Kanonvideo. Kom hit efter att ha sett mackans garage video om att rädda bilbatteriet. Hört om polvändning förut, nu ska jag rädda mitt batteri jag med. Tack mannen.
Mycket pedagogisk upplagt med både varningar och tillvägagångssätt. Har läst detta för drygt 10-20 år sedan i en tidning där detta omnämndes. Har provat detta utan instruktioner utan framgång. hade jag haft denna video så kanske jag hade lyckats. Men tack för en mycket bra video.
Jeg tror at dette batteriet som ikke er mer enn 1-2 år gammelt, ville du kunne ha ladet opp igjen på vanlig måte hvis du bare brukte den "gammeldagse laderen" i noen få minutter før du koblet til den "smarte" laderen. Da ville spenningen ha kommet over 10V, som jeg mistenker er grensen for når den "smarte" laderen melder om feil... Det STORE spørsmålet er om det lar seg gjøre å fjerne sulfatering fra et eldre batteri som er i dårligere forfatning. Jeg tror batteriet du polvendte her var såpass nytt og lite sulfatert at det ville latt seg lade opp igjen og bruke videre uansett, polvending eller ikke...
Detta var nånting som jag verkligen inte trodde på. Men jag blev väldigt förvånad att du lyckades polvända batteriet. Till och med två gånger. Att det till och med har hållit i sig för dig var verkligen intressant. Kanske blir att testa själv framöver. Känns som att kvalitén på dina klipp förbättras för varje gång. Vilket är så roligt och häftigt att se. Din kunskap och din nyfikenhet smittar verkligen av sig och det är väldigt underhållande att kolla på. Tack så mycket för ännu en bra video!
Har själv en modern laddare som inte vill ladda upp helt tomma batterier men om man först sätter laddaren på ett fullt batteri så startas laddningen och du kan sätta kablarna på ditt tomma batteri. Räddat mig många gånger. Bra sätt om man inte har en "dum" laddare
Grym video!!! Här har du hittat något som ingen annan har gjort tidigare. Jag väntar på att få höra hur det går framöver om det håller ett par år till! T A C K
Lustigt att detta kommer fram, körde nämligen tre bilbatteri er till återvinningen för någon vecka sedan, nåja de tjänstgjorde i sju, åtta år innan de pajade, så detta hade nog inte hjälpt!
En tipps du skulle behöva en säkring mellan batteriet och lampan kan bli fel på lampan eller något som går tokigt kan gå så långt att kablarna till lampan börja smälta o ta eld
Grymt tips, jag som köpte ett nytt batteri förra veckan😐. Ps. Om du kör detta på snabbspolning samt lägger in "som en dö häst" så är detta väldigt lik Bosse Bildoktorn! Allt menat som positivt. Ser fram emot fler program!
intressant. själv tog jag startkablar från annan startad bil till döda batteriet innan jag anslöt smarta laddaren. går mycket snabbare att lura igång laddning och man slipper gå runt i overall i flera dagar.
Hei! Jeg har 3døde gamle batterier (10år pluss kanskje) og skal forsøke å polvende dem. Første batteriet målte 12.13v og når jeg koblet på glødelampe sank det til 3.48volt. Men så begynte volten og øke sakte men sikkert opp til 6 volt på ca 15 minutter. Plutselig hoppet den til 9.5volt også steg den sakte til 9.7volt før den sakte men sikkert går nedover igjen. Nå 12 timer senere er det ca 2-3volt. Skal kortslutte batteriet med startkabel og polvende det imorgen 😀
Hei igjen! Har latt batteriet stå 13-14timer med glødelampe også har jeg kortsluttet det med startkabel i ca 10 timer. Volt stiger til 2.2volt etter jeg tar bort startkabel. Når jeg kobler til batteriladeren så står den på i ca 1 minutt før sikringen går. Har gjort 3 forsøk nå..😬
Hej igen! Det var på Richards Garage som jag såg en video om den varianten. När det gäller polvändning jobbade jag i Nol, före detta Tudor. Jag jobbade på en maskinfirma. Men strax intill gjorde man Truckbatterier. Då hade en kollega ett bilbatteri som var helt slut. Och som i batterifabriken försökte få liv i batteriet med polvändning. Men det gick inte. Det var nog helt slut. Stig.
@@Veterandoktorn Kom du på själv att vända polariteten rätt innan montering, så är du jäkligt smart 🏆 Jäkligt kul du gjorde det och dessutom en underhållande video om det hela.
Bra att se att det funkade, jag har själv testat på samma sätt förr men inte lyckats, kanske jag haft fel laddare eller en helt död cell? Skall absolut testa igen nu.
Hej ! Tack för en, som det verkar, kanonidé ! Test pågår på ett kasserat batteri. Jag laddade batteriet fullt (1 dygn) och gjorde första testet. Dessa utgångsvärden visas inom parentes som jämförelse. Laddade ur och har laddat polvänt 1 dygn då jag gör mätning enligt nedan. Avser polvända tillbaka och se var jag hamnar då. Kondition: 56% (11%) Laddningsgrad: 98% (98%) Inre motstånd: 5,39 mOhm (11,58) Strömstyrka CCA: 510 A (235) Spänning: 12,6 V (12,92) Batteriet är på 74 Ah och 680A Som synes är värdena markant förbättrade. Jag har flera batterier i mina fordon som fungerar bra med sämre värden än detta.
