@@reskabilisim hocam slmlar ilçe mal müdürlüğü e faturayı XML Formatında istiyor.Ödeme Emri Eklerinde sistemden pdf olarak çıkıyor biz bunu nasıl xml formatına çevireceğiz teşekkürler
Hocam öncelikle emeğinize ve yüreğinize sağlık. Çok faydalı bir video olmuş teşekkür ederiz. benim sizden ricam evrakların kronolojik olarak sırası nedir? Zira belgelerdeki tarihlerin tutarsızlığı sebebiyle harcama işlemi maliyeden dönmekte.
Hocam tarih öncelik sırasını veriyorum 1 Tarih piyasa fiyat arastirma tutanağının 2.tarih Harcama Talimatı Onay belgesine veriliyor 3. Tarih teklif mektubunun. Bu piyasa fiyat araştırması ile aynı tarih de olabilir veya sonraki tarih olacak. 4-yaklasik maliyet hesap cetvelini de teklif mektuplarımizla aynı tarih verebiliriz. 5. En son olarak muayene kabul belgesinin tarihidir. Bu tarihte, fatura tarihimiz ne ise o tarihi verebiliriz.
Hocam öğretmenler odası fotokopi makinası tamiri için proforma fatura kesti tamirci. O proformayı yükledim. Bugun onayı geldi. Onun iş ve işlemlerini nasıl hallederim???
Merhaba hocam.Emeğinize sağlık. 2024 te yayinlanan tebliğe göre 6900 tl altı işçiliklerde tevkifat kesilmez deniyor. 3000 tl bakim onarim odenegimize tevkifat gerekmeyecek mi bu konuda bilginiz var mı.
Merhaba hocam öyle bişey yayinlandiysa doğrudur ona uygun işlem yapabilirsiniz.yani söylediğiniz mebla da çok küçük, yaptığınız işle ilgili 3bin TL malzeme alımı yapsaniz işlemleriniz daha kolay olurdu.
Fotokopi makinası drum unitesi değişmek için 03.07 den ödenek istedik tif giriyor muyuz? Birde tevfikatlı mı kesilecek onada eğer öyleyse oranı kaç diyorlae tevfikatlı faturanın nasıl kesiliyor?
Merhaba hocam burda mal müdürlüklerinin de tutumu önemli. 1.olarak Drum ünitesini tüketim malzemesi alıyor gibi Tife kaydedip faturanızı tevkifatsiz, normal malzeme alıyor gibi kesersiniz. mal müdürlüğünüz böyle olmaz diyorsa: Faturanızda 1. kalemde Drum 2.kalemde işçilik yazar ve bu faturanız tevkifatli kestirirsiniz.drum ünitesi o anda kullanılıp bittiği için Tife girmeden işlem yaparsınız. Tevkifat oranları bellidir fatura kesen muhasebeciler bilir diye düşünüyorum,yapılan işe göre yüzde 40,50,60,70,80 vb gibi tevkifat oranları oluyor
Hocam bir düzeltme yapmak istiyorum drum ünitesi değişimi tife girmez çünkü o malzeme tamir esnasında sarf edilmiştir yani makineye takılmıştır fatura kesildiğinde elinede tife gireceğiniz bir ürün yok aynı araçların bakım onarımı gibi düşünün kurum araçlarında araça takılan hava filitresi vs. malzemeler nasıl o an araça takılıp tüketildiği için tife girmiyorsa bilgisayar ve yazıcı gibi makinelerin içinde değişen parçalarda tife girmez.
Hocam merhaba, güzel anlatmışsınız dilinize, emeğinize sağlık. Lakin bende "harcama ekle" tuşu etkin değil. Öncesinde Yaklaşık Maliyet Hesap Cetveli ve Harcama Bilgileri adlı verileri girmemi istiyor MYSv2. Siz doğrudan harcama ekle yapabildiniz?
Merhaba hocam harcama oluştururken Yaklaşık maliyet hesap cetveli sütünu da karşınıza cikiyorsa, orda 3 firmadan aldığınz üç fiyat istemeyi girersiniz.tum istenen yerleri doldurduktan sonra harcama ekle butonu aktif hale gelecektir.
Hocam elinize emeğinize sağlık paylaşım için çok teşekkürler. Herhangi bir ürün satın almadan sadece bakım onarım ödemesi yapmayı anlatan tek video bu sanırım. Hocam ilk kez hazırlayacağım için paylaştığınız belgeler dışında diğer belgelerin örneklerini de okulunuzun sitesinde paylaşabilirseniz çok makbule geçer.
Merhaba hocam.Hizmet alımı veya bakım onarım yaparken ödeme emrinin ekine koyacağımız evraklar: YAKLAŞIK MALİYET HESAP CETVELİ, PİYASA FİYAT ARAŞTIRMA TUTANAĞI, HARCAMA ONAY BELGESİ,FATURA, BORCU YOKTUR KAĞIDI,HAKEDİŞ RAPORU, HİZMET İŞLERİ KABUL TUTANAĞI(muayene ve kabul belgesinin yerine bu düzenleniyor), SÖZLEŞME(yaptığmız bakım onarım veya hizmet işi büyük bir iş ise sözleşme de imzalıyoruz.), SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİ(mal müdürlüğüne yatırılıyor) yatırıldığına dair makbuz.
Hakediş raporunu ilk defa duyuyorum. Başka videolarda bundan bahsedilmemiş. Yarın ödeme yapacaktık. Bir problem olur mu acaba? Sözleşme damga vergisini ödemeyi yaparken kesebilir miyiz
@@sezerkarenfil hocam merhaba. biz mal malzeme alımı dışında, hizmet alımı veya bakım onarım yaptığımızda muayene ve kabul belgesinin yerine hakediş raporu, hizmet işleri kabul tutanağı evraklarını hazırlıyoruz. yaptığnız iş birkaç günü geçen bir iş ise genelde mal müdürlüğü sözleşme imzalamamızı ister. ilkokul ve ortaokullar mal müdürlüğüne ayrıca yatırılacak olan sözleşme damga vergisini yatırmıyor.liseler yatırıyor. evrağınız dönerse de hata ne ise ona göre düzenleme yaparsınız.
@@reskabilisim açıklamanız için teşekkür ederim hocam. Hakediş raporunu göndermedim. Hizmet kabul tutanağı, muayene komisyon görev onayı, onay belgesi, fatura, sözleşme, şartname, yaklaşık maliyet hesap cetveli, piyasa fiyat araştırma tutanağı, borcu yoktur kağıdını gönderdim. Tevkifat ile damga vergisini (KDV siz tutar üzerinden) kesip maliyeye gönderdim. Hazine sürecinde onaylanmış
Hocam anlatımınız için emeğinize sağlık bizim okulda da yangın dolaplarını değiştirilmesi gerekiyo ödenek kısmından 03.08 den para geldi şimdi mysden bakım onarım mı yapmam gerekecek yoksa 3 tane yangın dolabı değişimi olacağı için tif de oluşturmam gerekecek mi?
Merhaba hocam yangın tüpü dolumu değilde(yani hizmet alımı yoksa), malzeme alıyorsanız normal malzeme alımı gibi yapıp tif belgesini oluşturur öyle ödersiniz.
Merhaba hocam teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Eğer ki meslek liseleriyle bir işlem yaparsanız genelde onlar sözleşme veya şartname hazırlayıp size verirler. Bunun dışında da doğrudan temin işlemi yaparken hazırladığımız manuel evraklar var onlardan bir tanesi "onay belgesi", orda biz sözleşme ve şartname düzenlenmeyecektir diye yazıyoruz.Hazırlamadan işlem yapabiliyoruz.Bazen mal müdürlükleri kendileri sözleşme veya şartname hazırla diyebiliyor. Mal müdürlüğü sıkıntı çıkarmıyorsa, siz işlemlerinizi eksiksiz firmaya yaptırdıysanız, ödemesini de yaparsınız sorun olmaz.
Hocam s.a ilçe malmüdürlüğü ödeme emri eklerini yüklerken e faturayı pdf olarak değilde XML Formatında isityor.ama sistem de seçtiğimizde direkt pdf olarak görüyor.nasıl yapabilirim çok teşekkür ederim sayın hocam
E faturalar mys sistemine düşen faturalardir.faturaniz e fatura ise onu sisteme taramayacaksiniz.odeme emri ekleri kısmında fatura deyip eklemeniz lazım.
@@reskabilisim sayın hocam sağalun.yani ödeme Talebi Oluştururken ;Ödeme emri eklerinde seç deyip sistemden e faturayı eklersek direkt XML Formatında yükler anlıyorum doğru mu sayın hocam
Resul Hocam ...Hakedis Raporunda hizmetin başlama ve bitiş tarihlerine teklifi mektupları ve fatura tarihlerini de örnek vererek girmemiz gereken tarihi örnekleyerek söyler misiniz .Bir de hocam hakemin raporu biraz karışık...Tahakkuk Tutarı Damga vergisi KDV twvkjfati Vs bir de Kesintiler ve mahsuplar toplamı na ne gireceğiz..bir de yükleniciye ödenecek tutar vs bu konularda bisiler yazar mısın lütfen
Merhaba hocam hakedis raporunda işin başlama tarihi teklif mektuplarının tarihini- bitiş tarihi de fatura tarihini girebiliriz.tahakkuk tutarı: faturanızdaki kdv dahil tutar. damga vergisi: damga vergisi hesabı yapıyorsunuz ne tutar çıktıysa onu yazıyorsunuz. Hizmet işlerinde fatura tevkifatlı kesilir. faturada yazan kdv tevkifatı tutarını kdv tevkifatı kısmına yazıyorsunuz. en altta yükleniye ödenecek tutar kısmıda bu kesintiler(damga vergisi- kdv tevkifat- vergi borcu vs.) düşüldükten sonra geriye kalan tutarı yazıyoruz.
