kanalınızı yeni fark ettim. kendi kabinlerimi yapıp dinliyorum. zamanında türkçe içerik bulamayıp yabancı kanallardan ve deneyimlerimizden biriktirdiğimiz bilgileri derli toplu olarak güzel bir şekilde vermişsiniz. Artık aboneyim.
Özet geçmek gerekirse Fakirler için full range Orta halliler için 2 yollu zenginler için 3 yollu Amerika gibi ülkelerde iseniz amerika kanada 4 ve üzerine bakılabilir anlamı çıkıyor. İşin espirisi bir yana da şuan ülkemizde profesyonel bir kabin alıp anfisi hoparlör ayağı felan sistem oluşturmaya çabaladığımızda buna anfiyi koyacağımız ahşap ünite karşısına rahat bir oturma koltuğu felan diye baktığımızda 100 bin tl yi geçiyor rakam.
Merhaba. Kanaliniza bayildim. Ciddi bilgiler edindim. Emeklerinize saglik. Vintage amfi ve pikap icin 3 yollu mu full range mi onerirsiniz? Her turden muzik dinliyorum.
Merhaba ve teşekkürler :-). Vintage amfi için amfinin özelliğine göre kabin düşünmek lazım. Eğer gücü nispeten düşük bir amfiyse, hassasiyeti yüksek, empedansı da çok düşük olmayan bir kabin düşünmekte fayda olabilir. Eğer güç açısından problem yoksa, daha çok sevdiğiniz ses profiline göre hoparlör tercih edebilirsiniz. Burada kaç yollu olduğundan daha çok, o hoparlörün amfiyle uyumuna bakmakta fayda var. Ben olsam vintage amfiyle 3 yollu yine vintage tarzda bir kabin kullanırdım. Bu arada Tannoy gibi dual-concentric kabinler de iyi olabilir. Selamlar.
Doğrudur, aktif kabinlerin böyle bir avantajı var. Ama anlattıklarımın bir çoğu aktif kabinler için de geçerli, fakat aktif kabinler bazı problemlerin daha kolay çözülmesini sağlayabiliyorlar. Selamlar.
, şahsi sıralamam şöyle olurdu.. 1- Fullrange 2- iki yollu 3- üç yollu , Tweeter tercihim; 1- ribbon 2- dome (soft) 3- horn 4- cone , * tweeter'da kağıt ve plastik cone'lu ünitleri pek tercih etmiyorum diyebilirim.. * üç yollu hop.ler problem çıkartmaya müsait olabilirler bu yüzden pek önermiyorum.. , müzikle dolu, keyifli sağlıklı günler.. .. .
Merhabalar emekleriniz için teşekkürler; içeriklerinizi ilgi ile takip ediyor ve sayenizde bilgi sahibi oluyorum. Merak ettiğim bir konu var; küçük çalışma odamda masaüstü kullanma amacı ile 2 yollu kabin düşünüyorum, alternative rock ve funk müzik dinleyicisiyim doğal bir bass hissiyatı benim için yeterli olacaktır. 1 midrange 1 tweeter kullanmak mı mantıklıdır? yardımlarınız için teşekkür ederim.
Konuya şu şekilde özet geçebiliriz aslında avrupa da 3 yollu amerikada 4 ve üzeri kullanılıyor denilebilir. Ben amerikaya hiç gitmedim ama araştırdığım tüm profesyonel amerikan markalarında 4 ve üzerini gördüm. Üzeri demek çok doğru olmaz ama 4 standart gibi bir durumdu. Avrupada ise 3 yollu standart olmuş denilebilir. Aralarındaki fark nedir bilmiyorum ama 3 yollu için konuşmak gerekirse hoparlördeki watt değeri ne kadar artarsa ses o kadar kaliteli temiz ve güzel çıkıyor. Örnek veriyorum bu rakam uydurma 20 db ses istiyoruz bunu 200w rms ses çıkışı sunan hoparlörden almakla 20w rms ses çıkışı sunan hoparlörden almak arasında dağlar kadar fark var. Ses şiddeti aynı ama sesteki kalite farklı. Kullandığım kulaklıktan hoparlörüme kadar her şeyi en iyisi tercih etmeye çabalıyorum. Çünkü şunu gözlemledim ben 35 yaşındayım 36 olmama az kaldı 36 yıldır hoparlörlerin dış kabinlerinin tasarımı hariç hiç bir gelişme gözlemlenmemiş. Anfilere gelirsek teknoloji sayesinde bi onlar küçüldü o kadar. Bazıları harici bazıları dahili bluetooth çözümleri ile mobil cihazlara da destek vermeye başladı hepsi bu. Yani benim alacağım bir kabin muhtemelen torunlarıma miras kalır. Onlarda değerini bilirlerse severek kullanmaya devam ederler. Ben dayımdam örnek vereyim, ben çocukken 2 kabini 1 anfisi vardı ve gecekondu da yaşardık istediğinde açar mis gibi müzik dinlerdi. Yeri geldi çatıya çıkardı onlarla düğün bile yapılmıştı. Ama apartmana taşınınca komşu rahatsız olur düşüncesi ile satıp parasıyla tüm eve kalorifer petekleri döşetip birde kombi almıştı. Yani demem şu mis gibi sisteme yazık etti. Ben şahsen o sistemde dinlediğim keyfi başka sistemlerde göremeyince büyüdüm halen o şekilde sistemlere ilgim kaybolmadı. Hedefimde jbl l100 classic alıp özel müzik köşesi oluşturma fikri var. Tv lere özel soundbar alma fikri arabam yok araba alırken özel ses sistemi özel kulaklıklar ve evimin dışı ile içine özel ses çözümleri planlıyorum.
Fullrange hoparlörlerin yeri başka diyorum. Sahnedeki gerçeklik hissi çok farklı yerlerde. Öte yandan zamanla kulak bol baslı ve çok keskin tizlerden onlardan ziyade daha naturel bir çizgiye oturmaya başlıyor. Bunun ilacıda fullrange çözümler oluyor. Gerçi sizde değinmişsiniz evet kullanılan fullrange sürücü yada kabin çok iyi değilse yaşanılan hayal kırıklığı daha bir dramatik olabiliyor. İki ucu keskin bıçak bir mevzu vesselam.
Aslında mesele şu ki "insan sesi" kutsal bir şey (estetik açıdan da..) ve insan sesini iki ayrı hoparlöre bölmek doğru değil Tamamı aynı hoparlörden gelince ayrı bir bütünlük ve tutarlılık yakalanabiliyor. Kulağa daha doğal geliyor. Yoksa ksilofon çınlasın, davul gümbürdesin.. onlarda bence sorun yok
Selamlar verdiğiniz bilgiler çok değerli emeğinize sağlık, aklima takilan birsey var oto hoparlörü ile ilgili sizin alaniniza pek girmesede teknik olarak bilgiler değişmiyor tabi onyuzden merakim su, aftermarket iki yollu bir kompenant takim var aracimda hertz uno K165 modeli burada baktigimda tiz surucu sadece bir kondansatör ile ayrim yapilmis sanirim 3khz veya 3.5 khz kesimi bilmiyorum ama ana hoparlörde kesim vs yok specte yazan 50 hz i okuyabiliyor diyor android multimedia sistemde stok eko haliyle sesler oldukca karisik ve yuksek seslerde alt basslari uretemedigi icin yada zorlandigi icin bozulmalar meydana geliyor hissedilir sekilde haliyle rahatsiz veriyor . Bende guzel bir eko ayari yaptm 60 hz 3db kistm vede 500 hz de kistm az 6-12 khz cok az yukselttim ses hem daha berrak hemde daha zorlanmadan gelmeye basladi yaptigim dogru mu yanlis mi bilmiyorum .
Merhaba Halil bey, hoparlörün karakterini tam bilmediğim için pek yorum yapamıyorum. Ama eğer hoparlör alt frekanslarda çok iyi değilse, sizin yaptığınız ayar hoparlörü rahatlatarak netliğin artmasına fayda sağlamış olabilir. İlginize teşekkür ederim. Selamlar 🙋🏻♂️.
Ne kadar full range olsada ya alt yada üst frekanslardan feragat ediyor bende çok kaliteli full range hoparlörler var fakat Tweeter gerekli olabiliyor aşorı tiz seven biri değilseniz
Serdar bey, çok güzel bilgiler verdiniz teşekkürler. Paul McGowan Ps Audio'da kanalınızı takip ediyor olabilir aynı konuyu bugün işlemiş, sizin kadar detay vermeden 😀 Sevgiler
Serdar bey hoparlörleri anlattığınız bu video' çok beğendim. Benim sorum veya merak ettiği konu fullrange / tek hoparlör sistemi içinde hoparlör göbeğinde bir tiz ünitesi olduğu şekinde. Düşündüğüm gibimidir? Fullrange sistem zaman azlığından en az anlatımda yer alabildi. Rica etsem sadece fullrange sistemini (teknik ve kasa yapısı) hoparlör sistemini anlatan anlatan kısa bir video yapabilirseniz çok makbule geçer. Emekleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Not. Yeni evlerde salonların ve oturma odalarının küçülmesi ile bu sistem kendine daha rahat yer buluyor. Ayrıca kendi imalatımız olarak tapma cesareti veriyor. Sevgiyle, müzikle kalın.Teşekkürler.