Uppdaterade värden efter ytterligare ett dygn: Kondition: 71% (11%) Laddningsgrad: 98% (98%) Inre motstånd: 4,78 mOhm (11,58 mOhm) Strömstyrka CCA: 575 A (235 A) Spänning: 13,17 V (12,92 V)
En fundering! Provade du innan att ladda batteriet som vanligt med den lite större icke smarta laddaren? För jag tror nämligen att de kanske hade räckt 🤔🤔
Hej, intressant video igen. Men en annan variant för att "lura" laddaren är att koppla in lampan när inte laddaren vill ladda. Och sedan koppla in laddaren parallellt med lampan. Då "tror" laddaren att det är större ström än vad batteriet drar när det så låg spänning. Det är när det är låg ström som laddaren kopplar ner. Stig.
Intressant video,, har ett 15 år gammalt Mopar 80 amp, som ja underhålls laddar med smart laddare och recon 2 gånger om året,, men nu börjar den bli trött om bilen stått 2-3 veckor ?
Vad gör han med glödlampan,? 6.22 har jag stannat på . Varför sätter han batterietxklämmorna på två stycken plus kontakter på lampan ? Varför sätter han inte minus mot lampans ytterkant ? Vet han inte om att dom två kontakterna är bara plus ! ? En plus för halvljus och en plus för helljus?
Det optimala vore att lyfta ur blyplattorna och skrubba rent sen fylla på syra. En gång i tiden byggdes batterier så. Sen kom man på att det var bättre affär att sälja nytt.
@@Veterandoktorn testade 2 batteri som var halvbra det ena dog helt efter att jag polvände tillbaka det det andra blev faktiskt bra mycket bättre än från början
Vad jag vet så är problemet med blybatterier PbSO4 fällning som kortsluter cellerna, det skulle vara intressant att se hur lösningen ser ut före och efter, samt hur plattornas yta ser ut.
Kan man verkligen dö av DC ström? Snyggt gjort. Nu kan jag testa detta på en av mina litium batterier till min RC bil. Skämta bara :) Bara så kallat våta batterier går enligt dig så jag kommer garanterat inte testa det.
Byggde min egen laddare. En capacitor laddare. Dock inget jag rekommenderar att bygga om man inte vet vad man håller på med. Den genererar 340 volt. Med två växelströmskondensatorer. Har räddat många kassa batterier med den
Batterier förr. Våta batterier höll längre, de med påfyllning av dest.vatten. Kan vara att man också fick mer bly för pengarna på den tiden. Skall testa på ett modernt inköpt 2020 och avställt, underhållsfritt som de kallas.
Oj vad visningarna stack iväg på denna videon och även antal prenumeranter, fler än 500 på en vecka? Känner mig lite skyldig då jag delade videon i en ganska stor facebookgrupp.
Som någon skrev " nu har du skaffat mig jobb" kan bara hålla med "fan också" att jag ställde ut ett gäng batterier som säkert frusit sönder men har något kvar som jag skall testa på.
Använd en desulfator till exempel BLS, dom er gjorda för detta föremål. Satte på en sån och fick ok liv i mina gamla dönade AGM batterier för solar system. Kan anbefallas på det högsta. Men köp inte en billig modell, dom har rykte för att in funka något bra.
Hade ett liknande problem, batteriet gick inte att ladda med min "smarta" laddare efter en urladdning. Kopplade på en vanlig dum laddare från biltema och vips så var batteriet fulladdat. Batteriet funkade helt ok fortsättningsvis, det ska väl tilläggas att bilen var väldigt lättstartad så batteriet behövde ju aldrig bekänna färg.
Att det fungerar är inte så konstigt, då det är så man tillverkar batterier, det kallas för formering när plattorna får sina ytor, kan man säga. Dock i ett modernt batteri är det skillnad på anod och katod, så du gör rätt i att vända 2 gånger, med bara 1 gång får du viss effekt men det blir ett ganska dåligt batteri. Tror inte du behöver polvända så långt första gången, bara så sulfat som sitter i vägen, liksom flyttar på sig. Och slutligen jätteviktigt, detta är ingen mirakelkur för batterier som dött av ålderdom, en cell kommer få fulla laddspänningen över sig och koka bort sitt vatten och förstöra sig, risk för brand faktiskt. Sälj det på skroten istället.
@@Veterandoktorn Jag har roat mig att testa en del av RUclipsrs tips, från att fylla på vatten i SLA och tillsätta vissa salter. Har aldrig lyckats återskapa bra funktion. Det vore bra om du kunde "titta ner" i dina batterier innan du testar, du kommer tydligt se om en cell är kass och batteriet är skrot. En annan grej ingen annan har gjort, är att ta bort en cell och ersätta från ett annat batteri, det skulle kunna få fart på även ålderdomliga batterier, att såga isär dom alltså...
Du borde åka till typ mekonomen och be dem kontrollera ditt batteri, hur många ampere den har/procent på livslängden på batteriet, kan vara kul att se :D (givet att du inte har en sådan mätare själv)
Håller just nu på att polvända mitt Bosch S4 85Ah. Har laddat försiktigt med stigande spånning och aldrig över 3A sladdström. Verkar dock inte gå över 13V med laddningen på trots att laddaren vill ha upp det till 14,6V. Är det någon som vet vad som är en rimlig brytspänning? Det kanske inte måste laddas "fullt" på fel håll för att sulfatet ska släppa?
