🚨Gold member voordelen 🚨 - Reacties met prioriteit beantwoorden. - supporter badge’s. - Exclusieve shorts met de tools die gebruik + linkjes waar te kopen. - Leuke shorts over gadgets / tools. - Shorts van klussen voor de XL video uit is dus echt alleen voor gold members. - Zie je een tool niet er tussen staan maar wel in de video? Laat het weten en ik maak een short speciaal voor jou. Door het gold member gedeelte kan ik meer aandacht besteden aan je technische vragen. Stel je gaat bijvoorbeeld zelf je groepenkast vervangen maar hebt een vraag! Stel hem onder de video en als gold member zal die altijd beantwoord worden. Tevens support je natuurlijk het kanaal enorm waar ik dankbaar voor ben omdat ik zo leuke video’s kan blijven maken! Thanks Dutch electrician!
Mooie video weer! Handig, zo'n hamer van Makita 🤣 Over die lekstroom gesproken: had ik hier in huis een tijdje geleden. Overal gezocht, o.a. tuinschuur, buitenverlichting......en als laatste de C.V. ketel. Wat bleek: door een defect aan het hydroblock in de ketel daalde steeds de waterdruk. Kennelijk maakt de ketel zelf een lekstroompje aan op het moment dat de waterdruk echt te laag is. Dit is volgens de te hulp gesnelde CV monteur om te voorkomen dat de CV pomp droog draait. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik deel het maar even voor het geval dat je weer op zoek moet naar lekstroompjes.........
@@TheMacOdyke haha die Makita hamer is altijd handig ja😂 dit is sowieso de tijd van de storingen met al het regen en vocht stromen de storingen binnen. Houd je ook weer bezig😆 als het over gaat naar Hydroblokken oid dan word het tijd voor een cv monteur tot het wandcontactdoos ga ik 💁🏻♂️
Dankje! Haha ja gebeurt vaker zulke dingetjes dit was wel heel snel opgelost. Komt ook soms uit dat er een apparaat in huis al die tijd niet meer goed was. Vaak gezien met oude ovens die ineens op een aardlek aangesloten worden.
Ik vind het toch maar mooi handig bij die ABB componenten dat er plek is voor een kam en nog steeds een kabel bij kan. Top! En leuk lekstroom voorbeeldje :)
Klopt, maar dit was wel verkeerd aangelegd: Een tuinhuisje moet in de oude wereld van droge en natte groepen op een natte groep worden aangesloten en dus beschermd door de aardlekschakelaar. Een enkele aardlekschakelaar is helaas de norm in Purmerend, de meeste wijken zijn in de jaren '80 gebouwd, de tijd dat een enkele aardlekschakelaar de norm was. Purmerend was wel zijn tijd vooruit op 3-fasengebied, vrijwel de hele stad is bij de bouw al op 3-fasen aangesloten (dus ook de woning in de video) en dat is wel erg prettig in deze tijd van zonnepanelen en elektrische auto's.
@@danielmantione Die zat voorheen ook al op de aardlek maar zoals ik liet zien in het begin was die kapot. Een schuur valt overigens niet onder een natte groep. Dit ging vroeger enkel en alleen over sanitaire ruimte’s zoals badkamer, keuken, toilet.
@@danielmantione de norm in purmerend heeft hier overigens ook niks mee te maken. Er waren destijds installatie normen die overal gelden in die tijd niet alleen in purmerend hoor😁 zo futuristisch zijn ze daar nou ook weer niet😅
@@DutchElectrician Er zal vast één of andere installatienorm achter zitten, maar vanuit mijn gezichtspunt: Nieuwegein en Purmerend zijn beiden steden met veel jaren '80-wijken, in beiden heb ik vele jaren gewoond. In Nieuwegein zie ik vooral huizen die bij de bouw op 1 fase zijn aangesloten, in Purmerend vrij consistent 3 fasen. De stadsverwarming kan een rol spelen (elektrisch koken), maar ook Nieuwegein heeft een stadsverwarming.
