TESTAR 160W SOLPANEL FRÅN JULA - SVERIGES BILLIGASTE ?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 ноя 2024

Комментарии • 665

  • @Urbizzo
    @Urbizzo 3 года назад +6

    När du mäter hur mycket panelerna ger - så måste du också ha en belastning - Om du mäter strömmen som går till batterierna sjunker strömmen om batterierna är nästan färdigladdade. Så om du vill mäta hur mycket effekt panelen ger, ska du alltså ha en belastning - eller ha urladdade batterier. - En annan sak är hur vinkeln är till solen. Panelen ger max när vinkeln till solen är nittio grader - rät vinkel. Men jorden snurrar och läget ändras. Och på vintern har vi här i norden ett molntäcke som ligger konstant under lång tid. och då ger panelen bara ett par enstaka Watt. (jag har nyligen varit och kört igång en solpanel). (du var också överraskad att spänningen inte var högre - men det är strömmen som ska öka med belastningen - spänningen ska vara i nivå med batteriet, bara lite över. Är panelen bra har den lågt inre motstånd). På vintern står solen lägre, och det blir svårt jämföra med sommarsolen. Det beror på hur panelen är monterad. (och utan snö). Och på vintern har vi här i norden ett molntäcke som ligger konstant under lång tid. och då ger panelen bara enstaka Watt.

  • @MrMatsholst
    @MrMatsholst 3 года назад +49

    Mycket intressant video ! Du visar och förklarar så himla bra i allt du gör . 😎👌

  • @j.qmentor3844
    @j.qmentor3844 3 года назад +4

    Fantastiskt bra kanal. Tack för delningen av dina kunskaper. Är verkligen imponerad av ditt sätt att förklara, mycket pedagogiskt

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад

      Tack själv! Bara trevligt att kunna dela med sig 😁😉

  • @edutite
    @edutite 8 месяцев назад +2

    Tusen takk for at du tok tid å lage den video , jeg tanket å kjøpe akkurat den oss Jula,de va perfekt å se hva andre si , og spesielt enig med deg at den som vil forstå kan forstå, jeg er spansk bo i Norge og forstå deg godt 🤗 du også snakke sakte kanskje 👌👍takk igjen

  • @larsjonsson7881
    @larsjonsson7881 3 года назад +9

    Tack för ett trevligt och lärorikt inslag Rickard! Du har ett bra ton och delar mycket av kunskap till oss som tittar!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад

      Tack skall du ha Lars det var trevligt att höra 🤝😁

  • @Sven-IngeLarsson
    @Sven-IngeLarsson 9 месяцев назад +1

    Hej Rickard . Vilken så superbra video du gör med tydlighet och perfektion , blev så inspirerad att jag var tvungen att prenumerera av dej .
    Jobbat som elektriker i ca 49 år snart .Orsaken att jag hittade din video var att jag haft uppdrag med 2 st reservelverk till privata hus på landet . Bland annat ett av fabrikatet Dual . Det har varit en hel del att reda ut , främst av el inkoppling mm . Det har varit olika diskussioner om aggregaten haft inbyggda jordfelsbrytare/ relä mm . Om dom går att använda till TNC och/eller TNS , ( 4 eller 5 ledarsystem) . Tittade även på ditt Jula solpanel test .
    Har varit på en del solpanelinstallationer på villor mm och även till båt och 12V system . Mycket lärorikt fast jag arbetet med detta i många år .Man blir aldrig för att lära sej nytt eller en bekräftelse att man gjort på rätt/bra sätt .

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  9 месяцев назад +1

      Kul att du tycker det, tack skall du ha 🤝😃 Ja det är intressant med el och solpaneler. Tack för din prenumeration!!

  • @GDSmedPatrik
    @GDSmedPatrik 3 года назад +13

    Mycket bra och intressant video. Lugn, tydlig och pedagogisk. Jag får försöka ta efter där. 😊👍🏻

  • @inber
    @inber 2 года назад +19

    Kul projekt!
    En liten randanmärkning: Om du tar ut hög effekt ur batterierna så ska plus och minus in/ut inte ligga på samma batteri i batteripacken. Vad jag kan se på filmen så har du gjort så. Spänningsfallet i kablarna kommer innebära att du drar ur mest ur det batteri som kablarna sitter på. Lägg istället plus och minus "diagonalt", dvs koppla plus på batteri 1 och minus på batteri 4 (eller tvärtom), om du har fyra batterier.
    Din inverter drar väldigt mycket ström i tomgångsläge, kan jag tycka. Din formel för hur länge batterierna håller (11 dygn) är inte helt korrekt, för du förstör batterierna om tömmer batterierna helt. Du kan alltså inte ta ut 95 Ah ur ett 95 Ah batteri. Man bör inte ladda ur dem mer än 50 %, så i praktiken blir det ca hälften - 5,5 dygn.

    • @thesims8586
      @thesims8586 2 года назад

      för en som inget kan men lär sig, om du har 4 batterier,förklara hur jag ska koppla ihop alla . jag förstår Plus på batteri 1 och minus på batteri 4. men de andra?vart sätter jag plus från batteri 1? till plus på batteri 2?

    • @LennyLindell
      @LennyLindell Год назад +1

      @@thesims8586 diagonalt 2-3 sen tillbacka

  • @TheSuperKnug
    @TheSuperKnug 2 года назад +4

    Helt underbar video! Tack för det lugna och pedagogiska upplägget!

