Om det vore min verksamhet så hade jag tänkt som du att jag hade velat tjäna ihop tillräckligt för att täcka utgifterna. Jag vill få råd med en rimlig ledig tid för att umgås med familj och ha en hobby. Mer än så behöver jag inte eftersom jag skulle se gårdsbruket mest som en rekreationel verksamhet där jag skapar eget värde i form utav lycka, utveckling, ro och rörelse. Jag skulle försöka fokusera på att göra sågverket trivsamt och utvecklande så som ni gör men öven med fikabjudningar, studiebesök mm. Skogsarbetet skulle jag njuta av genom varm choklad med en obligatorisk lägereld och njuta en stund i tystnad för att lyssna på fåglarna och titta på träd, ett mer uppfriskande träningspass för kropp och själ finns ju inte. Ja allt detta skulle ersätta kostnader som tex gymkort, uteliv/alkohol, shopping, massage, fysioterapi, psykoterapi, blodtrycksmedicin etc. Att prata om pengar gör att man förlorar pengar, prata om verlsamhetsförbättringar så kommer pengarna av sig själv (efter en viss grundnivå). Tack för en fantastisk kanal, ni är idoler.
Ja, det gäller att veta vad som verkligen betyder något för en själv. Det blir lätta att vi får saker påklistrat på oss från alla runtomkring och som gör att vi tror att vi behöver så mycket mer än vi behöver egentligen. För vår del använder vi oss av beslutsramverket Holistic Management för hitta det som verkligen är viktigt för oss, och det har gjort att vi skaffat ett bandsågverk bland annat. Det viktiga är inte att få bästa effektivtet eller optimal avkastning, utan tillräckligt för att det vi ska må gott och trivas. Är målet att kunna sälja en tjänst på att såga virke gäller det att vara så priseffektiv och värdeskapande att det känns bra för den som köper tjänsten också, så att det blir en win-win. Om det tar mig två timmar att såga till ett timpris som andra har för en timme gör det inget, så länge jag är nöjd och har tillräckligt med intäkter.
Att konkurera med bygghandeln är svårt. Men de som håller på med kulturhus är säker intresserade. Där är en bräda 25mm 1" och 2" är 50 mm och inte dessa moderna mått. Tänk på att virket krymper när det torkar. Torr bräda skall ha rätt mått
Hej, jag sågar och hyvlar själv med woodmizer maskiner och ligger mellan 35-10 procent under bygghandeln . Då går det ihop och man kan ta ut en liten lön. Sen är det långa ledtider och man är orolig för dyra reparationer. Just nu är marknaden död på grund av orsaker men kommer givetvis att hämta sig så småningom. Bara att försöka rida ut stormen. Lycka till.
@@sundhult Hej Sundhultarn! Jag säljer virket mer eller mindre osorterat, man gör en viss sortering när man plockar ner torra stabbar och en sortering efter hyvling. Sen blir det som vanligt att kunden sorterar i virkesfacket men är det inte så mycket att välja på i facket så går det mästa åt. Det gäller att hålla ned timmer priset så gått det går. Högsta kvaliteten på timret köper jag inte mest för att jag inte kan lagra virket bra och ej heller har stål till hyveln ännu.
Tänk på att du säljer osorterat! 20-30% över bygghandelpriserna kan vara ett utgångspris. Vissa av dina brädor kommer att vara av så hög kvalité att de är nästan omöjliga att få tag på för en privatperson. :)
En fundering. Kapitalkostnaden kan väl ofta bli betungande om man låter tiden löpa iväg. Som närbo har man ofta nytta just av närheten och flexibiliteten, och kanske även en sparad slant för att kunna investera, typ som förr gjordes i maskinsamverkan/ekonomisk förening. Numera Crowdfunding som då kan resultera i en liten rabatt vid köp av produkterna. Kan det även resultera i högre arbetsplats-säkerhet genom en möjlighet till större investering är det inte att förglömma.
Frågan är hur många olika ekonomiska föreningar och hur mycket samägda saker du skall investera i? Jag kan tycka att det finns en poäng att istället lägga pengar att köpa tjänster av varandra. Det blir en lättare ansvarsfördelning och lättare att utveckla verksamheten och kompletterande investeringar. Någon form av Crowdfunding kan vara intressant för att få in kapital, oavsett så gäller det att kalkylen håller över tid oavsett.
