Yabancılar Türkiye'ye Yazılımcı Üsleri Kuruyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 ноя 2024

Комментарии • 65

  •  3 года назад +19

    Bunlar olduğunda, Yerli firmaların işi zor. Ne yazılımcı bulur ne de istihdam edebilir.

  • @dogukanvaris7224
    @dogukanvaris7224 3 года назад +10

    Bir bakıma Çin'in yazılım versiyonu gibi bir şey olduk. Kendi ülkesinde dolar cinsinden ortalama bir yazılımcı maaşı vermek yerine bizim ülkemizdeki ortalama maaşı tl cinsinden verecek. Buradaki yazılımcılar için maaş değişmeyecek, ama onlar icin cok büyük etki sağlayacak. Örneğin ortalama 6k dolar veriyorsa buradaki yazılımcıya 6k tl(650$) vereceği için elinde 5350 dolar kalacak. Bunun içinde ne kadar vergisi vardır bilmiyorum ama alan aynı veren kârlı olacak...

    • @gokhanb12345
      @gokhanb12345 3 года назад +8

      O kadar da değil üstad, TL olarak 6Kya yazılımcı çalışmaz. Çalışırsa da o adam işine yaramaz zaten. Şu an 3000€ya avrupa için, 3500$a usa için çalışan arkadaşlarım var. Senior arkadaşlar 30-40bin tl bandına rahatlıkla çıkabilir. Benim gördüğüm maaştan %30-35 kar elde edebilirler. Daha çok kar elde ettiği adamlar onlara fayda sağlamaz.

    • @eraythekraken226
      @eraythekraken226 2 года назад

      @@gokhanb12345 Gökhan bey sanırım siz bu işlerden anlayan birisiniz. Ben ilk defa kurumsal bir yerde çalışacağım daha önce tamamladığım portföyler oldu cv'ye yazmak amaçlı ancak daha önce hiç başka insanlarla proje geliştirmedim. Junior backend developer olarak bir yere başvursam şuanki şartları da göze alacak olursak sizce ne kadar maaş talep etmeliyim ? Sevgiler, saygılar.

  • @mustafakorkmaz37
    @mustafakorkmaz37 3 года назад +1

    Yerinde tespitler hocam, bravo. Benim calistigim sirket de ayni sekilde daha yeni Istanbul'da ofis acmaya karar verdi, ilk etapta mid-senior seviyesinde personel alimi yapip bunlarin etrafinda dunya capinda isler yapacak ekipler kuracaklar. TR deki yazilim sektorune olan ilginin ve dovizin bizim icin ne kadar onemli oldugunun farkindalar ayrica is disiplinimizi de begeniyorlar. Su an gorunen en net engel Ingilizce mulakatlarindaki yeterliligimizin az olmasi. Yakin gelecekte bu sorunu da kokten cozecegimize inaniyorum ve EMEA bolgesinin en buyuk yazilim saglayicisinin TR olacagini dusunuyorum. Hindistani cok net soyluyorum ezer geceriz cunku firmalar icin remote calismak artik hic sorun degil ancak yakin "time zone" larda calismamak gercekten bir iletisim problemi. Devlete dusen gorev ise yazilim gelistirici firmalara sagladigi destekleri arttirmak yahut vergileri azaltmak olacaktir. Bulgaristan'da Uber ve VMware in ofisinin olmasinin sadece 1 sebebi var, dusuk vergiler :/

  • @hasanakoluk3017
    @hasanakoluk3017 3 года назад +1

    Hocam çok faydalı bir video oldu sizin tecrübeleriniz bize umut oluyor .

  • @WaffenVerband
    @WaffenVerband 3 года назад +4

    Engin Demiroğ hocam çağ atlattı Türkiye ye sayesinde 3 yazılımı dili öğrendim. Allah razı olsun ❤️

    • @yusufisbilir7556
      @yusufisbilir7556 3 года назад +1

      3 dil öğrenip ne geliştirdiniz? projelerinizi paylaşabilir misiniz?

    • @SZaferUlgur
      @SZaferUlgur 3 года назад

      Engin bey çağ atlattı demek hakikaten güzel espri olmuş. Üç videosuna baktım. Üçünde de eksik dünya kadar şey var. Ayrıca Redux videosunu bilerek eksik mi bıraktı diye merak ettim. Ama aynı hatayı udemy de de yapmış. React için konuşuyorum. Türk eğitimciler için en iyi anlatım Arin Yazılım diyebilirim. Dün denk geldiğim Uğur Coşkun da iyi.

