In de brugkelder van de Koninginnebrug in Rotterdam

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 окт 2016
  • De Koninginnebrug is een brug over de Koningshaven in Rotterdam, naast de Hef.
    De brug verbindt het Noordereiland met de wijk Feijenoord. De koninginnebrug is een dubbele basculebrug naar een ontwerp van A.H. van Rood en werd in 1929 opgeleverd.
    De Koninginnebrug heeft twee beweegbare kleppen van geklonken staal. In de brugkelders bevinden zich de contragewichten van ieder 800 ton. De brug heeft vier brugwachtershuisjes met koperen daken. De brug wordt tegenwoordig echter op afstand bediend. Dit gebeurt in het bedieningshuis van de Erasmusbrug op de Wilhelminapier. Sinds het gereedkomen van de Noord-zuidlijn van de Rotterdamse metro in 1968 rijden er geen trams meer over de Koninginnebrug.
    Een basculebrug is een beweegbare brug.
    Bij een basculebrug gaat het brugdek open en dicht, door te roteren om de horizontale as haaks op het wegdek van de brug. Aan de ene kant van het draaipunt zit het brugdek, aan de andere kant van het draaipunt zit het contragewicht.
    Vroeger gebruikte men een bascule om te wegen. De werking van een basculebrug is precies hetzelfde als bij de bascule, vandaar de naam. Aan de ene kant van het draaipunt hangt het brugdek, aan de andere kant hangt het contragewicht. Dit contragewicht is meestal onzichtbaar weggewerkt onder de weg, in de basculekelder. Een ballastkist, vaak gevuld met beton en schroot, vormt het contragewicht. Doordat brugdek en contragewicht met elkaar in evenwicht zijn kost het minder energie om de brug te openen en te sluiten.
    Ik heb deze video gemaakt met het videobewerkingsprogramma van RUclips ( / editor )
  • НаукаНаука

Комментарии • 1

  • @whimpey109
    @whimpey109 4 года назад +2

    Met mijn vader was ik er kind aan huis want de brug had nogal wat onderhoud nodig en ook gingen we vaak met de storingswagen van jet GEB om de brug te openenen voor het scheepsvaartverkeer!