Turan Baba teşekkür ederim... Eline , emeğine sağlık... Sanırım bu yaptığınız kalem aşı yöntemi... Seneye şubat mart ayları gibi bu yöntemi deneyeceğim.
merhaba .bakuden herkese selam bende tohumdan ekdiyim 1 senelik avakadom var onu tohumdan cikmis bir agacla asilasam meyve verirmi yoksa meyve veren baska buyuk agacdanmi asi icin dal almak gerek ?
turan bey tepe alma duzmu verevmi kesilecek.birde hangi ayda ve kac cm.den olsun.acaba guneste mi golgedemi durmasi iyi.verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim.
Tepe almayı şubat aylarında uygulayın,eğik olarak bir kesim idealdir, uc kısmı 2 yapraklı olanı kesin..Gün dönümü dediğimiz ilkbahar gününe kadar güneş altında veya görmesi sakıncalı değildir.Gün dönümünden sonra öğlen güneşi görmemeli..Yarı gölge veya tam gölgede durmaları gerekli genç bitkinin
Turan bey, kese içinde çekirdekten yetiştirdiğim avokado fidanlarımız var bazı olumsuzluklardan dolayı 2 senedir aşılayamadık. ( Başka yetişkin ağaçlardan göz aşısı yapmayı düşünüyorduk ) Şimdi bu videonuzdaki yöntemi uygulasak olur mu ? Keseden çıkarmadan ortalarından kesip diğer keselerden çaprazlama yapsak. Birde aşı tutunca nasıl bir ağacımız olacak ? Erkenci mi, geçici mi, cinsi ne olacak ?
merhabalar, iki yil once saksida cimlendirdigim avakodo ile bu yil.ayni saksiya diktigim avakodalar ayni saksida ciktilar.ilk cikanlar yaprak verip ikili bir sekilde boyu uzayip yapraklari buyudu.digeri yeni yaprak vermede.bundan sonraki asamada ne yapmaliyim.tesekkurler bilgi ve emeginizi paylastiginiz icin.
Turan baba tekrar merhaba , Bu videoda demiş olduğun hassas bir yer var... Bu ucundan kesme işlemini ne zaman yapmalıyız ? ve bunu yaptıktan sonra macun kullanmalı mıyız ?
Merhaba Turan bey!Ben yaklaşık bir ay önce köklendirmek içinvideonuzdaki yöntemi kullandım.Şu an 10-15 santim olmuş.Saksıya dikicem.Bu durumda mart ayına kadar topraktamı kalıcak aşılamak için bir ikincisini şimdi köklemek istesem aynı yaşta olmadığı halde aşılama yapabilirmiyim.Bide ben İstanbulda yaşıyorum terasım var yazın terasta kalsa (en üst katta oturuyorum)Kışında ışık alan sahanlıkta muhafaza etsem yaşamasını sağlayabilirmiyim.Şimdiden teşşekkür ederim.Videolarınızı ilgiyle izliyorum bitki meraklısı biri olarak sayenizde bilgileniyorum.Sağolun varolun👍
Merhaba Sükran hanım.Aşı yapılabilmeleri için 2 bitkininde aynı yaşta olmaları gerekli.istanbul da terasta kalması öğlen güneşi değmediği sürece sakıncalı değildir.Kış aylarında ise sıcaklığın 10 derecenin altına düşmeyecek kapalı bir yerde kalabilirler.Bende teşekkür ederim.
merhaba turan bey yapdigni yayinlar çok işime yardi teşekür ederim,bende bi tane avokada şu anda büyüyor bir tane avokadani nasil aşilayabilirim sizden rica etsem annatavilirmisiniz vidyolarinizi çok severek bakyorum şindiden teşekürler.
Merhaba kaçgündür aradığım aşılama yöntemini sayenizde öğrendim. Ancak bir sorun var benim avokadolarım biri 1buçuk yaşında diğeri birkaç aylık aşılama yapmak istiyorum ama tepelerinin kesildiğini bilmiyordum ilk önce kesip dallanma olmalı değilmi dallanma olmadan aşı olmuyormu doğru anlamışmıyım acaba? Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler
selam Turan bey ben bardağa avakado tuxumuni kuymustum ikisinin küku çıktı birinin çıkmadı daha ama sizinkilarin üç kısmı çıkmıştı benimkiler hala yok neye nezaman yeteser nezaman saksiye alabilir im ,,,, lütfen tez arada cevab yazın bekliyorum
bende cekirdekten avokado yetistirdim bes tane avokado fidem var bunlarin uc tanesi bir metreye kadar uzadi dallari yok dal vermesi icin uc kismini kesmelimiyim ve yapraklarini koparmalimiyim
Turan Baba , Yanlış mı anladım? bu ikisi de aşısız çekirdekten yetişme bitkiler ve 1,5 yaşına geldiğinde birinin parçası diğerine aşılacak şeklinde yapıyorsunuz... Yani bu şekilde meyve verecek mi ? Sonra ki aylarda yada senelerde tekrar aşı ister mi bu yöntem?