Teşekkürler. Tamam, fullrange için ayrı bir video düşüneceğim. Bu arada fullrange dediğimizde sadece 1 sürücü ve tek membran söz konusu oluyor. Ortasında tweeter olanlara koaksiyel veya concentric ismi veriliyor ve esasen 2 yollu oluyorlar. Selamlar 🙋🏻♂️.
Merhaba, bu ayar fazı ters çevirir, yani sinyal polaritesinde artıyı, eksi, eksiyi, artı yapar. Eğer bir şekilde kablolar ters bağlandıysa, kabloyu sökmeden fazı ters çevirebilirsiniz. Selamlar 🙋🏻♂️.
Hocam yapmis olduğunuz herşey kiymetli ve guzel görünüyor ne5532 ile balanslı ve balanssiz girişe ve ne5532 aktif crossover geçisli bir ampfi devresi projesi gerçeklestirebilirmisiniz sevgiler iyi çalismalar
Keşke :-). Şaka bir yana sorduğunuz konu benim ilgi ve bilgi alanımın dışına çıkıyor. Benim deneyimim ve bilgim özellikle pasif ayırıcı devreler ve hoparlörler hakkında, bahsettiğiniz gibi bir amfi ve aktif ayırıcı için farklı düzeyde bir elektronik bilgisi gerekiyor. En azından şimdilik böyle. İlginize teşekkürler. Selamlar.
Serdar bey merhaba bir adet edifier r2000db modeli hoparlörüm ve bir adet aktif bass hoparlörüm var bunları tek kaynakdan ses ile beslemem gerekiyor ikisinden çıkan 3.5 mm jak ucunu hangi cihaz ile aynı anda ses verebilirim ve bunu kaliteli sesi bozmadan yapabilirim
İşte özlediğimiz Beyaz Türk :) Umarım "elitist" olduğum gerekçesiyle topa tutulmam ama gerçekten fark var. Ses/Müzik sistemleri konusunda bilgi edinmek isterken karşılaştığım "çok da bilmiyorum (!) ama bence 4 om olursa o kesin 200 voltmetreye denk gelir" gibi cühela tahminlerden uzak, bildiğini bilen, bilmediğine tevekkül eden bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık.
Hocam ,iyi calismalar videolariniz sayesinde genel bilgimiz dahada artiyor Bir sorum olacakti musadenizle 3 yollu ,kapali portlu bir hoparlor kullaniyorum Meraktan icini actim bir baktim icindeki taşyünü bozulmuş .Bende gittim yenilerini aldim yerlestirdim tabiki biraz daha kalin oldu.birkac zamandır kullaniyorum ,fakat sanki sesler cok bozuldu ..icindeki izalasyon u degistirmek bu sorunu yaratirmi Simdiden cok tesekkurler
Merhaba Mesut bey, evet, kabinin içindeki sönümleme malzemelerini değiştirmek ses kalitesini etkileyebilir. Üreticinin kullandığı ürünle, sizin kullandığınız ürün görünüş olarak birbirine benzese bile, sese etkileri farklı olabilir. Ayrıca eğer malzeme taş yünüyse, durarak veya zamanla bozulması pek mümkün değil, ne tip bir malzeme olduğundan emin misiniz? Selamlar.
2,5 yollu sistemlerde, 3 sürücü bulunur, biri tiz, 2’si mid-bas ünitedir. Mid-baslardan biri sadece alt bas bölgesinde çalışır, diğeriyse hem alt baslarda, hem de mid bölgede çalışır. Böylece, 2 yollu bir sisteme göre baslar daha güçlü olur. Avantajı, 3 yollu sisteme göre daha basit bir ayırıcı (crossover) devresine ihtiyaç duymasıdır, çünkü mid sürücü için yüksek geçirgen filtre kullanımına gerek kalmaz. Ancak, elbette mid sesler gerçek bir 3 yollu kabindeki gibi temiz ve etkin üretilemeyecektir. Çok yüksek güç seviyeleri gerekmiyorsa, oldukça tatmin edici ses elde edilebilir. Selamlar.
6 месяцев назад
Sayisiz hoparlör deneyiminden sonra bir çift Quadral Vulkan mk4 ile noktayi koydum..20 hertz e inebilen baska hoparlör görmedim..
İki yollu sistemde alt frekanslari aktif Subwofer a yonlendirdigimde sahnede bir rahatlama hissediyorum ( tabi altlar daha kisik ) sizce bu hissiyatı ne kadar dogrudur dediginiz bas tiz problemlerini aşmada bir katkisi olurmu
Evet, olabilir, Mid-Bas ünite üzerindeki alt bas frekansların azalması, bu ünitenin üst bas ve mid frekansları daha temiz üretmesine katkıda bulunabilir. Çünkü, Fullrange sistemlerde bahsettiğim "intermodülasyon" ve "doppler" bozulmaları kısmen bas-mid sürücülerde de oluşuyor, dolayısıyla, yükü azalan sürücü daha rahat çalışabilir ve sesin daha temiz üretilmesi mümkündür. Selamlar.
Evet bunu bende çok rahat gözlemliyorum. Sub eklediğimde mid ve tiz bölgesi öyle rahatlıyor sahne genişliyor ve detaylanıyor ki bu neden hiç konuşulmuyor dedim. Daha sonra baktım bayağı bahseden varmış youtube kanallarında.
Serdar Bey merhaba. Bilmiyorum kanalın böyle bir amacı var mı ama. Bu hobiye girebilecek insanlara uygun fiyatlı bir başlangıç seti tanıtabilir misiniz? Mesela fosi v3, bir dac, streamer ve uygun bir hoparlör 500 dolar altı bir fiyata ikinci el imkanını da kullanılarak oluşturulabilecek bir setup.
Hocam iyi akşamlar bende pioner katlı müzik seti var eski olanlardan bildiğim kadarıyla 8 Ohm çıkışı var bende de kendi 2 kolonu ile beraber ayrıca 2 tane daha 8 Ohm Kule Hopörler var 2 kolon da 3 yollu bunları 2 çıkışı olduğu için serimi paralel mi bağlamam sağlıklı olur
Merhabalar sevgili üstadım focal marka 3 baslı 2 portlu bir kule hopörlerim var referans aralığı 42 hz 30 khz değerleri nasil sizce ve çoğu sarkida baslarda uğuldama yapıyor bunun icin ne yapabilirim hoparlörü bile değişdirmeyi düşünüyorum bilgi verirseniz sevinirim
Çalışır ama iyi bir sonuç alamazsınız, 8 ohm hoparlöre göre daha az ses elde edersiniz, ayrıca elde ettiğiniz sesin de kalitesi daha düşük olur. Sebebi de, amfiden gelen gücün çoğunun direnç üzerinde ısıya dönüşerek yok olmasıdır, daha az bir kısmıysa 3 Ohm hoparlörde sese dönüşecektir. Selamlar.
@@MuseicSoundworks @MuseicSoundworks denedim seste çok az azalma oldu drençte ısınmada yok. Böyle kullansam 8 ohm hoparlör kullanmış gibi amfide zarar gelmez değilmi
Merhaba Ahmet bey, elektrostatik hoparlörle ilgili fazla deneyimim olmadı . Genel özelliklerini biliyorum, bir gün detaylı inceleme fırsatı bulmayı umuyor ve merak ediyorum. Selamlar 🙋🏻♂️.
@@MuseicSoundworks Serdar bey merhaba Quad elektrostatiklerle ilgili bir deneyimim olmustu gerçekten gerçeğe yakın çalıyordu söyleşilerinizin devamını dörtgözle bekliyoruz
Merhaba, maalesef benim bir deneyimim yok bu modelle ilgili ama incelemelerde fiyat performans açısından çok iyi bahsediliyor. Dilerseniz şuradaki yazıyı okuyabilirsiniz: www.hifichoice.com/content/dali-oberon-7 Selamlar.
