Bu üçlüyle 12 dk lık video mu olur, benzinliğe gidip "abi 20 liralık fulle" demek gibi bir şey. Hakan Bey ve Halit Bey en acilinden özotokılap kardeşler işletmesini oluşturmalıdır.
Aracın genel tüketimini arttırır mı azaltır mı konusunda kesinlikle birisi doğru diğer yanlıştır diyemeyiz. Evet vitesteyken tüketim sıfır olur ama ivmelenmeniz yavaşlar. Yokuşta boşta seyrederek kazanacağınız hızla yokuş bittikten sonra çok daha uzun mesafeyi gaza basmadan geçirebilirsiniz. Ancak eğim fazlaysa viteste de kalsanız aracınız hızlanmaya devam edecek ve bu sürede sıfır yakıt tüketecektir. Sonuç olarak bulunduğuz yolun eğimi, viraj durumu, yoldaki hız limiti ve aracın ağırlığına göre karar vermelisiniz.
Aracım rolantide saatte 0.6 LT mazot tüketiyor. 2 dakika boşta yokuş insem rolantide yakacağım yakıt 20 mililitre. Mazotun litresi 17 TL. Yani 2 dakika rolantide aracım 34 kuruşluk mazot yakıyor. Aracım şu anda düz yolda sabit hızda da kilometrede 99 kuruş yakıyor. Yokuşu boşta indiğimde, yokuş sonundaki düzlükte, viteste inmeye göre 333 metre daha geç gaza basabiliyorsam boşta inmek avantajlı hale geliyor. Tercih sizin. Ben boşa atma taraftarıyım. Pistonlarımın yakıtın yağlayıcılığından mahrum kalarak yüksek devirlerde zorla döndürülmesine gönlüm razı değil.
@@omerozfidan9788 Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir...
Kısa hap bilgiler olsun böyle lütfen ama detaylı uzun uzun videolarınızıda bekliyoruz. Bazen zaman olmuyor hap bilgi arıyoruz kısa öz . Bazende o güzel sohbetinizi ballandıra ballandıra anlatın eksik etmeyin. Ayrıca kanalınızın KATIL butonunun aktif olmaması reklam olmaması ilgimi çekti
28 yıldan beri araç kullanıyorum.Kendi tecrübeme göre sadece boşa atmak veya sadece motor freni ile gitmek yerine yokuş aşağı gidişte yolun uzunluğuna, eğimin keskinliğine göre birlikte kullanılarak karar verilmesi gerekiyor.Biri diğerine üstün diyerek sadece birini kullanmak, yerine göre istediğimiz tasarrufu sağlamıyor.Sadece motor frenini kullandığımızda yol uzun ise adı üstünde frenleme yaparak hızımızı düşürdüğünden hem trafikte tehlike yaratıyor hem de yolun sağladığı eğimden yeterli faydayı sağlayamıyorsunuz.Kısa eğimli yolda motor freni harika ve tasarruflu,uzun eğimli yolda boşta uzun yol kat ederek istediğimiz tasarrufu sağlarız.Geçmişte tam depo ile bu kendi yöntemimle bir zaman kullandığım palio 1.2 el model aracımın tüketim değerlerini servis ile paylaştığımda çok şaşırmışlardı.Tasarrufun gerçek zamanlı ölçümü için daima aracn tam dolu depo ile kullanılması da gerekir.şu an da aynı yöntemle aracımı kullanıyorum.
Ben bunu denedim. Manuel arabamda 400 km’lik yolu aynı şartlarla yokuşlarda boşa atarak ve atmayarak gittim. Bunu defalarca denedim. Eğer yokuş aşağı inerken araç yavaşlayacaksa boşa attım. Aracı hızlandırırım. Boşa atarak gittiğimde bariz şekilde daha az yakıt tüketiyor araç. Not: Ford dizel, otobanda yaptım bunu.
Valla abilerim, aynı yolu cruise control(Hız Sabitleyici) 100 km hıza sabitleyerek ( Tem İkitelli Gişeler-Lüleburgaz/Kırklareli Gişeler) gittiğimde ortalama 6 litre yakan arabam ( Audi A5 2.0 TFSI Quattro ), Bayırı veya eğimi bulduğum her an boşa attığımda ortalama 5.4, 5.5 litre yakıyor. Defalarca denenmiştir. Teşekkürler.
Bu olayı babama ve amcamlara kaç defa anlattım ama anlamakta güçlük çektiler. Uludağ'a çıkıyorum arabayla, çıkarken ortalama yakıt tüketimi 100 km'de 9 litre, vitesi boşa almadan komprasyon ile Bursa'ya geri indikten sonra ortalama 5 litreye düşüyor. Aynı ortalama ile çıkıp vitesi boşa alıp indiğimde 6,5 litre seviyelerine anca iniyor ortalama yakıt tüketimi.
Program gerçekten çok bilgilendirici olmuş. Turgut Yükseksağ'ın ayağını boşa atması dışında tabi :) Bu arada bir sorum var siz. Değişken supap zamanlaması ve gaza basış veya ayağımızı gazdan çekiş şeklimizin bu mekanizmaya etkisi, yakıt ekonomisi ve bu mekanizmanın ömrü ile ilgili bir video gelebilir mi?
Halit Abi, Motor durduğu yerde rölantide (misâl) 0.6lt/s harcıyor. Eğer vitesi boşa alıp yokuş aşağı inersen, direksiyonu milimlik de oynatsan hemen anlık tüketim (misâl) 7-8lt/s değerlerini gösteriyor. Hakan Abi, Arkadaşına yolbilgisayarının anlık tüketimi açıp yokuş aşağı vites boşta ve viteste inerek ıspatlayabilirsiniz. Tabii ki bir yolbilgisayarı donanımı varsa.
Boşa atmadığım zamanlar petrolden cıkmıyorum. Çok dik yerlerde duramayacak yerlerde yüksek vitesle iniyorum. Benim 300 yaktığım bir yere diğer meslek taşlarım aynı araçla 450 500 falan yakıyorlar. Yani kimki boşta araçı kullanma diyorsa o kendi kafasını yaşıyor. Herşeyin demesini yapmışız yıllardır yoldayız. Ha araçın haraket yapıyor ısınıyırsa ramba aşağı inişlerde vitesle inerek hızla motor soğutulur birde çok dik fren balata falan zarar görecek durumdaysa yüksek yola uygun vitesle inilebilir.
hızlanmak tehlikeli değilse boşa atmak daha az yaktırır. Rölantide harcayacağı yakıt, vitesteyken aracın yavaşlaması ve sonradan gaza basarak yokuş sonu noktaya ulaşmasında harcadığı yakıttan daha az. Ayrıca bu videoda silindir kapatma teknolojisi konuşulmalıydı. Supaplar açık kalarak, motor devri yüksek olmasına rağmen motor kompresyon yapmıyor.
Peygamber vitesi yeni nesil araçlar ve elbette benzinli için geçerli değil. Eski tip mekanik pompalı dizel motorlarda vitesi boşa atmak gerçekten ekonomi getiriyor. Bende 82 model 1.6 dizel bir golf 1 var devamlı gittiğim bir güzergahta 3km tırmanış 5km de inişi olan bir yol var dönüşte de tam tersi bir yol. Rampa inerken çıkarken yaktığım yakıtı amorti ediyorum bu şekilde. Bu yolda eğer bu iniş çıkış lı kısımda aracı boşa atmassam aracım 1 litre daha fazla yakıt tüketiyor 200km lik bu yolda. Heleki şuan litresi 17 tl olan mazotta değerli bir rakam :D :D Aracım birde gerçekten ekonomik bir araç bu arada. bu yol güzergahında sabit 100km hızla gidersem 100km mesafede 3.5 litre tüketim değeri var. ama bu rampa engelindeki boşa atmayı yapmassam 4 lire tüketiyorum 100km mesafede :D
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
"sağ şerit kamyonlara aittir" sözü? bana kalırsa yanlış. sağ şerit müsaitse araç türü ne olursa olsun sağa geçilmeli, hangi hızla olursa olsun orta ve sol şeritler meşgul edilmemeli. "ben 120 ile ortadan giderim" dendiğinde arkadan 122 ile gelen araç yavaşlamak zorunda kalıyor ve sola geçiyor, bu sefer soldan 125 ile gelmekte olan aracın da hızı yavaşlıyor ve yolda bir yoğunluk oluşuyor.
