Tiukan männikön ensiharvennusta ja mietteitä metsäsektorin nykytilasta

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 янв 2025

Комментарии • 49

  • @danilehti
    @danilehti 3 месяца назад

    Parasta hommaa kauniina kevätpäivänä. Kyllä hyvän metsurin työnjälki on hieno katsoa 👍

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 месяца назад

      Kyllä se kevät on yksi parhaita vuodenaikoja. Ja syksy myös kun lehdet kellastuu. Kiitosta vaan!

  • @janhonenpaavo6713
    @janhonenpaavo6713 Год назад

    Hyviä ajatuksia,ja motot ja ajokoneet aiheuttaa juurivauriota mut kumppanin kieltäytyminen avokakkuusta,ja hyvä varma päätös tehdä yläpuu harvennus jota harva metsän omistaja tietää ,sit Pynnösen koneet teki harvennuksen esimerkillisesti 😊😊😊❤

  • @artorantasalo5677
    @artorantasalo5677 2 года назад

    Hyvä video,kiitos.👍

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Ei kestä kiittää! Mukava, että kelpasi!

  • @mikkokauhanen1234
    @mikkokauhanen1234 2 года назад

    Hyvän näköistä jälkeä 👍. Toi koneiden koko on vähän ristiriitainen homma. Harva metsänomistaja on valmis "maksamaan" siitä että tehdään pienillä vehkeillä ja sitä kautta puusta saatava tulo on pienempää. Ensiharvennuksella ei kuitenkaan valtavaa tuloa tehdä, niin monesti olisi jopa järkevämpää käyttää kevyempää kalustoa.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +3

      Kiitos! Tosissaan minä olen miettinyt tuota, että kun uudistamiseen syydetään rahaa, taimikonhoitoon, perkaukseen ja ennakkoraivaukseenkin mahdollisesti. Sitten ensiharvennuksessa kitsaillaan ja pahimmillaan otetaan takkiin kunnolla kun tulee hakkuulla enempi tuhoja kuin hyötyä. Ensiharvennushan on vaan sijoitus sinne tulevaisuuteen. Parhaimmillaan kakkosharvennuksellakin tulee mukavasti tukkia kun eka harvennus tehty kunnolla ja pahimmillaan sitten sitä tyvilahopuuta riittää.
      Mutta tehokkuuden nimissähän tuo kevyt kalusto on hävinnyt pikkuhiljaa. Sama taksa taidetaan maksaa, oli pieni kone tai sitten iso.

    • @mikkokauhanen1234
      @mikkokauhanen1234 2 года назад

      @@JOmetsuri Näinhän se taitaa olla, että samalla taksalla tehtävä koneesta riippumatta. Suurimman vaikutuksen onnistuneeseen hakkuu jälkeen koneesta riippumatta tekee kuitenkin minun mielestä kuski. Esimerkiksi Ponssen Beawerillä pystyy hyvän jäljen pätevä kuski tekemään. Tärkeintä kuitenkin että oikeat jää puut kasvamaan. Mutta siinäkään ei pitäisi välttämättä sitä viimeistä euroa ajatella 🙂

  • @timo2614
    @timo2614 2 года назад

    Hyvän näköinen petäjikkö jää.
    Komia on keli!!

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Näistä keleistä kannattaa nyt nautiskella sen minkä ehtii! Kuiva keli on kyllä tehdä nyt! Ei oo hyönteisiä riesana, ei liian kuuma yms.

  • @juhaseverinkangas8050
    @juhaseverinkangas8050 2 года назад

    Tuli vielä mieleen, kun keväinen Auringon paisteinen hanki. Käytätkö laseja ollenkaan?
    Itsellä napsahti -90 luvulla keväällä siemenpuuhakkuussa lumisokeus ykskaks. Olipahan kokemus ja kivulias sellainen.
    Siitä lähtien on aina ollut lasit päässä ja toki nykyään tarvitsee muutenkin.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +1

      Kyllä niitä on melkeinpä käytettävä. Onhan siinä vaan oma vaivansa niitä sitten putsailla ja kuivatella kun hiki roiskuu ja huurtuu. Sen verran kovasti hanki loistaa silmiin, että vähintään meinaa alkaa särkemään päätä. Ei oo mulla vielä tota lumisokeutta tullut, mutta voin kuvitella, että ei oo mukava kokemus ollut 😅

  • @pekkahuikuri8467
    @pekkahuikuri8467 2 года назад

    Hyvää jälkeä.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Työnjälkeen aina pitää koittaa panostaa. Siitä ei passaa tinkiä! Ja kiitos!

  • @teroe2681
    @teroe2681 2 года назад

    Hyvän näköistä jälkeä, sekä ylhäällä että maassa (pöllipinot)!

