Op dit kanaal publiceren we nieuwe content en bewerkingen voor als je niet zoveel tijd hebt om te kijken. Je kunt de volledige uitzending, die in 2013 werd uitgezonden op tv, terugkijken op anderetijden.nl/aflevering/80/Treinen-van-Nederlandse-bodem
2013, nu en toen kan je ook weer niet met elkaar vergelijken. Daarbij spreken jullie over 1200-serie van NS (wat een afgeleide is van Amerikaanse locomotieven) en de TEE. Als jullie nou de serie maken over vroeger, leg het dan ook naast nu…met de 1600/1700/1800-serie, de Traxx, Vectron als locomotieven…de TEE is al begin geweest van de Mat’54/‘64 serie, dus ook treinstellen die steeds sneller werden met opvolgers als de SGMm, SLT, SNG en materieel voor de intercity als de ICMm, VIRMm en DDZ. Ik zal vast nog heel wat materieel vergeten, maar de treinseries en locomotieven zoals de 1100 etc…plus de vooruitgang hoeft niet altijd beter te zijn. Voorbeeld: de Concorde (en Tupolev TU-144) was een supersonisch hoogstandje voor de toekomst qua vliegen, maar die die is ook stopgezet omdat het toch niet qua veiligheid en snelheid alles was, vele partijen trokken zich terug. Dus daarin zijn we ook een stap terug in de tijd gegaan. Het idee en de ontwikkeling was goed, uitvoering en resultaat voor de toekomst niet. Dus deze aflevering spreekt ook niet meer voor de hedendaagse tijd.
Zouden jullie voortaan data willen noemen bij de gedeelde beelden? Aan het begin worden een aantal fragmenten van NOS e.d. genoemd, hier zou ik dat bvb graag bij zien!
Mooi dat 50 jaar geleden er dus visie was om één Europees hogesnelheidstrein te realiseren. De kruideniers van tegenwoordig lukt het slechts met grote moeite een trein naar België, Frankrijk of Duitsland te laten rijden.
Er was heel veel totdat links in opkomst kwam in de jaren 70. In Europa kunnen we een maglev hogesnelheidstrein maken tussen alle steden heb je geen vliegtuig meer nodig binnen Europa
Links heeft veel in de jaren 70 geplande snelwegen uitgesteld en zelfs geschrapt en men moest weer meer met het OV wat nauwelijks gebeurde . Wat sluiten van wat onrendabele stationtjes heeft alleen maar voordeel gebracht En het is onmogelijk alle passagiers van alle vliegtuigen in een trein te laten reizen Dat kan maar deels . Los van dat bij de aanleg van nieuwe lijnen ook natuur wordt verwoest .
@@hoedemakerbart de jaren 50 tot 80 waren juist jaren van enorme overheids bemoeienis in het bedrijfsleven en enorme investeringen. In die tijd is onze Welvaarts staat en de meeste van onze huidige infrastructuur gebouwd. Het is het rechtse gedachtegoed van privatisatie en loslaten van regelgeving wat er voor gezorgd heeft dat bvb het spoor er later slecht bij is gaan liggen.
@@hoedemakerbarthet is rechts die voor privatisering heeft gezorgd. Snap niet hoe je denkt dat links privatiseert 😂. Juist links is voor openbaar vervoer en het betaalbaar maken er van.
Nou, hoge snelheid kon je het niet echt noemen, de trein reed volgens dienstregeling in 5 uur naar Parijs. Maar van de vorming van een Europees netwerk door samen te werken, daar zouden we nu nog een hoop van kunnen leren.
Ik sprak laatst een paar rorail/NS tech gasten op station Zwolle en vroeg wat hun favoriete trein was . De ICM koploper, want die kon je lokaal zelf repareren en weer het spoor op sturen
@eckosters ja. Het is voor mij toch de ultieme NS trein. Zonde dat ze de komende jaren , na 45-50 jaar buiten dienst gesteld worden. Het langste rijdende type .. (Alhoewel 'de blauwe enge'l ook 45 heeft gereden ..ik zal daar vroeger toch ook wel .ee gereden hebben , maar kan het niet echt herinneren (🙄 Almelo-zwolle , Zeeland .).
@@lws7394 Ja, die Koplopers zijn ook nog steeds mijn favoriete trein: super comfortabel en lekker ruim. Ik heb vroeger heel veel in die DE2 Blauwe Engel tweetjes gezeten, zowel voor als na de renovatie van medio jaren 70. Maar die waren vooral heel luidruchtig binnen en super traag met optrekken. Nostalgie maar niet veel meer dan dat.