Yanlış anlamadınız,ikiside çekirdekten yetişmiş bitkiler ve birinden almış olunan çeliği diğerine aşılıyorsunuz böylece geneti yapı değişiyor ve meyve aynı zamanda çabuk dallanmasını sağlıyor.Meyve vermesi için yıllık hava sıcaklığı 20 derece olması yani bu ortamı Türkiyede güney sahil kesimlerinde yaşanmaktadır veya özel seralarda...ileriki yıllarda aşı yapılmasına gerek yoktur.
Turan bey benim saksıda yetiştirdiğim avokado 50 cm’i geçti kalınlığı ise kurşun kalemden ince. Yapraklarından dolayı eğilmeye başladı. Bu ayda üst bölümünden kessem birşey olur mu? Videoda avokadolarınızın yaprağı yok ben de komple budamalı mıyım? Ayrıca benim aşılamak için başka bir fidanım yok. Ben öylesine toprağa gömmüştüm ve sulamıştım aldığım avokadonun çekirdeğini filiz verdi. Tam olarak ne zaman filiz verdi hatırlamıyorum ama 6-7 aylık olduğunu düşünüyorum. Yani benimki meyve vermeyecek ama ben ağaç olarak büyümesini istiyorum. Bu ayda kessem dallanır mı? Teşekkür ederim.
2 Adet avakado fidem var çekirdekten kendim yetiştirdim.6 ve 3 aylık.Aşılama yapmam lazım. Önce üst yapraklarını budayıp dallanmasını sağlamam sonra mı aşılamam lazım.Eğer öyle ise ikisi arasındaki süre nedir ???? ve her iki işlem için de hangi aylar olmalı ??
Turan Bey merhaba, biz mart ayında Ankara da iki tane avakado çekirdeği çimlendirdik saksıya aldık. şimdi yaklaşık 30 cm uzunluğa eriştiler. Antalyaya götürüp bahçemize dikmeyi düşünüyorum ancak, budama aşılamasını yaptıktan sonra mı götürmeliyim. budamayı 40/45 cm olunca aşılamayıda 2017 şubatta yapsam 2017 yazında da antalya da toprağa dikimini yapsam uygun mudur?
Hobi amaçlı türler arası veya avakado farklı türler arası aşı yapabilirsin. Sadece profosyonellikde anaç olarak Mexico türleri kullanılır, kireçli topraklara dayanıklılık yüzünden.
Abi harika birisin ya senin öğrendiğin şeylerin hepsini bilmek isterdim.. Bilindik ithal ürünler satan bir marketten aldım meksika kökenlidirler diye tahmin ediyorum genelde avokadalar oradan geliyormuş buradaki marketlere bildiğim kadarıyla. Bana meyve çıksa yeter aslında ama ileride nasipse köyümde işi ilerletmeyi istiyorum.. çok teşekkürler yorum için
Merhaba Turan Bey..benim köklenip 30 cm kadar govdesi filizlenmis hala suda yaşayan 2 avokado cekirdegim var..onlari saksilayacagim ama bu aşılamayı izleyince biraz aklım karıştı.. 1- Eger şimdi saksilarsam sonra Subat sonu Mart başı gibi mi aşılamam gerekecek? 2- İlk saksilamayi yapmadan once gosterdiginiz sekilde once asilayip sonra dikebilir miyim? 3- Ikisinin sigabilecegi buyukce bir saksim var..ikisini ayni saksiya ekebilir miyim yoksa ayri ayri daha ufak saksilara dikilmeleri daha mı saglikli olur? Yanitlariniz cok onemli..Saglikli sekilde meyve alabilecegim bu cekirdeklerimi kaybetmek istemiyorum.. Ilginize simdiden cok tesekkur ederim.
slamunaleyküm,Turan BAŞ teşekkürle başlamak istiyorum Allah razı olsun emeğinize.Turan bey aşımızı ingiliz aşısı olarak yapsak olurmu birde saksıdan çıkartmadan aşısını yapıp sürgünü görüp ondan sonra saksı büyütme yapılsa olurmu teşekkürler
A.S. Erdem bey..Aşımızı Dilciksiz İngiliz aşısı olarakda yapabiliriz..Saksı değişimi veya saksı büyültme her bitkide köklerin uyku dönemi veya daha yeni uyanmaya başlama dönemidir ama bazen farklı nedenler ile sürgün gözüktüğü zaman da mecburen yapılıyor ( Örneğin Toprak,kök hastalığı ).Burda videoda bitkiler uykudaydı yani uzun zaman soğuk bölümde idi dal attıktan sonra.Bu sayede saksıdan rahatlıkla çıkardım ve hem aşımı yaptım hem saksımı büyülttüm.15 gün daha soğuk bölümde kaldıktan sonra yavaş yavaş uyandırılacaklar ve gelişimlerine devam edeceklerdir.Bu işlem hem daha ilk aşı yapacak arkadaşlara evlerinde kolaylıkla yapabilirler ve özellikle yazdım alt kısıma şubat ve mart ayı başlangıcında uygulayın diyerekte..
