Bir bilgi eklemesi de ben yapayım. Teori ve deneyler sadece ışığın ışık hızında gidebileceğini ispatlıyor. Yani herhangi bir cisim ışık hızının %99.9'una ulaşabilir ama ışık hızına ulaşamaz. Ama bu demek değil ki ışık hızından daha hızlı da gidemez. Teorik olarak bir cisim ışık hızından daha hızlı gidebilir. Tabi ışık hızına ulaşmadan onu atlayabilirse. :)) E=mc2 ye dönersek, ışık hızını aşmayı başaran cism için formülümüzü işletelim. Zaman için h(hız)c ise t negatif olur. Kutle ise hc ise M=negatif. Zamanın tersine aktıği, negatif kütleye sahip bir cisim elde etmiş oluruz. Bu cisim salt enerji halinde değil. Son yıllarda var olduğuna inanılan karanlık maddeyi birileri arıyordu. Karanlık maddeyi bir de burada arasınlar bakalım ;)
Güzel bir açıklama ama benim anlamadığım birşey var. Kütle çekimi ışığı bile bukebiliyirsa bu, kütle cekiminin bir anlamda isktan hızlı olduğu anlamına gelmez mi. Karadelikleri düşün. Isik bile kacamiyorsa bu nasıl bir fenomendir ki evrenin en hızlı şeyini yakalayabiliyor.... Başka bir yaklaşımla kütle çekimi dediğimiz olayın gerceklesebilmesi için bu çekimin gerceklestiren iki şeyin de madde olması gerekmez mi. Isik nasıl oluyor da maddesiz oluyor. Maddesiz ise nasıl oluyor da kutlecekimine maruz kalıyor... Başka bir soru: eger evrende mutlak duraganlik diye birşey yoksa ve biz bu sebepten teorik olarak( izafiyet teorisinin söylediği gibi) hızı ölçme imkanina sahip değilsek nasıl oluyor da hem ışığın hızını ölçüyor hem de hızını sabit kabul ediyoruz.. İşık için zaman kavrami yoksa nasıl oluyor da onun tanimlak için zamandan bahsedebiliyoruz....
@@mustafakoroglu8364 ışınlardaki fotonlar(radyasyon) dalgalar halinde yayılırken temas halinde dalganın frekansına bağlı olarak kinetik bir enerji parçacığı olarak tepki verir. Fotonlar, Karadeliklerdeki kütle çekim kuvveti alanına girdiklerinde bizim ölçemeyeceğimiz bir küçüklükteki enerji parçacıklarına dönüşürken kütle çekim kuvvetine bir KÜTLE olarak tepki verir. Bu sayede bizim görebileceğimiz kadarıyla ışığı, ancak bilimin görebileceği kadarıyla da bir kütleyi bükebiliyor. tabi bu Kütlenin hızına göre değişiklik gösterir fakat en hızlı maddeyi fotonların elektromanyetik dalgaları varsayarsak, uzay boşluğunda hiç bir madde belirli mesafede düz bir doğrultuda ilerleyemiyor bunun sebebi ise bildiğimiz en hızlı maddenin bile belirli şartlarda bir kütleye sahip olması. diğer soruna gelirsek, 1970 yılında lazeri geliştiren bilim insanları Yüksek spektrum kararlılığını kullanarak şu anki (ışık hızı) sonuçları elde etmiştir. buda şöyledir ki kararlı halde bulunan atom elektronları, fotonu yani ışık dalgalarını yaymama özelliğine sahiptirler. fotonların frekansı elektronlara kıyasla daha güçlü ise elektronlardan kurtulur ve taban seviyesinden geçiş yapar. bu olaya absorbsiyon denir buda atomların fotonu emmesidir (belli bir frekansa kadar). elektronlardaki fotonların frekansları düştüğü taktirde foton yayınlanması gerçekleşir. bunada emisyon denmektedir. İKİNCİ SORUN İÇİN KISACASI IŞIĞI ELEKTRONLARA YANSITTIĞIMIZDA (ELEKTRONLARIN KARARLI OLMASINA FOTONLARIN İSE FREKANSLARINA BAĞLI OLARAK) OLUŞAN TEPKİMEYİ GÖZ ÖNÜNE ALIP BU ANLATTIĞIMIN ÇOK ÇOK ÇOK DAHA FAZLASINI UYGULARAK BİLİM İNSANLARI IŞIK HIZINI ÖLÇEBİLMİŞLERDİR. BU DAHA FARKLI BİR YÖNTEM OLAN CAESİUM SABİTİ İLE DESTEKLENMİŞTİR. UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR.
@@mustafakoroglu8364 benim sistem hata verdi xD aslında Einstein dediği gibi zaman diye bir şey yoktur zaman sadece bizim olayları sıraya bağlayarak bir olay günlüğü gibi bir şey oluşturmaktır beynimizin tembellikten bu yola gidiyor :D
15:39 “Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.”
Elini sıcak bir sobanın üzerine bir dakika koy sana 1 saat gibi gelecektir, güzel bir kızla 1 saat otur ve o sana 1 dakika gibi gelecektir. İşte bu göreliliktir.
Bilimsel konuları öğrenmek söz konusu olduğunda sizi tercih ediyorum. Hepimizin anlayabileceği şekilde sade ve yalın bir anlatımınız var. İyi ki varsınız. Başarılar diliyorum.
harika bir uslup ve enerjı dolu bir kişiğiniz var meseleri ele alış tarzınız çok öğretici çok temiz bir akıl samimi bir yaklaşım la en karmaşık konuları bile üstesinden gelebiliyorsunuz .başarılarınızın devamını dilerim.
Bu tarz paylaşımları RUclips platformunda görmek beni neşelendiriyor. Eminim insanların bilgilenmesi için ve zevk aldığınız için yapıyorsunuz bu işi fakat hakettiğiniz ilgi ve alakayı görmenizi diliyorum. Türkiye RUclips'nda her dakikası dolu dolu videolar çeken nadir kişilerdensiniz, en azından benim nazarımda :)
Ayhan bey zamanın göreceliği hakkında verdiğiniz örnekler ve özellikle de ikizler paradoksu aklımda rüya ve fani dünya arasındaki zaman farkını anımsattı. Hatta Inception filmini. Anlatımınız çok açık ve her kesimden insanın anlayabileceği tarzda.süpersiniz.
Bilimsel konulara yoğunlaşmış olmanızı isterdim, konseptiniz o olmamasına rağmen şu teoremi bilim konseptli kanallardan yüz kat daha iyi anlamışsınız ve anlatmışsınız.
insanların psikolojisi zamanın hızını sadece kendileri için değiştiriyo ama kütle çekim, karadelik vb güçler zamanı gerçek anlamda etkiliyo.En azından anladığım bu.
ikizler paradoksunda paradox olan kısım ikizlerin farklı yaşta olması değildir. hangi ikizin yaşlı olduğunun karmaşası paradox oluşturur. çünkü hareket edene göre hızın yavaşladığını biliyoruz. ama uzay gemisindeki kardeş hayır ben yerimde duruyorum dünya benden uzaklaşıyor derse ne olacak. bu durumda hareket eden dünya olacak. paradox olan kısım bu.