Geprivatiseerd ? N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is een Nederlandse spoorwegmaatschappij en naamloze vennootschap, waarvan de aandelen in handen zijn van de Nederlandse overheid.
Dat gelul over niet privatiseren ,buiten dat of dat nu bij de NS wel of niet zo is. Als je niet privatiseerd betalen mensen hieraan mee welke daar wellicht niet aan mee willen betalen.
Zonder privatisering zag de NS geen brood in de nevenlijnen en die stonden in de jaren 80 allemaal op de lijst om opgeheven te worden, terwijl de private aanbesteding er voor heeft gezorgd dat van een uursdienst nu vier treinen per uur een enorm succes gemaakt is.
die locomotief en de hondenkop en apenkop (respectievelijk mat 54 en mat 64) waren de beste treinen die de NS ooit in dienst heeft gehad... natte blaadjes op het spoor of sneeuw? pfff, slechts een iets langere remweg! geen gezeik met "vierkante wielen". als ik met enorm rotweer met de trein naar mijn werk of weer naar huis moest was ik altijd verheugd als ik zo'n "rammelbak", mat 64, aan zag komen om me weg te brengen. schokken bij het optrekken, waggelen tijdens de rit, krijsende remmen, het maakte me niet uit, storingen hadden ze bijna nooit! als je al stil kwam te staan was dat in 99% van de gevallen door kapotte seinen, wissels of "modernere" treinen die "kapot" het spoor blokkeerden....
Het enigste Nederlandse bedrijf wat nu nog locomotieven bouwt voor de export is Bemorail , sommige van hun locomotieven zijn getest op de museum spoorlijn Hoorn naar Medemblik bij de SHM !
Generatie 1991. Het oudste (en ook een van mijn lievelingsmateriaal) materiaal waarmee ik ben opgegroeid is de goede oude Mat ’64 [Plan V/T] ❤ Oersterk, betrouwbaar, degelijk en zeer comfortabel. Bij slecht/extreem weer kwam het vaker dan niet voor dat elke andere ‘’moderne’’ trein uitviel of niet langer inzetbaar was; de enige treinstellen die wél nog als een held door wind en wind (of in ons geval bladeren 😡 en sneeuw 🥶) doorpakten waren deze ‘Matjes’ 😄 Soms als een losse 2-baks, meestal in een reguliere 4/6-baks, en voor de treinspotters onder ons soms zelfs een zeldzame 12-baks Plan V (!). Zeer spijtig dat we dit soort (en ook bijv. Plan Y/Mat ‘74/SGM(M)) kwaliteit niet meer op het Nederlandse spoor kunnen terugzien.
Die Mat '64 maakte wel een hoop lawaai vooral bij het optrekken, of je moet dat mooi vinden natuurlijk. Maar de inzetbaarheid in winterse omstandigheden waren natuurlijk legendarisch.
Tja, ze waren duurder dan de duitse treinen. En na de jaren 60 stegen de nederlandse lonen flink, om te voorkomen dat men naar belgie of duitsland zou gaan (waar de lonen toen flink hoger lagen).
Rare titel. In Nederland rijden de meeste treinen op tijd. Alleen Japan en Zwitserland scoren beter geloof ik. En dat op het drukst bereden treinnet ter wereld.
Inderdaad. Stemmingmakerij van iemand die schijnbaar nooit met de trein reist en zeker nog nooit over de grens heeft gereisd met de trein, zeker niet in Duitsland. Nederland is inderdaad tweede van Europa qua punctualiteit op het spoor.
Tja alsnog erg veel vertraging voor een land dat de hele tijd zit te zeuren dat we allemaal met het ov moeten ipv de auto. En als een sardientje opgevouwen zitten in zo'n coupe is ook geen fijne ervaring. Ben vaak zat in het buitenland met het OV gegaan en inderdaad, het kan erger. Maar daar is de hele infrastructuur ook gewoon gemaakt op reizen met de auto. Een taxi in Spanje kost je twee tientjes voor een lange rit. Je bent hier meer kwijt om een lange rit met de trein te maken, en reken maar op minstens een half uur vertraging en geen zitplek...
En die TEE 4'tjes hadden weldegellljk storingen. Er reed full-time een monteur mee om de motoren en andere systemen in de gaten te houden.Goedkope arbeid maakt veel leuke dingen mogelijk!
Waarom is ''zelfs'' leveren aan Argentinië zo tekenend voor de kwaliteit/betrouwbaarheid van de treinen? Hadden zij buitengewone kwaliteitseisen voor treinen o.i.d?
