Plan V/T Heb ik als kleine jongen leren kennen. Het geluid van krakende draaistellen en piepende remmen mis ik wel. Dit type trein heeft haar plek in het museum meer dan verdient, een trein die voor altijd herinnerd moet blijven.
Altijd heel goed gereisd met de NS en veel moois kunnen zien onderweg, dankzij het uitgebreide sport en de machinisten die zorgen dat we op onze bestemming veilig en wel aankomen
Prachtige ongehaaste documentaire. Maximale archiefbeelden, minimale terugkijkende interviews. Gek dat zo weinig documentaire makers begrijpen wat het is om iets te documenteren.
Komt omdat de hedendaagse media uitsluitend op jongeren is gericht, dus snel, veel praten, scheve camerabeelden, veel zomen en te veel te harde schreeuw muziek er in. Jongeren schijnen dat mooi te vinden volgens de media. Of dat zo is, is punt 2, maar wij worden geacht daar geen verstand van de te hebben.
Prachtig het geluid van de brommende electromotor en de piepende remmen. weet nog goed liep ik 's avonds buiten met de hond en hoorde ik in de verte de Mat 64 remmen.
Altijd een band gehad met deze trein. We heten ook bijna hetzelfde. Deze jongen (Matthijs) heeft ook als bouwjaar 1964. Dus de naam Mat '64 kan ook over mij gaan.
Keith Boles It’s so stupid for me Because I never saw an MAT’64 In Utrecht Overvecht Because IT was 2014 Gone and i realized iT that i was on school 2014
Mooie docu. Misschien wel het mooiste NS-materieel ooit. Zal ook wel een beetje generatiegebonden zijn. Ik vond het kenmerkende geluid van de huilende tandwielbakken, dat met name op koude ochtenden tot ver van het spoor af te horen was ook mooi. Toen ik in 1991 bij het spoor begon bestond de term "apenkop" trouwens al en dat is dus heel wat eerder dan de laatste 2, 3 dienstjaren van Mat '64. Ik dacht ook dat het "zwenkzwaaideuren" is en niet "zwaaizwenkdeuren".
Heel erg mooi gedaan! Erg van genoten. Reden altijd hier op de lijn Emmen-Zwolle tot 2012 tot Arriva het overnam. Ik heb altijd genoten als er één voorbij reed.
Een prachtige video, ondanks enkele schoonheidsfoutjes. Mooi om te zien vanaf 11:58 hoe het treinstel al in beweging komt met de deur waar werd gesleuteld nog open. Wat mij betreft wordt dat heringevoerd. Het bespaart kostbare seconden. Er zou softwarematig kunnen worden ingebouwd dat met nog niet gesloten gesleutelde deur alwel kan worden weggereden, echter tot bijvoorbeeld 10 km per uur.
Ik reis alleen nog per trein met de SSN. Pakweg 2 keer per jaar. Of eventueel een keer heen en weer naar Schiphol. Maar dit zijn wel de treinen uit mijn jeugd - en ik had pas op m'n 25ste een eigen auto... Ik heb veel lijnen dubbelspoor zien worden, elektrificatie, sluiting van stations, van complete lijnen, het verdwijnen van het spoorboekje... Ik word oud. :-)
Maximaal 4 stellen(8 bakken) gekoppeld 36:15 ? Ik zat begin jaren 90 in de stoptrein van Rotterdam CS naar Gouda, daar werd deze gekoppeld aan de stoptrein komende uit Den Haag CS, waarna deze combinatie als één trein naar Utrecht CS reed. En dat waren meer regel dan uitzondering 5 stellen, dus 10 bakken!
Prachtige documentaire over deze mooie en betrouwbare trein. Zowel als rijtuig, als het typische en herkenbare vorm, maar ook het geluid wat bij deze trein zo herkenbaar was. Het remmen en het optrekken kon je met je ogen dicht herkennen. Ik vind het ook iets ontroerend's hebben want als zo'n trein dan opeens op zijn definitieve eindpunt is aangekomen dan heeft dat iets triestig
Mooie treinen, heb er vele herinneringen aan, zowel plan T, U en V. In vele verschijningsvormen, ook de tijd voor de grote revisie, toen zag plan T en V er van binnen ook heel anders uit.
Super mooie film.. heb zelf ook met de Plan V gereden.. op de Valleilijn van Amersfoort naar Ede-Wageningen.. helaas zijn daar geen beelden van in de film.. waren wel de laatste ritten van dit materieel.
El hombre se encariña con las máquinas y con el transporte que ve desde niño, y se agradece el haber modernizado el sistema motor , maravilloso , estoy seguro de que muchos quieren seguir disfrutando de sus servicios y su estilo, gracias, un hermoso vídeo e historia.
@@nicepush2574 Nou ik voel me op sommige gebieden ook bepaald de jongste niet met 31 jaar ;) Ik weet bijvoorbeeld zeker dat bijna niemand nog weet wie Hans Hoogendoorn is. Maar een iconische stem dat het is! En Philip Bloemendal. Maar ja, die heb ik als kind ontelbare keren gehoord in de metro en via de beelden die m'n pa graag kijkt. De woordgrapjes en (ook vaak) gecombineerde grappen tussen beeld en voice-over van Philip blijven je ook al snel bij. En zo zijn er nog wel meer mensen met prima stem. Het is alleen zo jammer dat er tegenwoordig weinig ruimte meer voor ze is.
Het blijft 1 van mijn favoriete treinen veel dnst op gedaan. Ook 1x naar het spoorweg museum mogen begeleiden, iets waar we vanuit ehv niet zo vaak reden.
Toch wel wat slordigheden in deze doc. In the thumbnail staat duidelijk Plan U die geen deel uitmaakt van Mat 64(geen enkele van de dieselseries heeft een mat nummer gekregen zoals Plan X en U tegen Mat 35,36,40 ,46,54,64) De motoren van de Tee express waar de commentator over spreekt zijn dieselmotoren die niet direct voor de tractie zijn. Deze zijn gekoppeld aan een generator die de benodigde spanning levert voor de vier elektrische tractiemotoren. Bij Plan U was er dus maar een dieselmotor die de spanning leverde(via een generator)aan vier tractiemotoren. Als de commentaarstem zegt de flats in Tuindorp staat de camera gericht richting Blauwkapel en er zijn weinig flats te zien aldaar en natuurlijk de elektronische bellen van de AHOB op de Darwindreef.
