Migrena. Cauze şi soluţii de tratament

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Migrena este o boală neurologică, cronică şi dizabilitantă foarte frecvent întalnită. Aproximativ 1 din 7 persoane suferă de migrenă, iar afecţiunea este una din primele cinci cauze la nivel mondial de ani trăiţi cu dizabilitate.
    În funcţie de manifestările clinice, migrena poate fi clasificată în migrenă fără aură, care este şi cea mai frecventă şi mai este numită şi migrenă comună, sau migrenă cu aură. Migrena fără aură se manifestă prin atacuri migrenoase recurente. În timpul acestor atacuri apar dureri de cap de o intensitate moderată sau severă, frecvent localizate unilateral, adică pe o singură parte a creierului. Durerea de cap poate fi pulsatilă şi se simte ca o zvâcnire, fiind agravată de mişcare. De multe ori în timpul atacului migrenos, persoana afectată nu se poate da jos din pat, iar durerile de cap sunt însoţite de greaţă, vărsături şi de foto sau fonofobie.
    În cazul migrenei cu aură, pacienţii prezintă acelaşi tip de durere de cap, dar cu 60 de minute anterior acestei dureri apar simptome neurologice. Cele mai frecvente sunt cele vizuale şi pot să apară pete întunecate sau pete luminoase şi zig-zaguri. A doua aură migrenoasă ca frecventa este cea sensitivă, în timpul căreia apar senzaţii anormale de furnicături şi amorţeală, iar acestea migrează. Mai există un tip de migrenă, cea cronică, care înseamnă că persoana afectată are durere de cap timp de 15 zile pe lună cel putin 3 luni consecutive. In durerea episodică se încadrează cei care au durere de cap mai puţin de 15 zile pe lună.
    Persoanele care au migrene au un pattern particular de funcţionare cerebrală şi o hiperactivitate cerebrală la anumiţi stimuli care determină apariţia atacului migrenos. Aceşti stimuli se numesc factori trigger şi pot fi foarte variaţi. Dr. Patricia Toboc, medic specialist Neurologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit, le recomandă pacienţilor să ţină un jurnal care să îi ajute pe medici la identificarea factorilor trigger şi, pe cât posibil, la eliminarea lor.
    Diagnosticul migrenei este în principiu un diagnostic clinic. Atunci când pacientul vine la medic şi prezintă istoricul de migrenă şi descriu durerile de cap, de multe ori nu mai sunt necesare alte investigaţii.
    În ceea ce priveşte tratamentul, pentru pacienţii cu o formă uşoară de migrenă este suficient ca la debutul atacului să ia un antiinflamator, un antialgic sau o combinaţie a acestora, cum ar fi combinaţia de paracetamol, aspirina şi cafeină. Daca durerea nu trece în maxim 2 ore de la administrarea unui antiinflamator, la următorul episod se pot lua două comprimate odată. Dacă nici aşa nu trece durerea de cap în doua ore, atunci este necesar consultul medical pentru prescrierea altor medicamente.
    Medicul Patricia Toboc spune că există un risc crescut pentru accidente vasculare cerebrala la pacienții care au migrenă cu aură. De aceea, este indicat ca persoanele care suferă de această formă de migrenă să facă controale medicale periodice și să trateze ceilalți factori de risc vasculari, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau dislipidemia şi să evite fumatul. În cazul femeilor care suferă de migrenă cu aură este recomandat ca acestea să nu urmeze un tratament anticoncepțional oral.
    Dr. Patricia Toboc, medic specialist Neurologie - www.medlife.ro...

Комментарии • 9

  • @marlenasteventerhorst5941
    @marlenasteventerhorst5941 2 года назад +2

    Eu folosesc plasturi lipiți pe tâmplă si dispare într-o oră.Sunt foarte mulțumită de ei.

    • @marianadorcea6530
      @marianadorcea6530 2 года назад

      Cum se numesc plasturii ?Am Migrena de 34 de ani, timp in care am încercat toate medicamentele din farmacii.Acum îmi cedează doar la imigran 100 mg si dispozitivul Cefaly Dual pe care îl pun pe frunte preventiv sau in timpul crizei migrenoase .

  • @iosifluchian6355
    @iosifluchian6355 2 года назад

    Eu am avut foarte multe dureri de cap puternice și după consultări am fost diagnosticat cu MAV (malformație arterio venoasă)

  • @esteramarinelasamoila9881
    @esteramarinelasamoila9881 3 года назад +2

    Buna ...da foarte util penyru mine ma confrunt cu durere migrena.....am 37 de ani ..Apare la 3 luni durerea foarte mare grea cu voma vu lesin 🙏🙏🌹🌹🌹imi puteti da va rog mult ceva sfaturi ....Multumesc ! Pentru timpul acordat

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  3 года назад +1

      Bună ziua, Estera marinela Samoila,
      Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife. Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021.9646 și colegii noștri vă vor oferi informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

    • @powerstudio8839
      @powerstudio8839 Год назад

      @@MedLifeRomania Buna ziua: pentru migrene frecvente mereu ma doare capul, ochii, stare de vomă, am luat tot felul de medicamente,,, dumneavoastră ce îmi sugerat să merg la medicul de familie, și să fac o programare la un doctor, la remene, s-au nu stiu,

  • @FlorentinaSimtion
    @FlorentinaSimtion Год назад

    Ce tratament as putea face dacă am dureri de cap ff dese și durează citeva zile, în partea, frunte și mi se pune ceata pe ochii

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Год назад

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

  • @wertytwo6501
    @wertytwo6501 2 года назад

    eu am migrenă dela sindromul Visual Snow