Ik heb bijna 3 jaar gependeld tussen Heiloo en Amstel (en tussendoor ook vanuit Heiloo naar Schiphol) vv. Praktisch nooit vertraging (5minuutjes reken ik niet mee). Wat zijn dan de echte vertragende trajecten?
Die hadden natuurlijk hun eigen treinenbouwers, Ansaldo, Breda en FIAT in Italië, Siemens, Voith en Henschel in Duitsland, ACEC en BN in België, later Bombardier en Alsthom die ook in andere landen overnames deden (BN in België werd Bombardier, Henschel ook...). En die hadden, na de werderopbouw, ook gaten in hun orderboekje dat ze wilden vullen met buitenlandse bestellingen. Als het een troost mag zijn, de Britten zijn al hun treinenbouwers kwijt geraakt, er zijn nog een paar buitenlandse fabrikanten die een vestiging hebben, maar geen enkele heeft nog Britse eigenaars. Wat een verlies voor de eerste treinenbouwers...
Dat legt die beste man uit, alleen maar de Argentijnse order er doorheen drukken en de dan geen capaciteit hebben voor andere klanten en die hebben dan al elders geshopt, tunnnelvisie noemen we dat. Gebeurt nog steeds hoor, we leren er niets van 😅
echt jammer dat ze alles maar uithanden geven, echt zo cool hoe ons kleine landje zo groot was is alles, maar alles word maar weg gegeven wat ons totaal afhankelijk aan het maken is.
Tja, das het effect van marktwerking en een "alles zo goedkoop mogelijk" mentaliteit. Zulke industrie zou je best in Nederland weer op kunnen zetten, maar dan moeten afnemers, in dit geval de NS (en dus Rijksoverheid), wel bereid zijn de portemonnee te trekken; maar dat zijn ze vaak niet. Als het Rijk niet zo geobsedeerd was met de "winstgevendheid" van NS zou dit prima kunnen.
@ikbenspeedy nee ik heb nog nooit bij ali of Amazon gekocht en vetrouw ze voor geen meter ik heb genoeg filmpjes gezien met electronica dat die spullen niet deugen, ik koop ze liever hier voor meer geld en weet dat de kwaliteit goed is.
Nederland is er nooit groot in geweest. Men zegt wel ‘dat ze zelfs in Argentinië ze wilden hebben’ maar dat was zowat de enige grote klant OOIT. De rest waren suffe wagonnetjes of ontwerpen van andere fabrikanten lokaal produceren. Die 1200-locomotieven waren Amerikaanse ontwerpen die ze in licentie maakten. Niet voor niets hebben we al die elektrische locomotieven 1600/1700/1800 uit Frankrijk moeten halen, of de koplopers uit Duitsland. Werkspoor kon zoiets gewoon niet. Dit filmpje verdraait de werkelijkheid.
Weer alles in eigen beheer nemen inclusief het bouwen zie hoe men vroeger na wo2 alles oppakte er werf amper over trauma s gesproken maar men zette de schouders eronder
Nou vroeger was ook niet alles beter en een locomotief met rijtuigen vergelijken met treinstellen klopt ook niet helemaal. Trouwens ze rijden niet op tijd, maar op rails.
Sinds het treinverkeer bij de NS gigantisch snel toenam de afgelopen decennia's bleek dus dat het Nederlandse spoorwegennet en de stations dit allemaal totaal niet meer aankonden! Treinen lijken vooral in het spitsuur op overvolle veewagons, vertragingen nemen de overhand weer en de middelgrote stations lopen in rap tempo leeg wat winkels betreft!
vroeger reden ze ook niet op tijd schat :P lol. en zo'n 1200 trekt met gemak je bovenleiding in 2en met een beetje verkeerd schakelen. handig he die 1500VDC rommel met een handmatig geschakelde lading weerstanden enzo.
a-sich is er natuurlijk nooit enige echte reden ooit zo'n ding te 'vervangen' zolang je er nieuwe wielen en lagers onder kan zetten. want al die andere troep is gewoon kwestie van wat nieuwe schakelkasten. en hop ze doen het wel gewoon op ieder systeem met dezelfde spoorbreedte en zelfde lichtprofiel.
tis gewoon een chassis met een doos er op en wat electromotoren en tandwielen, en -al die andere meuk- kan je gewoon vervangen. en dan doen ze het -wel- in de rest van de wereld ook gewoon, en ook gewoon op je eigen 25KV AC netwerken.en met je nieuwe signalering of volledig geautomatiseerd zonder machinist. lol. zo'n ding kan vooruit of achteruit en dat kunnen ze allemaal :P verder geen verschil behalve hoe de buitenkant er uit ziet.