  • @FredricLindberg
    @FredricLindberg 3 года назад +5

    Spänning på ett batteri säger inte något om batteriets skick, inte heller en batteritestare.. De batterier jag slängde här om veckan såg ut som nya, men levt 8 år i min segelbåt och klarar säkert både spännings och last-test. Däremot har dom väldigt begränsad kapacitet kvar efter att ha laddats från fullt till tomt (alltså 50 % som är tomt när man pratar bly-syra). När jag bytte till nya så kunde jag klara en helg utan problem utan att ladda, medans med de gamla batterierna klarade ett dygn innan dom var farligt låga på energi.. Det du borde göra är att ladda dom till fullt, sen lägga en last som drar en konstant ström. Och avbryta när batteriet närmar sig en viss spänning för att se om du har kapacitet kvar i batteriet.
    Dom där batterierna klarar säkert att ge startström och starta "grejer", men för ett solcellsprojekt är dom betydligt sämre om skicket är som jag misstänker. Förmodligen suttit i en båt, husbil eller liknande. Och ser därför nya ut.

  • @emilia1520
    @emilia1520 3 года назад +3

    Vilken härlig video! Riktigt inspirerande. Har ju själv tänkt göra något liknande projekt på mindre skala, men det är lite svårt när man bor på lägenhet i stad. Glad att jag rekommenderades denna video i alla fall. Kommer definitivt referera tillbaka som referenspunkt när jag väl kommer till skott. :)

  • @ljusboll
    @ljusboll 3 года назад +10

    Fin video! Bra där! Angående effekten så kan det vara så att ju varmare panelen blir, ju mindre effekt får du ut från den. Just därför kan en svalare dag med mycket sol ge mer effekt också.

  • @lennartpersson7653
    @lennartpersson7653 3 года назад +4

    Det var ju en imponerande installation med rejäl batteripack till en regulator som redan är maxad med 160 w! Jag köpte också paketet och man får betrakta det som ett steg över ren leksak. Det laddar faktiskt batteriet men med 160 watt max kan man ju inte räkna någon större kontinuerlig last 24/7. Men som backup eller någon timmes uttag per dygn går det bra. Det som förvånade var att den inte likt majoriteten av billig importerad elektronik fungerade som störsändare över ett brett frekvensspektrum. Jag kunde använda/driva min kortvågsradio samtidigt som panelen laddade batteriet. Det får man ju se som ett stort plus i kanten, men den har ju varken inverter eller optimerare inbyggt och därmed mindre risk för bredbandigt strörningsbrus.

  • @gorper99
    @gorper99 3 года назад +46

    Om man ska ha full effekt måste det vara en bättre regulator (MPPT). Panelen ger en spänning på ca 20V x 7.5A=150W. En MPPT kan utnyttja hela spänningen och ladda batteriet mycket bättre.

    • @dieselmats
      @dieselmats 3 года назад +5

      Stämmer. Den regulator som Rickard använder är tydligen en enklare modell som kopplar panelen direkt till batteriet. Detta betyder att panelen endast kan ge samma spänning som batteriet.
      En mer avancerad regulator pulsar strömmen från panelen, då hålls panelspänningen på en mer idealisk nivå.

    • @leiflillandt1488
      @leiflillandt1488 3 года назад

      @@dieselmats Är det nu precis som du säger?
      De MPPT regulatorer som jag har tittat på tar emot spänningen i ett bestämt intervall, olika för olika modeller, och kan leverera olika spänningar till batterier, t ex till endera 12 eller 24 volts batterier.
      Ett 12 volts batteri vill man ladda med 14,4 volt, så det är det som levereras.
      Eftersom en cell ger 0,5 volt och panelen har 36 celler (rutor!) så blir det 18 volt, vilket inte heller riktigt stämmer då det delvis beror på cellernas temperatur.
      Det som Rickard ger är en rätt bra grund att utgå ifrån, sedan får man googla, och då lär man sig en del om detaljer.
      Sedan är det tyvärr så att enligt lagar får man inte koppla ihop kablarna, inte ens koppla ihop kontakter, om man inte har behörighet och företaget som man jobbar för har behörigt tillstånd... Däremot får vem som helst montera panelerna på plats.
      Myndigheterna har väl inte räknat med att det kommer att finnas utförliga instruktioner på RUclips?! 😁

    • @hansisraelson7032
      @hansisraelson7032 2 года назад

      De hävdar ju att regulatorn har pulsbreddsmodulering, eller hur. Det stämmer också enligt min test. Jag har samma panel och regulator på min plåtis husbil.
      Samma spänning som batteriet skriver du. Hur får du då en laddning.

  • @Amadeus1999
    @Amadeus1999 3 года назад +11

    Vilket roligt och intressant projekt! Ska följas upp😄 Ang solcellernas spänning, den blir lägre när man lägger på last, kopplar du ur solcellerna från regulatorn och mäter igen är spänningen garanterat högre😊

  •  3 года назад +20

    Det finns ett bättre sätt att parallell-koppla många batterier. Plus-kabeln bör gå till ena änden av slingan och minus-kabeln till den andra. På så sätt får varje batteri ungefär samma spänning. Som din koppling ser ut nu, Rickard, kommer det sista batteriet i slingan få något lägre spänning än det första, vilket betyder att de blir olika mycket laddade, vilket i förlängningen sliter olika mycket på dem. Ytterligare en liten "korrigering". Det du kallar ampere-mätare (den lilla mojängen som ligger i serie med minus-kabeln) är egentligen ett mycket låg-ohmigt motstånd och det man mäter är det spänningsfall detta lilla motstånd orsakar. Detta "översätts" sedan till ampere av visarinstrumentet.