Nice installation, I would like to know if you have to issue an Electrical Installation Certificate for installing a new FUSEBOARD in the Netherlands?Because in the UK you must issue an electrical installation certificate with all the test results.
Dat ziet er weer strak uit! Goed gereedschap doet het halve werk. Ik ben dan ook benieuwd: - Welke geïsoleerde tang gebruik je om de draden van de meter mee te pakken? - Welke duspol gebruik je? - Welke tang gebruik je om de adereindhulsen te maken? Heb je daar goede ervaringen mee? O ja, heb je nog andere goede aanraders voor in de gereedschapskist?
Vanaf januari komt er een hele waslijst aan shorts online voor gold leden😄 daar komt alles dan in langs met beschrijving van wat ik gebruik. En in de toekomst nog meer😁
Mooi visitekaartje heb je weer achtergelaten. Van chaotisch, naar een nette schakelkast. Die buitenkabel kan je inderdaad weggooien. Dat aardscherm werkt net als een lont in de olielamp. Door de kleine luchtkanaaltjes die tussen het vlechtwerk zitten, word het water door capillaire werking gewoon de kabel ingezogen. Ik heb dat hier wel eens met een coaxkabel gehad. Het water druppelde er werkelijk aan de andere kant weer uit. Sta je even raar te kijken, als je ineens een plasje water achter je radio vind.
@@benzonet ja bizar he dat het zover erin kan trekken gelukkig had die hem niet nodig verder. Zie het zeker als me visite kaartje sowieso werk ik graag netjes😁
Zoals gewoonlijk vakwerk geleverd, Meterkast ziet er weer ordelijk uit!!! Werk hebben is OK maar werk houden is beter 😁 toch even proberen het schuurtje ook te doen daar herken je de ondernemer 👍💪
+Dutch Electrician Amsterdam Ik zit er ook aan te denken om te scholen, lijkt me mooi werk! Top om zo is te zien hoe je te werk gaat. Vraagje; verdiend het nou echt zoveel als ze overal roepen?
Hi, vakwerk dat lever je echt wel👍 wat ik mij afvraag ga je er altijd vanuit de de groepen verdeling okay is, je haalt het los en sluit het ook zo weer aan, of doe later een check?? Groetjes en blijven filmen
Dankje! Als er een kaart hangt weet ik wat ik wat ga maken dan check ik dit vooraf en aan einde controleer ik het. Hangt er niks breng ik het of eerst in beeld en dan aansluiten. Of ik sluit het aan en maak later een klad van de groepenverklaring. Pas hem dan aan naar wens in de kast en zet dan de definitieve groepenverklaring op papier.
Technisch gezien misschien wel 50 jaar, maar merk je het als je aardlekschakelaar stuk gaat?. En wat we vroeger normaal vonden, vinden we nu levensgevaarlijk. Moderne aardlekschakelaars detecteren vaak niet enkel lekstroom meer, maar kunnen ook vonken detecteren, wat de kans op brand flink doet afnemen.
Hoi! Is beetje net als vragen hoelang gaat een auto mee. Hoe ben je ermee om gegaan? En de installatie erachter was die goed. Heeft er iemand (klusser) geknutseld en wat bij gemaakt in de nieuwe kast? Is niet echt een vast antwoord op. Aardlekschakelaar zou je na 10/15 jaar een keer moeten laten nameten of ze nog reageren binnen de specs en maandelijks te testknop gebruiken. Hoe zuiniger je bent met je spullen en onderhoud hoe langer het mee gaat.
@@enroute6753 direct na de hoofdschakelaar inderdaad parallel komt binnenkort een video waar er 1 in zit. Maar ik heb met het maken niet echt dat stuk extra aandacht gegeven in de video. Tis eigenlijk heel eenvoudig zelfde principe als met een kamrail vanaf de hs naar een krachtgroep.
Alleen de aarding afkoppelen heeft geen zin als er aardsluiting buiten is naar de grond aarde valt alsnog de aardlek uit. Daarom is het een differentieel schakelaar. Zelfs met afgekoppelde aarde valt een aardlek uit
@@DutchElectrician Toeval. @Kruit17 heeft 100% gelijk. Een aardlekschakelaar meet een differentiaal tussen fase en nul. Een beschermingsleiding heeft niet per definitie iets te maken met een aardfout. In jouw geval heb je hem nu te pakken, maar het had zomaar nog steeds een fout kunnen zijn, al helemaal in een tuinkabel.
