Cate prize poti pune pe un circuit electric? - Dezbatere

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • Adrian Chelaru supune dezbaterii o problema destul de controversata legata de raspunsul la intrebarea ''Cate prize poti pune maxim pe un circuit electric''.
    Sa fie 8 prize pe circuit?...:-)
    Pentru cei care vor sa lucreze alaturi de mine puteti sa trimiteti CV ul pe adresa alarmelectricsistem@gmail.com
    Pagina mea de facebook:
    / adrianchelaruvlog
    / 1846861575601298
    Membru fondator AREL (Asociatia Romana a Electricienilor)
    Electrician autorizat gradul IIA
    Electrician autorizat gradul IIB
    Administrator Alarm Electric Srl
    Alarm Electric Srl, firma atestata ANRE de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industrial, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0.4 kV”
    Alarm Electric Srl, firma licentiata IGPR pentru “ instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractei”
    Alarm Electric Srl, firma autorizata IGSU pentru “instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu”
    www.alarmelectricsistem.ro
    alarmelectricsistem@gmail.com

Комментарии • 151

  • @mindricangabriel553
    @mindricangabriel553 2 года назад +16

    Este o eroare sistematica in gindire . Mereu gindim doar . Manualul face o precizare care in timp a fost uitata: numarul maxim de prize pe un circuit cu puterea maxima admisa. Adica s-a tinut minte acel numar magic 8 , dar nu si valoarea puterii pe acel circuit.

  • @nicudanielsoare3770
    @nicudanielsoare3770 2 года назад +13

    Imi place stilul tau glumet de a prezenta unele informatii din domeniul electric. Apreciez modestia si onestitatea deasemenea. Sa mai treci prin Dedeman Militari sa te mai intreb cate ceva, ma recunosti dupa ecuson si fizicul asemanator, numai bun pentru masuratori :))

  • @janiaciansky1581
    @janiaciansky1581 2 года назад +24

    Dacă protejezi circuitul cu o siguranta de 16A nu cred ca mai joaca un rol numărul efectiv a prizelor, chiar apare un avantaj, sa nu fie nevoit beneficiarul sa folosească prelungitoare care pot fi neconforme. P.S. respect pentru tot ce postezi pe RUclips.

    • @akvaverzum
      @akvaverzum 2 года назад +1

      Joacă un rol important și rezistența circuitului..........
      Mai bine circuite in plus decât multe prize pe un circuit.
      Îi mai sănătos o conexiune în disjunctor decât într-o priză.

    • @tygerovi
      @tygerovi 2 года назад +4

      Sa incarci un circuit cu 8+ prize chiar si protejat prin B16, pe acel circuit vei incarca doar telefoane mobile. Daca vrei sa folosesti un fier de calcat de 3kw+ deja folosesti circuitul la putere maxima. Nici sa duci circuit dedicat pentru fiecare priza nu-i OK, bani aruncati pe materiale si manopera, nu cred ca trebuie mers in extrema aceea. E foarte important sa stii la ce consumatori sa te astepti pentru circuitul respectiv, asa ar trebui proiectat.

    • @JorgePPG
      @JorgePPG 2 года назад +3

      Pai depinde si de sectiunea si lungimea conductorului, ca degeaba protejezi cu 16A daca ai conductor cu sectiune "prea mica" si 100 m de conductor. Atunci conductorul va deveni o rezistenta termica.

  • @laurx307
    @laurx307 2 года назад +5

    Nu am timp sa ascult tot , ca sunt la servici . Pe circuit poti monta cate vrei … 100 - 200 … normativul zice maxim 2000 w pe circuit - deci adunate sa nu depaseasca . Adica … se aduna consumatorii - asta ptr carcotasi .

  • @andreimarinescu4778
    @andreimarinescu4778 2 года назад +9

    Eu unul îmi fac un calcul de imaginație înainte de a incepe și anume :daca pun un circuit de prize pe maxim doua dormitoare va fi ok cu 16 amperi un fier de calcat și un uscător pentru par ajung la 3 kw. Totul trebuie analizat și din punct de vedere al consumului împreună cu lungimea cablului. Nu cred că se impune un anumit Nr. de prize pe un circuit . Pot sa fie 2 pot sa fie 20 totul depinde de situația locului de fata.

  • @ToaderViciriuc
    @ToaderViciriuc Месяц назад

    Ok felicitări ❤❤

  • @virgilagrigoroaie5893
    @virgilagrigoroaie5893 2 года назад +1

    Ați rămas același profesionist, bun pedagog. Va cer, din nou, sareluati ultimă parte a punerii referitoare la circuitele dedicate, ce prize, ce ștechere utilzam(în particular, este vorba de o plita cu inducție, un boiler instant și uncalorifer electric). Va mulțumesc și va asigur de tot respectul și aprecierea mea!

  • @neacsudanut7145
    @neacsudanut7145 2 года назад +4

    Cărticica asta, este o mină de aur pentru cei ce vor să devină electricieni! Succes! Chelaru! Jos pălăria! ❤️

    • @Telecolor-in3cl
      @Telecolor-in3cl 2 года назад

      Mai e utilă azi? Că a fost la vânzare pe diverse site-uri.

    • @bogdanscarlat8714
      @bogdanscarlat8714 Год назад +1

      @@Telecolor-in3cl Salutare! O gasiti in format electronic pe internet.