Kardes o soyledigin paradox artik paradox degil bu sadece ilk ortaya atildigi zaman paradox olmustur sonra newton un eylemsizlik kanununa gore uzaya giden kardes belli bir yerden sonra durup tekrar dunyaya dönecegi icin eylemsizligi hissedecektir eylemsizlik kosullari da saglandigi icin hareket eden uzaya giden kardes olur... bu artik paradox degildir o zamanlar bu dusunce ilk akla geldigi icin paradox denmistir ve adi oyle kalmistir... ama cozumu vardir
Ufak bir hatası daha var interstellar filminde adam kara deliğr girdi çıktı dünyada 20 yıl geçmişti diyor ama o sahne solucan deliğiyle başka bir galaksiye gittiği sahne :) kara delik olayı filmde bambaşka
İyiki rastladım bu kanala ilgimi çeken her şey burada var ve anlamakta zorluk çekmiyorum Çok basit ve anlaşılır bi anlatım yeteneğiniz var. Teşekkür ederim. Başarılarınızın ve videolarınızın devamını dilerim.
Yeni takip etmeye başladım. Gerçekten kalite kokan bir kumaşınız var. Saçma sapan youtuberların gerçekten sizler gibi insanlarla yer değiştiğini göreceğiz, görmeliyiz, desteğe devam.
11:06 "Bu da tamamiyle Einstein'in izafiyet teorisini kanıtlayan bir şey" Ayhan Bey bir ifade hatası oldu galiba. Filmi kanıt olarak göstermek istememişsinizdir diye düşünüyorum. "Kanıtlayan" kelimesi yerine "anlatan, gösteren" gibi daha doğru bir kelime ile ifade edilebilirdi. Bir süredir ben de bu konuyu araştırıyordum, sizin de değinmeniz iyi oldu. Seviliyorsunuz :)
Yanlış ifade kullanılmış. Farkında değildir bence. Bilinçli söylediyse, çok vahim bir durum. "Filmde bu konu işlenmiş" demek istemiştir diye düşünüyorum. İzlediği bir filmin kurgu olduğunu bilmemesi çok zor. Bu arada bahsettiği film süper, müziği de çok güzel.
Videolarını buyuk bir keyifle izliyorum. Bilimsel konular için sizden bir ricam var. Bir videonuzda öğretim görevlisi olduğunuzu söylemiştiniz. Bilimsel konular ile ilgili video çekerken videoya konuk alsanız sohbet şeklinde ilerlese videolar hem daha keyifli hem de daha uzun videolar gelse çok daha guzel olur diye dusunuyorum.
Kişilik konuşma olarak bakıyor umda sana ısındım Normalde konuşma değilde Gosterim şeklinde videoları izlerdim Ama bu sende değişti Bu kadar Emek harcayarak yaptığın videolar İçin teşekkürler Bilgileri kendine saklamiyor Paylaşıyorsun
@@asilhan9750 IQ. (INTELLIGENT QUCENTE) NEYE GORE VE NEDEN YUKSELMEZ,? ONCELIKLE BILMEMIZ GEREKEN !IQ. NUN TURLERIDIR, 1) NATURELL IQ. 2)ENTELLECTUEL IQ. 1. SI DOGUSTANDIR, DOGAL OLARAK INSANDA BULUNUR, KI!!! BILGI VE DENEYIMLERLE DESTEKLENMESI, GEREKIR 2. SI DE YOGUN BILGI DENEYIM EDINILMESI ILE GELISEBILIR. VARSAYALIM, 1. SI OKUDUGUNU 1KEZ DE, ANLIYORSA, 2. SI DAHA COK CABA HARCAYARAK, 3. 5 KEZ OKUYARAK ANLAYABILIR, VE EDINECEGI DENEYIMLER SONRASINDA (TECRUBE DEDIGIMIZ OLGU) KONULARA OLABILDIGINCE HAKIM OLABILIR, HANI TAVSAN VE KAPLUMBAGA OYKUSUNDE OLDUGU GIBI. BILGILERINIZE...-BURADAKI EREGIM SIZI HAKSIZ CIKARTMAK, HASA HOR GORMEK DEGILDIR, SIZIN BURADA DUSUNCE ACIKLAMIS OLMANIZ BILE ! SIZIN BEYIN TASIDIGINIZI GOSTERIR. YANLIS ANLAMAYINIZ LUTFEN...SAYGILAR.
Merhaba, kuantum ve izafiyette ışık ile görebilmemiz mümkü ama doğuştan kör birisi için herhangi bir maddeyi tuttabiliyor. Işığı göremediğini için o madde onun için olmaması gerekmiyordu. Schörindger kedisi gibi, Bohr gibi bilinmezlik ilkesi var ama görmeyenler için durum nasıl oluyor? Görüyorsak o madde var ise görmeyenler için durum nasıl? O maddeyi dokunarak hissedebiliyor. Yoksa ışık görme değil de vücudumuza çarpması sonuçta oluşması anlamında mı düşünelim? Yardımcı olabilirsiniz sevinirim. Kolay gelsin
Bir sorum olacaktı. Dünyadaki yer çekimi kuvveti zamanı yavaşlatıyor ise dünyadan uzakta yani uzayda hareketsiz duran bir astronot dünyadan uzakta olduğu için zaman onun için daha hızlı ilerlemez mi? Yani ışık hızında gitmesekte olur çünkü yer çekiminin olduğu ortamlarda zaman daha yavaş ama biz uzaydayız.