@ dat was niet mijn punt ik ontken nie hoe een als werkt😅 ik zeg alleen je ziet toch dat het heeft gewerkt om t probleem te achterhalen. De eerste handeling geeft aan probleem zit daarin thats all😉
@@gekkedirkie omdat de klant er meer dan genoeg aan 9 heeft zelfs dan nog reserve groepen over/vrij. Altijd meedenken stukje toekomst proof is fijn maar heeft geen nut om er teveel in te doen. Voor de beltrafo heb ik geen groep erbij hoeven maken nee.
@@DutchElectrician Ik denk ook dat te veel groepen een te grote kans geeft dat de hoofdzekering springt. Je wilt dat de groepsautomaat bij overbelasting reageert en als je je verbruik over teveel groepen verdeelt dan geeft op een bepaald moment de hoofdzekering de geest.
@@danielmantioneuiteraard altijd rekening houden met de hoofdzekeringen. Maar in principe kan je er zoveel nemen als je wilt. Zolang je niet alles tegelijkertijd gebruikt is er niks aan de hand. Met 9 groepen kan je een 3x25a ook overbelasten als de indeling verkeerd is of alle zware groepen op 1 fase doet. Heb ze ook wel eens met 20+ groepen geplaatst in een huis met 2 keukens ook nog een laadpaal. Als je altijd maar op 1 plek kookt maakt het niet uit combineren met loadbalancer. Lastige is ook dat je vastrecht iets van 1000 euro omhoog gaat bij 3x35a dus soms willen mensen ook roeien met de riemen die ze hebben 🛶
Vraagje. Ik zie vaak in je video's 4mm2 bedrading in de groepenkast van de aardlekschakelaars naar de 1-fase groepen gaan, ondanks dat er een extra invoedende groep in de kast aanwezig is (PV). 4mm2 mag maximaal 32A hebben. Bij een 3-fase 25A netaansluiting is 4mm2 dus niet genoeg, omdat de theoretische belasting van die draden 25A (netspanning) + 16A (afzekering PV) = 41A is. Zou je ze voortaan dus niet beter met 6mm2 kunnen bedraden? Verder echt super netjes gedaan weer!
@@nickmeijer92 Dankjewel! Nee dat hoeft niet hoor echt meer dan zat 4mm. Dat is de theoretische belasting idd die je nu zelf optelt maar werkt niet zo in de parktijk. Je kan dan ook zeggen ik heb er 4x 16a groepen op dat kan niet dat is 64ampere op 1 fase snap je en dat op elke fase. Altijd kijken naar gelijktijdigheid verbruik en indeling woning. Heb wel is iemand gezien met 8xb16 per fase mag gewoon betekend niet dat je dat werkelijk waar ook verbruikt. En met 2 groepen per fase zou je in theorie ook al kunnen overbelasten. Die pv levert in de zomer mis af en toe 16a op als je mazzel hebt. En als er niks in huis gebruikt word loopt het daar ook niet overheen die 4mm. Grootste deel van het jaar mag je blij zijn met een paar ampere op zo 1 fase installatie. En zo 1 fase pv plaats ik altijd op een deel wat niet zwaar belast word. Met doorloop groepjes in huis bijv met koelkast, vriezer, verlichting, vaatwasser enzo. Een deel word direct gebruikt en de rest loopt terug naar het net en zal de meter verrekenen. Theorie staat niet altijd gelijk met hoe het werkt in de praktijk😁 maar snap wel het reken sommetje wat je in je hoofd maakt.
🚨Gold member voordelen 🚨
- Reacties met prioriteit beantwoorden.
- supporter badge’s.
- Exclusieve shorts met de tools die gebruik + linkjes waar te kopen.
- Leuke shorts over gadgets / tools.
- Shorts van klussen voor de XL video uit is dus echt alleen voor gold members.