Du måste nog följa vad de bygghandeln tar för likvärdigt virke. Däremot som någon skrev tidigare specialsortiment där går det att ta mer betalt. Det som ger dig en rimlig inkomst och kunden finner rimligt är rätt, men svårt att uppnå.
Vi ser det så här: Priset i bygghandeln är indikation som är bra att använda när du gör din kalkyl för det virke du tänker dig sälja. Framförallt att räkna så du får rimligt (tillräckligt) betalt för den tid du lägger ned. Sedan måste du fundera om produkten är jämförbar, vilka skillnaderna är och se om ditt slutpris känns rimligt och om den produkt du levererar är något som folk vill ha. Sedan kan du sätta ditt pris, efter att du värdesatt din tid och din produkt.
Visst är det smart att hyvla så att sågningen inte behöver vara så exakt? Utmaningen är kanske mer att möta hållfastklassifiseringen för reglar exempelvis.
Sågar mina brädor 28 mm tjocka. Bygghandels brädor var nog 25 mm innan hyvling. Har ingen kostnad för torkning eller lagerhållning, eftersom köparen beställer storleken innan jag hugger... Det blir alltid virke över till eget snickrande, men har bara det som liten hobbyverksamhet. Det tar tid att såga utan hydraulik. OBS säg inget till Svantesson.
@@kjellsvensson9190: Jo, Svantesson vet vad vi gör. Det är viktigt att visa att det går att driva företag på landsbygden, annars tror folk att allt behöver ligga i stan.
Titta i er skogsägarplan där framgår vilka träd som är bäst lämpade med hänsyn till markens förutsättningar. Blandskog är kanske inte det optimala om det gäller att maximera volym.
Nja.. Där är vi mer källkritiska och tänker på vem som upprättar en skogsbruksplan och vad syftet är för den parten. Ska vi vara helt ärliga har skogsbruket drivits under mycket lång tid att få billig råvara till industrin, och det kortsiktigt. Det har gjort att idag är det mycket externa resurser (mycket energi) som tillförs utifrån. Det går alldeles säkert att förändra skötsel och låta naturen själv tillföra den energin genom fotosyntesen. Det samtidigt som skogen blir mer motståndskraftig om ekosystemet får självreglera. Det är det som vi ser hos våra djur, att när vi sköter om markerna annorlunda och imiterar de naturliga processerna får vi en bättre utväxling.
När jag handlar hos mitt lokala sågverk köper jag ett virke som är ohyvlat,kanske inte alltid perfekt i mått samt naturligt torkat utomhus på en virkesgård.Men detta känns mycket bättre att köpa än på de stora byggvaruhusen.Att priset är hälften av vad bygghandeln tar gör inte det hela sämre.Kanske du skulle ligga någonstans mittemellan,låt oss säga 75-80 % av handelns pris tycker jag kan låta rimligt.👍
Först och främst ska kostnaderna ha täckning. Naturligt torkat är ju ingen nackdel, eller? Jag skulle också vilja påstå att när jag själv köpt det billigaste virket på byggvaruhus är det varit rätt dålig kvalité ur många aspekter. Mest irriterande hur vridet det brukar vara. Man får leta en del för att få ihop något bra.
Om det vore min verksamhet så hade jag tänkt som du att jag hade velat tjäna ihop tillräckligt för att täcka utgifterna.
Jag vill få råd med en rimlig ledig tid för att umgås med familj och ha en hobby. Mer än så behöver jag inte eftersom jag skulle se gårdsbruket mest som en rekreationel verksamhet där jag skapar eget värde i form utav lycka, utveckling, ro och rörelse. Jag skulle försöka fokusera på att göra sågverket trivsamt och utvecklande så som ni gör men öven med fikabjudningar, studiebesök mm. Skogsarbetet skulle jag njuta av genom varm choklad med en obligatorisk lägereld och njuta en stund i tystnad för att lyssna på fåglarna och titta på träd, ett mer uppfriskande träningspass för kropp och själ finns ju inte.
Ja allt detta skulle ersätta kostnader som tex gymkort, uteliv/alkohol, shopping, massage, fysioterapi, psykoterapi, blodtrycksmedicin etc.