Bir akrabam Beykozda bulunan paşabahçe dedoğlu rampasını inerken arabanın stop etmesi ve bunu farketnemesi sonucu ilk virajda kaza yapti ve vefaat etmişti.
4.06 saniyedeki bence yanlış viteste inerken boştakinden dahada hızlı soğur araç çünkü yakıt 0 olması ısı üretilmemesi ve devirdaim ve yağ soğutucunun yüksek devirde çalışmasından ötütü 😉
Asla yokuş aşağı vitesi boşa atmam. Mantık doğru fakat şöyle bir durum var : Şehirler arası yolda yokuş aşağı viteste giderken araç hızlanmayacak ya da x oranda hızlanacak, yol düzleşecek ve hızımız düşecek hemen gaza basmaya devam edeceğiz. Ama boşta inerken araç atıyorum 3x oranında hızlanacak inişin sonundaki düzlükte de çok daha uzun süre boşta gidilmiş olacak çok daha sonra gaza tekrar basacağız. Bu durumda boşta gitmek daha az yaktırabilir. Bu arada bu belirli yol koşullarında geçerli olabilir ve tabiki güvenli/ mantıklı değil. Video detaylı olduğu için biraz işleri detaylandırmak istedim, sadece bir ara kafamı kurcalayan bir hesaptı Saygılar :)
boşa atmak süzülmek suretiyle tasarruf yaptırsa bile bi kaç dakika işe yarar en iyi ihtimalle 100km' deki yakıt tüketimini 0,5 litre aşağı çeker ama bunun yanında 100km' de 10 defa bu durumla karşılaşırsak 20 defa debriyaja basmamız gerekir 10 defa boşa atarken 10 defada vitese atarken, baskı balatada 10 defa kavrama yapacak, güvenlik tehlikesi de cabası. Zaten sizde belirtmişsiniz doğru olmadığını detaylandırmak istedim.
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
@@bigbrotherxxx Tam kafamdaki düşünce buydu işte fakat ben denememiştim. Siz denediğiniz için güzel açıklamışsınız. Böyle bir sonuç olacağını tahmin ediyordum, tesekkurler
Klima sadece soğutur ısıtmaz diyenler var bu konuyu açabilir misiniz ve klimayı en verimli şekilde kullanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
evet klima sadece soğutma işlemi yapar. Bu sistemi ülkemizde hala anlamayanlar var. kabinin ısınması için motorun ısınması lazım. çünkü ısıtma arac motorundan gelen sıcak sıvıyla yapılır. aracın içerisinde iki adet petek var biri soğutma peteği diğeri ısıtma peteği. içeriden ayarladığımız sıcak konumla araç motorundan gelen sıcak su valfini açarak ısıtma peteğine su göndermiş oluruz ve araç ısınır. soğuk tarafa alıp AC tuşuna bastığımızda klima motoru devreye girerek soğutma gazı dolaşmaya başlar ve soğutucu petek daha da soğuyarak araç içi soğutulur. Otomatik klimalı araçlarda siz sadece iç sıcaklık derecesini ayarlarsınız. anlattığım bu işleri kontrol paneli kendi ayarlar. Klimayı verimli kullanma konusu hava şartları yol şartları ve istenilen sıcaklık değerleri olarak değişkenlik gösterir ancak siz soğutmaya aldığınızda iç sıcaklık durumuna göre klima kompresörü otomatik devreye girip çıkar o yüzden extra bi verimlilik aramaya gerek yok. Bide şunu eklemeliyim klima gazının verimliliği için kışın dahi olsa aracın klimasını ayda bir kez 15 dk kadar soğuk kısımda çalıştırınız.
EAT8 şanzımanlarda da ECO mod kullanımı sırasında yelken veya süzülme modu devreye giriyor. Tıpkı manuel şanzımanlı araçlardaki BOŞA alma gibi davranıyor. Dolayısıyla rölanti devrindeki tüketim kadar tüketim anlık olarak devam ediyor. Araç normal mod ile ilerlerken ayak gazdan çekildiğinde ise anlık tüketim sıfıra düşüyor. Bence doğru dürüst bir işe yaramıyor. Yelken modu motor frenini engellediği için araç süzülüyor ve yavaşlamasını geciktiriyor başka da bir işlevi yok. Emisyonun düşürülmesi konusunda size katılmıyorum. Rölantide çalışırken yakıt harcıyor, halbuki normal de ayak gazdan çekildiğinde yakıt tüketimi sıfırlanıyor. Dolayısıyla emisyon ikinci seçenekte daha fazla düşüyor.
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Vitesi boşa attığında motor freni yapmadığı için daha uzun mesafe gider, motor freni en az %30 yavaşlatır aracı ve daha az mesafe gider. Söyledikleriniz doğru boşa atılmamalı güvenlik nedeni ile ama hesap yanlış, boş viteste daha uzun mesafe gider araç.
Halit Bolkan haklı hanımlar beyler. Yokuşun durumuna göre yorumlarda bahsettiğiniz sürtünme kayıpları, yolun ve havanın durumu, o anki trafik durumu ve buna bağlı olarak güvenlik gibi değişkenleri aynı anda analiz edip boşta inme ya da aracı viteste bırakma kararını verebilecek kaç kişi var? Bunların sürücüler içindeki oranı ne? Yahu aracının sıvılarını (yağını yoordunu) kontrol etmeyi geçtim, cam suyu için srvise gidenlerin sayısını bir bilseniz. Hal böyle olunca da tek yol kalıyor: boşta inilmez deyip kestirip atmak. Yoksa aşağıdaki güzel yorumlar gibi, bir sürü değişkeni değerlendirip karar verebiliyorsanız, boşa atıp atmama konusunda kendi kararınızı kendiniz verebilirsiniz.
Golf örneğinde aracın emisyon değeri için otomatik boşa attığını söylüyorsunuz; fakat daha sonra boşa atmanın daha çok yakıt tükettiğinden bahsediyorsunuz. Volsvagen emisyon değerini yükseltmek için boşa atmadığına göre bu işte bi tezat var
Çok güzel seri. O zaman bir soru soruyorum. Yine buna benzer ama. Kırmızı ışıkta beklerken vitesi boşa atmak (hem otomatik hem düz) işe yarar mı)? Işığın süresi bunu etkiler mi?
Hocam 30 yıldır aynı yolda (merkezden merkez dışı ilçeye) servis yaparım. Hangi zaman nerden rüzgar eser onu bile bilirim. Mazot köpürür depo doldururken dolum hızında pompanın atma zamanı bile sizi yanıltır. Çok bariz şekilde şunu söyleyeyim frene basma ihtiyaci duyduğunuz egimde dediğiniz gibi tabiki boşa almak gereksiz yakıt sarfiyatı oluyor ama hafif egimde gaza basma ihtiyaciniz olan yerde aktarma organlarıni devre dışı bırakıp boşta gittiginizde kesinlikle daha az yakiyorsnuz. Yeni aracımda anlık gösterge de var. 100km hızla giderken boşa atınca 0.5litre yakıt tüketerek 8km lik yolu 100km sabit hızda gidiyorum ama viteste iken gaza basma ihtiyacı duyuyorum 4 litre 4bucuk litre yakıt yakarak gidiyorum. Vw graftir
Olay budur 👏👏yakıt açısından yerine şartlarına göre boşta inmek daha doğru olabilir 👍 bende köyüme giden yolda yaklaşık 2000 metre rakimdan 1500 metre rakıma inerken ki uzun ve eğimi virajı fazla olmayan bir iniş 6-7 km gelir , viteste inince 1 km iniyorum sonra 5-6 km gaz basiyorum , ama boşta inince kompresyon etkisi olmadığı için araç süzülerek 7 km yi tamamliyor , ve toplamda net daha az yakıyor 👍
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Vites küçülterek yavaşlama (motor freni) şanzımana bir zararı var mıdır ? Özellikle eski ve yeni motor teknolojilerini ele alarak yanıtlanırsa çok güzel olur.
yoktur. motor freninde motorda yanma olmadığı için sadece yağlama olur faydalıdır bile. karbürlü araçlarda da zaten kelebek kapalı olacağı için aynı etkinin daha az verimlisi alınmış olur. sadece 5ten 3e çekmemek lazım şanzımandan ziyade debriyaja zarar verir.
