Tratarea PEN-ului in diferite situații. Ce facem la țară unde au uitat furnizorii de toate rețelele?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 ноя 2024

Комментарии • 113

  • @electricus24
    @electricus24  Месяц назад +4

    la minutul 28:28 am vrut sa spun 6, nu 16. Ma scuzați!
    Și am spus la final că se rezolvă cu sesizări și reclamații. Eram eu puțin cam optimist în momentul ăla, dar nu strica sa te implici puțin, mulți o rezolvă și chiar și eu am avut situații în care, ca prin minune, m-am înțeles cât de cât cu furnizorii (nu 100% evident).

  • @modorangeorge4991
    @modorangeorge4991 Месяц назад +4

    La tara singura solutie este sistemul TT. Exista RCBO de 300mA in punctul de bransament si gata. O fi ilegal, periculos sau cum vreti sa spuneti, dar chiar daca era sistem tn-c-s diferentiala tot era obligatorie si asa.
    Totusi nimeni nu explica ce "pericol" ar fi in sistem TT daca e montata diferentiala ( rccb pe general sau rcbo/afdd pe fiecare circuit ) Se intrerupe nulul de la furnizor ? S-a intrerupt, nu s-a intamplat nimic, a decuplat instalatia.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@modorangeorge4991 Sa luăm în calcul că facem sistem TT. Priza de pământ trebuie sa fie foarte tare, sub 1 ohm chiar, pentru a avea o impedanță L-PE foarte mică. Apoi, RCBO pe fiecare circuit. Și la partea cu diferențiala obligatorie, mă doare mintea, nu alta. Te întreb și eu sincer: CUM SA PUI DIFERENȚIAL IN SISTEM TN-C??????? Sau, daca am înțeles eu greșit, te rog să mă scuzi. Asta e ideea, TT...ok, fă TT, dar la țară, TT însemnă o țeavă bătută în pământ și un conductor de maxim 2.5mm² dus la prize. Cam ăsta e TT la tara. Deci, daca e sa faci TT pe bune...te doare buzunarul mai rău decât dacă ai face TN-C-S. Și, acum, în TN-C-S se pune diferențial, nu în TN-C.
      Înțeleg problema, nu sunt turc, că vin acei dobitoci și pun RCBO de 300mA, dar, daca te-ai fi uitat la tot video, ai fi înțeles. Eu am zis sa se dea mail-uri la furnizor și să se solicite înlocuirea RCD-ului cu un MCB. Daca refuza, mai dam un mail și dacă tot refuza, apelăm la ANRE. Daca vrem sa rezolvăm ceva, nu trebuie să stăm și să ne uităm. Daca vrem doar sa ne uitam, eu propun sa nu ne mai plângem...
      Să nu cumva sa o luați ca răutate, nu vreau sa para că a fost așa. Doar v-am explicat situația.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад +2

      strict pe problema intreruperii N, orice sistem (IT, TN-S, TT) este mai sigur decat TN-C.
      in cazul pierderii N, in sistemul TN-C, problema apare TOCMAI DIN CAUZA CA AI N LEGAT LA PE.
      deci in sistem TN-C-S, pe problema de pierdere de N, fix tratarea nulului e cea care creaza probleme din punct de vedere al securitatii persoanelor.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад

      in sistem TT, problema o ai atunci cand ai N dar ai un defect.
      cum lipseste PE, conducorul de protectie, care sa ofere curentului de defect o cale cat mai usoara inapoi la sursa a.i. curentul de def3ct sa fie cat mai mare, curentul de defect se intoarce inapoi la sursa prin priza de pamant care are o impedanta aproape intotdeauna mai mare decat PE si deci curentul de defect va fi mai mic, a.i timpul de deconectare va fi mai mare.
      cu cat ai masele mai mult sub tensiune, cu atat ai mai multe sanse sa te electrocutezi
      difeerential de 300ma e protectie la incendiu ca daca trec ci 100 ma prin tine dai ortu popii si diferentialul tot nu sare

