndeosebi finalul paragrafului):
"Un om duhovnicesc, când este mișcat de mânie ca să se apere pe sine într-o problemă personală, suferă de pur egoism, este sub lucrarea diavolului. Primește înrâuriri diavolești din afară. Dacă cineva este nedreptățit sau luat în râs, pe unul ca acesta trebuie ca alții să-l apere pentru dreptate, iar nu pentru interesul lor personal. Nu se potrivește să te cerți pentru tine. Altceva e să reacționezi ca să aperi subiecte duhovnicești serioase, subiecte legate de credința noastră, de Ortodoxie. Aceasta este datoria ta!"
Sursa: Trezire duhovnicească, pg 56
Doamne ajută
Eclesia inseamna pe greceste "Adunare", dupa cum ati spus si d-voastra. Pentru noi Biserica este Trupul lui Hristos, si parte a Crezului nostru. Intrebare: exista in greaca un cuvant care sa exprime ceea ce noi, crestinii romani ortodosi, intelegem prin Biserica?
Nu, din păcate.
De spus și despre descoperirea părintelui Ioanichie Moroi despre îndreptarea calendarului (dacă suntem aproape și de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi).
Câți nepomenitori au urmat această cale a Pr Ioanichie în legătura cu sinodul din Creta?
Parinte ma scuzati ca,comentez acest lucru,in videoclipul acesta se vorbeste de gandire profunda care este la cote mai inalte pentru traitorii din Sfantul Munte si monahi fata de duhovnic sau mireanul simplu din lume,eu tind sa cred putin diferit si ma iertati daca gresesc:Intr-adevãr consider ca truda monahului este mult mai mare decat ceea a crestinului din lume,adica ingenucherea trupului stricacios in fata sufletului care trebuie sa se ridice,dar as vrea sa fac o precizare,si Puterea Chemarii Domnului Iisus Hristos are un rol in gandirea profunda a crestinului indiferent daca e pe munte sau nu,si raspunsul crestinului conteaza foarte mult la Chemare☦️ iar apoi in lume lupta cu pacatul in spatele caruia se ascund duhurile necurate in chip nevazut este mai grea decat in monahism,in lume din clipa in care ai iesit afara din casa(chilia ta) ispitele sunt la tot pasul si cote inalte iar acestea trebuiesc biruite cu ajutorul Domnului ☦️ care a spus sa indraznim sa biruim lumea,chiar si drumul de acasa pana la biserica (ma refer in lume)este mult mai plin de ispite fata de drumul de la chilie catre biserica si automat consider ca,crestinul din lume poate avea o gandire la fel de profunda ca si monahul datorita faptului ca in lume tre sa fi mult mai treaz si profund in gandire ca sa fi pregatit sa birui la orice pas pacatele!
Vă rugăm să faceți un exercițiu simplu: luați toți sfinții și îi împărțiți în două grupe: cei care au dus o viață monahală (notă: arhiereii au fost monahi în 99,9% din cazuri) și cei despre care știm că au fost căsătoriți și familia i-a sfințit. Veți vedea diferența. Mireanul din păcate este bombardat de cotidian. Exact acesta este rolul monahismului: asigurarea posibilității unei gândiri mai profunde și a unei trăiri mai intense a Dumnezeului perfect.
@@oChilieAthonita va multumesc pentru raspuns si mila Domnului sa fie cu noi cu toti cand ne vom rupe de trupurile noastre!
HRISTOS ESTE MÎNTUITORUL LUMI.A LUMI CELEI SMERITE !!!
Vreau să vă pun o întrebare, cu toate că că nu are legătură cu subiectul, rugăciunile dimineții și cele de seară se pot înlocui cu Doamne Iisuse, sau la vreun canon sau paraclis de-al Maicii Domnului cu Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă, sau tot cu Doamne Iisuse? Mă iertați
Da, se pot. Asta este o temă de duhovnic, însă tot Sf. Munte face astfel. Echivalența este pe bază de timp (aproximativ). Vezi www.chilieathonita.ro/2022/05/17/cum-se-face-rugaciunea-zilnica-in-sfantul-munte-parintele-teologos/
@@oChilieAthonita Mulțumesc
Doamne curatestem inima
Avem nevoie de preoți mărturisitori ai vremurilor de acum.Ce vom face la anu când Pastile se va serba împreună cu catolicii?
Am avut cosmaruri noaptea asta, dupa ce am vizionat podcastul
Tensiunea adusa de conflictele provocate de schismatici e f mare
Da, este o mare energie demonică. Foarte mare!
Iaca, punând eticheta de "schismatici", tocmai v-ați făcut sinod! Veritabil semn de discernământ, daa...
@@oChilieAthonita Este trist să vedem că validați chiar și indirect eticheta pusă cu atâta ușurință de @generaldhautpoul8388. Doamne ajută la tot binele care ne este spre mântuire!
@@ruduioan6535 În clipa în care cineva se rupe de Biserică este prin definiție schismatic. „Schizo” (Σχίζω) în limba greacă înseamnă exact a rupe. Este decizia lor - nu e nevoie de niciun sinod aici.
@@ruduioan6535 stimabile, cand un grup restrans de pretinsi iluminati sfideaza corpul eclezial cu atitudini si limbaj care nu au nimic a face cu evlavia, va rugam frumos sa ne scuzati ca spunem lucrurilor pe nume. Uitati-va la predicile lor, la rautatea lor naucitoare, la limbajul straniu (cuvinte de ei inventate , gen minciuno episcop🤦♂️) si trageti o concluzie.
Apropo, un corifeu al dizidentei spunea intr-o predica disponibila pe youtube despre episcopii BOR care au semnat , ca "le pute gura", asta in conditiile in care biserica din schitul lui e gata din 2002 dar NU E TÂRNOSITĂ nici azi, iar inchinatorii care merg acolo habar nu au de chestia,asta.
Sa-mi fie iertat, e prea mult
Cum este corect : " Veșnică pomenire" sau "Veșnica pomenire" și "Pâinea noastră cea de toate zilele" sau "Pâinea noastră cea spre ființă" Puteți să explicați vă rog pe scurt, mă iertați!
„veșnicA pomenire”. „Pâinea noastră cea spre ființă” - o să facem, cu darul lui Dumnezeu, un material pe tema asta.
@@oChilieAthonita Mulțumesc, am întrebat pentru că părintele meu cânta Tatăl nostru și cu "Pâinea noastră cea de toate zilele", iar de la un timp a început să cânte doar cu "Pâinea noastră cea spre ființă"
CIA pe cine a influențat?
42:35 43:20
👏👏👏