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Kiitos, kiitos! Työnjälkeen sitä aina yritän panostaa, en varmaan muuten kehtaisi näitä esitelläkään jos olisi puut ristiin rastiin ja hakkuujälki mitään sanomatonta

  • @sunnuntaimetsuri
    @sunnuntaimetsuri 2 года назад

    Kylläpä tulloo nätti petäjikkö.
    Juu poteron kaivuuta on tullu harrastettua myös. Pienempää kuusikkoa meinasin harvennella, mutta ala oksat lumen sisässä niin vaihdoin lennossa taktiikkaa. Hyppäsin suoraan isompaan kuusikkoon ja sieltä poimin sahan kanssa vikasia puita ja siinäpähän aavistuksen harvenee.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +2

      Kyllä ne petäjiköt on aina omaan silmään niitä parhaan näköisiä kun hakkuu tehty. 😎 Siellä kun hakkuutähteet on vielä maatunut kokonaan, niin on tosi näyttäviä.
      Tiedän tuon tunteen kun alaoksat on juntturassa siellä jäisessä lumessa 😅 eihän niitä saa kaatumaan edes. Silloin on parasta vaihtaa työkohdetta pikimmiten!
      Kyllä se vikaisten puidenkin hoito kannattaa. Kuumana kesänä ne houkuttelee pian vaan tuhohyönteisiä paikalle ja leviävät sitten terveisiin puihin 😬

  • @tieman1795
    @tieman1795 2 года назад

    Kesä harvenus on ainariski en suosi kesä harvenusta hakuu ja ajokpeet kasvaneet ulos harvenusilta teolii suuden etu ajaa metsän omistajan edelle hyvä että vielä on järki jätkiä töissä 👍

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Noo en tiiä niistä järkijätkistä, että mistä löytyy, mutta kyllä nää ekat harvennukset on ihan hyvä tehdä huolella ja kevyellä kalustolla talvella. Eipähän tyvilahoa ala ilmaantumaan.
      Vaikka talvikorjuuna siinä puunmyyntitulossa häviää, niin paljonko sitten häviääkään jos korjuu väärään aikaan ja hakkuussa tehdään vaan tuhoa.

  • @jperttula8433
    @jperttula8433 2 года назад +3

    Paljonko saa päivässä sahattua motteja?

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +2

      Ei mitään mahdottomia määriä kun yhden kuidun puita seassa. Motin puita vielä tekasis jonkun verran 😅

  •  2 года назад +1

    Upea keli. Joku saattaisi jopa maksaa siitä ilosta, että pääsisi sahailemaan ja metsään puuhaamaan :) Metsurityönä ryhmittäisen tekeminen johtanee parempaan lopputulokseen kuin koneella, sillä koneella joutuu vetämään säännöllisen ajouraverkoston, jotta yltää ajourien välitkin käsittelemään. Jos lähtee koneella aukkoja hakemaan ajouriksi, niin työskentely menee haastavaksi.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +1

      Nyt on kyllä kohta viikon pidellyt sellaista ulkoiluilmaa, että kannattaa nämä ehdottomasti hyödyntää! No tässä savotalla ei kovin säännöllinen ajouraverkosto ole. On aikanaan hakattu siemenpuut pois ja menee aika ristiin rastiin kyllä nuo vanhat ajourat, ei viitsi uusiakaan avata kun kolhitut rungot niillä vanhoilla urilla ja ovat nyt sitten järeytyneet.
      Ja onhan siinä, että metsuri mahtuu huomattavasti paremman tiukahkon puuryppään keskelle tarkastelemaan ja kaatamaan puita kuin moton puomi ja koura.

  • @samuelp.4743
    @samuelp.4743 2 года назад

    Kyllähän se totta on, että jos kesällä hakataan niin, vaikka ajo-ura olisi sille n. 25 tn koneelle 4-4,5m. niin käytännössä se on parin vuoden päästä 10m. kun siitä mädät, kuivat ja juurivikaiset joutuu hakepuuksi ottamaan.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +1

      Näinpä. Hankala on oikeasti havuttaa niin tehokkaasti se ura, että vaurioilta vältyttäisiin. Mutta onneksi tässä marginaalisena ryhmänä voidaan uida vastavirtaan ja annetaan muiden päästää ne isot koneet metsään tuhoa aiheuttamaan :D

  • @qojootti
    @qojootti 2 года назад

    Millaisella taksalla ajomiehiä metsurisavotalle saa?