- Zie je een tool niet er tussen staan maar wel in de video? Laat het weten en ik maak een short speciaal voor jou.
Door het gold member gedeelte kan ik meer aandacht besteden aan je technische vragen.
Stel je gaat bijvoorbeeld zelf je groepenkast vervangen maar hebt een vraag!
Stel hem onder de video en als gold member zal die altijd beantwoord worden.
Tevens support je natuurlijk het kanaal enorm waar ik dankbaar voor ben omdat ik zo leuke video’s kan blijven maken!
Thanks Dutch electrician!
Mooie video weer! Handig, zo'n hamer van Makita 🤣 Over die lekstroom gesproken: had ik hier in huis een tijdje geleden. Overal gezocht, o.a. tuinschuur, buitenverlichting......en als laatste de C.V. ketel. Wat bleek: door een defect aan het hydroblock in de ketel daalde steeds de waterdruk. Kennelijk maakt de ketel zelf een lekstroompje aan op het moment dat de waterdruk echt te laag is. Dit is volgens de te hulp gesnelde CV monteur om te voorkomen dat de CV pomp droog draait. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik deel het maar even voor het geval dat je weer op zoek moet naar lekstroompjes.........
@@TheMacOdyke haha die Makita hamer is altijd handig ja😂 dit is sowieso de tijd van de storingen met al het regen en vocht stromen de storingen binnen. Houd je ook weer bezig😆 als het over gaat naar Hydroblokken oid dan word het tijd voor een cv monteur tot het wandcontactdoos ga ik 💁🏻♂️
Zwarte flex ziet er weer straks uit 👌🏻
Ja toch ik vind het misschien nog wel mooier dan vaste creme buis 😌
Wat ik top vind dat je alle buizen en klemmen vervangen. Dat is kwaliteit 👌🏽
Ja toch alles fris zo hoort het😍
Top eennlange vlog ga gauw kijken 👋👋👋💖💖💖💖
Thanks voor het kijken!
Aanrader! top service van a tot z. Dank Jordy(DIM/Dutch Electrician Amsterdam)voor het snelle oppoetsen van de meterkast en kleine fratsen her en der.
Wist niet dat jij het was😂 graag gedaan kerel was een mooi klusje! Jij ook bedankt 🙏
Top Job weer!
Ziet er weer keurig uit. Altijd gaaf om zo’n update te bekijken.
Lekstroom in de tuin was ook wel ff een dingetje…
Dankje! Haha ja gebeurt vaker zulke dingetjes dit was wel heel snel opgelost. Komt ook soms uit dat er een apparaat in huis al die tijd niet meer goed was. Vaak gezien met oude ovens die ineens op een aardlek aangesloten worden.
De wel bekende Oranje lasdopjes 🤣🤣 leuke video weer 💪
@@maikeldrost4632 *** dingen zijn dat😂 thanks!
Leuke filmpje weer thanks!
@Ardovici graag gedaan 🍀
Leuke video weer! Ziet er weer goed uit!
Thanks 🥳 🙌🏼
Weer genoten van je video. Naar het werk van een vakman kijken verveelt nooit. Ga zo door.
@@waltertenboske8147 leuk bericht thanks en ga ik doen💪🏼
mooie installatie!
🙏 dankjewel
Het ziet er weer erg mooi uit, man!
Thanks man🙌🏼
Vakwerk. Mooi dat je dit allemaal filmt.
@@pas3463 dankje🙏
Toch weer korte stukkies zwarte flex, weer prachtig resultaat.
Thanks! Vind het wel mooi dat zwart😁
Ik vind het toch maar mooi handig bij die ABB componenten dat er plek is voor een kam en nog steeds een kabel bij kan. Top! En leuk lekstroom voorbeeldje :)
@@Arjen46 ja dat is echt ideaal die dubbele aansluit mogelijkheid 😍
Leuk net of het sneeuwde in je video. Iedere aanleg lijkt op elkaar maar toch iedere keer anders. Leer er steeds van en is ook een beetje zen🎉
Haha jaa zag het lekker stoffig! Zen is goed!