The TEE sets, 1 locomotive, 3 carriages remind me a bit of the pre-WWII era diesel trains that the Budd Co. built. Those were articulated, but the TEE were in a fixed length consist. Their disadvantage was fixed capacity.
Prachtige docu met uitstekende informatie. Jullie zouden eigenlijk Engelse en Duitse ondertiteling erbij moeten leveren. Weet zeker dat er vraag naar is
Oud-machinist hier. Wat je hier ziet is een rangeerbeweging, dit treinstel wordt omgereden van spoor 6 A naar spoor 8 A via 8 B. Hij rijdt richting 8 B. Aan de kant die je niet kan zien voert hij één wit licht. Het wissel is de scheiding tussen A en B, links is A en rechts B. Hij stopt boven het wissel op spoor 8 B met drie witte seinen aan, dat betekent dat hij de andere kant nu rood maakt en dan terugloopt naar de cabine die je ziet. Als het wissel omkomt naar spoor 8 A en het sein veilig komt zal hij de trein optrekken naar 8 A, of hij vertrekt als trein van waar hij nu staat, daarom heeft hij de frontseinen al aan. Waarschijnlijk is hij met dit stel aangekomen en gaat er mee terug, ik heb dit zelf duizenden malen gedaan. Een trein kan niet omdraaien dus zagen we van het ene spoor naar het andere. De voorkant is drie witte seinen en de achterkant twee rode. Als je een treinstel ziet staan met één rood sein betekent dat dat er een stel aangekoppeld wordt. Dit filmpje is heel ongelukkig afgebroken inderdaad. Scherp opgemerkt.
Oude meuk idd, herinner me dat je compleet werd doorgeschud bij stations, alles piepte en kraakte (periode rond 1980-1985) comfort was ver te zoeken maar ja dat was die tijd nu eenmaal, net zoals het treinpersoneel nog enig respect had. Tegenwoordig is het wel anders. Mooi materieel, veel comfort maar personeel dat in elkaar wordt getrapt als ze een zwartrijder aanspreken...
Hoe kan het dan dat Mat54 uit het gelijknamige bouwjaar door mesen die al vele decennia met de trein reizen als meest comfortabele trein ooit wordt aangemerkt? Leg dat eens uit? Jij komt uit de consumptiemaatschappij, gedrild door reclames en vanaf je geboorte al gehersenspoeld dat alles ouder dan twee 2 jaar waardeloze oude meuk is. En maar kopen, en maar kopen......
@@jpsholland mat 54 was veel zwaarder gebouwd en daarmee was dus ook het comfort beter. Het nadeel was hierdoor wel dat de aanzetsnelheid trager en dat kwam met name op stoptrein lijntjes in het nadeel van de dienstregeling. Daarom werd er toen nagedacht over mat 64 , die was een stuk lichter gebouwd nadeel was daardoor wel dat de rijcomfort naar beneden ging.
Het commentaar over het starten van plan U klopt niet, de dieselmotor word niet dmv lucht gestart maar gewoon elektrisch. 5bar lucht is alleen een startvoorwaarde. En de zg brandstof die voor gepompt moet worden is een oliepomp voor de smeerolie.
15:41 Dan zak NS nu wel bussen moeten inzetten, want ten eerste hebben ze geen enkel dieselmaterieel meer, en ten tweede wordt tegenwoordig bij baanwerkzaamheden het hele spoor stilgelegd ivm veiligheid baanwerkers.
Goeie ouwe Mat'64 waar de raampjes nog open konden, en je altijd wist dat je een station binnenkwam omdat de remmen zo piepten, en je nog in de rookcoupe een peukje op kon steken.
Super mooie beelden, vlekkenloze voice-over, en wat grappig dat ik m'n geboorteplaats 's-Hertogenbosch & m'n woonplaats voor 23 jaar Boxtel ook even voorbij zag komen. Dank voor deze (bijna) 'film', en gefeliciteerd met een nieuwe abonnee Deze film komt bij m'n favorieten
Zo zag ik in aalmeer nog een hele oude locomotief,stilstaand op een klein stukje rails,met daar achter een leuk klein station Ik ben blij,dat Haarlem nog steeds een oud station heeft,net zo als Amsterdam Alleen is eind 1959 de tram uit haarlem verdwenen,jammer maar schijnbaar werd het te druk
Code wisseling van de ATB. Dit is het systeem wat in grote lijnen de maximum snelheid van een trein bewaakt. Bij een snelheidsverandering hoor je dus die 'ting'. nl.m.wikipedia.org/wiki/ATB_Eerste_Generatie
Misschien is dat bewust gedaan tegen piraterij. Punt 2 is dat er erg veel oud beeldmateriaal in zit. RUclips bepaalt zelf de kwaliteit, dus dan kan het resultaat zijn dat de maximum-resolutie laag uitvalt.