Hocam emeğinize sağlık çok değerli bilgiler veriyorsunuz. Bir sorunum var ama siz yardımcı olursunuz diye sormak istedim. 2.el Kef LS50 wireless 2 aldım ve masaüstü bilgisayara bağlamam gerekiyor ama ultra zeki Kef mühendisleri ilk seride olan PC için USB girişini kaldırmışlar aux'dan 3.5 mm jack ile bağlarsam da ses kalitesi çok düşer sanırım nasıl bağlayabilirim bunu pc ye yardımcı olursanız çok sevinirim. Yoksa satmak zorunda kalıcam ürünü
Merhaba Merter bey, biraz araştırdım, HDMI veya bilgisayarınızda varsa SPDF Coax bağlantıyla bağlayabilirsiniz. En kolay ve mantıklısı HDMI gibi. Ama her HDMI desteklemeyebiliyormuş, HDMI 2.1 üzeri gerekiyor. Eğer mümkünse bilgisayarınıza Coax bağlantı imkanı olan bir ses kartı da takabilirsiniz. Bakın şu adreste bu konu tartılılmış: www.reddit.com/r/KEF/comments/tg2tr7/ls50_wireless_2s_connection_setup/ Selamlar 🙋🏻♂️.
Full range lerden mükemmel midrange olur.. Ama orta kanalı geniş tutacaksın.. Fullrange'e bir subwoofer eklemişsin gibi.. Bir de supertweeter ile üstünü parlatmışsın .. Yani Fullrange++ En iyisi budur.. (Ha bir de detay ama tweeter crossover point.. keskin olmalı, diğeri önemli değil..)
Eğer hoparlör iyiyse tizlere çok dokunmamayı tercih ederim ama 100-150Hz altını desteklemek mantıklı olabiliyor, hem güç açısından, hem de basların tamlığı açısından. Selamlar.
@@MuseicSoundworks O da bir seçenek ama büyük hoparlörde esneme ve basların doppler etkisi tizleri bence bozuyor. Şu meşhur tahta jvc hoparlörleri denemek isterdim o şekilde .. Tweetersız olacaksa bence "fullrange" 4 inch ve altı olmalı. O zaman zaten ayrı bir woofer şart
Merhaba serdar bey benim bir projem var sony vx77 müzikten sökülme hibrit hoparlörler mevcut haes tweeter ile kullanacağım yalnız sistem normalde 3 yollu 6 ohm paralel bağlı midwoofer ,superwoofer ve bir tweeter dan oluşuyor, ben buna ilaveten yine kendinden 2 adet daha woofer bağlayıp 4 ohm yapmayı düşünüyorum, yani bir mid 3 woofer ve tweeter ,örnek vermek gerekirse focal 948 modeli gibi değilde 1 bir woofer öne ,alta bir tane de kabinin arka kısmına konumlandıracağım hem alandan tasarruf edip hemde raf tipi bir sistem olsun istiyorum port da arka üst kısma gelecek şekilde tahtadan biraz uzun oldu ama umarım anlaşılır olmuştur sizin öneri ve fikirlerinizi almak istedim saygılar
Merhabalar, bahsettiğiniz sistem tasarımının başarılı olabilmesi için, ekleyeceğiniz yeni wooferlarla birlikte çalışabilecek yeni bir crossovera ihtiyacınız olacak, hesaplamaların baştan yapılması ve ona göre bir crossover üretilmesi gerekir. Bunu yapacak mısınız, yoksa mevcut crossoverı mı kullanacaksınız? Sistemin tüm verileri değişecektir. Ayrıca, mevcut mid ve tiz ünitelerin yeni 3 bas üniteyle uyumlu olacağının da bir garantisi yok. Bunları göz önüne aldınız mı? Selamlar.
@@MuseicSoundworks sağol varol üstad sistem hibrit yani crossover olmadan çalışıyor paralel bağlı , tweter için kutupsuz kondansatör bağlıyorum 3.3 uf duruma göre 3 yollu da yapa bilirim desteğiniz için teşekkür ederim sizin gibi insanlara ihtiyacımız var eksik yanlarımızı tamamlıyoruz saygılar hürmetler
Merhaba,bi-amp.sistemlerde farklı hop.ayrı amp.kullanılırken,ampl.girişleri doğrudan ses kaynağınamı bağlanıyor yoksa cross.işlemi amfi girişindemi yapılıyor
Bi-amp bağlantıda, amfinin çıkışı, kabine bağlanıyor. Diyelim ki, 2 amfiniz var, kabinlere çift kablo şeklinde bağlıyorsunuz. Amfi girişiyle ilgili bir durum yok.
Neden böyle bir şey düşünüyorsunuz? Fullrange hoparlöre gelecek sinyalde zaten crossover'dan mid ve üst frekansları filtrelenmiş olacak, yani sadece bas bölgede çalışacak, yani fullrange olmasının bir anlamı ve gereği yok.
@@MuseicSoundworks teşekkür ederim cevabınız için. Bir çift dual hoparlör almıştım basslar müziği bozuyor boğuyor kaliteyi nasıl arttırırım diye düşünüyordum
Anlıyorum. İncelemek lazım ama crossover eğer yetersizse böyle bir etki oluşabilir. Daha iyi bir crossover bazen bu konuda fayda sağlayabilir. Başka yapısal problemler veya kabinin doğası da buna sebep oluyor olabilir. İncelemeden net bir şey söylemek zor. Selamlar.
Denon AVR-X2800H 7.2 Ch. 8K AV Receiver ben bu cihazı alacam hem televizyonda hem bilgisayara kullanmak istiyorum televizyondaki dts master hd sesi alabilirim hdmı ile ama pc den creativenin dts hd ses özelliği olan ses kartımda 3 tane yani 3.5 mm 5.1 jack çıkışi var hdmı yok nasıl bir dönüştürücü ve ya öle bi hdmı dönüştürücüsü varmı 3 tane 3.5 mm jack ı hdmı jack ına dönüştürecek bişey arıyorum yardımcı olursanız çok makbula geçer
Amfinin ne olduğuna bağlı ama çift çıkışlı çoğu güncel amfiye bağlanabileceğini düşünüyorum. Kullandığınız amfi 2-3 Ohm yükü destekliyorsa hiç problem olmaz, eğer 4 Ohma kadar destekliyorsa da pek problem olacağını sanmıyorum. Hi res audio cihaz olmasının pek önemi yok, sonuçta pasif kabinler bunlar. Selamlar.
@@MuseicSoundworks amfi Sony dn 1080 hoparlör aynı marka Sony bir tane eksik kule hoparlör eksik farklı marka olarak polk audio xt60 satın almak zorunda kaldım acaba uyar mı ev sinema sistemi teşekkür ederim ürün daha elime geçmedi yeni satın aldığım ürün Ama geçen yıl Sony sscs3 hoparlör siparişi verdim maalesef ürünü göndermediler amazon com firmadan gelmedi ayrıca para iadesi yapılmadı ikisinden oldum ürün yok para yok
@@MuseicSoundworks yanıtın için teşekkür ederim amfi 6 ohm sony dn 1080 Bir hoparlör farklı marka polk audio monitor xt60 4 ve 8 ohm ile çalışıyor bu mümkün mü kullanma kılavuzunda yazıyor minimum 4 ohm maximum 8 ohm zarar verirmi amfi ye
Tekrar merhaba, Polk ile ilgili epeyce araştırmam gerekti, çünkü kendi verilerinde 4 ve 8 ohm uyumlu yazması yeterli fikir vermiyor. Yapılan testlerinde minimum 4 Ohm seviyesine iniyor bu kabinin empedansı, ama Sony minimum 6 Ohm tavsiye ediyor. Amfinize zarar verir mi emin değilim, ama Sony’nin tavsiyesine uygun bir kullanım olmayacak gibi. Benim görüşüm, aşırı zorlamalar olmadığı sürece zarar vermeyecektir, ama buna garanti veremem. Çoğu amfi nominal tavsiye ettiği empedansın altında çalışır, 1 veya 2 Ohm gibi ekstrem durumlardan bahsetmiyorum tabi, ama performansı düşebilir. Selamlar.
Ben karar verdim, biraz aykırıyım galiba :) Neden ? Şundan .... Canlı bir orkestrayı düşünürsek .Enstruman yerleri olsun her enstrumanların şekli olsun uzay zamanda farklı bir yerleri var. Baterideki zilin yere paralel duruşuyla zile vurulduğunda arka ucu başka biz yakın tarafı başka fazda .Yani kısaca faz kaymaları ne kadar fark yaratabilir ben bundan şüpheliyim. Ben müziğin reprodüksonu yani frekans bazında yeniden aslına uygun üretilmesi daha önemli geliyor. Faz kayması öncelik sıralamamda biraz geride diyebilirm. En azından şimdilik böyle düşünüyorum.Bu bağlamda en az üç yollu benim de tercihim .Mümkünse 4 yol.
