Natuurkunde uitleg (Elektromagnetische) Straling 16: Foton opnemen en afstaan
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Ga voor de beste online VMBO-GL en TL, HAVO en VWO natuurkunde examentraining naar: www.natuurkunde.... Alle domeinen besproken, meer dan 40 extra oefenopgaven besproken en 6 examens volledig uitgewerkt. De beste manier om je voor te bereiden voor het natuurkunde examen!
Inhoud video:
Uitleg over hoe atomen een foton kunnen absorberen of uitzenden
Uitleg over het verschil tussen grondtoestand, aangeslagen toestand en ionisatie
Uitleg over het verschil tussen uittreed energie en ionisatie energie
Twee oefenopgaven
Het Natuurkunde uitleg kanaal van Meneer Wietsma is een kanaal waar je voor alle niveaus van het vak natuurkunde en NaSk 1 uitleg en verduidelijking kunt vinden. Ook zijn er playlistst te vinden die je door een heel onderwerp heen sturen zodat je alles van begin tot einde snapt!
Ik wil deze held als docent.
Ik wil u erg bedanken voor de video's die u heeft gemaakt. Mede dankzij de video's over straling en trillingen heb ik mijn gemiddelde van 5,7 naar een 6,4 opgehaald door op het "examen" een 8,4 te halen. Daarnaast ook nog geslaagd, bedankt.
Super! Gefeliciteerd! Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen!
You did it again.... net een 1 jarig oude video van u gekeken. Ik snap het meteen. Helaas snapte ik het niet toen mijn docent het uitlegde. Top meneer!
Leuke video wietsma zonder jou kon ik da niet is echt een leerzamen video heel erg bedankt!!!
Toffe docent, zeer puik!
Legend
Leuk artikel in de Metro! Love naar uw video's ze hebben echt geholpen vorig jaar (4 mavo)!
Dankje!
Kun je bij de tweede opgave niet meteen uit de binas aflezen dat het elektron van 2 naar 5 gaat? Je zien namelijk het getal 434 in nanometer als lijn/pijl tussen de 2 en 5 in tabel 21A en dan kun je dus meteen aflezen dat de elektron van 2 naar 5 gaat.
Klopt! Maar nu weet je ook hoe je dat kunt uitrekenen als het een atoom is dat niet in Binas staat.
Waarom zit het elektron al in de eerste aangeslagen toestand? En waarom begint de elektron niet in de grondtoestand?
@@bendepennie4514 Hij zal dan al eerder aangeslagen zijn vanuit de grondtoestand door energie op te nemen, maar nog niet terug zijn uitgezonden naar de grondtoestand. Een elektron hoeft dus niet terug naar de grondtoestand, om 'verder' aangeslagen te worden. Zie 5:43 Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord.
Als licht een interactie heeft met een willekeurig atoom. Zal het dan altijd proberen een elektron in een hogere baan te stoten of het atoom te ioniseren? Of gebeurt dit alleen soms?
Goede vraag! Vaak zal een foton er gewoon langs schieten, alleen als het tegen een elektron aan botst zal dit kunnen gebeuren.
Geeft u les op een school??
Ja, in Wageningen
Koel