In Nederland rijden we meestal met 1800vdc. tevens rijden bijna alle treinen in Japan ook op 1500-1800V DC. (Behalve de shinkansen), en geloof me, die rijden wel degelijk optijd 🫣. En inderdaad valt elk onderdeel te vervangen, probleem is meer dat die onderdelen niet meer gemaakt worden, waardoor vervangen lastig word in de loop der jaren.
@@SnipCola28 aha... dus ze hebben gewoon het voltage wat verhoogd :P zodat het nog een -beetje- vooruit te branden is :P however dat zal dan ook wel weer de vonkjes verhogen ;P lol.
'parts that are no longer made' zoals wheelbarings en de bandjes zelf zal je altijd wel kunnen krijgen want die zullen altijd wel custom gemaakt worden. de hele electromeuk er uit rippen en gewoon een multisystem converter er in pleuren zal niet 'meer' kosten dan 25% van een nieuwe.-denk zo- dat dat stukkie staal van het frame -aanzienlijk duurder- is dan al die relays en computers en static converters die er in moeten.
Waar baseer je op dat het kuttreinen waren? Nu waar voor je geld? 1 matige winter en het moderne spul staat aan de kant. Moderne sprinters vallen letterlijk in de storing als het water in het toiletreservoir te hoog tegen sensoren klotst... Heel leuk die app en OV fiets, vroeger had men dat helemaal niet nodig.
@@jasper7852 zo kun alles wel kapot redeneren, nog vroeger had men helemaal geen treinen nodig. Vroeger had men ook wel gewild dat je in 1 oogopslag kon zien hoe je moest overstappen en op bestemming ook nog een fiets kon huren, waardoor veel meer met het ov te bereiken is
Stadtlers zijn anders wel gewoon oké. VIRM en SLT zijn niks. Ik zal nooit die verschrikkelijke winter van 2010 vergeten dat heel Nederland stilviel door stuifsneeuw in de motoren, omdat in het kader van klimaatverandering daarop bezuinigd was. "Koude winters krijgen we niet meer." 😂 Mat'64 besloten ze toen nog even iets langer te houden.
in 63 was het -17 en sneeuw en alles reed normaal, tegenwoordig als je al zegt dat het misschien gaat sneeuwen is er al paniek, de moderne tijd wat een lachertje deze generatie, met 0 graden lopen ze met sjaals en handschoenen
Op dit kanaal publiceren we nieuwe content en bewerkingen voor als je niet zoveel tijd hebt om te kijken. Je kunt de volledige uitzending, die in 2013 werd uitgezonden op tv, terugkijken op anderetijden.nl/aflevering/80/Treinen-van-Nederlandse-bodem
2013, nu en toen kan je ook weer niet met elkaar vergelijken. Daarbij spreken jullie over 1200-serie van NS (wat een afgeleide is van Amerikaanse locomotieven) en de TEE. Als jullie nou de serie maken over vroeger, leg het dan ook naast nu…met de 1600/1700/1800-serie, de Traxx, Vectron als locomotieven…de TEE is al begin geweest van de Mat’54/‘64 serie, dus ook treinstellen die steeds sneller werden met opvolgers als de SGMm, SLT, SNG en materieel voor de intercity als de ICMm, VIRMm en DDZ. Ik zal vast nog heel wat materieel vergeten, maar de treinseries en locomotieven zoals de 1100 etc…plus de vooruitgang hoeft niet altijd beter te zijn.
Voorbeeld: de Concorde (en Tupolev TU-144) was een supersonisch hoogstandje voor de toekomst qua vliegen, maar die die is ook stopgezet omdat het toch niet qua veiligheid en snelheid alles was, vele partijen trokken zich terug. Dus daarin zijn we ook een stap terug in de tijd gegaan. Het idee en de ontwikkeling was goed, uitvoering en resultaat voor de toekomst niet.
Dus deze aflevering spreekt ook niet meer voor de hedendaagse tijd.
Zouden jullie voortaan data willen noemen bij de gedeelde beelden? Aan het begin worden een aantal fragmenten van NOS e.d. genoemd, hier zou ik dat bvb graag bij zien!
Mooi dat 50 jaar geleden er dus visie was om één Europees hogesnelheidstrein te realiseren. De kruideniers van tegenwoordig lukt het slechts met grote moeite een trein naar België, Frankrijk of Duitsland te laten rijden.
