Sadece Onno Usta bölümü istiyoruz. kendisini anlatsın. nasıl bu işin okuluna gitmeden teknik olarak bu kadar geliştirebildi ? Gerçekten üzerine kitap yazılması gereken bir kişi. Allah ömrünü uzun etsin.
Burada bir tuhaflık var. Bu videolar altın değerinde fakat abone ve izlenme sayıları çok düşük. Benim düşüncem bu kanalın mutlaka reklam verilerek tanıtılması gerekiyor. Reklam olayı pahalı bişey ise maddi destek olabiliriz. Bu kadar az bir kitle için bile emek verip zaman harcamanızdan dolayı ayrıca takdir ve teşekkür ediyorum...
Bunun önemli bir nedeni süreler olabilir mi? Örneğin Anlatan adamlar'ın kanalında aynı konu 11 dk. burada 56 dk. Kendi adıma, konu ilgimi çok çekse bile süresi yüzünden pas geçiyorum. Bu tür ilgimi çeken 3 tane video seyretsem, bir günümden 3 saat gidiyor. Aslında çok güzel içerik var bu kanalda ama çoğunu seyredemedim.
Şu kanal dururken bir sürü sıradan yutubırlar daha çok izleniyor. Asıl izlenmesi gereken, insanlara otomobili öğreten kanal bu kanal. Emeklerinize sağlık, hocalarım, ustalarım!
20-25 sene gecmise gittim sayenizde bahsi gecen 100bin uzun dönem testlerinin cogunu hatirliyorum arkalarinda böylesi eglenceli hikayelerin oldugunu ogrenmek yillar sonra cok keyif verdi agziniza saglik.
Bilgi tercrübe çok fazla var ama işin mühendislik disiplini eksik olunca bir şekilde yanlış ifadeler yapılmış bu videoda. Düşük devirde tork vardır yüksek devirde beygir vardır, tork aracın ağırlığını çeker gibi ifadeler tamamen yanlıştır. Beygir gücü torkun türevidir. Her devirde tork da vardır beygir gücü de. HP = (tork(nm) X rpm)/7127. Araçları yürüten her devirde beygir gücüdür. Düşük devirde yüksek tork üreten araçlar düşük devirde de yüksek beygir gücü üretmiş olurlar. Bu sebeple düşük devirlerde de hızlı giderler. Dizellerin düşük devirlerde aracın koltuğuna insanı yapıştırması bu sebepledir. Lakin dizel arabalar yüksek devirlerde inanılmaz şekilde tork kaybı yaşadıkları için yüksek devirlerde ciddi beygir gücü düşüşü yaşar ve bu sebeple yüksek hızlara ulaşamaz. Tersi şekilde atmosferik benzinli araçlar düşük devirlerde emiş fazla olmadığı için düşük tork, dolayısıyla düşük beygir gücü üretirler ama yüksek devir çevirme kapasiteleri olduğu için yüksek devir çevirerek bu açığı üst devirlerde kapatırlar, bunun için de son hızları daha yüksektir. Yani devir yükseldikçe dizeller güçsüzleşirken benzinli araçlar güçlenmeye başlar. Mercedes actros maksimum beygir gücü 400hp ama rolantide bile(500rpm) 100hp güç üretiyor. 1000rpm civarında 300hp üretiyor ve 1400rpm'den 2000rpm'e kadar bu beygir gücünü koruyor. Yani araç çalıştığı andan itibaren 100-400 hp arası, efektif olarak da 300-400 hp gücü sürekli sağlıyor diyebiliriz. Ama benzinli 100Hp bir araba rölantide 10 beygir üretirse elinizi öpün başınıza koyun. Halit beyin ifade ettiği gibi günlük hayatta şehir içinde 30-40 hp aralıkta aracımızı kullanıyoruz. Yetiyor yani. Dizel araçlar 1000-1500 devirde bunu üretebiliyor, doğal olarak az yakıyor, atmosferik benzinli araçların bu gücü üretmesi için 2500 devrin üzerine çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü tork değerleri çok düşük.
14 yıl atlamadan Autoshow okumuş biri olarak bu ekipten müthiş keyif aldım. Dergilerden öğrenirken onlarda yanlış bilgi yok gibi bir şeydi. Çünkü orada yazanlar, ölçenler işte böyle insanlardı. Ama internet ve youtube'ta çöp, yalan yanlış bilgi dolu. İşte 90'larda daha az bilgiye daha zor erişiliyordu. Ama ulaşılan bilgi kaliteliydi. Boş boş videolarla zaman kaybetmiyordunuz.
Belki on milyon yüz milyon izlenmiyorsunuz ama , sizi severek bekleyen takip eden kitleye karşı saygınız konuşmanız hiç bozulmuyor, karakteri ve duruşu konuşması bilgisi doluluğu kalite kokan insanlar.. bitlistenn kucak dolusu sevgiler.. eşimle izliyoruz artık 😊 neseniz bol olsun
Tork ve beygir gücü arasındaki farkı bu kadar net ve anlaşılır anlattığınız için çok teşekkür ederim. Sizin gibi işi bilen ustalar sayesinde bilgilenmiş oluyoruz. Emeğinize, ağzınıza sağlık.
Böyle seviyeli ve güzel muhabbet sardıkça sarıyor. izlerken Bazen inanamiyorum 1 saatin geçtiğine. Abone sayısına da inanamıyorum. O da ayrı konu. Teşekkürler bize kaliteyi hatırlattığınız için güzel insanlar.
Onno Usta yaşayan bir efsane, ayaklı bir kütüphane. Ustamızın engin bilgilerini, tecrübelerini, deneyimlerini, anılarını, hikâylerini böyle videolarla ölümsüzleştirip bir arşiv hâline getirmemiz lazım. Umarım bu ekipten onlarca, yüzlerce video daha görürüz. Teşekkür ederiz!
Harika muhabbetti yaaaa, niye daha önce kesfetmemisim diye hayiflandim... sure ne cabuk gecti anlayamadim... Harikasiniz...Eski Otohaber mudavimi olarak denilen seyleri anlama imkanim oldu...Onno ustanin soru cevap ksimi en fari kosemdi... Emeginize saglik...