Ik kan me voorstellen dat het ooit fantastisch lichte en snel optrekkende moderene treinen waren. Maar toen ik ze moest gaan rijden waren het lawaaiige en krijsende oude krengen met een cockpit vol meters alsof het een oud vliegtuig uit een museum was. Schakeltechniek met asbest gevoerde vlamkasten die ioniserende hoogspannings vlambogen produceren bij schakelen naar een andere rijstand. Asbest ook in de neus, en en toegansluik komt gewoon (rij)wind tussen de kieren vandaan, en mogelijk dus ook asbest vezels want (los)trillen doen die treinen de altijd. Ze konden wel lekker snel gereden worden ( tot aan bijna 160 km/u ) omdat de ATB niet zo goed stond afgesteld bij veel exemplaren. Remmen natuurlijk absurd slecht met techniek die teruggaat tot koetsen, bijna lachwekkend dat remblokken op het loopvlak zo'n gewicht moeten stoppen. Ook meermaals een station totaal voorbijgereden met de remmen in de uiterste stand. Ook ooit meer dan een halve kilometer gegleden met de remmen vol erop, door geel heen en naar een stoptonend sein toe. Gelukkig hield de bomenrij daar op en de gladde rails ook. Nu er - voor deze tijd - hypermoderne treinen zijn met electronisch gestuurde anti blokeer inrichting en noodremmen die op de rails vallen is alles VEEL veiliger geworden. NS heeft er ook veel te lang mee doorgereden vind ik zelf. Wel idiote ervaring die dingen nu in het museum te zien terwijl je ze zelf nog gereden hebt, dan voel je je stokoud :-))
In the sixties the first Plan U trains appeared on Dutch tracks on would be the basis for the way NS trains looked for the majority of the 20th Century. At the time Plan U was created significant mass reductions were made to the constrution which were also used in the subsequent series Plan T and V to make trains accelerate faster. In 1961 the prototype Plan TT(4 parts) came in to service and after intensive trials another 30 units were comissioned also known as Mat¨64 and production began in 1964. The Motorpost trains were build using the same technology as Plan T and were used for postal services. In 1966 the follow up to Plan T the Plan V was introduced this time with only two parts. These units would be the until the introduction of The VIRM the largest series in service by NS. Plan V was the last trains build by Dutch train Builder Werkspoor(last unit was the 840)and subseguent series were build by Talbot(and Duwag). I hope i helped you a little bit @Keith Boles. Remarkably Plan T is a four parts train and Plan V is a two part train but in Dutch T can mean Twee(Two)and V Vier(four) Another Note:The Moterpost had 4 traction motors so it could accelarate very quickly even faster than SGM(m)also known as Sprinter Little trivia
Nederland was te klein voor een eigen vliegtuigbouwer, vrachtwagenbouwer, scheepsbouwer en treinbouwer. Dus hebben we het verkocht of failliet laten gaan. Wij moesten groot, het liefst met Amerika meedoen, groot, groot, internationaal. En de eerste werd de IC-3, later IC-M wat in het begin al een dramabak was. Maar ja, gemaakt in het groooooote Frankrijk, dus passend in onze grootheidswaanzin, of zou het nu een kleinlandjesyndroom zijn? Goed, we kochten ook locomotieven uit Frankrijk en die waren goed, maar onze Werkspoor treinstellen waren beter dan die uit Frankrijk of Duitsland. Maar ja, niet groot uit een groot land...... Anyway, met het mat.64 verdween de laatste echte trein die reed, weer of geen weer. In het NOS journaal zeiden ze toen, "mensen het wordt zeer slecht weer, ga niet zelf rijden, pak de trein" Nu kan je in de winter beter op de fiets gaan, kom je nog eens ergens....
Zag eens op RUclips een trein die op het zijspoor reed,om dat een sneltrein voorrang had Dus deze trein ging op het zijspoor en even later kwam de sneltrein langs,toen keerde onze trein terug naar de rails waar hij even vanaf was geweest om te stoppen bij het station waar wij moesten zijn,waar zo juist de sneltrein langs was geraasd Ik dacht dat er overal dubbelspoor lag,maar dat is niet overal zo
Volgens mij hadden deze treinen nooit last van blaadjes op de rails, als gevolg van de remmen die direct op de wielen werken e.d, en het wat hogere gewicht dan nu.
juist heel veel. zat geen anti blokkeer installatie op. Dat hoge gewicht is juist een een misverstand, het was licht materieel .door de snelle ontsporingen vroegtijdig uit de dienst gehaald.
@@jpsholland Uhm, er is een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat wel degelijk het hoge ontsporingsrisico bij aanrijdingen met voertuigen en dergelijke aanhaalt en op basis daarvan stelt dat het beter is de nog relatief lage aantallen resterende treinen van dit type, uit dienst te nemen. Dit naar aanleiding van een overweg-aanrijding in 2007 waarbij de boel ontspoorde en de bovenleiding en het spoor zelf zwaar beschadigd werd.
Mwah, ze hadden er wel degelijk last van hoor ;) Ik heb heel wat Plan V's en T's van binnen meegemaakt die pogingen deden op een stoomtrein te lijken wegens extreem vlakke plekken op de wielen. Maar het klopt dat ze er wat minder last van hadden door de remblokken die tegen de wielbanden schuurden bij het remmen en zo beginnende vlakke plekken verminderden.
de ouwe, trouwe Mat '64... ooit de door en door betrouwbare ruggengraat van de NS. weer of juist geen weer, altijd reed deze trein door. ik mis die "ouwe troep".
53.30 Hier Reed op 8 Januari op Hetzelfde Spoor de Stoomloc 3737 het Museum In 25 September 2016 de Laatste Mat 64 Mat 34 DE 3 in 1964 Mat 46 1983 De Hondekop in 1995
Waarom in godsnaam zijn de zgn "jacobs-draaistellen"niet toegepast ??? deze hadden m.i alleen maar voordelen !! tenminste ; heb ik gelezen. zelfs op de nieuwe treinstellen zitten ze niet ! kan iemand mij een goed antwoord geven ? ze werden toegepast op mat 46 maar ook op TVG en TGV atlantique én op de AGV ?
Het probleem met Jakobs draaistellen zoals deze onder Mat.'46 zaten was dat ze een zeer slecht rijcomfort opleverden. Ze werden dan ook alleen maar toegepast omdat kort na de oorlog maar weinig staal van goede kwaliteit beschikbaar was en uit kostenbesparing. Voor betere rij eigenschappen werd daarom bij Mat'54 en '64 gekozen voor twee draaistellen onder elke bak. In de loop van de jaren is techniek van het opleggen van twee rijtuigbakken op één draaistel sterk verbeterd en daarom wordt deze ook weer toegepast op moderne treinstellen. Ook al omdat de lengte en het gewicht van de wagenbakken van bijv. een FLIRT veel kleiner zijn dan bij materieelsoorten als Mat'54 en '64.