Kardeşim öyle bir durum için astronot dünya nın dönüş hızından yavaş dönen bir gezegene gitmelidir. Evet adam Dünya dan daha hızlı yaşlanır ancak bu o kadar büyük zaman aralıklarına ulaşmaz
peki yavaşlatılmış nesneler bir arada durur denilmiş çok büyük hızda ileleyen nesnelerin hızlı bir şekilde yok olmaları gerekmezmi vede aynı zamanda hızlı hareket eden cisim daha cabuk yok olmazmı
100.000 üye 1.000.000 üye hiç fark etmez. İnşallah hak ettiğiniz yere ulaşacaksınız Ayhan Bey. Güzel düşünceler, iyi niyetler sizinle birlikte... Selamlar.
oha ya şuana kadar sadece 2 videonuzu izledim ve tüylerim ürperdi. hep duyduğum kelimelerdi ve ne olduklarını bilmiyordum.şuan kabaca öğrendiğim için mutluyum.devamını da ben kendim getireceğim. iyice öğreneceğim. çoook teşekkür ederimm. :) :) :)
Video güzel,bir çok şeyi anlatmaya çalışmışsınız,teori çok karmaşık aslında,tam anlamak gerçekten çok zor teoriyi,ayrıca Aynştayn ın ünlü olması sebebi için atom bombası ve izafiyet teorisini dediniz,oysa Fotoeffekt teorisini unuttunuz,ışığın etkisiyle maddenin yüzeyinden elektronların koparılması, Fotoeffekt in denklemini ilk olarak yazdı Aynştayn ve bunun için Nobel ödülü aldı,teorinin adı Fotoeffekt değil Türkiye türkçesiyle büyük ihtimal,terim farklı bilmiyorum, azeri türkçesiyle yazdım,bu arada Azerbaycandan izliyoruz donanımcı baba başarılar
Mahammad Alı Doğrusu teorinin sahibini bilmiyordum. Bilgi için teşekkürler. Aslında ışığı oluşturan fotonların cisme çarması sonucu cisimle ilgili özellikleri alarak yansıması diyebiliriz. Örnek olarak gözümüzle gördüğümüz her şey, fotonların cisimlere ilişkin farklı dalgaboyu ve frekansta bilgileri gözümüze taşıması Bunun teknilojik karşılığı ise Remote Sensing, yani uzaktan algılamadır.
Kaan Arhan yalnız Fotoeffekt olayını Aynştayn bulmadı, Hers buldu 1887 de,fakat Hers yalnızca bulan kişi,olayın ilk izahını verən ve teorini kuran kişi Aynştayn 1905 de verdi izahını,Hers in deneyde bulduğu olay şöyle,sink negativ ekektrik yüküyle yükleniyordu ve üzerine ışık salındığında, negativ yükler yok oluyordu, yüksüzleşiyordu bu olayda ışığın maddeden elektron koparması gibi izahı ilk Aynştayn verdi ve Nobel aldı,ben teşekkür ederim bilgim dokunduysa ne mutlu bana😜
Evet sağol. Fizikçi değilim. Çok meşhur olanlar dışında teorisyenler konusunda cahil dahi sayılırım. Fizik bilgim liseden kalma. Matematikçileri çok daha iyi tanıyorum.
Sevgili donanımcı baba, ikizler paradoksunu yanlış anlatmışsınız. Ben bir fizikçi değilim, son günlerde izlediğim izafiyet teorisi ve ikizler paradoksu ile ilgili şunu söylemek isterim: İzafiyet teorisini 10 numara anlatmışsın. Ama ikizler paradoksunu tam anlamamışsın gibi bir düşünce içerisindeyim. Çünkü anlattığın hikaye de bir paradoks yok. Paradoksun yarısını anlatmışsın ama diğer paradoks olan kısmı eksik kalmış oluyor. Paradoks şurada başlıyor: Roket deki ikize göre roket sabit olan konumdur. Roket deki adam da derki "Bilader ee hani göreceliydi, bana görede roket sabit." O zaman ise yaşlanma, ikizler de olan birinci durum için değil de tam tersi olur du. Yani bu sefer de dünya daki adam genç kalır roket deki adam yaşlı olması gerekirdi. Ee formulede tam oturuyor. O zaman bu bir paradoks olur du. Fakat burada paradoksu bozan başka bir konu var ve bu ikizler paradoksunun iyi bir örnek olmadığı açıklar fakat onu da ben anlatmasam daha iyi olur. Lafın kısası güzel video ama ikizler paradoksu oraya olmamış baba.
Bilim bilim ve bilim tek gerçek Ayhan abi gerici bir ülkede gençlerimize küçüklerimize çok değerli bilgiler veriyorsun. Yorumlara bakıyorum. Motivasyon almış çok genç var. Emeğine sağlık.
abi bide bir tane kamera yapıldı sen demiştin ya ışı varcağı yere zaman bile geçmeden varır o kamera ışığı yavaş bir şekilde gidişini insanlara gösteri yoru + birleyin görsün
En basit dil ile en güzel böyle anlatılabilinir aslında işin derininde limit ve logaritma beyni fena yakıyor... ki ileri matematik görenler bilir bir zaman sonra hayal gücünü herkes kullanamıyor. Ama en iyi şekilde limit m 0a yaklaştığında ışık daha çok dalga boyu gibi davranıyor limit m sonsuza yaklaştığında ışık sabit ama enerji çok yüksek olduğundan ışık gözardı ediliyor ve zaman yavaşlıyor hissiyatı uyandırıyor aslında yavaşlamıyor(formülsel yazamadım telefonum müsade etmiyor malum askerlik)
Dostum, gerçekten çok teşekkür ederim. Sanki odamda arkadaşımla bilim konuşuyor gibiyim. Ben bu kadar biliyorum deyip, bildiğini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatıyorsun. Seni tanıdığım için memnun oldum. Sayende pek çok şey öğrendim. Arrival filmini de izlemiş oldum:)
@@emrealpaydn3962 alt tarafı uyardık, başka kanallarda da izlemiştim orda düzgün söylüyorlardı burda yarı İngilizce yarı Türkçe söyleyince belirteyim dedim videoya bir laf attığım yok
Ayhan Hocam selam. 1:35 de belirttiğiniz ışık hızının sabitliğini ilk ispatlayan kişinin Newton olması bilgisinin kaynağı nedir? Sanırım radyo ve ışık dalgalarının belirli bir sabit hızla hareket etmeleri gerektiğini öngören Maxwell’di. Hatta bunu kesin doğrulayan deneyler de 1880 - 1990’larda yapılıyor diye biliyorum. (Kaynak için Stephan Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi kitabı Uzay ve Zaman bölümü).
@@harun4753 Evet yanlış biliyorsunuz. Karadelik, çok küçük bir noktada çok büyük yoğunluğa sahip ölmüş yıldızdır. Solucan deliği ise 3 boyutlu uzayı 2 boyutlu hale getirip evrenin başka bir noktasına seyahat olanağı sağladığı düşünülen kozmik cisim.