Er was heel veel totdat links in opkomst kwam in de jaren 70. In Europa kunnen we een maglev hogesnelheidstrein maken tussen alle steden heb je geen vliegtuig meer nodig binnen Europa
Links heeft veel in de jaren 70 geplande snelwegen uitgesteld en zelfs geschrapt en men moest weer meer met het OV wat nauwelijks gebeurde . Wat sluiten van wat onrendabele stationtjes heeft alleen maar voordeel gebracht En het is onmogelijk alle passagiers van alle vliegtuigen in een trein te laten reizen Dat kan maar deels . Los van dat bij de aanleg van nieuwe lijnen ook natuur wordt verwoest .
@@hoedemakerbart de jaren 50 tot 80 waren juist jaren van enorme overheids bemoeienis in het bedrijfsleven en enorme investeringen. In die tijd is onze Welvaarts staat en de meeste van onze huidige infrastructuur gebouwd. Het is het rechtse gedachtegoed van privatisatie en loslaten van regelgeving wat er voor gezorgd heeft dat bvb het spoor er later slecht bij is gaan liggen.
@@hoedemakerbarthet is rechts die voor privatisering heeft gezorgd. Snap niet hoe je denkt dat links privatiseert 😂. Juist links is voor openbaar vervoer en het betaalbaar maken er van.
Nou, hoge snelheid kon je het niet echt noemen, de trein reed volgens dienstregeling in 5 uur naar Parijs. Maar van de vorming van een Europees netwerk door samen te werken, daar zouden we nu nog een hoop van kunnen leren.
Ik sprak laatst een paar rorail/NS tech gasten op station Zwolle en vroeg wat hun favoriete trein was . De ICM koploper, want die kon je lokaal zelf repareren en weer het spoor op sturen
Ik vond de Koploper altijd de mooiste trein - met de mooiste naam!
@eckosters ja. Het is voor mij toch de ultieme NS trein. Zonde dat ze de komende jaren , na 45-50 jaar buiten dienst gesteld worden. Het langste rijdende type ..
(Alhoewel 'de blauwe enge'l ook 45 heeft gereden ..ik zal daar vroeger toch ook wel .ee gereden hebben , maar kan het niet echt herinneren (🙄 Almelo-zwolle , Zeeland .).
@@lws7394 Ja, die Koplopers zijn ook nog steeds mijn favoriete trein: super comfortabel en lekker ruim. Ik heb vroeger heel veel in die DE2 Blauwe Engel tweetjes gezeten, zowel voor als na de renovatie van medio jaren 70. Maar die waren vooral heel luidruchtig binnen en super traag met optrekken. Nostalgie maar niet veel meer dan dat.
De NS had nooit geprivatiseerd moeten worden..
Geprivatiseerd ? N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is een Nederlandse spoorwegmaatschappij en naamloze vennootschap, waarvan de aandelen in handen zijn van de Nederlandse overheid.
Dat gelul over niet privatiseren ,buiten dat of dat nu bij de NS wel of niet zo is. Als je niet privatiseerd betalen mensen hieraan mee welke daar wellicht niet aan mee willen betalen.
@@Jodocus1000juist, dus een eigen bedrijfsvoering en niet een semi-overheidsorgaan zoals ProRail.
@@hermanvankampen6047 net zoals dat iedere burger meebetaalt aan wegen die ze misschien niet gebruiken?
Zonder privatisering zag de NS geen brood in de nevenlijnen en die stonden in de jaren 80 allemaal op de lijst om opgeheven te worden, terwijl de private aanbesteding er voor heeft gezorgd dat van een uursdienst nu vier treinen per uur een enorm succes gemaakt is.
Fun fact : Veel oude Nederlandse treinstellen worden tot op de dag nog steeds aan Zuid-Amerika verkocht
40 NS-diesels in Polen, een tiental in Roemenië, en een stuk of 8 in Argentinië of Venezuela....plus 75 IC-rijtuigen nu in Tsjechië....
Welke dan? Zowat alles is gesloopt en de rest is naar Oost-Europa. Alleen een handjevol Wadlopers zijn naar Zuid-Amerika gegaan.
Als de overheid van de spoorwegen weer een publieke functie maakt en meer geld investeert dan kunnen alle problemen met gemak opgelost worden.
Daarom
Dat denk ik ook.