    • @modorangeorge4991
      @modorangeorge4991 Месяц назад

      @@electricus24 eu nu înțeleg la ce trebuie că rezistența de dispersie in sistem TT sa fie 'foarte tare', chiar și banalul țăruș cu sarma de 2.5 către prize e de ajuns ( nu îndemn pe nimeni sa se mulțumească doar cu atât, a nu fi înțeles greșit ). Producătorul de diferențiale spune că decuplează până la 1600 ohmi între N și PE. Decuplează chiar și ăla de 300mA de care am pomenit mai devreme.
      Sau te referi că e valabil pentru cazul in care nu ai nici o diferențială în instalație și te bazezi doar pe mcb-uri ?

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад

      este interzis de i7 pen dupa ddr.
      este interzis de i7 intreruperea PEN (ca se intrerupe PE)
      daca ai ddr in bmp fa sesizare ca nu e legal

  • @maximuspareo
    @maximuspareo Месяц назад +3

    De accord ca unii fac impamintarea asa , la misto. Ca impedanta buclei de defect are valori " ciudate". Totusi nu inteleg unde ai vazut tu in i7 ca TT este ilegal ?

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      Noi avem sistem TN-C in Romania. Îți spune clar că se leagă PEN la pământ, la o impamantare de max 4 ohm, se separă in N și PE... E clar că nu avem nicio treabă cu TT.

    • @maximuspareo
      @maximuspareo Месяц назад +1

      Asta nu inseamna ilegal.
      Repet , ai dreptate cu tot , mai putin cu ilegalitatea...
      Risti sa iti subminezi propria credibilitate prin prezentarea eronata a legislatiei.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@relust4832 Rețeaua publică este TN-C. In TN-C ai L și PEN. Acel pen NUUUU se întrerupe! Se leagă la pământ fie de către furnizor, fie de către client si se face N și PE. Ăsta r TN-C-S. Daca nu înțelegi e problema ta, nu mai comenta că iti blochez accesul sa mai zici ceva aici. Cum să vii cu aberațiile astea? Veniți voi că "CUM DOMNE SA FACI TN-C-S??? CUM SA LEGI PEN LA PAMANT???". Ok, fa tu sistem TT, dar nu mai spune că e TN-C-S interzis, că nu există. Știu, nu ai spus acum, ai spus în alte comentarii...

  • @electriceelectronicehome7609
    @electriceelectronicehome7609 20 дней назад

    Conductoarele de alimentare a locuintei le alege OD in functie de consum si ce scrie in contract cu furnizoru de energie , in general sunt de aluminiu 16 25mm , de la 16mm Aluminiu , iar dupa am conductor de 4mm de cupru .. care vine in frida si se duce in TG , ideal ar fi sa am conductoare mai groase , dar si alea de 4mm daca nu ai consum mare sunt bune . Am pus PEN la pamant cu o impamantare de 1,20ohm , iar daca decuplez toate circuitele imi ia 2A pe PEN ma gandesc ca vecini nu au deloc tratarea facuta :)) ii ajut si pe ei

    • @electricus24
      @electricus24  20 дней назад +1

      @@electriceelectronicehome7609 Poate greșesc eu, dar sigur in normativ spune că secțiunea minima a conductorului PEN trebuie sa fie MINIM 10mmp cupru sau 16mmp aluminiu. Asta ajuta foarte mult si la siguranța ta ca utilizator când ai făcut tratarea PEN. Dar la noi nu se respectă nimic...și e clar că dacă acolo ai 2A fara consum pe propria instalație sunt probleme mari cu întărirea PEN-ului pe rețea și da, nimeni nu face tratarea...

  • @petrisormarius
    @petrisormarius Месяц назад +1

    Pentru a putea face separarea PEN in casă, trebuie să-ți schimbe diferențialul din BMPM, cu ce trebuie să-l schimbe, cu un separator doar pe fază și PEN-ul vine direct până la casă, sau separator pe ambele, faza și PEN ?