    • @pirkkaukko4273
      @pirkkaukko4273 2 года назад

      Ite olen ajellut traktori ja metsäkärry-yhdistelmällä metsurisavotoita tuntihinnalla

    • @tarotarotaro5745
      @tarotarotaro5745 2 года назад

      65 e t

  • @kukkaro7749
    @kukkaro7749 2 года назад

    Eikös aukkopaikkojen reunat kannata jättää suht tiheäksi? Valoa kuitenkin saavat reilusti joka tapauksessa, vaikka vieri vieressä olisivatkin

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +4

      No periaatteessa joo, mutta siinä voi käydä, että keskemmällä olevat rungot tahtoo jäädä sitten muiden jalkoihin lopulta ja käy riukuuntumisefekti. Kyllä mä oon koittanut suht raakasti vaan sahata, että puulla on tilaa kasvaa riittävästi.

    • @patrol2603
      @patrol2603 2 года назад +1

      @@JOmetsuri juuri tämä, normi harvennus aukoista välittämättä. Monesti näkee että on poistettu vaan alle jääneet, eikä varsinaista harvennusta ole tehty ollenkaan.
      Yleensä männiköissä riittää kun poistaa eh:lla kaikki ei tukkilaatuiset ja sitten vielä vähän väljentää että latvuksella on sopiva tila kasvaa.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      @@patrol2603 Joo tilaa pitää olla puilla kuitenkin, että eivät kasva ainoastaan pituutta. Kyllä sitä järeyttäkin olisi syytä tulla

  • @jussisaarinen8845
    @jussisaarinen8845 2 года назад +1

    Lumimäärästä tulee mieleen nuoruuteni savotat.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +2

      Nopeasti nuo hangenpinnat kyllä tuossa putosi kun tuli monta päivää vettä ja märkää tavaraa taivaalta alas. Nyt lähtee sellaisina mukavina lohkoina kun lapioi tyveä puhtaaksi.
      Vielä saa tosin odottaa, että koivikosta viitsii lähteä polttopuuta hakkaamaan 😅 sen verta korkealla kyllä kaikki aurausvallit, että vastaavaa en oo omana elinaikana nähnyt

  • @juhaseverinkangas8050
    @juhaseverinkangas8050 2 года назад +1

    Arvostan tätä ammattitaitoa. Itsekin monesti miettinyt,että onko hullu vai mikä,kun sahan kanssa heilunut vuosikymmenet.
    Mutta kun omaa metsää katsoo,niin huomaa kevyen linjan työnlaadun,eli metsuri hakkuut. Myös ajot tehty aina traktorilla.
    Jatka samaan malliin ja videot hyviä,sekä laittaa monet metsänomistajat miettimään oman metsän hakkuu tapaa ja käyttöä?

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Kyllä se työ tekijäänsä kiittää ja metsästä saa sellaisen kuin itse haluaa. Jos eniten haluaa metsänomistaja euroja, niin moto silloin metsään, mutta harvapa sitä laskee arvoa sille pystyynjäävälle puustolle. Metsurihakkuu maksaa itsensä takaisin kun kakkosharvennuksella saattaa tukki% olla hiukkasen parempi. Ja onhan noiden ajokoneiden koot kasvaneet jo aivan järkyttäviksi. Aukolle tehty ajokone ei sovellu sinne enskaan sulaan aikaan.

  • @muljula4589
    @muljula4589 2 года назад

    Tyvitervas nitistää männyn vuosissa, ku taas tervasroson kans sinnittelee kymmeniä vuosia. Miusta tuollasen ryhmittäisen harvennuksen männikössä ihan helppoa valita kaadettavat puut eli vain parhaat jättää kasvamaan.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Tyvitervas osaa olla kyllä salakavala vieras. Ei ole yhtään yliarvostettua harventaa talvella paksun lumen suojin ja turvin, mutta on toi tervasrosokin sellainen, että niissä puissa mitä sitä on kannattaa poistaa, tarttuu turhaan vaan eteenpäin.
      Näkemyseroja aina noissa puskissakin tulisi ja mikä puu on toiselle paras saattaa toista häiritä.

  • @eeromaki-tulokas9431
    @eeromaki-tulokas9431 2 года назад +1

    Komiaa jälkeä tulee ammattimieheltä.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Keskinkertaista lähdin yrittämään, mutta kallistuu tällä kertaa kuitenkin sinne onnistuneeseen lopputulokseen! Kiitos!

  • @adrianstefan23
    @adrianstefan23 2 года назад

    😀👍👍👍

  • @juhakauhanen6292
    @juhakauhanen6292 2 года назад

    Komia on keli hanki kantaa eikä puu uppoa lumeen mut melkonen on kaivaminen kun tuota lunta on.👍😀

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      No jo vain! Oon jo mennyt laskuissa sekaisin, että kuinka monta aurinkoista päivää tässä on ollut. Mutta uskomattoman hieno kevättalvi kun yöpakkasia on ja lumet ei lähde parissa viikossa! On sellainen vanhan ajan kevätmeininki tässä ilmoilla!