  • @neacsudanut7145
    @neacsudanut7145 2 года назад +1

    Sărbători Pascale cu multă lumină tuturor! 💖

  • @savaconstantin3615
    @savaconstantin3615 7 месяцев назад

    Salut Adrian! Eu am bransament trifazat,16kw. Am o casa de 60 m patrati ,bucatarie,hol,baie ,si 2 camere,lucrez in domeniu ,dar am considerat ca e super Maxim 10 A pe prizele din camere,mentionez conductor de 4mm,pe toate prizele din casa,6 mm pe boiler,dedicat,in rest 1,5 pe lumini totul led max 25w pe lampa am 5 lampi in casa, cred ca e destul de bine facut,circuite prize conductor 4 mm,toata casa exceptie boiler 6mm +diferentiale pe boiler,prize buc, si general,30ma.cred ca e bine facuta,apropo am pamantare 3 tarusi 2 m,din 2in 2 metri ,platbanda 50x5mm. Nu am testere profesionale ca voi dar am pus faza la pamant si mi-a deconectat cred ca in milisecunde protectiile ,daca nu exagerez chiar nanosecunde,"instant". Ce parere aveti ? Eu cred ca e bine lucrata, protectiile sunt ok,ultra rapide curba C sincer sa fiu ,B erau ff scumpe dar ma satisfac si curba C. Am facut probe FAZA+NUL scurtcircuit si FAZA +PAMANTARE, ,deconectare ultrarapida ambele! Repet toate curba C stiu ca nu e corect la casa ,dar asta e deocamdata!

  • @cristianciumas3217
    @cristianciumas3217 2 года назад +3

    Foarte bine punctat! Informații utile în aplicarea lor în practică! Astfel se pot clarifica unele aspecte aflate într-o dezbatere continuă!

  • @bunflo938
    @bunflo938 2 года назад +5

    Dupa cum ai spus, nu se limiteaza nr. de prize pe circuit, ci puterea. Pe subiectul asta nu exista nimic de comentat. Implicatiile si experientele ... astea cred ca le vrei enuntate ca sa fie popularizate. Deci, am asistat la incendiu provocat de o priza in care era conectat un calorifer electric, cu ulei, de 2kW. Nimic impotriva normativului ar zice oricine si nu ar gresi. Ce conteaza este regimul de functionare (reglajul termostatului interior care dicteaza functionarea on-off) si starea de "sanatate a prizei". Luati in considerare ca orice priza care suporta bine un consumator de 2kW in timp ajunge sa-si schimbe proprietatile la contactul cu stecker-ul. Si nu in bine. Pretul platit pe o priza poate fi decisiv ... candva, in conditii neprielnice. Eu personal prefer racord fix pentru consumatorii "statici" (radiator, aer conditionat si mai ales cuptor electric - pe asta nu recomad nici dusmanilor sa-l foloseasca in priza pt ca are inclusiv programe de peste doua ore iar puterea ... masurati-o cand functioneaza si cu rezistenta de jos si cu cea de sus). Dupa cum ai spus si tu, poate sa rada cine vrea, dar eu recomand ca prizele utilizate permanent cu consumatori mari sa fie verificate si daca nu schimbate periodic macar curatate suprafetele de contact cu smirghel fin. Cea mai simpla verificare consta in a decupla consumatorul din priza dupa o ora de functionare si puneti bornele metalice ale stecker-ului pe mana. Daca frige, e nasol. Daca e cald, mai faceti asta dupa inca o ora de functionare si ... mai vedeti.

    • @JorgePPG
      @JorgePPG 2 года назад +1

      Bravo, uite asta este o chestiune la care putini se gandesc, suprafata de contact, bine punctat!

    • @laurentiutcaci3916
      @laurentiutcaci3916 Год назад

      Bièn joué.

  • @sandubusila6171
    @sandubusila6171 2 года назад +5

    Salut Adrian! La mine prima condiție când am făcut instalatia a fost sa nu mai vad în veci prin casa vreun nenorocit de prelungitor. Asa ca fiecare camera am echipat o cu circuitul ei, conexiune din priza in priza și wago la derivație și am pus minim 5,6 prize duble. Dedicatele de rigoare, inclusiv pe frigider. La final o sa chem la o măsurătoare mai complexa sa vad cam cât e impedanta buclei de defect la ultima priza din fiecare circuit.Mulțumim video, e unul din punctele foarte interesante și de contrazicere între electricieni nr max de prize!.

    • @neacsudanut7145
      @neacsudanut7145 2 года назад +1

      Costisitor dar foarte eficient! Gând la gând cu bucurie! Felicitări! Atenție la separări și protecții! În rest, toate cele bune și un Paște Fericit tuturor! Respect maxim pentru Adrian și cei ca el! ❤️ 🥰

  • @otny3l
    @otny3l 2 года назад +4

    Bine clarificat👍 in sfârșit ca specialiștii tot dădeau cu numar fix 8 de ex... Poti pune cate vrei mai ales daca pentru toate aoaratele ce consumă mai mult faci circuite separate restu orizelor rămân pentru telefoane si laptopuri nu vad de ce sa nu pui 15-20 mai ales in dormitoare.
    Eu fac fiecare cameră separat cu fir de 1,5 13A pentru dormitoare unde bagi doar un telefon la incarcat si din când in când un aspirator de 1000W.....

  • @adryanmaryan1
    @adryanmaryan1 Год назад +1

    Până la urmă nu contează cate prize se pun pe circuit, contează cum sunt folosite de beneficiar, important este să existe protectiile potrivite circuitului.

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 2 года назад +4

    Salut, bună întrebare!. Normal ar fi sa ne raportăm în toate cazurile la puterea instalata pe circuitul respectiv! Se calculează curentul nominal pe circuit ! Se verifica caderea de tensiune ,se ia în calcul coeficientul de simultaneitate , în funcție de aceste lucruri se alege secțiunea conductorilor!. Bineînțeles nu vom depăși 16A /3680W în cazul circuitelor dedicate , respectiv 2000W în cazul în care avem mai multe prize pe un circuit!