    • @WaffenVerband
      @WaffenVerband 3 года назад +1

      @@SZaferUlgur Adam daha ne yapsın bedava saatlerce bootcamp yapıyor, binlerce kişiye yazılım öğretti

    • @WaffenVerband
      @WaffenVerband 3 года назад +1

      @@SZaferUlgur Söylediğiniz isimlere bakacağım teşekkür ederim. Farklı kaynaklardan çalışmak önemli

    • @dogukanvaris7224
      @dogukanvaris7224 3 года назад

      Valla engin hocanın anlatımı yeni başlayanlar icin değil. Kurslarına hiç bir hazırlık yapmamış. Tecrübesine bilgilerine diyecek lafım yok ama bir eğtim vereceksen slaytlarından her şeyine hazırlık yapman lazım. Yabancı öğretmenlerin coğu taramalı tüfek gibi takılmadan yardırıyor. Bizimkiler her cümlenin arasında eee ooo iii... En sevmediğim olay bir kursunu kopyalayıp diğer kurslarla birleştirmesi.

  • @vaporkopter142
    @vaporkopter142 Год назад

    videoların çok güzel bana motivasyon veriyor

  • @sukranoner2587
    @sukranoner2587 3 года назад +2

    En büyük kızım ingilizce hazırlıkta yazılım mühendisliği okuyor yanında almanca öğrenmeye çalışıyor ikinci kızım da nasipse bu sektöre meraklı üçüncü 3 yaşında onu da işlerim oda yazılımcı olur 😂☺ hayırlısı ile başlıca hedef vatanlarına hizmet inşaallah başlıca hedef...

  • @merveyardmc6470
    @merveyardmc6470 3 года назад

    Teşekkürler Uğur Abi

  • @esrefzekiparlak
    @esrefzekiparlak 3 года назад +1

    Çok doğru ve güzel tespitler. Topluluk hakkında da bilgi verip nereden erişeceğimizi belirtirseniz sevinirim.

  • @ramazancelik7670
    @ramazancelik7670 3 года назад +1

    harika bir video

  • @serdar9929
    @serdar9929 3 года назад +1

    WW'nin kuracağı fabrika tek başina değerlendirilemez hocam, geliştireceği yan sanayi ile beraber on binlere varan istihdam olabilecekti, o anlamda kiyas yanlış.

    • @yasinaksu88
      @yasinaksu88 3 года назад

      Trendyol 1050 yazilimci istihdam ediyor ama urettigi deger ile yarattigi yan istihdam ile 100 binlerce ek istihdam sağlıyor

    • @UgurUmutluoglu
      @UgurUmutluoglu  3 года назад

      Öncelikle IT yatırımı otomotivden daha büyük gibi bir iddiam zaten yok videoda, sadece VW basında bu kadar yer etmişken DH vb. şirketlerin yatırımlarının pek konuşulmaması yanlış geldi bunu belirttim.
      Diğer yandan ise IT ve otomotiv kıyaslanabilecek alanlar. Kurulacak bu yeni yazılım ekiplerinin yan sanayi(yeni IT şirketleri) doğurmayacağını veya mevcut şirketlere yeni işler çıkarmayacağını düşünmemek hata olur. Bir diğer mevzu şu; otomotiv firmaları siyasi veya stratejik sebeplerle fabrikayı kapatıyoruz diyebiliyor ve yüzlerce insan işsiz kalabiliyor. Ama IT alanında bir şirket ofisi kapatıyorum dese bile işsiz kalan insanlar yerli şirketlerde kolayca iş bulabilir, yerli firmaları geçtim yurtdışına uzaktan çalışmaya rahatça devam edebilir. En azından önümüzdeki 5-10 yıl içinde yazılımcının işsiz kalması gibi bir durum kolay kolay olmayacak.

  • @WaffenVerband
    @WaffenVerband 3 года назад

    Hocam videonuz ilaç gibi geldi.

  • @omerfarukatak
    @omerfarukatak 2 года назад

    Şu da var ne kadar dünyanın gözüne sokarsan o kadar batar gider başka ulkeye bence ülke içinde treni kacirmamaliyiz

  • @nasrullahsahin945
    @nasrullahsahin945 2 года назад

    Hocam genç olması şart mı? Yaşım 36 ve yazılıma ilgi duyuyorum. Udemy'den programlama kursları almaya başladım.