@@reskabilisim resul hocam hakedis raporunda Hizmet tutarı kısmına KDV dahil toplam mi yazılacak. BIR DE SON OLARAK HAKEDISTE DUZENLEYEN MUDUR YARDIMCISI VE HARCAMA YETKILISININ IMZASI MI OLACAK SADECE .YUKLENCII VS YAZIYOR ?
Hocam merhabalar, makine teçhizat bakım ve onarım giderleri (fotokopi, bilgisayar vb.) ödemelerinde kullanılmak üzere 01-03.07 tertibinden bir ödeneğimiz var. Üç ve dört düzey gider kodundan kullanılacaktır yazıyor sonda da. Daha önce bakım ve onarım gideri adı altında malzeme alımı yapmadık bu ödeneği bilgisayar almak için kullanabilir miyiz. Kullandığımızda tif düzenleyip öyle mi harcama yapmamız lazım?
Merhaba hocam. Ödenek ne için gonderildiyse onun için kullanmalısınız. Başka iş için harcamanız uygun olmayacaktır. Bakım onarım için Tife malzeme girişi yapmadan ödemenizi yapabilirsiniz Bakım onarımda değişen malzemeler o an kullanılıp biteceği için Tife girmemize gerek yok. Dolayısıyla tif girişi olmadan harcmaa türü bakım onarım ödemesi veya hizmet alımı gibi yapıp ödemenizi gerçekleştirirsiniz.yine öncesinde mal müdürlüğü ile görüşmede fayda var.iygulama farklılıkları olabiliyor
Месяц назад+1
hakedişte yüklenici firmaya ödenek tutarla faturadaki ödenecek tutar birbirini tutmalı mı farklı çıktı bende ama normal mi
Hocam bakım onarım işlerinde biz hakediş raporu ve hizmet işleri kabul tutanağı hazırlarız Bakım onarım işlerinde de faturamizi tevkifatli keseriz. Ona dikkat edeceksiniz faturanız tevkifatli olacak.birde fatura da damga vergisi kesintisi olmaz ,onu biz ödeme yaparken keseriz.dolayisiyla odediginiz tutar ile faturanizdaki ödenecek tutar arasında damga vergisi oranında fark olur
Resul bey.Bizim okulun doğal gaz bakımı yapıldı.Fatura kesilecek.Tek kalem teklif mektubunda doğal gaz kombi bakımı hizmet alımı diye teklif aldık.fATURA tevkifatlı kesilecek değil mi? bir de alt türe diğer bakım onarımı işaretleyeceğiz değil mi..sonuçta sadece kombi bakımı yapıldı ..malzeme alınmadı...son olarak ..vergi ve damga vergisi keseceğiz ...
Merhaba hocam. Harcama alt türü makine teçhizat bakım onarım seçebilirsiniz Veya hizmet alımı. Faturanızı tevkifatli keseceksiniz. Damga vergisi keseceksiniz evet. Firmadan borcu yoktur kagidi alıyorsunuz 5bin üzeri alımlarda.5 bin TL üzeri borcu varsa onu da kesmelisiniz. Bir de muayene kabul belgesinin yerine hakedis raporu, hizmet işleri kabul tutanağı evrakları hazırlıyoruz. Bakım onarım işi büyük olursa sözleşme de sorabilir mal müdürlüğü ancak yaptığınız iş büyük bir iş değilse sozlesme olmadan yapıyoruz sorun etmezler.
@@andreal4890hocam hakediş raporunda işin başlama ve bitis tarihi yazıyoruz Hizmet işleri kabul tutanağı da fatura tarihimizi yazabiliriz. Örneklerini Yıldırım Beyazıt mtal okul sitemiz duyurularda paylaşmıştık.
Merhaba hocam en son baştan sona doğrudan temin ile alım diye iki parça şeklinde video çekmiştim orda tüm aşamaları mevcut.dogrudan teminde kullandigimiz evraklar için kullandığımız bir Excel dosyası var onu da Yıldırım Beyazıt mtal okul internet sitesi duyurular kısmında paylaştım.
Merhaba hocam okula temrinlik malzeme alımı yapıldı tevkifat bedeli kesilmiş nakliye için tif ini yaptım ama tif ile faturada ödenmesi gereken miktar birbirini tutmuyor. Bunu nasıl yapmam gerekiyor acaba
Merhaba hocam, temrinlik alımı için için malzeme aldıysanız direk, bunu malzemeleri Tife kaydederek işlem yaparsınız doğru.ancak faturanızda yazan nakliye bedelini Tife kaydetme şansınız yok dolayisiyla tkys den mys ye aktarılan tif belgeniz faturadan düşük çıkıyor. Bence faturanızı iptal ettirip ordaki nakliye kalemini başka şekilde odeyin faturanizda direk malzemeler olsun.mal malzeme alımı şeklinde ödeme yapın.
Resul hocam bakım onarımdan gelen parayla malzeme aldıysak, örnek olarak dış cephe onarımı için gelen parayla sadece malzemesini alıp faturayı da o şekilde kesersek tevfikat vergisi kesilmesi gerekir mi? kesinti yapmazsak maliye de sıkıntı olur mu?
Merhaba hocam. Siz eğer gelen bakım onarım parasıyla örnek veriyorum dış cephe onarımı için sadece boya aldık ve faturayı öyle kestik sadece boya malzemesi var diyorsanız, orda faturada tevkifat olmaz. Faturalarda işçilik olduğu zaman, sadece işçilik kalemi kısmından tevkifat hesaplanır. Sizin yaptığınız için konuşayım faturayı sadece malzeme olarak kestirdiniz diyelim. Bazı mal müdürlükleri şunu soruyor, sen bakım onarım işi yapıyorsun boyanı aldın, hani yapacağın boya işinin işçiliği deyip evrağa red verebiliyor. Mal müdürlüğünü ikna edersen örneğin biz işçiliğini bir veliye yaptıracağız veya kendimiz yapacağız vs. gibi o zaman sıkıntı çıkmaz. Son olarak eğer siz hem malzeme aldınız hem işçilik var ise.Bu işi malzeme ayrı, işçilik ayrı iki fatura kestirirseniz ödemesi kolay olur. Malzeme faturasına tifi bağlarsınız. İşçilik faturasını da tevkifatlı kestirip hizmet alımı gibi ödersiniz. Aynı faturada hem malzeme hem de işçilik kalemleri olduğu zaman onun ödemesinde de mal müdürlüğünde sıkıntı çıkabiliyor.
Merhaba hocam ya tüp alımı şeklinde yaparsınız veya bakım onarım gibi yaparsınız.harcama talimatını oluştururken 03.02 seçebiliyorsaniz sıkıntı yok demektir
Hocam öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Elektrik ve su için ödenek istemiştik. Ödenek geldi. Ancak ikisinin ödeneği tek kalem olarak MYS sistemine düştü. Örneğin elektrik için 50 bin, su için 50 bin. MYS de görünen ödenek 100 bin. Biz bu ödemeyi nasıl yapacağız. İki farklı firma olacak sonuç olarak.
Merhaba hocam elektrik, su, doğalgaz ödenekleri mys de aynı bütçe tertibi havuzuna geliyor..siz gelen elektrik ve su faturanızı fatura tutarına göre ödemesini yaparsınız. Hangi sırada yaptığınızın önemi yok sonuçta ordaki para iki faturanızın toplam tutarına eşit
@@reskabilisim hocam yanlış anlatmışım. Bu ödenekler tadilat için gelen ödenekler. Yani elektrik tadilatı ve su tadilatı için geldi. Ama tek kalemde gelen bir ödenek. Ayrı ayrı nasıl işlem yapılacak.
@@senolsevindik6629 hocam istediğiniz ödenekler aynı bütçe tertibine gelmişse yine aynı işlemi yapacaksınız.elektrik tadilati için ne kadar istemisseniz o miktarda, su tadilatı için ne kadar istemisseniz o miktarda harcama yapacaksiniz.sirasinin önemi yok.toplam 2 iş için istediğiniz tutarı gecmemeniz lazım sonuç olarak
Hocam kalorife kazan bakım onarım. İçin bir yerden proforma fatura alıp 03.08 den ödenek talep ettim. Burda piyasa araştırma yapmalı mıydım ve ya ödenek gelince mi piyasa araştırma yapmalıyım en az 3 yerden? Burdada aklıma şu takılıyor bizim illa proforma aldığımız yere yaptırmamız gerekmiyor mu.
Merhaba hocam demirbaş alımı dışındaki talepler tek proforma ile yapılabilir. Normalde proforma aldığınız yerden alım yapabilirsiniz. Ancak para geldikten sonra araştırma yaptınız daha uygun yer buldunuz. En ucuz teklifi veren firmadan yaptırıriz
Sayın Hocam; "06.02 - Onarım, Donatım ve Makine Teçhizat Onarım" bu tertipten gelen ödeneği de hizmet alımı şeklinde mi yapacağız? Açıklaması: .....Ortaokuluna Depremden Zarar Gören Okullarımızın Küçük Onarım ,Donatım Ve Elektronik Malzeme Tamir İhtiyaç Giderlerinde Kullanılmak İçin Gönderilmiştir.
Merhaba hocam eğer ki makine teçhizat tamiri bakımı yaptiracacaksan makine teçhizat bakım onarım seçmen lazım. Veya örnek veriyorum duvarları onaracaksaniz hizmet alımı olarak işlemlerinizi yaparsınız. Bu dediklerim tifsiz bir şekilde yapabilirsiniz.
Yani burda örnek veriyorum fayans alirsinz çimento alırsınız mal alımı gibi ödeme yaparsınız ancak mal müdürlüğü hani bunun işçiliği nerde diyip ödemeyebilir. Hani bu işin işçiliğini ücretsiz yapacak bir veliniz vs varsa, işçiliği o şekilde hallettik derseniz de kabul edebilir.
Merhaba hocam ödenek isterken bize ne lazım ise proforma faturada onu belirtip öyle ödenek talebinde bulunmak gerekir. Dolayısıyla faturamizin yani satın alacağımız malzemenin proformada belirttigimiz ürünlerle aynı olması daha uygun olacaktır.