Ağzım kulaklarımda izledim. Üstadlara verdikleri bilgilerden, Turgut Bey'e de yerinde ve can alıcı sorularla konuyu daha iyi anlamaya yönelik çabalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Halit Bey kusura bakmasın ama Onno Ustanın yapacağı testleri değil 4 gözle, 8 gözle bekliyorum. Videoda emeği geçen herkese çok teşekkürler...
Ancak bu kıvamda, bu kalitede, bu güzellikte, bu kadar öz ve hoş bir şekilde anlatılabilirdi. Emeği geçen herkese teşekkürler. Özellikle ve özellikle çok güzel aydınlattığı için Onno Usta'ya, katkılarından dolayı Halit Bolkan'a çok teşekkür ediyoruz. Keyiflle zevkle bilgilendik. Mümkünse aynı ekiple benzer lezzetle paylaşımlarınızı bekliyoruz. Bu ekibin kıymeti iyi bilinmeli. Bunun için de tabii ki bu değerli insanları daha çok görebilmeliyiz. Saygılar sevgiler.
Yıllardır gerek Otohaber dergisi olsun gerekse de Act youtube kanalı olsun sizleri gıptayla takip ediyorum. Şu an İrlandada Otomotiv Mühendisliği okuyorum ve videolarınız gerçekten derslerde açıp izlettirilecek seviyede. Hatta Onno usta hocalarımın çoğundan daha temiz ve net anlatıyor konuyu hayranım kendisine. Hocalarımın anlatıp da anlayamadığım yerleri Onno usta ve Halit abiden dinlemek büyük fırsat benim için.
Allah razı olsun. 0.9 TCE kime sorduysam yok uzak dur dedi. Kullandın mı sorusuna yok ama 0.9 motor çekmez derler. Kullanıcı videolarını izledim. Acaba mı dedim. Buldum tork grafiğini. Onno Usta ne dediyse reno sanki uygulamış. Alıyorum . Teşekkürler ağzınıza sağlık.
Bu kanalin haki 200 bin ustu cok guzel anlatim ozelikle Unno usta ve halit bolkan bir araya geldiginde cok guzel oluyor hem ne neyin oldugunu ogreniyorsun hemde gulerek eglenerek ogreniyorsun
Onno usta 'nın bahsettiği 21:50 'deki video da anlatılmak istenen bir araç üzerindeki oluşumdan ziyade, basit olarak torkun ve beygir gücünün arasındaki farkları göstermekti. yani elbetteki araçlarda her ikisinden de kayıp yaşanmaması için gerekli şanzımanlar ve motor teknolojileri uygulanıyor. Yine de, bu noktalara deyinmek açıklayıcı olabiliyor. teşekkürler.
21:53’te bahsettiği videoyu tam da bu videodan önce izlemiştim denk gelince şaşırdım. Bu yüzden ustamızın anlatımındaki yanıltıcı yanlışı düzeltmem gerekiyor. Bahsettiği videoda tork ve beygir gücünün enm basit haliyle farkı anlatılıyor, yani video sahibi atmosferik, turbo cart curt gibi ek olaylara girmiyor sadece en basit haliyle farkı anlatıyor. İki oyuncak araç var, ikisi de her şeyiyle aynı, arkalarına iple bağlanmış birer su bardağı var. İki araçta ön kısmından tek dişli ile tekerlere bağlanan bir motora sahip. Adam araçları çalıştırıyor araçlar bardağı çekemiyor. Sonra araçların birinin motor çıkışına 1 dişli daha ekliyor ve aynı deneyi tekrar yapıyor ve 2 dişlisi olan araç bardağı çekebiliyor. Daha sonra yüksüz drag diyebileceğimiz bir deney yarışı yaptırıyor, 2 dişlisi olan araç kalkışta birden atılıyor ama sabit ve düşük hızda kaldığı için diğer tek dişli araç kalkışta sizi “koltuğa yapıştırmıyor” ama kalkıştan bir süre sonra gittikçe hızlanıp yarışı kazanıyor. Aynı deneyi rampada da yapıyor, yine tek dişli araç çıkamıyor ama 2 dişli olan araç stabil şekilde rampayı tırmanıyor. Bahsi geçen video 5-6 dk’lık bir video ve bu 1 saatlik videoda anlatılan şeyleri o 5-6 dk’da daha net anlatıyor (beygir ve tork farkı anlamında)
Onno usta ile auto show dergisi ile tanışmıştım yıl 1992 idi dile kolay neredeyse 30 yıl olmuş hayatımı değiştiren otomotiv ı meslek olarak seçmem de en büyük payı olan insandır onno usta yüzyüze tanışma firsatim olamadı maalesef ama onun varlığı öğrettikleri bana çok şey kattı o yıllarda mektup vardı mektupla soruyu gönderirdin dergide onno usta cevaplayacak diye büyük bir heyecanla beklerdin tabi ne kadar süre beklerdin orası meçhul ama o heyecanı o bekleme süresindeki hissiyatı hala çok iyi hatırlıyorum yollar ne çabuk geçmiş Sevgili Onno Usta herşey için sonsuz teşekkürler bana kattığın herşey için benim ilâhım hep sen oldun ve olmaya da devam edeceksin eline emeğine ağzına yüreğine sağlık Halit Bey ile yeni Corsa lansmanında tanışma firsatim oldu birlikte çok güzel çok değerli vakit geçirdik Halit Bey ile o zaman konusmustuk Onno Usta yi hatirlar belkio lansmanda Okan ALTAN da vardı siz hepiniz çok değerli insanlarsınız yeriniz kesinle dolmaz keşke yıllar geçmese Sizleri çok seviyorum kendinize dikkat edin sağlıkla kalın hoşçakalın Denizli ye yolunuz düşerse mutlaka beklerim Opel de çalışıyorum.