Orkestradaki enstürmanlarla bu aynı durum değil, hoparlörlerdeki faz kaymaları iki sesin birbirini yok etmesine veya aşırı güçlendirmesine sebep olabilir. O yüzden geçiş frekansı etrafındaki sesler Hi-Fi şekilde üretilemeyebilir. Eğer iyi tasarlanmış bir sistemse, bu etki çok düşük olur ve ciddi problem yaratmaz, ama hatalı veya özensiz bir tasarımda seste ciddi boşluklar ve güçlenme durumları olabilir. Stereo sahnenin hassas oluşumunda faz düzeni önemli etki ediyor, eğer faz farkları varsa, sahne netliği azalıyor. Ben de 3 yollu kabin sesini genelde tercih ediyorum, çünkü toplamda oluşan sesin niteliğini seviyorum, ama bu problemli veya farklı yönleri olmadığı anlamına gelmiyor. Selamlar.
Kulağa bağlı 😀. Şaka bir yana bu tip bir problemi kulakla budur diye tespit etmek zor bence, ama ses niteliğinde genel bir problem olarak ortaya çıkabilir. Eğer sürücüler arası geçişte fazlar oturmuyorsa, sahne kesinliği ve sesin genel netliğinde azalma olabilir. Ayrıca, geçiş bölgesinde doğrusal frekans cevabından uzaklaşma olabilir, tepeler ve çukurlar oluşabilir. Yine de kulakla böyle durumları anlamak bence zor.
Bende 2+1 ses sistemi var. Firma tek hoparlör birde bas için ünite koymuş. kendince 2 yollu yapmış bakıyorum sektöre 1 hoparlör 1 twitter 1 bas sistemler var. En pahalı markayı bile içini açıp baktığımda adam hoparlör çıkışına twitter kablosunu lehimlemiş. Bu sonrada twitter alıp takanlar gibi. Yani anfi sesi ona göre göndermiyor veya hoparlör içerisinde ona göre ayrım yapmıyor. Çıkan sinyal her 2 hoparlöre de eşit dağılıyor. Ya basslar fazla ya tizler fazla müzik dinlemeye çalışılıyor sonra. Bende zamanının meşhur 5+1 ses sistemi vardı şuan 2 asgari ücrete satılıyor o bile bu mantık çalışıyordu. Anfi sesi ayrı ayrı göndermezse alacağımız çöp ses diye düşünüyorum. Yada hoparlör içerisinde sesi ayırmalı.
16cm de 1500 Hz ... Katılmıyorum.. neden? İncelediğim birçok hoparlör speclerinde grafik ve görseller de neredeyse çoğu 38cm 15" açık hava hoparlörleri de dahil 3000-4000 Hz e kadar frekansları okuyan birçok hoparlör mevcut ve hoparlör büyürken üst frekansları düşmeye başlıyor. Örnek 38cm 4000hz. 30cm 4500hc. 25cm 5000hz.20cm 6000hz gibi . Eğer hoparlör bas veya sub woofer hoparlör modeli ise zaten vasat DB değerine düşüyor.. şahsen filtreyi 3500 civarında tutunca iyi duyumlar alıyorum(açık hava hoparlörlerinde15")
20cm için 1500 demiştim videoda, 16cm için limit 2200-2500 civarı. Siz katılmasanız da kuralı fizik kanunları koyuyor :-). Bu arada Hoparlör speclerinde yer alan SPL grafikleri sizi yanıltır, yüksek frekanslar üretiliyormuş gibi gözükse de, specler size sesin niteliğini göstermez. Zaten belirttiğim frekanslardan sonra SPL eğrisinin dalgalandığını ve düştüğünü görürüsünüz. Hoparlörde berlirli bir noktadan sonra "cone break-up" denilen durum oluşur ve seste ciddi bozulmalar başlar. Temelde hoparlör malzemesinin bu frekanslarda doğrusal olmayan şekilde eğilip, bükülmesi başlar. Google'da artırsanız teknik detayını öğrenebilirsiniz. 15 inç hoparlör için 3500Hz çok yüksek bir değer, ses size iyi gibi gelse de Hi-Fi olmayacaktır. Selamlar.
@@MuseicSoundworksElbette kendi açılışınıza kendiniz karar verebilirsiniz bunda hiç bir sorun yok. Lâkin sorun olan şu ki; "Merhaba Herkez" dediğinizde Türk Dil Edebiyatı ve Kurumunun belirlemiş olduğu dil kurallarına göre, düşündüğünüz gibi herkesi kapsayıcı bir selamlama cümlesi değil; eksik daha doğrusu devrik cümle oluyor. Doğrusu ise; Herkeze Merhaba veya Merhaba Herkeze'dir. Sizde takdir edersiniz ki geçmişten günümüze dek toplumumuzda gerçekten çok uzun bir süredir, belli bir topluluğa/insan grubuna hitâp ederken kimse kimseyi "Merhaba Herkez" diye selamlamıyor. Bu nedenledir ki ben dâhil ve eminim ki daha bir çok insan, girişteki "Merhaba Herkez" cümlenizi duyunca garipsiyor, şaşırıyor hatta nasıl yani(?) oluyor... Ayrıca kulağa oturmadığı gibi (sanırım genel alışkanlığımız sebebiyle) samimi ve sıcakta seslenmiyor. Bu kısmı bir kenara bıraksak bile TDK'na göre yanlış/devrik cümle zaten ve doğrusunu yukarıda yazmıştım değerli hocam.. Bu konuyu bırakıp videoya gelecek olursak, bu ve diğer tüm bilgi dolu ve model/veri paylaşımı yaptığınız paylaşımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Ben ve diğer tüm takipçileriniz bilgilerinizden istifâde ediyoruz, bunun için tekrar teşekkür ederim hocam. Tüm hayatınızda ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum ve video ve paylaşımlarınızın başarınız dâhil devâmını diliyorum. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın değerli hocam.. 👋🏻🙏🏻😊
Mümkün tabi ama o zaman fullrange kabinin pek bir anlamı kalmaz ve 2 yollu bir kabin olur. Benim kullandığım fullrange hoparlör 23 KHz’e kadar ses üretebiliyor ve ayırıcı devre kullanılmadığı için bir çok bozulmanın önüne geçmiş olunuyor. Selamlar.
Türkçe konusarak, sesin ses teklonojilerinin ve hopalör konusunda detay veren insanların olması beni çok mutlu ediyor.
Teşekkürler, selamlar 🙋🏻♂️.
serdar hocam merak ettiğim bir çok konuya cevap buldum ilgiliyle takip ediyorum
Çok güzel açıklamışsınız. Aktif hoparlörlerin crossover konusundaki dezavantajları yok sanırım.
Merhaba,bi-amp.sistemleri daha detaylı anlatabilirmisiniz
Herkese Merhaba'ya da varım.. Seviliyorsunuz
🤩🤩 teşekkürler. Selamlar 🙋🏻♂️.
kanalınızı yeni fark ettim. kendi kabinlerimi yapıp dinliyorum. zamanında türkçe içerik bulamayıp yabancı kanallardan ve deneyimlerimizden biriktirdiğimiz bilgileri derli toplu olarak güzel bir şekilde vermişsiniz. Artık aboneyim.
Hoş geldiniz :-). Selamlar.
Özet geçmek gerekirse
Fakirler için full range
Orta halliler için 2 yollu
zenginler için 3 yollu
Amerika gibi ülkelerde iseniz amerika kanada 4 ve üzerine bakılabilir
anlamı çıkıyor.
İşin espirisi bir yana da şuan ülkemizde profesyonel bir kabin alıp anfisi hoparlör ayağı felan sistem oluşturmaya çabaladığımızda buna anfiyi koyacağımız ahşap ünite karşısına rahat bir oturma koltuğu felan diye baktığımızda 100 bin tl yi geçiyor rakam.
bilgilendirme için teşekkürler❤😊
Merhaba. Kanaliniza bayildim. Ciddi bilgiler edindim. Emeklerinize saglik. Vintage amfi ve pikap icin 3 yollu mu full range mi onerirsiniz? Her turden muzik dinliyorum.
Merhaba ve teşekkürler :-). Vintage amfi için amfinin özelliğine göre kabin düşünmek lazım. Eğer gücü nispeten düşük bir amfiyse, hassasiyeti yüksek, empedansı da çok düşük olmayan bir kabin düşünmekte fayda olabilir. Eğer güç açısından problem yoksa, daha çok sevdiğiniz ses profiline göre hoparlör tercih edebilirsiniz. Burada kaç yollu olduğundan daha çok, o hoparlörün amfiyle uyumuna bakmakta fayda var. Ben olsam vintage amfiyle 3 yollu yine vintage tarzda bir kabin kullanırdım. Bu arada Tannoy gibi dual-concentric kabinler de iyi olabilir. Selamlar.
