Περί Μαγείας - Κίρκη και Μήδεια - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 авг 2023
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Περί Μαγείας - Κίρκη και Μήδεια».
    Εισηγήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Ετυμολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις στην Μαγεία στην Αρχαία Ελλάδα, στην Κίρκη και στην Μήδεια, αλλά και αποκωδικοποίηση των συμβολικών αυτών προσώπων.
    Η Μαγεία στην αρχαία Ελλάδα περιελάμβανε την νεκρομαντεία, την υδρομαντεία, την κατοπτρομαντεία, την κρυσταλλομαντεία, την λιθομαντεία, αλλά και άλλα είδη μαντείας.
    Στην καταγραφή αυτή επιχειρείται μια ανάλυσή τους, αλλά και μια ψηλάφιση των μορφών της Κίρκης και της Μήδειας και του συμβολισμού τους.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Η Ελένη - Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από την Κρήτη και διαμένει στον Πειραιά.
    Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: “Η Μέθεξη στην Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη”) και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες από το 2009.
    Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.
    Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019).
    Ἐχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Μύκονο κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.
    Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.
    Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι “Φρυκτωρίες”, όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
    Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας βιωματικά μαθήματα Ετυμολογίας και Φιλοσοφίας για παιδιά με το πρόγραμμα “Οι μικροί φιλόσοφοι” (δια ζώσης και διαδικτυακά), αλλά και φιλοσοφικές περιηγήσεις για ενήλικες σε περιοχές της Αθήνας που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
    Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Νηρωή” έχει πραγματοποιήσει φιλοσοφικό βιωματικό σεμινάριο σε expats με θέμα την Πλατωνική Φιλοσοφία.
    Συνεργάζεται με τον πολιτιστικό χώρο “Λείριον”, όπου πραγματοποιεί διαδραστικά μαθήματα Ετυμολογίας, Μυθολογίας και Φιλοσοφίας σε παιδιά Δημοτικού Σχολείου και φιλοσοφικά workshops ενηλίκων σε συνέδρια Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (MUN).
    Στον καλλιτεχνικό τομέα, έχει σκηνοθετήσει την μουσικοχορευτική παράσταση “4 Ιερές Μανίες” (2021) και έχει μελοποιήσει και τραγουδήσει ποιήματα της ποιήτριας Σαπφούς και τον “Ύμνο στην Αρετή” του Αριστοτέλους.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής και την άδεια ανάρτησης της ομιλίας στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα τεκμηριογραφήματα της κας Κουλιζάκη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στους κάτωθι συνδέσμους:
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    και
    • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζά...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 69

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  Год назад +26

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @olga-Amaltheia
    @olga-Amaltheia 11 месяцев назад +6

    Υπέροχη Ωρείθυιά μας ευχαριστούμε πολύ!

  • @danaezorbas3396
    @danaezorbas3396 Год назад +11

    🏛🇬🇷🌀 Μας μαγεύεις πάντα ωραία Ελένη 🐬

  • @ShapingFaces
    @ShapingFaces Год назад +6

    Πανέμορφη παράδοση σας ευχαριστώ

  • @margaritazuki975
    @margaritazuki975 Год назад +4

    Πολύ όμορφη, αναλυτική παρουσίαση. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές ❤

    • @user-vu8qk8sy2c
      @user-vu8qk8sy2c Год назад

      τι ιστορία τι γράφουν με λεκτική γραφή...μετά η .μυθολογει και παραμυθολογη γράψανε αποιρου καλούς σηνγραματα ξεπέρασαν τους ιστορία γράφων κ ομήρου ομοιριες ...οκ η Κίρκη...ητο σηνηφαδα του Μίνωα...αδελφή της παυσιφαη...την ενεπεξαν με ως πληρωμή με ψεύτικα πετράδια κ ζαφείρια και τους έσφαξε χειρουργικά...εξου η ομοίωση...γουρούνια...μετά ο Οδυσσέας έδωσε αλιθηνα και τους μεταμορφωθεί σε νεώτερους από τα 20 τους χρόνια...όπως κ σήμερα σε μια σφαγή πλαστικής χειρουργική ςςχριαζετε 5 έτη για εκ νέου πλαστική...το 2000 σε ανασκαφή της Χίου αν ενεθημουμε το νησί βρέθηκε νυστέρι πλαστικής χειρουργικής που χρονολόγηση έχει το 2500 πχ για παραπάνω αποκριπτογραφιμενα ευρετρα του ομήρου Οδυσσέας...δια χειρός δια εμου ...πολιεφευρετης ερευνητής Γεώργιος παρασυρης ζενίθ ...