Gaat nooit meer gebeuren dankzij Europese regelgeving
Machtig moooooi , the all mighty, The Legend 😍, the machtige ns1200 serie powhhh
die locomotief en de hondenkop en apenkop (respectievelijk mat 54 en mat 64) waren de beste treinen die de NS ooit in dienst heeft gehad...
natte blaadjes op het spoor of sneeuw? pfff, slechts een iets langere remweg! geen gezeik met "vierkante wielen".
als ik met enorm rotweer met de trein naar mijn werk of weer naar huis moest was ik altijd verheugd als ik zo'n "rammelbak", mat 64, aan zag komen om me weg te brengen. schokken bij het optrekken, waggelen tijdens de rit, krijsende remmen, het maakte me niet uit, storingen hadden ze bijna nooit! als je al stil kwam te staan was dat in 99% van de gevallen door kapotte seinen, wissels of "modernere" treinen die "kapot" het spoor blokkeerden....
@@ingeposch8091 "Hondekop". Hoofdletter en geen tussen-"n". Het is een naam.
Geen dank!
Die tee treinstellen hebben ook nog in Canada gereden
Het enigste Nederlandse bedrijf wat nu nog locomotieven bouwt voor de export is Bemorail , sommige van hun locomotieven zijn getest op de museum spoorlijn Hoorn naar Medemblik bij de SHM !
Enige *
Generatie 1991. Het oudste (en ook een van mijn lievelingsmateriaal) materiaal waarmee ik ben opgegroeid is de goede oude Mat ’64 [Plan V/T] ❤ Oersterk, betrouwbaar, degelijk en zeer comfortabel. Bij slecht/extreem weer kwam het vaker dan niet voor dat elke andere ‘’moderne’’ trein uitviel of niet langer inzetbaar was; de enige treinstellen die wél nog als een held door wind en wind (of in ons geval bladeren 😡 en sneeuw 🥶) doorpakten waren deze ‘Matjes’ 😄 Soms als een losse 2-baks, meestal in een reguliere 4/6-baks, en voor de treinspotters onder ons soms zelfs een zeldzame 12-baks Plan V (!). Zeer spijtig dat we dit soort (en ook bijv. Plan Y/Mat ‘74/SGM(M)) kwaliteit niet meer op het Nederlandse spoor kunnen terugzien.
Die Mat '64 maakte wel een hoop lawaai vooral bij het optrekken, of je moet dat mooi vinden natuurlijk. Maar de inzetbaarheid in winterse omstandigheden waren natuurlijk legendarisch.
Het is jammer dat mat ‘64 niet meer voldeed aan veiligheidseisen van deze eeuw.
DE BESTE TREINEN VROEGER ❤ HEB ER VAAK IN GEZETEN
Tja, ze waren duurder dan de duitse treinen. En na de jaren 60 stegen de nederlandse lonen flink, om te voorkomen dat men naar belgie of duitsland zou gaan (waar de lonen toen flink hoger lagen).
Vette locomotief die 1200.. ofzo;)😊 en spoorwegen geschiedenis love it all.. 😉👍
Daar geloof ik niets van.. dat de treinen vroeger wel op tijd reden.. dat kan gewoon niet. Te mooi om waard te zijn
Rare titel. In Nederland rijden de meeste treinen op tijd. Alleen Japan en Zwitserland scoren beter geloof ik. En dat op het drukst bereden treinnet ter wereld.
Inderdaad. Stemmingmakerij van iemand die schijnbaar nooit met de trein reist en zeker nog nooit over de grens heeft gereisd met de trein, zeker niet in Duitsland. Nederland is inderdaad tweede van Europa qua punctualiteit op het spoor.
Tja alsnog erg veel vertraging voor een land dat de hele tijd zit te zeuren dat we allemaal met het ov moeten ipv de auto. En als een sardientje opgevouwen zitten in zo'n coupe is ook geen fijne ervaring.
Ben vaak zat in het buitenland met het OV gegaan en inderdaad, het kan erger. Maar daar is de hele infrastructuur ook gewoon gemaakt op reizen met de auto. Een taxi in Spanje kost je twee tientjes voor een lange rit. Je bent hier meer kwijt om een lange rit met de trein te maken, en reken maar op minstens een half uur vertraging en geen zitplek...
Denk dat ze het zo doen voor clickbait
En die TEE 4'tjes hadden weldegellljk storingen. Er reed full-time een monteur mee om de motoren en andere systemen in de gaten te houden.Goedkope arbeid maakt veel leuke dingen mogelijk!
Opmerkelijk dat nergens vermeld wordt dat de 1200 een Amerikaans ontwerp is, gebouwd onder licentie van Baldwin.
Waarom is ''zelfs'' leveren aan Argentinië zo tekenend voor de kwaliteit/betrouwbaarheid van de treinen? Hadden zij buitengewone kwaliteitseisen voor treinen o.i.d?