Uzun bir zaman geç kalmışım. sizi keşfettiğim için şanslıyım , oldukça başarılı olduğunuzu düşünüyorum , mütevazıliğiniz bence en güzel yönünüz ve tabiki arkadaki tardis posteriniz ❤❤ tebrikler , sağlık huzur ve bilimle kalın efendim
Abi ben Azerbaycanda yawiyorum ve EF-ELEKTROENERGETIKA muhendisiyim fizik qurallari bizim icin ana yol amma sen bu paradoksu kendi bilim seviyyen icin harika anlatdin
Allah: " 'Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?' diye sorar. 'Bir gün veya bir günden de az kaldık. Sayanlara sor!' derler. 'Gerçekten çok az kaldınız. Keşke bilseniz!' " (Müminun Suresi 112-116)
Şimdi şu kavramlar ve teorilerin hepsi ile birbirleriyle bağlantılı öyle bir beyin fırtınası yapmak istiyorum ki. İnşallah günün birinde karşılaşırız. Tekrar çok teşekkürler 🙏🏼
Abi gerçekten çok güzel bir anlatımın var anlattıklarının hepsini bilmeme rağmen 16dk nın geçtiğini anlamadım bile, sanki yeni öğreniyormuşum gibi dinledim
"ışık hızında hareket eden bir foton için zaman diye bir kavram yoktur. zaman biz ölümlü muggle'lar için geçerli olan bir şeydir" güldürdün, teşekkürler
Abi sana nerden rastladıysam iyi ki rastladım harika konuları harika açıklıyorsun ☺👍👍
Aynen
100cu like benden 👍
Vay be eskiden adı donanımcıbaba mıymış?
Kesinlike
@@brainy6747 cu 🤧
Mesela bu video 16 dakika 25 saniye ama hemencik bitti ilizyoncu baba yine çok güzel bir video olmuş emeğine sağlık
Bir bilgi eklemesi de ben yapayım. Teori ve deneyler sadece ışığın ışık hızında gidebileceğini ispatlıyor. Yani herhangi bir cisim ışık hızının %99.9'una ulaşabilir ama ışık hızına ulaşamaz. Ama bu demek değil ki ışık hızından daha hızlı da gidemez. Teorik olarak bir cisim ışık hızından daha hızlı gidebilir. Tabi ışık hızına ulaşmadan onu atlayabilirse. :))
E=mc2 ye dönersek, ışık hızını aşmayı başaran cism için formülümüzü işletelim. Zaman için h(hız)c ise t negatif olur.
Kutle ise hc ise M=negatif.
Zamanın tersine aktıği, negatif kütleye sahip bir cisim elde etmiş oluruz. Bu cisim salt enerji halinde değil.
Son yıllarda var olduğuna inanılan karanlık maddeyi birileri arıyordu. Karanlık maddeyi bir de burada arasınlar bakalım ;)
Güzel bir açıklama ama benim anlamadığım birşey var. Kütle çekimi ışığı bile bukebiliyirsa bu, kütle cekiminin bir anlamda isktan hızlı olduğu anlamına gelmez mi. Karadelikleri düşün. Isik bile kacamiyorsa bu nasıl bir fenomendir ki evrenin en hızlı şeyini yakalayabiliyor.... Başka bir yaklaşımla kütle çekimi dediğimiz olayın gerceklesebilmesi için bu çekimin gerceklestiren iki şeyin de madde olması gerekmez mi. Isik nasıl oluyor da maddesiz oluyor. Maddesiz ise nasıl oluyor da kutlecekimine maruz kalıyor... Başka bir soru: eger evrende mutlak duraganlik diye birşey yoksa ve biz bu sebepten teorik olarak( izafiyet teorisinin söylediği gibi) hızı ölçme imkanina sahip değilsek nasıl oluyor da hem ışığın hızını ölçüyor hem de hızını sabit kabul ediyoruz.. İşık için zaman kavrami yoksa nasıl oluyor da onun tanimlak için zamandan bahsedebiliyoruz....
@@mustafakoroglu8364 ışınlardaki fotonlar(radyasyon) dalgalar halinde yayılırken temas halinde dalganın frekansına bağlı olarak kinetik bir enerji parçacığı olarak tepki verir. Fotonlar, Karadeliklerdeki kütle çekim kuvveti alanına girdiklerinde bizim ölçemeyeceğimiz bir küçüklükteki enerji parçacıklarına dönüşürken kütle çekim kuvvetine bir KÜTLE olarak tepki verir. Bu sayede bizim görebileceğimiz kadarıyla ışığı, ancak bilimin görebileceği kadarıyla da bir kütleyi bükebiliyor. tabi bu Kütlenin hızına göre değişiklik gösterir fakat en hızlı maddeyi fotonların elektromanyetik dalgaları varsayarsak, uzay boşluğunda hiç bir madde belirli mesafede düz bir doğrultuda ilerleyemiyor bunun sebebi ise bildiğimiz en hızlı maddenin bile belirli şartlarda bir kütleye sahip olması. diğer soruna gelirsek, 1970 yılında lazeri geliştiren bilim insanları Yüksek spektrum kararlılığını kullanarak şu anki (ışık hızı) sonuçları elde etmiştir. buda şöyledir ki kararlı halde bulunan atom elektronları, fotonu yani ışık dalgalarını yaymama özelliğine sahiptirler. fotonların frekansı elektronlara kıyasla daha güçlü ise elektronlardan kurtulur ve taban seviyesinden geçiş yapar. bu olaya absorbsiyon denir buda atomların fotonu emmesidir (belli bir frekansa kadar). elektronlardaki fotonların frekansları düştüğü taktirde foton yayınlanması gerçekleşir. bunada emisyon denmektedir. İKİNCİ SORUN İÇİN KISACASI IŞIĞI ELEKTRONLARA YANSITTIĞIMIZDA (ELEKTRONLARIN KARARLI OLMASINA FOTONLARIN İSE FREKANSLARINA BAĞLI OLARAK) OLUŞAN TEPKİMEYİ GÖZ ÖNÜNE ALIP BU ANLATTIĞIMIN ÇOK ÇOK ÇOK DAHA FAZLASINI UYGULARAK BİLİM İNSANLARI IŞIK HIZINI ÖLÇEBİLMİŞLERDİR. BU DAHA FARKLI BİR YÖNTEM OLAN CAESİUM SABİTİ İLE DESTEKLENMİŞTİR.
UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR.
h=c iken m=0 oluyoraa zaman durursa biz yok mu olacağız demek?
@@mustafakoroglu8364 benim sistem hata verdi xD aslında Einstein dediği gibi zaman diye bir şey yoktur zaman sadece bizim olayları sıraya bağlayarak bir olay günlüğü gibi bir şey oluşturmaktır beynimizin tembellikten bu yola gidiyor :D
Kaan Arhan bu açıklama eğer gerçekten gerçekleşirse o zaman geçmişe yolculuk edilebilir Yani öyle mi?
15:39
“Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.”
Mücahit KURTLAR you are absolutely right
Ali BUZKURT Allah'a şükür ingilizce biliyom. Neyse bu sanırım Einstein nın bir örneğiydi. Başka böyle örnekler bulursanız yazın yararlanalım
supposing which is able to speak english.
Elini sıcak bir sobanın üzerine bir dakika koy sana 1 saat gibi gelecektir, güzel bir kızla 1 saat otur ve o sana 1 dakika gibi gelecektir. İşte bu göreliliktir.
When you are courting a nice girl an hour seems like a second. When you sit on a red-hot cinder a second seems like an hour. That's relativity.