Weer een mooie video! Bewijst weer dat de aardlekschakelaar er niet voor niets is.
@@cklamNL thanks! Ja zo is dat🙌🏼
Klopt, maar dit was wel verkeerd aangelegd: Een tuinhuisje moet in de oude wereld van droge en natte groepen op een natte groep worden aangesloten en dus beschermd door de aardlekschakelaar. Een enkele aardlekschakelaar is helaas de norm in Purmerend, de meeste wijken zijn in de jaren '80 gebouwd, de tijd dat een enkele aardlekschakelaar de norm was. Purmerend was wel zijn tijd vooruit op 3-fasengebied, vrijwel de hele stad is bij de bouw al op 3-fasen aangesloten (dus ook de woning in de video) en dat is wel erg prettig in deze tijd van zonnepanelen en elektrische auto's.
@@danielmantione Die zat voorheen ook al op de aardlek maar zoals ik liet zien in het begin was die kapot. Een schuur valt overigens niet onder een natte groep. Dit ging vroeger enkel en alleen over sanitaire ruimte’s zoals badkamer, keuken, toilet.
@@danielmantione de norm in purmerend heeft hier overigens ook niks mee te maken. Er waren destijds installatie normen die overal gelden in die tijd niet alleen in purmerend hoor😁 zo futuristisch zijn ze daar nou ook weer niet😅
@@DutchElectrician Er zal vast één of andere installatienorm achter zitten, maar vanuit mijn gezichtspunt: Nieuwegein en Purmerend zijn beiden steden met veel jaren '80-wijken, in beiden heb ik vele jaren gewoond. In Nieuwegein zie ik vooral huizen die bij de bouw op 1 fase zijn aangesloten, in Purmerend vrij consistent 3 fasen. De stadsverwarming kan een rol spelen (elektrisch koken), maar ook Nieuwegein heeft een stadsverwarming.
Nice installation, I would like to know if you have to issue an Electrical Installation Certificate for installing a new FUSEBOARD in the Netherlands?Because in the UK you must issue an electrical installation certificate with all the test results.
Dat ziet er weer strak uit! Goed gereedschap doet het halve werk. Ik ben dan ook benieuwd:
- Welke geïsoleerde tang gebruik je om de draden van de meter mee te pakken?
- Welke duspol gebruik je?
- Welke tang gebruik je om de adereindhulsen te maken?
Heb je daar goede ervaringen mee?
O ja, heb je nog andere goede aanraders voor in de gereedschapskist?
Vanaf januari komt er een hele waslijst aan shorts online voor gold leden😄 daar komt alles dan in langs met beschrijving van wat ik gebruik. En in de toekomst nog meer😁
Mooi visitekaartje heb je weer achtergelaten. Van chaotisch, naar een nette schakelkast. Die buitenkabel kan je inderdaad weggooien. Dat aardscherm werkt net als een lont in de olielamp. Door de kleine luchtkanaaltjes die tussen het vlechtwerk zitten, word het water door capillaire werking gewoon de kabel ingezogen. Ik heb dat hier wel eens met een coaxkabel gehad. Het water druppelde er werkelijk aan de andere kant weer uit. Sta je even raar te kijken, als je ineens een plasje water achter je radio vind.
@@benzonet ja bizar he dat het zover erin kan trekken gelukkig had die hem niet nodig verder. Zie het zeker als me visite kaartje sowieso werk ik graag netjes😁
Zoals gewoonlijk vakwerk geleverd, Meterkast ziet er weer ordelijk uit!!!
Werk hebben is OK maar werk houden is beter 😁 toch even proberen het schuurtje ook te doen daar herken je de ondernemer 👍💪
Haha ik heb liever wat minder werk we lopen al met 8 man en het is te druk😁 maar is zeker besproken klant gaat het echter zelf doen
+Dutch Electrician Amsterdam Ik zit er ook aan te denken om te scholen, lijkt me mooi werk! Top om zo is te zien hoe je te werk gaat. Vraagje; verdiend het nou echt zoveel als ze overal roepen?