Hocam verdiğiniz bilgiler çok guzel benim 4 YOLLU ICIN KABIN IC TASARIM VE OLCULERE İHTİYACIM VAR .
Edifier Studio 7 (R2700) kullanıyorum. Sistem 3 yollu ve her kanal için 3 adet amplifikatöre sahiptir.
Doğrudur, aktif kabinlerin böyle bir avantajı var. Ama anlattıklarımın bir çoğu aktif kabinler için de geçerli, fakat aktif kabinler bazı problemlerin daha kolay çözülmesini sağlayabiliyorlar. Selamlar.
,
şahsi sıralamam şöyle olurdu..
1- Fullrange
2- iki yollu
3- üç yollu
,
Tweeter tercihim;
1- ribbon
2- dome (soft)
3- horn
4- cone
,
* tweeter'da kağıt ve plastik cone'lu ünitleri pek tercih etmiyorum diyebilirim..
* üç yollu hop.ler problem çıkartmaya müsait olabilirler bu yüzden pek önermiyorum..
,
müzikle dolu, keyifli sağlıklı günler..
..
.
Merhabalar emekleriniz için teşekkürler; içeriklerinizi ilgi ile takip ediyor ve sayenizde bilgi sahibi oluyorum. Merak ettiğim bir konu var; küçük çalışma odamda masaüstü kullanma amacı ile 2 yollu kabin düşünüyorum, alternative rock ve funk müzik dinleyicisiyim doğal bir bass hissiyatı benim için yeterli olacaktır. 1 midrange 1 tweeter kullanmak mı mantıklıdır? yardımlarınız için teşekkür ederim.
Konuya şu şekilde özet geçebiliriz aslında avrupa da 3 yollu amerikada 4 ve üzeri kullanılıyor denilebilir. Ben amerikaya hiç gitmedim ama araştırdığım tüm profesyonel amerikan markalarında 4 ve üzerini gördüm. Üzeri demek çok doğru olmaz ama 4 standart gibi bir durumdu. Avrupada ise 3 yollu standart olmuş denilebilir. Aralarındaki fark nedir bilmiyorum ama 3 yollu için konuşmak gerekirse hoparlördeki watt değeri ne kadar artarsa ses o kadar kaliteli temiz ve güzel çıkıyor. Örnek veriyorum bu rakam uydurma 20 db ses istiyoruz bunu 200w rms ses çıkışı sunan hoparlörden almakla 20w rms ses çıkışı sunan hoparlörden almak arasında dağlar kadar fark var. Ses şiddeti aynı ama sesteki kalite farklı.
Kullandığım kulaklıktan hoparlörüme kadar her şeyi en iyisi tercih etmeye çabalıyorum. Çünkü şunu gözlemledim ben 35 yaşındayım 36 olmama az kaldı 36 yıldır hoparlörlerin dış kabinlerinin tasarımı hariç hiç bir gelişme gözlemlenmemiş. Anfilere gelirsek teknoloji sayesinde bi onlar küçüldü o kadar. Bazıları harici bazıları dahili bluetooth çözümleri ile mobil cihazlara da destek vermeye başladı hepsi bu. Yani benim alacağım bir kabin muhtemelen torunlarıma miras kalır. Onlarda değerini bilirlerse severek kullanmaya devam ederler. Ben dayımdam örnek vereyim, ben çocukken 2 kabini 1 anfisi vardı ve gecekondu da yaşardık istediğinde açar mis gibi müzik dinlerdi. Yeri geldi çatıya çıkardı onlarla düğün bile yapılmıştı. Ama apartmana taşınınca komşu rahatsız olur düşüncesi ile satıp parasıyla tüm eve kalorifer petekleri döşetip birde kombi almıştı. Yani demem şu mis gibi sisteme yazık etti. Ben şahsen o sistemde dinlediğim keyfi başka sistemlerde göremeyince büyüdüm halen o şekilde sistemlere ilgim kaybolmadı.
Hedefimde jbl l100 classic alıp özel müzik köşesi oluşturma fikri var. Tv lere özel soundbar alma fikri arabam yok araba alırken özel ses sistemi özel kulaklıklar ve evimin dışı ile içine özel ses çözümleri planlıyorum.
Fullrange hoparlörlerin yeri başka diyorum. Sahnedeki gerçeklik hissi çok farklı yerlerde. Öte yandan zamanla kulak bol baslı ve çok keskin tizlerden onlardan ziyade daha naturel bir çizgiye oturmaya başlıyor. Bunun ilacıda fullrange çözümler oluyor. Gerçi sizde değinmişsiniz evet kullanılan fullrange sürücü yada kabin çok iyi değilse yaşanılan hayal kırıklığı daha bir dramatik olabiliyor. İki ucu keskin bıçak bir mevzu vesselam.
Yorumunuz için teşekkürler, ben de fullrange sürücülü kabinlerin ses bütünlüğünü çok seviyorum. Selamlar.
Aslında mesele şu ki "insan sesi" kutsal bir şey (estetik açıdan da..)
ve insan sesini iki ayrı hoparlöre bölmek doğru değil
Tamamı aynı hoparlörden gelince ayrı bir bütünlük ve tutarlılık yakalanabiliyor.
Kulağa daha doğal geliyor.
Yoksa ksilofon çınlasın, davul gümbürdesin.. onlarda bence sorun yok
Fakir ve câhil de olsam abone oldum, beğendim ve dinliyorum :) Benim Logitech Z213, hangisi oluyor, yoksa hiçbiri olmuyor mu? :)
teşekkürler
Çok aydınlatıcı ve bilgilendirici bir içerik olmuş çok teşekkürler 🙏
Selamlar verdiğiniz bilgiler çok değerli emeğinize sağlık, aklima takilan birsey var oto hoparlörü ile ilgili sizin alaniniza pek girmesede teknik olarak bilgiler değişmiyor tabi onyuzden merakim su, aftermarket iki yollu bir kompenant takim var aracimda hertz uno K165 modeli burada baktigimda tiz surucu sadece bir kondansatör ile ayrim yapilmis sanirim 3khz veya 3.5 khz kesimi bilmiyorum ama ana hoparlörde kesim vs yok specte yazan 50 hz i okuyabiliyor diyor android multimedia sistemde stok eko haliyle sesler oldukca karisik ve yuksek seslerde alt basslari uretemedigi icin yada zorlandigi icin bozulmalar meydana geliyor hissedilir sekilde haliyle rahatsiz veriyor . Bende guzel bir eko ayari yaptm 60 hz 3db kistm vede 500 hz de kistm az 6-12 khz cok az yukselttim ses hem daha berrak hemde daha zorlanmadan gelmeye basladi yaptigim dogru mu yanlis mi bilmiyorum .
Merhaba Halil bey, hoparlörün karakterini tam bilmediğim için pek yorum yapamıyorum. Ama eğer hoparlör alt frekanslarda çok iyi değilse, sizin yaptığınız ayar hoparlörü rahatlatarak netliğin artmasına fayda sağlamış olabilir. İlginize teşekkür ederim. Selamlar 🙋🏻♂️.
Ne kadar full range olsada ya alt yada üst frekanslardan feragat ediyor bende çok kaliteli full range hoparlörler var fakat Tweeter gerekli olabiliyor aşorı tiz seven biri değilseniz
Serdar bey, çok güzel bilgiler verdiniz teşekkürler.
Paul McGowan Ps Audio'da kanalınızı takip ediyor olabilir aynı konuyu bugün işlemiş, sizin kadar detay vermeden 😀 Sevgiler
Çok ilginç 😀, ben de Paul MacGowan'ın sıkı takipçisiyim ama bahsettiğiniz videoyu henüz izlemedim, bakacağım şimdi. Selamlar 🙋🏻♂️.
Serdar bey hoparlörleri anlattığınız bu video' çok beğendim. Benim sorum veya merak ettiği konu fullrange / tek hoparlör sistemi içinde hoparlör göbeğinde bir tiz ünitesi olduğu şekinde. Düşündüğüm gibimidir? Fullrange sistem zaman azlığından en az anlatımda yer alabildi. Rica etsem sadece fullrange sistemini (teknik ve kasa yapısı) hoparlör sistemini anlatan anlatan kısa bir video yapabilirseniz çok makbule geçer. Emekleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Not. Yeni evlerde salonların ve oturma odalarının küçülmesi ile bu sistem kendine daha rahat yer buluyor. Ayrıca kendi imalatımız olarak tapma cesareti veriyor. Sevgiyle, müzikle kalın.Teşekkürler.