@@Veterandoktorn ja det är det 😊👍 men jag märker att även om man har 13 volt så är batteriet ändå dåligt enligt mitt testverktyg då det läser spänning + Mohm + CCA och gör ett värde av det. Så det verktyget är grymt 😊👍
@@Veterandoktorn det är ju inte ett verktyg man använder varje dag precis men har man mycket batteridriven utrustning så kan det vara bra. Jag sparar ju allt möjligt mög bara för det kan vara bra att ha. Så alla batterier jag byter sparar jag och det gillas inte av min andra hälft precis 😂👍
Jag lärde mig att polvändning fanns den hårda vägen, ägaren som ahde min moppe innan hade tydligen polvänt batteriet så när jag skulle sätta i batteriet så var det goodbye for elsystemet
@@Veterandoktorn var markerat på batteriet men ivriga jag med en inköpt moppe tänkte inte på sånt xD. Det mesta klarade sig pga säkringen, bara lite små grejer som gick sönder så tur i oturen
Beläggningen på cellerna i batteriet ”ramlar” av å lägger sig på botten, hade du haft möjlighet att spola ur syran å fylla på nytt hade resultatet blivit ännu bättre på lång sik!
@@Veterandoktorn Bra video! Lite fakta och kuriosa. Långt innan ni var födda kom de sk longlife-batterierna. Enda skillnaden var att de var lite högre med mer avstånd ned till höljets botten från plattornas nedre kant (de hänger inuti) så att mer blysulfat (som har mkt dåliga mekaniska egenskaper (hållfasthet) svampig konsistens) så det tog längre tid innan ngn cell kortslöt sig själv pga nedfallet mtrl. Ett dåligt laddat batteri (hög andel blysulfat i plattorna) ska man alltså inte köra rally på grusvägar med innan det är laddat igen. För då ramlar blysulfatet ur plattorna. Samma som när du polvänder. Elektronerna ”vill då rusa baklänges” och knuffar således ut sulfaten som ”är i vägen” för att komma ut. Har ett batteri stått länge urladdat övergår blysulfatet (som normalt är reversibelt) till kristallint som inte kan reverseras så det ligger som en spärr (stoppsköld) som förhindrar elektronerna att ta sig fram. Svavlet som fanns i batterisyran (svavelsyra) sitter nu i plus- och minusplattorna (som nu båda faktiskt blivit blysulfat) dvs utan ngn spänningsskillnad dem emellan (urladdat) och kvar i vätskan finns ingen svavel utan mest bara vattnet. Det är därför urladdade batterier fryser sönder men inte laddade eftersom svavelsyra har lägre fryspunkt. Vh Anders
@@Veterandoktorn gissar att den är standard. Och underhållsfritt betyder eg: - ”nu har vi (tillverkarna) inte bara mer space i botten utan även ovanför plattorna med mer vätska i” ..så man slipper fylla på svavelsyra å destillerat vatten. Minns vilket krångel detta var ibland ute på vischan när det inte ville starta å det berodde på låg vätskenivå... Med 10% av plattorna ovan vätskeytan var 10% batterikapacitet (Ah, ej Volt) vips borta.. 😅 Fyllde man vatten då bara för att få igång motorn så hade man sänkt Ah-talet och fick gissa mängden koncentrerad svavelsyra som skulle i senare. Minns det som barn (64 nu) att de vuxna var lite skärrade kring detta m batteriet när det blev fel. Alla sex cellers vätskenivå skulle kollas väldigt ofta.
Bra video. kul du lyckades 👍 Gjorde liknande experiment för några år sedan. Tömde batteriet på spänning U och ström I. Polvände, gick bra att ladda upp full spänning. Tömde batteriet igen vände tillbaka polaritet som det ska vara,och började laddda ca 2ampere med ett ställbart ladd aggregat. Men där tog det stopp. kommer inte riktigt ihåg hur mycket spänning jag fick i några volt var det sedan tog det stopp. Laddaren var på flera dagar, men det hände inget mer. kan vara att nägon cell blev förstörd.
Mycket intressant! Jag köpte ett nytt batteri till min andrabil idag då det gamla verkar rejält på upphällningen. Nu ska jag testa polvändning på det. Just nu håller jag på att kapacitetskolla utgångsläget med en energimätare. Spänningen sjunker oroväckande snabbt från fulladdat trots endast 1A belastning. Faller polvändningen väl ut så får batteriet tjänstgöra till båtens elmotor.
Eftersom jag inte har någon dum laddare så tömde jag batteriet och laddar det nu polvänt med en 25W solpanel vilket bör ge 1-1.5A vid full sol. Efter två veckor har den nått 13.6V. Jag provade idag att koppla bort panelen och mäta med en batteritestare med resultat 2% healthy och 98% charge. Frågan är om man kan köra batteritest innan man vänt tillbaka polariteten? Eller kanske jag laddar med för lite ström för att sulfatskiktet ska lossna?
@@Veterandoktorn Nu har jag kört recondläge i polvänt läge, laddat ur, laddat upp igen i rätt polläge och kört recondläge igen. Nu har jag 45% healthy så lite bättre har det blivit enligt mätaren som jag tror visade 30% från början.
@@Veterandoktorn ja du får ta av tändkabeln från tändspolen o köra på startmotorn med halvljuset på..det är väl det enklaste testet utan dyra instrument..kör bara inte för länge med startmotorn bara så den inte går varmt..klarar den 15 sekunder fem gånger så är det väl bra..
Jeg har en golfbil med 6 seriekoblede batterier som nekter å ta imot ladning. Nå skal jeg forsøke ditt eksperiment og se hva som skjer. Hvis du er interessert så kan jeg gi deg en tilbakemelding. Veldig bra video. Fortsett med det gode arbeid. PS. Jeg regner med at du forstår norsk like godt som svensk. Vi är ju grannar. :-))
Trevlig och intressant video! (Om batteriet är nyare än 4år och man har kvittot kvar, så har Biltema 4års garanti på dom där har jag för mig - om det inte håller sig..