Ağzına emeğine sağlık abi peki anlamadım biyer var ikiside aynı avakado yani kesip yerlerini değiştiriyorsun sona meyve verecek peki neden aşılamadan vermiyor ki aynı kök sonuçta cewap yazarsan sevinirim teşekkürler
Merhaba Mustafa. Çok güzel bir soruya değindiniz.Kök görünüm olarak aynıdır fakat farklı genetiğe sahiptir. Profösyonellikte ve yetiştiricilikte taban olarak yüksek derece kireçli topraklara dayanıklı Avakado ağacı kullanılır, fakat burda saksıda bahçemizde olduğu için taban fark etmiyor. Aşı yapılmasının sebebi hiç bir zaman meyve verip vermeme ile alakalı değildir. Aşı konusunda ayrı bir video yapacağım çünki baya çok soru geldi. Bu kanala değilde diğer kanala yükleyeceğim yakında.
Merhaba video cok guzel tam anlamiyla asilama nasil yapilir sayenizde ögrendim ama bir konuda sorunum var tam olarak antalyada yaptim 2 avokadi cekirdegine kurdan batirip suya koydum ve 14 kasim da simdi asilamayi ne zaman yapmaliyim subat sonu demissiniz gec olmaz mi subat sonu ???
Merhaba.Videolarinizi yakindan takip etmekteyim.Bende yaklasik 4 ay once farkli marketlerden aldigim 4 avokadonun tohumunu cimlendirdim.Suan ortalama 10 ile 25 cm arasinda degisen boydalar.Buna paralel olarak size birkac sorum olacak. 1-Cimlendirdigim tohumlar farkli turdeler.Mesela kim daha genis yaprakli uzun kimisi kisa boylarda.Kimisi tohumu kolay patlatti kimisi zorlandi bodur kaldi.Asilama yaparken bu durumu goz onune alacak olsak Avodolarin farkli turlerde olmasi asilamayi basarisiz kilar mi?Asilama yapilacak avokadonun ayni turde mi olmasi gerekiyor. 2-Asilama yapmak icin kac avokadonun kac aylik/yasinda olmasi gerekiyor. 3-Cimlenen avokadolarin dallanmasi icin uclarindan budamayi kacinci ayinda hangi mevsimde yapmaliyim? Simdiden tesekkur ederim
Merhaba..Tam aksine farklı avakado türlerinin birbirleri ile aşılanması ticari açıdan çok tutulur,örneğin Mexico avakadoları burda taban olarak kullanılır,kireçli topraklara dayanıklıdır.ev ortamındada rahatlık ile uygulayabilirsiniz....Aşılama yapmak için en önemlisi fidelerin 6 ay ile 1 yaş ve aynı kalınlıkta olmalı şarttır,hangi tür fark etmiyor.....Budama için bizim bulunduğunuz bölgenin son don tehlikesini atlattıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz,kapalı ortam içerisinde şubat sonu mart başlangıcıda uygulayabilirsiniz..
iyi aksamlar benimde bir yasinda yetistirdiyim avakadom var balkonda yetistiriyorum meyve vermeye baslamasi icin asilama sartmi asiyi veyve veren bir agactanmi yapmak gerekiyor
Merhaba 2 yıldır bir saksıda avakadom var çok güzel yaprakları vardı daha çok büyüsün diye saksısını değiştirdim üzerine humus katkılı çiçek topraklariñdan ekledim suladım ve avakadocuğum sizlere ömür.tek ağacım gitti gidiyor ben ne yapmalıyım? iki yıldır hem balkonda durabiliyor hem evde kendi kendine büyüyebiliyor.aylarca susuz kaldı solmadı oysa.kurtarmam gerek ne yapmalıyım bana yardım edin lütfenn...
merhaba turan bey benim 1 cekirdekten çıkma 3 filizim var 20ser cm ayrı bir cekirdekten mi çıkması lazım bu asıyı yapabilmem icin yoksa bu 3ünü kendi aralarında döndürerek aşılayayım mı ve 3lü şekilde büyür mü yoksa en büyüğünü bırakacak sekilde budayayım mı
Merhabalar.1 çekirdekten 3 filiz okudum yanlış okumadıysam ? Sadece şunu söyleyebilirim,çok şanslısınız.Tabiatta ender hatta benim bildiğim avakado larda hiç olmamış bir duruma sahibsiniz.Yerinizde olsam kendilerine hiç bir müdahale etmem,bırakırım o şekil büyüsünler.Yurt dışında yaşamış olsaydınız her hangi bir Botanik universitelerinde bir araştırmaya sebeb bile gösterirdiniz.
Merhabalar.Benim de bir avokado çekirdeğinden 4filiz cıktı ama 2si uzayıp yapraklanırken diğer ikisi 3cmlik halleriyle kaldılar.uzarlar mı bilmiyorum.Diğerlerinin sağlıklı gelişimi için zayıf olan iki tanesini feda mı etsem yoksa biraz daha mı beklesem¿
Merhabalar bende balkonumda hobi olsun derke 100 fidanim oldu.bunlardan bir çoğu tek cekirdekten 2 3 dal çıkardılar bunları aşılamak gerekirmi? Bu halleriyle kalmış olsalar meyve verirlermi?
merhabalar aralık ayında avakado çekirdeğini cimlendirmek için suya koydum. mart ayında yaklaşık 30 cm civarındayken saksıya aldım. şuan boyu 1 m civarına erişti. sürekli boy atmakta. en büyük yaprağıda 10 cm civarında. gövdeside kalınlaşmadı. çıta yardımı ile dik tutuyorum. ne yapmamı önerirsiniz. internetten araştırdım bazı sitelerde yukarı kısımdaki yaprakları kesin yazıyor. kesmelimiyim ve nasıl kesmeliyim. iyi çalışmalar.
turan bey ben adana dan bilal benim bir sorunum var kamkat bitkisinde yapraklarda yapiskanimsi bir sıkıntım var acaba neden kaynaklanıyor beni bir aydinlata bilir misiniz bundan nasıl kutulabilirim.
