Yerfıstığında Çiçeklenme Döneminde Yapılacak Uygulamalar Yerfıstığı Yetiştiriciliği

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 июл 2021
  • Yerfıstığı Yetiştiriciliğinde, bir yerfıstığı bitkisinin bütün yetişme döneminde ürettiği toplam çiçeğin küçük bir oranı kapsüle dönüşmektedir. Bu nedenle fazla sayıda çiçek üreten çeşitlerin daha verimli olacağı gibi bir kaide yoktur. Önemli olan ginefor sayısı/çiçek sayısı veya kapsül sayısı/çiçek sayısı oranlarının yüksek olmasıdır. Bu oranlar yükseldikçe o bitkinin generatif etkinliği, dolayısı ile verimliliği artıyor demektir. Çiçeklenmeden yaklaşık 60 gün sonra kapsüller olgunlaşmaya başlar.
    Ginefor; yerfıstığına has, toprak içinde kapsül oluşturan uzantılardır. Yerfıstığı diğer bitkilerden ayıran kendine has kısmıdır. Çiçekler döllendikten sonra taç yaprakları dökülür ve her bir çiçeğin döllenmesinden 10-12 gün sonra yumurtalığın altındaki doku hızla çoğalır ve zamanla yumurtalık çevreleyen doku ile birleşerek bir uzantı meydana getirir ve bu uzantıya ginefor denilir. Genellikle ginofor boyu 15 cm kadardır. Ginoforlar toprağa girdikten 8-10 gün sonra kapsülleri oluşturmaya başlarlar. Gineforlar toprağa doğru yönelir ve toprağa girerek kapsüllerini burada meydana getirirler. ilk günlerde günde 3-4 mm uzayan yumurtalık sapının büyümesi sonralı 1 cm’ye kadar çıkar. Bu sürgünler uzun veya kısa olabilirler. Çünkü oluşum zamanları ve bitkide bulundukları yerler farklıdır.
    Gineforun toprağa girdikten sonra 10 gün içerisinde embriyoları gelişir ve çiçekten itibaren 60 gün içerisinde yerfıstığı kapsülleri olgunlaşır. Belirli bir süre toprak yüzeyine doğru uzayan gineforlar, sonunda toprağa ulaşamazlarsa havada kururlar ve meyve oluşturamazlar. Toprak yüzeyinden 15 cm yukarıda kalan gineforların ekseriyetinin toprağa girmediği görülmüştür. Dik gelişen çeşitlerde gineforlar köke yakın, diğerlerinde gineforun bulunduğu saha daha geniştir. Bu nedenle özellikle dik gelişen çeşitlerde boğaz doldurma çok önemlidir. Gineforların toprağa girebilmesi için daha önceden toprağın kabartılması gerekir.

Комментарии • 7

  • @RevaneHumbetov
    @RevaneHumbetov 7 дней назад

    Salam maşallah olsun. Ekinden sonra yığıma qədər neçə defe suvarmaliyiq. Təxminən məhsulumuzu. Bizde havalar çox isti keçir

  • @ceyhunekberov3431
    @ceyhunekberov3431 2 года назад +1

    Mahşallah.

  • @numantekin1046
    @numantekin1046 Год назад

    Hocam sesiniz çok az geliyor. Yeni başlayan bir mühendis olarak bilgi amaclı izliyorum bazen çok yardımcı oluyor ama sesiniz çok az duyuluyor

  • @ilknurk2455
    @ilknurk2455 10 дней назад

    Muzik olmasi rahatsiz edici

  • @bitkibeslemeuzman4364
    @bitkibeslemeuzman4364 3 года назад

    Maşallah süper fıstık

    •  3 года назад

      Teşekkür ederim 😊

  • @dcd..
    @dcd.. Год назад

    Yer fıstığı tohumu öneriniz var mı? cins olarak