Foarte bine explicați d-le Profesor ! Aceste informații mi-au confirmat ceea ce știam din documentările mele dar mi-au prins bine ! Vă mulțumesc frumos ! Sunteți genial !
Bravo un video cum rar am văzut.....continuați aveți harul de a ști să explicați că și un profesor......eficient,foarte explicit,iar tabla magnetica e o idee excelent de versatila pe parcursul întregului video.Multumim pentru tot.Continuati.....inca o dată felicitări!
Salutare domnule, ați explicat așa de bine ca pînă si eu am înțeles 😄,glumesc desigur felicitări si mulțumesc ca veniți cu detalii clare si pe înțelesul tuturor. Mi-aș fi dorit sa va am profesor cind am facut școala!
Din pacate trebuie sa va contrazic, de cele mai multe ori intreruptoarele MCB de aceeasi capacitate de rupere au un cost mai ridicat cu cat sensibilitatea declansarii este mai mare (de exemplu un B6 este mai scump decat un B10) - legat de afirmatia ca daca achizitionam un B6 cu banii economisiti putem achiztiona ulterior un bec led, in rest sunt total de acord ca instalatia trebuie dimensionata corespunzator. Respect pentru prezentarile educationale 👍
Posibil sa aveți dreptate. Nu vreau sa alunec pe partea financiara, dar prețurile variază în funcție de marca/producător, distribuitor, nr. de produse, etc. Va multumesc pentru interesul acordat canalului Up Electricity! Share mai departe canalului Up Electricity, vă rog! Să auzim numai de bine!
Multumesc! In general plitele sunt construite si pentru trifazic( au schema de conectare).Dar dacă clientul nu are alimentare trifazată si are produsul achiziționat, nu trebuie conectată?
@@upelectricity3333 Va salut!Deci o plita elctrica ,sa spunem pe un Mcb de 16A trebuie sa ne limitam ca acea plita sa nu aiba un consum mai mare de 3680W?E posibil ca din cele patru focuri sa trebuiasca sa folosim doar doua ,corect?
Folositor videoul ! Daca punem un RCCB pe general pentru 5-6 MCB uri maxim , ar trebui sa fie macar de 40A curent maxim pe contacte. Dar trebui avut grija si cum se aleg aceste MCB uri ca sunt consumatori care au un numar mic de curenti reziduali si insumati ar putea declansa accidental RCD ul. In viitor poate faceti niste materiale si despre importanta impamantarii,tratarii PEN si a masurarii impedantei buclei de defect !
Mulțumesc! O să încep cu tipuri de scheme de distribuție/tipuri de rețele legare la pământ și continui pe secțiuni. Problemele încep să apară de la necunoașterea tipului de schemă de distribuție
Cablurile de tensiuni diferite AC și DC pot fi montate pe același canal de cabluri ,este vorba despre panourile fotovoltaice ce alimentează invertoarele , s-au trebuie trasee separate până la intrare in invertoare
Conductoarele AC/c.a si DC/c.c trebuie să fie pozate pe canale diferite, canale distanțate, astfel încât ca aceste câmpuri magnetice diferite, să nu interfereze între ele. Se poate realiza un canal de separatie între cele două trasee(AC si DC), complicat de cele mai multe ori in practică. În tablouri de distributie este indicat ca aceste conductoare AC si DC sa se intersecteze/încrucișare la 90 grade, a se evita trasee paralele AC cu DC.
Salutare, Când se montează un întreruptor diferential pentru protecția circuitelor împotriva electrocutării , se montează pe fiecare circuit MCB-uri calibrate pentru fiecare circuit. Întreruptorul diferential va fi calculat astfel încât suma curenților circuitelor protejate sa nu depășească curentul nominal al diferențialului. Referitor la coeficientul de simultaneitate(Cs), acesta intră în calcul la dimensionarea unei instalații cu mulți consumatori, adică discutăm de puterea consumată de o instalație sau o secțiune a acesteia. Eu am discutat punctual pe un consumator, cum dimensionăm! Practic cand trebuie să determinăm un curent de utilizare pe bara principală si sunt mai mulți consumatori( iluminat, incalzire rezistivă, etc) folosim Cs . In calculul curentului pe lângă coeficientul de simultaneitate, mai intră randamentul, factorul de putere, factorul de utilizare, disponibilitate extindere, factor de conversie, și bineînțeles puterea electrică. Dar aici intram deja in latura de proiectare si ne complicăm. Când avem deja un proiect in față cu toate calculele aferente nu ne mai facem probleme de dimensionare. Numai bine!
@@upelectricity3333 Stiu asta dar DVS ati spus ca dupa un RCCB de 32 putem pune 2 MCB de B16 spre exemplu ,cea ce este total gresit.Sau cel putin asa am inteles eu.Atentie nu sunt carcotas si nici hater doar am facut o corectura. Daca avem 2 MCB din care tragen 16 blana da .Dar de obicei nu se intampla asa si pot fi puse 8 sau 10
@@Proiectediversediy Si daca am două MCB-uri cu curenți nominali de 16A / 16A+16A=32A, iar RCCB este de 32A(I nominal), practic este egal si nu depășește=respectă regula. Dar, problema începuse de la factorul de simultaneitate si nu-i vad rostul la calculul punctual pe consumator. Oricum discuție constructiva...
In cazul plitelor vitroceramice , cu toate ca puterea este de exemplu 7,2kW se poate aplica factorul de diversitate ( IEC 60335 ), iar in cazul acesta curentul va fi I=20,97 in loc de 31,3, ceea ce ne permite sa folosim 3 x 2,5 sau maxim 3 x 4 pentru o precautie in plus.... corect ? ( Nu se poate spune acelasi lucru in cazul plitelor pe inductie , ele iesind din incidenta clauzei din legislatie) ! Keep up the good work! 👍
Va salut,as dori o parere despre conexiunile in tablourile electrice de distributie.Am observat in ultimul timp la noi in tara foarte multi electricieni cand conecteaza alimentarea la separatoare ,intrerupatoare automate,sigurante fuzibile, o fac deasupra sau dedesubt in functie de cum le vine mai comod.Chiar nu mai exista nicio regula?
Salutare, Există reguli... I. Dacă pe MCB/RCD, etc. sunt marcate cifrele 1,3, 5 și 2,4,6, am dat exemplul pentru un trifazat, intrarile se conectează la 1,3,5, iar ieșirile spre circuite la 2,4,6. De regulă, o să vedeți 1,...marcate în partea superioară a întreruptorului, iar 2,...în partea inferioară. Sus o să fie busbar/punți de conexiune, iar pe jos ieșirile spre circuite. II. Dacă nu avem marcatori pe întreruptoare, citim datele tehnice ale producătorului, cum precizează în documentația tehnică și respectăm. III. În cazul în care nu sunt marcatori si nici producătorul nu menționează intrările și ieșirile, rămâne la alegerea electricianului unde operează conexiunile de intrare-ieșire, pe sus sau jos. Cei mai mulți electricieni conectează busbar sus, ieșiri la partea inferioară, după caz.
Respect ! .... as dori sa va intreb , ce se intampla atunci cand din tabloul montat afara, de furnizor, vin conductori de 4mm si noi dorim sa ne montam o plita cu inductie ce necesita un conductor de 6 mm ? .... vom avea in casa , de la priza plitei pana la panoul nostru un conductorul de 6mm, iar de la acest panou pana la cel al furnizorului conductorul va fi de 4 mm ...trebuie cerut furnizorului sa ne aduca conductori de 6 mm .
Vă salut domn Profesor!! Mulțumim din suflet ptr toate detallile foarte importante! Am și eu o nelămurire, dacă se poate să m-ă ajutați. Înțeleg că dacă ,avem o plită de 7,2 kw, dacă ne permite valoarea RCCB/RCBO-ului din BMPT ducem un circuit de 6 mmp (3×6mmp, sau, 5×6mmp)? Care ar fi dimensionarea corespunzătoare a unui circuit dedicat ptr a conecta o plită de 7,2 kw și ce valoare ar trebui să aibă elementul fuzibil, dar și tripolara sau disjunctorul din TG și în sistem trifazat și în sistem monofazat?? Vă rog din suflet!! Menționez căci sunt la început de drum în această frumoasă meserie. Mulțumesc din suflet anticipat! Stimă!!