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@petrisormarius Doar pe fază. PEN-ul nu se întrerupe.

    • @petrisormarius
      @petrisormarius Месяц назад

      Intrebam deoarece cam peste tot pe unde am văzut BMPM are diferențial la care automat este legată faza și PEN-ul , iar unde am văzut cu separator, am văzut separator dublu,adică tot fază și PEN. Mulțumesc pentru raspuns

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@petrisormarius Acel diferențial nu are ce căuta acolo. Pot confirma și eu că mai peste tot se pun diferențiale pe PEN, adică în sistem TN-C. De asta eu tot spun, ăia sunt niste gunoaie de electricieni, niste petarde handicapate care nu ar trebui vreodată în viața lor sa aibă voie sa lucreze in acest domeniu, dar, din păcate, in Ro se poate orice...

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 Месяц назад

    Eu stau la tara ,la 10 km de Bucuresti Pe strada mea ,reteaua aeriana dateaza din anii '50 ,cand s-a electrificat satul !Sunt,pe stalpi ,doar..2 faze si un nul !!Casa in care stau dateaza din 1974 ,instalatia este de cupru ,clasica ,cu 2 circuite Eu am mai adaugat ceva ,am mai separat circuite ,unde s-a putut ,dar in esenta tot aia e Am up gradat de 2 ori tabloul electric ,si in esenta ,pentru protectia aparatajului din casa si a..buzunarului meu am montat in tablou urmatoarele :separator cu fuzibile ,separator"electric" ,releu dr monitorizare faza plus contactor,diferential si disjunctoare monopolare,toate curba B O fi bine ,o fi rau ,isi fac treaba ,m-au salvat de cateva ori cand au fost probleme in reteaua stradala si in instalatia proprie Asa ca eu zic asa:setul asta de "echipamente" ar fi minimul necesar in orice casa ..ar fi ,dar nu e

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      Da, corect. Mă bucur că și-au făcut treaba.

  • @ionelzamfirescu9065
    @ionelzamfirescu9065 Месяц назад +1

    Trebuie montat protecti la lipsa N
    Nu folositi conductori de PE ci platbanda pe lungimi mai mari de 10m
    Restul pare OK poate mai bine citim BS revizia 2 si 3

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@ionelzamfirescu9065 Da, ca protecție la lipsa N, noi montam relee de protecție.
      Și, da, pe distanțe lungi se recomandă să se ducă platbanda cat mai aproape de tablou și să compensam cu conductor de 25mmp, in loc de 16.

  • @bujoradrian-cristian8235
    @bujoradrian-cristian8235 16 дней назад

    Ce faci dacă n-ai posibilitatea de PE separat (blocul vechi)? În situația asta, singura soluție pe care o vizualizez este să iei neutrul și să-l ramifici ca să-ți iei PE, DAR musai pus un diferențial de 30mA înainte de separație. Temerea pe care o evit în acest fel este o problemă de inversare a fazei cu nulul, caz în care pică diferențialul de 30mA și nu permite funcționarea instalației până la remediere dacă se atinge PE din greșeală la nivelul vreunei carcase metalice legată la PE.

    • @electricus24
      @electricus24  16 дней назад

      @@bujoradrian-cristian8235 nu, nu se separă daca nu se leagă la pământ, degeaba pui diferențial. Se pune RCBO de 10mA pe fiecare circuit.