Teşekkürler. Tamam, fullrange için ayrı bir video düşüneceğim. Bu arada fullrange dediğimizde sadece 1 sürücü ve tek membran söz konusu oluyor. Ortasında tweeter olanlara koaksiyel veya concentric ismi veriliyor ve esasen 2 yollu oluyorlar. Selamlar 🙋🏻♂️.
Abi amfi üzerindeki faz ayarı kısmı ne tür ayar yapmamızı sağlıyor.
Merhaba, bu ayar fazı ters çevirir, yani sinyal polaritesinde artıyı, eksi, eksiyi, artı yapar. Eğer bir şekilde kablolar ters bağlandıysa, kabloyu sökmeden fazı ters çevirebilirsiniz. Selamlar 🙋🏻♂️.
Harika seri geri geldi.
Teşekkürler. Selamlar.
Merhaba hocam babamdan kalma beta hifi BT 30
8 ohm Hoporlörler var beta marka kaliteli bir modelmidir yardimci olabilirbisiniz
Hocam yapmis olduğunuz herşey kiymetli ve guzel görünüyor ne5532 ile balanslı ve balanssiz girişe ve ne5532 aktif crossover geçisli bir ampfi devresi projesi gerçeklestirebilirmisiniz sevgiler iyi çalismalar
Keşke :-). Şaka bir yana sorduğunuz konu benim ilgi ve bilgi alanımın dışına çıkıyor. Benim deneyimim ve bilgim özellikle pasif ayırıcı devreler ve hoparlörler hakkında, bahsettiğiniz gibi bir amfi ve aktif ayırıcı için farklı düzeyde bir elektronik bilgisi gerekiyor. En azından şimdilik böyle. İlginize teşekkürler. Selamlar.
Serdar bey merhaba bir adet edifier r2000db modeli hoparlörüm ve bir adet aktif bass hoparlörüm var bunları tek kaynakdan ses ile beslemem gerekiyor ikisinden çıkan 3.5 mm jak ucunu hangi cihaz ile aynı anda ses verebilirim ve bunu kaliteli sesi bozmadan yapabilirim
İşte özlediğimiz Beyaz Türk :) Umarım "elitist" olduğum gerekçesiyle topa tutulmam ama gerçekten fark var. Ses/Müzik sistemleri konusunda bilgi edinmek isterken karşılaştığım "çok da bilmiyorum (!) ama bence 4 om olursa o kesin 200 voltmetreye denk gelir" gibi cühela tahminlerden uzak, bildiğini bilen, bilmediğine tevekkül eden bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Serkan bey 🤩. Selamlar 🙋🏻♂️.
Hocam ,iyi calismalar videolariniz sayesinde genel bilgimiz dahada artiyor
Bir sorum olacakti musadenizle
3 yollu ,kapali portlu bir hoparlor kullaniyorum
Meraktan icini actim bir baktim icindeki taşyünü bozulmuş .Bende gittim yenilerini aldim yerlestirdim tabiki biraz daha kalin oldu.birkac zamandır kullaniyorum ,fakat sanki sesler cok bozuldu ..icindeki izalasyon u degistirmek bu sorunu yaratirmi
Simdiden cok tesekkurler
Merhaba Mesut bey, evet, kabinin içindeki sönümleme malzemelerini değiştirmek ses kalitesini etkileyebilir. Üreticinin kullandığı ürünle, sizin kullandığınız ürün görünüş olarak birbirine benzese bile, sese etkileri farklı olabilir. Ayrıca eğer malzeme taş yünüyse, durarak veya zamanla bozulması pek mümkün değil, ne tip bir malzeme olduğundan emin misiniz? Selamlar.
Teşekkürler 👍
Teşekkürler.
cok bilgilendirici oldu tesekkurler. Bir de 2.5 yollu sistemler var o ne demek?
2,5 yollu sistemlerde, 3 sürücü bulunur, biri tiz, 2’si mid-bas ünitedir. Mid-baslardan biri sadece alt bas bölgesinde çalışır, diğeriyse hem alt baslarda, hem de mid bölgede çalışır. Böylece, 2 yollu bir sisteme göre baslar daha güçlü olur. Avantajı, 3 yollu sisteme göre daha basit bir ayırıcı (crossover) devresine ihtiyaç duymasıdır, çünkü mid sürücü için yüksek geçirgen filtre kullanımına gerek kalmaz. Ancak, elbette mid sesler gerçek bir 3 yollu kabindeki gibi temiz ve etkin üretilemeyecektir. Çok yüksek güç seviyeleri gerekmiyorsa, oldukça tatmin edici ses elde edilebilir. Selamlar.
Sayisiz hoparlör deneyiminden sonra bir çift Quadral Vulkan mk4 ile noktayi koydum..20 hertz e inebilen baska hoparlör görmedim..
Güzel ürün. Selamlar 🙋🏻♂️.
İki yollu sistemde alt frekanslari aktif Subwofer a yonlendirdigimde sahnede bir rahatlama hissediyorum ( tabi altlar daha kisik ) sizce bu hissiyatı ne kadar dogrudur dediginiz bas tiz problemlerini aşmada bir katkisi olurmu
Evet, olabilir, Mid-Bas ünite üzerindeki alt bas frekansların azalması, bu ünitenin üst bas ve mid frekansları daha temiz üretmesine katkıda bulunabilir. Çünkü, Fullrange sistemlerde bahsettiğim "intermodülasyon" ve "doppler" bozulmaları kısmen bas-mid sürücülerde de oluşuyor, dolayısıyla, yükü azalan sürücü daha rahat çalışabilir ve sesin daha temiz üretilmesi mümkündür. Selamlar.
Evet bunu bende çok rahat gözlemliyorum. Sub eklediğimde mid ve tiz bölgesi öyle rahatlıyor sahne genişliyor ve detaylanıyor ki bu neden hiç konuşulmuyor dedim. Daha sonra baktım bayağı bahseden varmış youtube kanallarında.
Serdar Bey merhaba. Bilmiyorum kanalın böyle bir amacı var mı ama. Bu hobiye girebilecek insanlara uygun fiyatlı bir başlangıç seti tanıtabilir misiniz? Mesela fosi v3, bir dac, streamer ve uygun bir hoparlör 500 dolar altı bir fiyata ikinci el imkanını da kullanılarak oluşturulabilecek bir setup.
7 Kasım 2023
ruclips.net/video/jTtgytZPrJo/видео.htmlsi=Ld5UoOSohEH1r-0L
Hocam iyi akşamlar bende pioner katlı müzik seti var eski olanlardan bildiğim kadarıyla 8 Ohm çıkışı var bende de kendi 2 kolonu ile beraber ayrıca 2 tane daha 8 Ohm Kule Hopörler var 2 kolon da 3 yollu bunları 2 çıkışı olduğu için serimi paralel mi bağlamam sağlıklı olur
Merhaba. Muzik tipinden bagimsiz olarak pikap icin, sanki yanimda caliyormus hissi icin hangi tip onerirsiniz? Tesekkurler.
Merhabalar sevgili üstadım focal marka 3 baslı 2 portlu bir kule hopörlerim var referans aralığı 42 hz 30 khz değerleri nasil sizce ve çoğu sarkida baslarda uğuldama yapıyor bunun icin ne yapabilirim hoparlörü bile değişdirmeyi düşünüyorum bilgi verirseniz sevinirim
İyi günler 3 ohm olan sinema sistemi UYDU HOPARLÖRÜNE seri 5 ohm direnç bağlayarak 8 ohm yapabilirmiyiz
Çalışır ama iyi bir sonuç alamazsınız, 8 ohm hoparlöre göre daha az ses elde edersiniz, ayrıca elde ettiğiniz sesin de kalitesi daha düşük olur. Sebebi de, amfiden gelen gücün çoğunun direnç üzerinde ısıya dönüşerek yok olmasıdır, daha az bir kısmıysa 3 Ohm hoparlörde sese dönüşecektir. Selamlar.
@@MuseicSoundworks @MuseicSoundworks denedim seste çok az azalma oldu drençte ısınmada yok. Böyle kullansam 8 ohm hoparlör kullanmış gibi amfide zarar gelmez değilmi
Amfiye zarar gelmez. Selamlar 🙋🏻♂️.
Elektrostatikler hakkında ne düşünüyorsunuz
Merhaba Ahmet bey, elektrostatik hoparlörle ilgili fazla deneyimim olmadı . Genel özelliklerini biliyorum, bir gün detaylı inceleme fırsatı bulmayı umuyor ve merak ediyorum. Selamlar 🙋🏻♂️.
@@MuseicSoundworks Serdar bey merhaba Quad elektrostatiklerle ilgili bir deneyimim olmustu gerçekten gerçeğe yakın çalıyordu söyleşilerinizin devamını dörtgözle bekliyoruz
Evet, ben de hep öyle yorumlar duyuyorum elektrostatik hoparlörle ilgili. İlginize teşekkürler 🙋🏻♂️.