    • @lag_profil
      @lag_profil 2 года назад

      Jag fick scrolla alldeles för långt för det här svaret. Du har helt rätt angående att sprida plus- och minusmatning över batteribanken.

  • @SweDennis
    @SweDennis 3 года назад +16

    Älskar lugnet, pedagogiken, och varsamheten med orden i allt på denna kanal. Förrutom innehållet då, givetvis. :-D

  • @fmostream
    @fmostream 3 года назад +2

    Köpte precis panelen å kopplade in i husvagnen ☀️ för att köra offgrid ibland! Intressant å följa dit projekt! Ska själv släppa video på hur jag gjort 😃 ser några förbättringar jag kan göra redan . Prenumerera för att följa hur den levererar under höst/vinter!

  • @burken2803
    @burken2803 3 года назад +15

    Väldigt intressant video 😍
    Gärna uppföljning 👌

  • @babblefromthebubble4978
    @babblefromthebubble4978 2 года назад +2

    Vi har PRECIS köpt 10 stycken av dem 160w panel från Jula - till sverige's först startade Jordskepp (Earthship) i Falköpings kommun. Jag måste bygga klart de här 350m2 under de kommande 3 månader, men nångång under den tid kommer en till rapport om vad de går för (10 x panel och batterierna, kopplat i paralell) ;-)

  • @boliljedahl6553
    @boliljedahl6553 3 года назад +11

    Riktigt bra projekt. Intressant att följa upp om hur uteffekten ifrån solcellen ändras i olika ljusförhållanden. Och kom ihåg, "Friskt kopplat hälften brunnet".

  • @jannepekkari7250
    @jannepekkari7250 2 года назад +1

    Du är helt underbar i sättet du gör videos. Informell och lugn så man förstår helt :)

  • @bosabengt
    @bosabengt 3 года назад +4

    Den blåa panelen är polykristallin dvs flera olika kristaller. Den svarta är monokristallin och ska vara en o samma kristall i varje ruta. Den svarta ska vara mer effektiv vid även molnigt väder o endast dagsljus. 😊

    • @lloydandersson7226
      @lloydandersson7226 2 года назад

      Har svarta 100w ....tror jag köpte regulatorn på trknikmagasinet betala runt 1700

  • @martinlandhage6335
    @martinlandhage6335 3 года назад +1

    Byggde ett solcelssystem år 2007 med 45- och 50W paneler. Totalt fem paneler ger 5,5A in en solig dag. Molniga dagar under 1A. Har spänning och ampermätare (analoga) från panelerna. Totalt 180Ah batteri. Omformare på 1kW dom är VÄLDIGT känslig på inspänningen. Kan köra kylskåp i ca 4 dagar an solig vecka (om det inte går på nätterna).

  • @svantelarvig
    @svantelarvig 3 года назад +5

    Jag kommenterar aldrig men måste ändå. Riktigt intressant, inspirerande och lärorikt. Blir en sub!
    Bra jobbat!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Så trevligt att du tyckte om det! Tack skall du ha och välkommen till min kanal👍🏻😁

    • @erikhertz417
      @erikhertz417 3 года назад +1

      Eftersom solpanelen får mer solstrålning när det är klart och kallt kommer den att bli varmare än när det är varm och fuktig luft. Hur resistansen i solpanelen ändrar sig beror på om den har positiv eller negativ temperaturkoefficient. Eftersom solpanelen är tänkt att bli varm har man säkert tagit höjd för detta.

  • @bennyguatavaaon55
    @bennyguatavaaon55 3 года назад +7

    Jäkla bra video som vanligt Rickard. Mycket intressant. Ser fram emot att se mer hur det fungerar längre fram. Ha de skönt i värmen.

  • @kirenesmoht
    @kirenesmoht 2 года назад +3

    Tak her fra Danmark for en vældig informativ video - tur at jeg hittat din kanal - du har en god måde at forklare på :o) 👍👍👍

  • @TheUffelpuff
    @TheUffelpuff 3 года назад +2

    120A på 12V sidan räcker ju typ till 5A ungefär på 230 sidan om invertern vet inte vad har för verningsgrad men gissa på 80%. Så borde ändå kunna plocka 1000w.
    Men skulle inte avsäkra 12v sidan med mer än max 240-260A om invertern är en 2000W inverter .

  • @sussijensen6977
    @sussijensen6977 3 года назад +3

    Hejsa fra Danmark 🌞 Rickard
    Lige ud så alle kan forstå det skønt .
    Spændende jeg tænker på at du er noget heldig med de batterier for de er jo så dyre 👍
    Venter på næste film 💚🌎🌈💃

  • @vifgull
    @vifgull 3 года назад +1

    Jag har kommit underfund med en sak i livet, Du och jag måste vara rätt lika. =) Ni gör bara filmer som är intressanta för mig och många andra. Hade jag haft en Husbil så hade du fått filmat installationen på den. God kar du! Älskar din kanal och din personlighet. Pedagog och enkelt förklarat så alla kan förstå och bli intresserade. Bra jobbat! Respekt till dig Rickard och tack för alla dina fina filmer. Mega intressant.