Merhabalar ben sizi Almanyadan büyük bir begeniyle izliyorum. RUclips kanalinizi yakin zaman önce tesadüfen kesfettim. Bütün videolarinizi cok cok faydali buluyorum. Biz otomobil tutkunlarina inanilmaz büyük degerde faydali ve paha bicilmez bilgiler sunuyorsunuz. Yayinlariniz icin cok tesekkür ederim. Basarilarinizin devamini dilerim.
Bükme ile çekme farkı değil aslında biri uygulanan kuvveti ifade ediyor. Tork= Dönme Kuvveti. Diğeri birim zamanda açığa çıkan enerjiyi. İki ayrı fiziksel büyüklük bunlar. Güç dediğimiz şey fizikte watt ile ölçülür ve enerji tüketimini belirtir aslında sonuca daha yakın bir değer. Diğer yandan vites oranı ve motor devir verim grafiği (RPM meselesi) ve de aracın ağırlığı, hesaba katılmadan hangisinin daha önemli olduğunu söylemek mümkün değil. Tavuk, Yumurta hesabı gibi.. Yüksek Tork vites sayesinde hız üretebilir ama yüksek RPM de yine vites sayesinde tekerleklerde torka dönüşebilir. Tork ile Beygir gücü değil asıl Tork ile RPM arasında tahterevalli iliştisi vardır. Dengeyi de vites oranları belirler. Dediğim gibi en güzeli doğrudan hızlanma test verilerine bakmak. (...neticeye bakın yaa, hiç detaylara kafanızı yormayın) 0..100 kaç saniye.. bitti ..
Oh be sonunda ayrıntılı bir anlatım buldum. Şimdi hakkını yemeyeyim bir tanede maket araba yapıp anlata nabimiz vardı bir o bir de siz gerçekten enfes anlatmışsınız :)
Ne diyeyim beynim yandı, dinliyorum ama bir yandan da anlamaya çalışıyorum sanırım bu vlog'u 3-5 kez izleyeceğim, bilgiler çok güzel ne kullandığınızı bilelim 🤠 eminin sıfır araç alacağım zaman çok işime yarayacak. Ağzınıza sağlık çok faydalı bir paylaşımdı. Teşekkürler 👋 Takipteyiz 👍
Eski kulağı kesik üstadlardan, gelecek test videoları için olmayan zamanımı uykularımdan çalar izlerim ,,, mesleğime çok itinalı ve hassas bir sahısım, benim yapımda ve niteliklerimde bir insan göremeden yaşlandım derken onno üstadım geldi ve tabularım yıkıldı,,, iyiki varsın üstad sizler gibi insanlar var olduğu sürece bu ülkenin kimse sırtını yere getiremez... !
Onno Usta'nın elinin değdiği bir araca binmek nasip olsa keşke. Bu adamlar işini bir kar gütmek için değil sevdiği için yapan adamlar. Yıllardır Onno ustanın takipçisiyiz birkez olsun bir konuda yanılmaz mı insan bravo ustam
Meraklısı için muhteşem bir video olmuş. Elinize, emeğinize ve hepsinden önemlisi o güzel gönlünüze sağlık. Ömrünü belirli bir disiplin ve azimle yaşamış her insan özeldir. Bu özel insanlara selam olsun.
Film izler gibi youtube videolarinizi izliyorum, müthişsiniz. Siz de boşuna video yerine film demiyorsunuz yani. Ellerinize, emeğinize sağlık, 100K lere en kısa sürede ulaşmalısınız, yeriniz buralar değil
Harika bir ekipsiniz. Konuları hem teknik hem yalın anlatım hem de sohbet havasında ele almanız müthiş. Kanalı henüz keşfettim ancak bundan sonra sıkı bir şekilde takip edeceğim. Emeğinize sağlık.
Yine keyifle, masal dinler gibi dinledim. Bu konulara ilgili kişilerin saatlerce sıkılmadan izleyeceği videolara imza atıyorsunuz. Hatta sık sık eski videolara dönüp izliyoruz. Formula 1 yeni sezonu 10 gün sonra başlıyor, acaba üstadlardan Formula 1 araçlarının çalışma prensiplerini dinleme şansımız olabilir mi? Bildiğim kadarı ile 1.6 motora sahipler, ama performansları, lastik aşınmaları, bir yarış sonrası motorların geldiği durum çok ilgi çekici ama uzman bilgilerini elde edemiyoruz. Yeni sezon geldiği için kanalın izlenme oranına da etki edeceğini düşüyorum. İyi çalışmalar, saygılar
Kimse yokken (dikkat için) tekrar tekrar, geriye geriye alarak zevkle izliyorum. Tabii ki zamanın nasıl geçtiğini bilemiyorum. Selam olsun duayenler...
onno usta anlattığınız o elektirikli o uygulamayı oyuncak arabalarla ben de izledim kafamda soru işaretleri vardı şimdi cözüldü sohbetlerinizi ve samimiyetizi cok beğeniyorum iyi yayınlar üstatlar
1990 lardan bugün bu video'daki 13:14'e kadar, yani yaklaşık 30 yıldır DIN normunu tekerlek çıkışı diye biliyordum. Halbuki bütün normlar volant çıkışıymış. Teşekkürler🤗
Tork devir eğrisinin önemini aktardığınız için çok teşekkür ederim. Hepinize saygılar sunarım. Eskiden arabanın gücünün salt beygir gücünde yazan rakam olarak düşünür, tork değerine de çok anlamadan göz ucuyla bakardım. Artık bir arabanın motorunu anlamak istediğimde önce tork devir eğrisine bakıyorum; düz çizgi yapıyor mu, yapiyorsa hangi devirden itibaren hangi devire kadar yapıyor diye. Düşük bütçelerle araba alınırken arabada bence en önemli parça motor oluyor. Geri donanımı filo araçları gibi boş olsa da motor iyi olsun istiyorum, acil durumda basınca gitsin. Motorda da bunu anlamamızı sağlayan en önemli veri tork devir eğrisiymiş. Ufkumu açtığınız için tekrar teşekkürler.