  • @costinradu522
    @costinradu522 9 месяцев назад +1

    Mulțumesc de explicațiile concrete,Adrian.Acum întrebarea mea ar fi câte circuite dedicate pot pune pe un RCBO?Mulțumesc!

  • @ferenczkolozsi5015
    @ferenczkolozsi5015 2 года назад +4

    Aceasta carte pe care l ati prezentat, m a ajutat foarte mult la obtinerea autorizatiei de gradul 2 la inceputul anilor 2000. Atunci lucram la o fabrica ca electrician de intretinere si a aparut legea care recomanda si pentru noi cei cu autorizare interna din partea societatii unde lucram ,sa dam examenul de autorizare RENEL.Mentonez ca trebuia sa cumparam acest manual pe banii nostrii.

    • @Telecolor-in3cl
      @Telecolor-in3cl 2 года назад

      Dar cât la sută din acel manual mai este valabil azi. Nu-mi doresc să obţin autorizaţie (prea complicat de obţinut), dar îl iau pentru propria mea informaţie.

    • @ferenczkolozsi5015
      @ferenczkolozsi5015 2 года назад +1

      @@Telecolor-in3cl Sincer.. nu pot sa va raspund .Au trecut multi ani de atunci si multe legi si normative s au mai schimbat intre timp .

  • @belasalamon4767
    @belasalamon4767 2 года назад +1

    Dupa parerea mea, raspunsul corect ar fi cate sunt trecute in proiect.La noi insa e putin altfel

  • @neacsudanut7145
    @neacsudanut7145 2 года назад +1

    Da, se făcea referire și la felul conductorului utilizat per distanță! Nu numai a puterii consumate pe acel circuit. Scuze dacă greșesc... 😜

  • @florinvadan7876
    @florinvadan7876 2 года назад +1

    De bun simț 8... Mai ales acum când tabloul are mult mai mult de 2 circuite..
    Am citit cândva într-o carte de profesională la capitolul construcții cam ce ai prezentat...
    Interesante vremuri - se punea mult accentul pe ucenicie. 😁

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 2 года назад +3

    După cartea asta am luat examenul, a fost foarte bună la timpul ei. 👍👍⚡⚡

  • @dumitrudanila3209
    @dumitrudanila3209 3 месяца назад

    Cîte instalați electrice am
    făcut , am ținut cont de secțiunea conducătorului, un fi de 2,5 poate duce maxim cu exscepție 5 kw.
    La sate, față de oraș este o diferență ff mare a instalațiilor electrice, la sat trebuie luat și în calcul și alți consumatori,, sau înpreună cu proprietarul se stabilesc ce consumatori poate să pună în funcție, ex::hidrofor,, moară de măcinat, un mic circular etc.. ETC...

  • @catanaadrian5148
    @catanaadrian5148 Год назад

    Dintr-un punct
    obiectiv de vedere, numarul prizelor in circuit poate fi limitat de urmatorii factori: 1. Lungimea totala a circuitului (implica impedanta liniei L-N si L-PN). 2. Rezistenta de izolare pe intreg circuitul. 3. puterea totala cumulata pe intreg circuitul de la toti consumatorii alimentati in aceste prize. De exemplu, daca am 30 de dispozitive cu consum de maxim 20W per dispozitiv intr-o incapere (sa zicem lampi de masa cu LED), deci puterea lor cumulata nu depaseste 600W, nu ma impiedica nimic sa le alimentez pe acelasi circuit, deci sa montez 30 de prize pe acelasi circuit. Dar, sa fie respectate conditiile de izolare si de impedanta a circuitului.

  • @Branzica
    @Branzica 4 месяца назад

    De 3 ani locuiesc la un prieten intr-o vila cu etaj si curand si mansarda o sa fie locuibila, casa construita acum 10-13 ani. Recent punandu-ne problema cum tragem curent si la mansarda si de unde, am inceput sa studiez instalatia electrica. Am ramas uimit sa vad ca la etaj unde locuiesc eu, tabloul electric continea doar 4 sigurante legate unul pe faza si unul pe nul, adica o siguranta pe instalatia de lumina si una pentru instalatia de prize, fara diferentiale fara circuite dedicate, fara nimic. La etaj fiind 3 camere, 2 holuri, baie si bucatarie. Iar ca consumatori avem, masina de spalat in baie, in bucatarie aragaz cu cuptor electric, airfryer, oala sub presiune electrica, cuptor cu microunde, cana electrica, in camere, televizoare, calculator, vara mai foloseam pe hol si un aer conditionat portabil, etc. Deja stau si ma gandesc cat de grava ar fi situatia desi pana acum nu am avut probleme sa sara siguranta, adevarul e ca am avut si grija sa nu fie mai multi consumatori mari in acelasi timp. Conductorii sunt de 2,5mm prize si 1,5mm la lumina din cupru. La parter situatia sta cam asemanator. Singura chestie care cred ca se poate face e sa se sparga peretele pana la doza de derivatie care duce spre bucatarie si baie si pana la acea doza sa duc un circuit separat. La sufragerie la fel as putea duce un circuit dedicat si sa ramana vechiul circuit sa deserveasca cele 2 dormitoare si holurile. Si apoi un electrician bun sa imi aleaga dijunctoarele, diferentialele corecte si tot ce mai e necesar si sa le lege in tablou....

  • @afctin
    @afctin 2 года назад +3

    👍👍👍👍👍😉, buna dimineata, foarte buna discutia asta. M-am lamurit. Important e sa nu depasesti 16A curent pe circuit. Conductotul de minim 2,5mm patrati, eventual 4mm patrati unde circuitul e la limita cu lungimea lui sau este posibil sa se lucreze pe circuit timp indelungat cu consum mare de putere. Cu stima Antonio

    • @ionghiulea1274
      @ionghiulea1274 2 года назад +3

      Este mai puțin important numărul de prize,ci contează puterea consumatorilor racordați la prize, în funcție de secțiunea conductorului. Se recomandă practic,ca secțiunea conductorului pentru prize să fie de 2,5mm pătrați ,care este protejat cu siguranțe de 16A,pentru un consum de max. de 3,5kw. Teoretic 2,5mm pătrați suportă până la 25A,deci aprox.5,5kw,doar dacă conductorul este din Cu. Pentru Al sunt alte norme.

