Almanya'nın Enflasyon Felaketi: Dolar Karşısında Değer Kaybetme Rekoru

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • #short #enflasyon #almanya #euro2024 #ekonomi #finans #borsa #dolar #zam #balsak
    Almanya'nın Enflasyon Felaketi: Dolar Karşısında Değer Kaybetme Rekoru
    Son aylarda çok sık duyduğumuz bir kelime var: Enflasyon. Fiyatların sürekli ve hissedilir biçimde artışına enflasyon diyoruz. Türkiye, geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre %88’lik bir enflasyonla mücadele etti. Rekor bizde gibi gözüküyor ama değil. Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülke Zimbabve. Geçtiğimiz yılki enflasyonu sıkı durun %231 milyon. Türkiye’de en değerli banknot şu anda 200 TL. Zimbabve'deki en değerli banknotu sorarsanız 200’ün yanına on iki sıfır daha eklemek zorundasınız. Bu ülkede bugün bir ekmek için verilen parayla, 10 yıl önce 12 otomobil satın alınabiliyordu. Şimdiyse araba almaya giderken bir araba dolusu parayla gitmek zorundalar. Hatta para o kadar değersiz ki, düğünlerinde bile kredi kartı ile takı takıyorlar.
    Peki Enflasyon ne kadar korkunç seviyeye ulaşabilir? Yıl 1919. Almanya 1.Dünya Savaşı sonrası durmaksızın para bastı. Bunun sonucunda hiper enflasyon ortaya çıktı. Fiyatlar ani hızda yükselmeye başladı. Bu dönemde Alman parası her gün %23 değer kaybediyordu. 1 Amerikan doları 48 Alman Markına eş değerken sadece 4 yıl içinde sıkı durun 4,2 trilyon Mark seviyesine çıktı. Halk, alışverişe para dolusu çuvallarla ile gitmeye başladı. Alınan bir ürünün daha paketi bile açılmadan fiyatı artıyordu. Enflasyon %30.000’e çıktı. Para o kadar değersizdi ki sobalarda yakılıyordu. Yani para basmak bir çözüm değil felakettir. Başta cüzdanınızın daha şişkin görünmesi sizi mutlu edecektir ancak bir süre sonra alışverişe çıkarken yanınıza alacağınız şey bir cüzdandan daha fazlası olacaktır.
    Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına (gerçek millî gelire) nazaran artması yani şişmesi demektir. Deflasyonun tersidir. 1990’dan ‘99’a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80’e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130’u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti’nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye’nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir ‘canavar’ olarak anılmaya başladı. 1994’te yaşanan krizin ardından 1995, ‘98 ve 2000’de, enflasyonu düşürme hedefini taşıyan ekonomik önlem ve istikrar paketleri peş peşe uygulamaya girse de, 2004’e kadar yıllık enflasyon oranı %25’in altına inmedi.
    ---- Special Thanks
    - BBC
    - Visual Capitalist
    ----- Bağlantılar
    Mail: withbalsak@gmail.com
    Instagram: / ibrahimbalsakk
    Tiktok: / ibrahimbalsak
    GloBalsak: / @globalsak
    Balsak Music: / @balsakmusic
    KANALIMA ÜCRETSİZ ABONE OLUN! ► bit.ly/3RW0Fll
    Ben Halil İbrahim Balsak.
    Doğru yerdesiniz. İzlediğiniz için teşekkürler!

Комментарии • 887