Hoe gaat het met onze circulaire economie?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 авг 2023
  • Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt, verandert snel van richting. Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd. Maar stroomt het geld precies de goede kant op, of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend?
    In 2021 nam Tegenlicht een kijkje in het hoofd van duurzame investeerders. Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst? We liepen mee met ondernemers Bas van Abel en Anja Cheriakova. Hun bedrijf De Clique verandert afval weer in voedsel, zeep en bier.
    Hoe gaat het twee jaar later met hun duurzame onderneming? We gaan opnieuw langs bij Anja, die ons samen met Elisa van Dam een rondleiding geeft door hun paddestoelkwekerij. En we lopen mee met Matthijs Westerwoudt. Hij raakte geïnspireerd na het zien van de Tegenlicht-aflevering 'groen goud' uit 2013, over het vergroenen van woestijnen. Zo startte hij Wilder Land, dat thee maakt van kruiden op het boerenland. Zo kunnen boeren helpen met het herstellen van de biodiversiteit, én er ook nog een centje aan verdienen.
    Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
    Website: tegenlicht.vpro.nl/
    Instagram: / vpro_tegenlicht
    Facebook: / vprotegenlicht
    Twitter: / vprotegenlicht
    Meet-ups: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
    Kijkwijzer: Alle leeftijden
    ---------------------------------------
    regie en montage
    Mo Jouhri
    camera
    Thomas van Krugten
    geluid
    Mike van der Sluijs
    producent
    Koos van de Merbel
    research
    Chris Vijn
    William de Bruijn
    redactie
    Tara Vierbergen
    Daan Kuys
    eindredactie
    Jasper Koning
    Geert Rozinga
  • НаукаНаука

Комментарии • 18

  • @KootFloris
    @KootFloris 9 месяцев назад +7

    Hoe is 't mogelijk dat belastinggeld naar opruimen van vervuiling, laat staan subsidie naar Shell, gaat? Geef deze mensen subsidie voor alle vervuiling-kosten die zij voorkomen, en haal dat geld bij de vervuilers.

    • @Y.A.E.
      @Y.A.E. 9 месяцев назад +3

      Precies in het Midden-Oosten waar de handelaren van het westen de olie halen kost een volle tank bijvoorbeeld in Iran 9 dollar heb je auto vol getankt en hier kost een liter 2,20 en nog krijgen ze subsidies wel heel vreemd ze hebben al een mega winst en daarop krijgen ze subsidies

    • @KootFloris
      @KootFloris 9 месяцев назад +1

      @@Y.A.E. Ja, bizar!

  • @user-mn2sg7qb2g
    @user-mn2sg7qb2g 9 месяцев назад +1

    slimme dames. en goede investeringsideeen, leuk om eens wat constructiefs te zien, super interessant.

  • @AlkoDehond-xz3js
    @AlkoDehond-xz3js 8 месяцев назад

    Vroeger kwam de schillenboer langs om het op te halen . Maar die zijn al jaren geleden verdwenen .

  • @rul4522
    @rul4522 9 месяцев назад +1

    Minder is nodig!

  • @TheHadesShade
    @TheHadesShade 9 месяцев назад

    Ander nadeel van kunstmest, het produceert ENORM veel stikstof en Co2 als je het probeert te maken.
    De ARGO sector, zoals Campina willen juist alles houden zoals het is. Wil jij bio boer worden of beter met het land omgaan? Dan keren Campina, RaboBank, de Heus veevoer en nog meer jou als boer de rug toe. Dat zou anders moeten, een taak voor de overheid.

  • @assepa
    @assepa 9 месяцев назад +2

    Het businessmodel is erg vergezocht, en ook vanuit resource oogpunt is er weinig winst gehaald. Je haalt koffieprut op en daar haal je dan alleen nog wat oesterzwammen uit (met nul voedingswaarde), waarna de prut alsnog weggegooid wordt (?). De oesterzwammen worden vervolgens verwerkt in bitterballen, wat eigenlijk een gekunstelde vorm van recycling is, want niemand zou dat doen, tenzij ze zich geen raad weten met de oesterzwammen). En dat is dan nog de meest uitgediepte stroom. Wat er met het andere voedsel-afval gebeurt wordt niet benoemd. In hoeverre gaat dat verder dan wat er normaal mee gedaan wordt? (Namelijk verwerkt tot veevoer). Een beetje meer kritische interviewer had ook wel gemogen.

    • @ryn2844
      @ryn2844 9 месяцев назад

      De koffieprut en de rest wordt allemaal compost zeiden ze. Dat gaat dan in van die zakken tuinaarde die je bij een tuincentrum koopt.
      Ik vind oesterzwamburgers en bitterballen kapot lekker, maar dat hoeft natuurlijk niet iedereen te vinden.
      Ik vraag me toch af hoeveel voedsel afval uit steden verwerkt wordt tot veevoer hoor. Ik denk niet dat deze mensen het zo makkelijk zouden kunnen krijgen als het al gebruikt werd. Ze zeggen in het filmpje dat het eerder gewoon verbrand werd, en het lijkt mij ook dat dat het meest logische is. Een boer wil toch niet een hoop bedorven eten aan zn beesten geven?