Bilimsel konuları öğrenmek söz konusu olduğunda sizi tercih ediyorum. Hepimizin anlayabileceği şekilde sade ve yalın bir anlatımınız var. İyi ki varsınız. Başarılar diliyorum.
Üstad senin yaptığın merak ettirmek ve ufuk açmak gençlerimizi buna meil ettirmek geriye kalan herşeyden daha kıymetli. Teşekürler.
harika bir uslup ve enerjı dolu bir kişiğiniz var meseleri ele alış tarzınız çok öğretici çok temiz bir akıl samimi bir yaklaşım la en karmaşık konuları bile üstesinden gelebiliyorsunuz .başarılarınızın devamını dilerim.
👏👏👏
Bu tarz paylaşımları RUclips platformunda görmek beni neşelendiriyor. Eminim insanların bilgilenmesi için ve zevk aldığınız için yapıyorsunuz bu işi fakat hakettiğiniz ilgi ve alakayı görmenizi diliyorum. Türkiye RUclips'nda her dakikası dolu dolu videolar çeken nadir kişilerdensiniz, en azından benim nazarımda :)
Zaman hem fiziksel hem de pskolojik olarak görecelidir.
Aynen
Hawking'in bahsettiği psikolojik zaman oku
biyolojik zaman ne olacak peki ?
Akıcı ve akılcı,herkesin anlayacağı bir dille anlatıyorsunuz.Emeğinize sağlık
Ayhan bey zamanın göreceliği hakkında verdiğiniz örnekler ve özellikle de ikizler paradoksu aklımda rüya ve fani dünya arasındaki zaman farkını anımsattı. Hatta Inception filmini. Anlatımınız çok açık ve her kesimden insanın anlayabileceği tarzda.süpersiniz.
Anlatma yeteneğiniz çok güzel. Basitleştirerek,somutlaştırarak. Sağ olun.
Abicim çernobil ile ilgili bir video çekermisin?
Egemen Karanlıkdere yıldönümünde yapacağım :)
Donanımcı Baba Peki... :)
@@egemenkaranlkdere4014 yıldönümünde yapacak
@@AyhanTarakci 26 nisanlar gelmek bilmedi ayhan hocam :))))
Önce imlalara dikkat ed
Bilimsel konulara yoğunlaşmış olmanızı isterdim, konseptiniz o olmamasına rağmen şu teoremi bilim konseptli kanallardan yüz kat daha iyi anlamışsınız ve anlatmışsınız.
insanların psikolojisi zamanın hızını sadece kendileri için değiştiriyo ama kütle çekim, karadelik vb güçler zamanı gerçek anlamda etkiliyo.En azından anladığım bu.
kaç tane video izledim bununla alakalı. ilk kez doğru dürüst anladığımı hissediyorum. bu gurur hepimizin
Herkesi 2019 a tasidigin için sağol 70lerde yaşayan insanlar var ...
Kanalı takip ediyorum ve bu şekilde anlatım gücüne sahip birini dinlemekten keyif alıyorum. Emekleriniz için teşekkürler.
ikizler paradoksunda paradox olan kısım ikizlerin farklı yaşta olması değildir. hangi ikizin yaşlı olduğunun karmaşası paradox oluşturur. çünkü hareket edene göre hızın yavaşladığını biliyoruz. ama uzay gemisindeki kardeş hayır ben yerimde duruyorum dünya benden uzaklaşıyor derse ne olacak. bu durumda hareket eden dünya olacak. paradox olan kısım bu.
O zaman o uzay gemisindekine "yahu sen ne deyişik bir kardeşmişsin be" deriz :D
Yani burada da görecelilik devreye girer "NEYE GÖRE KİME GÖRE"
Efferin güzel bi açıklama
Kardes o soyledigin paradox artik paradox degil bu sadece ilk ortaya atildigi zaman paradox olmustur sonra newton un eylemsizlik kanununa gore uzaya giden kardes belli bir yerden sonra durup tekrar dunyaya dönecegi icin eylemsizligi hissedecektir eylemsizlik kosullari da saglandigi icin hareket eden uzaya giden kardes olur... bu artik paradox degildir o zamanlar bu dusunce ilk akla geldigi icin paradox denmistir ve adi oyle kalmistir... ama cozumu vardir
Ufak bir hatası daha var interstellar filminde adam kara deliğr girdi çıktı dünyada 20 yıl geçmişti diyor ama o sahne solucan deliğiyle başka bir galaksiye gittiği sahne :) kara delik olayı filmde bambaşka
Şu pandemi döneminde keşfettiğim en iyi RUclips videousuydu
Abi seni seviyorum ama artık Dolanıklık hakkında video yap Lütfen seni çok seviyorum
İyiki rastladım bu kanala ilgimi çeken her şey burada var ve anlamakta zorluk çekmiyorum
Çok basit ve anlaşılır bi anlatım yeteneğiniz var.
Teşekkür ederim.
Başarılarınızın ve videolarınızın devamını dilerim.
Ellerine saglik savunma sanayi videolarindan daha cok bekliyoruz
Yeni takip etmeye başladım. Gerçekten kalite kokan bir kumaşınız var. Saçma sapan youtuberların gerçekten sizler gibi insanlarla yer değiştiğini göreceğiz, görmeliyiz, desteğe devam.
11:06 "Bu da tamamiyle Einstein'in izafiyet teorisini kanıtlayan bir şey" Ayhan Bey bir ifade hatası oldu galiba. Filmi kanıt olarak göstermek istememişsinizdir diye düşünüyorum. "Kanıtlayan" kelimesi yerine "anlatan, gösteren" gibi daha doğru bir kelime ile ifade edilebilirdi. Bir süredir ben de bu konuyu araştırıyordum, sizin de değinmeniz iyi oldu. Seviliyorsunuz :)
bende videoyu yeni izledim dedim ne alaka film kanitlasın indim yorumlara sende yazmışın
Yanlış ifade kullanılmış. Farkında değildir bence. Bilinçli söylediyse, çok vahim bir durum.
"Filmde bu konu işlenmiş" demek istemiştir diye düşünüyorum.
İzlediği bir filmin kurgu olduğunu bilmemesi çok zor.
Bu arada bahsettiği film süper, müziği de çok güzel.
Ayhan beyi Sürekli takip eden birisi olarak kesinlikle bir dil sürçmesi diyebilirim
Senelerdir oturup kafamı bu kadar çalıştırmak zorunda kalmamıştım. Beynimi canlandırdığınız için teşekkür ederim.
Videolarını buyuk bir keyifle izliyorum. Bilimsel konular için sizden bir ricam var. Bir videonuzda öğretim görevlisi olduğunuzu söylemiştiniz. Bilimsel konular ile ilgili video çekerken videoya konuk alsanız sohbet şeklinde ilerlese videolar hem daha keyifli hem de daha uzun videolar gelse çok daha guzel olur diye dusunuyorum.