  • @farukincibas9598
    @farukincibas9598 3 года назад

    ukrayna'da outsource konusunda iyi yetişen yazılımcılar var ama gün sonunda ülke de startup yatırımlarının azlığı dolayısıyla ülkeye katkı açısından ukrayna modeli örnek alınmalı mı ? Bence Hayır. Büyük yatırımların döndüğü ingiltere, almanya gibi ülkeler hedeflenmeli

  • @merveyardmc6470
    @merveyardmc6470 3 года назад

    👍❤

  • @oyeskumo5514
    @oyeskumo5514 3 года назад +1

    Bilgisayar programcılığı 1. sınıfım herkes bize kötü gözle bakıyor mühendislik tutturamadığımız için ama ben aldırış etmeden önüme bakıyorum işi öğrenmeye çalışıyorum umarım işsiz kalmam

    • @tey97
      @tey97 3 года назад

      farklı bölüm okuyup yazılımcı olan o kadar çok insan var ki, üstelik senin bölümün alakalı yine. Bilgisayar mühendisliğinden mezunum, üniversite zamanında sektöre yönelik çalışmalarım olmasaydı beni de almazlardı işe. Kendin çalışarak açığı kapatabilirsin. Uğur abinin bu konuyla da ilgili videosu vardı.

    • @SZaferUlgur
      @SZaferUlgur 3 года назад

      Fuat kardeşim kendini oop işlere ver. Mutlaka öğrenmen gereken iki yazılım dilinden birincisi c# diğeri JavaScript (react Library tavsiyemdir). Veritabanı işlemlerini özellikle de SQL tabanlı mutlaka çok iyi öğren. noSql diye diye insanları on tane şeyi öğrenmek zorunda bırakıyorlar.

    • @SZaferUlgur
      @SZaferUlgur 3 года назад

      Ayrıca NodeJs öğrenmen şart.

    • @oyeskumo5514
      @oyeskumo5514 3 года назад

      @@SZaferUlgur çok teşekkür ederim bu konu hakkındada çok bilgi kirliliği var aslında

    • @oyeskumo5514
      @oyeskumo5514 3 года назад

      @@SZaferUlgur şuan yenı başlayan birisi olarak web tasarım ile başladım nedeni ise kendimi biraz ısındırmam hemen nefret etmemem için

  • @MehmeterTem5534
    @MehmeterTem5534 3 года назад

    Minumum 80k vericeklermi peki yillik?

  • @angiyaz7491
    @angiyaz7491 3 года назад

    Hocam Türkiye'de web,mobil,game,ml alanlarından hangisi daha yaygın ? cevaplarsanız sevinirim.

    • @aturan-fo1qt
      @aturan-fo1qt 3 года назад +1

      Hocam oyun konusu (Unity ile mobil oyun geliştirmeyi kastediyorum) zevkli ancak sektörde rekabet çok fazla ve maaşlar yüksek değil. Artık oyun yayıncısı stüdyolara oyun beğendirmek çok zor. Mobil app geliştirme epey doyuma ulaştı, yeni iOS-Android geliştiriciye büyük bir talep yok yani. Lakin halen front-end geliştirici açığı çok fazla, tavsiyem ReactJs+NodeJs öğrenin lütfen. Veyahut Cloud Engineer olmak için kendinizi yetiştirin ve sertifika sınavlarına hazırlanın.

    • @angiyaz7491
      @angiyaz7491 3 года назад

      @@aturan-fo1qt web diyorsun yani. peki back-end kısmı nasıl şu an ?

    • @aturan-fo1qt
      @aturan-fo1qt 3 года назад +2

      @@angiyaz7491 NodeJs ile back-end kodu da yazabilirsiniz ancak back-end için hem çok açık yok hem de orada öğrenilecek konular (api geliştirme, veritabanı, network, security, message queues, Linux bilgisi, zaman zaman DevOps konuları) çok fazladır. Front-end için Html-JavaScript-ReactJs-NodeJs konularını bilmek yeterli. Gelirler ise aynı.

    • @aknc81
      @aknc81 3 года назад

      @@aturan-fo1qt teşekkürler

    • @Michaelatkins15
      @Michaelatkins15 2 года назад +1

      @@aturan-fo1qt harbi cok guzel ozetlemissin keske yorumunu pinleyebilsek.