Modern tam otomatik tork konvertörlü otomatik şanzımanlarda, kırmızı ışıkta veya başka herhangi bir sebeple duraklama esnasında (30 saniyeden daha uzun süreli beklemelerde) vitesi boşa almak gerekli midir? Vitesi boşa almak faydalı mı yoksa tam tersine zararlı mıdır?
Bir soruda benden; - Uzun süre araç kulanılmadığında, haftada 1 yada 10 günde 1 aracı olduğu yerde çalıştırıp stop etmek aküyü doldurmaya yeter ? Yoksa durduğun yerde çalıştırdığın için akü aslında daha çok biter.
Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. Videoyu sonuna kadar izledim. Fakat konu ile ilgili istediğim yere temas edilmemiş edildi ise de ben farkedemedim. Yani hiçbir yerde Tamam iyi hoş da vites manuel ve otomatik olsun boşa alındığında ne olur? Yani bu konu manuel veya otomatik olarak ayrı ayrı ele alınmasına gerek var mı ya da fark etmez mi? Şehir içi, şehir dışı, düz yol, rampa aşağı, ya da hafif aşağı eğimli tatlı eğimli yollarda boş alındığında boş alındığında ne olur? Ayrıca vites boşa alındığında devir saati Örneğin Şehiriçi trafikte boşa yakın bir trafikte ortalama 15/30 km hızla giderken devir saati viteste iken 2000/2250 iken vites boşa alındığında devirde 1000 devire düşüyor Bundan dolayı illaki bir yakıt tasarruf olacaktır. Ben burada kesinlikle yakıt sarfiyatı sıfıra düşer demiyorum ama en azından rolantide çalışma konumuna geliyor rolantide çalışan araç ile yük halinde hareket halinde 2000 devirde ki aracın yakıt sarfiyatı bir olmaz diyorum bununla ilgili bir mantıklı bir açıklama yapılmamış bu konuya kesinlikle temas edilmemiş gördüğüm kadarıyla. Ayrıca yakıt tasarrufu olsa bile bu işlemin otomatik vitesli araçlara zarar verip vermeyeceğini cevabını duymak isterdim.
2. video için soru; Aracı vites düşürerek yavaşlatmak, fren ile yavaşlatmaktan daha sağlıklıdır. Çünkü boşa atıp uzun mesafe fren yaparak dururken araç yağlama yapmaz. DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
@@kadiraydin43 Motor freni aracı yormaz kardeşim bunu da nerden çıkardın? çok yüksek devire çıkmadığın ve birden vites atlayarak vites küçültmediğin sürece de baskı balata zarar görmez...
dizel araçlarda kompresyon yüksek olduğu için vurdurmak sakat. sente atlayabilir sübap kırabilir. benzinde sorun yok sadece elektrik sisteminin sağlam olduğundan emin olmak gereklidir. eski araçlarda benzin lpgye geçerken zaten vurdurma mantığıyla geçiş yapılır zararı yoktur. ama en temizi şarj etmek
hp tork eğrisinin optimumda olduğu devir en iyisidir. ör: 1.6 diesel citroen elysee için turbo 1750 devirde güç üretmeye başlar. 1800de seyretmek maksimum yakıt tasarrufu ve verim sağlar. kullanım kitapçığında motorun hangi devirde optimum performansta çalıştığına bakın. daha düşük devirler kurum yapar fazla yaktırır. optimum olması lazım.
78 şahin ile sabuncubelin den Manisa ya inerken aracı boşa almıştım ve araba stop etmişti daha acemiydim diresiyon ağırlaştı neredeyse dönmiyecek kadar firen sertleşti Allah tan düz bir yerdeydim kontağı kapatıp açtım bir daha da aracı boşa atmadım
@@mertsukur270 dostum araç orjinal di demedim daha önce ki sahibi değiştirmiştir ben 80 doğumluyum olay 78 de geçmiyor diresiyonu rahat olsun diye hidrolik yapmışlar
Olası kaza durumunda airbag ve kemer yaralanmalarını önlemek için neler yapılmalı. Kemer tak diyebilirsiniz ama yolcu kemerini takıyor ama ayaklarını konsola uzatıyor. Bu durumda airbag patlarsa o şiddetle bacaklarını kaybedebilir. Yada kemeri takıp omuz kısmını sırtına atıyor. Bunun gibi daha bilmediğimiz karşılaşabileceğimiz neler var ? Bilgilenmek için soruyorum.
Aracım rolantide saatte 0.6 LT mazot tüketiyor. 2 dakika boşta yokuş insem rolantide yakacağım yakıt 20 mililitre. Mazotun litresi 17 TL. Yani 2 dakika rolantide aracım 34 kuruşluk mazot yakıyor. Aracım şu anda düz yolda sabit hızda da kilometrede 99 kuruş yakıyor. Yokuşu boşta indiğimde, yokuş sonundaki düzlükte, viteste inmeye göre 333 metre daha geç gaza basabiliyorsam boşta inmek avantajlı hale geliyor. Tercih sizin. Ben boşa atma taraftarıyım. Pistonlarımın yakıtın yağlayıcılığından mahrum kalarak yüksek devirlerde zorla döndürülmesine gönlüm razı değil.
Hill and toe nin zararı varmıdır ? Mesela başarısız devirle vites oranını debrijayı fln tutturamadıgımızda ne olur ? Yada tam tersi çok başarılı bir vites düşürme yapsak bir zararı olur mu ? Genel faydaları ve zararları nelerdir?
Turgut Abi haklı en fazla 20 dk.lık videolar daha verimli. Benim merak ettiğim son zamanlarda kart kampanyalarından dolayı sürekli farklı marka istasyonlardan yakıt almak zorunda kaldık bunun bi zararı var mıdır? Yakıtın ülkeye dağılımından ve katkı maddelerinden yola çıkarak bilgilendirirseniz sevinirim. Ustalara saygılar.
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Vidyoyu izlemeye firsat bulamadim, ama eminim ki vitesi bosa atmak yakit tuketimini artirir diyeceklerdir, oyle degil. Viteste yokus inmek aracin kinetik enerjisini motorun kompresyonuna yedirmektir. Arac bos vitesteyken ortalama bir araba 80 100 km hizlari arasinda.rolantide 0.7lt/100 km yakit tuketirken vitesteyken 0 lt/100 km tuketir. Fakat viteste yokus inerken onca kutlenin enerjisinj harcarsiniz. Yokus inereken fren gerekiyorsa vitese takin. Fren gerekmiyorsa bosta inmek her turlu karli. Bakmayin ezbere sozlere. Bos viteste inerken alacaginiz riskleri goz ardi ediyorum tabiiki. Motorunuz stop ederse sictinjz. Arabasina guvenen bos viteste iner. Artik bircok otomatik arac tasarruf etmek icin yokus assagi frene basadiginiz anladigi zaman vitese takip, frene basmadiginiz zaman bosta iniyor. Aracinzda bu ozellik yoksa olay su: Frene basacaginiza kopresyondan faydalanin, kopmresyon gereksiz yere yavaslatiyosa bosta inin. Bosta inerken arabanin stop etmeyeceginden eminseniz tabiiki. Lakin stop ederse freniniz de tutmaz direksiyon desteginiz de calismaz. 130 km/h nin ustunde her turlu yokusu viteste inin bu hizlarda hava surtunmesi cok fazla oldugundan motor kompresyou bu etkinin zaten cok altinda kalacak. Bu hizlarda bosa atmanin anlami yok.