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Det är vi kanske 😉 Riktigt kul att fu gillar mit jobb och att du följer min kanal, tack skall du ha 👍🏻😁

  • @GlennRobert71
    @GlennRobert71 3 года назад +11

    Venter med spenning på neste video i dette prosjektet! :) Takk for super video!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +3

      Bara trevligt att du tyckte om det 😁 Kommer snart

  • @mikaeljonsson306
    @mikaeljonsson306 Год назад

    Mycket tydliga och förståeliga instruktionerfrån dig, Rickard! När jag öppnade min solpanel från förpackningen ( inte Julas, men samma avisolerade trådar) inomhus. Jag satte omedelbart på en sockerbit för att inte trådarna skulle kortsluta. Gillar dina videor och din dialekt. Ganska lik min Kristianstadsdialekt.

  • @lassehellgren5931
    @lassehellgren5931 3 года назад +2

    Hej Rickard, vill bara påpeka att då Du mäter panelspänningen så måste Du plocka ur t.ex. + - kabeln ur regulatorn för att se hur mycket panelen ger.
    Den blir nerdraget till ungefär batterispänningen när den är inkopplad.
    Hälsn.
    Lasse H

  • @Joh-gy5cf
    @Joh-gy5cf 3 года назад +5

    Jag har denna panelen från Jula och har använt den nu i sommar. Under optimala dagar så får jag ut max 130W. Använder den med en mppt-regulator.

    • @mr1martin1
      @mr1martin1 3 года назад

      Kör du då med 12V, eller seriekopplat tex 24 eller 48V? Kanske har du bara 1 panel?

  • @hansfranson6570
    @hansfranson6570 3 года назад +2

    Kanon! Och pedagogiskt. Tack👍
    Tänkt länge på solpanel, så drar till Jula.

  • @robertmosen6126
    @robertmosen6126 2 года назад

    Väldigt informativt och enkelt förklarat.

  • @TickTaC2
    @TickTaC2 3 года назад +2

    Ett tips (notis). Solcellen ger högre spänning direkt ut när panelen inte är inkopplad i regulatorn. :) Själv kör jag 110W paneler på segelbåten med en bank på 220Ah och klarar att driva allt jag behöver. Även kylen såklart. Jag kör med en MPPT Reg från Naps. Snart uppgraderar jag till Litiumbatterier. Bra video för övrigt 👍

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Tack för info 👍 Det blir nog en avsevärd förbättring med Lithium 😁

  • @johanvirebrand7196
    @johanvirebrand7196 3 года назад +1

    Du är grym på att göra videos! Jag brukar inte kunna se på RUclips-videos som är över 20 minuter, men hade inga problem att kolla på 1 timme i streck! Väldigt pedagogisk och saklig!
    Att det dessutom var ett väldigt spännande projekt gjorde det extra intressant förstås! Funderar själv på att införskaffa solpaneler till sommarstugan. Det verkar som Jula's panaler är utomordentligt bra. Nu gav dom ju inte full effekt, men det är nog så som du säger, att de ger mer på en solig vinterdag. Dessutom hade de nog gett ytterligare lite om den varit monterad helt vågrätt samt solen stått högst upp på himlen, minst "effektförlust" i solstrålarna då ;)
    Ska bli spännande att se dig följa upp detta projektet!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Det var minsann kul att höra, tack skall du ha 😉😁
      Dom är säkert väldigt bra även om det inte är billigast Watt/Krona men så är dom väldigt lättåtkomna.
      Det blir uppföljare ganska snart.

  • @pejov74
    @pejov74 3 года назад +5

    Bra info om installationsprojekt för solpaneler. Har samma panel från Jula som jag kommer göra något liknande projekt med. När du parallellkopplar batterier, är det viktigt att inte plocka ut spänningen från samma batteri, utan man skall plocka ut plus från det första batteriet och minus från det sista batteriet i parallellkopplingen. Detta har med att lägga en jämn förbrukning/laddning över alla batterier, som det är nu så kommer det bli en ojämn belastning/slitage på första och sista batteriet.

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +5

      Så bra att du tycker det, tack skall du ha 😉 Det var en av dom sakerna som jag tänkte säga i filmen men som jag desvärre glömde, jag har hört detta förr och är inte alls enig i det resonemanget. Eftersom kablarna mellan batterierna inte har något motstånd så anser jag att det absolut inte har någon som helst betydelse var jag kopplar på uttaget, även om kabeln är tillsynes ansluten på det ena batteriets pol så är den i själva verket ansluten till samtliga poler. Om jag kommer på hur man skulle kunna bevisa detta så skall jag försöka få till en video där jag demonstrerar detta 👍😁

    • @pejov74
      @pejov74 3 года назад

      @@RickardsGarage Bra resonemang och jag kan hålla med om att korta kablage inte borde var något problem. Men elektroner är lata och tar den väg med minst motstånd. Även om kablagen är korta, så har dom ju ett inre motstånd även om det är svårt att mäta upp med enklare multimeter. Det hade ju varit intressant och se om det verkligen spelar någon roll, hur man kopplar in uttaget av polerna från batterierna. skulle man kunna mäta resistansen från minuspolen på batteri 1 till minuspolen på batteri 4 och se vad du har i motstånd till exempel (koppla ur allt annat först bara), eller spänningen över batteri 1 och 4 när allt är inkopplat med en bra voltmeter som mäter några decimaler och se om man får samma värde. Här är en länk som beskriver det jag menade från början med inkopplingen caravanchronicles.com/guides/how-to-connect-two-batteries-in-parallel/

    • @mcg6762
      @mcg6762 3 года назад

      @@RickardsGarage Det har betydelse vid högre belastningar eftersom alla kablar har en viss resistans även om den kan vara väldigt låg för grova ledare. Drar man säg 50A eller mer från batterierna så får man ett spänningsfall över kabeln som kan ha betydelse.