  • @emreMaKaRa
    @emreMaKaRa 3 года назад

    Abi şunu sormak istiyorum mobil bir uygulama geliştirmek için Örneğin bir bankacılık uygulaması gibi ekran kartına gerek var mı

    • @tey97
      @tey97 3 года назад +1

      mobilde kullanılan simülatör veya emülatörler ekran kartından ziyade ram'e ihtiyaç duyarlar.

    • @emreMaKaRa
      @emreMaKaRa 3 года назад

      @@tey97 rem im 16gb işlemcim i310100f sence yeterlimi

    • @Mert-qu2ip
      @Mert-qu2ip 3 года назад +2

      @@emreMaKaRa android studio 8 gb ram i bile zorluyor. Ama 16gb yeter.

    • @tey97
      @tey97 3 года назад +1

      @@emreMaKaRa bence yeterli. Donanım açısından başlamak için bir engelin yok gibi.

    • @emreMaKaRa
      @emreMaKaRa 3 года назад +1

      @@tey97 1gb lik ekran kartı yeterli olur mu?

  • @leonardodavinci8663
    @leonardodavinci8663 2 года назад

    Ver aylık 200 Dolar çalışsın millet enayi nasıl olsa .

  • @yomraliahmet
    @yomraliahmet 3 года назад +2

    İngilizce zorunluluğunu kaldırın ciddi bir yazılımcı kaynağına ulaşırsınız.Türkçe kaynaktan yazılımı takip etmek yazılımcıyı bir adım geride bırakır anlayışı da zamanla gördüm ki yanlış bir yaklaşımmış. 5 sene önce kimsenin ilgilenmediği Go diline şimdi yeni yeni geçişler oluyor ve Türkçe kaynaklarda çoğaldı.Yeni bir şey çıkınca herkes koşup atlamıyor üstüne, iyice yer edinmesini bekliyor...

    • @dogukanvaris7224
      @dogukanvaris7224 3 года назад

      Neredeyse iki yıldır işlere girmeye çalışıyorum. Bilen biri varsa bana yeni başlayan junior icin ingilizcenin önemini söylesin. Müşteriyle mi iletisime sokuyorlar. Yoksa dökümantasyon için mi. Eğer olay dökümentasyon ise google translate baya gelismis her seyi ceviriyor. Yoksa ofis içinde sadece ingilizcemi konuşuyorlar. Olay ne abi.

    • @yomraliahmet
      @yomraliahmet 3 года назад +1

      @@dogukanvaris7224 İster uzaktan, ister ofiste olsun yazılım ekipleri gittikçe değişik milletlerden insanlarla oluşuyor. Aynı ekip ve projede 2 Hintli, 3 İngiliz 5 Türk olabiliyor. Bu ekibin birbiri ile iletişim kurabilmesi için ortak bir dil gerekiyor, bu da herkesin bilebileceği ingilizce olarak ortaya çıkıyor. Ağırlıklı olarak ekibin birbiri ile iletişimi için. Bu saatten sonra olmazsa olmaz, sadece yazılım için değil. İngilizcen varsa dünyaya hitap ediyorsun, yoksa kendi ülkene, kendi ülkende kriz olsa dış dünyadan para kazanabiliyorsun, önün açık oluyor yani...

  • @aturan-fo1qt
    @aturan-fo1qt 3 года назад +3

    Hocam, Avrupa'daki Hindistan'lılar artık yaşlandı, bütün Avrupa'nın yazılımcı açığını 2004'te AB üyesi olan Doğu Avrupa ülkeleri (Estonya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan gibi 14 ülke) karşılıyorlar zaten. Bu ülkelerin hukuki mevzuatları birbiriyle uyumlu, vatandaşları her yerde çatır çatır çalışabiliyorlar, dilleri de var. Kur farkı olmasa kimse Türkiye'nin yüzüne bakmaz, lakin kur da tek başına yeterli değil yatırım için, boşuna heveslenmeyelim, üzgünüm.

    • @lega6954
      @lega6954 2 года назад

      tamam

    • @Bacızıplatan_34
      @Bacızıplatan_34 Год назад

      Hocanın dedikleri üzerinden 1 yıl geçti ve dedikleri şuan gerçekleşiyor demek ki hayal değilmiş :)