    • @bujoradrian-cristian8235
      @bujoradrian-cristian8235 16 дней назад

      @electricus24 Ba va sări, de ce nu? Ai un conductor de PE derivat din nulul de pe ieșirea unui diferențial general de 30mA. Apoi, pui diferențialele dedicate de 10mA.
      1. Dacă faza e la fază și nulul la nul atunci în caz de atingere directă a fazei intră diferențialul dedicat (ca are 10mA). Scurgerile astfel obținute vor ocoli ambele diferențiale (atât dedicatul, cât și generalul) și ambele vor analiza întreruperea, intrând primul mai sensibil (și funcțional). Dacă se închide circuitul prin PE-ul astfel obținut și nu prin nulul ieșirii dedicatului atunci va declanșa doar dedicatul.
      2. Dacă se inversează faza cu nulul din greșeală din branșament atunci vei aduce faza prin nul și PE, iar la atingerea directă a carcasei care va avea fază, sare doar diferențialul de 30mA.
      Avantajul este că dacă verifici faza să fie la fază și nulul la nul, faci rost de un PE care va permite scurgerea rezidualului prin conductor. În absența PE-ului, orice formă de rezidual ai avea se va scurge prin atingere directă.
      E adevărat, e o schemă ipotetică cu un diferențial ideal (care funcționează în parametri), dar ca principiu funcționează. Însă, te strânge în spate ideea că poți aduce faza pe carcasă fără a fi defect electrocasnicul și dacă nu funcționează diferențialul general atunci....INRI și RIP.

    • @electricus24
      @electricus24  16 дней назад

      @@bujoradrian-cristian8235 Pai daca ramai fara PEN te prajesti cu tot cu diferențial. Aia e ideea, de aia se face priza de pământ. Nu exista separație fara tratare, am spus și eu, și Ștefan, și Electric Team...

  • @GheorgheMilian
    @GheorgheMilian Месяц назад

    Fii mai concis contorul este funcțional după schemă făcută de tine la minutul 10? Tocmai spuneai că sunt mulți care nu pricep, cum se face tratarea nului după normativul i7.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      Nu e corectă schema, dar explicație orala exista, nu e "pe mutește". Oricum, aveti dreptate, e greșeala mea. Sorry

  • @vladdutzi6937
    @vladdutzi6937 Месяц назад

    Multumim de explicatii, Varianta cu consola la tara prima data o vad la careva explicata. Am si eu acelasi caz la tara. Sa zicem ca nu reusesc cu cei de la distributie sa schimbe acel conductor de 6 si clar ca nici alti oameni nu au facuta tratarea PEN. IN cazu asta atunci mai bine nu se face? ca sa nu ia foc ; eu asa inteleg . Si in acest caz nici sa faci PPL nu mai are rost , pt ca AI FACE mai rau daca unesti PPL cu PEN sau faci sistem TT. Deci cea mai buna varianta ar fi sa nu faci PPL si nici tratare PEN? mersii

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@vladdutzi6937 Cea mai buna varianta este sa soliciti înlocuirea branșamentului cu mutare contor la poartă și apoi coloana cu tot cu consola rămân ale clientului și se poate duce, după cum am spus în video, 25mmp până în vechea nișă, pui acolo o doza sau un tablou micuț in care sa faci tratarea, apoi o
      pleci cu 3x6, recomandat 10 in tablou. Normal tratarea se face in BMPM, dar sigur ei nu o fac. Acum, intervine problema cu diferențialul. Daca ai noroc sa îți pună un MCB pe faza e bine. Daca îți pun diferențial trebuie solicitată înlocuirea lui. Stiiiu, e un proces foarte greu având în vedere că trăim în România și totul e cu dus și întors. Îmi pare rau, astea sunt variantele. Daca nu se face impamantare se pune RCBO pe fiecare circuit. Daca totuși faci TT, impamantarea trebuie sa fie foarte buna, chiar sub 1 ohm și cu RCBO pe fiecare circuit. E greu, dar n-avem ce face....

    • @iulian9703
      @iulian9703 Месяц назад

      ​@@electricus24Va salut!La prima varianta cu consola se poate face un Ppl sub 4 Ohmi ,Pen-ul care vine de la consola se poate face tratarea lui unind printr-o clema de distributie cu Ppl-ul nostru(sub 4 ohmi)făcând separarea luam un PE si un N din acea clema,de ce nu ar fi ok?Sa zicem ca cei de distributie nu fac absolut nimic

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@iulian9703 Pai și eu ce am zis?