Salutare, Va rog sa urmăriții un videoclip încărcat in urma cu o lună despre alegerea secțiunii conductoarelor, întreruptorului, etc., în funcție de mai mulți factori, precum și modul cum se folosește normativul I7. Acolo aveți toate detaliile și modul de lucru. Este util pentru că vă formați competența de a lucra cu normativul. ruclips.net/video/R6kqsfPq3_M/видео.html
Respect. Multa lume nu intelege ca MCB-ul este pentru protectia circuitului, nu a aparatelor si nu dimensioneaza acest MCB in functie de mmp-ul conductorilor :( O intrebare, daca se poate: la ce impamantare leg surubul de la un generator? La eclisa (pana in piesa de separatie PEN) sau dupa aceasta, pe bara PE a tabloului general? Multumesc
o intrebare am si eu, stiti cumva daca acel test lunar facut pe protectia diferentiala, influenteaza cumva buna functionare a aparatului cu fiecare apasare a acelui buton de test, pentru ca in cazul unui defect real, am inteles ca aparatul functioneaza conform pana la cel putin 4 declansari, apoi acesta trebuie schimbat, pentru ca isi modifica sensibilitatea si curentul de defect
Un diferențial are o anduranță de 10.000 cicluri de funcționare, in niciun caz 5! Mai nou, mulți producători recomandă: 1. După prima conectare şi după fiecare reconectare 2 Anual, pentru aparatele instalate de curând în bune condiții de mediu (fără praf, coroziune, umiditate, etc.), 3. La fiecare 3 luni, pentru aparatele care nu au mai fost utilizate 7 ani sau mai mult, şi care au stat în bune condiții de mediu( depozitate) 4. Lunar, pentru aparatele utilizate în atmosferă corozivă sau în condiții severe, sau care sunt expuse trăsnetelor. Practic in locuințe se poate face anual. Nu este ceva rău daca se face si lunar, dar este mai incomod.
Salut! Am si eu o intrebare, ce cablu ai utiliza pentru o instalatie electrica de apartament MY sau FY? Imi poti spune te rog care sunt avantajele si dezavantajele lor. Multumesc!
Salutare, Datorită flexibilității ridicate, MY asigură ușurința realizării lucrării și elimină riscul ruperii în cazul razelor mici de îndoire. Se poate organiza bine și în tabloul electric, cu cleme de prindere/bride sau coliere de plastic. Trebuie luat în calcul costul cu pinii de capete, dar și timpul necesar pentru fixarea lor. Are un diamentru putin mai mare față de FY. chiar dacă secțiunea activa este identică cu a celui rigid.
Salut, Crează probleme la "buget", un preț mai mare, ocupă mai mult spațiu în tub/copex( si de aici un diametru mai mare pentru acestea), dificil de conectat în anumite corpuri de iluminat....nu recomand, mai ales că nu se justifică din punct de vedere al curentului/calcul de secțiune și termic. In noile corpuri de iluminat cu LED, valoarea curenților a scăzut mult față de incandescent.
@@ionelacretu6665 La casele din lemn, instalatia electrică este una specială, atat din punct de vedere al materialelor, cat si a modului de lucru/calcule si aparate de protecție, trasee pentru cabluri, tablou, etc.. Nu faceti achizitii de materiale, până nu aveti un proiect sau o discutie cu un electrician AUTORIZAT. Sunt variante de cablu ignifug+ copex ignifug, sau cablu ignifug+ copex metalic.
@@florincheche163 3x25mmp pentru cablul trifazat(L1,L2 si L3), cupru. Depinde de schema de retea, daca este si PEN, si acesta tot cu secțiunea de 25mmp.
Salutare, Curentul nominal al unui RCD, curentul suportat de contactele acestuia, trebuie să fie mai mare sau egal cu suma curenților nominali ai MCB-urilor înmulțită cu K s Kc, MCB-uri care urmează în aval de el si ale căror circuite sunt protejate (protecție diferențiala) 10mA sau 30mA. Daca la intrare în BMPM este un RBCO de 32A, varianta întâlnită, apoi pe un circuit este un RCD de 32A urmat de doua MCB DE 16A (circuite paralele). Probabil ca niciodată nu se va încarcă fiecare priza cu 16A, dar se respecta regula. Situatia este grava daca RCD este de 16A si are in aval doua MCB de 16A, iar pe fiecare priza se incarca 9A, rezulta 18A pe RCD care va distruge contactele acestuia. Daca se alege un RCD de 40A/30mA si pe intare in BMPM este un RCBO de 32 A, iar dupa RCD sunt ex doua MCB-uri de 16A, nu este nicio problemă, dar costuri mai mari pentru acest RCD.
@@upelectricity3333 Multumesc de sfat. Daca am 32A pe general eu voi putea folosi consumatori casnici simultani de maxim de. aproximativ 7000w. Conform 220V x 32A ?
@@danielchereches6388 Tensiunea nominala este 230V în circuite monofazate. Nu încărcam circuitul la valoarea maxima a întreruptorului din principal. Lucrurile se analizează invers, de la puterea instalata, puterea ceruta/curent cerut si dimensionarea întreruptoarelor.
Salutare, Din carte tehnica/fisa tehnica a plitei: 1. Daca este o plita pur rezistiva cos fi =1 2. Alt tip de plita = producătorul dă puterea aparentă in VA si puterea activă în W. Se împarte puterea activa la cea aparenta si se află factorul de putere.( in situația in care factorul de putere nu este dat in fisa tehnica).
Domnul Constantinescu,daca am la parter pe general un rcbo de40A la etaj unde locuiesc pot sa montez un diferential rcbo de 25A ca general urmat de mcb-uri de 16A ca nr.6 buc.si respectiv 10A o bucata?
Salutare, La etaj va fi un întreruptor diferențial, nu RCBO pentru că asigurați numai protecția împotriva electrocutării, nu mai combinați si cu protecția la s.c și suprasarcină(RCBO). Suma curentului nominal al diferențialului, care este în amonte, trebuie să fie cel puțin egala cu suma curenților pe MCB-uri, ce urmează după diferențial, sumă înmulțită cu produsul a doi coeficienți Ku si Ks( factor utilizare si factor simultaneitate). Daca se încarcă MCB-urile cu curenți mari( receptoare) si suma lor va depăși curentul nominal al diferențialului, acesta nu va deconecta, pentru că are o altă funcție, dar se va defecta. Lucrați totuși cu un diferențial de 32A si 30mA, la etaj, in ideea ca nu o să încărcați niciodată la 32A curentul pe circuitele protejate de MCB. Vă recomand să vizionați videoclipurile cu întreruptoarele diferențiale si selectivitatea lor de pe canal. Acolo sunt explicați si factorii Ks si Ku care se iau in calcul la diferențial.
@@upelectricity3333 vreau mai intai sa va multumesc frumos pt raspunsul dvs,prin explicatie la intrebarea mea.Va urmaresc tot timpul,pot sa spun ca sunt fan Ion Constantinescu,de aceea am apelat la dvs.Aveti tot respectul meu,sinteti un profesor profesionist.
@@upelectricity3333 cu sguranta imi face placere sa va urmaresc si invat corect cum trebuie executat corect cea ce facem .Cred poate ca veti vedea ca sint abonat la dvs.
@@florincepes9877 P=1,73 x 400 x curent linie x cos fi sau 3x230x curent fază x cos fi. Factorul de putere este 1 ( consumator rezistiv). curentul =12000: 690 / apoximativ 18A . Pentru cablu de cupru cu 3 conductoare se lucreaza cu sectiunea de 2,5 mmp pe conductor. Daca apare si conductorul de nul de lucru, adica conductorul 4 in cablu , practic un circuit monofazat, sectiunea este 4 mmp.