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад +3

      Teoria ca Teoria, practica ne omoară Toată lumea vorbește de puteri maxime ,densități de curent la limita superioara ,și altele ,toate la maxim Oameni buni ,un circuit electric funcționează bine cu cât este mai rece ...la propriu!Asa ca dacă aveți de gând la acel circuit sa bransati ceva baban ,nu e loc de întors, lucrați "rusește "și puneți conductoare de 4 ,6 sau chiar 10 Știu, suna simplist și primitiv dar ...vor funcționa la 50,60,sau 80%din capacitate ,nu se vor încălzi deci ...zero surprize Vorbesc din practica ,nu din teorie

    • @afctin
      @afctin 2 года назад +2

      @@iulianmihai9367 Buna ziua stimate domn. Foarte corect ce spuneti. Conductor mai gros egal conductor care functioneaza mai rece. Ce sa facem insa intr-un dormitor de exemplu? Aici e nevoie de multe prize pentru consumatori de putere mica si de o priza cu circuit dedicat pt in calorifer suplimentar si periodic aspiratorul. Ce parere aveti? Cu stima, Antonio

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад +1

      @@afctin duceți din tablou un cablu cu 3,4,5 conductoare plus nul și împământare, de genul ,sa zicem 5x2,5,cu sigurante adecvate pe fiecare faza și gata problema circuitele vor fi separate,protejate și fără probleme

    • @afctin
      @afctin 2 года назад +1

      @@iulianmihai9367 Multumesc mult pentru explicatii. O intrebare am insa, conductotul de nul nu ar trebui sa fie mai gros decat conductorii de faza astfel incat sa faca data la un consum mare simultan pe faze? Multumesc

  • @mp4338
    @mp4338 Год назад +1

    Numai o priza sau max. de prize (4-6) dar la fiecare camera separat. Lumea nu intelege ce este aia sarcina (load) pe priza. Fiecare camera trebuie sa fie inzestrata cu prize sa poata lua o sarcina max. Prizele din camera trebuie sa fie pe acelasi circuit electric cu lumina din camera. Puneti cit mai multe breakere la tablul electric. Linga chiuvete instalati prize detectoare de umiditate.

  • @alexsavastru8125
    @alexsavastru8125 Год назад

    Sunt prea mulți factori de luat in calcul pentru ca "reguli" de număr de prize sa fie valide. Dacă am niste consumatori constanți legati la 12 prize din 16 pe un circuit, conductorul calculat in functie de intensitatea curentului si de distanta dintre panou si prize si un întrerupător dimensionat corect pentru circuitul ăla, totul va fi ok. Că sunt 2 prize sau 200, dacă restul pana la contor e facut cu piciorul stâng, nu pe prize o sa dau vina ca iau foc.

  • @vicentiuursu2735
    @vicentiuursu2735 2 года назад +1

    In N America codul mentioneaza nr la 12 or un circuit. Dar acest numar nu include masina de spalat vase sau rufe, prize exterioare, frigidere, congelatoare, prizele de la polita de bucatarie, pompe,etc, acestea trebuie sa aiba circuite dedicate. In general o casa de aprox 100m2 are cam 16-26 circuite in functie de cerintele clientului

    • @marianioneanu1584
      @marianioneanu1584 2 года назад

      Să nu uităm care este tensiunea standard în SUA.La cei 120 de volți ai lor sunt necesari curenți de valoare dublă dacă ne raportăm la electrocasnice cu aceeași putere pe care le avem noi.

    • @UGPepe
      @UGPepe 2 года назад

      Marian Ioneanu defapt au 2 faze de 120V deci pot folosi si 240V pt cuptoare etc.

  • @eugenciurba7629
    @eugenciurba7629 2 года назад +1

    felicitari.

  • @emilgabrielbarbu3948
    @emilgabrielbarbu3948 2 года назад +2

    Acest lucru cu 8 prize pe circuit sau nu mai mult de 2,5 KW scrie si in intrebarile de la ANRE pentru autorizare

  • @adryanmaryan1
    @adryanmaryan1 Год назад

    Poți să pui și 100 de prize pe un circuit, atâta timp cât nu le folosești simultan pe toate. Prizele se pun în funcție de grosimea conductorului circuitului ( care ar trebui să fie în mod normal de 2,5mm ) și protecția aferentă circuitului. Părerea mea că la un circuit de priză care este folosit doar pentru tv, calculator, priză de încărcare telefon și chiar o veioză ( aparate cu consum mic, se poate executa circuitul și cu conductor de 1,5mm, însă dat fiind faptul că pe viitor se poate folosi un calorifer electric, o aerotermă, etc. este de preferat conductorul de 2,5mm. O priză normală nu poate fi folosită la o putere mai mare de 16A, este specificat inclusiv pe ea.

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian192 2 года назад +1

    Mulțumesc mult

  • @lactuimportante1090
    @lactuimportante1090 2 года назад

    Salut Adrian lege în Europa este NFC 15-100 în Franceză . Ai dreptate 8 prize cu disjunctor.

  • @Fripturistu
    @Fripturistu 2 года назад +1

    👍Mulțumesc!