@@demonen1 Bevisbördan för konsument är låg, då man inte kan förväntas ha tillräcklig teknisk kunskap. M a o. räcker det i princip att du "lovar" att du använt produkten på rätt sätt. Då ska dem enl. konsumentlagen ta emot det för undersökning. Skulle det DÅ påvisas att du som konsument gjort fel, åker du på kostnaden för undersökningen och får inte ut på garantin heller. I detta fall hade han ju faktiskt gjort fel... glömt belysningen på och batteriet laddats ur HELT. (har läst och nördat mig in lite i konsumentköplagen och dess tolkningar). Och det att kunden ska "bevisa", infaller redan efter sex månader, från inköpsdatumet, så vida dem inte har t ex 1års "garanti", då brukar dem bara byta ut produkten rätt av, utan djupare frågor (är liksom inräknat i priset, att visa kunder reklamerar på garantin. Ju längre garanti, desto högre vinstmarginal har dem på varje såld produkt ;o). Men jag skiter i alla butikers garantier. Jag går helt efter reklamationsrätten, som är tre (3) år. @Veteranens Värde Varar Bra film! underbart att se ett så grundligt test. Hade nog kunnat sparat ett eller två batteriköp förr. Nu kör jag företagsleasing, så bryr mig inte :D
@@KuKuKuK69 är inte reklamations rätten också mot fabrikations fel då? För om han i butiken säger att de inte är fabrikations fel, och kan förklara varför så borde de va kört även där?
Det här ska jag prova, har hört talas om det men aldrig testat själv. Bra film! En fråga/ide: om du ställer om din kamera till 50 eller 100 fps så slipper du det flimrande ljuset i bakgrunden. På en Go-pro så måste du välja PAL ist flr NTSC in inställningarna.
@@Veterandoktorn brukar vara NTSC som grundinställning på Go Pro, då kan man bara välja 30/60/120 fps, sen går man in o ändrar till PAL och då kan man välja 25/50/100 ist.
Dette er jo en win win.. Man sparer penger på å slippe kjøpe nytt batteri, og ikke minst, man sparer miljøet for batteriavfall og produksjon av nytt batteri. Du fortjener et smil fra Greta Thunberg! Grattis med snart 2K prenumeranter/abbonenter.
@@Veterandoktorn Hon måste ju veta at kultur har värde, och at kultur e mycket mer enn bara opera och Malena Ernman. Volvo er en stor och viktig del av Svensk historisk industri kultur. Självklart har vård av veteranbilar et kulturellt värde. Kör på bara! Hej från (oljeNorge! :)
Kanonvideo. Kom hit efter att ha sett mackans garage video om att rädda bilbatteriet. Hört om polvändning förut, nu ska jag rädda mitt batteri jag med. Tack mannen.
Bossebildoktorn fast 50 år yngre XD
Riktigt bra video fortsätt så!
Tack för tipset
Tänkte exakt likadant. 😃
Min tanke oxå!! 😁
Jätteintressant och spännande att följa försöket. Upplagt som projekt, kunskapsinhämtning före och tydlig säkerhetsmedvetenhet. Bravo!!
Det här är som att kolla på fråga Bertil med Robert Gustavsson
Mycket pedagogisk upplagt med både varningar och tillvägagångssätt. Har läst detta för drygt 10-20 år sedan i en tidning där detta omnämndes. Har provat detta utan instruktioner utan framgång. hade jag haft denna video så kanske jag hade lyckats. Men tack för en mycket bra video.
Positivt att det funkade. Ett laddat ämne. Följde klippet med spänning. :)
@@Veterandoktorn Jag bara följer med strömmen...
Snacka om stötande kommentar! :)
@@Veterandoktorn Akta så du inte får sladd med bilen 😋 I värsta fall kan den volta...
Gillade särskild kommentaren om "positivt resultat". ;-) Och tack för en grundlig video.
Mycket bra vetande ,tänjer inte slänga fler batt utan att testa detta .👍
Jeg tror at dette batteriet som ikke er mer enn 1-2 år gammelt, ville du kunne ha ladet opp igjen på vanlig måte hvis du bare brukte den "gammeldagse laderen" i noen få minutter før du koblet til den "smarte" laderen. Da ville spenningen ha kommet over 10V, som jeg mistenker er grensen for når den "smarte" laderen melder om feil... Det STORE spørsmålet er om det lar seg gjøre å fjerne sulfatering fra et eldre batteri som er i dårligere forfatning. Jeg tror batteriet du polvendte her var såpass nytt og lite sulfatert at det ville latt seg lade opp igjen og bruke videre uansett, polvending eller ikke...
Du förklarar jätte tydligt.Tack så mycket
Vad roligt att du tycker det, tack!
Detta var nånting som jag verkligen inte trodde på. Men jag blev väldigt förvånad att du lyckades polvända batteriet. Till och med två gånger. Att det till och med har hållit i sig för dig var verkligen intressant. Kanske blir att testa själv framöver.
Känns som att kvalitén på dina klipp förbättras för varje gång. Vilket är så roligt och häftigt att se. Din kunskap och din nyfikenhet smittar verkligen av sig och det är väldigt underhållande att kolla på. Tack så mycket för ännu en bra video!
Har själv en modern laddare som inte vill ladda upp helt tomma batterier men om man först sätter laddaren på ett fullt batteri så startas laddningen och du kan sätta kablarna på ditt tomma batteri. Räddat mig många gånger. Bra sätt om man inte har en "dum" laddare
Brukar parallelkoppla (med startkablar) med ett fungerande batteri för att "få igång" det döda för att sedan använda c-tek:en
Grym video!!! Här har du hittat något som ingen annan har gjort tidigare. Jag väntar på att få höra hur det går framöver om det håller ett par år till! T A C K
😊 👍. Lång tidsåtgång för att göra det och prova. Men är ju helt klart värt det om och när det verkar fungera att rädda upp batteriet ett tag till.