@@upelectricity3333 mulțumesc, sectiunea de 4mm va fi pe fiecare faza? La rezistenta de 9 kw este obligatoriu circuit trifazat conform specialiștilor. Daca pe viitor ar crește puterea pana la 25 kw (centrala electrica) cât ar trebui sa aibă secțiunea?
Pot sa folosesc un RCCB impreuna cu 3, 5 ...mai multe MCB -uri ( MCB-urile conectate prin ex. pieptene/busbar 1P+N), si rezolv protectia diferentială pe fiecare MCB, deci pentru fiecare consumator care este protejat de către MCB, în loc să folosesc pentru fiecare circuit cate un RCBO. Dezavantajul este ca atunci cand apare un curent rezidual pe un circuit, diferentialul deconecteaza toate circuitele ( toate MCB-urile). Problema este justificata financiar mai mult, diferenta de pret intre un RCCB si un RCBO. Dar am vazut oferte bune si pentru RCBO !! O sa fac 1 sau 2 teme dedicate diferentialelor -sunt multe aspecte de discutat aici. Numai bine!
@@upelectricity3333 Și dacă pun un RCBO de 32 A și după MCB-uri? Nu e același lucru? Nu am protecție diferențială globală? Și mai am și un general cu ocazia asta, MCB-ul din RCBO. Încerc să înțeleg rolul RCCB ului.
Daca fixez un RCBO pe un circuit, nu mai conectez si MCB, pentru ca am rezolvat cele trei protectii cu RCBO(electrocutarea, scurtcircuitul si suprasarcina). RCCB lucreaza impreuna cu MCB, iar RCBO lucreaza independent pe fiecare circuit. Daca fixez RCBO cu MCB-uri, nu am facut nimic in plus/pozitiv, practic pierd partea de protectie la scurctcircuit si suprasarcina din RCBO pentru ca acesta functie o face fiecare MCB din linia de circuit unde am adus RCBO. Platesc ceva in plus pe care nu-l folosesc. In plus, trebuie sa se acorde o mare grija cu selectivitatea protectiilor.
@@upelectricity3333 Un RCCB e cu mult mai scump decât un RCBO. Un RCBO pus pe general rezolvă problema și pentru electrocutare,pe toată casa. Dacă pui un RCCB obligatoriu trebuie să îi pui in fața și un MCB, in cazul in care RCCB ul are o problemă. Furnizorul de energie pune in BMP RCBO.
Operatorul de energie electrica este obligat sa o faca, numai ca montează un RCBO de 100mA curent rezidual ( multiplu de 3 pentru selectivitate), pe circuite lucram cu diferențiale de 30mA sau 10 mA, dupa caz.
Eu la o instalatie casnica cu un C25 in BMP merg cu un separator de B32 bipolar si dupa el vin cu 2 RCCB -uri de 40A si pe aceste RCCB -uri impart instalatia in mod aprox egal.ms
Salutare, Metoda de lucru este buna in ideea ca se asigura o deconectare la nevoie( separator) si protecție diferențiala pe niveluri. Acum depinde si de gradul de incarcare pe circuite sau de consumatorii extra care solicita circuite separate. Spor!
@@upelectricity3333 Eu merg pe 2 circuite pe lumini ,in caz ca apare o defectiune pe un RCCB sa nu ramana toata casa in bezna.Masina de spalat ,blat bucatarie,living,dormitor,baie,centrala merg pe dedicat .ms
@@ivansevera2735 8 prize într-o doza? Fiecare priza de 16 A pentru ca este conductor de 2,5 mmp, nu ? Ce se întâmpla daca in fiecare priza ne conectam cu un consumator de 2000W? Sunteţi electrician in Italia?
@@upelectricity3333 nu sunt in Italia , lucrez in Austria dar asta am vazut in Italia si la multi in Romania si vreau claritate se stie ca lucru nemtesc e facut ca la carte
Vă salut!Am o problemă:vreau să achizitionez doua snecuri pentru cereale monofazate de diametru mai mic,deoarece este distanță mare de la magazie la remorcă. Mi a zis un fost electrician ieri ca nu prea este în regulă la snecuri pe monofazic (au mult de muncă). Am discutat la o fabrica de snecuri pentru cereale și mi au zis ca doua snecuri cu motoare monofazate de 2,2 kw sau 2,5 kw(cupru) le duce pe ambele simultan bransamentul meu mono de 25 de Amperi fără probleme (legate de la tablou). Nu prea știu ce să fac. Să cumpăr monofazate si să se oprească la fiecare 10 minute de funcționare,rămân ca fraierul cu banii dați. Dacă le cumpăr cu motoare trifazate în eventualitatea branșării la trifazat,pot fi folosite pe branșamentul monofazat?Am înțeles ca li se montează condensatori și merg pe mono,dar cu eficiență mult scăzută. Orice sfat este binevenit! Numai bine!
Salutare, La un motor trifazat pornit in monofazat si funcționare se pierde de la 30-35% din puterea motorului trifazat( puterea la arbore scrisa pe eticheta motorului). Nu sunt indicate asemenea motoare pentru acționarea dv, plus calculul condesatoarelor de pornire functionare, circuite, etc. Tot motor monofazat. Sunt motoare monofazate cu puterea si de 3kW, 4kW sau 4,5kW, depinde de sarcina acționarii. La puteri mari, atentie la bransament/sectiunea conductoarelor din instalatia casei! Discutati cu producatorul in situatia in care motorul de 2,2kW nu are puterea necesara sa puteti inlocui altul de putere mai mare. Obligatoriu pentru actionarea acesta motorul trebuie sa fie protejat la scurtcircuit si suprasatcina prin circuit corespunzator( sigurante fuzibile+contactor cu releu termic, sau aparataj comun). Producatorul ar trebui sa ofere asa ceva, altfel exista riscul ca la o suprasarcina sa se scurtcircuiteze motorul, daca nu este protejat. Numai bine!
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc mult. Le am zis că le cumpăr snecurile,dar fără motor din motivul precizat de dumneavoastră (montare de motoare mai mari cu regim de funcționare S1 continuu). Nu stiam că există motor monofazat mai mare de 3 kw. Mi au spus mai mulți electricieni că motor monofazat de 3.5,4,4,5kw sunt doar o reclamă nesimțită. În cazul acesta ,merg simultan două motoare monofazate de 3 kw cu bobinaj cupru legate direct de la tablou la branșamentul meu de 25 A? Ce producător de motoare electrice mi ați recomanda? La Electroprecizia au de maxim 3 kw. Scuzați mă vă rog că vă asaltez cu atâtea întrebări! Va trebui să gasesc un electrcian care să fie sigur pe ceea ce spune verificând la fața locului. Mulțumesc frumos!
@@andreipetrescu603 Se fabrica motoare monofazate de puteri mai mari, dar trebuie o atenţie deosebita in instalații cu asemenea motoare. Daca un motor monofazat are puterea la arbore 3kW, el va avea o putere electrica de aproximativ 4kW, iar curentul consumat in regim nominal in functie de factorul de putere poate ajunge pana la 22- 23A! In monofazat conductoarele de Cu montate in tub cate doua( faza si neutru , este si PE, dar nu este activ) suporta 24A, practic sunteţi la limita cu siguranța/întreruptor automat de 25A si conductor de 2,5mmp pe un singur motor! Pentru al doilea motor aveți nevoie de un alt circuit. Atenţie ce aveți montat in BMPM de catre furnizor, pentru daca daca aveți RCBO de 32A si lucrați cu doua motoare de 3kW , RCBO o sa deconecteze.