  • @Lizzz343
    @Lizzz343 11 месяцев назад +4

    Είστε εξαιρετική!!

  • @user-ec6jz8xn5f
    @user-ec6jz8xn5f 8 месяцев назад +2

    Κυρια Κουλιζακη είστε καταπληκτική,δεν εχω λόγια!

  • @maryfem794
    @maryfem794 Год назад +3

    Καταπληκτική εξήγηση του Μύθου !!! .Σας ευχαριστώ πολύ.

  • @Cronos.560
    @Cronos.560 11 месяцев назад +6

    Τα λες μαγικά... Είσαι θεά!!❤

  • @panagiotiskardaris4406
    @panagiotiskardaris4406 11 месяцев назад +4

    Ευγε!!

  • @elenimantziou7495
    @elenimantziou7495 11 месяцев назад +4

    Τι ωραία ανάλυση!

  • @troylianos
    @troylianos Год назад +7

    Συγχαρητήρια εύχομαι να εμπλουτίζεται κάθε φορά τις γνώσεις μας.Στην Αμοργό πρόλαβα ένα έθιμο που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον.Την ημέρα του κλείδωνα κορίτσια μοίραζαν από ένα δοχείο νερό .Μέσα στο νερό αυτό οι κοπέλες που ήταν ανύπαντρες έριχναν λιωμένο μόλυβδο,αυτός όταν κρύωνε αποκτούσε κάποιο σχήμα που το συνέδεαν με κάποιο επάγγελμα.Αναλογως το σχήμα που θα επερνες ο μόλυβδος εκείνη τη δουλειά θα έκανε και ο μελλοντικός τους άνδρας.

    • @giatressa_bio
      @giatressa_bio Год назад +1

      Α! Τι ωραίο! Ευχαριστούμε που το έγραψες!

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 Год назад +4

    Εξαιρετική όπως παντα!

  • @s-dohealingmovements9997
    @s-dohealingmovements9997 Год назад +4

    🥰🥰🥰 Εκπληκτικη εκπομπη! Πολλα φιλια απο την ομορφη Μαγιορκα κουκλα! Estoy impresionado wow!

  • @elisavetathousaki4473
    @elisavetathousaki4473 9 месяцев назад +1

    Είστε υπέροχοι!
    Συγχαρητήρια!!!!

  • @user-jk6gt8rn5k
    @user-jk6gt8rn5k 5 месяцев назад +1

    Ευχαριστούμε ευγενική ψυχή των αορατων κοσμοων...❤

  • @andronicemarinis1072
    @andronicemarinis1072 Год назад +3

    Fascinating❤️

  • @user-eo1bo1tu6l
    @user-eo1bo1tu6l Год назад +5

    Οταν ο Ελληνας ερωτας προσφερει ρεουσα ιαση πνευματικη,οπως τα σημερινα ακουσματα, ας επαινουμε τους συναιτιους με ολη μας τη ψυχη..

  • @ioannispapastratos4881
    @ioannispapastratos4881 Год назад +5

    Ευχαριστούμε!

  • @Dionysios_Skoularikis
    @Dionysios_Skoularikis Год назад +2

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ!!!

  • @iwannalavassa5501
    @iwannalavassa5501 Год назад +2

    Βίντεο που μαθαίνει κανείς πολλά περισσότερα από όσα υπόσχεται ο τίτλος του...!!!!❤

  • @84Mhmuthos.
    @84Mhmuthos. Год назад +3

    Ὑπέροχη ὁμιλία γιὰ ἀκόμη μία φορά. Ἀκούγοντας ὅμως γιὰ τὸν Τάλω, βρίσκω πὼς ἔχουν τὸ ἴδιον ἀδύνατο σημεῖον μὲ τὸν Ἀχχιλέα. Ἀστράγαλο ὁ εἶς πτέρνα ὁ ἔτερος.