Lustigt att detta kommer fram, körde nämligen tre bilbatteri er till återvinningen för någon vecka sedan, nåja de tjänstgjorde i sju, åtta år innan de pajade, så detta hade nog inte hjälpt!
Otroligt bra video, hade jag fått denna info i höstas hade jag sparat 1100 spänn.
Alltid lika lärorikt. Tack så mycket
Vilken bra video. Duktig du är på.förklara och visa med😀 bra kanal
En ung "Bosse Bildoktorn" 👍 kanon😃💪
En tipps du skulle behöva en säkring mellan batteriet och lampan kan bli fel på lampan eller något som går tokigt kan gå så långt att kablarna till lampan börja smälta o ta eld
Grymt tips, jag som köpte ett nytt batteri förra veckan😐.
Ps. Om du kör detta på snabbspolning samt lägger in "som en dö häst" så är detta väldigt lik Bosse Bildoktorn! Allt menat som positivt.
Ser fram emot fler program!
intressant. själv tog jag startkablar från annan startad bil till döda batteriet innan jag anslöt smarta laddaren. går mycket snabbare att lura igång laddning och man slipper gå runt i overall i flera dagar.
Måste prova detta på batteriet som jag tänkt kassera från min Cheva Van.
Alltid värt att pröva för att spara en liten slant
Användbart, tack så mycket
Riktigt kul att följa dig! Intressant 👍
Tack för tipset,batterier i dag har kort hållbarhet det behövs sådana tips!!!!
Hei! Jeg har 3døde gamle batterier (10år pluss kanskje) og skal forsøke å polvende dem. Første batteriet målte 12.13v og når jeg koblet på glødelampe sank det til 3.48volt. Men så begynte volten og øke sakte men sikkert opp til 6 volt på ca 15 minutter. Plutselig hoppet den til 9.5volt også steg den sakte til 9.7volt før den sakte men sikkert går nedover igjen. Nå 12 timer senere er det ca 2-3volt. Skal kortslutte batteriet med startkabel og polvende det imorgen 😀
Hei igjen! Har latt batteriet stå 13-14timer med glødelampe også har jeg kortsluttet det med startkabel i ca 10 timer. Volt stiger til 2.2volt etter jeg tar bort startkabel. Når jeg kobler til batteriladeren så står den på i ca 1 minutt før sikringen går. Har gjort 3 forsøk nå..😬
Hej igen! Det var på Richards Garage som jag såg en video om den varianten. När det gäller polvändning jobbade jag i Nol, före detta Tudor. Jag jobbade på en maskinfirma. Men strax intill gjorde man Truckbatterier. Då hade en kollega ett bilbatteri som var helt slut. Och som i batterifabriken försökte få liv i batteriet med polvändning. Men det gick inte. Det var nog helt slut.
Stig.
Vad är inkubationstiden när man byter polaritet på ett batteri? Fingal
Mycket bra . Har flera batterier i en sommarstuga till båt och 12 v belysningar. Jag kommer att prova detta då det är dyrt att köpa nya batterier
Bra jobbat. Intressant.
Kul att du orkade testa detta 👍
Nu måste jag få fingrarna ur och göra det samma 😑
@@Veterandoktorn Kom du på själv att vända polariteten rätt innan montering, så är du jäkligt smart 🏆
Jäkligt kul du gjorde det och dessutom en underhållande video om det hela.
Informativt! Gode triks å bruke!
Jag kommer testa detta mina solpanell batterier, och åter kommer !
Spännande! Hoppas att det funkar!
Gör gärna testet igen med ett annat. Men de där ser lovande ut. Har ett gammalt själv jag kan testa på.
mycket intressant och lärorikt håller med alla nya bosse bildoktorn fortsätt med dina trevliga videor
Bra att se att det funkade, jag har själv testat på samma sätt förr men inte lyckats, kanske jag haft fel laddare eller en helt död cell? Skall absolut testa igen nu.
Hej !
Tack för en, som det verkar, kanonidé !
Test pågår på ett kasserat batteri.
Jag laddade batteriet fullt (1 dygn) och gjorde första testet. Dessa utgångsvärden visas inom parentes som jämförelse.
Laddade ur och har laddat polvänt 1 dygn då jag gör mätning enligt nedan.
Avser polvända tillbaka och se var jag hamnar då.
Kondition: 56% (11%)
Laddningsgrad: 98% (98%)
Inre motstånd: 5,39 mOhm (11,58)
Strömstyrka CCA: 510 A (235)
Spänning: 12,6 V (12,92)
Batteriet är på 74 Ah och 680A
Som synes är värdena markant förbättrade. Jag har flera batterier i mina fordon som fungerar bra med sämre värden än detta.
Tänkte skicka en bild på min senaste mätning, men bilder går ju inte få med i kommentarsfl
Uppdaterade värden efter ytterligare ett dygn:
Kondition: 71% (11%)
Laddningsgrad: 98% (98%)
Inre motstånd: 4,78 mOhm (11,58 mOhm)
Strömstyrka CCA: 575 A (235 A)
Spänning: 13,17 V (12,92 V)
Skickar bilder på Messenger.
En fundering! Provade du innan att ladda batteriet som vanligt med den lite större icke smarta laddaren? För jag tror nämligen att de kanske hade räckt 🤔🤔
Intressant klipp!! Det ska bli kul att se hur länge batteriet håller 😎👍
@@Veterandoktorn en uppdatering hade varit kul om batteriet "böpar" 😎👍
Hej, intressant video igen. Men en annan variant för att "lura" laddaren är att koppla in lampan när inte laddaren vill ladda. Och sedan koppla in laddaren parallellt med lampan. Då "tror" laddaren att det är större ström än vad batteriet drar när det så låg spänning. Det är när det är låg ström som laddaren kopplar ner.