öyle bir planım var aslında
Merakla bekliyorum :)
Ulaşabilirseniz eğer Celal Şengör Hocamızı konuk olarak görmeyi çok isterim. Lütfen ulaşmaya çalışın eminim teklifinizi geri çevirmeyecektir.
Bence bu film tadındaki sabit akıcılık bozulur...
Kişilik konuşma olarak bakıyor umda sana ısındım Normalde konuşma değilde Gosterim şeklinde videoları izlerdim Ama bu sende değişti Bu kadar Emek harcayarak yaptığın videolar İçin teşekkürler Bilgileri kendine saklamiyor Paylaşıyorsun
teşekkürler ülkenin iq seviyesini her videoda yükselttiğin için🙏
IQ yükselmez.
@@asilhan9750 helal zekisin
@@asilhan9750 IQ. (INTELLIGENT QUCENTE) NEYE GORE VE NEDEN YUKSELMEZ,? ONCELIKLE BILMEMIZ GEREKEN !IQ. NUN TURLERIDIR,
1) NATURELL IQ.
2)ENTELLECTUEL IQ.
1. SI DOGUSTANDIR, DOGAL OLARAK INSANDA BULUNUR, KI!!! BILGI VE DENEYIMLERLE DESTEKLENMESI, GEREKIR
2. SI DE YOGUN BILGI DENEYIM EDINILMESI ILE GELISEBILIR.
VARSAYALIM, 1. SI OKUDUGUNU 1KEZ DE, ANLIYORSA, 2. SI DAHA COK CABA HARCAYARAK, 3. 5 KEZ OKUYARAK ANLAYABILIR, VE EDINECEGI DENEYIMLER SONRASINDA (TECRUBE DEDIGIMIZ OLGU) KONULARA OLABILDIGINCE HAKIM OLABILIR, HANI TAVSAN VE KAPLUMBAGA OYKUSUNDE OLDUGU GIBI. BILGILERINIZE...-BURADAKI EREGIM SIZI HAKSIZ CIKARTMAK, HASA HOR GORMEK DEGILDIR, SIZIN BURADA DUSUNCE ACIKLAMIS OLMANIZ BILE ! SIZIN BEYIN TASIDIGINIZI GOSTERIR. YANLIS ANLAMAYINIZ LUTFEN...SAYGILAR.
@@asilhan9750 Zeka geliştirilebilir Yetenek ise doğuştan vardır
@@otto4935 tam tersi olmasın? zekâ doğuştandır ama kendini geliştiren ve çalışan insan her şeyi yapabilir.
Bu konuyla ilgili bir çok videoya baktım ancak en etkili ve anlaşılır olanı bu videoydu. Film örneğiyle daha da iyi pekişti.
Merhaba, kuantum ve izafiyette ışık ile görebilmemiz mümkü ama doğuştan kör birisi için herhangi bir maddeyi tuttabiliyor. Işığı göremediğini için o madde onun için olmaması gerekmiyordu. Schörindger kedisi gibi, Bohr gibi bilinmezlik ilkesi var ama görmeyenler için durum nasıl oluyor? Görüyorsak o madde var ise görmeyenler için durum nasıl? O maddeyi dokunarak hissedebiliyor. Yoksa ışık görme değil de vücudumuza çarpması sonuçta oluşması anlamında mı düşünelim? Yardımcı olabilirsiniz sevinirim. Kolay gelsin
RUclips U İZLENEBİLECEK HALE GETİREN NADİR İNSANLARDANSIN AYHAN ABİ YİNE ÇOK KEYİFLİ VE YARARLI BİR VİDEO OLMUŞ...
Bir sorum olacaktı. Dünyadaki yer çekimi kuvveti zamanı yavaşlatıyor ise dünyadan uzakta yani uzayda hareketsiz duran bir astronot dünyadan uzakta olduğu için zaman onun için daha hızlı ilerlemez mi? Yani ışık hızında gitmesekte olur çünkü yer çekiminin olduğu ortamlarda zaman daha yavaş ama biz uzaydayız.
Kardeşim öyle bir durum için astronot dünya nın dönüş hızından yavaş dönen bir gezegene gitmelidir. Evet adam Dünya dan daha hızlı yaşlanır ancak bu o kadar büyük zaman aralıklarına ulaşmaz
Abi o kadar kaliteli şeyler yapıyosun ki izlemeden önce beğeniyorum
peki yavaşlatılmış nesneler bir arada durur denilmiş çok büyük hızda ileleyen nesnelerin hızlı bir şekilde yok olmaları gerekmezmi
vede aynı zamanda hızlı hareket eden cisim daha cabuk yok olmazmı
Bir arada durur denmesi degil bir kutleye sahip olması.cok buyuk hizda olanbiri yok olmaz kütlesi yok olur
100.000 üye 1.000.000 üye hiç fark etmez. İnşallah hak ettiğiniz yere ulaşacaksınız Ayhan Bey. Güzel düşünceler, iyi niyetler sizinle birlikte... Selamlar.
Güzel konu, çok güzel anlatım; kaliteli bir video :)
oha ya şuana kadar sadece 2 videonuzu izledim ve tüylerim ürperdi. hep duyduğum kelimelerdi ve ne olduklarını bilmiyordum.şuan kabaca öğrendiğim için mutluyum.devamını da ben kendim getireceğim. iyice öğreneceğim. çoook teşekkür ederimm. :) :) :)
“Yani biz ölûmlü muggle’lar icin” dedin ve beni kazandin 😂
anlamadım ben
@Faruk Arslan teşekkurler)
Beni de
@@gunaycamalova2445 Harry Potter
Yeni rastladım size. Karmaşık konuları bu denli yalın ve anlaşılır kılarak aktardığınız için çok teşekkürler =)
Zamanın izafi olması yüce kitabımızda da geçiyor einstein dan yüzyıllar öncesinden: )
Hayatımda gördüğüm en iyi youtuberlardan birisin sakın bizi senden mahrum bırakma
Video güzel,bir çok şeyi anlatmaya çalışmışsınız,teori çok karmaşık aslında,tam anlamak gerçekten çok zor teoriyi,ayrıca Aynştayn ın ünlü olması sebebi için atom bombası ve izafiyet teorisini dediniz,oysa Fotoeffekt teorisini unuttunuz,ışığın etkisiyle maddenin yüzeyinden elektronların koparılması, Fotoeffekt in denklemini ilk olarak yazdı Aynştayn ve bunun için Nobel ödülü aldı,teorinin adı Fotoeffekt değil Türkiye türkçesiyle büyük ihtimal,terim farklı bilmiyorum, azeri türkçesiyle yazdım,bu arada Azerbaycandan izliyoruz donanımcı baba başarılar
Mahammad Alı
Doğrusu teorinin sahibini bilmiyordum. Bilgi için teşekkürler. Aslında ışığı oluşturan fotonların cisme çarması sonucu cisimle ilgili özellikleri alarak yansıması diyebiliriz. Örnek olarak gözümüzle gördüğümüz her şey, fotonların cisimlere ilişkin farklı dalgaboyu ve frekansta bilgileri gözümüze taşıması
Bunun teknilojik karşılığı ise Remote Sensing, yani uzaktan algılamadır.