Yani tutarlı olmalı. Ufak tefek farklılıklar çok sorun oluşturmaz. Şu şekilde örnek veriyorum siz boya tadilati için ödenek istediniz diyelim ama gelen parayla klima tadilatı veyahut kapı tadilatı yaptınız.bu şekilde uygun değil
Hocam 03.08 den ödenek geldi kalorifer kazanı için sirkülasyon pompası alımı yaptık tif oluşturdum. Mal müdürlüğü tif oluşturamazsın tevkifatlı fatura ile hizmet alımı seklinde ödeme yapmalısın diyerek red veriyor. Sonuçta ben mal alımı yapıyorum bunun için KDV ödemesi gerekmez mi şirketin.
Merhaba hocam burda işin icinde işçilik de olduğu için öyle istemişler. Kullandığınız bu malzeme o anda takılıp biteceği için, tif oluşturmadan hizmet alımı şeklinde harcama talimatınizi oluşturun.faturalari da tevkifatli keserek işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Hocam sen işlemi harcama yetkilisinden yaptın değilmi. Aynı işlemi gerçekleştirme görevlisi yaparsa harcama talimatınıda harcama yetkilisine göndermesi gerekiyor onaylaması için.
Mys de işlemler gerçeklestirme görevlisi rolünde yapılır, harcama yetkilisi yani mudurun onayına sunulur eğer ki veri giriş görevlisi rolünde biri evragi hazirladiysa,o önce evragi gerçeklestirme görevlisi onayına sunar, gerçeklestirme görevlisinden sonra da evrak harcama yetkilisine yani müdürun onayına düşer. Genelde mal ve malzeme alımlarında harcama talimatı oluştururken de oluşturulan harcama talimatı önce müdürün onayına sunulur, daha sonra ödeme emri oluşturmaya geçilir. Burda yaptigimiz hizmet alımı işleminde harcama talimatı müdürün onayına gitmeden direk ödeme emri oluşturmaya geçti.en son oluşturulan ödeme emri müdürün onayına sunuldu.
Hocam Tife malzeme girmedigim için vif iliskilendirmesi yapmadım doğal olarak. Bakım onarım işlerinde, veya dışardan alınacak hizmetlerde bu şekilde yapılıyor.odeme kalemi türü seçiminden uygun bir seçim yapılırsa bütçe tertibi de karşınıza çıkar.
Merhaba hocam hizmet alımlarında muayene kabul belgesi yerine, hizmet isleri kabul tutanagi ile hakediş raporu konuyor. Ayrıca yapılan iş biraz büyük bir iş ise mal müdürlüğü sözleşme imzalamanizi da isteyebilir.
Merhaba hocam yaklaşık maliyeti ben en son ödeme emri eklerinde paylaştım.sonuc olarak yaklaşık maliyet hesap cetvelim ödeme emri ile beraber mal müdürlüğüne ulaşmış oldu.mal müdürlüğünüz illa harcama talimatı ile beraber gönderin diyorsa öyle de yapabilirsiniz.cok farkeden bişey olmuyor.
Merhaba hocam.normal mal alımı yapmadıysak; bakım onarım veya hizmet alımı gibi bir iş yapıyorsak, muayene kabul belgesinin yerine bu dediğimiz hizmet işleri kabul tutanağı evrağı düzenleniyor.
Hocam benim faturam sadece işçilik kısmı tevkifatlı diğer kısımlarda boya alımı var tif’e girmem gerekiyor mu? Ödeneğim 03.08 den gelmiş okulumuzun dış cephe boyası ve sıva işçiliği var ama malzeme de kestirmem gerekiyor sadece işçiliğe tevkifat kesilmiş faturada acaba geri döner mi?
Merhaba hocam. aslında bizde tevkifatı sadece işçilik kısmına kesmiştik. Daha önceden de hep boyle yapıyorduk ancak bu sefer mal müdürlüğü tüm hepsinden tevkifat kesmemizi isteyince firmadan oyle kestirdik. Mal müdürlükleri arasında farklar olabiliyor, normalde yaptığınız bence doğru. Birde bu işte satın aldığımız malzemeler o anda kullanılıp biten boya tiner vs olduğundan tife girmeden, harcama alt türünü de hizmet alımı yaparak ödemeyi gerçekleştirdik.
Hocam bakım onarımdan elektrik panolarını yangından korumak için ödenek istendi ve üç adet 2 kg.lık tüp alınarak elektrik panolarına takıldı. Tif girildi vif oluşturuldu harcama ilişkilendirildi ama bir türlü ödeme emri bilgi detayları yanındaki harcama kalemi açılmıyor dolayısıyla ödeme işlemini gerçekleştiremiyorum. Ne yapmam lazım?
Merhaba hocam.odenek bakım onarım kaleminden gelmişse bile sorun değil. Siz orda tüp alımı yapmışsınız direk mal alımı gibi.bir işçilik vs olmadığı için zaten tevkifat kesilmez. Harcama talimatı oluştururken butce tertibini seçiyoruz, onu doğru seçtiniz mi kontrol edebilirsiniz. Bir diğeri oluşturduğunuz tifi mys gonderdikten sonra.mys e belge işlemlerinde o vif belgesini oluşturduğunuz harcama talimatı ile iliskilendirme yapıyorsunuz. Daha sonra tekrar harcama talimatına dönerek,orda ödeme talebi oluştur diyerek açılan sayfada bağlamış olduğunuz vif belgesini seçerek e belge seçerek ödeme talebi oluştur diyorsunuz. Ödeme talebi oluştur sayfasında da o ödeme talebini seçerek, ödeme emri oluştur diyorsunuz. Ödeme emri belgesinde de bütçe tertibiniz gelmiş olması lazım.
İlk başta mal alımı, vif ile ilişkilendiremedik diğer mal alımı ve makine teçhizat alımı butunlarını ayrı ayrı seçtim olmadı tif 253,255 yaptım vif ilişkilendirdim ama ödeme emrindeki harcama kalemini gösterir kutucuğu aktif hale getiremedik malmüdürlüğündeki ilgili arkadaş da müdahale edemedi.Acaba hizmet alımı şeklinde mi yapsak diye düşündüm Pazartesi tekrar bakacağız ilgin için teşekkür ederim.
@@FerhatArçok yangın tüpleri 150 kodundan girseniz daha iyi olurdu sanki, 253,255 demirbaş olarak girmişsiniz. Kanalda malzeme alımı ile ilgili videolardan birini inceleyin hocam ordaki işlem adımlarını uygularsanız çözülür diye düşünüyorum.
Hocam merhaba bakım onarım işinde kullanılan malzemelerin faturada bulunması ve buna tevkifst uygulanması durumunda tkys de tif oluşturmuyoruz değil mi.Sizin faturanızın içeriğini göremedik
@@palubeyi23 hocam paranın geldiği yere takılma.sen ödenek isterken proforma fatura da dolap alacağım dediysen.yani parayı amacı dışında başka bir iş için kullanmiyorsan. Bu yaptığın işte malzeme alımı yapiyor ve bir işçiliği yoksa mal, malzeme alımı gibi yap ve malzemeleri Tife gir. Yok eğer bu yaptığın işte büyük oranda işçilik varsa, malzemeleri Tife girmezsin bakım onarım ödemesi gibi yaparsın, faturanı tevkifatli kestirirsin
Hocam peki Mys deki yaklaşık maliyet cetvelinde ürün olarak faturada bulunan malzemeleri giriyor muyuz tek tek yoksa toplam bakım onarımın diyoruz sadece
çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacak, bütçe tertibini seçtikten sonra harcama ekle butonu aktif olmuyor, yaklaşık maliyet hesap cetveli, harcama bilgileri ve onaya eklenecek belgeleri sekmeleri çıkıyor aşağıda. bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? @@reskabilisim
Sayin hocam 10000 okul kapsaminda 6.2 den para geldi.Ama ne ettiysem mal alimi hizmet alimi ne denediysem butce tertibinde 6.2 cikmiyor.Harcama olusturamiyorim ne yapmaliyim?
Merhaba hocam. yaptıracağınız iş nedir? Harcama talimatı oluştururken ona göre bir Harcama Alt Türü seçelim: diğer hizmet alımı, hizmet alımı, mal veya hizmet alımı vb. yapacağınız iş ne ise.daha sonra Program Türü: Alt program türü: Faaliyet Türü: kısımlarını doğru seçmeniz gerekiyor.Bu seçimlerle oynayın bu şekilde bütçe tertibini bulmanız gerekiyor.
Hocam bu işlemi birkaç şekilde yapabilirsiniz bu biraz da sizin mal müdürlüğünuzun tutumuna bağlı.1.si işçiliği aldığınız malzemeye giydirirsiniz faturanızda sadece malzeme yazar ona göre tif oluşturup işlem yaparsınız. 2.si yaptığınız işin mal ve işçiliğini 2 fatura kesersiniz1.si malzemeler yazar o malzemeleri Tife girip işlem yaparsınız.2 faturanızda da işçilik yazar,onuda hizmet alımı gibi tif oluşturmadan ödersiniz. işçilik tutarları için fatura tevkifatli kesilir. 3.su henüz denemedim ama videosunu çekerim onunda faturanız da malzeme ve işçilik ikisi beraber yazar.malzemeleri Tife girersiniz tif belgesini harcama belgesine bağlarsanız.odeme emri kısmında işçilik tutarı için manuel olarak ödeme kalemi eklersiniz.sonuc olarak fatura bedelini eksiksiz ödeyecek şekilde.