IDD dat apekop is een hersenspinsel.dat geluid met remmen.gaaf.mijn Moeder werkte ook bij werkspoor in Amsterdam.er is wel heel veel veranderd,maarja,de NS was nogal sloperig aangelegt. heb hem gelukkig in het groen,metaal van Rocco voor Márklin.nu de Koploper.ICMm.4.nog.
Pracht video.de Rode Duivel reed jarenlang van Alkmaar-Heerhugowaard-Obdam-Hoorn en terug.later ging de bovenleiding erop. Heerhugowaard-Hoorn en na 99 jaar ging de stalen spoorbrug eruit,werd vervangen door een betonnen dubbelspoors brug.
Wat walg ik toch van die moderne stations met toegangspoortjes en die vreselijke piano's .Om nog maar niet te spreken over al die afschuwlijke Amerikaanse franchises met dure gloeiend hete slootwaterkoffie. Nee, al het plezier van reizen met de trein is er wel vanaf.
Komische woordspeling: Groen voor reizigersmaterieel, Rood voor dieselmaterieel. Alsof plan U geen reizigersmaterieel is ...... Blijft mooi spul, tijden van weleer .... Alleen stoom is nog mooier ... hoewel ik het design van een Vectron ook niet onaardig vind ....
Plan V/T Heb ik als kleine jongen leren kennen. Het geluid van krakende draaistellen en piepende remmen mis ik wel. Dit type trein heeft haar plek in het museum meer dan verdient, een trein die voor altijd herinnerd moet blijven.
Altijd heel goed gereisd met de NS en veel moois kunnen zien onderweg, dankzij het uitgebreide sport en de machinisten die zorgen dat we op onze bestemming veilig en wel aankomen
Prachtige ongehaaste documentaire. Maximale archiefbeelden, minimale terugkijkende interviews. Gek dat zo weinig documentaire makers begrijpen wat het is om iets te documenteren.
Komt omdat de hedendaagse media uitsluitend op jongeren is gericht, dus snel, veel praten, scheve camerabeelden, veel zomen en te veel te harde schreeuw muziek er in. Jongeren schijnen dat mooi te vinden volgens de media. Of dat zo is, is punt 2, maar wij worden geacht daar geen verstand van de te hebben.
Zo mooi om te zien dit . Lekker op de zondag middag heerlijk kijken naar de ns apenkop . Wat heb ik veel meegemaakt met die trein
Prachtige documentaire! Veel herinneringen.
De documentaire van deze oude treinen is mooi
EEN van de laatste professionele (en dus verstaanbare) commentaarsprekers. Hulde !
Kees Coolen?
@@weeardguy mogelijk
Yep deze man is fatsoenlijk te verstaan,
dit is tenminste gewoon een nederlander
@@jijzer3284
Ben jij en rassist?!
Goede herinneringen.............. dank NS, voor de mooi jaren reizen per Mat.'64 en Plan V.
Mooi dat de spoorbrug in mijn geboorteplaats Sliedrecht in deze film voor komt.
First I have learnt German by watching "Eisenbahn Romantik". Now it is time to learn Dutch by watching these :)
Schitterende documentaire en wat een mooie eind met die krakende draaistellen
Wat een fantastische documentaire. Heel veel herinneringen aan. TOP!!!
Prachtig het geluid van de brommende electromotor en de piepende remmen.
weet nog goed liep ik 's avonds buiten met de hond en hoorde ik in de verte de Mat 64 remmen.
Die piepende remmen waren echt verschrikkelijk.
Altijd een band gehad met deze trein. We heten ook bijna hetzelfde. Deze jongen (Matthijs) heeft ook als bouwjaar 1964. Dus de naam Mat '64 kan ook over mij gaan.
Wederom een prachtig document voor de trein verzamelaars die van Nederlands materiaal houden.
The first time I visited Netherlands in 2015 the very first train I got on was a mat 64. That was some old school seating in it :P
It made me sad to watch her final run even though I've never seen one. Glad she's at a museum.
Keith Boles It’s so stupid for me Because I never saw an MAT’64 In Utrecht Overvecht Because IT was 2014 Gone and i realized iT that i was on school 2014
Kwam alle die mooie herinnering van vroeger terug mooie.bedankt spoor weg NL.
Jammer genoeg heb ik niet kunnen ontdekken wie deze film heeft ingesproken.Overgens een plezier om te kijken
Prachtige film
Mooie docu.
Misschien wel het mooiste NS-materieel ooit. Zal ook wel een beetje generatiegebonden zijn.
Ik vond het kenmerkende geluid van de huilende tandwielbakken, dat met name op koude ochtenden tot ver van het spoor af te horen was ook mooi.
Toen ik in 1991 bij het spoor begon bestond de term "apenkop" trouwens al en dat is dus heel wat eerder dan de laatste 2, 3 dienstjaren van Mat '64.
Ik dacht ook dat het "zwenkzwaaideuren" is en niet "zwaaizwenkdeuren".
Het binnen lopen van de hondekop was , vond ik altijd een machtig gezicht zeker als stations als HAARLEM , LEEUWARDEN
Heel erg mooi gedaan! Erg van genoten. Reden altijd hier op de lijn Emmen-Zwolle tot 2012 tot Arriva het overnam. Ik heb altijd genoten als er één voorbij reed.
Hoeveel kilometer zou zo'n Mat'64 gemiddeld hebben afgelegd in de ruim 50 levensjaren vraag ik mij af
Zal wel richting de 20 miljoen kunnen lopen
Ik kan wel wat zeggen dit waren ook de plan u treinen
Heerlijk dat geluid over de rails ❤
47:41 Ravenstein! ❤. Onze mooie spoorbrug! Ik mis de MAT 64 wel eigenlijk.
ik mis m ook
Wat n prachtige beelden. Tranen op t eind
Yep 😊
Een prachtige video, ondanks enkele schoonheidsfoutjes. Mooi om te zien vanaf 11:58 hoe het treinstel al in beweging komt met de deur waar werd gesleuteld nog open. Wat mij betreft wordt dat heringevoerd. Het bespaart kostbare seconden. Er zou softwarematig kunnen worden ingebouwd dat met nog niet gesloten gesleutelde deur alwel kan worden weggereden, echter tot bijvoorbeeld 10 km per uur.