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc pentru raspunsul elaborat! Sunt sigur că va fi de folos multora. Pe aceeași logică ,două motoare de 2.2 kw pe care le am vazut astăzi,consumă fiecare până la 15.6 A. La Electroprecizia cele de 2.2 kw consuma 13.5 A ,probabil sunt motoare mai moderne,mai eficace. În nicio situație nu mă încadrez cu două motoare pe cei 25 Amperi. Singura soluție este cea menționată de dumneavoastră:Un singur șnec mai lung cu motor de 4 kw și cu speranța că nu trage mai mult de 25A să scoată siguranță de la firidă. Majoritatea motoarele industriale de 2.2 kw S1 pe care le am găsit costă de la 1200 ron în sus,ceea ce spune multe despre mizeriile la 3 4 sute ron... Sănătate și multe mulțumiri!!!
Ioane nu exista niste filtra la ledurile astea ca pe mine ma cam orbesc! mi se bulboaca ochii in cap de la ele ! ceva niste plastice sa para ca alea galbuii !ai ideie ?
LED-urile se aleg in functie de destinatia zonei( spatiu de lucru, birou, dormitor, hol, etc.), după temperatura de culoare. Este un videoclip pe canal cu acest subiect.
Vă salut! Am și eu o rugăminte și două nelămuriri (dacă î-mi puteți răspunde)! Înțeleg că în acest filmuleț, am considerat că avem un branșament monofazat: Prima nelămurire: -Dacă avem o plită de 7,2 kw, ce valoare ar trebui să aibă RCBO-ul din BMPM? A doua nelămurire ar fi: -În cazul în care avem un branșament trifazat, ce diametru ar trebui să aibă acel circuit dedicat având trei faze (cum se calculează această dimensionare la un consum de 7200 wați, între branșament monofazic și trifazic)??? Menționez căci încă nu sunt electrician, momentan sunt la nivel de cunoștințe teoretice (chiar dacă poate sună ciudat) și î-mi cer scuze ptr îndrăzneală!! Mulțumesc din suflet anticipat! Stimă!!
Vă salut! Mulțumesc din suflet ptr recomandarea filmulețului, l-am urmărit, în principiu am înțeles cum se aplică formulele, dar spre rușinea mea..., nu-mi dau seama în condițiile în care dacă am un consumator mai mare (trifazic), cum calculez să-l pot împărți la trei faze, ptr a stabili care este protecția corespunzătoare și dimensionarea corespunzătoare (trifazică), ptr acel circuit dedicat. În sistem monofazat am înțeles..!! Dilema o am în sistemul trifazat. Mulțumesc din suflet încă odată. Stimă!!
Ati dat acel exemplu cu acel modul de prize care per total poate absoarbe un curent de 16 A si o putere de 3680 W, ,as dori sa stiu care este procentul de incarcare a conductoarelor conform normativului? Daca in acel calup de prize se folosesc mai multi consumatori ce ne facem cu prevederea potrivit careia un circuit de utilizare generala poate fi incarcat cu 2000W?
@@upelectricity3333 Se conecteaza la un circuit in care nu ar trebui conectati simultan si alti consumatori. Nu vreau sa ma intelegi gresit ,apreciez foarte mult tutoriale tale,dar cred ca ar trebui si niste atentionari in special pt consumatorii casnici .
@@nicusor77 Daca îmi aduc aminte, eu acolo in video am spus ceva cu încărcarea maxima pe circuit/priza...Alegea corecta a secțiunii conductoarelor si alegere a întreruptorului automat MCB sau RCBO sunt foarte importante. Consumatorul cumpăra si utilizează, electricianul face diferenta in executarea instalației electrice. O buna combinație se poate face cu priza de 16A, conductoare de 2,5 mmp si MCB /RCBO de 10A si 30mA, daca vreau sa limitez puterea pe priza la 2000W.
@@nicusor77 Observi ca dl.Ion Constantinescu ți se adreseaza respectuos- nu cu tu, cum o faci TU ? E atit de greu să fii si tu politicos ? Avem atitea de invatat de la acest om !
@@ionelzamfirescu9065 Corect! Atunci discutăm de CONSUMATORI CASNICI sau INDUSTRIALI. Este clar ca se înțelege altceva la nivel de distribuție energie electrică . In video este vorba punctual de un consumator electric ca echipament sau receptor ELECTRIC. Este același lucru, cei doi termeni sunt folosiți in calcule de dimensionare sau în orice descriere a unei instalații electrice.
Foarte bine explicați d-le Profesor ! Aceste informații mi-au confirmat ceea ce știam din documentările mele dar mi-au prins bine ! Vă mulțumesc frumos ! Sunteți genial !
Mulțumesc pentru interesul acordat temelor canalului! Numai bine!
Numai bine!
Foarte frumos explicat ,se vede munca in spate si experienta
Mulțumesc pentru apreciere!
Felicitări domnule aveti proprietatea termenilor tehnici folositi in explicațiile dvs
Mulțumesc și vă doresc numai bine!
Mulțumesc pentru informații domnule
Numai bine
Multumim frumos pentru tot ce faceți
Cu plăcere!
Foarte buna prezentarea. Daca as fi elev la un liceu cu profil electric un asemenea profesor mi-as dori. Felicitari! 👏
Mulțumesc pentru interesul acordat canalului!
Bravo un video cum rar am văzut.....continuați aveți harul de a ști să explicați că și un profesor......eficient,foarte explicit,iar tabla magnetica e o idee excelent de versatila pe parcursul întregului video.Multumim pentru tot.Continuati.....inca o dată felicitări!
Mulțumesc pentru încrederea acordată canalului! Numai bine!
Foarte bine explicat !
Multumesc!
Mulțumesc!
Super subiect , super comentarii , super profesor !
Sănătate maximă!
Multumesc mult. Foarte bine. Sănătate d-voastră.
Mulțumesc! Să auzim numai de bine!
Salutare domnule, ați explicat așa de bine ca pînă si eu am înțeles 😄,glumesc desigur felicitări si mulțumesc ca veniți cu detalii clare si pe înțelesul tuturor. Mi-aș fi dorit sa va am profesor cind am facut școala!
Mulțumesc și numai bine!
Foarte bine explicat felicitări pentru tot ce faceți
Mulțumesc pentru interesul acordat canalului!
Din pacate trebuie sa va contrazic, de cele mai multe ori intreruptoarele MCB de aceeasi capacitate de rupere au un cost mai ridicat cu cat sensibilitatea declansarii este mai mare (de exemplu un B6 este mai scump decat un B10) - legat de afirmatia ca daca achizitionam un B6 cu banii economisiti putem achiztiona ulterior un bec led, in rest sunt total de acord ca instalatia trebuie dimensionata corespunzator. Respect pentru prezentarile educationale 👍
Posibil sa aveți dreptate. Nu vreau sa alunec pe partea financiara, dar prețurile variază în funcție de marca/producător, distribuitor, nr. de produse, etc. Va multumesc pentru interesul acordat canalului Up Electricity!
Share mai departe canalului Up Electricity, vă rog! Să auzim numai de bine!
Multumesc si numai bine! ⚡
Foarte bine explicat! multă sănătate!
Mulțumesc! Numai bine!
Superb
Numai bine!
O plita de 7 KW as pune doar dacă as avea trifazic. Părerea mea. Felicitări pentru video. Foarte bine explicat.
Multumesc!
In general plitele sunt construite si pentru trifazic( au schema de conectare).Dar dacă clientul nu are alimentare trifazată si are produsul achiziționat, nu trebuie conectată?
Mulțumesc!
Mulțumesc!
Mulțumesc! Dar avem si plite care se pot conecta si în monofazat si clientul nu are branșament individual trifazat.
@@upelectricity3333 Va salut!Deci o plita elctrica ,sa spunem pe un Mcb de 16A trebuie sa ne limitam ca acea plita sa nu aiba un consum mai mare de 3680W?E posibil ca din cele patru focuri sa trebuiasca sa folosim doar doua ,corect?
Frumos explicat, felicitari !!!
Multumesc pentru apreciere!