Ik denk dat ze bedoelen dat treinen nu worden geïmporteerd terwijl we ze toen zelf maakten
Bruh airconditioning alles wat een prachtige treinen. Waarom hebben we nu van die k treinen
privatiseren was de oplossing dank pim
Prachtig zo'n T.E.E.❤
Ik heb bijna 3 jaar gependeld tussen Heiloo en Amstel (en tussendoor ook vanuit Heiloo naar Schiphol) vv. Praktisch nooit vertraging (5minuutjes reken ik niet mee). Wat zijn dan de echte vertragende trajecten?
Straf.. zo betrouwbaar en alleen aan Argentinië …. Waarom niet aan Italië, Duitsland, België
Die hadden natuurlijk hun eigen treinenbouwers, Ansaldo, Breda en FIAT in Italië, Siemens, Voith en Henschel in Duitsland, ACEC en BN in België, later Bombardier en Alsthom die ook in andere landen overnames deden (BN in België werd Bombardier, Henschel ook...). En die hadden, na de werderopbouw, ook gaten in hun orderboekje dat ze wilden vullen met buitenlandse bestellingen.
Als het een troost mag zijn, de Britten zijn al hun treinenbouwers kwijt geraakt, er zijn nog een paar buitenlandse fabrikanten die een vestiging hebben, maar geen enkele heeft nog Britse eigenaars. Wat een verlies voor de eerste treinenbouwers...
Dat legt die beste man uit, alleen maar de Argentijnse order er doorheen drukken en de dan geen capaciteit hebben voor andere klanten en die hebben dan al elders geshopt, tunnnelvisie noemen we dat. Gebeurt nog steeds hoor, we leren er niets van 😅
echt jammer dat ze alles maar uithanden geven, echt zo cool hoe ons kleine landje zo groot was is alles, maar alles word maar weg gegeven wat ons totaal afhankelijk aan het maken is.
Tja, das het effect van marktwerking en een "alles zo goedkoop mogelijk" mentaliteit. Zulke industrie zou je best in Nederland weer op kunnen zetten, maar dan moeten afnemers, in dit geval de NS (en dus Rijksoverheid), wel bereid zijn de portemonnee te trekken; maar dat zijn ze vaak niet. Als het Rijk niet zo geobsedeerd was met de "winstgevendheid" van NS zou dit prima kunnen.
Koop jij nooit bij Amazon of Ali?
@ikbenspeedy nee ik heb nog nooit bij ali of Amazon gekocht en vetrouw ze voor geen meter ik heb genoeg filmpjes gezien met electronica dat die spullen niet deugen, ik koop ze liever hier voor meer geld en weet dat de kwaliteit goed is.
Nederland is er nooit groot in geweest. Men zegt wel ‘dat ze zelfs in Argentinië ze wilden hebben’ maar dat was zowat de enige grote klant OOIT. De rest waren suffe wagonnetjes of ontwerpen van andere fabrikanten lokaal produceren. Die 1200-locomotieven waren Amerikaanse ontwerpen die ze in licentie maakten. Niet voor niets hebben we al die elektrische locomotieven 1600/1700/1800 uit Frankrijk moeten halen, of de koplopers uit Duitsland. Werkspoor kon zoiets gewoon niet. Dit filmpje verdraait de werkelijkheid.
In japan doen ze dat nog steeds. Wist je dat we ook maglev treinen konden hebben maar de NS dwarslag.
Ik had laatst een soort ruzie met een Engels iemand. We waren allebei overtuigd dat de trein in ons eigen land het slechtse was
Dan ben jij toch echt de verliezer.
Jammer dat we tegenwoordig niet meer in staat blijken te zijn om onze eigen treinen, vliegtuigen, schepen, auto's enzovoorts te kunnen maken.
Kunnen we wel, maar blijkt gewoon te duur.
Prachtig. Met een stoomlocomotief de lijn elektrificeren. Dat is nog eens een stap voorwaarts
Weer alles in eigen beheer nemen inclusief het bouwen zie hoe men vroeger na wo2 alles oppakte er werf amper over trauma s gesproken maar men zette de schouders eronder
Nou vroeger was ook niet alles beter en een locomotief met rijtuigen vergelijken met treinstellen klopt ook niet helemaal. Trouwens ze rijden niet op tijd, maar op rails.
Zo ik lig dubbel, hilarisch.
@@tristan1581ja mee eens he, wat een leuke grappige gast! Mijn dag is gemaakt. Hoe kom je erop
@@thijsprins4588 tsja, zeg maar dat het niet zo is 😅
Echt tijdloos dat Oncyclopedia.