Hocam peki ilk dediğiniz gibi yapsak yani mal akımı yapıp yedirsek fatura içine tif girişini hangi koddan yapmamız lazım Mys de bütçe bölümünde 3.08.10.2 koduna ulaşabilmek için
Bu şekilde faturanızda yazan tüketim malzemelerini 150 kodundan tkys sistemine kaydedip vif oluştur gönder diyerek mys aktarın.harcama talimatı oluştururken harcama alt türü kısmına mal alımı seçersiniz.orda bütçe tertibi kısmında paranın geldiği 03.08 kodunu bulmanız lazım.bulup devam ederseniz sıkıntı olmaz normal mal alımı yapıyor gibi vif i de harcama talimatı ile bağlayıp, ödeme emrini oluşturur ve ödemeyi yaparsınız
Merhaba hocam okulda veri giriş görevlisi varsa o hazırlayıp gerçekleştirme görevlisi onayına sunar.Ordan da müdürün onayına gider. Okulda veri giriş görevlisi yoksa, evrakların hazırlanmasıni gerçeklestirme görevlisi yapar.
Merhaba hocam okulumuz internet sitesinde duyurular bölümünde paylaştim Google da Yıldırım Beyazıt mtal diye yazip Bizim okul sitesinden indirebilirsiniz
Hocam merhaba, harcama bilgi girişi yaptıktan sonra bütçe tertibinden ödeneği de görüyorum ancak harcama ekle butonu aktif olmuyor. sizin ekrandan farklı olarak yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri diye bölümler var. Onlardan kaynaklı mı acaba
merhaba hocam yapacağınız iş ne ona göre seçim yaparsınız. mal malzeme satın alıyorsanız dediğiniz yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri bölümleri de açılır. Hizmet alımı yapıyorsanız yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri bölümleri oluşmadan işlemlere devam edersiniz. Harcama ekle butonu aktif olmuıyorsa muhtemelen yapmanız doldurmanız gereken bir alanı unutuyorsunuz. tüm alanları seçtikten ve doldurduktan sonra harcama ekle butonu aktif olacaktır.
@@reskabilisim Anladım hocam. O zaman Harcama oluştururken Yaklaşık maliyet cetveline 3 firmanın vergi numaralarını eklememize gerek yok. Yalnız bizim bakım ve onarım yaptıracağımız firma Tevkifatlı fatura kesmeye yanaşmıyor. Biz bütün kurumlara sadece %20 KDV'li fatura kesiyoruz bir sıkıntı çıkmadı şu ana kadar diyor. Ne yapmamız lazım hocam ?
@@bilgelik4993 harcama talimatında da yaklaşık maliyet girebiliyoruz ancak sizin mal mud.sikinti cikarmiyosa harcama talimatı ekine, manuel hazırladığınız yaklasik maliyeti eklersiniz. Tevkifatli kestirmez iseniz yine mal müdürlüğü ödemeyebilir, işçilikli faturalar tevkifatli kesiliyor. Öncesinde mal mud ile gorusmekte fayda var.
Hocam peki bağlı olduğumuz ilçe mili eğitime keşif talebi yazısı yazmadan direk dediğiniz gibi üç firmadan teklif alarak ödemeyi yaparsak sıkıntı olur mu yoksa keşif talebi şart mı?
Keşif talebinden kastınız nedir tam anlayamadım.bir yil içerisinde bakım onarım giderleri için mebbisten toplamda 114bin TL üst limit olacak şekilde ödenek talep edebiliyoruz,yani liselerde böyle İlkokul ve ortaokul farklı mı ondan emin değilim. Genel müdürluk uygun görüp ödeneğiniz geldikten sonra siz o işi piyasadan 3 teklif alarak,en uygun teklifi veren firmaya yaptırabilirsiniz,ödeneği harcarken de ilçeye söyleme veya sormaya da gerek yok.
@@reskabilisim hocam şöyle bağlı bulunduğumuz ilçe milli eğitim diyor ki onarım yazısı geldiği zaman ilçe mili eğitime yazın kurumun mühendisi gelip baksın yaklaşık maliyet çıkarsın ona göre işlem yapın mühendis ya da teknik eleman gelmeden onarım ödemesi yapmayın
@@metingulsen7142 yani bahsettiğiniz durum büyük onarımlar için olabilir emin değilim, ya da dediğiniz durum ödenek istemeden öncedir belki. Ancak mebbisten siz proforma fatura ile ödenek istediğinizde gelen ödeneğin harcanmasında hiçbir yere söylemenize gerek yok en uygun teklifi veren yere yaptırırsıniz.
firmanın 5bin üzeri vergi borcu varsa, onu kesintiler kısmından kesinti türü:vergi, kesinti alt türü:vergi borcu, seçip , borç tutarını bu videoda anlattığımız gibi kesmeniz lazım.
@@reskabilisim kusura bakmayın bir iki sorum daha olacak 1- o zaman faturadaki tutar için damga vergisi kesintisi olayı olmayacak fatura ile ilgili bir işimiz yok değil mi? 2- vergi borcuna damga vergisi kesintisi olacak mi ? 3- kesilmiş fatura miktarı vergi borcundan mı düşecek? Tşk ederim
Hayır öncelikle fatura tutarı üzerinden damga vergisi keseceksiniz.Eger firmanın 5 Bin TL uzeri borcu varsa, onu da kesintiler kısmından ne kadar borç ise ayrıca keseceksiniz.Burdaki videoyu adım adım takip ederseniz, işinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.
Merhaba hocam, bir makine bakım onarım veya hizmet alımı ödemesi yapıyorsak faturamız işçilikli kesiliyor.Faturamızda yazan malzeme o anda o bakım onarım işi için veya hizmet alımında o anda harcandığı için biz onu tife girmeden kullanıldı bitti gibi düşünerek tif belgesi olmadan ödememizi yapıyoruz. Burda yine mal müdürlüklerinin tutumu önemli. Ki faturanızda malzeme var diyelim o malzemeyi tife girince işçilik giremeyeceğiniz için.tkys sisteminden gelen tif belgesindeki ödenecek tutar fatura tutarınızdan düşük olacaktır.
iki gün uğraştık. sizi izleyince 5 dakikada yaptım. çok teşekkür ederim. elinize emeğinize sağlık Allah razı olsun.
Rica ederim hocam faydalı olduysa ne güzel.iyi çalışmalar.
@@reskabilisim tekrardan tşekkürler
TEşekkür ederim.Hemen halletik sayenizde
Rica ederim hocam faydalı oluyorsa ne mutlu.kolay gelsin.
Çok açıklayıcı yalın bir anlatım.teşekkür ederiz hocam
Çok teşekkürler. İyi çalışmalar hocam.
Hocam çok teşekkür ederim. Çok net açıklamışsınız sayenizde MYS de ödemlerimizi yapabiliyorum.
Rica ederim hocam faydalı oluyorsa ne mutlu.
@@reskabilisim hocam slmlar ilçe mal müdürlüğü e faturayı XML Formatında istiyor.Ödeme Emri Eklerinde sistemden pdf olarak çıkıyor biz bunu nasıl xml formatına çevireceğiz teşekkürler
@@KartalKartal-z2j merhaba hocam sizin faturanız e-fatura ise.bu faturayı sisteme taramadan dosya ekle kısmından faturayı eklemeniz lazım.manuel yükleme yapmiyacaksiniz.mal müdürlüğü bunu demiştir size.e faturaları sistemden gösterterek ödeme emrine bagliyoruz.
Hocam öncelikle emeğinize ve yüreğinize sağlık. Çok faydalı bir video olmuş teşekkür ederiz. benim sizden ricam evrakların kronolojik olarak sırası nedir? Zira belgelerdeki tarihlerin tutarsızlığı sebebiyle harcama işlemi maliyeden dönmekte.
Hocam tarih öncelik sırasını veriyorum
1 Tarih piyasa fiyat arastirma tutanağının
2.tarih Harcama Talimatı Onay belgesine veriliyor
3. Tarih teklif mektubunun. Bu piyasa fiyat araştırması ile aynı tarih de olabilir veya sonraki tarih olacak.
4-yaklasik maliyet hesap cetvelini de teklif mektuplarımizla aynı tarih verebiliriz.
5. En son olarak muayene kabul belgesinin tarihidir. Bu tarihte, fatura tarihimiz ne ise o tarihi verebiliriz.
Teşekkürler hocam.
Hocam öğretmenler odası fotokopi makinası tamiri için proforma fatura kesti tamirci. O proformayı yükledim. Bugun onayı geldi. Onun iş ve işlemlerini nasıl hallederim???
Merhaba hocam doğrudan temin ile satın alma yapacaksınız
Kanalda anlattığım mal malzeme alımı videolarıni izlerseniz kolaylıkla halledebilirsiniz.
Çok güzel bir video olmuş. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim hocam. Faydalı oluyorsa ne mutlu.
İyi çalışmalar
Çok net anlatılmış çok çok teşekkür ederim
Teşekkürler hocam faydalı oluyorsa ne mutlu
Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık, çok açıklayıcı olmuş.
Rica ederim hocam.İyi çalışmalar dilerim.
Hocam çok sağolun işimizi kolaylaştırdığınız için
Rica ederim hocam. İyi çalışmalar
teşekkürler. anlatım şahane .
Sağolun hocam. Faydalı oluyorsa ne mutlu.
Merhaba hocam.Emeğinize sağlık. 2024 te yayinlanan tebliğe göre 6900 tl altı işçiliklerde tevkifat kesilmez deniyor. 3000 tl bakim onarim odenegimize tevkifat gerekmeyecek mi bu konuda bilginiz var mı.
Merhaba hocam öyle bişey yayinlandiysa doğrudur ona uygun işlem yapabilirsiniz.yani söylediğiniz mebla da çok küçük, yaptığınız işle ilgili 3bin TL malzeme alımı yapsaniz işlemleriniz daha kolay olurdu.
çok net ve açıklayıcı teşekkür ederiz
Rica ederim ,iyi çalışmalar dilerim hocam.
Fotokopi makinası drum unitesi değişmek için 03.07 den ödenek istedik tif giriyor muyuz? Birde tevfikatlı mı kesilecek onada eğer öyleyse oranı kaç diyorlae tevfikatlı faturanın nasıl kesiliyor?
Merhaba hocam burda mal müdürlüklerinin de tutumu önemli.
