Siğil Olmadan HPV Pozitif Olunabilir Mi? HPV Nasıl Bulaşır? HPV Tehlikeli Mi? Prof. Dr. Yavuz Önol

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 фев 2023
  • Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
    Randevu Tel : 02122307644
    onoluroloji.com/
    Siğil Olmadan HPV Pozitif Olunabilir Mi? HPV Nasıl Bulaşır? HPV Tehlikeli Midir?
    HPV (Human Papillomavirus - İnsan Papillomavirüsü), cilt ve mukozal yüzeylerde enfeksiyona yol açabilen yaygın bir virüstür. HPV'nin birçok farklı tipi vardır ve bunlar farklı semptomlara ve etkilere yol açabilirler. İşte HPV hakkında bilmeniz gereken bazı temel noktalar.
    Sigil Olmadan HPV Pozitif Olunabilir mi?
    Evet, HPV enfeksiyonu semptomlar göstermeden de olabilir. Özellikle bazı HPV tipleri ciltte siğiller oluşturabilirken, diğerleri genital bölgelerde veya mukozal yüzeylerde enfeksiyon oluşturabilir. HPV enfeksiyonunun çoğu zaman belirti göstermeden var olması, yayılma riskini artırabilir. Bu nedenle HPV testleri, belirtiler olmasa bile özellikle cinsel sağlık kontrolleri sırasında yapılabilir.
    HPV Nasıl Bulaşır?
    HPV cinsel temasla bulaşabilen bir virüstür. Genital, anal veya oral cinsel temas sırasında virüs geçebilir. Ayrıca, doğrudan cilt teması yoluyla da bulaşabilir. Kişisel temizlik eşyalarını paylaşmak veya enfekte cilt yüzeyine temas etmek de bulaşma riskini artırabilir.
    HPV Tehlikeli mi?
    HPV, çoğu insan için bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınabilir ve vücuttan temizlenir. Ancak, bazı HPV tipleri kanser riskini artırabilir. Özellikle rahim ağzı kanseri, anal kanser, penis kanseri ve ağız-yutak kanserinin bazı formları HPV enfeksiyonları ile ilişkilendirilmiştir. HPV'nin kansere dönüşme riski düşüktür, ancak düzenli sağlık kontrolleri ve koruyucu önlemler almak önemlidir.
    Tekrarlayan HPV
    HPV’nin bir çok çeşidinde tekrarlama gözükebilir. Siğillerin ayrıntılı temizlenmesi, tekrarlama oranı düşürür. Bunun yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de HPV’nin tekrarlamasını güçleştirir. HPV tekrar ettiğinde hemen müdahale edilerek çıkartılması hastalığın kökünü kazımada önemlidir.
    HPV enfeksiyonunu önlemek veya riskini azaltmak için aşağıdaki adımları alabilirsiniz:
    HPV aşısı yaptırmak: HPV aşısı, en yaygın kanser tiplerinin bazılarını ve siğil oluşumunu engellemek için kullanılır.
    Cinsel sağlık: Cinsel temas sırasında kondom kullanmak, enfeksiyon riskini azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz.
    İyi hijyen: Kişisel eşyaları paylaşmamak ve enfekte bölgelere teması önlemek, enfeksiyon riskini azaltabilir.
    HPV Aşısı
    Erkeklerde aşı, kanıta dayalı tıp açısından gerekli görülmemektedir. Kız çocukları 9-14 yaş arasında 6 ay aralıkla 2 doz HPV aşısı olmalıdır. Eğer çocukken olmadılarsa 16-26 yaş arasında 3 doz HPV aşısı yapılmalıdır. Ayrıca yeni çalışmalarda 27- 45 yaş arasında da mutlaka 3 doz aşı yapılması yönünde görüş hakimdir. Kadınlar aşı olsalar dahi HPV kapabilirler. Aşı yüzde 70 oranında kansere korucuyudur. Yüzde 30’luk kanser riski için periyodik aralıklarla rahim ağzından sürüntü alınarak Pap testinin yapılması gerekir. Pap testi ile ön kanser hücresi araştırması yapılır.
    HPV hakkında daha fazla bilgi edinmek ve cinsel sağlık konularında uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir
    Prof. Dr. Yavuz Önol, hpv nasıl bulaşır, hpv tehlikeli mi, hangi hpv tehlikeli, hpv neden tekrarlar, Bir kadına HPV nasıl bulaşır, Bir erkekte HPV olup olmadığı nasıl anlaşılır, HPV bulaştıktan sonra ne zaman siğil çıkar, hpv neden tekrarlar, hpv sürtünmeyle bulaşır mı, hpv tekrarlama önlenir mi, hpvyi kimler bulaştırır, hpv sadece cinsel yolla mı bulaşır, hpv öpüşme, hpv belirtisi nedir, hpv ne zaman belirti verir, hpv'yim ama siğil yok, gibi konuları yanıtlayarak sizleri bilgilendiriyor. İyi seyirler dileriz.
  • НаукаНаука

Комментарии • 1

  • @yusufkara6785
    @yusufkara6785 10 месяцев назад

    herpes ve klamidya aynı anda görülebilirmi vücütta