Stig.
Hej, kul att du tittar! Smart "hack", det hade jag inte tänkt på. 👍
Väldigt intressant, fler såna här experiment
Älskar din kanal!
Vilken fin katt
Intressant video,, har ett 15 år gammalt Mopar 80 amp, som ja underhålls laddar med smart laddare och recon 2 gånger om året,, men nu börjar den bli trött om bilen stått 2-3 veckor ?
Vad gör han med glödlampan,?
6.22 har jag stannat på . Varför sätter han batterietxklämmorna på två stycken plus kontakter på lampan ?
Varför sätter han inte minus mot lampans ytterkant ?
Vet han inte om att dom två kontakterna är bara plus ! ? En plus för halvljus och en plus för helljus?
Det optimala vore att lyfta ur blyplattorna och skrubba rent sen fylla på syra. En gång i tiden byggdes batterier så. Sen kom man på att det var bättre affär att sälja nytt.
Kul video aldrig hört talas om detta.
Måste testa detta själv.
@@Veterandoktorn japp ska hålla koll och ha batteri utomhus längtar tills man får ledigt från jobbet om 4dagar så kanske man kan köra igång
@@Veterandoktorn testade 2 batteri som var halvbra det ena dog helt efter att jag polvände tillbaka det det andra blev faktiskt bra mycket bättre än från början
@@Veterandoktorn japp skit happens men ett blev bättre iallafall
Vad jag vet så är problemet med blybatterier PbSO4 fällning som kortsluter cellerna, det skulle vara intressant att se hur lösningen ser ut före och efter, samt hur plattornas yta ser ut.
Bra video. Kul med (nya)gamla veteranbilar. 👍🏻👍🏻
Kan man verkligen dö av DC ström?
Snyggt gjort. Nu kan jag testa detta på en av mina litium batterier till min RC bil.
Skämta bara :) Bara så kallat våta batterier går enligt dig så jag kommer garanterat inte testa det.
Byggde min egen laddare. En capacitor laddare. Dock inget jag rekommenderar att bygga om man inte vet vad man håller på med. Den genererar 340 volt. Med två växelströmskondensatorer. Har räddat många kassa batterier med den
Kul ❤👍
Hur kan jag aldrig hört talas om detta 😮
Nu har du skaffat mig maaassor med jobb, många döda batterier i verkstan...
Kan jag rädda 1 an 10 är det värt besväret, här är batterier alltid bristvara 🙄
Och sköter sig själv ju.
Gäller att ha koll på vart + och - är bara 😂
OK .Bra!
Finns ju de sim plockar isär batterien och slipar varje blyplatta, och renoverar på riktigt. Du har inte kunnat tänka dig att göra det då? :)
Kul att se på, följ gärna upp med ny video om det verkar som batteriet verkar hålla laddningen eller om det är ytterst temporärt :)
Bra content. 🙂👍
Riktigt go overall allså!
@@Veterandoktorn
Roligt att den kommer till nytta!
Bra tips, billbatterier är ju inte gratis precis !
Batterier förr.
Våta batterier höll längre, de med påfyllning av dest.vatten.
Kan vara att man också fick mer bly för pengarna på den tiden.
Skall testa på ett modernt inköpt 2020 och avställt, underhållsfritt som de kallas.
multimetern har en liten bygel på baksidan du kan fälla ut så att den står av sig själv likt en fotoram.
@@Veterandoktorn tog ett tag innan jag hittade den också 🤣
Intressant! Blir det en uppföljare om batteriet håller en längre tid?
bare å la smart lader stå på 50 timer . nytt batteri.
Oj vad visningarna stack iväg på denna videon och även antal prenumeranter, fler än 500 på en vecka? Känner mig lite skyldig då jag delade videon i en ganska stor facebookgrupp.
Som någon skrev " nu har du skaffat mig jobb" kan bara hålla med "fan också" att jag ställde ut ett gäng batterier som säkert frusit sönder men har något kvar som jag skall testa på.
Vad trevligt att det funkade 👌😊
@@Veterandoktorn ja tänk vad många batteri man slängt när det möjligen hade gått att fixa på detta vis 😊
@@Veterandoktorn ja jag med nu ;)
Grattis smart gjort av Dig
Använd en desulfator till exempel BLS, dom er gjorda för detta föremål. Satte på en sån och fick ok liv i mina gamla dönade AGM batterier för solar system. Kan anbefallas på det högsta. Men köp inte en billig modell, dom har rykte för att in funka något bra.
👍Bra video!!
Hade ett liknande problem, batteriet gick inte att ladda med min "smarta" laddare efter en urladdning. Kopplade på en vanlig dum laddare från biltema och vips så var batteriet fulladdat. Batteriet funkade helt ok fortsättningsvis, det ska väl tilläggas att bilen var väldigt lättstartad så batteriet behövde ju aldrig bekänna färg.
Rejvparty ute i hallen? :-D
👍
Att det fungerar är inte så konstigt, då det är så man tillverkar batterier, det kallas för formering när plattorna får sina ytor, kan man säga.
Dock i ett modernt batteri är det skillnad på anod och katod, så du gör rätt i att vända 2 gånger, med bara 1 gång får du viss effekt men det blir ett ganska dåligt batteri.
Tror inte du behöver polvända så långt första gången, bara så sulfat som sitter i vägen, liksom flyttar på sig.
