Bedankt voor deze mooie opname ! Het was een hele belevenis Wit / rode lichten worden gebruikt bij opduwen van goederwagons bij het sorteren met een afloopberg
ja deze serie loks van de BELGISCHE SPOORWEGEN vond ik altijd al mooi de kleur geel en groen met die mooie ronde ramen er in dit was de serie 5500 blijft mooi deze DIESELLOK grt mars
Mooie rit, ik heb de aankondiging op een of andere manier gemist, anders was ik er wel bij geweest, mijn oortjes konden na 20 jaar wel weer eens een verse dosis live 55 sound gebruiken. Het zal nog wel niet het laatste optreden zijn van deze loc, dus de nieuwspagina's in ODB en de website in de gaten houden. De fotostops op de vrije baan zijn wel definitief verleden tijd is mijn gevoel, maar nu was België al het laatste land in west Europa waar dat nog kon in deze eeuw. Hoe zit het in de toekomst met toelating van rijtuigen van oudere types die buiten dienst zijn of gaan bij de NMBS? In een I11 is de lol er namelijk wel af, kun je niks meer van de lok zien of horen.
Ik las dat de loc te gast is bij Scheldeland in stoom: www.stoomtrein.be/bezoek/scheldeland-in-stoom-2024/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMQABHX6Yxm_9q5fw0wdP7WqjJYfU-RmQdlnZGWwxlZhjMbnNNlJuLw8WOEmprA_aem_rOJI6z2Pk6p9Gm8vOySa1A
Ik ben geen kenner zoals jij, maar ik dacht dat deze locs een donkergroene (of juist licht blauwe) kleur hadden. Dit komt op mij over als groen/blauw. Of is dat het licht. Bijzonder geluid van de motor. Dat is wel anders dan die Nederlandse of Duitse diesels.
De locs hebben door de jaren heen verschillende kleuren gehad. Ze zijn afgeleverd in 1961/62 in het groen met een smalle gele band en omgekeerde V tussen de toen nog enkele lampen. In 1971 zijn ze omgenummerd naar reeks 55 en kregen ze de groene kleur met brede gele band met daarboven een smalle gele band en werden ze uitgerust met dubbele lampen (waarschijnlijk de kleurstelling die je bedoelt). Echter, om de zichtbaarheid te verbeteren werd deze kleurstelling in de jaren 80 min of meer omgekeerd. Dus overwegend geel met een brede groene band met daarboven een smalle groene band. Eind jaren 70 werden er 7 locs (5505, 5510, 5515, 5523, 5529, 5540 en 5542) omgebouwd met een generator om rijtuigen van electriciteit te voorzien, deze kregen uiteindelijk na eerst een oranje band, daarna een blauwe band te hebben gehad, de blauwe kleur zoals we die nu kennen. De kleurdiepte van dit blauw is echter niet altijd hetzelfde geweest, vooral de laatste jaren leek een steeds lichtere tint gebruikt te worden, mogelijk ook door verbleking van de zon. In de jaren 90 kregen de 5519 en de 5531 ook een generator, afkomstig van de 6215 (was de enige blauwe 62, deze werd na het afstaan weer geel/groen) en de 5542, deze laatste is buitendienst gesteld wegens niet op te lossen trillingen. Deze 2 locs kregen daarna ook de blauwe kleurstelling. De 5519 is nu de laatst overgebleven blauwe 55.
Ik wist het niet maar ben even gaan zoeken en gevonden dat dit wordt gebruikt als de locs op afstand worden gestuurd (AAR - Automatische Afstands Radio). De 7701 t/m 7708 zijn hiermee uitgerust. In geval van nood knipperen de witte lichten links en rechts om en om.
Praaaachtig landschappen..onderweg. echt genieten met de trein hier.
Bedankt voor deze mooie opname !