Bakım hatasından dolayı,İstilaya uğramış kamkat bitkiniz Bilal bey.Burdan hangi istilacılar tarafından uğradığını söyleyemem,bir çok istilacılar yapraklarda yapışkansı sıkıntılar yaratıyor.Bulunduğunuz bölgenizde bir ziraatcıya gidin durumu izah edin gerekirse bitkinizi yanınızda götürün ve ilaç alın.
Abi Merhaba benim sıkıntım şu, avakado fidanı 3 ay kadar sonra 50 cm yi geçti üzerinde yapraklar var , destek çıtası koydum ama çok ince bir gövdesi var yaprakları taşıyamıyor, bende yaklaşık kökten 20 cm ye kadar olan bölümden , gözün birine yakın şekilde jiletle kestim , çok üzüldüm ama yaptım. Budamayı yaptım ama korkuyorum , 1 haftayı geçti herhangi bir uzama belirtisi yok. Ne yapmamı önerirsiniz? Ve aslında en çok merak ettiğim konu şu , aşı meyve vermeye başlamış ağaçtan alınarak yapılır diyor çiçekçiler ama siz 2 anacı birbirine aşıladınız tutarmı bu şekilde?
Merhabalar.Bulunduğu ortam aydınlıkmı yoksa ışık alan bir yer mi ? ışık göremiyorsa boy atar ışığa doğru..Gövde kalınlığı kurşun kalem den kalın mı yoksa incemi ? ..Birdaki sefere sorularınızı ziraat mühendislerine veya ziraat teknisyenlerine sormanızı dilerim.Aşı neden yapılır konusunda bir video hazırlamaktayım.
Ellerinize,emeginize sağlik!
Allah razi olsun, sizden!
bende teşekkür ederim
Teşekkür ederim turan bey.
Bende teşekkür ederim
Abi Allah razı olsun harika video
Tşk ederim Merküryen
Turan Baba teşekkür ederim... Eline , emeğine sağlık... Sanırım bu yaptığınız kalem aşı yöntemi... Seneye şubat mart ayları gibi bu yöntemi deneyeceğim.
merhaba .bakuden herkese selam bende tohumdan ekdiyim 1 senelik avakadom var onu tohumdan cikmis bir agacla asilasam meyve verirmi yoksa meyve veren baska buyuk agacdanmi asi icin dal almak gerek ?
turan bey ıyı gunler oncelikle emegınıze saglık.avakadoyu cekırdekten cımlendırdıkten ve 40 45 cm olduktan sonra ustten herhangı bır yerınden mı kesıcez.bunu yapmamız dallanması ıcın sart mı.ıyı gunler dılıyorum
Evet Murat bey,kesimi gerçekleştirmez isek uzar gider
turan bey tepe alma duzmu verevmi kesilecek.birde hangi ayda ve kac cm.den olsun.acaba guneste mi golgedemi durmasi iyi.verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim.
Tepe almayı şubat aylarında uygulayın,eğik olarak bir kesim idealdir, uc kısmı 2 yapraklı olanı kesin..Gün dönümü dediğimiz ilkbahar gününe kadar güneş altında veya görmesi sakıncalı değildir.Gün dönümünden sonra öğlen güneşi görmemeli..Yarı gölge veya tam gölgede durmaları gerekli genç bitkinin
Çekirdekten yetiştirilen 1 avakado meyve verir mi?
verir ama 5 -10 yaşlarında verir ve aşılamalısın bunları yaparsan meyve verir
Turan bey, kese içinde çekirdekten yetiştirdiğim avokado fidanlarımız var bazı olumsuzluklardan dolayı 2 senedir aşılayamadık. ( Başka yetişkin ağaçlardan göz aşısı yapmayı düşünüyorduk ) Şimdi bu videonuzdaki yöntemi uygulasak olur mu ? Keseden çıkarmadan ortalarından kesip diğer keselerden çaprazlama yapsak. Birde aşı tutunca nasıl bir ağacımız olacak ? Erkenci mi, geçici mi, cinsi ne olacak ?
merhabalar, iki yil once saksida cimlendirdigim avakodo ile bu yil.ayni saksiya diktigim avakodalar ayni saksida ciktilar.ilk cikanlar yaprak verip ikili bir sekilde boyu uzayip yapraklari buyudu.digeri yeni yaprak vermede.bundan sonraki asamada ne yapmaliyim.tesekkurler bilgi ve emeginizi paylastiginiz icin.
Turan baba tekrar merhaba , Bu videoda demiş olduğun hassas bir yer var...