İşte bu yüzden 1.3 olmasına rağmen 1600 devir/dakikadan itibaren 240 nm tork üreten duster ımın performansını çok seviyorum ve zevkle kullanıyorum.Halit ustanında dediği gibi 'bir duster ın gelebileceği en iyi nokta gerçektende burası' çok keyifli bir makina.
Sohbetleriniz çok keyifli ağzınıza sağlık, Sohbet Konusu olarak bir fikrim var tabi uygun görürseniz, aynı motoru kullanıp farklı güçler altında (beyir,tork) satılan ülkemizde yaygın markalar örnek renault 1.5 dci 70,90 ve 110 bg. Gibi.
"Hani, yani, aynen" demeden cümle kuramayan arabacılar, Onno Usta'yı dinlesinler de Türkçe öğrensinler.
Ustalığına zaten söylenecek söz yok.
Sadece Onno Usta bölümü istiyoruz. kendisini anlatsın. nasıl bu işin okuluna gitmeden teknik olarak bu kadar geliştirebildi ? Gerçekten üzerine kitap yazılması gereken bir kişi. Allah ömrünü uzun etsin.
Kesinlikle yapılmalı.
Kesinlikle haklısın. Merakla bekliyoruz
Vardı zaten onnu ustanın kanalı diye hatırlıyorum
merak,istek,heves..Dünyanın en ünlü mimarı Ando ilkokul mezunudur..Biz bunlara alaylı diyoruz
Kesinlikle
Burada bir tuhaflık var. Bu videolar altın değerinde fakat abone ve izlenme sayıları çok düşük. Benim düşüncem bu kanalın mutlaka reklam verilerek tanıtılması gerekiyor. Reklam olayı pahalı bişey ise maddi destek olabiliriz. Bu kadar az bir kitle için bile emek verip zaman harcamanızdan dolayı ayrıca takdir ve teşekkür ediyorum...
Çok teşekkür ediyoruz, düşünmeniz yeter. Biz az ve öz kitlemizle de çok mutluyuz 🙏
Bunun önemli bir nedeni süreler olabilir mi? Örneğin Anlatan adamlar'ın kanalında aynı konu 11 dk. burada 56 dk. Kendi adıma, konu ilgimi çok çekse bile süresi yüzünden pas geçiyorum. Bu tür ilgimi çeken 3 tane video seyretsem, bir günümden 3 saat gidiyor. Aslında çok güzel içerik var bu kanalda ama çoğunu seyredemedim.
Bu kanalda değilde başka takipçisi fazla olan bi kanalda bu videolar olsa varya milyonlar izlenir
Yil 2023 Mart, yeni keşfettim.
Altınının değerini sarraf bilir. O yüzden takibe devam.
Onno usta tam anlamıyla yaşayan efsane. Allah sağlıklı, uzun ömürler versin inşallah.
TY: Yaptın di mi sen bunu?
OU: Tabii benim mesleğim bu!
ALKIŞLAR Onno Ustaya 👏👏👏
🦌 istemeye gerek yok. Onno usta geçmişteki hatıralarını anlatırken 🦌 gelir zaten!!!
Şu kanal dururken bir sürü sıradan yutubırlar daha çok izleniyor. Asıl izlenmesi gereken, insanlara otomobili öğreten kanal bu kanal. Emeklerinize sağlık, hocalarım, ustalarım!
20-25 sene gecmise gittim sayenizde bahsi gecen 100bin uzun dönem testlerinin cogunu hatirliyorum arkalarinda böylesi eglenceli hikayelerin oldugunu ogrenmek yillar sonra cok keyif verdi agziniza saglik.
Otomobil youtuber larının özellikle izlemesi gereken bir video.
Sizi dinlerken sanki masanın bir kenarında da kendim oturuyormuşum gibi hissediyorum.Harika dolu bir sohbet.Teşekkürler
Bilgi tercrübe çok fazla var ama işin mühendislik disiplini eksik olunca bir şekilde yanlış ifadeler yapılmış bu videoda. Düşük devirde tork vardır yüksek devirde beygir vardır, tork aracın ağırlığını çeker gibi ifadeler tamamen yanlıştır. Beygir gücü torkun türevidir. Her devirde tork da vardır beygir gücü de. HP = (tork(nm) X rpm)/7127. Araçları yürüten her devirde beygir gücüdür. Düşük devirde yüksek tork üreten araçlar düşük devirde de yüksek beygir gücü üretmiş olurlar. Bu sebeple düşük devirlerde de hızlı giderler. Dizellerin düşük devirlerde aracın koltuğuna insanı yapıştırması bu sebepledir. Lakin dizel arabalar yüksek devirlerde inanılmaz şekilde tork kaybı yaşadıkları için yüksek devirlerde ciddi beygir gücü düşüşü yaşar ve bu sebeple yüksek hızlara ulaşamaz. Tersi şekilde atmosferik benzinli araçlar düşük devirlerde emiş fazla olmadığı için düşük tork, dolayısıyla düşük beygir gücü üretirler ama yüksek devir çevirme kapasiteleri olduğu için yüksek devir çevirerek bu açığı üst devirlerde kapatırlar, bunun için de son hızları daha yüksektir. Yani devir yükseldikçe dizeller güçsüzleşirken benzinli araçlar güçlenmeye başlar. Mercedes actros maksimum beygir gücü 400hp ama rolantide bile(500rpm) 100hp güç üretiyor. 1000rpm civarında 300hp üretiyor ve 1400rpm'den 2000rpm'e kadar bu beygir gücünü koruyor. Yani araç çalıştığı andan itibaren 100-400 hp arası, efektif olarak da 300-400 hp gücü sürekli sağlıyor diyebiliriz. Ama benzinli 100Hp bir araba rölantide 10 beygir üretirse elinizi öpün başınıza koyun. Halit beyin ifade ettiği gibi günlük hayatta şehir içinde 30-40 hp aralıkta aracımızı kullanıyoruz. Yetiyor yani. Dizel araçlar 1000-1500 devirde bunu üretebiliyor, doğal olarak az yakıyor, atmosferik benzinli araçların bu gücü üretmesi için 2500 devrin üzerine çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü tork değerleri çok düşük.