Soğuk motor 44km gidis. Soğuk motor 44km dönüş toplam 88km yolda Dacia Duster 1.2tce aracımla 3.6litre ortalama yakaladım inanmayanlar için videosunu çektim isteyene atabilirim. Yol bilgisayar verilerinin videosunu
Bu konu hakkında bir sorum var. Uzun mesafeli yokuşlarda viteste ayağı gazdan çekerek gitmenin kompresyon yaratıp ısınmaya sebebiyet vermesi ve pistonların hareketinden dolayı yağsız sürtünmeye maruz kalması sebebiyle ısınmaya sebebiyet vermesinin motorun herhangi bir aksamına zararı olabilir mi? Bildiğim kadarıyla benzinin az da olsa yağlayıcı ve soğutucu özelliği var. Ben şahsen yol boş hava müsait ve uzun mesafeli bir yokuş ise vitesi boşa atıyorum. Kısa mesafeli yokuşlarda, yol dolu veya hava şartları müsait değil ise viteste gidiyorum. Her iki seçenek arasında da yakıt tüketimim ile alakalı göz ile görülebilir bir fark olduğunu düşünmüyorum fark varsa da fark edilemeyecek kadar az olduğunu düşünüyorum.
sorunuza ben cvp vereyim usta. araç vitesteyken tekerleklerin hareketi motora hareket vermeye devam eder ve yağ pompası, devir daim pompası, alternatör gibi yardımcı elemanlar çalışmaya devam eder. o yüzden araçta yağlama, soğutma ve elektrik gibi sistemler normal çalışma da olduğu gibi işlerini yapmaya devam eder.
Her gün iki kez baya rampa çıkıp iniyorum. İnerken 2. viteste gaza basmadan inersem 4000 devir ve üstüne kadar çıkıyor. 3. Vitesde inersem de genelde araçta frene basarak inmem gerekiyor. Sizce hangisi daha sağlıklı bir kullanım şekli olur ve yakıt tüketimi ikisinde de aynımı olur.
Bu üçlüyle 12 dk lık video mu olur, benzinliğe gidip "abi 20 liralık fulle" demek gibi bir şey. Hakan Bey ve Halit Bey en acilinden özotokılap kardeşler işletmesini oluşturmalıdır.
Çok iyi olmuş bnc 50dk izle izle bitmiyor kisa ve net olmasu önemli.
@@brkbycnr hocam işin esprisindeyiz ya😊 konsept çok güzel zaten. 😊
@@mehmetsahbaz pardon :)
Aracın genel tüketimini arttırır mı azaltır mı konusunda kesinlikle birisi doğru diğer yanlıştır diyemeyiz. Evet vitesteyken tüketim sıfır olur ama ivmelenmeniz yavaşlar. Yokuşta boşta seyrederek kazanacağınız hızla yokuş bittikten sonra çok daha uzun mesafeyi gaza basmadan geçirebilirsiniz. Ancak eğim fazlaysa viteste de kalsanız aracınız hızlanmaya devam edecek ve bu sürede sıfır yakıt tüketecektir. Sonuç olarak bulunduğuz yolun eğimi, viraj durumu, yoldaki hız limiti ve aracın ağırlığına göre karar vermelisiniz.
Doğru tespit, yukarda daha detaylısını yazdım... aynısını uyguluyorum...
Aracım rolantide saatte 0.6 LT mazot tüketiyor. 2 dakika boşta yokuş insem rolantide yakacağım yakıt 20 mililitre. Mazotun litresi 17 TL. Yani 2 dakika rolantide aracım 34 kuruşluk mazot yakıyor. Aracım şu anda düz yolda sabit hızda da kilometrede 99 kuruş yakıyor. Yokuşu boşta indiğimde, yokuş sonundaki düzlükte, viteste inmeye göre 333 metre daha geç gaza basabiliyorsam boşta inmek avantajlı hale geliyor. Tercih sizin. Ben boşa atma taraftarıyım. Pistonlarımın yakıtın yağlayıcılığından mahrum kalarak yüksek devirlerde zorla döndürülmesine gönlüm razı değil.
@@omerozfidan9788 Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir...
@@omerozfidan9788 ū
Autoclub 'da 3 saatten aşağı video kabul edilemez 🤚🏼
Harikasınız, güzel format. Bunlar da lâzım. Devamını bekliyoruz.
Bence bu sekilde kisa kisa hap bilgiler seklinde konsept daha iyi.
1 saatlik sohbetlerde kayboluyoruz, konu cok dagiliyor, verimsiz oluyor.
Karbüratörlü Renault 9 aracımda rampa fazla dik ise vitesi 5'e alıp lpg anahtarını sıfır konumuna alıyorum.Rampa hafif ise boşa atıyorum.
Keşke Hakan abi benim ustam olsaydı yemin ederim şiir gibi adam otur bütün gün motor mekanik dinle ♥️
Kısa videolar RUclips da takipçi arttırmak için çok faydalı
Çook faydalı bir video serisi, gerçek kamu hizmeti. Teşekkürler.
Şu zor zamanlarda hem gülüyoruz hem öğreniyoruz 🤣
Kısa hap bilgiler olsun böyle lütfen ama detaylı uzun uzun videolarınızıda bekliyoruz. Bazen zaman olmuyor hap bilgi arıyoruz kısa öz . Bazende o güzel sohbetinizi ballandıra ballandıra anlatın eksik etmeyin. Ayrıca kanalınızın KATIL butonunun aktif olmaması reklam olmaması ilgimi çekti
28 yıldan beri araç kullanıyorum.Kendi tecrübeme göre sadece boşa atmak veya sadece motor freni ile gitmek yerine yokuş aşağı gidişte yolun uzunluğuna, eğimin keskinliğine göre birlikte kullanılarak karar verilmesi gerekiyor.Biri diğerine üstün diyerek sadece birini kullanmak, yerine göre istediğimiz tasarrufu sağlamıyor.Sadece motor frenini kullandığımızda yol uzun ise adı üstünde frenleme yaparak hızımızı düşürdüğünden hem trafikte tehlike yaratıyor hem de yolun sağladığı eğimden yeterli faydayı sağlayamıyorsunuz.Kısa eğimli yolda motor freni harika ve tasarruflu,uzun eğimli yolda boşta uzun yol kat ederek istediğimiz tasarrufu sağlarız.Geçmişte tam depo ile bu kendi yöntemimle bir zaman kullandığım palio 1.2 el model aracımın tüketim değerlerini servis ile paylaştığımda çok şaşırmışlardı.Tasarrufun gerçek zamanlı ölçümü için daima aracn tam dolu depo ile kullanılması da gerekir.şu an da aynı yöntemle aracımı kullanıyorum.
"Bir Konu başlıklı kısa video" çok beğendim, lütfen devamı gelsin !
Beklenen üçlü ♥️
En net dogru bence, yokus sonunda fren yapip yavaslamam gerekiyorsa viteste. Yokus sonu duzluk var hizimi devam ettirmem gerekiyorsa bosa atarim...
Hakan Girgineri asla duyamadık. Gece vakti sesi de fazla açmadım sadece ikinizi dinleyebildim...