Multumim pentru explicatie corecta.👍
Cu plăcere!
Sunteti un geniu
In nicun caz...:))) fac lucruri simple
foarte bine și exact ,o lecție despre Zs și Ze la o instalație electrica interiora mulțumesc
Numai bine!
Foarte bune explicatiile!
Mulțumesc!
FOARTE FRUMOS EXPLICAT 👍👍👍
Multumesc!
Foarte bine explicat. RESPECT!
:)))
Eşti un adevărat professor!
Super.Felicitarii
Mulțumesc și numai bine!
Foarte bine explicat felicitari👍
Mă bucur ca scopul videoclipului a fost atins!
ABONAT !!!!
🙂
Respect! 👍
Mulțumesc!
Bv domnule! Bine explicat! Tot respectul meu! Am să mă abonez la canalul dumneavoastră! 👏👏👏
Numai bine!
:)))
Bine explicat!
Multumesc!
Folositor videoul !
Daca punem un RCCB pe general pentru 5-6 MCB uri maxim , ar trebui sa fie macar de 40A curent maxim pe contacte.
Dar trebui avut grija si cum se aleg aceste MCB uri ca sunt consumatori care au un numar mic de curenti reziduali si insumati ar putea declansa accidental RCD ul.
In viitor poate faceti niste materiale si despre importanta impamantarii,tratarii PEN si a masurarii impedantei buclei de defect !
Mulțumesc! O să încep cu tipuri de scheme de distribuție/tipuri de rețele legare la pământ și continui pe secțiuni. Problemele încep să apară de la necunoașterea tipului de schemă de distribuție
Cablurile de tensiuni diferite AC și DC pot fi montate pe același canal de cabluri ,este vorba despre panourile fotovoltaice ce alimentează invertoarele , s-au trebuie trasee separate până la intrare in invertoare
Conductoarele AC/c.a si DC/c.c trebuie să fie pozate pe canale diferite, canale distanțate, astfel încât ca aceste câmpuri magnetice diferite, să nu interfereze între ele. Se poate realiza un canal de separatie între cele două trasee(AC si DC), complicat de cele mai multe ori in practică. În tablouri de distributie este indicat ca aceste conductoare AC si DC sa se intersecteze/încrucișare la 90 grade, a se evita trasee paralele AC cu DC.
O mica precizare .Nu totalul curentilor adunati ai MCB urilor dau valoarea RCCB ul ci factorul de simultaneitate.
Respecte
Salutare,
Când se montează un întreruptor diferential pentru protecția circuitelor împotriva electrocutării , se montează pe fiecare circuit MCB-uri calibrate pentru fiecare circuit. Întreruptorul diferential va fi calculat astfel încât suma curenților circuitelor protejate sa nu depășească curentul nominal al diferențialului. Referitor la coeficientul de simultaneitate(Cs), acesta intră în calcul la dimensionarea unei instalații cu mulți consumatori, adică discutăm de puterea consumată de o instalație sau o secțiune a acesteia. Eu am discutat punctual pe un consumator, cum dimensionăm! Practic cand trebuie să determinăm un curent de utilizare pe bara principală si sunt mai mulți consumatori( iluminat, incalzire rezistivă, etc) folosim Cs . In calculul curentului pe lângă coeficientul de simultaneitate, mai intră randamentul, factorul de putere, factorul de utilizare, disponibilitate extindere, factor de conversie, și bineînțeles puterea electrică. Dar aici intram deja in latura de proiectare si ne complicăm. Când avem deja un proiect in față cu toate calculele aferente nu ne mai facem probleme de dimensionare.
Numai bine!
@@upelectricity3333 Stiu asta dar DVS ati spus ca dupa un RCCB de 32 putem pune 2 MCB de B16 spre exemplu ,cea ce este total gresit.Sau cel putin asa am inteles eu.Atentie nu sunt carcotas si nici hater doar am facut o corectura.
Daca avem 2 MCB din care tragen 16 blana da .Dar de obicei nu se intampla asa si pot fi puse 8 sau 10
@@Proiectediversediy Si daca am două MCB-uri cu curenți nominali de 16A / 16A+16A=32A, iar RCCB este de 32A(I nominal), practic este egal si nu depășește=respectă regula. Dar, problema începuse de la factorul de simultaneitate si nu-i vad rostul la calculul punctual pe consumator. Oricum discuție constructiva...
@@upelectricity3333 eu sub 63 nu folosesc dar eu sunt mai prost de fel,se stie
@@Proiectediversediy Te rog sa nu te mai jignesti si tu însuți - dai apa la moara la neispraviti...
In cazul plitelor vitroceramice , cu toate ca puterea este de exemplu 7,2kW se poate aplica factorul de diversitate ( IEC 60335 ), iar in cazul acesta curentul va fi I=20,97 in loc de 31,3, ceea ce ne permite sa folosim 3 x 2,5 sau maxim 3 x 4 pentru o precautie in plus.... corect ? ( Nu se poate spune acelasi lucru in cazul plitelor pe inductie , ele iesind din incidenta clauzei din legislatie) !
Keep up the good work! 👍
🤚🤚🤚🇷🇴
Va salut,as dori o parere despre conexiunile in tablourile electrice de distributie.Am observat in ultimul timp la noi in tara foarte multi electricieni cand conecteaza alimentarea la separatoare ,intrerupatoare automate,sigurante fuzibile, o fac deasupra sau dedesubt in functie de cum le vine mai comod.Chiar nu mai exista nicio regula?
Salutare,
Există reguli...
I. Dacă pe MCB/RCD, etc. sunt marcate cifrele 1,3, 5 și 2,4,6, am dat exemplul pentru un trifazat, intrarile se conectează la 1,3,5, iar ieșirile spre circuite la 2,4,6. De regulă, o să vedeți 1,...marcate în partea superioară a întreruptorului, iar 2,...în partea inferioară. Sus o să fie busbar/punți de conexiune, iar pe jos ieșirile spre circuite.
II. Dacă nu avem marcatori pe întreruptoare, citim datele tehnice ale producătorului, cum precizează în documentația tehnică și respectăm.
III. În cazul în care nu sunt marcatori si nici producătorul nu menționează intrările și ieșirile, rămâne la alegerea electricianului unde operează conexiunile de intrare-ieșire, pe sus sau jos. Cei mai mulți electricieni conectează busbar sus, ieșiri la partea inferioară, după caz.
asi vrea so vad si pe asta la cuptorul el. fir de 6mm2 cind cele mai multe case au coloana principala de 6mm2
Ce limbă folosiți la scriere?
Pt. circuite dedicate merge si asa
Respect ! .... as dori sa va intreb , ce se intampla atunci cand din tabloul montat afara, de furnizor, vin conductori de 4mm si noi dorim sa ne montam o plita cu inductie ce necesita un conductor de 6 mm ? .... vom avea in casa , de la priza plitei pana la panoul nostru un conductorul de 6mm, iar de la acest panou pana la cel al furnizorului conductorul va fi de 4 mm ...trebuie cerut furnizorului sa ne aduca conductori de 6 mm .
Salutare,
Aveți branșament trifazat sau monofazat? Ce putere electrică are plita?
Dacă ar respecta toti electriceni ce spuneti dumneavoastra sar schimba ceva in tara asta !!
Trebuie respectate normativele.
Vă salut domn Profesor!! Mulțumim din suflet ptr toate detallile foarte importante! Am și eu o nelămurire, dacă se poate să m-ă ajutați. Înțeleg că dacă ,avem o plită de 7,2 kw, dacă ne permite valoarea RCCB/RCBO-ului din BMPT ducem un circuit de 6 mmp (3×6mmp, sau, 5×6mmp)? Care ar fi dimensionarea corespunzătoare a unui circuit dedicat ptr a conecta o plită de 7,2 kw și ce valoare ar trebui să aibă elementul fuzibil, dar și tripolara sau disjunctorul din TG și în sistem trifazat și în sistem monofazat?? Vă rog din suflet!! Menționez căci sunt la început de drum în această frumoasă meserie. Mulțumesc din suflet anticipat! Stimă!!