Att prata om pengar gör att man förlorar pengar, prata om verlsamhetsförbättringar så kommer pengarna av sig själv (efter en viss grundnivå). Tack för en fantastisk kanal, ni är idoler.
Ja, det gäller att veta vad som verkligen betyder något för en själv. Det blir lätta att vi får saker påklistrat på oss från alla runtomkring och som gör att vi tror att vi behöver så mycket mer än vi behöver egentligen.
För vår del använder vi oss av beslutsramverket Holistic Management för hitta det som verkligen är viktigt för oss, och det har gjort att vi skaffat ett bandsågverk bland annat.
Det viktiga är inte att få bästa effektivtet eller optimal avkastning, utan tillräckligt för att det vi ska må gott och trivas.
Är målet att kunna sälja en tjänst på att såga virke gäller det att vara så priseffektiv och värdeskapande att det känns bra för den som köper tjänsten också, så att det blir en win-win.
Om det tar mig två timmar att såga till ett timpris som andra har för en timme gör det inget, så länge jag är nöjd och har tillräckligt med intäkter.
Att konkurera med bygghandeln är svårt. Men de som håller på med kulturhus är säker intresserade. Där är en bräda 25mm 1" och 2" är 50 mm och inte dessa moderna mått. Tänk på att virket krymper när det torkar. Torr bräda skall ha rätt mått
Vad brukar du såga för dimensioner, och vad räknar du för krympning vid torkning?
Hej, jag sågar och hyvlar själv med woodmizer maskiner och ligger mellan 35-10 procent under bygghandeln . Då går det ihop och man kan ta ut en liten lön. Sen är det långa ledtider och man är orolig för dyra reparationer. Just nu är marknaden död på grund av orsaker men kommer givetvis att hämta sig så småningom. Bara att försöka rida ut stormen. Lycka till.
Hur kommer det sig att du lägger dig så långt under?
Säljer du en sämre produkt än vad de levererar i bygghandeln?
@@sundhult Hej Sundhultarn! Jag säljer virket mer eller mindre osorterat, man gör en viss sortering när man plockar ner torra stabbar och en sortering efter hyvling. Sen blir det som vanligt att kunden sorterar i virkesfacket men är det inte så mycket att välja på i facket så går det mästa åt. Det gäller att hålla ned timmer priset så gått det går. Högsta kvaliteten på timret köper jag inte mest för att jag inte kan lagra virket bra och ej heller har stål till hyveln ännu.
Flott video og en suveren tankemåte som flere bønder burde gjøre 😊
Tack!
Du får dela vidare så fler kan inspireras om du tycker det är bra.
Tänk på att du säljer osorterat! 20-30% över bygghandelpriserna kan vara ett utgångspris. Vissa av dina brädor kommer att vara av så hög kvalité att de är nästan omöjliga att få tag på för en privatperson. :)
Berätta mer på vad du tänker med osorterat.
Det är inte utsorterat fina kvaliteter, dvs kvistfritt, kvartsågat etc. @@sundhult I bygghandeln vet du att alla plankor är av jämn och låg kvalitet.
En fundering. Kapitalkostnaden kan väl ofta bli betungande om man låter tiden löpa iväg. Som närbo har man ofta nytta just av närheten och flexibiliteten, och kanske även en sparad slant för att kunna investera, typ som förr gjordes i maskinsamverkan/ekonomisk förening. Numera Crowdfunding som då kan resultera i en liten rabatt vid köp av produkterna.
Kan det även resultera i högre arbetsplats-säkerhet genom en möjlighet till större investering är det inte att förglömma.
Frågan är hur många olika ekonomiska föreningar och hur mycket samägda saker du skall investera i?
Jag kan tycka att det finns en poäng att istället lägga pengar att köpa tjänster av varandra.
Det blir en lättare ansvarsfördelning och lättare att utveckla verksamheten och kompletterande investeringar.
Någon form av Crowdfunding kan vara intressant för att få in kapital, oavsett så gäller det att kalkylen håller över tid oavsett.
Du måste nog följa vad de bygghandeln tar för likvärdigt virke. Däremot som någon skrev tidigare specialsortiment där går det att ta mer betalt. Det som ger dig en rimlig inkomst och kunden finner rimligt är rätt, men svårt att uppnå.