  • @WariorSoul
    @WariorSoul Год назад +5

    Πολύ Ενδιαφέρουσα εκπομπή!
    ❤❤❤

  • @giorgosioakim5807
    @giorgosioakim5807 Год назад +6

    Εξαιρετική αναλυση

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 Год назад +5

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα και ανάλυση από την Ω. Κουλιζάκη!❤

  • @xristinafilippou4940
    @xristinafilippou4940 Год назад +2

  • @user-bi2hy9eg9k
    @user-bi2hy9eg9k Год назад +4

    ΕΥΓΕ

  • @mr.black8144
    @mr.black8144 11 месяцев назад +4

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την τόσο ενδιαφέρουσα εκπομπή. Έχοντας ελάχιστα ασχοληθεί με τον Κρόουλι,κατανοώ πως η μαγεία είναι αληθινή και βασίζεται σε συναίσθημα ψυχολογία,αριθμους.Ειναι δηλαδή μια, κατά κάποιον τρόπο,κρυμμένη επιστήμη.Επισης βλέπω πως η Καμπάλα,που έχω μια αποστροφή,είναι παρόμοια σε ολους τους πολιτισμους.

  • @Az13133
    @Az13133 Год назад +5

    Στην Κύπρο θυμάμαι η γιαγιά μου έκανε μόλυβδο μαντεια με σκοπό να δει τι φόβισε κάποιον.
    Έβαζε το δοχείο με νερό πάνω από το κεφάλι του ατόμου και εχυνε το μόλυβδο μέσα στο νερό.

  • @user-ji6uf9eu4x
    @user-ji6uf9eu4x Год назад +3

    Είναι η εντός μου Μήδεια.. μια μάγισσα επιτειδεια. Δαίμονες μαύροι την ωθούν, και εκείνη αντιστέκεται. Είναι η ιέρεια της δικαίωσης. Είναι του θήλυ η κραυγή. Δαίμονες άγγελοι την θέλουνε στη γη.

    • @A58df
      @A58df Год назад

      Του θήλ…

  • @soieyek7224
    @soieyek7224 Год назад +2

    👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻♥️

  • @lazarosmavridis191
    @lazarosmavridis191 Год назад +2

    Μέσα από το πολύ ενδιαφέρον βίντεο προέκυψε μία ερωτήση: Πως άφηναν στην αερομαντεία μία λεκάνη με νερό στον αέρα, την κρεμούσαν από κάπου;
    Πηγές λέγουν ότι έριχναν και λάδι μέσα.

  • @dimikei5541
    @dimikei5541 11 месяцев назад

    💎💎💎💎

  • @demisparaskevopoulos884
    @demisparaskevopoulos884 Год назад +1

    Καλα τα λες

  • @ninacarducci
    @ninacarducci 11 месяцев назад +3

    Μήδοι, βρε παιδιά, όχι Μήδες...

  • @stelladaskalaki8396
    @stelladaskalaki8396 Год назад +2

    Καίνω και Κάιν, έχουν άραγε κάποια σχέση;;

    • @dimikei5541
      @dimikei5541 11 месяцев назад

      Καμία σχέση

  • @astillais
    @astillais Год назад +3

    Υφ- ασμα . Υφ-αίνω. Άσμα- Αίνω

    • @savvaskaragiannidis4345
      @savvaskaragiannidis4345 11 месяцев назад

      Το υφ δινει το υφος που σημαινει ιστος και μεταφορικα ειναι των λογων ο ιστος, η συνδεση μεταξυ τους, την υφη που σημαινει το ιδιο, δηλαδη την συσταση του υφασματος, και υφασμα ειναι το καθε τι το οποιο ειναι υφασμενο.
      Το ασμα ετυμολογειται απο το (αδω) αειδω που σημαινει τραγουδω, και το αινω σημαινει λικνιζω, ανεμιζω και ισως κοσκινιζω.
      Το αεινω, αδω δινει και αοιδος (τραγουδιστης), και το πτηνο αηδων(ι).
      Φιλικα.

  • @theofanisbyzantineancestor
    @theofanisbyzantineancestor 8 месяцев назад

    Μιλάτε για Λευκή και Μαύρη Μαγεία; Τι εννοείτε μαγεία για καλό ή μαγεία για κακό, μία ειναι η μαγεία; Μήπως χρειάζεται να αποσαφηνίσετε τα ευαίσθητα αυτα θέματα;

  • @athanasioszampakikasalvare9057
    @athanasioszampakikasalvare9057 11 месяцев назад +1

    Το κατηφής πρέπει να είναι από το "κάτω" και "ύφος".