Het was een hele belevenis
Wit / rode lichten worden gebruikt bij opduwen van goederwagons bij het sorteren met een afloopberg
Dit wil zeggen dat de BSI- automatische koppeling in dienst is.
ja deze serie loks van de BELGISCHE SPOORWEGEN vond ik altijd al mooi de kleur geel en groen met die mooie ronde ramen er in dit was de serie 5500 blijft mooi deze DIESELLOK grt mars
Prachtige montage Dirk
Bedankt!
Mooie rit, ik heb de aankondiging op een of andere manier gemist, anders was ik er wel bij geweest, mijn oortjes konden na 20 jaar wel weer eens een verse dosis live 55 sound gebruiken.
Het zal nog wel niet het laatste optreden zijn van deze loc, dus de nieuwspagina's in ODB en de website in de gaten houden. De fotostops op de vrije baan zijn wel definitief verleden tijd is mijn gevoel, maar nu was België al het laatste land in west Europa waar dat nog kon in deze eeuw.
Hoe zit het in de toekomst met toelating van rijtuigen van oudere types die buiten dienst zijn of gaan bij de NMBS? In een I11 is de lol er namelijk wel af, kun je niks meer van de lok zien of horen.
Ik weet of er nog I10's zijn met schun, dan zou dat nog een oplossing kunnen zijn. Die hebben ook nog met 55'ers gereden naar Luxemburg
Ik las dat de loc te gast is bij Scheldeland in stoom: www.stoomtrein.be/bezoek/scheldeland-in-stoom-2024/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMQABHX6Yxm_9q5fw0wdP7WqjJYfU-RmQdlnZGWwxlZhjMbnNNlJuLw8WOEmprA_aem_rOJI6z2Pk6p9Gm8vOySa1A
Ik ben geen kenner zoals jij, maar ik dacht dat deze locs een donkergroene (of juist licht blauwe) kleur hadden. Dit komt op mij over als groen/blauw. Of is dat het licht. Bijzonder geluid van de motor. Dat is wel anders dan die Nederlandse of Duitse diesels.
De locs hebben door de jaren heen verschillende kleuren gehad. Ze zijn afgeleverd in 1961/62 in het groen met een smalle gele band en omgekeerde V tussen de toen nog enkele lampen. In 1971 zijn ze omgenummerd naar reeks 55 en kregen ze de groene kleur met brede gele band met daarboven een smalle gele band en werden ze uitgerust met dubbele lampen (waarschijnlijk de kleurstelling die je bedoelt). Echter, om de zichtbaarheid te verbeteren werd deze kleurstelling in de jaren 80 min of meer omgekeerd. Dus overwegend geel met een brede groene band met daarboven een smalle groene band.
Eind jaren 70 werden er 7 locs (5505, 5510, 5515, 5523, 5529, 5540 en 5542) omgebouwd met een generator om rijtuigen van electriciteit te voorzien, deze kregen uiteindelijk na eerst een oranje band, daarna een blauwe band te hebben gehad, de blauwe kleur zoals we die nu kennen. De kleurdiepte van dit blauw is echter niet altijd hetzelfde geweest, vooral de laatste jaren leek een steeds lichtere tint gebruikt te worden, mogelijk ook door verbleking van de zon.
In de jaren 90 kregen de 5519 en de 5531 ook een generator, afkomstig van de 6215 (was de enige blauwe 62, deze werd na het afstaan weer geel/groen) en de 5542, deze laatste is buitendienst gesteld wegens niet op te lossen trillingen.
Deze 2 locs kregen daarna ook de blauwe kleurstelling.
De 5519 is nu de laatst overgebleven blauwe 55.
Op 5:20 is er een HLD 77 met twee witte en een rode lamp. Is dat een noodsignaal? Dankjewel trouwens voor de video’s.
Ik wist het niet maar ben even gaan zoeken en gevonden dat dit wordt gebruikt als de locs op afstand worden gestuurd (AAR - Automatische Afstands Radio). De 7701 t/m 7708 zijn hiermee uitgerust.
In geval van nood knipperen de witte lichten links en rechts om en om.
Cool 😎😎👍