Bu ucundan kesme işlemini ne zaman yapmalıyız ? ve bunu yaptıktan sonra macun kullanmalı mıyız ?
avokadonun uc kismini kestikten sonra bisey surmek gerekiyormu
aşılama yapmadan veyve alınmazmı hocam tş.ler
Merhaba Turan bey!Ben yaklaşık bir ay önce köklendirmek içinvideonuzdaki yöntemi kullandım.Şu an 10-15 santim olmuş.Saksıya dikicem.Bu durumda mart ayına kadar topraktamı kalıcak aşılamak için bir ikincisini şimdi köklemek istesem aynı yaşta olmadığı halde aşılama yapabilirmiyim.Bide ben İstanbulda yaşıyorum terasım var yazın terasta kalsa (en üst katta oturuyorum)Kışında ışık alan sahanlıkta muhafaza etsem yaşamasını sağlayabilirmiyim.Şimdiden teşşekkür ederim.Videolarınızı ilgiyle izliyorum bitki meraklısı biri olarak sayenizde bilgileniyorum.Sağolun varolun👍
Merhaba Sükran hanım.Aşı yapılabilmeleri için 2 bitkininde aynı yaşta olmaları gerekli.istanbul da terasta kalması öğlen güneşi değmediği sürece sakıncalı değildir.Kış aylarında ise sıcaklığın 10 derecenin altına düşmeyecek kapalı bir yerde kalabilirler.Bende teşekkür ederim.
Abi ben budama işlemi ne zaman yapılıyor onu öğrenmek istedim bilgilendirirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
merhaba turan bey yapdigni yayinlar çok işime yardi teşekür ederim,bende bi tane avokada şu anda büyüyor bir tane avokadani nasil aşilayabilirim sizden rica etsem annatavilirmisiniz vidyolarinizi çok severek bakyorum şindiden teşekürler.
Turan bey asilama sonucunuz nedir?Tuttu mu acaba?
Merhabalar..Evet tutmuştu Kahan bey
Turan bey benim 12 tane çekirdek ten avakado fidem var bu yöntemle aşılaya bilirmiyim.
evet bu yöntem ile birbirleri ile aşılayabilirsiniz
2 ila 3 yaş arası iseler olur
@@ZeitFürPerfektDeutsch henüz 5 aylık ama sizin yaptığınız fideler boyunda ve pek çok yaprağı var.
Daha küçükler aşı tutmaz bu yaşte.Videodakiler 2 yaşındalar, bol ışık altında olduklarından boy atmadılar
5 yıllık avakado nasıl aşılanır, bilgilendirir misiniz lütfen?
aşılama yapmassak olurmu bir tane avakado fidesi var yetistirdigim.meyve verirmi acaba.
Merhaba kaçgündür aradığım aşılama yöntemini sayenizde öğrendim. Ancak bir sorun var benim avokadolarım biri 1buçuk yaşında diğeri birkaç aylık aşılama yapmak istiyorum ama tepelerinin kesildiğini bilmiyordum ilk önce kesip dallanma olmalı değilmi dallanma olmadan aşı olmuyormu doğru anlamışmıyım acaba? Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler
selam Turan bey ben bardağa avakado tuxumuni kuymustum ikisinin küku çıktı birinin çıkmadı daha ama sizinkilarin üç kısmı çıkmıştı benimkiler hala yok neye nezaman yeteser nezaman saksiye alabilir im ,,,, lütfen tez arada cevab yazın bekliyorum
bende cekirdekten avokado yetistirdim bes tane avokado fidem var bunlarin uc tanesi bir metreye kadar uzadi dallari yok dal vermesi icin uc kismini kesmelimiyim ve yapraklarini koparmalimiyim
Turan Baba , Yanlış mı anladım? bu ikisi de aşısız çekirdekten yetişme bitkiler ve 1,5 yaşına geldiğinde birinin parçası diğerine aşılacak şeklinde yapıyorsunuz... Yani bu şekilde meyve verecek mi ? Sonra ki aylarda yada senelerde tekrar aşı ister mi bu yöntem?
Yanlış anlamadınız,ikiside çekirdekten yetişmiş bitkiler ve birinden almış olunan çeliği diğerine aşılıyorsunuz böylece geneti yapı değişiyor ve meyve aynı zamanda çabuk dallanmasını sağlıyor.Meyve vermesi için yıllık hava sıcaklığı 20 derece olması yani bu ortamı Türkiyede güney sahil kesimlerinde yaşanmaktadır veya özel seralarda...ileriki yıllarda aşı yapılmasına gerek yoktur.
peki bu aşılamayı bütün bitkilerde deneyebilirmiyiz iki çekirdekten yetişmiş agaç fidanini aşılasak aynımı olur yoksa
adi salam bir soru sormaq istiyorum qreyfurd ceyirdekden ayni limon kimi cumlenir ya yok . evvelceden tesekkurler
Turan bey benim saksıda yetiştirdiğim avokado 50 cm’i geçti kalınlığı ise kurşun kalemden ince. Yapraklarından dolayı eğilmeye başladı. Bu ayda üst bölümünden kessem birşey olur mu? Videoda avokadolarınızın yaprağı yok ben de komple budamalı mıyım? Ayrıca benim aşılamak için başka bir fidanım yok. Ben öylesine toprağa gömmüştüm ve sulamıştım aldığım avokadonun çekirdeğini filiz verdi. Tam olarak ne zaman filiz verdi hatırlamıyorum ama 6-7 aylık olduğunu düşünüyorum. Yani benimki meyve vermeyecek ama ben ağaç olarak büyümesini istiyorum. Bu ayda kessem dallanır mı? Teşekkür ederim.
aşılamak zorunlu mu? ve aşılamazsak avokado ağacından avokado çıkar mı ACİL CEVAP
2 Adet avakado fidem var çekirdekten kendim yetiştirdim.6 ve 3 aylık.Aşılama yapmam lazım. Önce üst yapraklarını budayıp dallanmasını sağlamam sonra mı aşılamam lazım.Eğer öyle ise ikisi arasındaki süre nedir ???? ve her iki işlem için de hangi aylar olmalı ??