Ben bunu denedim. Manuel arabamda 400 km’lik yolu aynı şartlarla yokuşlarda boşa atarak ve atmayarak gittim. Bunu defalarca denedim. Eğer yokuş aşağı inerken araç yavaşlayacaksa boşa attım. Aracı hızlandırırım.
Boşa atarak gittiğimde bariz şekilde daha az yakıt tüketiyor araç.
Not: Ford dizel, otobanda yaptım bunu.
Kısa videolar çok daha iyi tabi bu şekilde detayları ile anlatılınca iyi.
Çok iyisiniz. Başka söyleyecek bir şey yok. Teşekkür ediyorum.
Valla abilerim, aynı yolu cruise control(Hız Sabitleyici) 100 km hıza sabitleyerek ( Tem İkitelli Gişeler-Lüleburgaz/Kırklareli Gişeler) gittiğimde ortalama 6 litre yakan arabam ( Audi A5 2.0 TFSI Quattro ), Bayırı veya eğimi bulduğum her an boşa attığımda ortalama 5.4, 5.5 litre yakıyor. Defalarca denenmiştir. Teşekkürler.
Bu olayı babama ve amcamlara kaç defa anlattım ama anlamakta güçlük çektiler. Uludağ'a çıkıyorum arabayla, çıkarken ortalama yakıt tüketimi 100 km'de 9 litre, vitesi boşa almadan komprasyon ile Bursa'ya geri indikten sonra ortalama 5 litreye düşüyor. Aynı ortalama ile çıkıp vitesi boşa alıp indiğimde 6,5 litre seviyelerine anca iniyor ortalama yakıt tüketimi.
Yeni videoyu görünce hemen beğenip sonra izledim
Program gerçekten çok bilgilendirici olmuş. Turgut Yükseksağ'ın ayağını boşa atması dışında tabi :) Bu arada bir sorum var siz. Değişken supap zamanlaması ve gaza basış veya ayağımızı gazdan çekiş şeklimizin bu mekanizmaya etkisi, yakıt ekonomisi ve bu mekanizmanın ömrü ile ilgili bir video gelebilir mi?
böyle değişik içerikler daha değerli
9.07 de çok güldüm, çok güzel edit olmuş 🤣🤣
Bu seri devam etsin teşekkür ederim
Halit Abi,
Motor durduğu yerde rölantide (misâl) 0.6lt/s harcıyor. Eğer vitesi boşa alıp yokuş aşağı inersen, direksiyonu milimlik de oynatsan hemen anlık tüketim (misâl) 7-8lt/s değerlerini gösteriyor.
Hakan Abi,
Arkadaşına yolbilgisayarının anlık tüketimi açıp yokuş aşağı vites boşta ve viteste inerek ıspatlayabilirsiniz. Tabii ki bir yolbilgisayarı donanımı varsa.
Bu direksiyonu oynayınca tüketim değerini hangi araç veriyor
Boşa atmadığım zamanlar petrolden cıkmıyorum. Çok dik yerlerde duramayacak yerlerde yüksek vitesle iniyorum. Benim 300 yaktığım bir yere diğer meslek taşlarım aynı araçla 450 500 falan yakıyorlar. Yani kimki boşta araçı kullanma diyorsa o kendi kafasını yaşıyor. Herşeyin demesini yapmışız yıllardır yoldayız.
Ha araçın haraket yapıyor ısınıyırsa ramba aşağı inişlerde vitesle inerek hızla motor soğutulur birde çok dik fren balata falan zarar görecek durumdaysa yüksek yola uygun vitesle inilebilir.
Bu da lazım. Teşekkür ederim. Süpersiniz yaşayan ansiklopediler 👍
Halit bolkanın içindeki gizli focus 1 hayranlığı
hızlanmak tehlikeli değilse boşa atmak daha az yaktırır. Rölantide harcayacağı yakıt, vitesteyken aracın yavaşlaması ve sonradan gaza basarak yokuş sonu noktaya ulaşmasında harcadığı yakıttan daha az. Ayrıca bu videoda silindir kapatma teknolojisi konuşulmalıydı. Supaplar açık kalarak, motor devri yüksek olmasına rağmen motor kompresyon yapmıyor.
1.Trafik Işıklarında viteste beklemek zararlı mıdır?
2.Manuel vites Start-Stop u olan bir otomobilde start-stop kullanmak / kullanmamak avantaj ve dezavantajları nedir ?
Akaryakıt 17 tl oldu arabayı kapattım yokuş aşağıya giderken pedal basmadan gitmek gerçekten az yaktırır 😉
Süpersiniz abi devamı gelsin bence bu serinin.
Çok faydalı seri oldu, teşekkürler.
Peygamber vitesi yeni nesil araçlar ve elbette benzinli için geçerli değil. Eski tip mekanik pompalı dizel motorlarda vitesi boşa atmak gerçekten ekonomi getiriyor. Bende 82 model 1.6 dizel bir golf 1 var devamlı gittiğim bir güzergahta 3km tırmanış 5km de inişi olan bir yol var dönüşte de tam tersi bir yol. Rampa inerken çıkarken yaktığım yakıtı amorti ediyorum bu şekilde. Bu yolda eğer bu iniş çıkış lı kısımda aracı boşa atmassam aracım 1 litre daha fazla yakıt tüketiyor 200km lik bu yolda. Heleki şuan litresi 17 tl olan mazotta değerli bir rakam :D :D Aracım birde gerçekten ekonomik bir araç bu arada. bu yol güzergahında sabit 100km hızla gidersem 100km mesafede 3.5 litre tüketim değeri var. ama bu rampa engelindeki boşa atmayı yapmassam 4 lire tüketiyorum 100km mesafede :D
Motor kompresorununda faydalarina deginilseydi keske, güzel format olmus iyi calismalar.
Saniyede 250 milyon bakışları şahane 😂😂 ağzınıza sağlık abilerim
9:23 Turgut abi iç ses:Bunlar gene sohbete daldılar
Anlatan adamlar da çok detaylı bir videosu var. Bazı koşullarda ( eğer sağlanırsa) tasarruf sağlıyor. Detaylı anlatamadım merak eden videoya bakabilir
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Hakkaten alışmışım uzun uzun izlemeye çok erken bitti.
Saatlik programa o kadar alışmışım ki, 12dkx5 yaptım :)
12 dakika da Manisa'ya yada daha doğrusu Sabuncu ya gelemeyiz diye düşünürken onu bile başaran 3 lu. Siz anlatın biz günlerce dinleyelim üstatlar...
Sabuncubeli, Anadol ve MAzda bu üçlünün ana teması :) Çok seviyorum bu üçlüyü ve Sabuncu, Anadol ve MAzda örneklerini
Halit Abi ya da Hakan Abi konuşurken bile Turgut Abiye bakıyorum durup dururken kadraja bakacak mı diye 😁
"sağ şerit kamyonlara aittir" sözü? bana kalırsa yanlış. sağ şerit müsaitse araç türü ne olursa olsun sağa geçilmeli, hangi hızla olursa olsun orta ve sol şeritler meşgul edilmemeli. "ben 120 ile ortadan giderim" dendiğinde arkadan 122 ile gelen araç yavaşlamak zorunda kalıyor ve sola geçiyor, bu sefer soldan 125 ile gelmekte olan aracın da hızı yavaşlıyor ve yolda bir yoğunluk oluşuyor.
Bir akrabam Beykozda bulunan paşabahçe dedoğlu rampasını inerken arabanın stop etmesi ve bunu farketnemesi sonucu ilk virajda kaza yapti ve vefaat etmişti.
fren ile ilgili bolum ve bu konu ayni gun cekilmis servis ediliyor 12 dk lik bir video kisa felan diyenler icin bilgilendirme
Harıka!
Yeni video görünce atladım. 120 dakika olması gereken video 12 dakika :(
Çok yerinde bir karar. Videolarınız uzundu. Herkes iş güç sahibi. Hepsini baştan sona izlemek mümkün olmuyordu.