    • @savvaskaragiannidis4345
      @savvaskaragiannidis4345 11 месяцев назад +1

      Χαιρει, το υφος στα ελληνιμα ειναι η υφη, οτι ειναι υφασμενο, σημερα ειναι μεταφορικο και δειχνει πως ειναι υφασμενο το προσωπο.
      Το κατηφης ετυμολογειται απο το κατω και το φαος (φως), αυτος που εχει τους οφθαλμους προς τα κατω απο λυπη η απο ονειδο, κατηφεια, απο του κατω τα φαη βαλλειν.

  • @user-vu8qk8sy2c
    @user-vu8qk8sy2c Год назад +1

    Η παραμυθολογη αποκριβουν την αλήθεια και την εαυτής στιγμής

  • @user-ht9ql9cx9w
    @user-ht9ql9cx9w 11 месяцев назад

    ευ αει....

  • @savvaskaragiannidis4345
    @savvaskaragiannidis4345 Год назад +3

    Χαιρειν, η Κιρκη δεν ειναι μαγισσα, ειναι μορφωτρια, δινει μορφη, μορφωνει και μεταμορφωνει, ο Ομηρος τον οποιο καπηλευεστε δεν αναφερει πουθενα το μαγος αν δεν απατωμαι, και ουτε προσφωνει την Κιρκη ως μαγισσα στις δεκακαιεξι αναφορες προς τιμη της.
    8. 448 Ποτνια
    9. 31,32 Δολοεσσα
    11. 8 Ευπλοκαμος, δεινη.
    12. 36 Ποτνια
    12. 150 Ευπλοκαμος, δεινη.
    12. 268, 273 Αιαιης
    12. 302 Αθανατη
    Στις δε εξι υπολοιπες αναφορες προσφωνειται μονον ως Κιρκη.
    Κατα ταλλα, οτι ψευδεται και ουκ εστι τεχνη αλλ΄ ατεχνος τριβη του δε λεγειν, ετυμος τεχνη ανευ του αληθειας ηφθαι ουτ΄ εστιν ουτε μη ποτε υστερον γενηται.
    Ευ εχειν.

  • @iwannalavassa5501
    @iwannalavassa5501 Год назад +1

    Πολλές δικαιολογίες για την Μήδεια!! Δεν μπορούμε να εγγυομαστε για καταστάσεις παλιές σαν να είμαστε εκεί. Εγωκεντρική κ προσκολλημενή μου φαίνεται η Μήδεια. Ολα κ όλα..συο τελος αποκατέστησε κ την βασιλεια του πατέρα της??

  • @panagiotadimitriou5065
    @panagiotadimitriou5065 10 месяцев назад

    Νομίζω αυτό με το μόλυβδο το χρησιμοποιούν και την ημέρα του κλείδωνα...για μαντική

  • @magdaliniskorda5944
    @magdaliniskorda5944 Год назад +3

    Υπήρχαν θυσίες ανθρώπων;;;;

    • @giatressa_bio
      @giatressa_bio Год назад

      Μάλλον είναι μεταφορικό, δεν θέλω να το πιστέψω ότι γινόταν αυτό. Δεν μπορεί οι αρχαίοι μας Έλληνες να έκαναν τέτοιο κακό. Κάτι είχα διαβάσει σε ξένους ερευνητές ότι δεν αληθεύει.

    • @kostapapa1989
      @kostapapa1989 Год назад +1

      ​@@giatressa_bioΠαντως ο Ερεχθευς βασιλιας της Αθηνας θυσιασε μια απο τις θυγατερες του μετα απο χρησμο του μαντειου ωστε να νικησει στη μαχη τον Ευμολπο και τους Ελευσινιους. Αυτα μας λεει η μυθολογια μας

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 11 месяцев назад

      @@kostapapa1989 παντως στην μυθολογια η οποιες θυσιες αφορα εκτατα περιστατικα η γεγονοτα που πρεπει να αντιμετωπισθουν.Αλλες ηταν εθελοντικες και αλλες αποφευθηκαν οπως του Φριξου και της Ελλης.Ενω αλλοι τιμωρηθηκαν για αυτα τα αποτρεπεα απο τους θεους

  • @user-vu8qk8sy2c
    @user-vu8qk8sy2c Год назад +1

    Τα αλλαλα της παραμυθολογη ας σε επικοινωνία

  • @user-ji6uf9eu4x
    @user-ji6uf9eu4x Год назад +2

    Ευχαριστούμε!

  • @user-eb1wu9mj4m
    @user-eb1wu9mj4m Год назад +2