Kaan Arhan yalnız Fotoeffekt olayını Aynştayn bulmadı, Hers buldu 1887 de,fakat Hers yalnızca bulan kişi,olayın ilk izahını verən ve teorini kuran kişi Aynştayn 1905 de verdi izahını,Hers in deneyde bulduğu olay şöyle,sink negativ ekektrik yüküyle yükleniyordu ve üzerine ışık salındığında, negativ yükler yok oluyordu, yüksüzleşiyordu bu olayda ışığın maddeden elektron koparması gibi izahı ilk Aynştayn verdi ve Nobel aldı,ben teşekkür ederim bilgim dokunduysa ne mutlu bana😜
Evet sağol. Fizikçi değilim. Çok meşhur olanlar dışında teorisyenler konusunda cahil dahi sayılırım. Fizik bilgim liseden kalma. Matematikçileri çok daha iyi tanıyorum.
Hiç sıkılmadan izliyorum teşekkürler.
Sevgili donanımcı baba, ikizler paradoksunu yanlış anlatmışsınız. Ben bir fizikçi değilim, son günlerde izlediğim izafiyet teorisi ve ikizler paradoksu ile ilgili şunu söylemek isterim: İzafiyet teorisini 10 numara anlatmışsın. Ama ikizler paradoksunu tam anlamamışsın gibi bir düşünce içerisindeyim. Çünkü anlattığın hikaye de bir paradoks yok. Paradoksun yarısını anlatmışsın ama diğer paradoks olan kısmı eksik kalmış oluyor. Paradoks şurada başlıyor: Roket deki ikize göre roket sabit olan konumdur. Roket deki adam da derki "Bilader ee hani göreceliydi, bana görede roket sabit." O zaman ise yaşlanma, ikizler de olan birinci durum için değil de tam tersi olur du. Yani bu sefer de dünya daki adam genç kalır roket deki adam yaşlı olması gerekirdi. Ee formulede tam oturuyor. O zaman bu bir paradoks olur du. Fakat burada paradoksu bozan başka bir konu var ve bu ikizler paradoksunun iyi bir örnek olmadığı açıklar fakat onu da ben anlatmasam daha iyi olur. Lafın kısası güzel video ama ikizler paradoksu oraya olmamış baba.
Kardeşim ikizler paradoksunu iyi ozetlemissin tebrik ederim ama video da izafiyet teorisinden bahsedildiği için adam konudan uzaklaşmak istememiş
Kardeş Türkçen kötü sanırım anlaşılmıyor ne dediğin
madb93 yıldızlar arasında filminde bu tarz bı sahne vardı sanki ?
sen kütle çekim kuvvetini hesaba katmamışsın
Bütün de da ları yanlış yazmışsın
Bilim bilim ve bilim tek gerçek Ayhan abi gerici bir ülkede gençlerimize küçüklerimize çok değerli bilgiler veriyorsun. Yorumlara bakıyorum. Motivasyon almış çok genç var. Emeğine sağlık.
Beni bilgiye daha çok aç bıraktırıyorsun
Emeğin için teşekkürler.Faydali bir insansın.
bir filmdeki olayın einstein ın izafiyet teorisini kanıtladığını mı söyledi cidden 10:52
Taha TUFAN evet öyle söylemiş
dili surtçü herhalde
aga ÖDLELFFEŞPDWŞŞFWŞŞDQİDLAKFW
Hakikatten akıcı ve sade bir anlatım kuralıyla bizleri bilgilendirdin 👍 Helal olsun 👏 👏 👏
Elon Musk istiyoruz
Alon musk istiyoruz👾👾
Aynn
O adam aslında Turk ve gerçek adı Emre Maskeci
Sergen Bey Şals9e9dğdlrğre
@@sergenyalcn4635 maskeci olduğundan dolayı milyarder; çünkü covid döneminin en iyi maske tedarikçisi.
Videolarınızı ne yazık ki çok geç keşfettim.Bu güzel anlatım için çok teşekkürler.
oh be abi gece gece güzel gider :)
Sayende bu konu üzerine ilgim artti. Yakin zamanda bende bu konu üzerine bilgi toplamaya calisacagim. Sagol
İşte beklediğim video.
videolarinizi cok begenerek izliyorum. emeginize saglik.yalniz videonin parca parca olmasi(birlestirilen yerler) cok dikkat cekiyor. tesekkurler
abi bide bir tane kamera yapıldı sen demiştin ya ışı varcağı yere zaman bile geçmeden varır o kamera ışığı yavaş bir şekilde gidişini insanlara gösteri yoru + birleyin görsün
Muhteşem bir video olmuş. Bilim videolarınızı kaçırmıyorum çok eğlenceli konular buluyorsunuz.
Emeginize sagliq
Azerbaycandan selamlar
Nihayet bu teorinin anlaşılır bir sekilde açıklandığı bir video buldum. Bu kanalda olmasi beni şaşırtmadı:) teşekkürler😊
En basit dil ile en güzel böyle anlatılabilinir aslında işin derininde limit ve logaritma beyni fena yakıyor... ki ileri matematik görenler bilir bir zaman sonra hayal gücünü herkes kullanamıyor. Ama en iyi şekilde limit m 0a yaklaştığında ışık daha çok dalga boyu gibi davranıyor limit m sonsuza yaklaştığında ışık sabit ama enerji çok yüksek olduğundan ışık gözardı ediliyor ve zaman yavaşlıyor hissiyatı uyandırıyor aslında yavaşlamıyor(formülsel yazamadım telefonum müsade etmiyor malum askerlik)
Muhteşemsiniz hocam çok akıcı anlatıyorsunuz bu türden bilgilendirici videolarin devamini diliyorum.
sınav kaygısıyla değil merakla dinliyorum konuları, gerçekten teşekkür ederim
2020 en iyi tarafı senin kanalını keşfetmek oldu sanırım abi😂😂
abi çok teşekkürler bana öğrettiklerin sayesinde şu an bir sevgilim var
Nasi la
Zeka çekicidir.bilinmeyen hep değerlidir
tesekkur ederim cox sade ve anlasilabilecek bir sohbet
VAY BE cenneti ve sonsuz yaşamı akla yakınlaştırmış....
