Bu adam herşeyi biliyor!!!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 фев 2025

Комментарии • 4

  • @musasari2060
    @musasari2060 15 часов назад

    5:15 Latin harflerine neden geçtiğimizi çok iyi anlatmışsınız hocam çok teşekkürler. Arap alfabesiyle uğraşılmaz gerçekten. İlgisi olan hobi olarak uğraşsın tabii. O yüzden Allah Atatürk’ten razı olsun.

    • @hace_mirza
      @hace_mirza  15 часов назад

      Kardeşim yanlış anlama ama bir dil ile ilgili temel kuralları bilmiyorsak bize anlatılan şey bize çok karışık gelebilir. Misal biri bana şu an İbranice ile ilgili bilgi verse ve ben semitik dillerin özelliklerini bilmesem, bu nasıl bir alfabe saçma sapan derdim. Ancak adamlar ölü haldeki bir alfabeyi İsrailde zorunlu kıldılar ve şimdi onunla neler yapabildikleri ortada. Bu arada Latin alfabesi işi çok saçma demiyoruz, bu iş illa olacaksa yıllara yayılabilirdi kanaatindeyiz.

    • @musasari2060
      @musasari2060 15 часов назад

      @@hace_mirza hocam​​⁠ elbette eleştirinizi yapın, o dönem (20-40 arası) yöntemsel olarak eleştiriye son derece açık, zamana yayılması gereken çok fazla şey vardı zaten. Ama biz İngiltere gibi Magna Cartalarla ya da Almanya gibi Martin Lutherlerle çağa peyder pey ayak uyduramadık. O yüzden bu devrimlerin hepsi biraz da “mecburen” 20 yıla sığdırıldı.
      İsrail’in İbrani alfabesini kullanmasıyla Türkiye’nin Arap alfabesini kullanması aynı şey değil takdir edersiniz ki. İbraniler kendi alfabesini kendi dillerine uygun olduğu için kullanıyorlar. Bu sayede “bilim yapıyorlar, gelişiyorlar” da diyemeyiz ama bu durum günümüz şartlarında çok önemli olan bireyler ve kurumlar arası iletişimi kolaylaştırıyor. E biz niye Orhun alfabesine dönmüyoruz o zaman mesela? O da mümkün değil çünkü aradan geçen 1400 yılda çok fazla medeniyetle dil ve kültür alışverişi yaptık, artık Orhun alfabesi de bize uygun değil. Aynı şekilde Arap alfabesi de Türkçe’nin içinde barındırdığı ünlü harf çeşitliliğinden dolayı pratik ve kullanışlı değil. Bakın kullanılamaz demiyorum, dediğiniz gibi bir yerden sonra bazı kalıplar oturur, mesela “kol” kelimesine “göl” ya da “gol” demeyiz belki ama dediğim gibi, pratik değil.

    • @hace_mirza
      @hace_mirza  15 часов назад +1

      @musasari2060 evet yazdıklarınızın büyük çoğunluğuna katılıyorum. Bu arada yukarıda yanlış ifade etmiş olabilirim. "ibrani alfabesi İsraili geliştirdi" gibi birşey kast etmedim, zaten sizde bu durumun ne geri ne de ileri götürmeyeceğini belirtmişsiniz. Bilimsel gelişmeler için halka rağmen birşeyler yapmak görüşüne bende sahibim, misal 3. Selim gibi nice padişahlar avrupa teknik ve becerisini ülkesine getirmek istemişler fakat bazı kaba softa Osmanlı asker ve bürokratları bunlara karşı çıkmışlar. İşte bu kimselere rağmen dahi bizi teknoloji ve endüstride çağ atlatacak gelişmeleri mutlaka almalıyız amma ve lakin inkılap sosyal kültürel anlamda olacaksa bunu mutlaka halka sormak gerekir. Sinei millete dönersiniz ve halkın çoğunluğu razı ise bu atıımları yaparsınız aksi takdirde sizce doğru diye dayattığınız sosyo kültürel inkilaplara karşı her zaman bir tepki ile karşılaşırsınız.