Ik heb er ook velen jaren in gereden, toen vond ik het maar niks, maar nu ik het zo terug zie mis ik ze wel..
We worden ouder... sentiment heet dat
Ik reis alleen nog per trein met de SSN. Pakweg 2 keer per jaar. Of eventueel een keer heen en weer naar Schiphol. Maar dit zijn wel de treinen uit mijn jeugd - en ik had pas op m'n 25ste een eigen auto... Ik heb veel lijnen dubbelspoor zien worden, elektrificatie, sluiting van stations, van complete lijnen, het verdwijnen van het spoorboekje... Ik word oud. :-)
Maximaal 4 stellen(8 bakken) gekoppeld 36:15 ? Ik zat begin jaren 90 in de stoptrein van Rotterdam CS naar Gouda, daar werd deze gekoppeld aan de stoptrein komende uit Den Haag CS, waarna deze combinatie als één trein naar Utrecht CS reed. En dat waren meer regel dan uitzondering 5 stellen, dus 10 bakken!
Prachtige documentaire over deze mooie en betrouwbare trein. Zowel als rijtuig, als het typische en herkenbare vorm, maar ook het geluid wat bij deze trein zo herkenbaar was. Het remmen en het optrekken kon je met je ogen dicht herkennen.
Ik vind het ook iets ontroerend's hebben want als zo'n trein dan opeens op zijn definitieve eindpunt is aangekomen dan heeft dat iets triestig
Mooie treinen, heb er vele herinneringen aan, zowel plan T, U en V. In vele verschijningsvormen, ook de tijd voor de grote revisie, toen zag plan T en V er van binnen ook heel anders uit.
Super mooie film.. heb zelf ook met de Plan V gereden.. op de Valleilijn van Amersfoort naar Ede-Wageningen.. helaas zijn daar geen beelden van in de film.. waren wel de laatste ritten van dit materieel.
El hombre se encariña con las máquinas y con el transporte que ve desde niño, y se agradece el haber modernizado el sistema motor , maravilloso , estoy seguro de que muchos quieren seguir disfrutando de sus servicios y su estilo, gracias, un hermoso vídeo e historia.
Ik zal deze treinen gaan missen. Mooi materieel
Wie heeft deze film ingesproken? Zeer fijn om naar te luisteren.
Dat remgeluid zal niemand vergeten van de plan T en V. Diegene die erin hebben gezeten weten ervan
Wonderful video with nice coverage of greenery and information. Thanks.
WAT EEN MOOIE FILM WAS DAT JAMMER DAT DE PLAN V UITDIENST ZIJN HET WAREN HEELE GOEDE TREINEN MAAR
JAMMER DAT IK DAT NIET HEB GEZIEN
Geweldig beeldmateriaal! Mooie voice over trouwens.
wie is de voice over?
@@1982okidoki Ik denk, maar weet het niet zeker, dat dit Kees Coolen is.
Ik ben nog steeds aan Bert Haanstra gewend..
Maar ik ben dan ook een ouwe lul.
@@nicepush2574 Nou ik voel me op sommige gebieden ook bepaald de jongste niet met 31 jaar ;) Ik weet bijvoorbeeld zeker dat bijna niemand nog weet wie Hans Hoogendoorn is. Maar een iconische stem dat het is! En Philip Bloemendal. Maar ja, die heb ik als kind ontelbare keren gehoord in de metro en via de beelden die m'n pa graag kijkt. De woordgrapjes en (ook vaak) gecombineerde grappen tussen beeld en voice-over van Philip blijven je ook al snel bij.
En zo zijn er nog wel meer mensen met prima stem. Het is alleen zo jammer dat er tegenwoordig weinig ruimte meer voor ze is.
Het blijft 1 van mijn favoriete treinen veel dnst op gedaan. Ook 1x naar het spoorweg museum mogen begeleiden, iets waar we vanuit ehv niet zo vaak reden.
Toch wel wat slordigheden in deze doc. In the thumbnail staat duidelijk Plan U die geen deel uitmaakt van Mat 64(geen enkele van de dieselseries heeft een mat nummer gekregen zoals Plan X en U tegen Mat 35,36,40 ,46,54,64)
De motoren van de Tee express waar de commentator over spreekt zijn dieselmotoren die niet direct voor de tractie zijn.
Deze zijn gekoppeld aan een generator die de benodigde spanning levert voor de vier elektrische tractiemotoren.
Bij Plan U was er dus maar een dieselmotor die de spanning leverde(via een generator)aan vier tractiemotoren.
Als de commentaarstem zegt de flats in Tuindorp staat de camera gericht richting Blauwkapel en er zijn weinig flats te zien aldaar en natuurlijk de elektronische bellen van de AHOB op de Darwindreef.
12:36 dat is de aansluiting van de spoorlijn naar Elementis in Delden. De aansluiting van de Akzo-spoorlijn sluit aan op de lijn Hengelo-Enschede
Mooie herinnering aan het toenmalige Plan T, U en V.
The TEE sets, 1 locomotive, 3 carriages remind me a bit of the pre-WWII era diesel trains that the Budd Co. built. Those were articulated, but the TEE were in a fixed length consist. Their disadvantage was fixed capacity.
Prachtige docu met uitstekende informatie. Jullie zouden eigenlijk Engelse en Duitse ondertiteling erbij moeten leveren. Weet zeker dat er vraag naar is
Voor mij is dit DE Trein.
@19:09 is dat nou een achteruit gespeeld stukje beeld, of rijd deze trein met de verkeerde verlichting?? (2 wit is voor, 2 rood achter...)