Sky is the limit toch het is maar net wat je zelf voor bedrijf opbouwt. Salaris in dienst geen idee maar volgens mij niet verkeerd inderdaad.
Hi, vakwerk dat lever je echt wel👍 wat ik mij afvraag ga je er altijd vanuit de de groepen verdeling okay is, je haalt het los en sluit het ook zo weer aan, of doe later een check??
Groetjes en blijven filmen
Dankje! Als er een kaart hangt weet ik wat ik wat ga maken dan check ik dit vooraf en aan einde controleer ik het.
Hangt er niks breng ik het of eerst in beeld en dan aansluiten.
Of ik sluit het aan en maak later een klad van de groepenverklaring. Pas hem dan aan naar wens in de kast en zet dan de definitieve groepenverklaring op papier.
HDR nice 👌
@@Michel_B 🙌🏼 upload altijd 1080p hdr maar volgens mij staat die standaard op 480p hdr kan je rechtsboven in instellingen veranderen.
Goedemorgen een vraagje wat is de levensduur van een groepenkast ????
Technisch gezien misschien wel 50 jaar, maar merk je het als je aardlekschakelaar stuk gaat?. En wat we vroeger normaal vonden, vinden we nu levensgevaarlijk. Moderne aardlekschakelaars detecteren vaak niet enkel lekstroom meer, maar kunnen ook vonken detecteren, wat de kans op brand flink doet afnemen.
Hoi! Is beetje net als vragen hoelang gaat een auto mee. Hoe ben je ermee om gegaan? En de installatie erachter was die goed. Heeft er iemand (klusser) geknutseld en wat bij gemaakt in de nieuwe kast? Is niet echt een vast antwoord op.
Aardlekschakelaar zou je na 10/15 jaar een keer moeten laten nameten of ze nog reageren binnen de specs en maandelijks te testknop gebruiken. Hoe zuiniger je bent met je spullen en onderhoud hoe langer het mee gaat.
Welke handschroevendraaier gebruik je exact? Ziet er handig spul uit!
@@LouxTom als je me toevoegt op insta en dm stuurt zoek ik het linkje voor je.
1 keer per week antwoord ik alle dm’s dus kan wel even duren 🤟🏼
Ik kan toch nergens die groepnkast vinden online. Klopt het dat je 2 modellen aan elkaar koppelt boven elkaar?
Waar haal je meestal je componenten ?
Bij mij kan je ze vinden😋 sowieso over laten aan een expert het beste zoiets!
3 keer bruin binnen hoe weet je nu of de fasen goed om zitten
In de video zie je dat ik meet en de zekeringen in en uit schakel om te kijken wel fase welke is voor ik ze aansluit. Zo dus meten😁
Je merkt het vanzelf als je huis andersom begint te draaien....
en er zaten er 2 verkeerd om :-)
@@benzonet 😂😂😂
Toffe video👍👍👍, kun je die RUclips Super Thanks activeren?
@@orlandoxxx7040 thanks😁 ik moest even zoeken wist niet wat het was 🙌🏼
Kan je eens iets laten zien of uitleggen over overspanningsbeveiliging. Sluit je dit nou parallel aan?
@@enroute6753 direct na de hoofdschakelaar inderdaad parallel komt binnenkort een video waar er 1 in zit. Maar ik heb met het maken niet echt dat stuk extra aandacht gegeven in de video. Tis eigenlijk heel eenvoudig zelfde principe als met een kamrail vanaf de hs naar een krachtgroep.
Hoe vaak een klant tegen mij zegt; Zit je nou in het donker te werken, ik zet een lampje voor je aan. Oh ja, geen stroom.”
Haha lachen toch heb het zelf ook wel is als naar de plee ga zet hem automatisch aan😅
Alleen de aarding afkoppelen heeft geen zin als er aardsluiting buiten is naar de grond aarde valt alsnog de aardlek uit. Daarom is het een differentieel schakelaar. Zelfs met afgekoppelde aarde valt een aardlek uit
Je ziet letterlijk in de video dat het zin had om even te achterhalen of de kabel het euvel was:) eerst zien en dan nog niet geloven💁🏻♂️
@@DutchElectrician Toeval. @Kruit17 heeft 100% gelijk. Een aardlekschakelaar meet een differentiaal tussen fase en nul. Een beschermingsleiding heeft niet per definitie iets te maken met een aardfout. In jouw geval heb je hem nu te pakken, maar het had zomaar nog steeds een fout kunnen zijn, al helemaal in een tuinkabel.