Och slutligen jätteviktigt, detta är ingen mirakelkur för batterier som dött av ålderdom, en cell kommer få fulla laddspänningen över sig och koka bort sitt vatten och förstöra sig, risk för brand faktiskt.
Sälj det på skroten istället.
@@Veterandoktorn Jag har roat mig att testa en del av RUclipsrs tips, från att fylla på vatten i SLA och tillsätta vissa salter.
Har aldrig lyckats återskapa bra funktion.
Det vore bra om du kunde "titta ner" i dina batterier innan du testar, du kommer tydligt se om en cell är kass och batteriet är skrot.
En annan grej ingen annan har gjort, är att ta bort en cell och ersätta från ett annat batteri, det skulle kunna få fart på även ålderdomliga batterier, att såga isär dom alltså...
Grymt jobbat 😎👍🏻👍🏻
Du borde åka till typ mekonomen och be dem kontrollera ditt batteri, hur många ampere den har/procent på livslängden på batteriet, kan vara kul att se :D (givet att du inte har en sådan mätare själv)
Bra
Håller just nu på att polvända mitt Bosch S4 85Ah. Har laddat försiktigt med stigande spånning och aldrig över 3A sladdström. Verkar dock inte gå över 13V med laddningen på trots att laddaren vill ha upp det till 14,6V. Är det någon som vet vad som är en rimlig brytspänning? Det kanske inte måste laddas "fullt" på fel håll för att sulfatet ska släppa?
Bra video 👍
@@Veterandoktorn ska kolla din uppföljande video också...
Intressant video 👍😊 jag har gjort många försök med min ctek laddare 👍😊
@@Veterandoktorn ja det är det 😊👍 men jag märker att även om man har 13 volt så är batteriet ändå dåligt enligt mitt testverktyg då det läser spänning + Mohm + CCA och gör ett värde av det. Så det verktyget är grymt 😊👍
@@Veterandoktorn det är ju inte ett verktyg man använder varje dag precis men har man mycket batteridriven utrustning så kan det vara bra. Jag sparar ju allt möjligt mög bara för det kan vara bra att ha. Så alla batterier jag byter sparar jag och det gillas inte av min andra hälft precis 😂👍
Bättre än "Bosse-boldoktorn"!
Jag lärde mig att polvändning fanns den hårda vägen, ägaren som ahde min moppe innan hade tydligen polvänt batteriet så när jag skulle sätta i batteriet så var det goodbye for elsystemet
@@Veterandoktorn var markerat på batteriet men ivriga jag med en inköpt moppe tänkte inte på sånt xD. Det mesta klarade sig pga säkringen, bara lite små grejer som gick sönder så tur i oturen
Beläggningen på cellerna i batteriet ”ramlar” av å lägger sig på botten, hade du haft möjlighet att spola ur syran å fylla på nytt hade resultatet blivit ännu bättre på lång sik!
@@Veterandoktorn Bra video! Lite fakta och kuriosa. Långt innan ni var födda kom de sk longlife-batterierna. Enda skillnaden var att de var lite högre med mer avstånd ned till höljets botten från plattornas nedre kant (de hänger inuti) så att mer blysulfat (som har mkt dåliga mekaniska egenskaper (hållfasthet) svampig konsistens) så det tog längre tid innan ngn cell kortslöt sig själv pga nedfallet mtrl. Ett dåligt laddat batteri (hög andel blysulfat i plattorna) ska man alltså inte köra rally på grusvägar med innan det är laddat igen. För då ramlar blysulfatet ur plattorna. Samma som när du polvänder. Elektronerna ”vill då rusa baklänges” och knuffar således ut sulfaten som ”är i vägen” för att komma ut. Har ett batteri stått länge urladdat övergår blysulfatet (som normalt är reversibelt) till kristallint som inte kan reverseras så det ligger som en spärr (stoppsköld) som förhindrar elektronerna att ta sig fram. Svavlet som fanns i batterisyran (svavelsyra) sitter nu i plus- och minusplattorna (som nu båda faktiskt blivit blysulfat) dvs utan ngn spänningsskillnad dem emellan (urladdat) och kvar i vätskan finns ingen svavel utan mest bara vattnet.
Det är därför urladdade batterier fryser sönder men inte laddade eftersom svavelsyra har lägre fryspunkt. Vh Anders
@@Veterandoktorn gissar att den är standard. Och underhållsfritt betyder eg: - ”nu har vi (tillverkarna) inte bara mer space i botten utan även ovanför plattorna med mer vätska i”
..så man slipper fylla på svavelsyra å destillerat vatten. Minns vilket krångel detta var ibland ute på vischan när det inte ville starta å det berodde på låg vätskenivå... Med 10% av plattorna ovan vätskeytan var 10% batterikapacitet (Ah, ej Volt) vips borta.. 😅
Fyllde man vatten då bara för att få igång motorn så hade man sänkt Ah-talet och fick gissa mängden koncentrerad svavelsyra som skulle i senare. Minns det som barn (64 nu) att de vuxna var lite skärrade kring detta m batteriet när det blev fel. Alla sex cellers vätskenivå skulle kollas väldigt ofta.
Bra video. kul du lyckades 👍 Gjorde liknande experiment för några år sedan. Tömde batteriet på spänning U och ström I. Polvände, gick bra att ladda upp full spänning. Tömde batteriet igen vände tillbaka polaritet som det ska vara,och började laddda ca 2ampere med ett ställbart ladd aggregat. Men där tog det stopp. kommer inte riktigt ihåg hur mycket spänning jag fick i några volt var det sedan tog det stopp. Laddaren var på flera dagar, men det hände inget mer. kan vara att nägon cell blev förstörd.
Ja, inget nytt.