Ja wutttt
Oud-machinist hier. Wat je hier ziet is een rangeerbeweging, dit treinstel wordt omgereden van spoor 6 A naar spoor 8 A via 8 B. Hij rijdt richting 8 B. Aan de kant die je niet kan zien voert hij één wit licht. Het wissel is de scheiding tussen A en B, links is A en rechts B. Hij stopt boven het wissel op spoor 8 B met drie witte seinen aan, dat betekent dat hij de andere kant nu rood maakt en dan terugloopt naar de cabine die je ziet. Als het wissel omkomt naar spoor 8 A en het sein veilig komt zal hij de trein optrekken naar 8 A, of hij vertrekt als trein van waar hij nu staat, daarom heeft hij de frontseinen al aan. Waarschijnlijk is hij met dit stel aangekomen en gaat er mee terug, ik heb dit zelf duizenden malen gedaan. Een trein kan niet omdraaien dus zagen we van het ene spoor naar het andere. De voorkant is drie witte seinen en de achterkant twee rode. Als je een treinstel ziet staan met één rood sein betekent dat dat er een stel aangekoppeld wordt. Dit filmpje is heel ongelukkig afgebroken inderdaad. Scherp opgemerkt.
Oude meuk idd, herinner me dat je compleet werd doorgeschud bij stations, alles piepte en kraakte (periode rond 1980-1985) comfort was ver te zoeken maar ja dat was die tijd nu eenmaal, net zoals het treinpersoneel nog enig respect had. Tegenwoordig is het wel anders. Mooi materieel, veel comfort maar personeel dat in elkaar wordt getrapt als ze een zwartrijder aanspreken...
Hoe kan het dan dat Mat54 uit het gelijknamige bouwjaar door mesen die al vele decennia met de trein reizen als meest comfortabele trein ooit wordt aangemerkt? Leg dat eens uit?
Jij komt uit de consumptiemaatschappij, gedrild door reclames en vanaf je geboorte al gehersenspoeld dat alles ouder dan twee 2 jaar waardeloze oude meuk is. En maar kopen, en maar kopen......
jpsholland hahaha🤣, wat een flauwe kul. Heb je nog meer van die mooie theorieën
@@jpsholland mat 54 was veel zwaarder gebouwd en daarmee was dus ook het comfort beter. Het nadeel was hierdoor wel dat de aanzetsnelheid trager en dat kwam met name op stoptrein lijntjes in het nadeel van de dienstregeling. Daarom werd er toen nagedacht over mat 64 , die was een stuk lichter gebouwd nadeel was daardoor wel dat de rijcomfort naar beneden ging.
Its amazing to me how far the span is between each wheel set.
Mooie herinneringen toen ik van Leiden naar de kazerne in Tilburg ging.
Het commentaar over het starten van plan U klopt niet, de dieselmotor word niet dmv lucht gestart maar gewoon elektrisch. 5bar lucht is alleen een startvoorwaarde. En de zg brandstof die voor gepompt moet worden is een oliepomp voor de smeerolie.
Mooi toch, die betonnen portalen. Zijn die nou alleen gebruikt tussen Hilversum en Utrecht ?
🤝
Die zijn echt heel mooi
Die portalen wel. Maar tussen Amersfoort en Enschede staan ook nog betonnen portalen
15:41 Dan zak NS nu wel bussen moeten inzetten, want ten eerste hebben ze geen enkel dieselmaterieel meer, en ten tweede wordt tegenwoordig bij baanwerkzaamheden het hele spoor stilgelegd ivm veiligheid baanwerkers.
railwayfan1988 ja heel dom!
Goeie ouwe Mat'64 waar de raampjes nog open konden, en je altijd wist dat je een station binnenkwam omdat de remmen zo piepten, en je nog in de rookcoupe een peukje op kon steken.
Vergeet ook de zgn. Badehose Züge niet: boottreinen va Oberhausen-Arnhem / Oldenburg(Ostfriesland)-Groningen rechtstreeks door naar Harlingen-'haven'.
Super mooie beelden, vlekkenloze voice-over, en wat grappig dat ik m'n geboorteplaats 's-Hertogenbosch & m'n woonplaats voor 23 jaar Boxtel ook even voorbij zag komen.
Dank voor deze (bijna) 'film', en gefeliciteerd met een nieuwe abonnee
Deze film komt bij m'n favorieten
Schitterende treinen! Probeer em nog altijd te bemachtigen voor men H0 baan, liefst van Märklin :)
Siraj Autar heeft marklin dat?
11:57 Al rijdende en de deuren moeten nog sluiten. Dat zie je tegenwoordig ook niet meer.
Gebeurde vroeger ook op de Zoetermeer Stadslijn waar ik als kind en tiener veel gebruik van maakte :)
Het gebeurt nog wel eens bij de IC Berlijn
023023 stoomtrein rijd weer in 2019 zaterdag 25 mei. Ik zag hem bij 38:22. Bedankt voor de upload.
@Ed De lier Rotterdam-Beverwijk v.v.
ejovadi waar
@@112Ishaan
stoomstichting.nl/
@Ed De lier stoomstichting.nl/
Childhood memories 😌
Geweldige film.
Zo zag ik in aalmeer nog een hele oude locomotief,stilstaand op een klein stukje rails,met daar achter een leuk klein station
Ik ben blij,dat Haarlem nog steeds een oud station heeft,net zo als Amsterdam
Alleen is eind 1959 de tram uit haarlem verdwenen,jammer maar schijnbaar werd het te druk
25:35 een random DDM-1 rijtuig voor een stam intercity rijtuigen!
Vroeger kwam dat inderdaad voor ivm rijtuigentekort .
@@gwnlars_8306 dat, of als fietsrijtuig
Heb gezien dat mat64 van het spoor ging, in westelijk havengebied, van de draaistellen getakelt op een dieplader en het laatste stukje naar ijzerboer.
Kan iemand mij vertellen waarom een bel klinkt op 00:58?
Ik zat altijd graag op het balkon en vroeg me altijd af wat het betekende.
Bedankt!
Z. Weertje Het heeft iets te maken met de Sein maar ik weet niet wat
Code wisseling van de ATB. Dit is het systeem wat in grote lijnen de maximum snelheid van een trein bewaakt. Bij een snelheidsverandering hoor je dus die 'ting'.
nl.m.wikipedia.org/wiki/ATB_Eerste_Generatie
Het teken dat er een andere maximalesnelheid mag worden gereden
Begint het filmpje met van den burg beeldproducties, is het vervolgens 720p, beetje treurig.