  • @savaconstantin3615
    @savaconstantin3615 7 месяцев назад

    Cred ca am omis un detaliu ff important,sunt al 2-lea consumator de la transformator,adica sunt la aproximativ 50m de traf, traful fiind de 160KW ,cred ca am un mare avantaj in privinta asta😊,ce crezi,e un avantaj mare?? Linia e noua ,modernizata,TIR,totul nou facut de cativa ani cred ca maxim....5-6 ani traful e nou..😊😊

  • @aurasbogdan285
    @aurasbogdan285 9 месяцев назад

    Super interesant

  • @mortalogul
    @mortalogul 2 года назад

    Eu personal merg pe camera si circuitul, exceptia face bucataria unde in general pun cel putin 3 circuite, logica e simpla, se strica centrala (caz real), ap cu 2 camere un singur radiator pe camera, la al 2 lea sarea siguranta(apartamentul avand doar o siguranta pe lumini una pe prize in toata casa)am tras un circuit pe aparent la centrala, si din ea a alimentat cel de-al 2-lea radiator, pana au schimbat centrala. Eu am propus sa trag pe aparent pana vor putea sa faca lucrari mari la montarea circuitelor per camera respectiv baie, dar nu s-a vrut...macar le-am pus un separator si un rccb general pe tot apartamemtul, macar asa stiu ca sunt in siguranta.

  • @neacsudanut7145
    @neacsudanut7145 2 года назад

    Da, este nevoie!

  • @paul_rosioru
    @paul_rosioru 2 года назад +1

    Foarte buna ideea.

  • @dorinbercaru4980
    @dorinbercaru4980 2 года назад +1

    Salutare, felicitări pentru vlog-urile pe care le faci, foarte utile , unde găsesc sa cumpăr cartea??? Mulțumesc si mult spor iti doresc!

  • @catalinpop2797
    @catalinpop2797 Год назад

    Recomandați cartea și pentru cineva la inceput? Sau șțiți o carte mai potrivită pentru cineva care o ia de la zero in acest domeniu? Mulțumesc frumos și spor in continuare.

  • @gabiracaru2336
    @gabiracaru2336 2 года назад +2

    Trebuie sa stii cam ce consum o sa fie pe circuitele alea, normal nu ar trebuie sa depaseasca 2KW. In apartamente prizele sunt cam 4 pe camera, pe circuit! Conductor de 2,5 mm patrati cupru. Se protezeaza cu sigurante de 16A, dar consumul maxim pe circuitul respectiv de prize nu trebuie sa depaseasca 2KW. Daca depaseste se monteaza circuite separate.
    La iluminat eu stiu ca nu tebuie sa depasesti 3KW pe circuit monofazat si 8KW pe trifazat.

    • @ghostyflash2246
      @ghostyflash2246 2 года назад

      Pe iluminat(1.5) 3kw si pe prize(2.5mm) 2kw?

    • @gabiracaru2336
      @gabiracaru2336 2 года назад

      @@ghostyflash2246 Salut Ghosty, raspunsul la intrebarea asta il asteptam toti.

  • @ghostyflash2246
    @ghostyflash2246 2 года назад +1

    Salut. Eu cred ca pe 2 dormitoare se pot monta 8 prize pe un circuit,dar dacă vorbim de o bucătărie nu se pot monta 8 prize. Bafta

  • @politica4916
    @politica4916 4 месяца назад +1

    eu cred ca totul se rezuma doar la puterea maxima admisa, poti avea 100 sau 1

  • @sebestyenszaby
    @sebestyenszaby 2 года назад +3

    Conform normativului maxim 8 prize simple sau duble iar puterea instalata sa nu depaseasca 2kW/circuit, daca depaseste 2 Kw trebuie circuit separat, cei care puneti MCB-uri de 16A-20A pe un astfel de circuit sa faceti niste calcule asa ca tema de casa.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад +2

      Conform cărui normativ?

    • @MstrBujie
      @MstrBujie 2 года назад

      16 amperi ar veni vreo 3,5 kw, 2,5 cablul duce linistit, oricum ai limitare prin siguranta mcb,in italia aveau un tablou cu 16 amperi pe toate prizele din apartamment, inclusiv bucatarie :)))

    • @nicusorv266
      @nicusorv266 2 года назад +2

      @@alarmelectricsistem E vorba de buna practica in executie,citeste si in manualul de instalatii electrice si automatizari 2010,capitolul,,calculul instaatiilor elecrice de joasa tensiune,,pag 198

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад +1

      @Nicușor V noi discutam despre obligativitatea de a monta maxim 8 prize Per circuit, iar asta ar trebui găsită in normative sau standarde nu in manuale de buna practica.

  • @cristianciorba5729
    @cristianciorba5729 2 года назад

    Salut Adrian. În câteva tari s.a modificat de la 8 prize la12 pe conductor 2,5 și protectie 16A iar pe conductor de 1,5 opt prize. Normativul lor
    Eu cred ca e bine sa fie limitat cumva dar 8 prize e puțin.

  • @nessto5266
    @nessto5266 2 года назад +1

    Pot alimenta o plita cu inducție de 3600w de la o priza la care alimentarea este de 2,5mmp și pleacă dintr-un MCB Schneider C20 iar pe circuitul de alimentare al tabloului electric de distribuție am un diferențial Schneider de 25A/30 ma

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад +1

      Depinde de lungimea circuitului și de valoarea impedantei buclei de scurtcircuit al acelui circuit dedicat. C20A este cam mare pentru 2,5mmp iar cu 25A pe general nu respecți selectivitatea. Spor.

  • @dumnezeu2673
    @dumnezeu2673 Год назад +1

    poti pune si 100 de prize daca nu se folosesc simultan cu consumatoare mari .nu?

  • @Marianradulescu-z2r
    @Marianradulescu-z2r Год назад +1

    Nu cred ca este relevant numarul de prize per circuit,relevant este consumatorii si consumul de pe acel circuit. Nu inseamna ca daca ai 8 prize pe circuit poti sa folosesti in fiecare priza cate un consumator de 1000W simultan.