1.olarak Drum ünitesini tüketim malzemesi alıyor gibi Tife kaydedip faturanızı tevkifatsiz, normal malzeme alıyor gibi kesersiniz.
mal müdürlüğünüz böyle olmaz diyorsa:
Faturanızda 1. kalemde Drum 2.kalemde işçilik yazar ve bu faturanız tevkifatli kestirirsiniz.drum ünitesi o anda kullanılıp bittiği için Tife girmeden işlem yaparsınız.
Tevkifat oranları bellidir fatura kesen muhasebeciler bilir diye düşünüyorum,yapılan işe göre yüzde 40,50,60,70,80 vb gibi tevkifat oranları oluyor
Hocam bir düzeltme yapmak istiyorum drum ünitesi değişimi tife girmez çünkü o malzeme tamir esnasında sarf edilmiştir yani makineye takılmıştır fatura kesildiğinde elinede tife gireceğiniz bir ürün yok aynı araçların bakım onarımı gibi düşünün kurum araçlarında araça takılan hava filitresi vs. malzemeler nasıl o an araça takılıp tüketildiği için tife girmiyorsa bilgisayar ve yazıcı gibi makinelerin içinde değişen parçalarda tife girmez.
Çok teşekkürler hocam. Ellerinize sağlık
Rica ederim hocam. İyi çalışmalar dilerim.
Hocam merhaba, güzel anlatmışsınız dilinize, emeğinize sağlık. Lakin bende "harcama ekle" tuşu etkin değil. Öncesinde Yaklaşık Maliyet Hesap Cetveli ve Harcama Bilgileri adlı verileri girmemi istiyor MYSv2. Siz doğrudan harcama ekle yapabildiniz?
Merhaba hocam harcama oluştururken Yaklaşık maliyet hesap cetveli sütünu da karşınıza cikiyorsa, orda 3 firmadan aldığınz üç fiyat istemeyi girersiniz.tum istenen yerleri doldurduktan sonra harcama ekle butonu aktif hale gelecektir.
@@reskabilisim Aynen hocam. Bu özellik yeni mi geldi bilmiyorum. Dediklerinizi yapınca tuş etkinleşiyor. Teşekkürler...
Hocam elinize emeğinize sağlık paylaşım için çok teşekkürler. Herhangi bir ürün satın almadan sadece bakım onarım ödemesi yapmayı anlatan tek video bu sanırım. Hocam ilk kez hazırlayacağım için paylaştığınız belgeler dışında diğer belgelerin örneklerini de okulunuzun sitesinde paylaşabilirseniz çok makbule geçer.
Merhaba hocam.Hizmet alımı veya bakım onarım yaparken ödeme emrinin ekine koyacağımız evraklar:
YAKLAŞIK MALİYET HESAP CETVELİ, PİYASA FİYAT ARAŞTIRMA TUTANAĞI, HARCAMA ONAY BELGESİ,FATURA, BORCU YOKTUR KAĞIDI,HAKEDİŞ RAPORU, HİZMET İŞLERİ KABUL TUTANAĞI(muayene ve kabul belgesinin yerine bu düzenleniyor), SÖZLEŞME(yaptığmız bakım onarım veya hizmet işi büyük bir iş ise sözleşme de imzalıyoruz.), SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİ(mal müdürlüğüne yatırılıyor) yatırıldığına dair makbuz.
Hakediş raporunu ilk defa duyuyorum. Başka videolarda bundan bahsedilmemiş. Yarın ödeme yapacaktık. Bir problem olur mu acaba? Sözleşme damga vergisini ödemeyi yaparken kesebilir miyiz
Teşekkür ederim
@@sezerkarenfil hocam merhaba. biz mal malzeme alımı dışında, hizmet alımı veya bakım onarım yaptığımızda muayene ve kabul belgesinin yerine hakediş raporu, hizmet işleri kabul tutanağı evraklarını hazırlıyoruz. yaptığnız iş birkaç günü geçen bir iş ise genelde mal müdürlüğü sözleşme imzalamamızı ister. ilkokul ve ortaokullar mal müdürlüğüne ayrıca yatırılacak olan sözleşme damga vergisini yatırmıyor.liseler yatırıyor. evrağınız dönerse de hata ne ise ona göre düzenleme yaparsınız.
@@reskabilisim açıklamanız için teşekkür ederim hocam. Hakediş raporunu göndermedim. Hizmet kabul tutanağı, muayene komisyon görev onayı, onay belgesi, fatura, sözleşme, şartname, yaklaşık maliyet hesap cetveli, piyasa fiyat araştırma tutanağı, borcu yoktur kağıdını gönderdim. Tevkifat ile damga vergisini (KDV siz tutar üzerinden) kesip maliyeye gönderdim. Hazine sürecinde onaylanmış
Hocam anlatımınız için emeğinize sağlık bizim okulda da yangın dolaplarını değiştirilmesi gerekiyo ödenek kısmından 03.08 den para geldi şimdi mysden bakım onarım mı yapmam gerekecek yoksa 3 tane yangın dolabı değişimi olacağı için tif de oluşturmam gerekecek mi?
Merhaba hocam yangın tüpü dolumu değilde(yani hizmet alımı yoksa), malzeme alıyorsanız normal malzeme alımı gibi yapıp tif belgesini oluşturur öyle ödersiniz.
Hocam öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim gerçekten gizli kahramanlarsınız. Sormak istediğim bir soru var. Sözleşme imzalamanız şart mı?
Merhaba hocam teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Eğer ki meslek liseleriyle bir işlem yaparsanız genelde onlar sözleşme veya şartname hazırlayıp size verirler. Bunun dışında da doğrudan temin işlemi yaparken hazırladığımız manuel evraklar var onlardan bir tanesi "onay belgesi", orda biz sözleşme ve şartname düzenlenmeyecektir diye yazıyoruz.Hazırlamadan işlem yapabiliyoruz.Bazen mal müdürlükleri kendileri sözleşme veya şartname hazırla diyebiliyor. Mal müdürlüğü sıkıntı çıkarmıyorsa, siz işlemlerinizi eksiksiz firmaya yaptırdıysanız, ödemesini de yaparsınız sorun olmaz.
Hocam s.a
ilçe malmüdürlüğü ödeme emri eklerini yüklerken e faturayı pdf olarak değilde XML Formatında isityor.ama sistem de seçtiğimizde direkt pdf olarak görüyor.nasıl yapabilirim çok teşekkür ederim sayın hocam
E faturalar mys sistemine düşen faturalardir.faturaniz e fatura ise onu sisteme taramayacaksiniz.odeme emri ekleri kısmında fatura deyip eklemeniz lazım.
@@reskabilisim sayın hocam sağalun.yani ödeme Talebi Oluştururken ;Ödeme emri eklerinde seç deyip sistemden e faturayı eklersek direkt XML Formatında yükler anlıyorum doğru mu sayın hocam
Hocam kurumumuzun kapılarını değiştirmek istiyoruz ödenek geldiği zaman tevkifatlı fatura kestirip bu şekilde mı ödeme yapacağız
Merhaba hocam yapılan işte işçilik varsa, faturanızı işçilikli kestirmeniz gerekir.dolayisiyla işçilikli kısmı için faturada tevkifat gözükmesi gerekir
Resul Hocam ...Hakedis Raporunda hizmetin başlama ve bitiş tarihlerine teklifi mektupları ve fatura tarihlerini de örnek vererek girmemiz gereken tarihi örnekleyerek söyler misiniz .Bir de hocam hakemin raporu biraz karışık...Tahakkuk Tutarı
Damga vergisi
KDV twvkjfati
Vs bir de Kesintiler ve mahsuplar toplamı na ne gireceğiz..bir de yükleniciye ödenecek tutar vs bu konularda bisiler yazar mısın lütfen
Merhaba hocam hakedis raporunda işin başlama tarihi teklif mektuplarının tarihini- bitiş tarihi de fatura tarihini girebiliriz.tahakkuk tutarı: faturanızdaki kdv dahil tutar. damga vergisi: damga vergisi hesabı yapıyorsunuz ne tutar çıktıysa onu yazıyorsunuz. Hizmet işlerinde fatura tevkifatlı kesilir. faturada yazan kdv tevkifatı tutarını kdv tevkifatı kısmına yazıyorsunuz. en altta yükleniye ödenecek tutar kısmıda bu kesintiler(damga vergisi- kdv tevkifat- vergi borcu vs.) düşüldükten sonra geriye kalan tutarı yazıyoruz.
@@reskabilisim hocam adamsın...
@@reskabilisim hocam son olarak hakediste "kesintiler ve Mahsuplar toplamı var oraya ne yazıyoruz..
@@andreal4890 kesintiler ve mahsuplar kısmına yapmış olduğumuz tüm kesintilerin toplamını yazıyoruz.
@@reskabilisim resul hocam hakedis raporunda Hizmet tutarı kısmına KDV dahil toplam mi yazılacak. BIR DE SON OLARAK HAKEDISTE DUZENLEYEN MUDUR YARDIMCISI VE HARCAMA YETKILISININ IMZASI MI OLACAK SADECE .YUKLENCII VS YAZIYOR ?
Hocam merhabalar, makine teçhizat bakım ve onarım giderleri (fotokopi, bilgisayar vb.) ödemelerinde kullanılmak üzere 01-03.07 tertibinden bir ödeneğimiz var. Üç ve dört düzey gider kodundan kullanılacaktır yazıyor sonda da. Daha önce bakım ve onarım gideri adı altında malzeme alımı yapmadık bu ödeneği bilgisayar almak için kullanabilir miyiz. Kullandığımızda tif düzenleyip öyle mi harcama yapmamız lazım?
