104. Mijn 4 leestips voor de beginnende manga-lezer

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 янв 2025

Комментарии • 7

  • @cedricvanduuren
    @cedricvanduuren 3 месяца назад +1

    Leuke vlog en goeie tips. Om de overgang met strips en comics te maken, raden wij alles van Jiro Taniguchi en Stan Sakai aan. Daarna kun je verder met alles van Rumiko Takahashi, Tsukasa Hojo, Tetsuo Hara, Fumiyo Koono, Ryoichi Ikegami en Mitsuru Adachi. Ook Detective Conan en Yaiba van Gosjo Ayoama, Nana van Ai Yazawa en het autobiografische Une Sacrée mamie van Yoshichi Shimada en Saburo Ishikawa zijn absolute aanraders. C & E.

  • @stoneofkaas
    @stoneofkaas 3 месяца назад

    Mooie vlog weer Christophe. Altijd leuk om naar te kijken/luisteren. En goede klassieke manga's.
    Misschien ook een aanrader voor nieuwe manga lezers zijn o.a. Case Closed (Detective Conan) en Yotsuba&!. Manga's met korte verhalen. Zodat je niet meteen 20 deeltjes hoeft te kopen, om het hele verhaal te lezen.
    Andere aanraders. Fullmetal Alchemist, Lone Wolf & Cub, One Punch Man, D.Gray-Man, Frieren: Beyond Journey's End (1 van mijn favorieten), Solo Leveling... etc.

    • @cvanhoeij
      @cvanhoeij  2 месяца назад

      Detective Conan heb ik een aantal deeltjes van en had ook een goede geweest. One Punch Man vind ik enorm goed, maar persoonlijk vind ik de tekenstijl misschien iets minder geschikt voor mensen die voor de eerste keer manga lezen.
      Mijn keuze voor Dragon Ball is ook ingegeven door het feit dat het zo'n klassieker is dat bijna alle shonen die erna kwam en heel succesvol is, door Dragon Ball geïnspireerd is. Enfin, One Piece en Naruto zijn heel schatplichtig aan Toriyama en hun makers doen daar ook niet flauw over, die geven toe enorme fans te zijn.

  • @BertPeper-en-de-VinnigeVlogger
    @BertPeper-en-de-VinnigeVlogger 2 месяца назад

    One Piece (17 delen Nederlands) is bijna niet meer te vinden...

    • @cvanhoeij
      @cvanhoeij  2 месяца назад

      Klopt, ik denk niet dat je die nog makkelijk vind. Moest je er ooit aan willen beginnen (pas op, die reeks zit dus nu al aan 100+ nummers) is het wel goed om te weten dat de Nederlandse delen 1 op 1 vertalingen zijn van de Franse editie. Maw, stel je hebt enkele delen in het Nederlands en je vult aan met Franse deeltjes, past het allemaal perfect naast mekaar in de kast . Puur aan de buitenkant zie je 0,0 verschil in de uitgaven (buiten de taal dan). Onozel detail, maar ik ben gevoelig voor zo'n dingen 😉

  • @BertPeper-en-de-VinnigeVlogger
    @BertPeper-en-de-VinnigeVlogger 2 месяца назад

    Weeral goesting gekregen voor die Dragonball... waarom wisselen kleurpagina's af met zwart wit pagina's. Is dat zo in alle uitgaven?

    • @cvanhoeij
      @cvanhoeij  2 месяца назад

      Zoals zondag al gezegd, dat is gewoon een kwestie van tijdsgebrek. Manga zijn over het algemeen in zwart wit, niet omdat ze in Japan een hekel hebben aan kleur, zeker niet, maar omdat mangaka's elke week tussen de 16 en 20 pagina's moeten afleveren. Met ander woorden, ze hebben gewoon geen tijd om ze nog in te kleuren. Soms zijn ze sneller klaar en dan kiezen een aantal mangaka's er voor om de gemaakte pagina's in te kleuren, meestal hebben ze amper tijd om hun pagina's tegen de deadline af te werken, dan blijft het gewoon zwart wit.
      In de gewone editie worden die kleurenpagina's gewoon in het zwart wit afgedrukt (dan krijg je het idee dat er met grijstinten is gewerkt, maar dat is dus gewoon een zwart wit kopie van een kleurenpagina). De perfect edition (degene die ik toon in de vlog) heeft alle kleurenpagina's in kleur, de rest blijft gewoon zwart wit. Ondertussen komt er ook een volledige kleur-versie uit. Dat is heel mooi, maar in mijn ogen niet authentiek, aangezien de kleuren nadien zijn toegevoegd en ik niet weet in hoeverre Toriyama hierin geconsulteerd is.