Δεκέμβρης του 1944: Η μαύρη περίοδος της Αθήνας

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2023
  • H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για τα Δεκεμβριανά και τη μάχη της Αθήνας.
    Δύο μήνες μετά την Απελευθέρωση, από τον Δεκέμβρη του 1944 μέχρι τον Ιανουάριο του 1945, η Αθήνα φλέγεται. Μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα στις βρετανικές και κυβερνητικές δυνάμεις από τη μία πλευρά και τον ΕΛΑΣ από την άλλη καθιστούν την πρωτεύουσα πεδίο μάχης.
    Ποιο ήταν το πολιτικό σκηνικό στην πόλη και στη χώρα πριν από τα Δεκεμβριανά; Η αθηναϊκή κοινωνία σε τι κατάσταση βρίσκεται τον Δεκέμβριο του 1944;
    Τι συμβαίνει στις 3 Δεκέμβρη 1944; Τι γνωρίζουμε για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα; Και τι συμβαίνει την επομένη, στις 4 Δεκέμβρη, προς την Ομόνοια αυτήν τη φορά;
    Σε αυτά και μερικά ακόμα ερωτήματα απαντά ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στη Βρετανία. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολεγίου AllSouls.
    Ο κ. Καλύβας έως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, στην έδρα ArnoldWolfers. Στο Yale ίδρυσε και διεύθυνε το Πρόγραμμα για την Μελέτη της Τάξης, των Συγκρούσεων και της Βίας, ενώ συνδιεύθυνε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Στην Οξφόρδη ίδρυσε και διευθύνει το Πρόγραμμα T. E. Lawrence για τη Μελέτη των Συγκρούσεων και της Βίας.
    Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης το 1993. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως επίκουρος καθηγητής στο Ohio State University, συνέχισε στο New York University και ακολούθως στο University of Chicago ως αναπληρωτής καθηγητής. Εξελέγη καθηγητής
    στο Yale το 2003. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής/ερευνητής στα πανεπιστήμια Sciences Po (Παρισιού), Οξφόρδης, Northwestern, Columbia, SãoPaulo, Lingnan (Hong Kong), Witten/Herdecke, Juan March Institute, Max Planck Institute και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
    Το βασικό του ερευνητικό αντικείμενο είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι και η πολιτική βία εν γένει. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα ερευνητικά άρθρα και είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των παρακάτω βιβλίων: The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006), The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996) και Greece: What Everyone Should Know (Oxford University Press, 2015). Στα ελληνικά έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 Κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας(Παπαδόπουλος 2015), Εμφύλια Πάθη: 23 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Εμφύλιο (με το Νίκο Μαραντζίδη, Μεταίχμιο 2015) και Πού Είμαστε και πού Πάμε (Μεταίχμιο 2016), καθώς και Το Ελληνικό όνειρο (Μεταίχμιο 2020).
    Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή από το 2009. Άρθρα και παρεμβάσεις του έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως οι New York Times, Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, The Atlantic και αλλού.
    Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.
    Ακούστε το επεισόδιο και εδώ:
    www.lifo.gr/podcasts/istoria-...
    Για να μην χάνετε κανένα επεισόδιο της σειράς Ιστορία μιας πόλης, εγγραφείτε
    Στο Spotify: open.spotify.com/show/2nJZIgV...
    Στα Apple Podcasts: podcasts.apple.com/us/podcast...
    Στα Google Podcasts: podcasts.google.com/feed/aHR0...
  • КиноКино

Комментарии •