Turan Bey merhaba, biz mart ayında Ankara da iki tane avakado çekirdeği çimlendirdik saksıya aldık. şimdi yaklaşık 30 cm uzunluğa eriştiler. Antalyaya götürüp bahçemize dikmeyi düşünüyorum ancak, budama aşılamasını yaptıktan sonra mı götürmeliyim. budamayı 40/45 cm olunca aşılamayıda 2017 şubatta yapsam 2017 yazında da antalya da toprağa dikimini yapsam uygun mudur?
Turan bey iyi akşamlar 7yasinda bir avakado agacimiz var.biz onu nasıl aşıları.biİ bilgilendirirseniz memnun olurum.tesekkurlee
7 yaşındaki bir avakado ağacı anca ingiliz kalem aşısı ile aşılama yapılabilinir
EGZOTiK BiTKiLER efe kulucka
Bu işlemden sonra meyve verecek mi yani?
Merhabalar. Bu işlemden öncede meyve verir ama 5 -10 yaşlarında verir ve aşılamalısın bunları yaparsan meyve çok daha erken verir
Abi ben marketten avokado aldım ama aynı tür mü bilemiyorum aşılarken türünün bir önemi var mı?
Hobi amaçlı türler arası veya avakado farklı türler arası aşı yapabilirsin. Sadece profosyonellikde anaç olarak Mexico türleri kullanılır, kireçli topraklara dayanıklılık yüzünden.
Abi harika birisin ya senin öğrendiğin şeylerin hepsini bilmek isterdim..
Bilindik ithal ürünler satan bir marketten aldım meksika kökenlidirler diye tahmin ediyorum genelde avokadalar oradan geliyormuş buradaki marketlere bildiğim kadarıyla. Bana meyve çıksa yeter aslında ama ileride nasipse köyümde işi ilerletmeyi istiyorum.. çok teşekkürler yorum için
Abi bir de anaç tam olarak nedir dişi avokado erkek avokado mu var bir de avokadonun yaşı önemli mi aşılarken seni rahatsız etmek istemiyorum ama..
Ramazan benimde 3 yasinda var asi nezaman olur bilmiyorum soylermisiniz
slm turan bey limon kaç yaşında aşıılanır ve aşı yaparken saksıdan çıkartmağa gerek varmı
Merhaba Tamer bey..2 yaşından sonra aşı yapılabilinir çekirdekten yetiştirdiyseniz.Limonda saksıdan çıkarmayın
Merhaba Turan Bey..benim köklenip 30 cm kadar govdesi filizlenmis hala suda yaşayan 2 avokado cekirdegim var..onlari saksilayacagim ama bu aşılamayı izleyince biraz aklım karıştı..
1- Eger şimdi saksilarsam sonra Subat sonu Mart başı gibi mi aşılamam gerekecek?
2- İlk saksilamayi yapmadan once gosterdiginiz sekilde once asilayip sonra dikebilir miyim?
3- Ikisinin sigabilecegi buyukce bir saksim var..ikisini ayni saksiya ekebilir miyim yoksa ayri ayri daha ufak saksilara dikilmeleri daha mı saglikli olur?
Yanitlariniz cok onemli..Saglikli sekilde meyve alabilecegim bu cekirdeklerimi kaybetmek istemiyorum.. Ilginize simdiden cok tesekkur ederim.
slamunaleyküm,Turan BAŞ teşekkürle başlamak istiyorum Allah razı olsun emeğinize.Turan bey aşımızı ingiliz aşısı olarak yapsak olurmu birde saksıdan çıkartmadan aşısını yapıp sürgünü görüp ondan sonra saksı büyütme yapılsa olurmu teşekkürler
A.S. Erdem bey..Aşımızı Dilciksiz İngiliz aşısı olarakda yapabiliriz..Saksı değişimi veya saksı büyültme her bitkide köklerin uyku dönemi veya daha yeni uyanmaya başlama dönemidir ama bazen farklı nedenler ile sürgün gözüktüğü zaman da mecburen yapılıyor ( Örneğin Toprak,kök hastalığı ).Burda videoda bitkiler uykudaydı yani uzun zaman soğuk bölümde idi dal attıktan sonra.Bu sayede saksıdan rahatlıkla çıkardım ve hem aşımı yaptım hem saksımı büyülttüm.15 gün daha soğuk bölümde kaldıktan sonra yavaş yavaş uyandırılacaklar ve gelişimlerine devam edeceklerdir.Bu işlem hem daha ilk aşı yapacak arkadaşlara evlerinde kolaylıkla yapabilirler ve özellikle yazdım alt kısıma şubat ve mart ayı başlangıcında uygulayın diyerekte..