  • @marinflorin100
    @marinflorin100 6 месяцев назад

    3 modulare suko in doza de 6 module sau 3 maxim calsice

  • @hugbearsx4
    @hugbearsx4 2 года назад +1

    În afară de
    - curentul maxim per priză
    - curentul maxim al circuitului
    - legea I a lui Kirchhoff.
    mai sunt și alte norme aplicabile?

    • @afctin
      @afctin 2 года назад

      👍👍

  • @otny3l
    @otny3l 2 года назад +3

    Siguru lucru clce nu e bine sa pui mukte prize pe un circuit este ca la ultimele prize o sa ai bucla de Impedanta destul de mare din cauza multor cleme.... ( in cazul in care mergi din priza in priza)

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 2 года назад +2

    👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

  • @flesparu
    @flesparu 2 года назад

    pentru efectoarea instalatiilor Knx ,programare ,instalare module necesita autorizatie de electrician sau autorizare ANRE s.a.m.d?

  • @benisovre9447
    @benisovre9447 10 месяцев назад

    M-am uitat la secțiunile cablurilor de alimentare la câteva aparate pe care le am în casa. (cabluri din fabrica)' mașina de spălat vase - 1,00 mmp (2200 W putere maxima), mașina de spălat rufe - 1,00 mmp (1700 W Pmax), congelator - 0,75 mmp, frigider - 0,5 mmp, fierbător apă - 0,75 mmp (1830 W), plita inductie - 2,5 mmp (în jur de 6000 W dar limitează puterea dacă sunt date toate zonele de gătit pe maxim, plita fiind legata monofazic). Vad ca producătorii de electrocasnice nu fac risipă la materiale.

  • @ionneacsu7920
    @ionneacsu7920 6 месяцев назад

    Cine poate sa imi recomande o carte de cumparat pentru autorizare anre si pentru incepator in efecuarea instalatilor , va multumesc

  • @marianmihaila9210
    @marianmihaila9210 2 года назад +1

    Îl am😁😁😁

  • @paulnechita6952
    @paulnechita6952 4 месяца назад

    5-6 un circuit general 16 A

  • @mr.critic
    @mr.critic 2 года назад +1

    👍👍👍👍

  • @VasileBotis-vu9ub
    @VasileBotis-vu9ub 7 месяцев назад +1

    Bună, unde găsesc cartea la care faci referire. Mulțumesc !

  • @paultoader7026
    @paultoader7026 2 года назад

    Salutare, foarte buna cartea .Poti sa ne spui cum se numeste ?
    Multumesc.

  • @dimagelu6605
    @dimagelu6605 2 года назад

    Intrebarea mea de nelelectrician este: pui 8 prize din priza in priza sau desparti din 2 doze (legaturi tip Wago). Eu nu am incredere in prima varianta (mai ales la prizele cu tip contact de proasta calitate).

    • @laurx307
      @laurx307 2 года назад +1

      Doar daca prizele sunt foarte apropiate si daca ai consumatori mici pui din priza in priza . In rest se trag din doza de ramficatie specifica circuitului respectiv .

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад +1

      Dacă vrei sa faci din priza în priza ,fa ca în occident ,în bucla ,scapi de multe belele

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby 2 года назад +1

      @@laurx307 Și dacă mergi din "priză in priză", cu legăturile în spatele prizelor (cu wago, zic eu), și nu îi umplii casa beneficiarului cu doze, tușește?

    • @laurx307
      @laurx307 2 года назад

      @@Sim_Tiby da , tuseste . In primul rand nu se umple casa de doze de ramficatie pentru ca TU esti meserias si stii cum sa gandesti instalatia . In al doilea rand incalci normele in vigoare , norme care te pot salva sau te pot afunda .
      Iar in al treilea rand exemplu dat de f. multi colegi ca lucreaza “ afara “ si asa se lucreaza acolo - e total neprofesional . Nici acele firme nu executa conform proiectului ci conform bugetului ( ca fapt divers si eu lucrez tot “ afara “ si am dezbatut problema aici si raspunsul a fost sec - cei care nu-s meseriasi fura ( se inspira ) fara a sti de ce / ce / cum … )
      Lista poate continua cu al’de contra , pro nu prea sunt decat bugetul .
      Evident dumneata poti sa faci cum doresti , ca dumneata iei banul , dumneata raspunzi .

    • @laurx307
      @laurx307 2 года назад

      @@iulianmihai9367 sfatul “ fa ca in occident “ in bucla … ma face sa rad . Spune tara unde se lucreaza cu circuit bucla ? Avantajul ei si desigur corecta executie a circuitului bucla . Nu defini ca fiind “ occidentul “ cand legal o singura tara executa asa .

  • @cristianborda4134
    @cristianborda4134 2 года назад +1

    👍👍👍👋

  • @ionutnaghi8165
    @ionutnaghi8165 2 года назад

    Conform i7 prizele se pun după necesități.

  • @ionutadrianpetre1500
    @ionutadrianpetre1500 2 года назад

    salut! ce trebuie sa indeplinesti sa autorizezi anre o firma srl?

  • @strigoiu13
    @strigoiu13 2 года назад +2

    romania e un ghiveci din toate tarile in functie de moda dintr-o perioada. 8 prize pe un circuit este standardul francez: "la norme NF C 15-100 limite à :
    8 prises électriques protégées par un même disjoncteur divisionnaire de 16A maximum, avec un câble de section 1,5mm² minimum,
    12 prises électriques pour un même disjoncteur divisionnaire de 20A maximum, avec un câble de section 2,5mm² minimum."

