Eedaflegging koning Filip in parlement - 21 juli 2013 - integraal

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 июл 2013
  • Op zondag 21 juli exact om 12u11 legde Filip in de Kamer de eed af als zevende koning der Belgen. Hij volgt daarmee zijn vader, koning Albert II op. In dit uitgebreide verslag ziet u de opening van de plenaire zitting door Kamervoorzitter André Flahaut en Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune, de intrede van koning Filip, zijn ontvangst in de Kamer, de eedaflegging in het halfrond van de Kamer en het tekenen van het Gulden boek in het halfrond van de Senaat.
    De plenaire zaal van de Kamer zit eivol. 500 politici en hoogwaardigheidsbekleders zijn aanwezig bij deze plechtige gebeurtenis. Kamervoorzitter André Flahaut opent samen met senaatsvoorzitter Sabine de Béthune de zitting van de Verenigde Kamers.
    Kroonprinses Elisabeth en haar broertjes en zusje maken hun intrede in de kamer en nemen plaats in de voor de koninklijke familie gereserveerde stoelen.
    Filip verschijnt in legeruniform. Vanaf de eedaflegging in de Kamer is de koning namelijk opperbevelhebber van het leger. Bij zijn aankomst en voor het vervolg van de plechtigheden draagt hij dan ook het uniform van generaal van de landmacht.
    Filip wordt niet letterlijk tot koning gekroond. Nochtans draag hij al sinds zijn geboorte de titel van kroonprins. België heeft geen koningskroon. Alleen in Groot-Brittannië wordt nog een kroon gebruikt.
    Na de eedaflegging richt de nieuwe koning zich kort tot het volk.
    De eiken zetel is bekleed met paars fluweel en werd twee weken geleden uit de kelder van het parlement gehaald om opnieuw met bladgoud belegd te worden. De troon was al een gerestaureerd voor de eedaflegging van Albert II in 1993.
    De traditie wil dat Filip in de kamer wordt geïntroduceerd door de roeper. Dat is Michel Van Damme, een bode van de Kamer. Twintig jaar geleden kondigde hij ook Albert II aan.
    De Koninklijke Muziekkapel verzorgt de muzikale inkleding en speelt na de eedaflegging zowel het nationale volkslied als de Europese hymne.
    Na de eedaflegging worden er in het Jubelpark 101 kanonschoten afgevuurd. Om de dertig seconden één. Deze traditie is gebaseerd op een decreet van Napoleon uit 1804. Drie stuks artillerie staan klaar. Het zijn houwitsers van Franse makelij met een kaliber van 105 mm.
    Na de eedaflegging en de toespraak tekent het koningspaar het Gulden boek. Koning Filip en prinses Mathilde verlaten het Paleis der Naties in een Mercedes 600 Landaulet en rijden terug naar het koninklijk paleis waar ze het volk vanop het balkon zullen begroeten.

Комментарии •