Ο Μύθος της Ευρυνόμης και του Οφίωνος - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ., παρουσιάζουν μία σειρά ομιλιών αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
    Δεκάτη έκτη ομιλία: "Ο Μύθος της Ευρυνόμης και του Οφίωνος".
    Εισηγήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.
    Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.)
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Ο κοσμογονικός μύθος της Ευρυνόμης και του Οφίωνος μας αποκαλύπτει την δημιουργία της αρσενικής κοσμικής δυνάμεως από την θηλυκή κοσμική αρχή.
    Η Ευρυνόμη, αρχαιοτάτη πελασγική θεότης, συνδέεται με τον όφι μέσω του Οφίωνος, συνδέεται με το Ωόν και με τον αριθμό 7. Ανήκει στην γενεά των Τιτανίδων, αλλά στην εποχή προ Κρόνου και Ρέας.
    Στον μύθο αυτό συναντούνται:
    - ο Βορέας ως γονιμοποιητική αρχή και η σχέση του με τον κύκλο των ενσαρκώσεων,
    - ο Πελασγός ως ο πρώτος άνθρωπος που γεννάται από τους οδόντες του Οφίωνος και
    - τα ζεύγη των Τιτάνων και των Τιτανίδων ανά πλανήτη.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
    Η Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.
    Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: "Η Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη") και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 11 συναπτά έτη.
    Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019). Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.
    Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.
    Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
    Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι "Φρυκτωρίες", όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
    Συνεργάζεται με τους Οργανισμούς "Νηρωή" και "The Greek Story" μέσω των οποίων πραγματοποιεί σεμινάρια Ετυμολογίας, Φιλοσοφίας και Μυθολογίας σε τουρίστες ή αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.
    Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος "ΣΑΟΣ" (SAOS), το οποίο μελοποιεί αρχαίο ελληνικό λόγο χρησιμοποιώντας ελληνικά παραδοσιακά όργανα.
    Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας βιωματικά μαθήματα Ετυμολογίας και Φιλοσοφίας για παιδιά με το πρόγραμμα "Οι μικροί φιλόσοφοι" (δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Ομιλίες ΕΜΑΕΜ (Εταιρεί...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα τεκμηριογραφήματα της κας Κουλιζάκη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στους κάτωθι συνδέσμους:
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    και
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 25

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  3 года назад +14

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @stellapolyzwi4807
    @stellapolyzwi4807 3 года назад +5

    Υπέροχη δασκάλα!!! Εξαιρετική ομιλία!!! Ευγε!!!! Την ευχαριστώ θερμά!!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 3 года назад +6

    Ελένη Κουλιζάκη είσαι καταπληκτική δασκάλα που διδάσκεις μικρούς και μεγάλους το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού! Ευχαριστούμε!

  • @maskarras6423
    @maskarras6423 3 года назад +9

    Συγχαρητήρια σε όλους γι'αυτό που κάνετε...!!!

  • @user-mb8dv4qz4c
    @user-mb8dv4qz4c 3 года назад +6

    Ευχαριστούμε πολύ την κ.Ελένη Κουλιζάκη και τις Φρυκτωρίες.. ακόμη μία φορά για την προσφορά τους.
    Να συμπληρώσουμε ότι κατά μία εκδοχή στον Απολλώνιο τον Ρόδιο.. ο Οφίων "πάλεψε" με τον Κρόνο ( κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους ) για το ποιός θα κυριαρχεί στον Όλυμπο.Νίκησε ο Κρόνος και βασίλεψε με την Ρέα.Τηρώντας την συμφωνία ο Οφίων και η Ευρυνόμη αποσύρθηκαν στα βάθη του Ωκεανού.
    Επίσης στην Φιγαλία το ξόανο της Θεάς ήταν δεμένο με χρυσές αλυσίδες.
    Και μια μικρή λεπτομέρεια που έχει ίσως ένα "μικρό" νόημα... στο ότι η Ευρυνόμη χόρεψε λικνιζόμενη πρός Νότο.. και ο αέρας που δημιουργήθηκε "πίσω" της ( Βορράς ) την έκανε να νιώσει μία "νεότηταν"... ( και έτσι τον πήρε στα χέρια της και τα έτριψε δημιουργώντας τον Οφίων όπως εύστοχα μας είπε η κ.Κουλιζάκη )
    Να είσθε καλά !

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 3 года назад +2

    Θέματα όμορφα και καινούργια για μένα σε όλους τους δημιουργούς ευχαριστω

  • @IstorikosPerihghths
    @IstorikosPerihghths 3 года назад +2

    Υπέροχη! Ευχαριστούμε!

  • @user-yv5py2us3x
    @user-yv5py2us3x 3 года назад +5

    Σε ευχαριστούμε θερμά..!!τέλεια ανάλυση...!!αν μπορέσετε κάποια στιγμή να κανετε μια ομιλία και για την κοσμογονία- θεογονια του ισιοδου με την καταπληκτική σας ανάλυση...ευχαριστούμε...

  • @IASONASful
    @IASONASful 3 года назад +2

    Υπέροχη ανάλυση!!!Εύγε!!!

  • @pcgianno4594
    @pcgianno4594 3 года назад +3

    Εύγε!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ!

  • @eirinispanopoulou7758
    @eirinispanopoulou7758 3 года назад +2

    υπέροχη όπως πάντα! ευχαριστούμε πολύ!

  • @user-lw5to1fh6w
    @user-lw5to1fh6w 3 года назад +2

    Άπλά Ύπέροχη!!!!

  • @user-ko2wg1ke4f
    @user-ko2wg1ke4f 3 года назад +2

    Να είσαι καλά!

  • @user-zf1qn7wg4f
    @user-zf1qn7wg4f 3 года назад +2

    Ευχαριστούμε πολύ

  • @nikwili8964
    @nikwili8964 3 года назад +2

    Και εσύ να είσαι καλά Ελένη!

  • @DarthVidin
    @DarthVidin 3 года назад +3

    Συγχαρητήρια για το κανάλι σας! Μπορείτε να μας πείτε που βρήκατε αυτόν το μύθο;

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia 3 года назад

      Στον Απολλώνιο τον Ρόδιο.

    • @DarthVidin
      @DarthVidin 3 года назад

      @@eleni.orithia Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Να υποθέσω ότι ο Απολλώνιος αναφέρει αυτόν τον μύθο στα Αργοναυτικά; που ακριβώς; ...και αν όχι, μήπως θα μπορούσατε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη; Σας ευχαριστώ

  • @fanistergiou2820
    @fanistergiou2820 3 года назад +3

    ΕΥΓΝΏΜΩΝ

  • @user-qo9kw3rt1q
    @user-qo9kw3rt1q 2 года назад

    Ευγε στισ φρυκτωριεσ , Ελενη εισαι καταπληκτικη , νομιζα οτι το υγρο στοιχειο συμβολιζει την ενσαρκωση και το συναισθημα , πεσ μου σε παρακαλω αν σφαλω ,με εκτιμηση ΠΗΓΑΣΟΣ

  • @airballspanouli7973
    @airballspanouli7973 3 года назад +1

    Όντως καλο,

  • @iohann.bab.7042
    @iohann.bab.7042 3 года назад +1

    ΜΠΡΆΒΟ⚡🦉