    • @marianioneanu1584
      @marianioneanu1584 2 года назад

      Bineînțeles,am adoptat și noi stufoșenia de I7 din UE și toți lucrează după cum au mai avut tangențe cu stilul de lucru dintr-o țară sau alta.

  • @ioanmuntean7798
    @ioanmuntean7798 2 года назад +2

    ✋👍👍👍❤

  • @costivl
    @costivl Год назад

    Salut Adi ai fost la Rm. Valcea?:)

  • @cocodr4860
    @cocodr4860 2 года назад +3

    8 prize duble înseamnă că beficiarul nu o să mai umble cu prelungitoare cu încă 4 prize...E făcut cu bun simț, nu mai găsim așa ceva...Exact cheia e în text: Simultaneitatea consumului. Săracul proiectant nu știe ce bagă ulterior clientul în priză, el merge la ce i s-a cerut...restul nu mai răspunde executantul. Eu zic un răspuns corect 2 prize....Cine dă like ? 🙄🙄🤔🤔🤗🤗😊😊

  • @valentinsandu5417
    @valentinsandu5417 2 года назад

    Eu as merge pe varianta impedanță

  • @vasilecordos7414
    @vasilecordos7414 2 года назад

    Salut. Daca cablu pt prize de 2.5. Protejam cu mcb de 16 amperi rezista Pina LA 3.5 kw. Intrebare a de ce normativul spune CA daca depasesti 2kw pe circuit sa tragi circuit separat . Si nu spune daca depasesti 3.5 kw pe acel circuit sa tragi alt circuit dedicat

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад +3

      Pai sunt mai multi factori de care trebuie sa ti cont cand dimensionezi un circuit electric...nu este deajuns doar sectiunea si puterea...de exemplu lungimea circuitului este unul dintre alte detalii foarte importante. Plus ca nu poti solicita circuitul utilizand consumatori care au o putere absorbita care sa fie la limita protectiilor.

    • @eduardcorneliubadet726
      @eduardcorneliubadet726 2 года назад +1

      @@alarmelectricsistem Disclaimer: non-electrician 😄 cu background de informație asimilat de la tata (inginer electrician). Acum înapoi la poveste. M-am mutat recent în apartamentul soției și am zis să văd ce zace în tabloul electric după ce mi-a dat cu virgulă brandul lui (Comtec). Horror story...am întrare în apartament cu conductori de 3 x 6mmp (that's fine) numai ca împământarea nu era prinsa pe bara, era în aer, iar bara avea toate împământările prinse pe ea...Jesus moment. 😄 Un diferențial RCBO C25 ce deservea un singur circuit, până aici bun minus C25 pe 2.5mmp (după mine un B16 e maxim), dar cu faza pe intrarea de nul și vice-versa...Jesus moment 2. În rest MB-uri prize C25 + lumina C16 (huh! B6 max având în vedere ca nu folosesc becuri convenționale ci economice + led). In sfârșit, multe Jesus moments. Acum cauta toate circuitele în număr de 9 și vezi care unde duc. Rezultat: 5 pe prize de 2.5mmp x3 (slava domnului ca au culori corecte și împământare) 4 x 2 de 1.5mmp pe lumina (aici preferam și împământare, dar asta e). Acum buba cea mare: la bucătărie trece un singur circuit care are un total de....24 prize x 12 doze. 😭 Dedicata e una singura pentru centrala (nu e în cele 24,circuit separat). Am două soluții (dintre care una are și întrebarea mea):
      1. Trag circuite separate dedicate în număr de 5 (3 x 2.5mmp + 2 x 4mmp cuptor + plită). Asta înseamnă scos tot (parchet + gresie), pus cabluri NYM-J cu bride pânză pe podea + extrudat. Costuri mari + diverse probleme (ridicare de nivel etc).
      2. Las asa cum este (am schimbat în toate dozele de distribuție legăturile torsadate fără cositor, cu cleme Wago) și folosesc selectiv circuitul, ex folosesc plita (pentru varianta asta una mixta gaz + inducție cu max doua ochiuri) și atât pe circuit, sau doar cuptorul etc. Cu monitorizare consum/amperaj pe prize smart + B16 pe tot circuitul.
      Phew...lung comment, scuze, aveam nevoia sa povestesc cu cineva în temă 🙂. Acum întrebarea/nelămurirea: La circuit ne dedicat cu mai multe prize, din câte am înțeles maximul e de 2 KW. Dacă folosești un consumator sau un cumul de consumatori ce nu depășesc 3.5 KW, mai este valabilă limita de 2 KW? Limita asta are legătură cu întreruperile de circuit (dozele de bifurcație) sau este legată de faptul ca se folosesc mai mulți consumatori pe același circuit simultan?
      Na că s-au făcut două întrebări. 😄 Mulțumesc pentru răbdare și răspuns! Respect. 🙂

    • @JorgePPG
      @JorgePPG 2 года назад

      @@eduardcorneliubadet726 Ai facut bine ca ai povestit, mie mi-a pus la casa (eu fiind in Italia) un electrician de la stalp pana in casa pe distanta de 20 m conductor de 4mm², in tablou intrare in diferential faza-nul ok, iar mai departe inversate nul-faza. Cand pisica nu-i acasa...

  • @turcaIoan1984
    @turcaIoan1984 2 года назад +2

    Cred că este încă valabil cu maxim 8 prize per circuit

    • @JorgePPG
      @JorgePPG 2 года назад

      Nu cred este vorba de valabilitate, ideea este sa fie dimensionat totul in functie de ce folosesti pe acel circuit ca sa lucreze (la rece), nr. de prize conteaza mai putin. Eu imi fac circuit separat pe fiecare dormitor si dedicatele necesare.

  • @cristianbacu4010
    @cristianbacu4010 2 года назад

    Scuze de la Patriarhie, dar la mine se menționează și studiul cu nume și Prenome... eu le reproduc imediat, care este, dac se solicită.