@tristan1581 als normaal- of als breedspoor?
Nederlands trots!
Echte treinen blijven voor mij stoom
"no true Scotsman fallacy"
Bladeren op de rails zorgen voor zwarte smurrie dat zorgt voor minder grip
Clickbait titel.
Sinds het treinverkeer bij de NS gigantisch snel toenam de afgelopen decennia's bleek dus dat het Nederlandse spoorwegennet en de stations dit allemaal totaal niet meer aankonden! Treinen lijken vooral in het spitsuur op overvolle veewagons, vertragingen nemen de overhand weer en de middelgrote stations lopen in rap tempo leeg wat winkels betreft!
Vooral in 40-45
De icr rijtuigen uit de jaren '80 rijden nog steeds, terwijl de ICNG zoveel storingen heeft. Welke idioten doen de inkoop?
vroeger reden ze ook niet op tijd schat :P lol. en zo'n 1200 trekt met gemak je bovenleiding in 2en met een beetje verkeerd schakelen. handig he die 1500VDC rommel met een handmatig geschakelde lading weerstanden enzo.
a-sich is er natuurlijk nooit enige echte reden ooit zo'n ding te 'vervangen' zolang je er nieuwe wielen en lagers onder kan zetten. want al die andere troep is gewoon kwestie van wat nieuwe schakelkasten. en hop ze doen het wel gewoon op ieder systeem met dezelfde spoorbreedte en zelfde lichtprofiel.
tis gewoon een chassis met een doos er op en wat electromotoren en tandwielen, en -al die andere meuk- kan je gewoon vervangen. en dan doen ze het -wel- in de rest van de wereld ook gewoon, en ook gewoon op je eigen 25KV AC netwerken.en met je nieuwe signalering of volledig geautomatiseerd zonder machinist. lol. zo'n ding kan vooruit of achteruit en dat kunnen ze allemaal :P verder geen verschil behalve hoe de buitenkant er uit ziet.
In Nederland rijden we meestal met 1800vdc. tevens rijden bijna alle treinen in Japan ook op 1500-1800V DC. (Behalve de shinkansen), en geloof me, die rijden wel degelijk optijd 🫣. En inderdaad valt elk onderdeel te vervangen, probleem is meer dat die onderdelen niet meer gemaakt worden, waardoor vervangen lastig word in de loop der jaren.
@@SnipCola28 aha... dus ze hebben gewoon het voltage wat verhoogd :P zodat het nog een -beetje- vooruit te branden is :P however dat zal dan ook wel weer de vonkjes verhogen ;P lol.
'parts that are no longer made' zoals wheelbarings en de bandjes zelf zal je altijd wel kunnen krijgen want die zullen altijd wel custom gemaakt worden. de hele electromeuk er uit rippen en gewoon een multisystem converter er in pleuren zal niet 'meer' kosten dan 25% van een nieuwe.-denk zo- dat dat stukkie staal van het frame -aanzienlijk duurder- is dan al die relays en computers en static converters die er in moeten.
Waren gewoon kut treinen nu heb je meer waar voor je geld. En heb te minste een app en kun je een ov fietsen huren.
Waar baseer je op dat het kuttreinen waren? Nu waar voor je geld? 1 matige winter en het moderne spul staat aan de kant. Moderne sprinters vallen letterlijk in de storing als het water in het toiletreservoir te hoog tegen sensoren klotst... Heel leuk die app en OV fiets, vroeger had men dat helemaal niet nodig.
@@jasper7852 zo kun alles wel kapot redeneren, nog vroeger had men helemaal geen treinen nodig. Vroeger had men ook wel gewild dat je in 1 oogopslag kon zien hoe je moest overstappen en op bestemming ook nog een fiets kon huren, waardoor veel meer met het ov te bereiken is
Stadtlers zijn anders wel gewoon oké. VIRM en SLT zijn niks. Ik zal nooit die verschrikkelijke winter van 2010 vergeten dat heel Nederland stilviel door stuifsneeuw in de motoren, omdat in het kader van klimaatverandering daarop bezuinigd was. "Koude winters krijgen we niet meer." 😂 Mat'64 besloten ze toen nog even iets langer te houden.
@@MrHenkkkie Mensen waren minder hulpeloos dan nu.
@@TimNL-nk7wh , Mensen waren inderdaad meer zelfredzamer.
in 63 was het -17 en sneeuw en alles reed normaal, tegenwoordig als je al zegt dat het misschien gaat sneeuwen is er al paniek, de moderne tijd wat een lachertje deze generatie, met 0 graden lopen ze met sjaals en handschoenen