  • @bjornz8178
    @bjornz8178 2 года назад

    Mycket intressant och bra video om hur man gör bra förklarat så även jag kan förstå utan änns ha börjat ännu med min lilla panel på husvagnen.... detta är nu tilllagt som en prenumerant tack för bra INFO.

  • @anderslarsson8950
    @anderslarsson8950 3 года назад +1

    Kanonintressant avsnitt!! Tack!👍

  • @hawk_7000
    @hawk_7000 3 года назад +3

    Mycket intressant! Vad gäller effekten den ger så skulle jag tänka mig att det är värt att justera hur själva panelen är vinklad för att se vilken skillnad det gör.

  • @getberget
    @getberget 3 года назад +5

    Riktigt bra informativ video!! Proffsig installationen

  • @rotstubbe
    @rotstubbe 2 года назад

    Tack för en bra video. Jag ska till med att montera julas lilla solpanel på en flotte med elmotor,har ingen koll alls men med din film känns det överkomligt ,åter igen tack

  • @andersdaun3950
    @andersdaun3950 3 года назад

    Tack så mycket för all info.
    Gillar att du är så ingående :).
    Funderar på att sätta solpaneler på min gamla garage som ej har någon el så man slipper dra 50+m kabel från huset.

  • @chemiconer
    @chemiconer 3 года назад +2

    Roligt att se, just när jag börjat kolla runt på solceller och hur dem fungerar så lägger du upp detta klipp,Toppen timing 😁👍🙏. Tummen upp för dig o din kanal! Alltid mycket intressant att se vad ni pysslar med ✌️🤪. All framtida Lycka! Fortsätt i samma stil! Mvh

    • @patrikbergqvist6988
      @patrikbergqvist6988 2 года назад

      Ett förslag till egen off grid. Det finns speciella kyl och frysar för sol panel energi . Vanliga kyl/frys dränerar batterier alldeles för fort och fungerar inte bra. Varmvatten och spis blir bättre att använda putangas . Lycka till

  • @stefansoder6903
    @stefansoder6903 3 года назад

    Jag har bra koll på el rent teoretiskt men har ändå varit lite orolig över hur jag ska installera solpanel och dra elen på min campingbil. Nu har du helt stillat min oro. Stort tack för en mycket pedagogisk förklaring!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Så bra att det kunde vara till glädje för dig, målet uppnått till fullo 👍🏻😁

  • @snikksnakk4445
    @snikksnakk4445 Год назад

    Takker så mye fra Norge. :) Skal montere på en 1980 hobby campingvogn, og denne videon hjelper meg veldig mye. Fantastisk.

  • @humell03
    @humell03 3 года назад +3

    Tjena Rickard, Såg att du använde dig av en PWM regulator, vilket följer med i paketet, men gör gärna ett test med en MPPT regulator, tror på bättre resultat med en MPPT då den plockar med energi än PWM :)

  • @pjson70
    @pjson70 3 года назад +7

    Grymt intressant! Har sneglat på dom panelerna ett tag när jag varit på Jula, och blev ju inte mindre sugen på at ta hem en :)
    Blir samtidigt lite nyfiken på vad du har i skåpet bakom dig i slutet av videon?
    Ha en fortsatt trevlig kväll och en fin helg!

  • @Blue4U
    @Blue4U 3 года назад +1

    Har från en expert fått veta att verkningsgraden minskar när panelen blir varm - kanske därför högre effekt en solig kall vinterdag än en solig varm sommardag.

  • @johanekeberg3374
    @johanekeberg3374 3 года назад

    Härligt! Spännande.... Vi har det på våra stugor i Halmstad och vi säljer el till kommunen men har aldrig mätt upp detta du gör! Måste göras...

  • @Swemist
    @Swemist 3 года назад +2

    Mycket intressant och det skall bli kul att följa projektet.
    Har själv funderat över varför mindre solcellspaket över lag kostar så mycket.
    Köpte en panel om 100w samt regulator på 20A och det kostade ca 4500kr..(En 300w panel för hustak kan man få för under 2000kr)
    Detta byggdes in i en låda med ett kraftigt batteri och tanken är att kunna driva ett 12v kylskåp (100 liters) på festivaler och liknande men jag har inte testat än live. (pga covididiotin)
    Dock har jag lyckats att koppla allt så att batteriet inte skyddas ifrån urladdning och det är inte bra.
    Blev ett ganska påkostat (och tungt) projekt med dyra komponenter men marknaden erbjuder inget liknande under 40t så jag tyckte att det var roligt att testa.

  • @pepeluposapa8934
    @pepeluposapa8934 3 года назад +3

    Det var roligt att se nya projekt,tack😉

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад

      Tack skall du ha och kul att du gillade det 😁👍

  • @putte2378
    @putte2378 Год назад +1

    Hej, får tacka för den här videon och även när du testar mppt vs det som följer med. Mycket bra info för en nybliven HB ägare.