teşekkürler
Ağzına emeğine sağlık abi peki anlamadım biyer var ikiside aynı avakado yani kesip yerlerini değiştiriyorsun sona meyve verecek peki neden aşılamadan vermiyor ki aynı kök sonuçta cewap yazarsan sevinirim teşekkürler
Merhaba Mustafa. Çok güzel bir soruya değindiniz.Kök görünüm olarak aynıdır fakat farklı genetiğe sahiptir. Profösyonellikte ve yetiştiricilikte taban olarak yüksek derece kireçli topraklara dayanıklı Avakado ağacı kullanılır, fakat burda saksıda bahçemizde olduğu için taban fark etmiyor. Aşı yapılmasının sebebi hiç bir zaman meyve verip vermeme ile alakalı değildir. Aşı konusunda ayrı bir video yapacağım çünki baya çok soru geldi. Bu kanala değilde diğer kanala yükleyeceğim yakında.
selamnalykum siz aşı sonrası epey yukarıda koydunuz fideyi.oyle olmalı.şimdi bnm sorum.balkonumda 5 tane avakado fidesi var 5 aylık ve 2 yada 3 yaslanda,yani demek istedgim boıyu ıkı metereyi buldu birinn boyunu kesmem gerekıyrmu acıl cvb lutfen ası zamanı gecıyr sayenızde ılk asımı y apcagım tsk ederm
köklenmiş çekirdek annem saksıya gömmüş doğru değilmi çıkar yine. Aşılama yapmassak nolur yaparsak nolur bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba video cok guzel tam anlamiyla asilama nasil yapilir sayenizde ögrendim ama bir konuda sorunum var tam olarak antalyada yaptim 2 avokadi cekirdegine kurdan batirip suya koydum ve 14 kasim da simdi asilamayi ne zaman yapmaliyim subat sonu demissiniz gec olmaz mi subat sonu ???
ben bunun kesildiğini bilmiyordum benimkisi 1.50 oldu üstünden kestim şimdi ne zaman aşılanması gerekir ve bir tane daha mı avakadoya ihtiyacım var?
Benim bir tane avakodo çekirdeginden 4 tane bitki çıktı, çekirdekten bunlari nasil ayirmaliyim?
Merhaba.Videolarinizi yakindan takip etmekteyim.Bende yaklasik 4 ay once farkli marketlerden aldigim 4 avokadonun tohumunu cimlendirdim.Suan ortalama 10 ile 25 cm arasinda degisen boydalar.Buna paralel olarak size birkac sorum olacak.
1-Cimlendirdigim tohumlar farkli turdeler.Mesela kim daha genis yaprakli uzun kimisi kisa boylarda.Kimisi tohumu kolay patlatti kimisi zorlandi bodur kaldi.Asilama yaparken bu durumu goz onune alacak olsak Avodolarin farkli turlerde olmasi asilamayi basarisiz kilar mi?Asilama yapilacak avokadonun ayni turde mi olmasi gerekiyor.
2-Asilama yapmak icin kac avokadonun kac aylik/yasinda olmasi gerekiyor.
3-Cimlenen avokadolarin dallanmasi icin uclarindan budamayi kacinci ayinda hangi mevsimde yapmaliyim?
Simdiden tesekkur ederim
Merhaba..Tam aksine farklı avakado türlerinin birbirleri ile aşılanması ticari açıdan çok tutulur,örneğin Mexico avakadoları burda taban olarak kullanılır,kireçli topraklara dayanıklıdır.ev ortamındada rahatlık ile uygulayabilirsiniz....Aşılama yapmak için en önemlisi fidelerin 6 ay ile 1 yaş ve aynı kalınlıkta olmalı şarttır,hangi tür fark etmiyor.....Budama için bizim bulunduğunuz bölgenin son don tehlikesini atlattıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz,kapalı ortam içerisinde şubat sonu mart başlangıcıda uygulayabilirsiniz..
EGZOTiK BiTKiLER vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkur ederim.Soylediklerinizi uygulayacagim.Saglicakla kalin
iyi aksamlar benimde bir yasinda yetistirdiyim avakadom var balkonda yetistiriyorum meyve vermeye baslamasi icin asilama sartmi asiyi veyve veren bir agactanmi yapmak gerekiyor
Merhaba 2 yıldır bir saksıda avakadom var çok güzel yaprakları vardı daha çok büyüsün diye saksısını değiştirdim üzerine humus katkılı çiçek topraklariñdan ekledim suladım ve avakadocuğum sizlere ömür.tek ağacım gitti gidiyor ben ne yapmalıyım? iki yıldır hem balkonda durabiliyor hem evde kendi kendine büyüyebiliyor.aylarca susuz kaldı solmadı oysa.kurtarmam gerek ne yapmalıyım bana yardım edin lütfenn...
bı sorum olacaktı? avakadonun yapraklarından kuruma yanma gibi bi şeyler oluyor bunun nedeni nedir ve ne yapmam gerekli.