14 yıl atlamadan Autoshow okumuş biri olarak bu ekipten müthiş keyif aldım. Dergilerden öğrenirken onlarda yanlış bilgi yok gibi bir şeydi. Çünkü orada yazanlar, ölçenler işte böyle insanlardı. Ama internet ve youtube'ta çöp, yalan yanlış bilgi dolu. İşte 90'larda daha az bilgiye daha zor erişiliyordu. Ama ulaşılan bilgi kaliteliydi. Boş boş videolarla zaman kaybetmiyordunuz.
Yine kaybetmeyin diye üstadlara soruyoruz biz de 😊
Çok teşekkür ediyoruz.
Belki on milyon yüz milyon izlenmiyorsunuz ama , sizi severek bekleyen takip eden kitleye karşı saygınız konuşmanız hiç bozulmuyor, karakteri ve duruşu konuşması bilgisi doluluğu kalite kokan insanlar.. bitlistenn kucak dolusu sevgiler.. eşimle izliyoruz artık 😊 neseniz bol olsun
Çok izlenmek gibi bir kaygımız yok. Biz cebimizdeki bilgileri paylaşıyoruz, size ulaşabilmişsek ne mutlu bize 😊
Çok teşekkür ediyoruz.
Dinlerken gerçekten keyif alıp öğrendiğim nadir kanallardan biri. İnşallah böyle güzel yayınlar gelmeye devam eder.
Bu ne guzel bi muhabbet
Lutfen bu 3'lu olarak devam edin !
Böyle bir içeriğe ulaşabildiğim için çok mutlu oldum. Ustalarıma saygı ve sevgilerimi iletiyorum emeği gecen herkese tesekkür ediyorum...
Onno ustayı autoshow dergisinden 1994 ten beri takip ederim. Söylenecek tek söz var abi siz ne güzel adamlarsınız muhabbetiniz mükemmel ötesi
Tork ve beygir gücü arasındaki farkı bu kadar net ve anlaşılır anlattığınız için çok teşekkür ederim.
Sizin gibi işi bilen ustalar sayesinde bilgilenmiş oluyoruz. Emeğinize, ağzınıza sağlık.
Böyle seviyeli ve güzel muhabbet sardıkça sarıyor. izlerken Bazen inanamiyorum 1 saatin geçtiğine. Abone sayısına da inanamıyorum. O da ayrı konu. Teşekkürler bize kaliteyi hatırlattığınız için güzel insanlar.
Ağzınıza sağlık. Çok güzel olmuş. Devamını bekliyoruz. Bu arada geyikler gelsin lütfen.
Onno Usta yaşayan bir efsane, ayaklı bir kütüphane. Ustamızın engin bilgilerini, tecrübelerini, deneyimlerini, anılarını, hikâylerini böyle videolarla ölümsüzleştirip bir arşiv hâline getirmemiz lazım. Umarım bu ekipten onlarca, yüzlerce video daha görürüz. Teşekkür ederiz!
Valla hepsini biliyorum diye geldim bilmediğim birçok şey öğrendim. Çok yaşayın :)
Siz de 🙏
Çok teşekkür ediyoruz.
Şu 25:22 ... "Yaptın dimi sen bunları??? kaç kere başa sarıp izledim bilmiyorum :)))) koptum :))) harikasınız
Muhteşem, teşekkürler. Böyle bir anlatım yok hiç bir yerde.
Harika muhabbetti yaaaa, niye daha önce kesfetmemisim diye hayiflandim...
sure ne cabuk gecti anlayamadim... Harikasiniz...Eski Otohaber mudavimi olarak denilen seyleri anlama imkanim oldu...Onno ustanin soru cevap ksimi en fari kosemdi...
Emeginize saglik...
Tek kelimeyle müthiş. Hiç araba merakım yoktur ama anlatılanlar resmen bilim. Dolayısıyla da ister istemez dinleme ihtiyacı duyuyorum. Harikasınız.
Yıllarca dergilerden açıklamalarını izledim. Bu muhteşem insanların değeri bilinmeli. Yüreklerinize sağlık. Sizlerden çok şey öğrendik.
Ne mutlu bize :)
Çok teşekkür ediyoruz.
Ağzım kulaklarımda izledim. Üstadlara verdikleri bilgilerden, Turgut Bey'e de yerinde ve can alıcı sorularla konuyu daha iyi anlamaya yönelik çabalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Halit Bey kusura bakmasın ama Onno Ustanın yapacağı testleri değil 4 gözle, 8 gözle bekliyorum. Videoda emeği geçen herkese çok teşekkürler...
Ancak bu kıvamda, bu kalitede, bu güzellikte, bu kadar öz ve hoş bir şekilde anlatılabilirdi. Emeği geçen herkese teşekkürler. Özellikle ve özellikle çok güzel aydınlattığı için Onno Usta'ya, katkılarından dolayı Halit Bolkan'a çok teşekkür ediyoruz. Keyiflle zevkle bilgilendik. Mümkünse aynı ekiple benzer lezzetle paylaşımlarınızı bekliyoruz. Bu ekibin kıymeti iyi bilinmeli. Bunun için de tabii ki bu değerli insanları daha çok görebilmeliyiz. Saygılar sevgiler.
Öyle koftiden youtuber çöplüğünde laf kalabalığı yapanlardan farkları olduğu çok açık. Dolu dolu bu insanlarla kıyaslanamazlar bile...
Ekip her zaman bir arada, merak edilen her şeyi konuşacağız inşallah :)
Çok teşekkür ediyoruz.
