‘Ένα «ζωντανό μουσείο υδροκίνησης στο Ανθοχώρι Μετσόβου

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 дек 2022
  • Στα 1100 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του Λάκμου, στην καρδιά της Πίνδου ,δύο νέοι άνθρωποι, ο Γιάννης Γεωργίου και αδελφός του Γιώργος, κτίζουν το μέλλον τους μέσα από την παράδοση του τόπου τους.
    Ώθηση για την απόφαση τους, αν και νέοι, να εγκαταλείψουν τα Γιάννενα, έδωσε η «δύναμη του νερού», που γνώρισαν μέσααπό τα «παραμύθια» των παππούδων τους, για τις νεροτριβές και τα μαντάνια, στοιχεία της ζωής άλλοτε, του κάθε χωριού .
    Η πόρτα της μόνιμης εγκατάστασης στο χωριό των γονιών τους το Ανθοχώρι Μετσόβου άνοιξε για αυτούς, όταν το 2018 με την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν «τα μνημεία» Υδροκίνησης Ανθοχωρίου .Τότε, δημιουργήθηκε ένα «ζωντανό» Μουσείο.
    Το υγρό στοιχείο, το νερό που ρέει άφθονο από τις βουνοκορφές στην Ήπειρο, έδωσε επί αιώνες λύσεις στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών, οι οποίοι ζούσαν σε τόπο μέσα και πίσω από τα βουνά.
    Στους νερόμυλους άλεθαν τα δημητριακά, στα μαντάνια και τις νεροτριβές έπλεναν ρούχα και χαλιά, με τα νεροπρίονα έκοβαν τους κορμούς των δένδρων. Τα χρόνια πέρασαν, οι άνθρωποι του τότε και η προβιομηχανική εποχή, έγιναν παρελθόν Όμως, τα έργα τους έμειναν ως παρακαταθήκη και για τους νεότερους.
    Το Μουσείο Υροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου είναι μοναδικό στην Ήπειρο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Απλώνεται σε έκταση που καλύπτει 8 στρέμματα.Τα νερά της πηγής Βερλίγκα, η οποία βρίσκεται στο όρος Λάκμος, δίνουν κίνηση στη νεροτριβή, στο μύλο και το μαντάνι . Το συγκρότημα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Γεωργίου χρονολογείται στο τέλος του 17 αιώνα. Το έχτισαν με πέτρα και ξύλο Μετσοβίτες με μαστοριά.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βρόικος Α.

Комментарии •