    • @assepa
      @assepa 9 месяцев назад

      @@ryn2844 Ligt aan de schaal wellicht. Grote voedselproducenten leveren aan fabrieken waar hun waren tot veevoer gemaakt worden. (Zie bv circulairvoer punt nl). Maar dat kan waarschijnlijk alleen met grote hoeveelheden van dezelfde samenstelling. GFT-afval wordt vergist tot biogas en gecomposteerd. Het afval van restaurants zit daar misschien net tussenin?

    • @dehout
      @dehout 9 месяцев назад +2

      Geen voedingswaarde in oesterzwammen? Hoe kom je precies daarbij?

    • @devonseamoor
      @devonseamoor 8 месяцев назад +1

      @assepa. Ik zal mijn zienswijze met je delen en daarmee reageren in je commentaar, voor de duidelijkheid. Hieronder. Je commentaar is overigens tendentieus met negatieve opmerkingen die als losse flodders erin gemengd zijn. Jij weet dat zelf ook.
      Het businessmodel is erg vergezocht:
      Als je beseft dat De Clique een bedrijf in wording is waar pionieren de hoofdtoon voert, dan kan er nog weinig gezegd worden van het businessmodel zoals jij dat doet. Er is sprake van steeds weer inzichten door ervaring op te doen, nieuwe bewegingen, andere manieren van aanpak kiezen, etc. Je moet ergens beginnen als je een idee wilt omzetten naar manifestatie en daarbij bevinden vele bedrijven die circulaire economie voorstaan, zich in een wereld die relatief recent die transitie-fase is ingegaan. Schumacher's boek "Small is beautiful" en de ontwikkeling van biologische voedselteelt omvat slechts een klein percentage binnen de Hollandse landbouw.
      De jaren '60 waren jaren van doorbraak richting natuurlijke voeding, weet ik nog. De hippie tijd met verzet tegen het "establishment" zoals dat toen heette. Vele pionieren vonden het wiel uit in hun eentje, zogezegd. Ik was erbij.
      en ook vanuit resource oogpunt is er weinig winst gehaald. Je haalt koffieprut op en daar haal je dan alleen nog wat oesterzwammen uit (met nul voedingswaarde), waarna de prut alsnog weggegooid wordt (?):
      Zelf heb ik 19 maanden deel genomen aan de oesterzwam kwekerij als sorteerster van de koffie die wekelijks binnen kwam. Gezien de groei van oesterzwammen op het substraat wat we maken, net als alles in de natuur, niet te voorspellen is wat volume betreft, met daarbij invloeden van onze variatie aan seizoenen in Holland en daarom schommeling ervan laat zien in de oogst, is het voor de hand liggend om te onderzoeken wat er van overblijvende oesterzwammen, met de voetjes die eraf worden gesneden, verwerkt kan worden in voedselproducten. Bitterballen, zwamsijsjes, vegan jerkey, dat zijn een paar voorbeelden. Waarom zou je voedsel weggooien? Dat staat haaks op de aard van waar de Clique voor staat: voedselafval tot product verwerken.
      De oesterzwammen worden vervolgens verwerkt in bitterballen, wat eigenlijk een gekunstelde vorm van recycling is, want niemand zou dat doen, tenzij ze zich geen raad weten met de oesterzwammen). En dat is dan nog de meest uitgediepte stroom:
      Zie mijn reactie van hierboven.
      Wat er met het andere voedsel-afval gebeurt wordt niet benoemd. In hoeverre gaat dat verder dan wat er normaal mee gedaan wordt? (Namelijk verwerkt tot veevoer):
      Heb je gemist dat sinasappelschillen geperst worden om de olie eruit te raffineren? De zakken met substraat waar de oesterzwammen op groeiden liggen op het terrein klaar voor ieder die dit op wil halen voor de tuin. gratis. Champost noemen we dat. Het is uitstekende grondverrijking.
      Toen ik een aantal jaren in Engeland woonde, maakte de decemberkrant elk jaar de balans op rond het thema eten en gezondheid. Ooit las ik daarin dat 40% van de inhoud van vuilniszakken etensafval was en dat 40% van de Britse bevolking overgewicht had. Voorzover ik heb gezien hoe er met eten wordt omgegaan, in laagdrempelige restaurants zie je vaak borden met voedsel staan nadat de gasten vertrokken zijn.
      Een beetje meer kritische interviewer had ook wel gemogen:
      Dat kan ik wel met je eens zijn en dan stel ik voor dat jij de volgende keer de microfoon in handen houdt. Afgesproken? 🖐🧙‍♀

  • @Starfishtroopers
    @Starfishtroopers 9 месяцев назад +1

    die gasten zien er uitgemergeld uit.

    • @KootFloris
      @KootFloris 9 месяцев назад +2

      da's door gebrek aan junkfood en op de bank commentaar leveren. ;)

    • @ScheveSneeuwSchuifSchep
      @ScheveSneeuwSchuifSchep 9 месяцев назад

      Ik zie zo op het oog geen ongezond persoon in deze video, waar heb je het over?

    • @emielvansanchez2535
      @emielvansanchez2535 9 месяцев назад

      Sta je dan naast een hoop tl balken te vertellen over hoe het anders moet.

    • @KirstenRK
      @KirstenRK 9 месяцев назад

      Ledlampjes om de jonge lampjes mee te laten ontkiemen.