  • @andreiiso8145
    @andreiiso8145 2 года назад

    Salutare! Am si eu o intrebare....am o priza exterioară la un garaj de la scame ip66 conectată cu un conductor de 4 mm2 momentan o am protejată cu un c16 dar dacă bag un aparat de sudură in ea imi cade după câteva min de sudură....ce ma sfătuiți să fac ?( Nu stiu ce putere are aparatul de sudură! Este unul vechi de pe timpul lu' nea Nicu...Iar distanta de la TG la priza este de aprox 2m) iar nenea elecricianu' mi.a spus sa pun o protecție C25 ca sa ma tina...acuma ce pot face dacă priza e de max 16A? Ms!

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад

      Pune c25 sau chiar 32 dacă ai fir de 4 și în loc de priza monofazice folosește o priza trifazica și legi câte 2 contacte pe fir Nu o sa mai ai împământare dar o sa reziste

    • @andreiiso8145
      @andreiiso8145 2 года назад

      @@iulianmihai9367 nu am de ce sa pun priza trifazica...toata aparatura o am pe monofazic...si ''româneasca'' aia nu prea ma încântă mai ales fără PE

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад +1

      @@andreiiso8145 ziceam ca o soluție de compromis ,sa poți folosi aparatul de sudura Știu ca fără împământare nu prea e ok ,dar e periculos doar dacă aparatul are carcasa metalica și te atingi de ea ,altfel ,la carcase de lemn sau plastic ,impamantarea e inutila Mai poți folosi un set de conectori mama-tata de la remorcile auto ,au șapte pini ,folosești câte trei ,plus unul pe împământare, rezista fără probleme ,sugerez cu carcasa din plastic ,nu metalica

    • @vioreltanasa988
      @vioreltanasa988 2 года назад +2

      Masoara curentul pe circ alimentare cu aparatul in sarcina, poti folosi prize si stecher de 25 a monofazate seamana cu cele trifazice

  • @cristianstegaru768
    @cristianstegaru768 Месяц назад

    Prietene, uni aveau nevoie de un răspuns simplu și concret, te-ai lungit cu răspunsul până la Dumnezeu!

  • @hondacbr7784
    @hondacbr7784 2 года назад +1

    M AM MUTAT LA TARA ÎNTR-O CASĂ RECONDITIONATA SI ÎN DORMITOR AM 5 PRIZE DUBLE IN SUFRAGERIE 5 PRIZE DUBLE IN BUCATARIE 8 PRIZE DUBLE ! DECI FARA NUMAR ! DAR NU FOLOSESC DECÂT MAXIM DOUA IN FIECARE CAMERA ALTERNATIV CA NU POT SA STAU ÎN 4 CAMERE IN ACELASI TIMP ! DE CE AU PUS ATÂTEA TREBUIE SA INTREB PE DOREL DE LA TARA ! TOATA CASA BĂGATA PE O SINGURA FAZĂ PE ACELEASI CULORI ,CÂND CASA ESTE ALIMENTATA CU CURENT TRIFAZAT ! ASTIA SUNT SPECIALISTI : NU GLUMA !

  • @oas5215
    @oas5215 2 года назад

    buna ziua domnule Chelaru.
    va rog sa ma luminati .....am un resou la care i s-a ars rezistenta termica....nu gasesc la magazinele din zona,fara ea mai poate functiona resoul?
    va multumesc frumos.

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 2 года назад

    Depinde cât de groase sunt conductoarele și cât de mari sunt siguranțele Nu la asta se reduce totul?

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад +1

      Nu!

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад

      @@alarmelectricsistem Și dacă am cablu de 3x150 +95 nu merge ?Eventual pun mpr de 250 ...Întrebarea trebuia pusa :câte prize legi la un circuit intr-o casa ,rezidențial..

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  2 года назад

      @@iulianmihai9367 pai ești limitat in primul rând de echipamentul final apoi de normativ. Ia sa văd ce priza trifazata ai tu in care sa legi cablu de 3x150+95?…🙂

    • @iulianmihai9367
      @iulianmihai9367 2 года назад

      @@alarmelectricsistem glumeam frate ,dar esența este ca totul depinde de ce consumatori pui pe circuitul respectiv Funcție de asta dimensiunea conductorul, protecția și numărul de prize...rectific ,nu dimensiunea,dimensionezi

  • @MstrBujie
    @MstrBujie 2 года назад

    Cate vrei, e un metraj la patrat de care se tine cont, atata timp cat e calculat amperajul

  • @nituvasile1751
    @nituvasile1751 2 года назад

    8?!

  • @aurasbogdan285
    @aurasbogdan285 9 месяцев назад

    Cam mult 8 prize.

  • @angellino1
    @angellino1 2 года назад

    Deci nu prea stie multa lume sa calculeze efectiv un circuit...

    • @marianioneanu1584
      @marianioneanu1584 2 года назад

      Pentru proiectarea și calculul unei instalații electrice trebuie să deții autorizație ANRE.Aceste autorizații sunt pe grade de autorizare în funcție de puterea maximă și tensiunea de lucru a instalației pe care ai dreptul să o proiectezi.În concluzie,dimensionarea unei instalații electrice nu este o activitate pentru oricine.

    • @angellino1
      @angellino1 2 года назад

      @@marianioneanu1584 deci e.cum zic eu,nu prea stie multa lume calcuze o instalație simpla,de uz domestic!

  • @totuldelavantsisoare3821
    @totuldelavantsisoare3821 2 года назад

    Un infinit de prize doar cu condiția să folosești doar primele trei prize

  • @sandeltomei4842
    @sandeltomei4842 Месяц назад

    zi si tu ...transmis prin viu grai...nu din gura in gura 🤣