Salutare, Va rog sa urmăriții un videoclip încărcat in urma cu o lună despre alegerea secțiunii conductoarelor, întreruptorului, etc., în funcție de mai mulți factori, precum și modul cum se folosește normativul I7. Acolo aveți toate detaliile și modul de lucru. Este util pentru că vă formați competența de a lucra cu normativul.
ruclips.net/video/R6kqsfPq3_M/видео.html
👍
Respect. Multa lume nu intelege ca MCB-ul este pentru protectia circuitului, nu a aparatelor si nu dimensioneaza acest MCB in functie de mmp-ul conductorilor :(
O intrebare, daca se poate: la ce impamantare leg surubul de la un generator? La eclisa (pana in piesa de separatie PEN) sau dupa aceasta, pe bara PE a tabloului general?
Multumesc
Pe bara PE. Numai bine!
o intrebare am si eu, stiti cumva daca acel test lunar facut pe protectia diferentiala, influenteaza cumva buna functionare a aparatului cu fiecare apasare a acelui buton de test, pentru ca in cazul unui defect real, am inteles ca aparatul functioneaza conform pana la cel putin 4 declansari, apoi acesta trebuie schimbat, pentru ca isi modifica sensibilitatea si curentul de defect
Un diferențial are o anduranță de 10.000 cicluri de funcționare, in niciun caz 5! Mai nou, mulți producători recomandă:
1. După prima conectare şi după fiecare reconectare
2 Anual, pentru aparatele instalate de curând în bune condiții de mediu (fără praf, coroziune, umiditate, etc.),
3. La fiecare 3 luni, pentru aparatele care nu au mai fost utilizate 7 ani sau mai mult, şi
care au stat în bune condiții de mediu( depozitate)
4. Lunar, pentru aparatele utilizate în atmosferă corozivă sau în condiții severe, sau
care sunt expuse trăsnetelor.
Practic in locuințe se poate face anual. Nu este ceva rău daca se face si lunar, dar este mai incomod.
@@upelectricity3333 ok, multumesc pentru lamurire! :)
Este vreo problema daca utilizez 3 conductori de 2.5 mm2 pentru instalatia de iluminare si nu 3 de 1.5mm2?
Nu din punct de vedere dimensional. Va fi un consum mai mare de Cu si un pret mai mare pentru conductoare.
Salut! Am si eu o intrebare, ce cablu ai utiliza pentru o instalatie electrica de apartament MY sau FY? Imi poti spune te rog care sunt avantajele si dezavantajele lor.
Multumesc!
Salutare,
Datorită flexibilității ridicate, MY asigură ușurința realizării lucrării și elimină riscul ruperii în cazul razelor mici de îndoire. Se poate organiza bine și în tabloul electric, cu cleme de prindere/bride sau coliere de plastic. Trebuie luat în calcul costul cu pinii de capete, dar și timpul necesar pentru fixarea lor. Are un diamentru putin mai mare față de FY. chiar dacă secțiunea activa este identică cu a celui rigid.
Bună, cablu de 3×2.5 il putem folosi si pentru iluminat sau creează probleme, sau trebuie doar de 3×1.5 pentru iluminat ?
Salut, Crează probleme la "buget", un preț mai mare, ocupă mai mult spațiu în tub/copex( si de aici un diametru mai mare pentru acestea), dificil de conectat în anumite corpuri de iluminat....nu recomand, mai ales că nu se justifică din punct de vedere al curentului/calcul de secțiune și termic. In noile corpuri de iluminat cu LED, valoarea curenților a scăzut mult față de incandescent.
Dar cablurile NYM-J 3×1.5 mm² și NYM-J 3×2.5 mm² sunt bune pentru o casă din lemn ?
@@ionelacretu6665 La casele din lemn, instalatia electrică este una specială, atat din punct de vedere al materialelor, cat si a modului de lucru/calcule si aparate de protecție, trasee pentru cabluri, tablou, etc.. Nu faceti achizitii de materiale, până nu aveti un proiect sau o discutie cu un electrician AUTORIZAT. Sunt variante de cablu ignifug+ copex ignifug, sau cablu ignifug+ copex metalic.
Va mulțumesc frumos
Buna ziua vreau sa pun in tabloul din casa numai RCBO de 16A pe prize si RCBO de 10 A este bine ast rasp si va multumesc
Tehnic nu_ protecție triplă, dar financiar va fi un preț ridicat. Numai bine!
@@upelectricity3333 am inteles va multumesc pentru rasp
Pentru o statie de încărcat mașini electrice are puterea 2x22kw 400V lungimea de calu este de 50 m cu ce secțiune se alimentează ?
Înțeleg că are două puncte de alimentare, fiecare cu puterea de 22kW. Alimentarea trifazată prin aer sau pământ?
@@upelectricity3333 pozat pe perete exterior
@@upelectricity3333 ce va mai rog o formula de calcul pentru cabluri monofazate și trifazate puteți să ne arătați ?
@@florincheche163 3x25mmp pentru cablul trifazat(L1,L2 si L3), cupru. Depinde de schema de retea, daca este si PEN, si acesta tot cu secțiunea de 25mmp.
Respect ! Un RCD poate fi mai mare decat siguranta generala ?
Salutare,
Curentul nominal al unui RCD, curentul suportat de contactele acestuia, trebuie să fie mai mare sau egal cu suma curenților nominali ai MCB-urilor înmulțită cu K s Kc, MCB-uri care urmează în aval de el si ale căror circuite sunt protejate (protecție diferențiala) 10mA sau 30mA. Daca la intrare în BMPM este un RBCO de 32A, varianta întâlnită, apoi pe un circuit este un RCD de 32A urmat de doua MCB DE 16A (circuite paralele). Probabil ca niciodată nu se va încarcă fiecare priza cu 16A, dar se respecta regula. Situatia este grava daca RCD este de 16A si are in aval doua MCB de 16A, iar pe fiecare priza se incarca 9A, rezulta 18A pe RCD care va distruge contactele acestuia. Daca se alege un RCD de 40A/30mA si pe intare in BMPM este un RCBO de 32 A, iar dupa RCD sunt ex doua MCB-uri de 16A, nu este nicio problemă, dar costuri mai mari pentru acest RCD.
@@upelectricity3333 Multumesc de sfat.
Daca am 32A pe general eu voi putea folosi consumatori casnici simultani de maxim de. aproximativ 7000w. Conform 220V x 32A ?
@@danielchereches6388 Tensiunea nominala este 230V în circuite monofazate. Nu încărcam circuitul la valoarea maxima a întreruptorului din principal. Lucrurile se analizează invers, de la puterea instalata, puterea ceruta/curent cerut si dimensionarea întreruptoarelor.
@@upelectricity3333 Multumesc
Salut... Ai spus ca pentru led factorul de putere este de aproximativ0, 92.
Pentru o plita electrica de 7000 cum aflu care este factorul de putere?
Salutare,
Din carte tehnica/fisa tehnica a plitei:
1. Daca este o plita pur rezistiva cos fi =1
2. Alt tip de plita = producătorul dă puterea aparentă in VA si puterea activă în W. Se împarte puterea activa la cea aparenta si se află factorul de putere.( in situația in care factorul de putere nu este dat in fisa tehnica).
@@upelectricity3333 multumesc pt raspuns... Bine explicat.
@@batcaradian5332 Cu plăcere!
Domnul Constantinescu,daca am la parter pe general un rcbo de40A la etaj unde locuiesc pot sa montez un diferential rcbo de 25A ca general urmat de mcb-uri de 16A ca nr.6 buc.si respectiv 10A o bucata?