Yıllardır gerek Otohaber dergisi olsun gerekse de Act youtube kanalı olsun sizleri gıptayla takip ediyorum. Şu an İrlandada Otomotiv Mühendisliği okuyorum ve videolarınız gerçekten derslerde açıp izlettirilecek seviyede. Hatta Onno usta hocalarımın çoğundan daha temiz ve net anlatıyor konuyu hayranım kendisine. Hocalarımın anlatıp da anlayamadığım yerleri Onno usta ve Halit abiden dinlemek büyük fırsat benim için.
siz nasıl bir üstadlarsınız bu kadar tecrübe vay bee doymuyoruz size Allah razı olsun sizden teşekkür ederim
Ustaların ustası Onno usta... En kaliteli otomobil kanalısınız... Emeğinize sağlık...
Allah razı olsun. 0.9 TCE kime sorduysam yok uzak dur dedi. Kullandın mı sorusuna yok ama 0.9 motor çekmez derler. Kullanıcı videolarını izledim. Acaba mı dedim. Buldum tork grafiğini. Onno Usta ne dediyse reno sanki uygulamış. Alıyorum . Teşekkürler ağzınıza sağlık.
Tüm doğru bilinen yanlışları gösteren şahane insanlar. İzledikçe mutlu oluyorum.
Sizi yani bu ekibi araç başında da görmeliyiz artık.
Evet araç başına beyler
Hem bilgilendik Hem eğlendik Gönlünüze ağzınıza sağlık . sabaha kadar anlatın dinlerdim Sizleri . Güzel adamlar
😊🙏
Çok teşekkür ediyoruz.
oh be adam gibi otomobil programı. bildirimleri açtık bekliyoruz. teşekkürler
Çok değerli kaynaklar bu videolar.
Çok teşekkür ediyoruz 🙏
Bu kanalin haki 200 bin ustu cok guzel anlatim ozelikle Unno usta ve halit bolkan bir araya geldiginde cok guzel oluyor hem ne neyin oldugunu ogreniyorsun hemde gulerek eglenerek ogreniyorsun
Enfes bir program olmuş..
Onno usta 'nın bahsettiği 21:50 'deki video da anlatılmak istenen bir araç üzerindeki oluşumdan ziyade, basit olarak torkun ve beygir gücünün arasındaki farkları göstermekti. yani elbetteki araçlarda her ikisinden de kayıp yaşanmaması için gerekli şanzımanlar ve motor teknolojileri uygulanıyor. Yine de, bu noktalara deyinmek açıklayıcı olabiliyor. teşekkürler.
İşin ehli üstad lardan özellikle onno usta dan faydalanmak bilgi almak muhteşem ABONE olduk heyecanla yeni videolar bekliyorum
O zaman takipte kalın, her Salı-Cuma 20:00 👍
Çok teşekkür ediyoruz.
Ilber, Celal Hoca tadinda izledim. Saatlerce surebilir videolariniz. Lutfen bu ustadlarla bol bol video çekin.
Paylaşılmayan bilgi, bilgi değildir. Elinize ağzınıza emeğinize sağlık.
Dilimiz döndüğünce paylaşıyoruz cebimizdekileri 👍
Çok teşekkür ediyoruz.
21:53’te bahsettiği videoyu tam da bu videodan önce izlemiştim denk gelince şaşırdım. Bu yüzden ustamızın anlatımındaki yanıltıcı yanlışı düzeltmem gerekiyor. Bahsettiği videoda tork ve beygir gücünün enm basit haliyle farkı anlatılıyor, yani video sahibi atmosferik, turbo cart curt gibi ek olaylara girmiyor sadece en basit haliyle farkı anlatıyor. İki oyuncak araç var, ikisi de her şeyiyle aynı, arkalarına iple bağlanmış birer su bardağı var. İki araçta ön kısmından tek dişli ile tekerlere bağlanan bir motora sahip. Adam araçları çalıştırıyor araçlar bardağı çekemiyor. Sonra araçların birinin motor çıkışına 1 dişli daha ekliyor ve aynı deneyi tekrar yapıyor ve 2 dişlisi olan araç bardağı çekebiliyor. Daha sonra yüksüz drag diyebileceğimiz bir deney yarışı yaptırıyor, 2 dişlisi olan araç kalkışta birden atılıyor ama sabit ve düşük hızda kaldığı için diğer tek dişli araç kalkışta sizi “koltuğa yapıştırmıyor” ama kalkıştan bir süre sonra gittikçe hızlanıp yarışı kazanıyor. Aynı deneyi rampada da yapıyor, yine tek dişli araç çıkamıyor ama 2 dişli olan araç stabil şekilde rampayı tırmanıyor. Bahsi geçen video 5-6 dk’lık bir video ve bu 1 saatlik videoda anlatılan şeyleri o 5-6 dk’da daha net anlatıyor (beygir ve tork farkı anlamında)
Video bitecek diye korkudan durdura durdura izliyorum onno usta mükemmel yav.
Güzeldi bu 😀
Çok teşekkür ediyoruz.
38:28 istediğim cevabı aldım dilinize sağlık Allah cc razı olsun
Yine bilgileriniz ile otomobil kültürümüze önemli katkıda bulundunuz, emeğinize sağlık, teşekkür ederiz.
Onno usta ile auto show dergisi ile tanışmıştım yıl 1992 idi dile kolay neredeyse 30 yıl olmuş hayatımı değiştiren otomotiv ı meslek olarak seçmem de en büyük payı olan insandır onno usta yüzyüze tanışma firsatim olamadı maalesef ama onun varlığı öğrettikleri bana çok şey kattı o yıllarda mektup vardı mektupla soruyu gönderirdin dergide onno usta cevaplayacak diye büyük bir heyecanla beklerdin tabi ne kadar süre beklerdin orası meçhul ama o heyecanı o bekleme süresindeki hissiyatı hala çok iyi hatırlıyorum yollar ne çabuk geçmiş Sevgili Onno Usta herşey için sonsuz teşekkürler bana kattığın herşey için benim ilâhım hep sen oldun ve olmaya da devam edeceksin eline emeğine ağzına yüreğine sağlık
Halit Bey ile yeni Corsa lansmanında tanışma firsatim oldu birlikte çok güzel çok değerli vakit geçirdik Halit Bey ile o zaman konusmustuk Onno Usta yi hatirlar belkio lansmanda Okan ALTAN da vardı siz hepiniz çok değerli insanlarsınız yeriniz kesinle dolmaz keşke yıllar geçmese
Sizleri çok seviyorum kendinize dikkat edin sağlıkla kalın hoşçakalın
Denizli ye yolunuz düşerse mutlaka beklerim Opel de çalışıyorum.