Misschien is dat bewust gedaan tegen piraterij. Punt 2 is dat er erg veel oud beeldmateriaal in zit. RUclips bepaalt zelf de kwaliteit, dus dan kan het resultaat zijn dat de maximum-resolutie laag uitvalt.
mooi gedaan bedankt.
Ik kan me voorstellen dat het ooit fantastisch lichte en snel optrekkende moderene treinen waren. Maar toen ik ze moest gaan rijden waren het lawaaiige en krijsende oude krengen met een cockpit vol meters alsof het een oud vliegtuig uit een museum was. Schakeltechniek met asbest gevoerde vlamkasten die ioniserende hoogspannings vlambogen produceren bij schakelen naar een andere rijstand. Asbest ook in de neus, en en toegansluik komt gewoon (rij)wind tussen de kieren vandaan, en mogelijk dus ook asbest vezels want (los)trillen doen die treinen de altijd. Ze konden wel lekker snel gereden worden ( tot aan bijna 160 km/u ) omdat de ATB niet zo goed stond afgesteld bij veel exemplaren. Remmen natuurlijk absurd slecht met techniek die teruggaat tot koetsen, bijna lachwekkend dat remblokken op het loopvlak zo'n gewicht moeten stoppen. Ook meermaals een station totaal voorbijgereden met de remmen in de uiterste stand. Ook ooit meer dan een halve kilometer gegleden met de remmen vol erop, door geel heen en naar een stoptonend sein toe. Gelukkig hield de bomenrij daar op en de gladde rails ook. Nu er - voor deze tijd - hypermoderne treinen zijn met electronisch gestuurde anti blokeer inrichting en noodremmen die op de rails vallen is alles VEEL veiliger geworden. NS heeft er ook veel te lang mee doorgereden vind ik zelf. Wel idiote ervaring die dingen nu in het museum te zien terwijl je ze zelf nog gereden hebt, dan voel je je stokoud :-))
Vraagje>hadden de treinen van mat 64 in de draaistellen motoren of waren er ook loopstellen.?
Love the MAT 64. For those of us fans who don't read or understand Dutch, would it be possible to include a small synopsis in English? Thanks.
In the sixties the first Plan U trains appeared on Dutch tracks on would be the basis for the way NS trains looked for the majority of the 20th Century. At the time Plan U was created significant mass reductions were made to the constrution which were also used in the subsequent series Plan T and V to make trains accelerate faster.
In 1961 the prototype Plan TT(4 parts) came in to service and after intensive trials another 30 units were comissioned also known as Mat¨64 and production began in 1964.
The Motorpost trains were build using the same technology as Plan T and were used for postal services.
In 1966 the follow up to Plan T the Plan V was introduced this time with only two parts.
These units would be the until the introduction of The VIRM the largest series in service by NS.
Plan V was the last trains build by Dutch train Builder Werkspoor(last unit was the 840)and subseguent series were build by Talbot(and Duwag).
I hope i helped you a little bit @Keith Boles.
Remarkably Plan T is a four parts train and Plan V is a two part train but in Dutch T can mean Twee(Two)and V Vier(four)
Another Note:The Moterpost had 4 traction motors so it could accelarate very quickly even faster than SGM(m)also known as Sprinter
Little trivia
@@bartrazin Thanks. Now ill watch it again with a bit more understanding.
@@57629589 my pleasure! If you have any other questions just ask.
Waarom zijn op Plan V die buitenste raampjes geel gemaakt?
Rocc Pro dat moest het opwarmen van de cabine door de zon verminderen
Oh ..vandaar ..hopelijk hielp het een beetje. Bedankt! :)
@@Thomas_TdK OH? Ik had begrepen dat een laagstaande zon hinderlijk in de ogen van de machinist kon schijnen.
@@jpsholland Ik weet ook niet beter dan dat het opwarming in de cabine tegen moest gaan ;) Stond (destijds) zo in de Railhobby.
Plan W hoort eigenlijk ook in deze familie.
Zag ik nou een plan U met schuifdeuren en een plan T met lage koppeling?
Ja, de 501, het protostel werd aanvankelijk afgeleverd met een laag geplaatste koppeling.
Dit werd later aangepast aan de "productiestellen".
En de schuifdeuren werden later vervangen door zwenkdeuren, omdat de schuifdeuren en sneeuw niet zo'n geweldige combinatie bleken...
Comrade Dyatlov omdat schuifdeuren niet groot een succes waren waren zwenkdeuren toegevoegd. Als je goed luistert
22:00 -29:00 ook vergane glorie helaas
3:50 uit welk jaar is dit?
Ik denk rond 1964
Pete Bristo ongeveer de jaren Zeventig
Ik mis die tijd wel hoor. Beter dan die lelijke meuk van vandaag de dag wat het noooit zo lang gaat uihouden als het goede oude spul!!
Nederland was te klein voor een eigen vliegtuigbouwer, vrachtwagenbouwer, scheepsbouwer en treinbouwer. Dus hebben we het verkocht of failliet laten gaan. Wij moesten groot, het liefst met Amerika meedoen, groot, groot, internationaal. En de eerste werd de IC-3, later IC-M wat in het begin al een dramabak was. Maar ja, gemaakt in het groooooote Frankrijk, dus passend in onze grootheidswaanzin, of zou het nu een kleinlandjesyndroom zijn?
Goed, we kochten ook locomotieven uit Frankrijk en die waren goed, maar onze Werkspoor treinstellen waren beter dan die uit Frankrijk of Duitsland. Maar ja, niet groot uit een groot land......
Anyway, met het mat.64 verdween de laatste echte trein die reed, weer of geen weer. In het NOS journaal zeiden ze toen, "mensen het wordt zeer slecht weer, ga niet zelf rijden, pak de trein" Nu kan je in de winter beter op de fiets gaan, kom je nog eens ergens....