Merhaba hocam. Ödenek ne için gonderildiyse onun için kullanmalısınız. Başka iş için harcamanız uygun olmayacaktır. Bakım onarım için Tife malzeme girişi yapmadan ödemenizi yapabilirsiniz
Bakım onarımda değişen malzemeler o an kullanılıp biteceği için Tife girmemize gerek yok. Dolayısıyla tif girişi olmadan harcmaa türü bakım onarım ödemesi veya hizmet alımı gibi yapıp ödemenizi gerçekleştirirsiniz.yine öncesinde mal müdürlüğü ile görüşmede fayda var.iygulama farklılıkları olabiliyor
hakedişte yüklenici firmaya ödenek tutarla faturadaki ödenecek tutar birbirini tutmalı mı farklı çıktı bende ama normal mi
Hocam bakım onarım işlerinde biz hakediş raporu ve hizmet işleri kabul tutanağı hazırlarız
Bakım onarım işlerinde de faturamizi tevkifatli keseriz.
Ona dikkat edeceksiniz faturanız tevkifatli olacak.birde fatura da damga vergisi kesintisi olmaz ,onu biz ödeme yaparken keseriz.dolayisiyla odediginiz tutar ile faturanizdaki ödenecek tutar arasında damga vergisi oranında fark olur
birde vereceğimiz eklerde farklı bişi var mı?
Resul bey.Bizim okulun doğal gaz bakımı yapıldı.Fatura kesilecek.Tek kalem teklif mektubunda doğal gaz kombi bakımı hizmet alımı diye teklif aldık.fATURA tevkifatlı kesilecek değil mi? bir de alt türe diğer bakım onarımı işaretleyeceğiz değil mi..sonuçta sadece kombi bakımı yapıldı ..malzeme alınmadı...son olarak ..vergi ve damga vergisi keseceğiz ...
Merhaba hocam. Harcama alt türü makine teçhizat bakım onarım seçebilirsiniz
Veya hizmet alımı.
Faturanızı tevkifatli keseceksiniz.
Damga vergisi keseceksiniz evet. Firmadan borcu yoktur kagidi alıyorsunuz 5bin üzeri alımlarda.5 bin TL üzeri borcu varsa onu da kesmelisiniz.
Bir de muayene kabul belgesinin yerine hakedis raporu, hizmet işleri kabul tutanağı evrakları hazırlıyoruz.
Bakım onarım işi büyük olursa sözleşme de sorabilir mal müdürlüğü ancak yaptığınız iş büyük bir iş değilse sozlesme olmadan yapıyoruz sorun etmezler.
@@reskabilisim hocam hakediş belgesi ve hizmet işleri kabul tutanağının tarihleri ne olmalı ve bunları nereden buluruz örneklerini
@@andreal4890hocam hakediş raporunda işin başlama ve bitis tarihi yazıyoruz
Hizmet işleri kabul tutanağı da fatura tarihimizi yazabiliriz.
Örneklerini Yıldırım Beyazıt mtal okul sitemiz duyurularda paylaşmıştık.
@@reskabilisim hocam çok teşekkürler ..Başlama ve bitiş derken hocam yani ilk piyasa araştırmaya çıktığımız tarihle fatura tarihi mi hocam
@@andreal4890 işin başlama ve bitiş tarihi
iyi günler hocam ihale sürecinin şablonu varsa paylaşabilir misiniz
Merhaba hocam en son baştan sona doğrudan temin ile alım diye iki parça şeklinde video çekmiştim
orda tüm aşamaları mevcut.dogrudan teminde kullandigimiz evraklar için kullandığımız bir Excel dosyası var onu da Yıldırım Beyazıt mtal okul internet sitesi duyurular kısmında paylaştım.
Merhaba hocam okula temrinlik malzeme alımı yapıldı tevkifat bedeli kesilmiş nakliye için tif ini yaptım ama tif ile faturada ödenmesi gereken miktar birbirini tutmuyor. Bunu nasıl yapmam gerekiyor acaba
Merhaba hocam, temrinlik alımı için için malzeme aldıysanız direk, bunu malzemeleri Tife kaydederek işlem yaparsınız doğru.ancak faturanızda yazan nakliye bedelini Tife kaydetme şansınız yok dolayisiyla tkys den mys ye aktarılan tif belgeniz faturadan düşük çıkıyor.
Bence faturanızı iptal ettirip ordaki nakliye kalemini başka şekilde odeyin faturanizda direk malzemeler olsun.mal malzeme alımı şeklinde ödeme yapın.
Resul hocam bakım onarımdan gelen parayla malzeme aldıysak, örnek olarak dış cephe onarımı için gelen parayla sadece malzemesini alıp faturayı da o şekilde kesersek tevfikat vergisi kesilmesi gerekir mi? kesinti yapmazsak maliye de sıkıntı olur mu?
Merhaba hocam. Siz eğer gelen bakım onarım parasıyla örnek veriyorum dış cephe onarımı için sadece boya aldık ve faturayı öyle kestik sadece boya malzemesi var diyorsanız, orda faturada tevkifat olmaz.
Faturalarda işçilik olduğu zaman, sadece işçilik kalemi kısmından tevkifat hesaplanır.
Sizin yaptığınız için konuşayım faturayı sadece malzeme olarak kestirdiniz diyelim. Bazı mal müdürlükleri şunu soruyor, sen bakım onarım işi yapıyorsun boyanı aldın, hani yapacağın boya işinin işçiliği deyip evrağa red verebiliyor. Mal müdürlüğünü ikna edersen örneğin biz işçiliğini bir veliye yaptıracağız veya kendimiz yapacağız vs. gibi o zaman sıkıntı çıkmaz.
Son olarak eğer siz hem malzeme aldınız hem işçilik var ise.Bu işi malzeme ayrı, işçilik ayrı iki fatura kestirirseniz ödemesi kolay olur. Malzeme faturasına tifi bağlarsınız. İşçilik faturasını da tevkifatlı kestirip hizmet alımı gibi ödersiniz.
Aynı faturada hem malzeme hem de işçilik kalemleri olduğu zaman onun ödemesinde de mal müdürlüğünde sıkıntı çıkabiliyor.
@@reskabilisim çok teşekkür ederim hocam
Rica ederim iyi çalışmalar
hocam yangın tüpü dolumu yapacağız. ödenek 03.02 den geldi bakım onarım olarak ödesek olur değil mi. yoksa yangın tüpü dolumu diye bir şey varmı ?
Merhaba hocam ya tüp alımı şeklinde yaparsınız veya bakım onarım gibi yaparsınız.harcama talimatını oluştururken 03.02 seçebiliyorsaniz sıkıntı yok demektir
Hocam öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Elektrik ve su için ödenek istemiştik. Ödenek geldi. Ancak ikisinin ödeneği tek kalem olarak MYS sistemine düştü. Örneğin elektrik için 50 bin, su için 50 bin. MYS de görünen ödenek 100 bin. Biz bu ödemeyi nasıl yapacağız. İki farklı firma olacak sonuç olarak.
Merhaba hocam elektrik, su, doğalgaz ödenekleri mys de aynı bütçe tertibi havuzuna geliyor..siz gelen elektrik ve su faturanızı fatura tutarına göre ödemesini yaparsınız. Hangi sırada yaptığınızın önemi yok sonuçta ordaki para iki faturanızın toplam tutarına eşit
@@reskabilisim hocam yanlış anlatmışım. Bu ödenekler tadilat için gelen ödenekler. Yani elektrik tadilatı ve su tadilatı için geldi. Ama tek kalemde gelen bir ödenek. Ayrı ayrı nasıl işlem yapılacak.
@@senolsevindik6629 hocam istediğiniz ödenekler aynı bütçe tertibine gelmişse yine aynı işlemi yapacaksınız.elektrik tadilati için ne kadar istemisseniz o miktarda, su tadilatı için ne kadar istemisseniz o miktarda harcama yapacaksiniz.sirasinin önemi yok.toplam 2 iş için istediğiniz tutarı gecmemeniz lazım sonuç olarak
@@reskabilisim çok teşekkür ederim hocam.
@@senolsevindik6629Hocam ödemeyi yaptınız mı ? Yaptıysanız harcama oluştururken neleri seçtiniz ? Ve faturayı tevkifatlı mı kestirdiniz ?
Hocam kalorife kazan bakım onarım. İçin bir yerden proforma fatura alıp 03.08 den ödenek talep ettim. Burda piyasa araştırma yapmalı mıydım ve ya ödenek gelince mi piyasa araştırma yapmalıyım en az 3 yerden? Burdada aklıma şu takılıyor bizim illa proforma aldığımız yere yaptırmamız gerekmiyor mu.
Merhaba hocam demirbaş alımı dışındaki talepler tek proforma ile yapılabilir.
Normalde proforma aldığınız yerden alım yapabilirsiniz. Ancak para geldikten sonra araştırma yaptınız daha uygun yer buldunuz. En ucuz teklifi veren firmadan yaptırıriz
Resul Hocam; şimdi buldum dosyaları Allah razı olsun. 3 firmadan teklif alma işi burda da olacak değil mi?
Evet olacak hocam.diger işlemler aynı
@@reskabilisim Allah razı olsun Hocam
Sayın Hocam; "06.02 - Onarım, Donatım ve Makine Teçhizat Onarım" bu tertipten gelen ödeneği de hizmet alımı şeklinde mi yapacağız?
Açıklaması: .....Ortaokuluna Depremden Zarar Gören Okullarımızın Küçük Onarım ,Donatım Ve Elektronik Malzeme Tamir İhtiyaç Giderlerinde Kullanılmak İçin Gönderilmiştir.
Merhaba hocam eğer ki makine teçhizat tamiri bakımı yaptiracacaksan makine teçhizat bakım onarım seçmen lazım.
Veya örnek veriyorum duvarları onaracaksaniz hizmet alımı olarak işlemlerinizi yaparsınız.
Bu dediklerim tifsiz bir şekilde yapabilirsiniz.
Hocam bakım onarım kaleminden lavabo aynası alacağız. İşçiliği kendimiz yapacağız. Bu iş için tevfikat gerekir mi
Tevfikat kesintisi
Merhaba hocam faturanızda işçilik kalemi yoksa tevkifat kesilmiyor.