Salutare,
La etaj va fi un întreruptor diferențial, nu RCBO pentru că asigurați numai protecția împotriva electrocutării, nu mai combinați si cu protecția la s.c și suprasarcină(RCBO). Suma curentului nominal al diferențialului, care este în amonte, trebuie să fie cel puțin egala cu suma curenților pe MCB-uri, ce urmează după diferențial, sumă înmulțită cu produsul a doi coeficienți Ku si Ks( factor utilizare si factor simultaneitate). Daca se încarcă MCB-urile cu curenți mari( receptoare) si suma lor va depăși curentul nominal al diferențialului, acesta nu va deconecta, pentru că are o altă funcție, dar se va defecta. Lucrați totuși cu un diferențial de 32A si 30mA, la etaj, in ideea ca nu o să încărcați niciodată la 32A curentul pe circuitele protejate de MCB. Vă recomand să vizionați videoclipurile cu întreruptoarele diferențiale si selectivitatea lor de pe canal. Acolo sunt explicați si factorii Ks si Ku care se iau in calcul la diferențial.
@@upelectricity3333 vreau mai intai sa va multumesc frumos pt raspunsul dvs,prin explicatie la intrebarea mea.Va urmaresc tot timpul,pot sa spun ca sunt fan Ion Constantinescu,de aceea am apelat la dvs.Aveti tot respectul meu,sinteti un profesor profesionist.
@@abcdefghij1111 Mă bucur că sunteți un fan al acestui canal educațional! :)))
@@upelectricity3333 cu sguranta imi face placere sa va urmaresc si invat corect cum trebuie executat corect cea ce facem .Cred poate ca veti vedea ca sint abonat la dvs.
Pentru montajul unei rezistenta de încălzire puffer de peste 9 kw + una de 3 kw de boiler ce secțiune trebuie sa aibă conductorul, circuit trifazat?
12KW simultan sau mai mult? Văd că apare cuvântul peste 9kW și contează !?
@@upelectricity3333 simultan 12 kw, o rezistenta de 3 kw pe boiler și una de 9 kw pe puffer.
@@florincepes9877 P=1,73 x 400 x curent linie x cos fi sau 3x230x curent fază x cos fi. Factorul de putere este 1 ( consumator rezistiv). curentul =12000: 690 / apoximativ 18A . Pentru cablu de cupru cu 3 conductoare se lucreaza cu sectiunea de 2,5 mmp pe conductor. Daca apare si conductorul de nul de lucru, adica conductorul 4 in cablu , practic un circuit monofazat, sectiunea este 4 mmp.
@@upelectricity3333 mulțumesc, sectiunea de 4mm va fi pe fiecare faza? La rezistenta de 9 kw este obligatoriu circuit trifazat conform specialiștilor. Daca pe viitor ar crește puterea pana la 25 kw (centrala electrica) cât ar trebui sa aibă secțiunea?
@@florincepes9877 Da, 4 mmp daca folositi si conductorul nr 4( nul de lucru| posibil pentru un circuit monofazat). Pentru 25kW conductor 6 mmp.
RCCB ul este mai performant pe partea de diferențial, fata de un RCBO? Nu prea le văd rostul la RCCB. Ce avantaj aduc ele? Mulțumesc.
Pot sa folosesc un RCCB impreuna cu 3, 5 ...mai multe MCB -uri ( MCB-urile conectate prin ex. pieptene/busbar 1P+N), si rezolv protectia diferentială pe fiecare MCB, deci pentru fiecare consumator care este protejat de către MCB, în loc să folosesc pentru fiecare circuit cate un RCBO. Dezavantajul este ca atunci cand apare un curent rezidual pe un circuit, diferentialul deconecteaza toate circuitele ( toate MCB-urile). Problema este justificata financiar mai mult, diferenta de pret intre un RCCB si un RCBO. Dar am vazut oferte bune si pentru RCBO !!
O sa fac 1 sau 2 teme dedicate diferentialelor -sunt multe aspecte de discutat aici.
Numai bine!
@@upelectricity3333 Și dacă pun un RCBO de 32 A și după MCB-uri? Nu e același lucru? Nu am protecție diferențială globală? Și mai am și un general cu ocazia asta, MCB-ul din RCBO. Încerc să înțeleg rolul RCCB ului.
Daca fixez un RCBO pe un circuit, nu mai conectez si MCB, pentru ca am rezolvat cele trei protectii cu RCBO(electrocutarea, scurtcircuitul si suprasarcina). RCCB lucreaza impreuna cu MCB, iar RCBO lucreaza independent pe fiecare circuit. Daca fixez RCBO cu MCB-uri, nu am facut nimic in plus/pozitiv, practic pierd partea de protectie la scurctcircuit si suprasarcina din RCBO pentru ca acesta functie o face fiecare MCB din linia de circuit unde am adus RCBO. Platesc ceva in plus pe care nu-l folosesc. In plus, trebuie sa se acorde o mare grija cu selectivitatea protectiilor.
@@upelectricity3333 Un RCCB e cu mult mai scump decât un RCBO. Un RCBO pus pe general rezolvă problema și pentru electrocutare,pe toată casa. Dacă pui un RCCB obligatoriu trebuie să îi pui in fața și un MCB, in cazul in care RCCB ul are o problemă. Furnizorul de energie pune in BMP RCBO.
Operatorul de energie electrica este obligat sa o faca, numai ca montează un RCBO de 100mA curent rezidual ( multiplu de 3 pentru selectivitate), pe circuite lucram cu diferențiale de 30mA sau 10 mA, dupa caz.
Eu la o instalatie casnica cu un C25 in BMP merg cu un separator de B32 bipolar si dupa el vin cu 2 RCCB -uri de 40A si pe aceste RCCB -uri impart instalatia in mod aprox egal.ms
Salutare,
Metoda de lucru este buna in ideea ca se asigura o deconectare la nevoie( separator) si protecție diferențiala pe niveluri. Acum depinde si de gradul de incarcare pe circuite sau de consumatorii extra care solicita circuite separate.
Spor!
@@upelectricity3333 Eu merg pe 2 circuite pe lumini ,in caz ca apare o defectiune pe un RCCB sa nu ramana toata casa in bezna.Masina de spalat ,blat bucatarie,living,dormitor,baie,centrala merg pe dedicat .ms
Sunt încântat de modul în care explicați.
Mulțumesc pentru interesul acordat temelor!
O intrebare; de ce italienii folosesc conductor de 4mm2 de la Tablou la doza de distributie pe o siguranta b16 apoi la fiecare priza 2,5 mm2?
Fiecare priza....cate prize leagă italienii din acea doza?
@@upelectricity3333 8 Prize pe circuit excluse dedicate
@@upelectricity3333 maxim 8 Prize
@@ivansevera2735 8 prize într-o doza? Fiecare priza de 16 A pentru ca este conductor de 2,5 mmp, nu ? Ce se întâmpla daca in fiecare priza ne conectam cu un consumator de 2000W? Sunteţi electrician in Italia?
@@upelectricity3333 nu sunt in Italia , lucrez in Austria dar asta am vazut in Italia si la multi in Romania si vreau claritate se stie ca lucru nemtesc e facut ca la carte
Vă salut!Am o problemă:vreau să achizitionez doua snecuri pentru cereale monofazate de diametru mai mic,deoarece este distanță mare de la magazie la remorcă.
Mi a zis un fost electrician ieri ca nu prea este în regulă la snecuri pe monofazic (au mult de muncă).
Am discutat la o fabrica de snecuri pentru cereale și mi au zis ca doua snecuri cu motoare monofazate de 2,2 kw sau 2,5 kw(cupru) le duce pe ambele simultan bransamentul meu mono de 25 de Amperi fără probleme (legate de la tablou).
Nu prea știu ce să fac.
Să cumpăr monofazate si să se oprească la fiecare 10 minute de funcționare,rămân ca fraierul cu banii dați.
Dacă le cumpăr cu motoare trifazate în eventualitatea branșării la trifazat,pot fi folosite pe branșamentul monofazat?Am înțeles ca li se montează condensatori și merg pe mono,dar cu eficiență mult scăzută.