  • @kjelllindberg6987
    @kjelllindberg6987 3 года назад +1

    Mäta CCA 850 EN vid 25 grader C är nästan meningslöst, det skiljer bara ut bra från urusla batterier inget annat.
    Om man som i ditt fall är intresserad av energimängden som batterierna kan lagra och inte deras startegenskaper på en bilmotor, då behöver man mäta upp deras lagringskapacitet.
    Korrekt sätt att mäta upp blysyrabatterier är att först ladda dom fullt (i ditt fall med AGM batterier till 14,5V och med maximalt 76A strömstyrka...) mäta med C*0,05 last dvs 1/20 av strömmen (19A i ditt fall) tills spänningen över batteripolerna är 10,5V, detta skall göras vid 25 grader C. I teorin så skall det ta 1200 minuter för full kapacitet (20 timmar). Om det bara skulle ta 600 minuter till 10,5V så har du 50% kapacitet. Så har man en konstantströmlast så behöver man bara hålla reda på tiden, och inget annat.
    Att få till konstant ström är "svårt" om man inte har en elektronisk konstantströmlast, vilket få har hemma.
    ELFA har REA på en enklare just nu.www.elfa.se/sv/programmerbar-elektronisk-dc-last-120v-30a-150w-rnd-lab-rnd-320-kel102/p/30126023 men den klarar inte hela effekten så du skulle få mäta under 40 timmar istället vilket kommer att ge ett för högt värde med några procent...
    Den andra varianten är att lasta med en last och ta upp mätningar på strömmen. 5st parallellkopplade 55W H4 (t.ex den hela helljusdelen)/H1/H3 lampor (eller vad man nu har) ger ungefär 23A ström. Om man sedan skriver upp strömmen varje kvart så kan man räkna ut medelströmmen. Avbryt vid 10,5V och ladda upp batterierna till fullt OMDELBART efter avslutat test för att inte minska livslängden allt för mycket.
    Man kan också snabbtesta under 5 timmar (kommer att ge ca 94% av "rätt" värde) istället (78A last i ditt fall, ca 1kW) men då behöver du 20 st 55W lampor med din 390Ah batteribank...
    Du kan givetvis "fuskmäta" med en Schuko energimätare efter din DC/AC omvandlare och ha din AC som last om du vill men då blir resultatet lite svårare att räkna om till verkliga/sanna siffror. Men det kanske duger för dig. Då är det ju bara att ladda batteribanken full sedan köra AC tills batterispänningen är 10,5V och läsa av effekten på energimätaren (390*12=4680Wh grovt sett).

  • @fredriklundblad7420
    @fredriklundblad7420 3 года назад +1

    Intressant video! Har inte sett hela än, men ser lovande ut.
    Ett tips bara, varför inte använda lite handsalva på dina stackars spruckna mekarfingrar. Men allas fingrar blir ju så nuförtiden av all handsprit och mekande.

  • @bthanse
    @bthanse 3 года назад +1

    48:00 55 Amp er vel differansen mellom inn og ut og ikke bare last ? Hvis laderen hadde ladet 5 Amp, og en belastning trekker 5 Amp så hadde den vist 0 Amp ? Tror det meste du kan få ut av panelet er 12 V x 8.89 A = 106.68 Watt pga at strømmen synker når batterispenningen stiger. For å få testet maks så tror jeg du må bruke en 24 Volts pære som kan trekke 10 Amp ? ( Paneldata : 18 V 8,89 A)

  • @FastTcX
    @FastTcX 3 года назад +4

    Mycket bra och intressant, mer sådant. Solcellsmarknaden är flummig och obegriplig, kul med dessa tester.

  • @leifholm1586
    @leifholm1586 3 года назад +7

    Skulle vara intressant att se dina kostnader för att komma så långt att du aktivt kan använda 230V.
    Lägg gärna länk på typ och inköp!

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад

      Det är absolut intressant men det dröjer nog innan jag är där 😁

  • @MrBikermannen
    @MrBikermannen 3 года назад +4

    Himla bra recension, väntar med spänning tills nästa video kommer

  • @hunkenpunken
    @hunkenpunken 3 года назад +4

    När det gäller uteffekt på vinter så handlar det om att panelen är kallare än på sommaren. Panelerna har sämre verkningsgrad ju varmare de blir.

    • @futurevice.0953
      @futurevice.0953 3 года назад

      Tänkte just på om man skulle kunna använda denna på vintern? Tål den snö tö is och kyla. Tex om man campar mitt i vintern? Laddar den även om det är typ -15 och sol? :) tack

  • @lovekreij3579
    @lovekreij3579 3 года назад +12

    Mycket bra film. Hade varit intressant att jämföra olika solpaneler. Typ Köpa den billigaste från Kina 👍

  • @thomasostman8678
    @thomasostman8678 3 года назад +20

    Vill du ha ut mer energi ur solcellen så behöver du en kontroller som använder mppt istället för en pwm :)

  • @49conta
    @49conta 3 года назад +2

    Hur lång är kabeln från solpanelen till regulatorn och hur många mm2 är kabeln? Du kanske har en förlust pga av förklen kabel.

  • @tofo2
    @tofo2 3 года назад +2

    Vid 32:10 ska batteribankens utgående kablar helst anslutas med (-) på batteri 1 och (+) på batteri 4. Då delar batterierna mer demokratiskt på det spänningsfall som uppstår i det sammankopplande kablaget.
    Vid hög last kommer annars batterier allt längre bort i batteribanken att arbeta med lägre ström och därmed laddas de ur olika mycket och åldras olika.