@ dat was niet mijn punt ik ontken nie hoe een als werkt😅 ik zeg alleen je ziet toch dat het heeft gewerkt om t probleem te achterhalen. De eerste handeling geeft aan probleem zit daarin thats all😉
Waarom word de groepenkast met 9 groepen uitbedraad ipv de volle 12? Nu moest je er een groep bijmaken voor de bel. prijstechnisch?
@@gekkedirkie omdat de klant er meer dan genoeg aan 9 heeft zelfs dan nog reserve groepen over/vrij. Altijd meedenken stukje toekomst proof is fijn maar heeft geen nut om er teveel in te doen. Voor de beltrafo heb ik geen groep erbij hoeven maken nee.
@@DutchElectrician Ik denk ook dat te veel groepen een te grote kans geeft dat de hoofdzekering springt. Je wilt dat de groepsautomaat bij overbelasting reageert en als je je verbruik over teveel groepen verdeelt dan geeft op een bepaald moment de hoofdzekering de geest.
@@danielmantioneuiteraard altijd rekening houden met de hoofdzekeringen. Maar in principe kan je er zoveel nemen als je wilt. Zolang je niet alles tegelijkertijd gebruikt is er niks aan de hand.
Met 9 groepen kan je een 3x25a ook overbelasten als de indeling verkeerd is of alle zware groepen op 1 fase doet.
Heb ze ook wel eens met 20+ groepen geplaatst in een huis met 2 keukens ook nog een laadpaal.
Als je altijd maar op 1 plek kookt maakt het niet uit combineren met loadbalancer.
Lastige is ook dat je vastrecht iets van 1000 euro omhoog gaat bij 3x35a dus soms willen mensen ook roeien met de riemen die ze hebben 🛶
Vraagje. Ik zie vaak in je video's 4mm2 bedrading in de groepenkast van de aardlekschakelaars naar de 1-fase groepen gaan, ondanks dat er een extra invoedende groep in de kast aanwezig is (PV).
4mm2 mag maximaal 32A hebben. Bij een 3-fase 25A netaansluiting is 4mm2 dus niet genoeg, omdat de theoretische belasting van die draden 25A (netspanning) + 16A (afzekering PV) = 41A is. Zou je ze voortaan dus niet beter met 6mm2 kunnen bedraden?
Verder echt super netjes gedaan weer!
@@nickmeijer92 Dankjewel! Nee dat hoeft niet hoor echt meer dan zat 4mm.
Dat is de theoretische belasting idd die je nu zelf optelt maar werkt niet zo in de parktijk.
Je kan dan ook zeggen ik heb er 4x 16a groepen op dat kan niet dat is 64ampere op 1 fase snap je en dat op elke fase.
Altijd kijken naar gelijktijdigheid verbruik en indeling woning.
Heb wel is iemand gezien met 8xb16 per fase mag gewoon betekend niet dat je dat werkelijk waar ook verbruikt. En met 2 groepen per fase zou je in theorie ook al kunnen overbelasten.
Die pv levert in de zomer mis af en toe 16a op als je mazzel hebt. En als er niks in huis gebruikt word loopt het daar ook niet overheen die 4mm.
Grootste deel van het jaar mag je blij zijn met een paar ampere op zo 1 fase installatie.
En zo 1 fase pv plaats ik altijd op een deel wat niet zwaar belast word. Met doorloop groepjes in huis bijv met koelkast, vriezer, verlichting, vaatwasser enzo.
Een deel word direct gebruikt en de rest loopt terug naar het net en zal de meter verrekenen.
Theorie staat niet altijd gelijk met hoe het werkt in de praktijk😁 maar snap wel het reken sommetje wat je in je hoofd maakt.