Konuşmacılar altın değerinde bilgiler veriyor, teşekkür ederiz
Ağzınıza sağlık. Ustalardan dinlemek büyük keyif.
Çok teşekkür ediyoruz.
Merhabalar ben sizi Almanyadan büyük bir begeniyle izliyorum. RUclips kanalinizi yakin zaman önce tesadüfen kesfettim. Bütün videolarinizi cok cok faydali buluyorum. Biz otomobil tutkunlarina inanilmaz büyük degerde faydali ve paha bicilmez bilgiler sunuyorsunuz. Yayinlariniz icin cok tesekkür ederim. Basarilarinizin devamini dilerim.
Bu kaliteye bu izlenme ve abone çok az. Ama ülkede bilgi sahibi ve bilinçli eğitimli insan da az zaten. Az ama öz bir kitleyiz bence. Teşekkür ederiz.
Ağzınıza sağlık ağzım açık bayılarak kıt bilgilerimi tamamladım.çok yaşa onno üstad ömrün uzun olsun .varlığın yeter.
Aminnnn 🧿
Çok teşekkür ediyoruz.
Bükme ile çekme farkı değil aslında biri uygulanan kuvveti ifade ediyor. Tork= Dönme Kuvveti. Diğeri birim zamanda açığa çıkan enerjiyi. İki ayrı fiziksel büyüklük bunlar.
Güç dediğimiz şey fizikte watt ile ölçülür ve enerji tüketimini belirtir aslında sonuca daha yakın bir değer.
Diğer yandan vites oranı ve motor devir verim grafiği (RPM meselesi) ve de aracın ağırlığı, hesaba katılmadan hangisinin daha önemli olduğunu söylemek mümkün değil.
Tavuk, Yumurta hesabı gibi.. Yüksek Tork vites sayesinde hız üretebilir ama yüksek RPM de yine vites sayesinde tekerleklerde torka dönüşebilir. Tork ile Beygir gücü değil asıl Tork ile RPM arasında tahterevalli iliştisi vardır. Dengeyi de vites oranları belirler.
Dediğim gibi en güzeli doğrudan hızlanma test verilerine bakmak. (...neticeye bakın yaa, hiç detaylara kafanızı yormayın) 0..100 kaç saniye.. bitti ..
Oh be sonunda ayrıntılı bir anlatım buldum. Şimdi hakkını yemeyeyim bir tanede maket araba yapıp anlata nabimiz vardı bir o bir de siz gerçekten enfes anlatmışsınız :)
Harika bir anlatım bilmediğimiz ne çok şey varmış
teşekküler
Ne diyeyim beynim yandı, dinliyorum ama bir yandan da anlamaya çalışıyorum sanırım bu vlog'u 3-5 kez izleyeceğim, bilgiler çok güzel ne kullandığınızı bilelim 🤠 eminin sıfır araç alacağım zaman çok işime yarayacak. Ağzınıza sağlık çok faydalı bir paylaşımdı. Teşekkürler 👋 Takipteyiz 👍
Süper bir paylaşım. Bilimsel verilerle açıklamanız muazzam.
Eski kulağı kesik üstadlardan, gelecek test videoları için olmayan zamanımı uykularımdan çalar izlerim ,,, mesleğime çok itinalı ve hassas bir sahısım, benim yapımda ve niteliklerimde bir insan göremeden yaşlandım derken onno üstadım geldi ve tabularım yıkıldı,,, iyiki varsın üstad sizler gibi insanlar var olduğu sürece bu ülkenin kimse sırtını yere getiremez... !
Çok güzel yorum 👍
Çok teşekkür ediyoruz.
Cok kisi var bunlari ezber bilen. Ama sizin bu isin temelinden bilmeniz, onun icin uelke icin oenemli degersiniz bu sektoerde.
Tesekkuerler.
Tesekkurler cok keyıflı ve bilgi dolu bir program. Devamlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Basarılar
Onno Usta'nın elinin değdiği bir araca binmek nasip olsa keşke. Bu adamlar işini bir kar gütmek için değil sevdiği için yapan adamlar. Yıllardır Onno ustanın takipçisiyiz birkez olsun bir konuda yanılmaz mı insan bravo ustam
Meraklısı için muhteşem bir video olmuş. Elinize, emeğinize ve hepsinden önemlisi o güzel gönlünüze sağlık. Ömrünü belirli bir disiplin ve azimle yaşamış her insan özeldir. Bu özel insanlara selam olsun.
Film izler gibi youtube videolarinizi izliyorum, müthişsiniz. Siz de boşuna video yerine film demiyorsunuz yani. Ellerinize, emeğinize sağlık, 100K lere en kısa sürede ulaşmalısınız, yeriniz buralar değil
İnşallah o günler de gelir 🙏
Çok teşekkür ediyoruz.
Güzel anlatılmış fakat Anlatan Adamlar bu konuda daha açıklayıcı geldi bana. Buradaki hocaların da ağzına sağlık.
Harika bir ekipsiniz. Konuları hem teknik hem yalın anlatım hem de sohbet havasında ele almanız müthiş. Kanalı henüz keşfettim ancak bundan sonra sıkı bir şekilde takip edeceğim. Emeğinize sağlık.
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Aydınlatıcı, anekdotlarla hem keyifli hem de daha bir öğretici olmuş. İzlerken bitmemesini diledim.
Yine keyifle, masal dinler gibi dinledim. Bu konulara ilgili kişilerin saatlerce sıkılmadan izleyeceği videolara imza atıyorsunuz. Hatta sık sık eski videolara dönüp izliyoruz.