Mycket intressant! Jag köpte ett nytt batteri till min andrabil idag då det gamla verkar rejält på upphällningen. Nu ska jag testa polvändning på det. Just nu håller jag på att kapacitetskolla utgångsläget med en energimätare. Spänningen sjunker oroväckande snabbt från fulladdat trots endast 1A belastning. Faller polvändningen väl ut så får batteriet tjänstgöra till båtens elmotor.
@@Veterandoktorn Absolut!
Eftersom jag inte har någon dum laddare så tömde jag batteriet och laddar det nu polvänt med en 25W solpanel vilket bör ge 1-1.5A vid full sol. Efter två veckor har den nått 13.6V. Jag provade idag att koppla bort panelen och mäta med en batteritestare med resultat 2% healthy och 98% charge. Frågan är om man kan köra batteritest innan man vänt tillbaka polariteten? Eller kanske jag laddar med för lite ström för att sulfatskiktet ska lossna?
@@Veterandoktorn Jag tror att jag ska testa med Ctek:ens rekondläge i polvänt läge och se vad resultatet blir.....jag återkommer 😀
@@Veterandoktorn Nu har jag kört recondläge i polvänt läge, laddat ur, laddat upp igen i rätt polläge och kört recondläge igen. Nu har jag 45% healthy så lite bättre har det blivit enligt mätaren som jag tror visade 30% från början.
kul o se hur länge batteriet fungerar nu,..men håller du efter laddningen så borde det ju rent teoretiskt hålla ett par år kanske..
@@Veterandoktorn ja du får ta av tändkabeln från tändspolen o köra på startmotorn med halvljuset på..det är väl det enklaste testet utan dyra instrument..kör bara inte för länge med startmotorn bara så den inte går varmt..klarar den 15 sekunder fem gånger så är det väl bra..
@@Veterandoktorn ja du har ju räddat en dåligt batteri så allt är ju bonus..
Det går nog bättre med typ en w5w lampa som inte drar flera ampere när man ska tömma batteriet helt.
Jeg har en golfbil med 6 seriekoblede batterier som nekter å ta imot ladning. Nå skal jeg forsøke ditt eksperiment og se hva som skjer. Hvis du er interessert så kan jeg gi deg en tilbakemelding.
Veldig bra video. Fortsett med det gode arbeid. PS. Jeg regner med at du forstår norsk like godt som svensk. Vi är ju grannar. :-))
På nya bilar är det dock risk att det kan "spöka" med felmeddelanden! dom är ju så löjligt känsliga
😃👌👍
Grym video! Nu prenumererar jag! 👍
Trevlig och intressant video! (Om batteriet är nyare än 4år och man har kvittot kvar, så har Biltema 4års garanti på dom där har jag för mig - om det inte håller sig..
Som vanligt är garanti bara mot fabrikations fel! Och säger dom att de inte är ett fabrikations fel, då är de du som kund som skall bevisa motsatsen..
@@demonen1 Bevisbördan för konsument är låg, då man inte kan förväntas ha tillräcklig teknisk kunskap. M a o. räcker det i princip att du "lovar" att du använt produkten på rätt sätt. Då ska dem enl. konsumentlagen ta emot det för undersökning. Skulle det DÅ påvisas att du som konsument gjort fel, åker du på kostnaden för undersökningen och får inte ut på garantin heller. I detta fall hade han ju faktiskt gjort fel... glömt belysningen på och batteriet laddats ur HELT. (har läst och nördat mig in lite i konsumentköplagen och dess tolkningar). Och det att kunden ska "bevisa", infaller redan efter sex månader, från inköpsdatumet, så vida dem inte har t ex 1års "garanti", då brukar dem bara byta ut produkten rätt av, utan djupare frågor (är liksom inräknat i priset, att visa kunder reklamerar på garantin. Ju längre garanti, desto högre vinstmarginal har dem på varje såld produkt ;o).
Men jag skiter i alla butikers garantier. Jag går helt efter reklamationsrätten, som är tre (3) år.
@Veteranens Värde Varar Bra film! underbart att se ett så grundligt test. Hade nog kunnat sparat ett eller två batteriköp förr. Nu kör jag företagsleasing, så bryr mig inte :D
@@KuKuKuK69 är inte reklamations rätten också mot fabrikations fel då? För om han i butiken säger att de inte är fabrikations fel, och kan förklara varför så borde de va kört även där?
Kul att det funkade ! Bra Video ! :)
👍 👍 👍!!!
Christer Glennings son?
Visade batteriet grönt igen sen?
Det här ska jag prova, har hört talas om det men aldrig testat själv. Bra film! En fråga/ide: om du ställer om din kamera till 50 eller 100 fps så slipper du det flimrande ljuset i bakgrunden. På en Go-pro så måste du välja PAL ist flr NTSC in inställningarna.
@@Veterandoktorn brukar vara NTSC som grundinställning på Go Pro, då kan man bara välja 30/60/120 fps, sen går man in o ändrar till PAL och då kan man välja 25/50/100 ist.
Intressant video helt klart! 🙂👍 Ska kolla igenom resten av din kanal och prenumerera 😊👍
Dette er jo en win win.. Man sparer penger på å slippe kjøpe nytt batteri, og ikke minst, man sparer miljøet for batteriavfall og produksjon av nytt batteri. Du fortjener et smil fra Greta Thunberg! Grattis med snart 2K prenumeranter/abbonenter.
@@Veterandoktorn Hon måste ju veta at kultur har värde, och at kultur e mycket mer enn bara opera och Malena Ernman. Volvo er en stor och viktig del av Svensk historisk industri kultur. Självklart har vård av veteranbilar et kulturellt värde. Kör på bara! Hej från (oljeNorge! :)