    • @iulian9703
      @iulian9703 Месяц назад

      ​@@electricus24Asa este!Respectând secțiunea conducătorilor, problema este asa cum ai spus tu,până la consola avem 6mp 😢,mulțumim de explicații!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@iulian9703 Da, din păcate...

  • @Pekatonix
    @Pekatonix Месяц назад +2

    ”...să-i lăsăm pe dobitocii care se numesc electricieni...” , pă buneee ???!!!! Adică să mergem pe mâna sfertodocților care ne împart mintea pe TouTube?

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +2

      @@Pekatonix Nu trebuie să te iei după toți "sfertdoctii" de pe RUclips, ci trebuie sa respecți normele și standardele. Și, daca te vei documenta puțin, vei vedea că noi avem dreptate (nu 100% că nimeni nu e perfect). Dar dacă vine un "electrician" și spune că nu se face tratarea PEN-ului in sistem TN-C și tu NU îl consideri dobitoc, îți spun, cu părere de rău, că se înțelege cine e dobitocul...
      Apropo, ți-am văzut canalul. Rămâi la gătit, e sfatul meu...

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад

      pekatonix, nu te mai agita asa, individul e un electrician care ne indeamna la asa ceva asa ca ...

  • @costachecostache7634
    @costachecostache7634 Месяц назад

    Salut!
    Am vazut la unele panouri fotovaltaice ,prin impamantare trece tensiune.
    De ce conductorul de impamantare are tensiune?
    Este gresit montajul?
    Multumesc!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@costachecostache7634 E curent , și nu, nu ar trebui să treacă. E ok un maxim de câțiva miliamperi.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад +1

      mai intai spune-ne cum ai "vazut" tensiunea

    • @costachecostache7634
      @costachecostache7634 Месяц назад

      @@bitzyc5308 cand atingeam conductorul de PE de electrodul de impamantare face scantei.

    • @costachecostache7634
      @costachecostache7634 Месяц назад

      @@electricus24 in casa sunt becuri led,in momemtul in care sunt stine de intrerupator mai raman putin aprinse

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@costachecostache7634 E clar....e gravă situația în casa. Vezi că ți-a trecut dobitocul de electrician nulul prin întrerupător și faza direct la bec. Trebuia obligatoriu faza întreruptă și nulul la bec!
      Daca a făcut asta nu vreau să mă gândesc cum arată restul instalației...

  • @jokerash
    @jokerash 26 дней назад

    mie mi-au pus un stalp la limita de proprietate, bmpt-ul are un tetrapolar si-atat , zero priza de pamant tehnica (m-am uitat la stalp, 0 platbanda, nimic), mi-a zis domnu' "inginer" de la distributie Oltenia sa iau un 4x25 sa-l duc la stalp si la mine in curte intr-un tablou. deci tratare nul in BMPT = nu exista.

    • @electricus24
      @electricus24  26 дней назад +1

      @@jokerash Nu exista, da... Plus că acolo trebuia tripolară, că tetrapolara in sistem TN-C întrerupe și PEN, ceea ce e total greșit și interzis.

  • @mariustunea9730
    @mariustunea9730 Месяц назад

    De ce max 4 Ohm in sistem TNCS? Normativul nu specifica acesta valoarea maxima decat in sistem TT! TT nu este ilegal si nici f periculos DACA ai PE local mai mic de 4 Ohm si corect alese protectiile.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@mariustunea9730 Va dau un sfat ăstora care aterizați pe aici și comentați fara să aveți habar de normativ și de consecințele reale ale nerespectării lui: NU MAI COMENTAȚI!
      Cum adică nu specifica normativul asta? Scrie clar la 5.5.7.11 că rezistența prizei de pământ poate fi de maxim 4 ohm daca se folosește doar la protecția împotriva șocurilor electrice și maxim 1 ohm atunci când e combinată cu paratrăsnetul. Vă rog, daca nu știți, nu mai comentați că se iau și alții după voi și nu ne mai facem bine! Nu o spun cu răutate, am mai spus, nu vreau sa fiu arogant, miștocar sau ceva....