Sade ve iyi anlatımınız var hocam, emeğinize sağlık
Donanımcı baba? :)
Gelecekten geldim
Bende
Dostum, gerçekten çok teşekkür ederim. Sanki odamda arkadaşımla bilim konuşuyor gibiyim. Ben bu kadar biliyorum deyip, bildiğini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatıyorsun. Seni tanıdığım için memnun oldum. Sayende pek çok şey öğrendim. Arrival filmini de izlemiş oldum:)
11:06 adam film sahnesini Einstein'in izafiyet teorisinin kanıtı olarak sundu :D
Benzer şeyler ve mantıksal olarak kanıt değil örnek.
örnek demek istedi biraz aklını kullanıp düşünürsen anlayabilirsin
Konuyu çok güzel örneklendirmiş, özetlemişsiniz.Teşekkürler...
E=mc² diyorken niye yarı Türkçe, yarı İngilizce söylüyorsun.
turkish piyasa's algı
öyle alışmış çünkü bu koskoca bilim dolu videodan bunu mu çıkardın?
@@mertarikmusic evet bunu çıkardım çünkü bu konuyu bilim makalelerinde zaten okumuştum
@@faysalfacir1795 ozmn burda ne geziyon izleme
@@emrealpaydn3962 alt tarafı uyardık, başka kanallarda da izlemiştim orda düzgün söylüyorlardı burda yarı İngilizce yarı Türkçe söyleyince belirteyim dedim videoya bir laf attığım yok
Mütevazisiniz ve akıcı, güzel anlatıyorsunuz. Teşekkürler... (Bu arada Güneş'in ışıkları Dünya'ya 7 değil 8 dakikada geliyor)
Ezber yapmak istemeyen 12'ler geliyordu...
Ayhan Hocam selam. 1:35 de belirttiğiniz ışık hızının sabitliğini ilk ispatlayan kişinin Newton olması bilgisinin kaynağı nedir? Sanırım radyo ve ışık dalgalarının belirli bir sabit hızla hareket etmeleri gerektiğini öngören Maxwell’di. Hatta bunu kesin doğrulayan deneyler de 1880 - 1990’larda yapılıyor diye biliyorum. (Kaynak için Stephan Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi kitabı Uzay ve Zaman bölümü).
10:50 reis allahtan spoiler vermedin ha kara deliğe mi girmiş.
@@orhankaradas9650 hocam bunu kime yazdın ?ne alaka
@@ismailelhak9607 kardeşim ben yanlış anlamışım özür dilerim
Kardeşimde kusura bakmasin
Gerçekten videoların çok öğretici çünkü bunu kendim araştırdığım da tam olarak anlayamıyordum sayende birşeyler tam olarak öğreniyorum.
Abi yanlışın var İnterstelar daki kara delik değil solucan deliğiydi...
karadelikti
Aynen bahsettiği olay solucan deliği :)
@@yoldabirotasz4730 ilk girdikleri solucan deliğiydo fakat sondaki karadelik
Solucan deliği iki farkı karadelik arasındaki bağlantı yolu değil mi. Solucan deliğine girince kara deliğe girmiş olmuyormu. Ben mi yanlış biliyorum
@@harun4753 Evet yanlış biliyorsunuz. Karadelik, çok küçük bir noktada çok büyük yoğunluğa sahip ölmüş yıldızdır. Solucan deliği ise 3 boyutlu uzayı 2 boyutlu hale getirip evrenin başka bir noktasına seyahat olanağı sağladığı düşünülen kozmik cisim.
15:45 ile 15:50 saniye arası demek istediğinizi anlıyorum.katılıyorum müthiş bir tesbit.genç kalmanın sırrı bu 5 saniyede...
Yine adını bile bilmedigim konuyu dinliyorum ins anlarım
Oldukça güzel anlatmışsın, konu hakkında bilgisi olan birinin fikrini geliştirebilecek türden.
bak abi büyümen için barış özcan ile falan konuşsak olmaz mı ya
Büyürse burada kaliteli insanlar azalabilir:)
kalitesiz adam bu kanala abone olmaz zaten merak etme :)
Kaan Berber az olsun candan olsun
Kaan Berber adamin derdi buyumekmi ? Buyumek istese slime icer saklabanlik ve oruspu cocuklugu yapar adamin amaci insanlara bilgi vermek
Büyürse kalite azalır
Uzun bir zaman geç kalmışım. sizi keşfettiğim için şanslıyım , oldukça başarılı olduğunuzu düşünüyorum , mütevazıliğiniz bence en güzel yönünüz ve tabiki arkadaki tardis posteriniz ❤❤ tebrikler , sağlık huzur ve bilimle kalın efendim
izlemeden begenenler
İzlemeden neden beğeniyorsunuz ki
sevdiğimiz konu bile olmasa da ne kadar iyi anlatacağını çok iyi biliyoruz ve bu kalitesini izlemeden bile anlıyoruz
niye izlemeden beğeniyorsun?
kısa ve öz videolar. harikasınız emeğinize sağlık
Kısa :D
DOCTOR WHO
❤
Gayet basitleştirerek anlatmışsınız,teşekkür ederiz
Tamda bunu bekliyordum
Abi ben Azerbaycanda yawiyorum ve EF-ELEKTROENERGETIKA muhendisiyim fizik qurallari bizim icin ana yol amma sen bu paradoksu kendi bilim seviyyen icin harika anlatdin
Işık hızı, uzayda sabittir. Atmosferde yavaşlar
o kadar video izledim en açıklayıci video buydu👍👍
einstein yaudi olmasaydi ünlü olmazdi. Onunanlatiklari baskalarin bulgusu üstünde yapildi
Allah: " 'Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?' diye sorar.
'Bir gün veya bir günden de az kaldık. Sayanlara sor!' derler.
'Gerçekten çok az kaldınız. Keşke bilseniz!' "
(Müminun Suresi 112-116)
Təşəkkürlər qardaşım uzun müddətdi başadüşə bilmirdim anlaya bilmirdim çox sağol minnətdaram sənə uğurlar
Şimdi şu kavramlar ve teorilerin hepsi ile birbirleriyle bağlantılı öyle bir beyin fırtınası yapmak istiyorum ki. İnşallah günün birinde karşılaşırız. Tekrar çok teşekkürler 🙏🏼
Abi gerçekten çok güzel bir anlatımın var anlattıklarının hepsini bilmeme rağmen 16dk nın geçtiğini anlamadım bile, sanki yeni öğreniyormuşum gibi dinledim
Yaa kardeşim nerdesin sen :) Sonunda tam aradığım gibi bi kanal bulabildim.
"ışık hızında hareket eden bir foton için zaman diye bir kavram yoktur. zaman biz ölümlü muggle'lar için geçerli olan bir şeydir" güldürdün, teşekkürler
Harika videolar bizleri aydınlattığın için mutluyuz