Serdar bey Dali Oberon 7 hakkında bilginiz var mı.tecrubelerinize dayanarak
Merhaba, maalesef benim bir deneyimim yok bu modelle ilgili ama incelemelerde fiyat performans açısından çok iyi bahsediliyor. Dilerseniz şuradaki yazıyı okuyabilirsiniz: www.hifichoice.com/content/dali-oberon-7
Selamlar.
@@MuseicSoundworks çok teşekkür ederim
Hocam emeğinize sağlık çok değerli bilgiler veriyorsunuz. Bir sorunum var ama siz yardımcı olursunuz diye sormak istedim. 2.el Kef LS50 wireless 2 aldım ve masaüstü bilgisayara bağlamam gerekiyor ama ultra zeki Kef mühendisleri ilk seride olan PC için USB girişini kaldırmışlar aux'dan 3.5 mm jack ile bağlarsam da ses kalitesi çok düşer sanırım nasıl bağlayabilirim bunu pc ye yardımcı olursanız çok sevinirim. Yoksa satmak zorunda kalıcam ürünü
Merhaba Merter bey, biraz araştırdım, HDMI veya bilgisayarınızda varsa SPDF Coax bağlantıyla bağlayabilirsiniz. En kolay ve mantıklısı HDMI gibi. Ama her HDMI desteklemeyebiliyormuş, HDMI 2.1 üzeri gerekiyor. Eğer mümkünse bilgisayarınıza Coax bağlantı imkanı olan bir ses kartı da takabilirsiniz. Bakın şu adreste bu konu tartılılmış: www.reddit.com/r/KEF/comments/tg2tr7/ls50_wireless_2s_connection_setup/
Selamlar 🙋🏻♂️.
@@MuseicSoundworks çok teşekkürler hocam ilginize vakit ayırıp araştırmışsınız bide Allah razı olsun ❤️
Rica ederim. Bu arada isminiz Mert'miş, kusura bakmayın. Selamlar. @@merterkull
@@MuseicSoundworks Ahah hiç önemli değil hocam estağfurullah :) Selamlar, sevgiler
Full range lerden mükemmel midrange olur.. Ama orta kanalı geniş tutacaksın..
Fullrange'e bir subwoofer eklemişsin gibi.. Bir de supertweeter ile üstünü parlatmışsın ..
Yani Fullrange++
En iyisi budur..
(Ha bir de detay ama tweeter crossover point.. keskin olmalı, diğeri önemli değil..)
Eğer hoparlör iyiyse tizlere çok dokunmamayı tercih ederim ama 100-150Hz altını desteklemek mantıklı olabiliyor, hem güç açısından, hem de basların tamlığı açısından. Selamlar.
@@MuseicSoundworks O da bir seçenek ama büyük hoparlörde esneme ve basların doppler etkisi tizleri bence bozuyor. Şu meşhur tahta jvc hoparlörleri denemek isterdim o şekilde .. Tweetersız olacaksa bence "fullrange" 4 inch ve altı olmalı. O zaman zaten ayrı bir woofer şart
Merhaba serdar bey benim bir projem var sony vx77 müzikten sökülme hibrit hoparlörler mevcut haes tweeter ile kullanacağım yalnız sistem normalde 3 yollu 6 ohm paralel bağlı midwoofer ,superwoofer ve bir tweeter dan oluşuyor, ben buna ilaveten yine kendinden 2 adet daha woofer bağlayıp 4 ohm yapmayı düşünüyorum, yani bir mid 3 woofer ve tweeter ,örnek vermek gerekirse focal 948 modeli gibi değilde 1 bir woofer öne ,alta bir tane de kabinin arka kısmına konumlandıracağım hem alandan tasarruf edip hemde raf tipi bir sistem olsun istiyorum port da arka üst kısma gelecek şekilde tahtadan biraz uzun oldu ama umarım anlaşılır olmuştur sizin öneri ve fikirlerinizi almak istedim saygılar
Merhabalar, bahsettiğiniz sistem tasarımının başarılı olabilmesi için, ekleyeceğiniz yeni wooferlarla birlikte çalışabilecek yeni bir crossovera ihtiyacınız olacak, hesaplamaların baştan yapılması ve ona göre bir crossover üretilmesi gerekir. Bunu yapacak mısınız, yoksa mevcut crossoverı mı kullanacaksınız? Sistemin tüm verileri değişecektir. Ayrıca, mevcut mid ve tiz ünitelerin yeni 3 bas üniteyle uyumlu olacağının da bir garantisi yok. Bunları göz önüne aldınız mı? Selamlar.
@@MuseicSoundworks sağol varol üstad sistem hibrit yani crossover olmadan çalışıyor paralel bağlı , tweter için kutupsuz kondansatör bağlıyorum 3.3 uf duruma göre 3 yollu da yapa bilirim desteğiniz için teşekkür ederim sizin gibi insanlara ihtiyacımız var eksik yanlarımızı tamamlıyoruz saygılar hürmetler
Merhaba,bi-amp.sistemlerde farklı hop.ayrı amp.kullanılırken,ampl.girişleri doğrudan ses kaynağınamı bağlanıyor yoksa cross.işlemi amfi girişindemi yapılıyor
Bi-amp bağlantıda, amfinin çıkışı, kabine bağlanıyor. Diyelim ki, 2 amfiniz var, kabinlere çift kablo şeklinde bağlıyorsunuz. Amfi girişiyle ilgili bir durum yok.
Lütfen cevap verirmisiniz;
3 yollu vintage bir hoparlörde bass hoparlör çıkarılıp yerine fullrange hoparlör takılabilirmi?
Neden böyle bir şey düşünüyorsunuz? Fullrange hoparlöre gelecek sinyalde zaten crossover'dan mid ve üst frekansları filtrelenmiş olacak, yani sadece bas bölgede çalışacak, yani fullrange olmasının bir anlamı ve gereği yok.
@@MuseicSoundworks teşekkür ederim cevabınız için. Bir çift dual hoparlör almıştım basslar müziği bozuyor boğuyor kaliteyi nasıl arttırırım diye düşünüyordum
Anlıyorum. İncelemek lazım ama crossover eğer yetersizse böyle bir etki oluşabilir. Daha iyi bir crossover bazen bu konuda fayda sağlayabilir. Başka yapısal problemler veya kabinin doğası da buna sebep oluyor olabilir. İncelemeden net bir şey söylemek zor. Selamlar.
Denon AVR-X2800H 7.2 Ch. 8K AV Receiver ben bu cihazı alacam hem televizyonda hem bilgisayara kullanmak istiyorum televizyondaki dts master hd sesi alabilirim hdmı ile ama pc den creativenin dts hd ses özelliği olan ses kartımda 3 tane yani 3.5 mm 5.1 jack çıkışi var hdmı yok nasıl bir dönüştürücü ve ya öle bi hdmı dönüştürücüsü varmı 3 tane 3.5 mm jack ı hdmı jack ına dönüştürecek bişey arıyorum yardımcı olursanız çok makbula geçer
Sony sscs3 ile polk xt60 bir amfide çalışırmı üç yollu hi res audio cihazı bağlanır mı amfiye
Amfinin ne olduğuna bağlı ama çift çıkışlı çoğu güncel amfiye bağlanabileceğini düşünüyorum. Kullandığınız amfi 2-3 Ohm yükü destekliyorsa hiç problem olmaz, eğer 4 Ohma kadar destekliyorsa da pek problem olacağını sanmıyorum. Hi res audio cihaz olmasının pek önemi yok, sonuçta pasif kabinler bunlar. Selamlar.
@@MuseicSoundworks ev sineması için marka sony bütün hoparlör sony marka ama bir tane farklı marka polk audio xt60
@@MuseicSoundworks amfi Sony dn 1080 hoparlör aynı marka Sony bir tane eksik kule hoparlör eksik farklı marka olarak polk audio xt60 satın almak zorunda kaldım acaba uyar mı ev sinema sistemi teşekkür ederim ürün daha elime geçmedi yeni satın aldığım ürün
Ama geçen yıl Sony sscs3 hoparlör siparişi verdim maalesef ürünü göndermediler amazon com firmadan gelmedi ayrıca para iadesi yapılmadı ikisinden oldum ürün yok para yok
@@MuseicSoundworks yanıtın için teşekkür ederim amfi 6 ohm sony dn 1080
Bir hoparlör farklı marka polk audio monitor xt60 4 ve 8 ohm ile çalışıyor bu mümkün mü kullanma kılavuzunda yazıyor minimum 4 ohm maximum 8 ohm zarar verirmi amfi ye
Tekrar merhaba, Polk ile ilgili epeyce araştırmam gerekti, çünkü kendi verilerinde 4 ve 8 ohm uyumlu yazması yeterli fikir vermiyor. Yapılan testlerinde minimum 4 Ohm seviyesine iniyor bu kabinin empedansı, ama Sony minimum 6 Ohm tavsiye ediyor. Amfinize zarar verir mi emin değilim, ama Sony’nin tavsiyesine uygun bir kullanım olmayacak gibi. Benim görüşüm, aşırı zorlamalar olmadığı sürece zarar vermeyecektir, ama buna garanti veremem. Çoğu amfi nominal tavsiye ettiği empedansın altında çalışır, 1 veya 2 Ohm gibi ekstrem durumlardan bahsetmiyorum tabi, ama performansı düşebilir. Selamlar.