    • @mariustunea9730
      @mariustunea9730 Месяц назад

      @@electricus24 Multumesc. de completari. Se pare ca versiunea de normativ pe care o am eu NU contine deloc sectiunea asta 5.5.7. Eu am vesiunea " Normativ i7/2011, publicat in monitorul oficial al Romaniei nr 802 bis /14/XI.2011. In alta versiune insa am gasit acea sectiune. Ceva nu era in regula cu versiuea pe care o am eu.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@mariustunea9730 Ok. Scuzele mele!

  • @theripper6206
    @theripper6206 Месяц назад

    Explica te rog care e pericolul dacă treci din tnc în tt

    • @theripper6206
      @theripper6206 Месяц назад

      Sa fa te rog un clip în care sa ne spui riscurile

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@theripper6206 Sa zicem că riscuri mari nu ar fi, dar știi care e treaba?
      1. Tratarea neutrului ajuta impedanța sistemului să scadă și cu cât impamantarea e mai buna, cu atât impedanța sistemului scade mai mult și curentul de sc creste, asta ajutând protecțiile sa deconecteze mai rapid.
      2. In TT (aici e de fapt răul), impedanța între L și PE va fi cat este rezistenta împământarii. Asta înseamnă că trebuie să faci o priza de pământ foarte foarte mică și dacă cumva creste rezistența, scade curentul de scurtcircuit și MCB-urile nu vor mai funcționa corect. Ar trebui și RCBO pe fiecare circuit, dar și cu împământare de 0.20, 0.50 ohm te duci la niste costuri imense. Și, in mare parte, cei care striga tare că "noi facem TT", in general o fac cu o priza de pământ cu mult peste 1 ohm și cu ZERO diferențiale in tabloul. Daca respecți normele, sa spunem că ai putea sa faci TT, cu măsurători periodice, full RCBO și priza de pământ muuuult sub 1 ohm. Dar, din TN-C, cel mai bine e TN-C-S. Sper că te-am lămuri. Aștept întrebări daca ai!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@theripper6206 Poate fac și un video.

    • @theripper6206
      @theripper6206 Месяц назад

      @@electricus24 mulțumesc pentru răspuns și informații

    • @theripper6206
      @theripper6206 Месяц назад

      @@electricus24 am înțeles perfect mulțumesc pentru lămuriri mai rar oamenii ca tine

  • @bitzyc5308
    @bitzyc5308 Месяц назад +3

    vai de mine. nu sunt electrician da pot sa-ti spun deja ca in primele 120 secunde ai 3 greseli MONUMENTALE.
    in primul rand, legarea la pamant a systemului (sursei, infasurarile transormatorului) nu se face asa ca sa fie el 0 ci se face pentru a asigura protectia la supratensiuni (vre-o 8 cauze la numar parca, printre care si loviturile indirecte de trasnet)
    in al doile rad, conductorul care leaga punctul neutru la pamant nu se numeste PE si N. acela e conductor de legare la pamant. ai definitii in i7 chiar la inceput.
    coductorul PE nu este intr-e transformator si pamant ci intr-e masa receptorului si transformator, este calea directa, cu impedanta cat mai scazuta, oferita curentului de defect inapoi la sursa, astfel incat, curentul de defect sa fie cat mai mare pt a putea deschide protectia intr-un timp cat mai scurt, pentru a face circuitul sigur prin intreruperea lui (nu prin legare la pamant) - ai definitia in i7
    N nu are rost sa mai vorbim, dar nu este intr-e transformator si pamant - ai definitia in i7
    PEN este o strutocamila, facut-a din considerente economice, prin pervertirea PE - ai definitia in i7.
    nici nu ai inceput bine si deja nu prea stii despre ce vorbesti. mi-e si frica sa ma uit mai departe, da pot sa anticipez ca e din aia cu impamantare=salvare, impamantare=potential 0 si tot restl tqcqmului