Orice sfat este binevenit!
Numai bine!
Salutare,
La un motor trifazat pornit in monofazat si funcționare se pierde de la 30-35% din puterea motorului trifazat( puterea la arbore scrisa pe eticheta motorului). Nu sunt indicate asemenea motoare pentru acționarea dv, plus calculul condesatoarelor de pornire functionare, circuite, etc. Tot motor monofazat. Sunt motoare monofazate cu puterea si de 3kW, 4kW sau 4,5kW, depinde de sarcina acționarii. La puteri mari, atentie la bransament/sectiunea conductoarelor din instalatia casei! Discutati cu producatorul in situatia in care motorul de 2,2kW nu are puterea necesara sa puteti inlocui altul de putere mai mare. Obligatoriu pentru actionarea acesta motorul trebuie sa fie protejat la scurtcircuit si suprasatcina prin circuit corespunzator( sigurante fuzibile+contactor cu releu termic, sau aparataj comun). Producatorul ar trebui sa ofere asa ceva, altfel exista riscul ca la o suprasarcina sa se scurtcircuiteze motorul, daca nu este protejat.
Numai bine!
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc mult.
Le am zis că le cumpăr snecurile,dar fără motor din motivul precizat de dumneavoastră (montare de motoare mai mari cu regim de funcționare S1 continuu).
Nu stiam că există motor monofazat mai mare de 3 kw.
Mi au spus mai mulți electricieni că motor monofazat de 3.5,4,4,5kw sunt doar o reclamă nesimțită.
În cazul acesta ,merg simultan două motoare monofazate de 3 kw cu bobinaj cupru legate direct de la tablou la branșamentul meu de 25 A?
Ce producător de motoare electrice mi ați recomanda?
La Electroprecizia au de maxim 3 kw.
Scuzați mă vă rog că vă asaltez cu atâtea întrebări!
Va trebui să gasesc un electrcian care să fie sigur pe ceea ce spune verificând la fața locului.
Mulțumesc frumos!
@@andreipetrescu603 Se fabrica motoare monofazate de puteri mai mari, dar trebuie o atenţie deosebita in instalații cu asemenea motoare. Daca un motor monofazat are puterea la arbore 3kW, el va avea o putere electrica de aproximativ 4kW, iar curentul consumat in regim nominal in functie de factorul de putere poate ajunge pana la 22- 23A! In monofazat conductoarele de Cu montate in tub cate doua( faza si neutru , este si PE, dar nu este activ) suporta 24A, practic sunteţi la limita cu siguranța/întreruptor automat de 25A si conductor de 2,5mmp pe un singur motor! Pentru al doilea motor aveți nevoie de un alt circuit. Atenţie ce aveți montat in BMPM de catre furnizor, pentru daca daca aveți RCBO de 32A si lucrați cu doua motoare de 3kW , RCBO o sa deconecteze.
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc pentru raspunsul elaborat!
Sunt sigur că va fi de folos multora.
Pe aceeași logică ,două motoare de 2.2 kw pe care le am vazut astăzi,consumă fiecare până la 15.6 A.
La Electroprecizia cele de 2.2 kw consuma 13.5 A ,probabil sunt motoare mai moderne,mai eficace.
În nicio situație nu mă încadrez cu două motoare pe cei 25 Amperi.
Singura soluție este cea menționată de dumneavoastră:Un singur șnec mai lung cu motor de 4 kw și cu speranța că nu trage mai mult de 25A să scoată siguranță de la firidă.
Majoritatea motoarele industriale de 2.2 kw S1 pe care le am găsit costă de la 1200 ron în sus,ceea ce spune multe despre mizeriile la 3 4 sute ron...
Sănătate și multe mulțumiri!!!
@@andreipetrescu603 Succes în realizarea acționării!
Ioane nu exista niste filtra la ledurile astea ca pe mine ma cam orbesc! mi se bulboaca ochii in cap de la ele ! ceva niste plastice sa para ca alea galbuii !ai ideie ?
LED-urile se aleg in functie de destinatia zonei( spatiu de lucru, birou, dormitor, hol, etc.), după temperatura de culoare. Este un videoclip pe canal cu acest subiect.
Vă salut! Am și eu o rugăminte și două nelămuriri (dacă î-mi puteți răspunde)! Înțeleg că în acest filmuleț, am considerat că avem un branșament monofazat:
Prima nelămurire:
-Dacă avem o plită de 7,2 kw, ce valoare ar trebui să aibă RCBO-ul din BMPM?
A doua nelămurire ar fi:
-În cazul în care avem un branșament trifazat, ce diametru ar trebui să aibă acel circuit dedicat având trei faze (cum se calculează această dimensionare la un consum de 7200 wați, între branșament monofazic și trifazic)???
Menționez căci încă nu sunt electrician, momentan sunt la nivel de cunoștințe teoretice (chiar dacă poate sună ciudat) și î-mi cer scuze ptr îndrăzneală!! Mulțumesc din suflet anticipat! Stimă!!
Salutare, De curând am introdus secțiunea "Membrii canalului" /Alătură-te. Aici se discută asemenea probleme. Numai bine,
Vă mulțumesc din suflet ptr accept!! Numai bine!!
Vă salut! Mulțumesc din suflet ptr recomandarea filmulețului, l-am urmărit, în principiu am înțeles cum se aplică formulele, dar spre rușinea mea..., nu-mi dau seama în condițiile în care dacă am un consumator mai mare (trifazic), cum calculez să-l pot împărți la trei faze, ptr a stabili care este protecția corespunzătoare și dimensionarea corespunzătoare (trifazică), ptr acel circuit dedicat. În sistem monofazat am înțeles..!! Dilema o am în sistemul trifazat. Mulțumesc din suflet încă odată. Stimă!!
Ati dat acel exemplu cu acel modul de prize care per total poate absoarbe un curent de 16 A si o putere de 3680 W, ,as dori sa stiu care este procentul de incarcare a conductoarelor conform normativului?
Daca in acel calup de prize se folosesc mai multi consumatori ce ne facem cu prevederea potrivit careia un circuit de utilizare generala poate fi incarcat cu 2000W?
Când va cumpărați calorifer electric pe ulei de 2600W, din comerț, acesta unde se conectează? Puneți etichetă pe priză cu limita de putere la 2000W?
@@upelectricity3333 Se conecteaza la un circuit in care nu ar trebui conectati simultan si alti consumatori.
Nu vreau sa ma intelegi gresit ,apreciez foarte mult tutoriale tale,dar cred ca ar trebui si niste atentionari in special pt consumatorii casnici .
@@nicusor77 Daca îmi aduc aminte, eu acolo in video am spus ceva cu încărcarea maxima pe circuit/priza...Alegea corecta a secțiunii conductoarelor si alegere a întreruptorului automat MCB sau RCBO sunt foarte importante. Consumatorul cumpăra si utilizează, electricianul face diferenta in executarea instalației electrice. O buna combinație se poate face cu priza de 16A, conductoare de 2,5 mmp si MCB /RCBO de 10A si 30mA, daca vreau sa limitez puterea pe priza la 2000W.
@@nicusor77 Observi ca dl.Ion Constantinescu ți se adreseaza respectuos- nu cu tu, cum o faci TU ?
E atit de greu să fii si tu politicos ? Avem atitea de invatat de la acest om !
Nu consumator Ci receptor
In limba română se numesc sinonime! Exemplu: cetățean=locuitor, eficient=eficace, etc.
Aveti dreptate dar in Distributie acest termeni sunt deosebiti
@@ionelzamfirescu9065 Corect! Atunci discutăm de CONSUMATORI CASNICI sau INDUSTRIALI. Este clar ca se înțelege altceva la nivel de distribuție energie electrică . In video este vorba punctual de un consumator electric ca echipament sau receptor ELECTRIC. Este același lucru, cei doi termeni sunt folosiți in calcule de dimensionare sau în orice descriere a unei instalații electrice.