Abi süpersiniz ya😀
5:30 bugün hakikaten gereketi viraj çıkışı domuz sürüsünden uzaklaşmam gerekti iyi ki boşa atmamışım
4.06 saniyedeki bence yanlış viteste inerken boştakinden dahada hızlı soğur araç çünkü yakıt 0 olması ısı üretilmemesi ve devirdaim ve yağ soğutucunun yüksek devirde çalışmasından ötütü 😉
Asla yokuş aşağı vitesi boşa atmam. Mantık doğru fakat şöyle bir durum var : Şehirler arası yolda yokuş aşağı viteste giderken araç hızlanmayacak ya da x oranda hızlanacak, yol düzleşecek ve hızımız düşecek hemen gaza basmaya devam edeceğiz. Ama boşta inerken araç atıyorum 3x oranında hızlanacak inişin sonundaki düzlükte de çok daha uzun süre boşta gidilmiş olacak çok daha sonra gaza tekrar basacağız. Bu durumda boşta gitmek daha az yaktırabilir. Bu arada bu belirli yol koşullarında geçerli olabilir ve tabiki güvenli/ mantıklı değil. Video detaylı olduğu için biraz işleri detaylandırmak istedim, sadece bir ara kafamı kurcalayan bir hesaptı Saygılar :)
boşa atmak süzülmek suretiyle tasarruf yaptırsa bile bi kaç dakika işe yarar en iyi ihtimalle 100km' deki yakıt tüketimini 0,5 litre aşağı çeker ama bunun yanında 100km' de 10 defa bu durumla karşılaşırsak 20 defa debriyaja basmamız gerekir 10 defa boşa atarken 10 defada vitese atarken, baskı balatada 10 defa kavrama yapacak, güvenlik tehlikesi de cabası. Zaten sizde belirtmişsiniz doğru olmadığını detaylandırmak istedim.
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
@@bigbrotherxxx Tam kafamdaki düşünce buydu işte fakat ben denememiştim. Siz denediğiniz için güzel açıklamışsınız. Böyle bir sonuç olacağını tahmin ediyordum, tesekkurler
Frene basarak ineceğiniz yerlerde viteste. Gaza basarak ineceğiniz yerde boşta gitmek az yaktırır
Düz yolda farekermez bence. Boşta 500metre giden araç viteste 300 gider örneğin. En doğrusu ne kadar az fren o kadar az yakıt..
Klima sadece soğutur ısıtmaz diyenler var bu konuyu açabilir misiniz ve klimayı en verimli şekilde kullanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
evet klima sadece soğutma işlemi yapar. Bu sistemi ülkemizde hala anlamayanlar var. kabinin ısınması için motorun ısınması lazım. çünkü ısıtma arac motorundan gelen sıcak sıvıyla yapılır. aracın içerisinde iki adet petek var biri soğutma peteği diğeri ısıtma peteği. içeriden ayarladığımız sıcak konumla araç motorundan gelen sıcak su valfini açarak ısıtma peteğine su göndermiş oluruz ve araç ısınır. soğuk tarafa alıp AC tuşuna bastığımızda klima motoru devreye girerek soğutma gazı dolaşmaya başlar ve soğutucu petek daha da soğuyarak araç içi soğutulur. Otomatik klimalı araçlarda siz sadece iç sıcaklık derecesini ayarlarsınız. anlattığım bu işleri kontrol paneli kendi ayarlar. Klimayı verimli kullanma konusu hava şartları yol şartları ve istenilen sıcaklık değerleri olarak değişkenlik gösterir ancak siz soğutmaya aldığınızda iç sıcaklık durumuna göre klima kompresörü otomatik devreye girip çıkar o yüzden extra bi verimlilik aramaya gerek yok. Bide şunu eklemeliyim klima gazının verimliliği için kışın dahi olsa aracın klimasını ayda bir kez 15 dk kadar soğuk kısımda çalıştırınız.
EAT8 şanzımanlarda da ECO mod kullanımı sırasında yelken veya süzülme modu devreye giriyor. Tıpkı manuel şanzımanlı araçlardaki BOŞA alma gibi davranıyor. Dolayısıyla rölanti devrindeki tüketim kadar tüketim anlık olarak devam ediyor.
Araç normal mod ile ilerlerken ayak gazdan çekildiğinde ise anlık tüketim sıfıra düşüyor.
Bence doğru dürüst bir işe yaramıyor. Yelken modu motor frenini engellediği için araç süzülüyor ve yavaşlamasını geciktiriyor başka da bir işlevi yok.
Emisyonun düşürülmesi konusunda size katılmıyorum. Rölantide çalışırken yakıt harcıyor, halbuki normal de ayak gazdan çekildiğinde yakıt tüketimi sıfırlanıyor. Dolayısıyla emisyon ikinci seçenekte daha fazla düşüyor.
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Vitesi boşa attığında motor freni yapmadığı için daha uzun mesafe gider, motor freni en az %30 yavaşlatır aracı ve daha az mesafe gider. Söyledikleriniz doğru boşa atılmamalı güvenlik nedeni ile ama hesap yanlış, boş viteste daha uzun mesafe gider araç.
Halit Bolkan haklı hanımlar beyler. Yokuşun durumuna göre yorumlarda bahsettiğiniz sürtünme kayıpları, yolun ve havanın durumu, o anki trafik durumu ve buna bağlı olarak güvenlik gibi değişkenleri aynı anda analiz edip boşta inme ya da aracı viteste bırakma kararını verebilecek kaç kişi var? Bunların sürücüler içindeki oranı ne? Yahu aracının sıvılarını (yağını yoordunu) kontrol etmeyi geçtim, cam suyu için srvise gidenlerin sayısını bir bilseniz.
Hal böyle olunca da tek yol kalıyor: boşta inilmez deyip kestirip atmak.
Yoksa aşağıdaki güzel yorumlar gibi, bir sürü değişkeni değerlendirip karar verebiliyorsanız, boşa atıp atmama konusunda kendi kararınızı kendiniz verebilirsiniz.
Rödaj konusunda bir video yapar mısınız lütfen.
Golf örneğinde aracın emisyon değeri için otomatik boşa attığını söylüyorsunuz; fakat daha sonra boşa atmanın daha çok yakıt tükettiğinden bahsediyorsunuz. Volsvagen emisyon değerini yükseltmek için boşa atmadığına göre bu işte bi tezat var
Onno usta yı özledik
Çok güzel seri. O zaman bir soru soruyorum. Yine buna benzer ama. Kırmızı ışıkta beklerken vitesi boşa atmak (hem otomatik hem düz) işe yarar mı)? Işığın süresi bunu etkiler mi?
Hocam 30 yıldır aynı yolda (merkezden merkez dışı ilçeye) servis yaparım. Hangi zaman nerden rüzgar eser onu bile bilirim. Mazot köpürür depo doldururken dolum hızında pompanın atma zamanı bile sizi yanıltır. Çok bariz şekilde şunu söyleyeyim frene basma ihtiyaci duyduğunuz egimde dediğiniz gibi tabiki boşa almak gereksiz yakıt sarfiyatı oluyor ama hafif egimde gaza basma ihtiyaciniz olan yerde aktarma organlarıni devre dışı bırakıp boşta gittiginizde kesinlikle daha az yakiyorsnuz. Yeni aracımda anlık gösterge de var. 100km hızla giderken boşa atınca 0.5litre yakıt tüketerek 8km lik yolu 100km sabit hızda gidiyorum ama viteste iken gaza basma ihtiyacı duyuyorum 4 litre 4bucuk litre yakıt yakarak gidiyorum. Vw graftir
Olay budur 👏👏yakıt açısından yerine şartlarına göre boşta inmek daha doğru olabilir 👍 bende köyüme giden yolda yaklaşık 2000 metre rakimdan 1500 metre rakıma inerken ki uzun ve eğimi virajı fazla olmayan bir iniş 6-7 km gelir , viteste inince 1 km iniyorum sonra 5-6 km gaz basiyorum , ama boşta inince kompresyon etkisi olmadığı için araç süzülerek 7 km yi tamamliyor , ve toplamda net daha az yakıyor 👍
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Pardon Onno Usta da bekleniyor hâlâ ♥️
Vites küçülterek yavaşlama (motor freni) şanzımana bir zararı var mıdır ? Özellikle eski ve yeni motor teknolojilerini ele alarak yanıtlanırsa çok güzel olur.
yoktur. motor freninde motorda yanma olmadığı için sadece yağlama olur faydalıdır bile. karbürlü araçlarda da zaten kelebek kapalı olacağı için aynı etkinin daha az verimlisi alınmış olur. sadece 5ten 3e çekmemek lazım şanzımandan ziyade debriyaja zarar verir.