Hocam 03.08den gelen ıslak zemin bakım onarım ödeneğini sadece mal alımı için kullanabilir miyiz
Yani burda örnek veriyorum fayans alirsinz çimento alırsınız mal alımı gibi ödeme yaparsınız ancak mal müdürlüğü hani bunun işçiliği nerde diyip ödemeyebilir. Hani bu işin işçiliğini ücretsiz yapacak bir veliniz vs varsa, işçiliği o şekilde hallettik derseniz de kabul edebilir.
@@reskabilisim teşekkür ederim hocam bilgi için
Merhaba hocam proforma fatura ile gerçek faturanın kalemleri aynı olmak zorunda mı
Merhaba hocam ödenek isterken bize ne lazım ise proforma faturada onu belirtip öyle ödenek talebinde bulunmak gerekir. Dolayısıyla faturamizin yani satın alacağımız malzemenin proformada belirttigimiz ürünlerle aynı olması daha uygun olacaktır.
Yani tutarlı olmalı. Ufak tefek farklılıklar çok sorun oluşturmaz.
Şu şekilde örnek veriyorum siz boya tadilati için ödenek istediniz diyelim ama gelen parayla klima tadilatı veyahut kapı tadilatı yaptınız.bu şekilde uygun değil
başarılı bi anlatım olmuş
Teşekkürler iyi çalışmalar👍
Hocam 03.08 den ödenek geldi kalorifer kazanı için sirkülasyon pompası alımı yaptık tif oluşturdum. Mal müdürlüğü tif oluşturamazsın tevkifatlı fatura ile hizmet alımı seklinde ödeme yapmalısın diyerek red veriyor. Sonuçta ben mal alımı yapıyorum bunun için KDV ödemesi gerekmez mi şirketin.
Merhaba hocam burda işin icinde işçilik de olduğu için öyle istemişler.
Kullandığınız bu malzeme o anda takılıp biteceği için, tif oluşturmadan hizmet alımı şeklinde harcama talimatınizi oluşturun.faturalari da tevkifatli keserek işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Hocam sen işlemi harcama yetkilisinden yaptın değilmi. Aynı işlemi gerçekleştirme görevlisi yaparsa harcama talimatınıda harcama yetkilisine göndermesi gerekiyor onaylaması için.
Mys de işlemler gerçeklestirme görevlisi rolünde yapılır, harcama yetkilisi yani mudurun onayına sunulur
eğer ki veri giriş görevlisi rolünde biri evragi hazirladiysa,o önce evragi gerçeklestirme görevlisi onayına sunar, gerçeklestirme görevlisinden sonra da evrak harcama yetkilisine yani müdürun onayına düşer.
Genelde mal ve malzeme alımlarında harcama talimatı oluştururken de oluşturulan harcama talimatı önce müdürün onayına sunulur, daha sonra ödeme emri oluşturmaya geçilir.
Burda yaptigimiz hizmet alımı işleminde harcama talimatı müdürün onayına gitmeden direk ödeme emri oluşturmaya geçti.en son oluşturulan ödeme emri müdürün onayına sunuldu.
İliskilendirmeden ödeme yaptınız mı bütçe tertibi çıkmaz orası yanlış
Hocam Tife malzeme girmedigim için vif iliskilendirmesi yapmadım doğal olarak. Bakım onarım işlerinde, veya dışardan alınacak hizmetlerde bu şekilde yapılıyor.odeme kalemi türü seçiminden uygun bir seçim yapılırsa bütçe tertibi de karşınıza çıkar.
Hocam tif dışında prosedür aynen değil mi?
Merhaba hocam hizmet alımlarında muayene kabul belgesi yerine, hizmet isleri kabul tutanagi ile hakediş raporu konuyor. Ayrıca yapılan iş biraz büyük bir iş ise mal müdürlüğü sözleşme imzalamanizi da isteyebilir.
Harcama eklemeye başlayınca yaklaşık maliyet eklemediniz eklemek şart değil mi
Merhaba hocam yaklaşık maliyeti ben en son ödeme emri eklerinde paylaştım.sonuc olarak yaklaşık maliyet hesap cetvelim ödeme emri ile beraber mal müdürlüğüne ulaşmış oldu.mal müdürlüğünüz illa harcama talimatı ile beraber gönderin diyorsa öyle de yapabilirsiniz.cok farkeden bişey olmuyor.
hocam hizmet işleri kabul tutanağı nedir?
Merhaba hocam.normal mal alımı yapmadıysak; bakım onarım veya hizmet alımı gibi bir iş yapıyorsak, muayene kabul belgesinin yerine bu dediğimiz hizmet işleri kabul tutanağı evrağı düzenleniyor.
Hocam benim faturam sadece işçilik kısmı tevkifatlı diğer kısımlarda boya alımı var tif’e girmem gerekiyor mu?
Ödeneğim 03.08 den gelmiş okulumuzun dış cephe boyası ve sıva işçiliği var ama malzeme de kestirmem gerekiyor sadece işçiliğe tevkifat kesilmiş faturada acaba geri döner mi?
Merhaba hocam. aslında bizde tevkifatı sadece işçilik kısmına kesmiştik. Daha önceden de hep boyle yapıyorduk ancak bu sefer mal müdürlüğü tüm hepsinden tevkifat kesmemizi isteyince firmadan oyle kestirdik. Mal müdürlükleri arasında farklar olabiliyor, normalde yaptığınız bence doğru.
Birde bu işte satın aldığımız malzemeler o anda kullanılıp biten boya tiner vs olduğundan tife girmeden, harcama alt türünü de hizmet alımı yaparak ödemeyi gerçekleştirdik.
çok teşekkür ederim hocam@@reskabilisim
Hocam bakım onarımdan elektrik panolarını yangından korumak için ödenek istendi ve üç adet 2 kg.lık tüp alınarak elektrik panolarına takıldı. Tif girildi vif oluşturuldu harcama ilişkilendirildi ama bir türlü ödeme emri bilgi detayları yanındaki harcama kalemi açılmıyor dolayısıyla ödeme işlemini gerçekleştiremiyorum. Ne yapmam lazım?
ayrıca fatura tevkifatsız kesildi
Merhaba hocam.odenek bakım onarım kaleminden gelmişse bile sorun değil. Siz orda tüp alımı yapmışsınız direk mal alımı gibi.bir işçilik vs olmadığı için zaten tevkifat kesilmez.
Harcama talimatı oluştururken butce tertibini seçiyoruz, onu doğru seçtiniz mi kontrol edebilirsiniz.
Bir diğeri oluşturduğunuz tifi mys gonderdikten sonra.mys e belge işlemlerinde o vif belgesini oluşturduğunuz harcama talimatı ile iliskilendirme yapıyorsunuz.
Daha sonra tekrar harcama talimatına dönerek,orda ödeme talebi oluştur diyerek açılan sayfada bağlamış olduğunuz vif belgesini seçerek e belge seçerek ödeme talebi oluştur diyorsunuz.
Ödeme talebi oluştur sayfasında da o ödeme talebini seçerek, ödeme emri oluştur diyorsunuz.
Ödeme emri belgesinde de bütçe tertibiniz gelmiş olması lazım.
İlk başta mal alımı, vif ile ilişkilendiremedik diğer mal alımı ve makine teçhizat alımı butunlarını ayrı ayrı seçtim olmadı tif 253,255 yaptım vif ilişkilendirdim ama ödeme emrindeki harcama kalemini gösterir kutucuğu aktif hale getiremedik malmüdürlüğündeki ilgili arkadaş da müdahale edemedi.Acaba hizmet alımı şeklinde mi yapsak diye düşündüm Pazartesi tekrar bakacağız ilgin için teşekkür ederim.
@@FerhatArçok yangın tüpleri 150 kodundan girseniz daha iyi olurdu sanki, 253,255 demirbaş olarak girmişsiniz. Kanalda malzeme alımı ile ilgili videolardan birini inceleyin hocam ordaki işlem adımlarını uygularsanız çözülür diye düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim.
Hocam merhaba bakım onarım işinde kullanılan malzemelerin faturada bulunması ve buna tevkifst uygulanması durumunda tkys de tif oluşturmuyoruz değil mi.Sizin faturanızın içeriğini göremedik
Merhaba hocam bakım onarım işi yaparken faturamızda var olan malzemeleri de o anda kullanılıp bittiği için Tife girmiyoruz.
Yeni yangın dolabı alsak bile bakım mı oluyor hocam 3 tane var değiştirecez onları
@@palubeyi23 hocam paranın geldiği yere takılma.sen ödenek isterken proforma fatura da dolap alacağım dediysen.yani parayı amacı dışında başka bir iş için kullanmiyorsan.
Bu yaptığın işte malzeme alımı yapiyor ve bir işçiliği yoksa mal, malzeme alımı gibi yap ve malzemeleri Tife gir.
Yok eğer bu yaptığın işte büyük oranda işçilik varsa, malzemeleri Tife girmezsin bakım onarım ödemesi gibi yaparsın, faturanı tevkifatli kestirirsin
@@reskabilisim çok teşekkür ediyorum hocam
Hocam peki Mys deki yaklaşık maliyet cetvelinde ürün olarak faturada bulunan malzemeleri giriyor muyuz tek tek yoksa toplam bakım onarımın diyoruz sadece
hocam merhabalar tamirat ve tadilat işlemleri için de aynı yolu mu takip edeceğiz ?
Evet hocam aynı mantıkla işlemlerinizi yapabilirsiniz.
çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacak, bütçe tertibini seçtikten sonra harcama ekle butonu aktif olmuyor, yaklaşık maliyet hesap cetveli, harcama bilgileri ve onaya eklenecek belgeleri sekmeleri çıkıyor aşağıda. bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? @@reskabilisim
@@harunsarisoy hocam yaklaşık maliyet kısımda da firmalardan aldığın 3 teklifi girmen gerekiyor. Harcama bilgileri kismi da doldurulmalıdır
teşekkür ederim. @@reskabilisim
aynı ekranda aynı şeyleri yapıyorum ama yaklaşım maliyet ve harcama bilgileri sekmesi çıkıyor.