    • @lDavveTheGamerl
      @lDavveTheGamerl 3 года назад

      Har du nån länk där man kan läsa mer om detta? Mvh

    • @tofo2
      @tofo2 3 года назад +1

      @@lDavveTheGamerl Här finns lite data på hur strömmen fördelar sig om man inte fördelar spänningsfallet lika över alla batterier:
      www.impactbattery.com/blog/post/how-to-charge-marine-and-rv-batteries-in-parallel

    • @lDavveTheGamerl
      @lDavveTheGamerl 3 года назад

      @@tofo2Tack!

    • @tofo2
      @tofo2 3 года назад

      @@lDavveTheGamerl ruclips.net/video/HJ6vnEWa_k8/видео.html

  • @klaslindstrom6796
    @klaslindstrom6796 3 года назад +1

    Tack för suveränt bra film med pedagogisk beskrivning. Om man har två sådana paneler borde man ju parallellkoppla dessa in till laddningsregulatorn?

  • @GNylander
    @GNylander Год назад

    Kanoners. Rickard är vältalig och välplanerad. Kunskaper på högsta nivå. Högsta bild- och ljudkvalitet. Imponerande. 👍

  • @backflipp360
    @backflipp360 3 года назад +5

    Testa och mät direkt på kablarna om du vill veta vilken volt panelen levererar. Du kan inte se vad panelen egentligen borde leverera genom att mäta på regulatorns plint. Där är volten desamma som på batteriparken.

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +1

      Jag mäter direkt på panelkabel på de plintarna som du såg att jag mätte på, jag skall testa att koppla av ena kabeln och se om resultatet blir detsamma. Fler tester kommer inklusive den 😉😁

  • @chaplin8762
    @chaplin8762 3 года назад +2

    Bra o lärorik video 👍
    Vilket klipp med batterierna😄

  • @pulare
    @pulare 3 года назад +1

    En isolerad snabb kontakt hade varit en enkel lösning till solfångaren. Sen skulle Jula kunna tillhandahålla extra kablar med kontakter mellan solfångare och ladd regulator.

  • @royandersson4330
    @royandersson4330 3 года назад +2

    Hej Rickard,,
    Kul o intressant o följa.
    Ha en underbar fortsättning på denna sommar.
    Mvh Roy

  • @akersjon278
    @akersjon278 3 года назад +2

    Du borde kanske ha en lux mätare monterad bredvid panelen och en temp givare monterad i skuggan under panelen (för att få korrekt lufttemperatur) för att få exakta data för ditt experiment. Det kommer i vilket fall att bli spännande att se vilka förhållanden som är optimala för just den här panelen. 👍

  • @goranegerstad678
    @goranegerstad678 3 года назад +1

    Tack Rickard! Bra information, nu kanske jag till slut ser till att ha en backup till fläkten i min öppna spis som sluta gå när strömmen försvinner. Kan värma hela huset bara fläkten på 60w går. En fundering jag har är vad som händer med batterierna när de är fulladdade och solcellen fortsätter trycka på. Någon som vet?

  • @patriknellvi5167
    @patriknellvi5167 3 года назад +1

    Polly gillar inte när något skuggar en del av panelen. Mono bryr sig inte, den laddar i alla fall. Mono laddar bättre enligt min erfarenhet. Mono är lite dyrare. Tack för en bra film.

  • @Bernosgarage
    @Bernosgarage 3 года назад +2

    Grymt bra video👏 ska åka och kolla på en dodge 350 camper van imån och blir det köp så blir det självklart solpanel på taket så denna video var extra intressant 😎

  • @Barkbrod73
    @Barkbrod73 3 года назад +1

    Hej Rickard. Tack för en mycket bra video. Det vore intressant att få en ungefärlig kostnadsjämförelse över tid jämfört med att köra på elnätet TIC och TOC och när sk return of investment över tid blir till plus kontra fasta elnätet. Hur lång tid räknar man med att Solcellen håller samt battrier?

  • @nashaatmh1
    @nashaatmh1 3 года назад

    Jättebra förklaring, stor tack Rickard.

  • @kristianandersson926
    @kristianandersson926 3 года назад +1

    Jäkligt intressant video, bra jobbat👍🏻 angående effekten du får ut mitt i sommarn beror mycket på värmen som vissa redan sagt, Men de beror mycket på vinkeln du har den monterad sommar kontra vintern! Sommartid är optimalt att panelen ligger horisontellt och vintertid närmare 45graders vinkel pga solen.
    Men de va spännande och en bra innehållsrik video, blir kul att se fortsättningsvis😎

    • @ursus9104
      @ursus9104 Год назад

      Hade varit intressant att mäta vid olika tidpunkter när den ligger plant som på ett fordonstak, vinklad, halv skymd släng en handduk över etc. Jag hade 4 truckbatterier i min båt på totalt 240 Ah och en monokristalin solpanel på 65 Ah monter i akter. Båten låg förtöjd på sin vanliga plats i öst västlig riktning med aktern mot eftermiddagssol och den hade alltid fullt laddade batterier när den skulle användas. Skyllermark förklarade att en nätansluten laddare är som en vattenslang som fyller max till 80% medan solpanelen är som en droppande kran och fyller resterande 20% så att batterierna alltid uppnår maximalt 100% laddning om laddningen får jobba kontinuerligt.