Vi ser det så här:
Priset i bygghandeln är indikation som är bra att använda när du gör din kalkyl för det virke du tänker dig sälja. Framförallt att räkna så du får rimligt (tillräckligt) betalt för den tid du lägger ned.
Sedan måste du fundera om produkten är jämförbar, vilka skillnaderna är och se om ditt slutpris känns rimligt och om den produkt du levererar är något som folk vill ha.
Sedan kan du sätta ditt pris, efter att du värdesatt din tid och din produkt.
Tänk också på köparen. Pris bygghandel 6000kr/m3 torkat, måttexakt, hyvlat. Så mitt pris är 2000kr/m3
Visst är det smart att hyvla så att sågningen inte behöver vara så exakt?
Utmaningen är kanske mer att möta hållfastklassifiseringen för reglar exempelvis.
Sågar mina brädor 28 mm tjocka. Bygghandels brädor var nog 25 mm innan hyvling. Har ingen kostnad för torkning eller lagerhållning, eftersom köparen beställer storleken innan jag hugger... Det blir alltid virke över till eget snickrande, men har bara det som liten hobbyverksamhet. Det tar tid att såga utan hydraulik. OBS säg inget till Svantesson.
@@kjellsvensson9190:
Jo, Svantesson vet vad vi gör.
Det är viktigt att visa att det går att driva företag på landsbygden, annars tror folk att allt behöver ligga i stan.
Titta i er skogsägarplan där framgår vilka träd som är bäst lämpade med hänsyn till markens förutsättningar. Blandskog är kanske inte det optimala om det gäller att maximera volym.
Nja..
Där är vi mer källkritiska och tänker på vem som upprättar en skogsbruksplan och vad syftet är för den parten.
Ska vi vara helt ärliga har skogsbruket drivits under mycket lång tid att få billig råvara till industrin, och det kortsiktigt.
Det har gjort att idag är det mycket externa resurser (mycket energi) som tillförs utifrån. Det går alldeles säkert att förändra skötsel och låta naturen själv tillföra den energin genom fotosyntesen.
Det samtidigt som skogen blir mer motståndskraftig om ekosystemet får självreglera.
Det är det som vi ser hos våra djur, att när vi sköter om markerna annorlunda och imiterar de naturliga processerna får vi en bättre utväxling.
Menar du att det blir bästa virket om du varken planterar röjer eller gallrar i din skog? Och låter vindfällen ligga. Skogen ska sköta sig själv?
Om du får x kr en stock till ett sågverk ta det + vad du för kostnader sågning .såga gärna Special då har du lättare att ta ut kostnaderna
Bara höja priset för varje gång tills det blir för svårt att sälja :D
Det är helt klart en modell.
Hoppas ni hittar en gyllne medelväg att ta betalt. Ha det Bra.
Tack så mycket.
Lagom är bäst. :)
2/3 av priset på byggvarehandlen.
Varför då?
@@sundhult anmars kan man lika godt handle i butikk.
@@95tt
Varför ska du betala lägre pris för något som högst troligt är bättre?
@@sundhult klarer du å laga dom på exakta måtte som på bygghandlaren uten hyvel ?
När jag handlar hos mitt lokala sågverk köper jag ett virke som är ohyvlat,kanske inte alltid perfekt i mått samt naturligt torkat utomhus på en virkesgård.Men detta känns mycket bättre att köpa än på de stora byggvaruhusen.Att priset är hälften av vad bygghandeln tar gör inte det hela sämre.Kanske du skulle ligga någonstans mittemellan,låt oss säga 75-80 % av handelns pris tycker jag kan låta rimligt.👍
Först och främst ska kostnaderna ha täckning.
Naturligt torkat är ju ingen nackdel, eller?
Jag skulle också vilja påstå att när jag själv köpt det billigaste virket på byggvaruhus är det varit rätt dålig kvalité ur många aspekter. Mest irriterande hur vridet det brukar vara. Man får leta en del för att få ihop något bra.
Hugger du träd av bra kvalitet så ta 50% mer än bygghandeln.
Det får vi försöka med.
Tyvärr blev det hela lite ”tjatigt” men ändå begripligt. I övrigt inga kommentarer.
Härligt att det var så intressant att du såg hela filmen!