İsmail Çabuk merhaba, aşırı güneşten olabilir mi acaba ?
merhaba turan bey benim 1 cekirdekten çıkma 3 filizim var 20ser cm ayrı bir cekirdekten mi çıkması lazım bu asıyı yapabilmem icin yoksa bu 3ünü kendi aralarında döndürerek aşılayayım mı ve 3lü şekilde büyür mü yoksa en büyüğünü bırakacak sekilde budayayım mı
Merhabalar.1 çekirdekten 3 filiz okudum yanlış okumadıysam ? Sadece şunu söyleyebilirim,çok şanslısınız.Tabiatta ender hatta benim bildiğim avakado larda hiç olmamış bir duruma sahibsiniz.Yerinizde olsam kendilerine hiç bir müdahale etmem,bırakırım o şekil büyüsünler.Yurt dışında yaşamış olsaydınız her hangi bir Botanik universitelerinde bir araştırmaya sebeb bile gösterirdiniz.
Merhabalar.Benim de bir avokado çekirdeğinden 4filiz cıktı ama 2si uzayıp yapraklanırken diğer ikisi 3cmlik halleriyle kaldılar.uzarlar mı bilmiyorum.Diğerlerinin sağlıklı gelişimi için zayıf olan iki tanesini feda mı etsem yoksa biraz daha mı beklesem¿
Merhabalar bende balkonumda hobi olsun derke 100 fidanim oldu.bunlardan bir çoğu tek cekirdekten 2 3 dal çıkardılar bunları aşılamak gerekirmi? Bu halleriyle kalmış olsalar meyve verirlermi?
merhaba benim ektiğim bir avakado bitkisi var ben onu nasıl aşılayabilirim tam anlamadım bir tane daha mı bitki gerekiyor 7-8 ay oldu ekeli baya uzadı
Clydiana Devil
merhabalar
aralık ayında avakado çekirdeğini cimlendirmek için suya koydum. mart ayında yaklaşık 30 cm civarındayken saksıya aldım. şuan boyu 1 m civarına erişti. sürekli boy atmakta. en büyük yaprağıda 10 cm civarında. gövdeside kalınlaşmadı. çıta yardımı ile dik tutuyorum. ne yapmamı önerirsiniz. internetten araştırdım bazı sitelerde yukarı kısımdaki yaprakları kesin yazıyor. kesmelimiyim ve nasıl kesmeliyim. iyi çalışmalar.
Turan abi merhaba.benim sadece bir avokadom var.boyu 70 cm kendi ile aşılayabilir miyim?
Merhabalar. Kendi kendine aşı yapamıyoruz malesef.
TURAN BAS abi o zaman avokadoma ne aşılarsam iyi olur?(Avokadom taban olarak?)
başka bir avacado dan almış olacağın bir aşı kalemi ile aşılayabilirsin
TURAN BAS abi teşekkür ederim😊
bende tşk ederim
turan bey ben adana dan bilal benim bir sorunum var kamkat bitkisinde yapraklarda yapiskanimsi bir sıkıntım var acaba neden kaynaklanıyor beni bir aydinlata bilir misiniz bundan nasıl kutulabilirim.
Bakım hatasından dolayı,İstilaya uğramış kamkat bitkiniz Bilal bey.Burdan hangi istilacılar tarafından uğradığını söyleyemem,bir çok istilacılar yapraklarda yapışkansı sıkıntılar yaratıyor.Bulunduğunuz bölgenizde bir ziraatcıya gidin durumu izah edin gerekirse bitkinizi yanınızda götürün ve ilaç alın.
Turan abi benim fidan kurudu kuruyacak.yaprak kalmadı.üstten de kuruyor tabana doğru.kestim ama daha hızlı ilerliyor.ümit yok herhalde.
limonuvda aşılamak gerekirmi turan bey
Merhaba Tamer bey,evet Limonuda aşılamak gereklidir
yaz aaylarımı yyoksa kışa doğrumu
çelikten çoğalırmı avakado
Çelik ilede çoğalır fakat biraz zor ve sorunlu o neden ile daima çekirdekten yetiştirilir ve aşılanır.
bu aşılama meyve versin diye mi ? aşılama yapmazsak ne olur ? bende bir tane avokado var :)
Abi Merhaba benim sıkıntım şu, avakado fidanı 3 ay kadar sonra 50 cm yi geçti üzerinde yapraklar var , destek çıtası koydum ama çok ince bir gövdesi var yaprakları taşıyamıyor, bende yaklaşık kökten 20 cm ye kadar olan bölümden , gözün birine yakın şekilde jiletle kestim , çok üzüldüm ama yaptım. Budamayı yaptım ama korkuyorum , 1 haftayı geçti herhangi bir uzama belirtisi yok. Ne yapmamı önerirsiniz? Ve aslında en çok merak ettiğim konu şu , aşı meyve vermeye başlamış ağaçtan alınarak yapılır diyor çiçekçiler ama siz 2 anacı birbirine aşıladınız tutarmı bu şekilde?
Merhabalar.Bulunduğu ortam aydınlıkmı yoksa ışık alan bir yer mi ? ışık göremiyorsa boy atar ışığa doğru..Gövde kalınlığı kurşun kalem den kalın mı yoksa incemi ? ..Birdaki sefere sorularınızı ziraat mühendislerine veya ziraat teknisyenlerine sormanızı dilerim.Aşı neden yapılır konusunda bir video hazırlamaktayım.
Hazırlamış olduğum 2inci kanalım: ruclips.net/channel/UCAwaeeAmcfWygyeThzoDhBQ