Modern tam otomatik tork konvertörlü otomatik şanzımanlarda, kırmızı ışıkta veya başka herhangi bir sebeple duraklama esnasında (30 saniyeden daha uzun süreli beklemelerde) vitesi boşa almak gerekli midir? Vitesi boşa almak faydalı mı yoksa tam tersine zararlı mıdır?
Hakan abinin kullandığı bardak tişörtünde kamufle olmuş geç farkettim bu adam niye elini böyle tutuyor diyorum 😂
Bir soruda benden;
- Uzun süre araç kulanılmadığında, haftada 1 yada 10 günde 1 aracı olduğu yerde çalıştırıp stop etmek aküyü doldurmaya yeter ? Yoksa durduğun yerde çalıştırdığın için akü aslında daha çok biter.
Motor çalıştıgı sürece akü bitmez. Eğer sistemde bi arıza yoksa. Çünkü motor çalışırken şarj dinamosunu da aynanda çevirir
turbo arızası olan caravelle de sürücü stop edip tekrar çalıştırarak ilerlemişti.
Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler.
Videoyu sonuna kadar izledim. Fakat konu ile ilgili istediğim yere temas edilmemiş edildi ise de ben farkedemedim.
Yani hiçbir yerde Tamam iyi hoş da vites manuel ve otomatik olsun boşa alındığında ne olur?
Yani bu konu manuel veya otomatik olarak ayrı ayrı ele alınmasına gerek var mı ya da fark etmez mi?
Şehir içi, şehir dışı, düz yol, rampa aşağı, ya da hafif aşağı eğimli tatlı eğimli yollarda boş alındığında boş alındığında ne olur?
Ayrıca vites boşa alındığında devir saati Örneğin Şehiriçi trafikte boşa yakın bir trafikte ortalama 15/30 km hızla giderken devir saati viteste iken 2000/2250 iken vites boşa alındığında devirde 1000 devire düşüyor Bundan dolayı illaki bir yakıt tasarruf olacaktır. Ben burada kesinlikle yakıt sarfiyatı sıfıra düşer demiyorum ama en azından rolantide çalışma konumuna geliyor rolantide çalışan araç ile yük halinde hareket halinde 2000 devirde ki aracın yakıt sarfiyatı bir olmaz diyorum
bununla ilgili bir mantıklı bir açıklama yapılmamış bu konuya kesinlikle temas edilmemiş gördüğüm kadarıyla.
Ayrıca yakıt tasarrufu olsa bile bu işlemin otomatik vitesli araçlara zarar verip vermeyeceğini cevabını duymak isterdim.
2. video için soru;
Aracı vites düşürerek yavaşlatmak, fren ile yavaşlatmaktan daha sağlıklıdır. Çünkü boşa atıp uzun mesafe fren yaparak dururken araç yağlama yapmaz. DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Yanlış fren daha ucuz motor ile yavaşlamak uzun sürede segmana zarar + baskı nakarata zarar veriyor devirli küçültüğün zaman
Yağlama her zaman vardır basınç değişir uzun süre rolanti sağlıklı değildir 1 dk geçmemesine özen gösterin
@@kadiraydin43 video konusu söyledim hocam , doğru bilinen yanlışlar gibi falan :)
@@kadiraydin43 Motor freni aracı yormaz kardeşim bunu da nerden çıkardın? çok yüksek devire çıkmadığın ve birden vites atlayarak vites küçültmediğin sürece de baskı balata zarar görmez...
Çok kısa olmuş abi lütfen bu üçlü çok programlar yapsın
videonun sesini biraz yükseltebilir misiniz, her şeyi en yükseğe alınca normal seviyede oluyor anca
daha uzun videolar gelsin
akü bitince aracı vurdurak çlıştırmak doğru mu?Yeni ve eski araçlarda durum fark eder mi?
dizel araçlarda kompresyon yüksek olduğu için vurdurmak sakat. sente atlayabilir sübap kırabilir. benzinde sorun yok sadece elektrik sisteminin sağlam olduğundan emin olmak gereklidir. eski araçlarda benzin lpgye geçerken zaten vurdurma mantığıyla geçiş yapılır zararı yoktur. ama en temizi şarj etmek
Boşa alınca araç ivmesi düşmez hatta eğim varsa ivme ve hız artar.. Katedilen yol artar...
Video bitmesin diye x0.5 hızda oynattım
Yeni çift lastik önemi arkaya mı takılır?
Yüksek vites düşük devir kullanmak doğru mu? Yakıt tasarrufu sağlar mı? (örn:5.vites 1200 devir 70 km hız)
hp tork eğrisinin optimumda olduğu devir en iyisidir. ör: 1.6 diesel citroen elysee için turbo 1750 devirde güç üretmeye başlar. 1800de seyretmek maksimum yakıt tasarrufu ve verim sağlar. kullanım kitapçığında motorun hangi devirde optimum performansta çalıştığına bakın. daha düşük devirler kurum yapar fazla yaktırır. optimum olması lazım.
78 şahin ile sabuncubelin den Manisa ya inerken aracı boşa almıştım ve araba stop etmişti daha acemiydim diresiyon ağırlaştı neredeyse dönmiyecek kadar firen sertleşti Allah tan düz bir yerdeydim kontağı kapatıp açtım bir daha da aracı boşa atmadım
1978 de hidrolik direksiyon daha icad edilmemişti , motor stop edince direksiyon neden sertleşsin 😁
@@mertsukur270 dostum araç orjinal di demedim daha önce ki sahibi değiştirmiştir ben 80 doğumluyum olay 78 de geçmiyor diresiyonu rahat olsun diye hidrolik yapmışlar
Olası kaza durumunda airbag ve kemer yaralanmalarını önlemek için neler yapılmalı.
Kemer tak diyebilirsiniz ama yolcu kemerini takıyor ama ayaklarını konsola uzatıyor. Bu durumda airbag patlarsa o şiddetle bacaklarını kaybedebilir. Yada kemeri takıp omuz kısmını sırtına atıyor. Bunun gibi daha bilmediğimiz karşılaşabileceğimiz neler var ? Bilgilenmek için soruyorum.
hocam sorularınızın cevabı yayınlanmış birkaç videolarında çok detaylı var zaten emniyet kemeri videosunu izleyiniz
Aklıma geldi hemen uzman görüşüne danisayim dedim
Benim suzuki marutim var ve bu araclarda herşey manuel o yüzden bende bazen kontak kapatıyorum.
Kadın çorabı sarj veya fan kayışı haricinde motor ve araç aksamında ne için kullanılabilir :) ?
Aracım rolantide saatte 0.6 LT mazot tüketiyor. 2 dakika boşta yokuş insem rolantide yakacağım yakıt 20 mililitre. Mazotun litresi 17 TL. Yani 2 dakika rolantide aracım 34 kuruşluk mazot yakıyor. Aracım şu anda düz yolda sabit hızda da kilometrede 99 kuruş yakıyor. Yokuşu boşta indiğimde, yokuş sonundaki düzlükte, viteste inmeye göre 333 metre daha geç gaza basabiliyorsam boşta inmek avantajlı hale geliyor. Tercih sizin. Ben boşa atma taraftarıyım. Pistonlarımın yakıtın yağlayıcılığından mahrum kalarak yüksek devirlerde zorla döndürülmesine gönlüm razı değil.