Ben karar verdim, biraz aykırıyım galiba :) Neden ? Şundan .... Canlı bir orkestrayı düşünürsek .Enstruman yerleri olsun her enstrumanların şekli olsun uzay zamanda farklı bir yerleri var. Baterideki zilin yere paralel duruşuyla zile vurulduğunda arka ucu başka biz yakın tarafı başka fazda .Yani kısaca faz kaymaları ne kadar fark yaratabilir ben bundan şüpheliyim. Ben müziğin reprodüksonu yani frekans bazında yeniden aslına uygun üretilmesi daha önemli geliyor. Faz kayması öncelik sıralamamda biraz geride diyebilirm. En azından şimdilik böyle düşünüyorum.Bu bağlamda en az üç yollu benim de tercihim .Mümkünse 4 yol.
Orkestradaki enstürmanlarla bu aynı durum değil, hoparlörlerdeki faz kaymaları iki sesin birbirini yok etmesine veya aşırı güçlendirmesine sebep olabilir. O yüzden geçiş frekansı etrafındaki sesler Hi-Fi şekilde üretilemeyebilir. Eğer iyi tasarlanmış bir sistemse, bu etki çok düşük olur ve ciddi problem yaratmaz, ama hatalı veya özensiz bir tasarımda seste ciddi boşluklar ve güçlenme durumları olabilir. Stereo sahnenin hassas oluşumunda faz düzeni önemli etki ediyor, eğer faz farkları varsa, sahne netliği azalıyor. Ben de 3 yollu kabin sesini genelde tercih ediyorum, çünkü toplamda oluşan sesin niteliğini seviyorum, ama bu problemli veya farklı yönleri olmadığı anlamına gelmiyor. Selamlar.
@@MuseicSoundworks faz kaymasını kulağımızla anlayabilir miyiz ? Naturel düzgün flat gelen bir hoparlörde faz kayması olmuş olabilir mi?
Kulağa bağlı 😀. Şaka bir yana bu tip bir problemi kulakla budur diye tespit etmek zor bence, ama ses niteliğinde genel bir problem olarak ortaya çıkabilir. Eğer sürücüler arası geçişte fazlar oturmuyorsa, sahne kesinliği ve sesin genel netliğinde azalma olabilir. Ayrıca, geçiş bölgesinde doğrusal frekans cevabından uzaklaşma olabilir, tepeler ve çukurlar oluşabilir. Yine de kulakla böyle durumları anlamak bence zor.
@@MuseicSoundworks Bence de zor :)
👍👍👍👍
Bende 2+1 ses sistemi var. Firma tek hoparlör birde bas için ünite koymuş. kendince 2 yollu yapmış bakıyorum sektöre 1 hoparlör 1 twitter 1 bas sistemler var. En pahalı markayı bile içini açıp baktığımda adam hoparlör çıkışına twitter kablosunu lehimlemiş. Bu sonrada twitter alıp takanlar gibi. Yani anfi sesi ona göre göndermiyor veya hoparlör içerisinde ona göre ayrım yapmıyor. Çıkan sinyal her 2 hoparlöre de eşit dağılıyor. Ya basslar fazla ya tizler fazla müzik dinlemeye çalışılıyor sonra. Bende zamanının meşhur 5+1 ses sistemi vardı şuan 2 asgari ücrete satılıyor o bile bu mantık çalışıyordu. Anfi sesi ayrı ayrı göndermezse alacağımız çöp ses diye düşünüyorum. Yada hoparlör içerisinde sesi ayırmalı.
16cm de 1500 Hz ... Katılmıyorum.. neden? İncelediğim birçok hoparlör speclerinde grafik ve görseller de neredeyse çoğu 38cm 15" açık hava hoparlörleri de dahil 3000-4000 Hz e kadar frekansları okuyan birçok hoparlör mevcut ve hoparlör büyürken üst frekansları düşmeye başlıyor. Örnek 38cm 4000hz. 30cm 4500hc. 25cm 5000hz.20cm 6000hz gibi . Eğer hoparlör bas veya sub woofer hoparlör modeli ise zaten vasat DB değerine düşüyor.. şahsen filtreyi 3500 civarında tutunca iyi duyumlar alıyorum(açık hava hoparlörlerinde15")
20cm için 1500 demiştim videoda, 16cm için limit 2200-2500 civarı. Siz katılmasanız da kuralı fizik kanunları koyuyor :-). Bu arada Hoparlör speclerinde yer alan SPL grafikleri sizi yanıltır, yüksek frekanslar üretiliyormuş gibi gözükse de, specler size sesin niteliğini göstermez. Zaten belirttiğim frekanslardan sonra SPL eğrisinin dalgalandığını ve düştüğünü görürüsünüz. Hoparlörde berlirli bir noktadan sonra "cone break-up" denilen durum oluşur ve seste ciddi bozulmalar başlar. Temelde hoparlör malzemesinin bu frekanslarda doğrusal olmayan şekilde eğilip, bükülmesi başlar. Google'da artırsanız teknik detayını öğrenebilirsiniz. 15 inç hoparlör için 3500Hz çok yüksek bir değer, ses size iyi gibi gelse de Hi-Fi olmayacaktır. Selamlar.
Abi merhaba herkes olmuyor merhaba arkadaşlar daha iyi olur
Kulağınız alışmadığı için garip geliyor olabilir 🙃, bana da "herkes" daha kapsayıcı geliyor. Selamlar 🙋🏻♂️.
O zaman abi merhabalar herkese de herkes deyip kesme
İmza girişlerden birisi
Müsadenizle kendi açılışıma kendim karar vereyim :-).
@@MuseicSoundworksElbette kendi açılışınıza kendiniz karar verebilirsiniz bunda hiç bir sorun yok. Lâkin sorun olan şu ki; "Merhaba Herkez" dediğinizde Türk Dil Edebiyatı ve Kurumunun belirlemiş olduğu dil kurallarına göre, düşündüğünüz gibi herkesi kapsayıcı bir selamlama cümlesi değil; eksik daha doğrusu devrik cümle oluyor. Doğrusu ise; Herkeze Merhaba veya Merhaba Herkeze'dir.
Sizde takdir edersiniz ki geçmişten günümüze dek toplumumuzda gerçekten çok uzun bir süredir, belli bir topluluğa/insan grubuna hitâp ederken kimse kimseyi "Merhaba Herkez" diye selamlamıyor. Bu nedenledir ki ben dâhil ve eminim ki daha bir çok insan, girişteki "Merhaba Herkez" cümlenizi duyunca garipsiyor, şaşırıyor hatta nasıl yani(?) oluyor...
Ayrıca kulağa oturmadığı gibi (sanırım genel alışkanlığımız sebebiyle) samimi ve sıcakta seslenmiyor. Bu kısmı bir kenara bıraksak bile TDK'na göre yanlış/devrik cümle zaten ve doğrusunu yukarıda yazmıştım değerli hocam..
Bu konuyu bırakıp videoya gelecek olursak, bu ve diğer tüm bilgi dolu ve model/veri paylaşımı yaptığınız paylaşımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Ben ve diğer tüm takipçileriniz bilgilerinizden istifâde ediyoruz, bunun için tekrar teşekkür ederim hocam. Tüm hayatınızda ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum ve video ve paylaşımlarınızın başarınız dâhil devâmını diliyorum.
Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın değerli hocam.. 👋🏻🙏🏻😊
konuya gel çoook yavaşsın
Sen bir daha seyretme o zaman.
Kabinde Fullrange ile birlikte tweeter kullanmak mümkünmüdür.Fullrange deki tiz kayıplarını telafi etmek için.
Mümkün tabi ama o zaman fullrange kabinin pek bir anlamı kalmaz ve 2 yollu bir kabin olur. Benim kullandığım fullrange hoparlör 23 KHz’e kadar ses üretebiliyor ve ayırıcı devre kullanılmadığı için bir çok bozulmanın önüne geçmiş olunuyor. Selamlar.