  • @Rainer_S_Ford_32
    @Rainer_S_Ford_32 3 года назад +2

    Hahaha Men de heter väl både manual, bruksanvisning eller instruktionsbok, så manual e helt rätt Rickard! 😁👌
    Riktigt bra o intressant film, funderar på att ha sol paneler på båten men såna som e väldigt platta o inte så stora förstås, riktigt bra inkoppling film! 😛👌👌

    • @Fyrfotaanders
      @Fyrfotaanders 3 года назад +2

      Var också inne på mjuka paneler, tyvärr blir de varma eftersom de inte har en luftspalt under som kyler och tappar då rejält med effekt. Men om det är ok så är de fantastiska att montera på en båts välvda ytor.

    • @Rainer_S_Ford_32
      @Rainer_S_Ford_32 3 года назад

      @@Fyrfotaanders A fan, jag visste inte att dom gick så varma, men då vill man ju inte montera såna på båten som jag haft en plan att göra! 🙄😊
      Jag e urusel på just sol paneler men varit nyfiken på dom rätt länge, men är de alltd så att storleken har betydelse? 😁

  • @magnusolsson864
    @magnusolsson864 3 года назад +3

    Grymt tack för en video som vanligt 👍

  • @perjonsson278
    @perjonsson278 3 года назад +1

    Hej Rickard!
    Tänker du installera åskskydd, överspänningsskydd, jordning av anläggningen och jordfelsbrytare med automatsäkringar?
    Hur säker anläggning vill du ha med dina tio solpaneler?
    Kommer det i avsnitt 3?

  • @danfredriksson204
    @danfredriksson204 3 года назад +1

    Tack för bra information!

  • @erikhertz417
    @erikhertz417 3 года назад

    Vad jag har hört så är det luftfuktigheten som gör att verkningsgrad på solpanelen sjunker när det är varmt. En kall vinterdag är luften torr så då kommer mer av solens strålar igenom.

  • @alleanton2929
    @alleanton2929 3 года назад +5

    Kul med ett nytt projekt, bra video som alltid Rickard!

  • @ByggTore
    @ByggTore 3 года назад +6

    Kanonbra Mycket intressant 👍

  • @liloneoro
    @liloneoro 3 года назад +2

    Mycket intressant och lärorikt! Jag har en liknande solpanel, fast den på 100W. Tack för denna video! Vart köpte du amperemätaren?

  • @victoryyodel
    @victoryyodel 3 года назад +2

    Konge video Rickard!! Jeg shopper mye på Jula og dine tester veldig kjekk å ha :)

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  3 года назад +2

      Bare hyggelig 😉 Jula är en väldigt bra butik 😁

  • @BurkenProductions
    @BurkenProductions 3 года назад +1

    Tips är att byta regulatorn till MPPT istället för PWM, då får du mycket mer ut av AGM batterierna.

  • @gd7372
    @gd7372 8 месяцев назад +1

    Hej Richard
    Jag har köpt 2st jula solpaneler 1600 w och jag 2 bil batteri., och jag undrar hur ska jag koppla solpaneler med seriekoppling eller parallellt koppling?
    Och bil batteri ska jag koppla seriekoppling eller parallellkoppling?
    Tack.

    • @RickardsGarage
      @RickardsGarage  8 месяцев назад +2

      Hej. Det bästa blir att seriekoppla panelerna, med högre spänning så får du bättre effekt av Mppt regulatorn.

    • @gd7372
      @gd7372 8 месяцев назад +1

      Tack för svar.

    • @gd7372
      @gd7372 7 месяцев назад

      Hej Richard
      Jag har redan köpt 2st solpaneler från jula
      Och nu vill jag köpa 2st från Biltema kan man koppla ihop?
      Mvh. Phat

  • @johanjonsson5877
    @johanjonsson5877 Год назад

    Hej! Intressant!!
    Funderar på att skaffa en och koppla till en åtellampa som ska tändas när det blir mörkt och där kommer vara en dimmer på lampan (gyttorps åtellampa). Ska man koppla direkt på batteri eller på kasten vilket rekommenderar du?

  • @jespero94
    @jespero94 3 года назад +4

    Jävlar vilken lång video! Najs 👍 kör med deras 100w panel på min bil och tycker den funkar bra 👍

  • @torjon82
    @torjon82 3 года назад +2

    Bra video och förklaring av allt! 🥰❣️💯💖😍😎

  • @Dannyskillz
    @Dannyskillz 3 года назад

    Vilken härlig kanal jag har snubblat över. Solklar ( höhö ) prenumeration

  • @janolsson6773
    @janolsson6773 3 года назад +2

    Effekten påverkas av vinkeln mot solen, 90 grader ger störst yta. 0 grader ger ingen yta för direkt sol, utan bara ljus som reflekteras in lika som skugga = Lägre effekt.

  • @loadinglevelone
    @loadinglevelone 3 года назад +2

    Polykristallina celler = billigare. Monokristallina celler = Dyrare, men högre effektivitet.
    PWM solcellsregulator = billigare. MPPT solcellsregulator = Dyrare, men högre effektivitet.

  • @ursus9104
    @ursus9104 Год назад

    Alla hål ska fasas innan du påför tätmassan, då får du tätning både genom tryck och expansion, så gör vi på båtar.

  • @fredrikandersson3988
    @fredrikandersson3988 2 года назад

    Verkligen en toppen intressant video. Skulle det gå att få någon prisuppskattning på hela anläggningen?

  • @StarkodderViking
    @StarkodderViking 3 года назад +2

    Bra jobbat! Stort tack! 👍🌞🙋🏻‍♂️

  • @GymChess
    @GymChess 3 года назад

    Kul och intressant video. Jag trodde att du huserade någonstans i södra Sverige. Tänk om en annan hade havet runt husknuten. :o