BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ'NİN KRONOLOJİK HAYATI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 мар 2019
  • Bediüzzaman Said Nursi, 1878 yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya geldi. Babası sofi Mirza efendi, annesi Nuriye hanımdır. Henüz küçük bir çocukken ağabeyi Molla Abdullah’ı gözlemleyerek ona hayranlık duyan Said Nursi’nin ilme olan iştiyakı böylece başladı. Said Nursi, zeka ve hafızanın deha seviyesinde bir araya geldiği özel bir çocuktu. Annesinden aldığı imani derslerle birlikte ilk tahsiline ağabeyinde başladı. Henüz dokuz yaşındayken çıktığı ilim yolculuğunda bir çok medreseye uğradı, farklı alimlerden ders aldı. Medrese eğitimindeki son durağı Doğubeyazıt’taki Beyazıt Medresesi oldu. Buradan icazetini aldıktan sonra doğuda bulunan ilim merkezlerine gitmeye ve münazaralara katılmaya başladı. Çok genç yaşta olmasına rağmen birikim ve zekası, medreseden icazet almış bir kimseye göre fevkalade ilerideydi. Anlaşılması en güç konuları kolayca kavraması ve incelediği kitapları bir defa okuyarak hıfzetmesi gibi farklı özellikleri sebebiyle, zamanın alimleri kendisine “Bediüzzaman” ünvanını verdi. Bediüzzaman; zamanın eşsizi anlamına gelmekteydi.
    O, Erek dağında inzivaya çekildiği sırada ülkede gergin bir hava hakim olmaya başlamıştı. Said Nursî Kurulan yeni hükümete karşı isyan etmeyi planlayanlara asla katılmıyor, “kardeşi kardeşe kırdırmayın” diyerek engel olmaya çalışıyordu. Yatıştırıcı bir rol üstlenmesine rağmen şeyh said isyanı sebep gösterilerek hakkında sürgün kararı verildi. 1926 yılında başlayan sürgün ve hapis hayatı vefat edeceği 1960 yılına dek türlü eza ve cefalarla devam edecekti. İlk olarak Burdur’a sürülen Said Nursi ikamet ettiği yerde halka dersler vermeye başladı. bu durumdan hoşnut olmayan hükümet sekiz ay sonra onu ısparta’ya götürdü. Isparta’da bir müddet kalan Said Nursi’yi etkisiz hale getirmek isteyenler, çareyi onu kuş uçmaz kervan göçmez bir ücraya sürmekte aradı. Said Nursi Böylece Barla’ya sürüldü. Ancak Barla, sanılanın aksine Risal-i Nur eserlerinin yazılarak memlekete yayıldığı bir merkez haline gelecekti. devletin ileri gelenleri ise dinine ve milletine hizmet etmekten başka hiçbir derdi olmayan bu mübarek alime her türlü eziyeti çektirmekten geri kalmadı. 24 saat gözetim altında çirkin muamelelere maruz kalan Said Nursi, 1934 yılında barla’dan alınarak ısparta’ya getirildi ve karakolun karşısındaki bir yere yerleştirildi. sürekli kontrol altında tutuluyor, yanına kimsenin girip çıkılmasına müsaade edilmiyordu. eserlerini yazmaya bir an olsun ara vermeyen said nursinin çileyle dolu hayatı, ıspartanın ardından sırasıyla Eskişehir hapishanesi, Kastamonu sürgünü, denizli hapishanesi ve Emirdağ sürgünü ile devam etti. 23 defa zehirlenerek öldürülmek istendi. Her hapsi medrese-i yusufiye olarak kabul edip mahkumları ıslah eden, sürgün edildiği her yerde çevresini iman nuruyla aydınlatan Bediüzzaman Said Nursi, 1960 senesinde ağır hastalandı. Sürgünde olduğu Emirdağ’da, talebelerine Urfa’ya gitmek istediğini söyledi. 20 mart 1960’da Bediüzzaman ağır hasta olarak yola çıkıldı ve 21 mart günü urfa’ya varıldı. Bediüzzamanın İpek palas oteline yerleştirilmesinin ardından gelen polisler derhal ıspartaya dönmesi emrini tebliğ ettiler. Halkın tepkisiyle karşılaşan polis ısrarla Bediüzzamanın ve talebelerinin şehri terk etmesini istiyordu. Bu baskı devam ederken, 23 mart 1960 günü Bediüzzaman Said Nursi, rahmeti rahman’a kavuştu. Vefatından iki ay sonra gerçekleşen askeri darbenin ardından mübarek cesedine dahi tahammül edemeyenler mezarını açtırarak naşını kimseye bildirilmeyen bir yere naklettiler.
    Bediüzzaman Said Nursi'inin Hayatı : goo.gl/Y96u5r
    Şeyh Şamil'in Hayatı : goo.gl/Q9d37X
    Malcom X in Hayatı : goo.gl/ECDjss
    İmam Şafii'nin Hayatı : goo.gl/Kn5mn4
    Mevlana Celaleddin Rumi nin Hayatı:goo.gl/d8714y
    Aliya İzzet Begoviç'in Hayatı : goo.gl/e4ndpP
    Yunus Emrenin Hayatı : goo.gl/SsXAxo
    Selehaddin Eyyubi'nin Hayatı : goo.gl/dSBtjL
    Mustafa Akad'ın Hayatı : goo.gl/UD76GS
    Hz Meryemin Hayatı :goo.gl/9KatN6
    Hz Ali'nin Hayatı : goo.gl/vsUgJm
    Ömer Muhtarın Hayatı : goo.gl/1rvKn8
    Elmalılı Hamdi Yazır : goo.gl/oKRifr
    Hacı Bayram Veli'nin Hayatı : goo.gl/bzbPeX
    Hz Ömer'in Hayatı : goo.gl/h8suhe
    İmam Rabbani'nin Hayatı : goo.gl/PvxXU1
    iskilipli Atıf Hoca'nın Hayatı : goo.gl/8PHUhb
    İmam Gazali'nin Hayatı : goo.gl/eqcF5b

Комментарии • 5

  • @TheTalhaozer
    @TheTalhaozer 4 месяца назад

    Allah razı olsun ❤

  • @daliaygun4002
    @daliaygun4002 4 месяца назад +1

    Bu adamı tanımak isteyen varsa bir kitap adını yazıyorum alın okuyun belgelerle yazılmış. MECZUP yaratmak. Yazar Mustafa yıldırım.