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад +2

      @bitzyc5308
      1 second ago
      PE nu i seamna priza de pamant. PE inseamna CONDUCTOR DE PROTECTIE. el pe "persoana fizica", nu este priza de pmant.
      pe partea de abonat, dupa bmp, el are SI rol de conductor de legare a maselor la pamant cat SI rol de conductor de echipotentializare (pentru ca preia si rolul celor 2 conductori - practic este un 3 in 1) da principalulrol este acela de CONDUCTOR DE PROTECTIE - PE -> curent defect inapoi la sursa.
      daca se invata denumirile si definitiile conductorilor, este mult mai usor de inteles!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      Fii atent. PE însemnă "Protective Earth". Hai sa îți explic care e treaba. Știu și eu că nu se leagă miezul transformatorului la pământ "ca sa fie 0". Dar, el trebuie să fie cât mai aproape de 0, cum ai spus și tu, din mai multe cauze, una fiind de a deconecta protecțiile in caz de scurtcircuit. Deci, daca ți se pare că greșesc, ok, asta e, nu te mai uita. Eu nu am timp sa explic fiecare mic detaliu și atunci pare că greșesc, dar nu greșesc nimic (ba greșesc și eu, dar nu cum aberează unii).
      Ce e greșit la faptul că impamantare=protecție? Ți-am explicat in celălalt comentariu că, la separarea PEN in N și PE, la ruperea PEN, daca nu e legat la pământ la o impedanță de sub 4 ohm sau deloc, te poți electrocuta și murii direct, cu toate protecțiile pe care le ai.

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад

      te poti foarte bine electrocuta si avand o priza de pamant zu o impedanta de 2 ohmi si de 0.5 ohmi cand ramai fara N in TN-C-S. priza de pamant nu te scapa de moarte MAI ALES in caz de lipsa PEN.
      iar micile explicatii pe care le omiti ... sa fim seriosi.
      citeste te rog cu voce tare definitia prizei de pamant, a conductorului de legare la pamant si a PE si vezi ce intelegi de acolo

    • @bitzyc5308
      @bitzyc5308 Месяц назад

      doar gandeste-te putin, un ingrijitor la ferma intelege mai multe despre instalatiile electrice decat un electrician! ce lume !

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@bitzyc5308 Corect! Un îngrijitor la ferma înțelege mai multe despre electrică: sa pună liță in fuzibile, sa pună doua cuie in loc de ștecher, să măsoare tensiunea cu becul, etc.
      Poti sa comentezi cat vrei, eu am controlul și în 2 secunde ai dispărut de pe canal de nici nu știe cineva că ai fost pe aici, înțelegi? Nu mai veniți frații mei cu atâtea aberații. Nu poți să spui că în TN-C, cea mai mare problemă e legarea PEN -ului la pământ, ești prea prost daca spui asta, îmi pare rău să ți-o spun...

  • @cliff2909
    @cliff2909 Месяц назад

    Ce norme de rahat in Romania din cate deduc din videoul asta. Iar cat despre recomandarile sectiunilor de cabluri facute "la ochi" par puerile. Se pare ca nimeni in ro nu foloseste formula de calcul al sectiunii cablului in functie de caderea maxima de tensiune admisa si cea a intensitatii maxime admisibila al cablului in functie de modul de instalare si natura conductorului.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@cliff2909 Folosim și formula asta, dar, da, la noi mai mult se da o secțiune "după ochi". Cât despre norme, nu știu neapărat daca sunt de căcat, dar cu siguranță nu sunt formulate deloc cum trebuie. Jumate de normativ zice ceva, jumatea celălalta corectează pe celălalta și așa fiecare interpretează cum vrea. Așa e și cu sistemul TT. Normal trebuia să scrie undeva clar că e interzis. Este un sistem plin de dezavantaje și primitiv. Lumea de azi merge pe TN-C/TN-C-S. In fine, discuții interminabile....