Formula 1 yeni sezonu 10 gün sonra başlıyor, acaba üstadlardan Formula 1 araçlarının çalışma prensiplerini dinleme şansımız olabilir mi? Bildiğim kadarı ile 1.6 motora sahipler, ama performansları, lastik aşınmaları, bir yarış sonrası motorların geldiği durum çok ilgi çekici ama uzman bilgilerini elde edemiyoruz.
Yeni sezon geldiği için kanalın izlenme oranına da etki edeceğini düşüyorum.
İyi çalışmalar, saygılar
Kimse yokken (dikkat için) tekrar tekrar, geriye geriye alarak zevkle izliyorum.
Tabii ki zamanın nasıl geçtiğini bilemiyorum.
Selam olsun duayenler...
Bu kanaldaki tüm içerikleri beğenerek takip ediyorum. Nedense başladımı sonuna kadar bir oturuşta bitiyor
Ağzınıza emeğinize yüreğinize sağlık zevkle sıkılmadan izledim satın alamayacağımız bilgiler veriyorsunuz teşekkürler.
Arada geyiklerle sohbet şahane oluyor sıkılmadan atlamadan izledim konuların çoğunu bilsemde. tebrikler👏
Ne mutlu bize 😊
Çok teşekkür ediyoruz.
Mükemmel kanal hepsini tek tek izliyorum videoların daha önce neden tanımadım bu kanalı
Yıllardır anlatamadığım bir konuydu şimdi anlamayanlara bunu izletcem hala anlamayanlara da artık ONNO usta bile çaresiz kalır :))
Vidolar uzun ama her dakikası dolu dolu gerçekten, izlerken her saniyesinde bizi öğrenmeye teşvik ediyor. Nasıl bitiyor video anlamıyorsunuz.
onno usta anlattığınız o elektirikli o uygulamayı oyuncak arabalarla ben de izledim kafamda soru işaretleri vardı şimdi cözüldü sohbetlerinizi ve samimiyetizi cok beğeniyorum iyi yayınlar üstatlar
1990 lardan bugün bu video'daki 13:14'e kadar, yani yaklaşık 30 yıldır DIN normunu tekerlek çıkışı diye biliyordum. Halbuki bütün normlar volant çıkışıymış. Teşekkürler🤗
Siz 3 harika insanlar öyle güzel ve yararlı bilgiler veriyorsunuz ki minnettarım sizlere. Ağzınıza yüreğinize sağlık
Tork devir eğrisinin önemini aktardığınız için çok teşekkür ederim. Hepinize saygılar sunarım. Eskiden arabanın gücünün salt beygir gücünde yazan rakam olarak düşünür, tork değerine de çok anlamadan göz ucuyla bakardım. Artık bir arabanın motorunu anlamak istediğimde önce tork devir eğrisine bakıyorum; düz çizgi yapıyor mu, yapiyorsa hangi devirden itibaren hangi devire kadar yapıyor diye. Düşük bütçelerle araba alınırken arabada bence en önemli parça motor oluyor. Geri donanımı filo araçları gibi boş olsa da motor iyi olsun istiyorum, acil durumda basınca gitsin. Motorda da bunu anlamamızı sağlayan en önemli veri tork devir eğrisiymiş. Ufkumu açtığınız için tekrar teşekkürler.
Çok teşekkürler. Var olun. Sizlerdeki sevinç, coştu bizlere de geçiyor. İnanın.
Bu konu hakkında canlı yayın yapsanız harika olur üstadlar
Bilgilendirici bir sohbet oldu teşekkür ederiz.Sizi dinlemek büyük zevk.
acaip etkilendim
şahane bir bir yayın olmuş emeğinize sağlık
Onno usta bazı uzuvlara beton yetmeyecek adamların başında geliyor
eskı bır otohaber dergısı takıpcısı olarak eskı gunleri hatırlattınız. onno usta efsanesın :)
*_Rodaj konusunu dört gözle bekliyoruz iyi yayınlar_*
Onu da konuşuruz 😊
Videolar bilgiler konuklar süper. Teşekkürler. Keşke AutoClub olarak oto temizlik bakım falan da hediye etseniz.😉
Onu da yaparız, hatta en kolayı o 😊
Çok teşekkür ediyoruz.
Diğer bir tanım:
Hp (KW): Zamana bağlı yapılan iştir.
Tork: Döndürme kuvvetidir.
Çok keyifli bir sohbetti, teşekkürler.
herkese selamlar , çok keyifli sohbet teşekkürler.
Eski bilgileri sayenizde tekrarladım teşekkür ederim sizlere..
Onno usta bu işin duayeni , ekip güzel , devamını sabırsızlıkla bekliyoruz
İşte bu yüzden 1.3 olmasına rağmen 1600 devir/dakikadan itibaren 240 nm tork üreten duster ımın performansını çok seviyorum ve zevkle kullanıyorum.Halit ustanında dediği gibi 'bir duster ın gelebileceği en iyi nokta gerçektende burası' çok keyifli bir makina.
Çok teşekkür ediyoruz.
Teşekkürler emeğinize sağlık. Ansiklopedi okur gibi oldu ama hiç sıkılmadan ;)
Metinden okuyarak başladı, sonrasında aktı gitti onno usta. çok güzel programdı
Ne kadar eğlenceli, bilgilendirici bir video olmuş. Üstadlar süper 👍
Bir bravo hgt olsun abi testleriniz arasında onno ustayla. Ellerinize sağlık yine bilgilendik bildiğimiz tabular yıkıldı 😊
Sohbetleriniz çok keyifli ağzınıza sağlık,
Sohbet Konusu olarak bir fikrim var tabi uygun görürseniz, aynı motoru kullanıp farklı güçler altında (beyir,tork) satılan ülkemizde yaygın markalar örnek renault 1.5 dci 70,90 ve 110 bg. Gibi.
Düşünelim bunu 👍
Çok teşekkür ediyoruz.
Yeni bölümü sabırsızlıkla bekliyoruz 👍👍👍👍
Abi çok keyifli çok eğlenceli çok çok açıklayıcıydi... teşekkürler emeğinize sağlık.