Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της γειτονιάς μου.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 окт 2024
  • Τα πλάνα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου είναι στην Διώρυγα της Κορίνθου και στην Κόρινθο.
    Η λέξη προαστιακός σιδηρόδρομος περιγράφει σιδηροδρόμους που συνδέουν μητροπολιτικά κέντρα με τα προάστιά τους, ή με άλλες κοντινές πόλεις. Η διαφορά του με το μετρό, είναι πως εξυπηρετεί κυρίως περιοχές εκτός των πόλεων (δηλαδή τα μακρινά προάστια) και είναι επίγειος, εκτός ίσως από κάποια τμήματα εντός των αστικών περιοχών, που ενδέχεται να είναι υπόγεια. Διαφοροποιείται επίσης από το υπεραστικό δίκτυο διότι έχει συχνότερα δρομολόγια και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική (ενιαία εισιτήρια, κάρτες διαδρομών). Κατά μέσον όρο, ο προαστιακός μπορεί να εκτείνεται από 30 ως 100 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
    Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία δίκτυα προαστιακού στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, τις οποίες συνδέουν με τα προάστιά τους, καθώς και με άλλες γειτονικές πόλεις. Κατά συνέπεια, ο όρος "προαστιακός" στη χώρα μας, χρησιμοποιείται και για περιφερειακά δρομολόγια, ωστόσο η χρήση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη, παραδείγματος χάριν μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.
    Ο Προαστιακός σιδηρόδρομος Αθήνας είναι υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί τα προάστια της Αθήνας και τις περιφερειακές περιοχές. Υπεύθυνη για την λειτουργία της είναι η Hellenic Train.
    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη γραμμή συνέδεε τον Σταθμό Λαρίσης με το Αεροδρόμιο, ενώ οι πέντε πλέον γραμμές του Προαστιακού συνδέουν το Αίγιο, το Κιάτο, την Κόρινθο και την Χαλκίδα με την Αθήνα, τον Πειραιά και το Αεροδρόμιο.
    Η πρώτη γραμμή του Προαστιακού τέθηκε σε λειτουργία στις 30 Ιουλίου 2004, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτελώντας τότε το δρομολόγιο από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας ως το Αεροδρόμιο, με συρμούς πετρελαίου και συχνότητα ανά μισή ώρα.
    Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2005 άρχισαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια προς την Κόρινθο και η γραμμή παραδόθηκε στο κοινό στις 27 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
    Από το 2010 άρχισαν να ολοκληρώνονται τα έργα ηλεκτροκίνησης των γραμμών με εναλλασσόμενο ρεύμα.
    Πηγή: wikipedia.

Комментарии • 10

  • @aggelosbousoulas9635
    @aggelosbousoulas9635 5 месяцев назад +9

    Πολύ καλό βίντεο και η αναφορά για την ιστορία του προαστιακού σιδηροδρόμου κυριε Μιχάλη.Ετσι για την ιστορία το πρωτο προαστιακο δικτυο στην χωρα ηταν ο σιδηρόδρομος του Λαυριου!

  • @GreekTrainSpoting
    @GreekTrainSpoting 5 месяцев назад +2

    Εξαιρετικό βίντεο, δεν του λείπει τίποτα! Τέτοια είναι τα βίντεο που ομορφαίνουν την πλατφόρμα!!

  • @panzerivausfg4062
    @panzerivausfg4062 5 месяцев назад +3

    Τον εχω αγαπήσει πια...
    Με αυτόν κατεβαίνω σχεδόν καθε μέρα απο το 2021 στην Κόρινθο που σπουδάζω.
    Δεν είναι άψογος αλλά είναι αξιοπρεπής.

  • @AnastasiaMitsos
    @AnastasiaMitsos 5 месяцев назад +1

    Thank you for sharing so interesting!!!❤❤💖💖⚘️

  • @griopfrew3260
    @griopfrew3260 5 месяцев назад +3

    Άψογος άψογος πάντα

  • @kosths_mlmt
    @kosths_mlmt 4 месяца назад +1

    Και το μετρό είναι επίγειο αλλά μόνο στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο!

  • @ΒΑΣΙΛΕΙΟΣΜΕΝΔΡΙΝΟΣ
    @ΒΑΣΙΛΕΙΟΣΜΕΝΔΡΙΝΟΣ 4 месяца назад

    Και δυστυχώς δεν ανήκουν στο Ελληνικό κράτος.....