  • @floriancaras2526
    @floriancaras2526 Месяц назад

    NU FACEM AVIOANE MILITARE F 16 PREA MULTE EXPLICATII INTINSE LA EXTREM

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@floriancaras2526 ca să înțeleagă toată lumea. Dacă nu-ți place nu ai ce căuta aici și punct!

  • @IonutBUZE
    @IonutBUZE Месяц назад

    Să încep așa! Nu vă dați ce nu sunteți! Nu mai jigniți persoanele în comentarii! Sunt angajat în cadrul RED OD, la țară și mai ales , se scot afară toate bmpt,bmpm, tocmai ca nu înțelegeți și rolul acestora! Se scot afară datorită minimizarii protecției utilizatorului ca lucrează cu toți doreii, după care se eminima suspiciunea de furt de energie. Noi prin regulamentul nostru intern nu acceptăm ca în RED să vină cu modificări de genul ăsta! Nu este rău ce zici, doar ca nu se acceptă! Unde ar fi protecția noastră a rețelei , unde nu gândim noi ca PE ul tău din PPL este suficient dimensionat întrucât să ne asigurăm ca nu devine rezistenta și se încinge, in cazul în care RED ramane de la post fără N. Este exclus în cadrul REM sa se accepte așa ceva, ba mai mult există în regulamentul intern ca dacă așa ceva este descoperit abonatul să fie deconectat până la remedierea situației. Încă odată avem rugămintea să nu mai jigniți, veniți dacă vă credeți superiori nouă și șefilor ierarhici să lucrați voi!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +2

      @@IonutBUZE ooo, bun venit maestre! Mai oameni buni, voi aveți un blocaj la creier cu toții care lucrați la distribuție??? Ce dreacu de protecții vorbești acolo? Tu nu ai înțeles că nu e corect sa puneti RCBO in sistem TN-C și să oboigati în același timp oamenii să facă TT într-o țară cu sistem TN-C unde se obliga sa ai PEN tratat? Protecția aia de care ziceți voi ar trebui să fie în primul rând TRATAREA PEN-ului de către voi, montarea unui MCB cu caracteristicile din ATR, contor, apoi RCCB 300mA și îi dați omului 3x in casa, L N și PE. Problema e că șefii ăia imbecili ai voștri va obliga sa faceți așa, nu e vina voastră, mai ales având în vedere și salariile mizerabile pe care lucrați. Asa că, nu o lua ca răutate, te înțeleg, dar nu e corect ce faceți cu acele blocuri de măsură total anapoda făcute, cu acel RCBO montat in sistem TN-C și să obligi abonatul să facă TT!
      Încă o dată, nu o lua ca răutate, știu că totul vine de sus, dar trebuie sa înțelegeți că nu e ok. Îmi cer scuze daca te-ai simțit jicnit. Daca ai înțeles, ești bine venit să îmi vizionezi canalul!

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад +1

      @@relust4832 Gata că ai comentat destul. Sunt convins că lucrezi la distribuție că nu accepți nici mort noțiunea de legate la pământ. Nu stau sa îți mai dau ție detalii.

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@relust4832 Detalii unde scrie in normativ despre tratarea PEN-ului. Rețetaua e TN-C. In casa faci TN-C-S sau, daca ești obligat și nu și încotro din cauza voastră (a furnizorilor), faci TT, dar care implica costuri mult mai mari (PPL sub 1 ohm și RCBO pe fiecare circuit). Nu strig eu sus și foarte tare că e interzis TT, dar eu merg pe varianta TN-C-S.

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq Месяц назад

      ​​@@electricus24de ce rcbo pe fiecare circuit in TT?? TNC-S nu il faci tu,il face OD in BMP

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@DanielCalin-sm7jq Da, Trebuie să îl facă OD, dar idioții nu fac așa ceva. De ce RCBO pe fiecare circuit? Pentru că într-un sistem TT un defect L-PE, având în vedere că PE nu mai e luat din PEN, acel curent nu va mai fi același cu cel de scurtcircuit și pentru o mai buna protecție se pun RCBO-uri independente.