Zag eens op RUclips een trein die op het zijspoor reed,om dat een sneltrein voorrang had
Dus deze trein ging op het zijspoor en even later kwam de sneltrein langs,toen keerde onze trein terug naar de rails waar hij even vanaf was geweest om te stoppen bij het station waar wij moesten zijn,waar zo juist de sneltrein langs was geraasd
Ik dacht dat er overal dubbelspoor lag,maar dat is niet overal zo
Dat is nog steeds niet overal....hier in de buurt is het anno 2019 nog steeds enkel spoor, en dat is gewoon in de randstad.
Hier: 49:34 raakte ik eventjes helemaal ondersteboven van!
Volgens mij hadden deze treinen nooit last van blaadjes op de rails, als gevolg van de remmen die direct op de wielen werken e.d, en het wat hogere gewicht dan nu.
juist heel veel. zat geen anti blokkeer installatie op. Dat hoge gewicht is juist een een misverstand, het was licht materieel .door de snelle ontsporingen vroegtijdig uit de dienst gehaald.
@@ErnstBolder Hoe kom je aan die onzin?
@@jpsholland Uhm, er is een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat wel degelijk het hoge ontsporingsrisico bij aanrijdingen met voertuigen en dergelijke aanhaalt en op basis daarvan stelt dat het beter is de nog relatief lage aantallen resterende treinen van dit type, uit dienst te nemen.
Dit naar aanleiding van een overweg-aanrijding in 2007 waarbij de boel ontspoorde en de bovenleiding en het spoor zelf zwaar beschadigd werd.
Mwah, ze hadden er wel degelijk last van hoor ;) Ik heb heel wat Plan V's en T's van binnen meegemaakt die pogingen deden op een stoomtrein te lijken wegens extreem vlakke plekken op de wielen. Maar het klopt dat ze er wat minder last van hadden door de remblokken die tegen de wielbanden schuurden bij het remmen en zo beginnende vlakke plekken verminderden.
Zo toe maar zonder High Vis tussen twee treinen staan moet je tegenwoordig eens proberen
de ouwe, trouwe Mat '64...
ooit de door en door betrouwbare ruggengraat van de NS.
weer of juist geen weer, altijd reed deze trein door. ik mis die "ouwe troep".
wat gaat er gebeuren met de mat 64 de 472 bij de kalimiteiten bestrijding?gauw weghalen en naar het museum.
Is bij een stichting en die woord rood!
@@omarschocobleach8337 de 472 is een mat 64 geel Plan.V. dus niet rood.kijk anders op google map in wijster.daar zie je hem staan.
@@MrPeerum en toch gaan ze hem rood maken. Voor jou te pesten.
The Griffins De rode duivel wordt die genoemd op Maliebaan Hebben ze ook een rode duivel het was op mijn oude profiel
van af 21:40 rijd bij van leiden naar Haarlem via de Haarlemmer trekvaart
53.30 Hier Reed op 8 Januari op Hetzelfde Spoor de Stoomloc 3737 het Museum In 25 September 2016 de Laatste Mat 64 Mat 34 DE 3 in 1964 Mat 46 1983 De Hondekop in 1995
Mooi man die diesels
28:12 'het mocht niet zo zijn' gelukkig rijd de 3029 nu in de mooie PTT kleurstelling rond bij de 2454Crew.
Waarom in godsnaam zijn de zgn "jacobs-draaistellen"niet toegepast ??? deze hadden m.i alleen maar voordelen !! tenminste ; heb ik gelezen.
zelfs op de nieuwe treinstellen zitten ze niet ! kan iemand mij een goed antwoord geven ? ze werden toegepast op mat 46 maar ook op TVG en TGV atlantique én op de AGV ?
Het probleem met Jakobs draaistellen zoals deze onder Mat.'46 zaten was dat ze een zeer slecht rijcomfort opleverden. Ze werden dan ook alleen maar toegepast omdat kort na de oorlog maar weinig staal van goede kwaliteit beschikbaar was en uit kostenbesparing. Voor betere rij eigenschappen werd daarom bij Mat'54 en '64 gekozen voor twee draaistellen onder elke bak. In de loop van de jaren is techniek van het opleggen van twee rijtuigbakken op één draaistel sterk verbeterd en daarom wordt deze ook weer toegepast op moderne treinstellen. Ook al omdat de lengte en het gewicht van de wagenbakken van bijv. een FLIRT veel kleiner zijn dan bij materieelsoorten als Mat'54 en '64.
@@MrTrolleyharry Vriendelijk bedankt voor het antwoord .
Is dit blauwkapel Utrecht 2:30
Icm Sprinter ja
12:09 dan ben ik benieuwd om die 151
plan v aangewerkt nedtrain deurenafdeling cabine deuren met het mooie systeem
Moi 👍😊
0:15,1:00-1:30
西武鉄道,オランダに進出~
IDD dat apekop is een hersenspinsel.dat geluid met remmen.gaaf.mijn Moeder werkte ook bij werkspoor in Amsterdam.er is wel heel veel veranderd,maarja,de NS was nogal sloperig aangelegt. heb hem gelukkig in het groen,metaal van Rocco voor Márklin.nu de Koploper.ICMm.4.nog.
make mat64 club and railway museum rare or often trips
Pracht video.de Rode Duivel reed jarenlang van Alkmaar-Heerhugowaard-Obdam-Hoorn en terug.later ging de bovenleiding erop. Heerhugowaard-Hoorn en na 99 jaar ging de stalen spoorbrug eruit,werd vervangen door een betonnen dubbelspoors brug.
Wat walg ik toch van die moderne stations met toegangspoortjes en die vreselijke piano's .Om nog maar niet te spreken over al die afschuwlijke Amerikaanse franchises met dure gloeiend hete slootwaterkoffie. Nee, al het plezier van reizen met de trein is er wel vanaf.
24:34 Ede Wageningen.
Komische woordspeling: Groen voor reizigersmaterieel, Rood voor dieselmaterieel.
Alsof plan U geen reizigersmaterieel is ......
Blijft mooi spul, tijden van weleer ....
Alleen stoom is nog mooier ... hoewel ik het design van een Vectron ook niet onaardig vind ....