Bu durum yeni çıkan arabalar içinde geçerli mi? Örneğin Honda, Toyota hibrit olan e-cvt şanzımlanlı araçlarda vitesi boşa atabiliyor muyuz?
Yeterki ses iyi olsun
Hill and toe nin zararı varmıdır ?
Mesela başarısız devirle vites oranını debrijayı fln tutturamadıgımızda ne olur ?
Yada tam tersi çok başarılı bir vites düşürme yapsak bir zararı olur mu ?
Genel faydaları ve zararları nelerdir?
Yeni araçlarda kesinlikle boşta gidilmemeli.
Start stop u kapatmak doğrumu yanlış mı? Turbolu araç ile kısa ve uzun yol olarak değerlendirebilir misiniz ?
Turgut Abi haklı en fazla 20 dk.lık videolar daha verimli. Benim merak ettiğim son zamanlarda kart kampanyalarından dolayı sürekli farklı marka istasyonlardan yakıt almak zorunda kaldık bunun bi zararı var mıdır? Yakıtın ülkeye dağılımından ve katkı maddelerinden yola çıkarak bilgilendirirseniz sevinirim. Ustalara saygılar.
YELKEN modu boşa atar yeni nesillerde.. kontak kapalıyken fren pedalı boşalmıyor sertleşiyor yeterince güçlü basarsanız gene yavaşlatır ama tabiki acil duramazsınız :)
Vitesi boşa atınca motorun yakıt tüketmediği doğrudur ama şu unutuluyor, yokuş aşağı giderken ve araç vitesteyken motordaki sürtünmeler aracın ivmelenmesini azaltır. İsterseniz en üst vitesi seçin, yine de motordaki sürtünme, aracın boşta giderkenki hızına erişmesini engelleyecektir. Bu durumda, yolun eğimine göre, aracın süzülmesi ve sadece motor rölantide harcadığı yakıt ile uzunca bir mesafe gidilmesi de engellenecektir. Örnekle açıklayayım; benim evim yokuşun tepesinde ve otoparktan çıktığımda aracı boşa alarak süzülmesine imkan verdiğimde, yokuş bittikten sonra bile yaklaşık 3.5 km kadar gaza basmadan yol alabiliyorum. Ancak yokuşun başından aracı viteste bıraktığımda, motorun kendi sürtünmesinden ötürü araç yokuş bittikten yaklaşık 1 km sonra gaz vermemi istiyor çünkü araç viteste olduğundan yokuş aşağı yeterince ivmelenemediği için düzlükte ister istemez yavaşlıyor. Bu durumda 2.5 km'lik yolu normal tüketim ile gidiyorum. Tabi normal tüketim, rölantide aracın yaktığı yakıttan her zaman daha fazladır. Yani demem o ki, vitesi boşa atmak, her zaman aracın tüketimini arttırmaz. Yokuşun eğimi, yokuştan sonraki düz yolda sizi uzunca bir mesafe süzülmenize yetecek kadar fazlaysa, o zaman aracı boşa atmak mantıklı ve genel tüketiminizi azaltır. Ancak yokuşun eğimi yetersiz ve yokuştan sonra düz yolda sizin süzülmenize imkan tanımayacak ise, işte o zaman viteste kalmanız daha faydalı olacaktır çünkü araç vitesteyken yakıt tüketmeyecektir. Sonuç itibarıyla burada önemli olan yokuşun eğimi ve bu eğimden elde edeceğiniz momentum ile ne kadar düz yolda sadece rölantide harcadığınız yakıt ile gidebileceğiniz mesafenin tespitidir. Bunun için aracınızı ne kadar iyi tanırsanız bu hesabı o kadar iyi yapar ve boşa atarak bile tasarruf edebiliriniz... Bu tecrübem ile sabittir.
Yaşadım gördüm. Boşa atmak yakıt tüketimini düşürür.. 300.000 km araba kullandım...
Vidyoyu izlemeye firsat bulamadim, ama eminim ki vitesi bosa atmak yakit tuketimini artirir diyeceklerdir, oyle degil. Viteste yokus inmek aracin kinetik enerjisini motorun kompresyonuna yedirmektir. Arac bos vitesteyken ortalama bir araba 80 100 km hizlari arasinda.rolantide 0.7lt/100 km yakit tuketirken vitesteyken 0 lt/100 km tuketir. Fakat viteste yokus inerken onca kutlenin enerjisinj harcarsiniz. Yokus inereken fren gerekiyorsa vitese takin. Fren gerekmiyorsa bosta inmek her turlu karli. Bakmayin ezbere sozlere. Bos viteste inerken alacaginiz riskleri goz ardi ediyorum tabiiki. Motorunuz stop ederse sictinjz. Arabasina guvenen bos viteste iner. Artik bircok otomatik arac tasarruf etmek icin yokus assagi frene basadiginiz anladigi zaman vitese takip, frene basmadiginiz zaman bosta iniyor. Aracinzda bu ozellik yoksa olay su: Frene basacaginiza kopresyondan faydalanin, kopmresyon gereksiz yere yavaslatiyosa bosta inin. Bosta inerken arabanin stop etmeyeceginden eminseniz tabiiki. Lakin stop ederse freniniz de tutmaz direksiyon desteginiz de calismaz. 130 km/h nin ustunde her turlu yokusu viteste inin bu hizlarda hava surtunmesi cok fazla oldugundan motor kompresyou bu etkinin zaten cok altinda kalacak. Bu hizlarda bosa atmanin anlami yok.
1:20 Soru soruldu.
Aşırı yapmurda sisler yakıkur mı?
Soğuk motor 44km gidis. Soğuk motor 44km dönüş toplam 88km yolda Dacia Duster 1.2tce aracımla 3.6litre ortalama yakaladım inanmayanlar için videosunu çektim isteyene atabilirim. Yol bilgisayar verilerinin videosunu
Bu konu hakkında bir sorum var. Uzun mesafeli yokuşlarda viteste ayağı gazdan çekerek gitmenin kompresyon yaratıp ısınmaya sebebiyet vermesi ve pistonların hareketinden dolayı yağsız sürtünmeye maruz kalması sebebiyle ısınmaya sebebiyet vermesinin motorun herhangi bir aksamına zararı olabilir mi? Bildiğim kadarıyla benzinin az da olsa yağlayıcı ve soğutucu özelliği var. Ben şahsen yol boş hava müsait ve uzun mesafeli bir yokuş ise vitesi boşa atıyorum. Kısa mesafeli yokuşlarda, yol dolu veya hava şartları müsait değil ise viteste gidiyorum. Her iki seçenek arasında da yakıt tüketimim ile alakalı göz ile görülebilir bir fark olduğunu düşünmüyorum fark varsa da fark edilemeyecek kadar az olduğunu düşünüyorum.
sorunuza ben cvp vereyim usta. araç vitesteyken tekerleklerin hareketi motora hareket vermeye devam eder ve yağ pompası, devir daim pompası, alternatör gibi yardımcı elemanlar çalışmaya devam eder. o yüzden araçta yağlama, soğutma ve elektrik gibi sistemler normal çalışma da olduğu gibi işlerini yapmaya devam eder.
Her gün iki kez baya rampa çıkıp iniyorum. İnerken 2. viteste gaza basmadan inersem 4000 devir ve üstüne kadar çıkıyor. 3. Vitesde inersem de genelde araçta frene basarak inmem gerekiyor. Sizce hangisi daha sağlıklı bir kullanım şekli olur ve yakıt tüketimi ikisinde de aynımı olur.