Merhaba hocam harcama alt türü seçiminden dolayı olabilir.harcama alt türü kısmına dikkat edelim
Sayin hocam 10000 okul kapsaminda 6.2 den para geldi.Ama ne ettiysem mal alimi hizmet alimi ne denediysem butce tertibinde 6.2 cikmiyor.Harcama olusturamiyorim ne yapmaliyim?
Merhaba hocam. yaptıracağınız iş nedir? Harcama talimatı oluştururken ona göre bir Harcama Alt Türü seçelim: diğer hizmet alımı, hizmet alımı, mal veya hizmet alımı vb. yapacağınız iş ne ise.daha sonra Program Türü: Alt program türü: Faaliyet Türü: kısımlarını doğru seçmeniz gerekiyor.Bu seçimlerle oynayın bu şekilde bütçe tertibini bulmanız gerekiyor.
Hocam mal ve hizmet bölümünüzde ne yazıyor veya oraya ne yazdırmamız lazım ıslak zeminini işçilik dahil yaptırmak için
Hocam bu işlemi birkaç şekilde yapabilirsiniz bu biraz da sizin mal müdürlüğünuzun tutumuna bağlı.1.si işçiliği aldığınız malzemeye giydirirsiniz faturanızda sadece malzeme yazar ona göre tif oluşturup işlem yaparsınız.
2.si yaptığınız işin mal ve işçiliğini 2 fatura kesersiniz1.si malzemeler yazar o malzemeleri Tife girip işlem yaparsınız.2 faturanızda da işçilik yazar,onuda hizmet alımı gibi tif oluşturmadan ödersiniz. işçilik tutarları için fatura tevkifatli kesilir.
3.su henüz denemedim ama videosunu çekerim onunda faturanız da malzeme ve işçilik ikisi beraber yazar.malzemeleri Tife girersiniz tif belgesini harcama belgesine bağlarsanız.odeme emri kısmında işçilik tutarı için manuel olarak ödeme kalemi eklersiniz.sonuc olarak fatura bedelini eksiksiz ödeyecek şekilde.
Hocam peki ilk dediğiniz gibi yapsak yani mal akımı yapıp yedirsek fatura içine tif girişini hangi koddan yapmamız lazım Mys de bütçe bölümünde 3.08.10.2 koduna ulaşabilmek için
Bu şekilde faturanızda yazan tüketim malzemelerini 150 kodundan tkys sistemine kaydedip vif oluştur gönder diyerek mys aktarın.harcama talimatı oluştururken harcama alt türü kısmına mal alımı seçersiniz.orda bütçe tertibi kısmında paranın geldiği 03.08 kodunu bulmanız lazım.bulup devam ederseniz sıkıntı olmaz normal mal alımı yapıyor gibi vif i de harcama talimatı ile bağlayıp, ödeme emrini oluşturur ve ödemeyi yaparsınız
İLK BAŞTAKİ GİRİŞLERİ, VERİ GİRİŞİ GÖREVLİSİ Mİ YOKSA GERÇEKLESTİRME GÖREVLİSİ Mİ GİRECEK?
Merhaba hocam okulda veri giriş görevlisi varsa o hazırlayıp gerçekleştirme görevlisi onayına sunar.Ordan da müdürün onayına gider.
Okulda veri giriş görevlisi yoksa, evrakların hazırlanmasıni gerçeklestirme görevlisi yapar.
@@reskabilisim teşekkür ederim.
Resul Hocam; paylaştığınız web adresine ulaşılmıyor. Hak ediş raporu ve hizmet işleri kabul tutanağı dosyalarını bulabileceğimiz bir yer var mıdır?
Merhaba hocam okulumuz internet sitesinde duyurular bölümünde paylaştim
Google da Yıldırım Beyazıt mtal diye yazip Bizim okul sitesinden indirebilirsiniz
@@reskabilisim Buldum Hocam, Allah razı olsun
Hocam merhaba, harcama bilgi girişi yaptıktan sonra bütçe tertibinden ödeneği de görüyorum ancak harcama ekle butonu aktif olmuyor. sizin ekrandan farklı olarak yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri diye bölümler var. Onlardan kaynaklı mı acaba
merhaba hocam yapacağınız iş ne ona göre seçim yaparsınız. mal malzeme satın alıyorsanız dediğiniz yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri bölümleri de açılır.
Hizmet alımı yapıyorsanız yaklaşık maliyet ve harcama bilgileri bölümleri oluşmadan işlemlere devam edersiniz. Harcama ekle butonu aktif olmuıyorsa muhtemelen yapmanız doldurmanız gereken bir alanı unutuyorsunuz. tüm alanları seçtikten ve doldurduktan sonra harcama ekle butonu aktif olacaktır.
@@reskabilisimHocam Yaklaşık Maliyet Cetveli belgesine tek firmamı mı ekliyorsunuz ? Yoksa 3 firmanın teklifini mi ekliyorsunuz ?
@@bilgelik4993 merhaba hocam yaklaşık maliyete 3 firmanın vermiş olduğu fiyat girilir.o fiyatlara göre yaklaşık maliyet oluşuyor.
@@reskabilisim Anladım hocam. O zaman Harcama oluştururken Yaklaşık maliyet cetveline 3 firmanın vergi numaralarını eklememize gerek yok. Yalnız bizim bakım ve onarım yaptıracağımız firma Tevkifatlı fatura kesmeye yanaşmıyor. Biz bütün kurumlara sadece %20 KDV'li fatura kesiyoruz bir sıkıntı çıkmadı şu ana kadar diyor. Ne yapmamız lazım hocam ?
@@bilgelik4993 harcama talimatında da yaklaşık maliyet girebiliyoruz ancak sizin mal mud.sikinti cikarmiyosa harcama talimatı ekine, manuel hazırladığınız yaklasik maliyeti eklersiniz.
Tevkifatli kestirmez iseniz yine mal müdürlüğü ödemeyebilir, işçilikli faturalar tevkifatli kesiliyor. Öncesinde mal mud ile gorusmekte fayda var.
Hocam ödenegi MEBBİS te mi istiyoruz
Merhaba hocam.Bakim onarım ile ilgili ödenek taleplerinizi mebbisten proforma fatura ile isteyebilirsiniz.
Hocam peki bağlı olduğumuz ilçe mili eğitime keşif talebi yazısı yazmadan direk dediğiniz gibi üç firmadan teklif alarak ödemeyi yaparsak sıkıntı olur mu yoksa keşif talebi şart mı?
Keşif talebinden kastınız nedir tam anlayamadım.bir yil içerisinde bakım onarım giderleri için mebbisten toplamda 114bin TL üst limit olacak şekilde ödenek talep edebiliyoruz,yani liselerde böyle İlkokul ve ortaokul farklı mı ondan emin değilim.
Genel müdürluk uygun görüp ödeneğiniz geldikten sonra siz o işi piyasadan 3 teklif alarak,en uygun teklifi veren firmaya yaptırabilirsiniz,ödeneği harcarken de ilçeye söyleme veya sormaya da gerek yok.
@@reskabilisim hocam şöyle bağlı bulunduğumuz ilçe milli eğitim diyor ki onarım yazısı geldiği zaman ilçe mili eğitime yazın kurumun mühendisi gelip baksın yaklaşık maliyet çıkarsın ona göre işlem yapın mühendis ya da teknik eleman gelmeden onarım ödemesi yapmayın
@@metingulsen7142 yani bahsettiğiniz durum büyük onarımlar için olabilir emin değilim, ya da dediğiniz durum ödenek istemeden öncedir belki. Ancak mebbisten siz proforma fatura ile ödenek istediğinizde gelen ödeneğin harcanmasında hiçbir yere söylemenize gerek yok en uygun teklifi veren yere yaptırırsıniz.
@@reskabilisim çok teşekkür ederim hocam çok yardımcı oldunuz 🤲
@@metingulsen7142 rica ederim hocam iyi çalışmalar
hocam vergi borcu 5 bin tl nin üzerinde ise ne yapmamız gerekiyor ?
firmanın 5bin üzeri vergi borcu varsa, onu kesintiler kısmından kesinti türü:vergi, kesinti alt türü:vergi borcu, seçip , borç tutarını bu videoda anlattığımız gibi kesmeniz lazım.
@@reskabilisim borç tutarı fatura tutarı mı yoksa firmanın vergi borcu yazısındaki borç tutarı mı oluyor ?
@@oztarhan6 firmanın borcu yoktur kağıdında yazan tutar.
@@reskabilisim kusura bakmayın bir iki sorum daha olacak 1- o zaman faturadaki tutar için damga vergisi kesintisi olayı olmayacak fatura ile ilgili bir işimiz yok değil mi?
2- vergi borcuna damga vergisi kesintisi olacak mi ?
3- kesilmiş fatura miktarı vergi borcundan mı düşecek? Tşk ederim
Hayır öncelikle fatura tutarı üzerinden damga vergisi keseceksiniz.Eger firmanın 5 Bin TL uzeri borcu varsa, onu da kesintiler kısmından ne kadar borç ise ayrıca keseceksiniz.Burdaki videoyu adım adım takip ederseniz, işinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.
Vif ilişkilendirmediniz hocam
Merhaba hocam, bir makine bakım onarım veya hizmet alımı ödemesi yapıyorsak faturamız işçilikli kesiliyor.Faturamızda yazan malzeme o anda o bakım onarım işi için veya hizmet alımında o anda harcandığı için biz onu tife girmeden kullanıldı bitti gibi düşünerek tif belgesi olmadan ödememizi yapıyoruz. Burda yine mal müdürlüklerinin tutumu önemli. Ki faturanızda malzeme var diyelim o malzemeyi tife girince işçilik giremeyeceğiniz için.tkys sisteminden gelen tif belgesindeki ödenecek tutar fatura tutarınızdan düşük olacaktır.