#5 Anky van Grunsven over de Spaanse Rijschool versus moderne dressuur

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024

Комментарии • 2

  • @spiritofmi_lalife
    @spiritofmi_lalife 3 года назад +2

    Anky mocht willen dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn! Ten eerste is de oudste vorm van klassieke dressuur de 'oude klassieke rijkunst' van grootmeesters zoals Xenophon (430 - 354 voor de nullijn), Antoine de Pluvinel (1555-1620), Françoise de La Guérinière (1688-1751), Gustav Steinbrecht (1808-1885) en Nuño Oliveira (1925-1989) deze laatste is de leermeester van de nu succesvolle Duitse oud klassiek dressuuramazone Anja Beran.
    De oude klassieke dressuur was in deze tijden ontwikkeld voor het paard, om zijn onmisbare functie in het leger te vervullen. Er was dus veel meer zorg en aandacht voor de paarden dan nu in de Engelse dressuur, want er stonden mensenlevens op het spel! De dressuur was er toen voor het paard, en niet om de mens te amuseren! In tijden van rust, wanneer er geen oorlog was, moesten de paarden wel in conditie gehouden worden en zo ontstonden de eerste 'wedstrijden' om te laten zien wie de mooiste courbet en levade kon maken. Dit zijn sprongen die als wapen gebruikt werden. De paarden werden, en nu nog steeds in de klassieke dressuur, getraind aan een kaptoom, waarmee gymnastische oefeningen aan de hand worden verricht (travers, ranvers). Voor de oprichting en verzameling werd later het kandarebit toegevoegd, dat nog steeds gebruikt wordt. Hierbij worden dus dubbele teugels gebruikt. Het grote verschil in de oude klassieke rijkunst is dat eerst alle gymnastische oefeningen aan de hand worden aangeleerd, alvorens dit onder zadel te vragen. Er wordt sowieso altijd eerst begonnen met grondwerk aan de hand, alvorens meteen op te stijgen!
    Daarnaast wordt in de klassieke dressuur vanaf het begin direct toegewerkt naar het piafferen om daarmee de rug en achterhand sterk te maken voor het rijden onder zadel. Het uitgangspunt in de klassieke dressuur is dus dat een paard pas rijvaardig is, wanneer hij eerst aan de hand een sterk en soepel lichaam heeft ontwikkeld, en alle oefeningen aan de hand kan uitvoeren. Dan is het rijden ook velen maken makkelijker!!
    Maar dat is iets wat in de huidige sportwereld niet kan! Want je moet het moeilijk doen, want dan ben je wat!
    Dat is niet alleen in de paardensport, maar ook in de balletwereld, de muziekwereld ect.
    Voordeel van klassieke dressuur is ook wanneer je niet kunt rijden, je altijd grondwerk kunt doen, zodat je paard altijd soepel blijft.
    Een belangrijk punt dat ook in de klassieke dressuur nog wel eens vergeten wordt: Freestyle training is van wezenlijk belang voor een goede afstemming tussen paard en zijn leider! Zonder goede leider is een paard ongelukkig! Hierbij heb je dus kennis van paardentaal en het kuddesysteem, en kun je dit ook toepassen. In de paardensport ontbreekt dit onmisbare onderdeel! Daarom durft Anky niet met haar paard in de ere-ring, en neemt dan een ander paard!
    Tot slot heeft wetenschappelijk onderzoek door paardenartsen aangetoond dat de Engelse dressuur schadelijk voor het paard is. Röntgenbeelden hebben laten zien hoe het musculatuur-gewricht in de hals kapot gegaan is door het idiote krultrekken (rollkur). Ga het zelf maar eens proberen: Iemand op je rug nemen en je kin op de borst houden.
    Kijk maar eens naar filmpjes van Anja Beran en vergelijk het maar met Anky.
    Conclusie: Anky weet niet waarover ze praat. Er zijn grote verschillen zijn in de klassieke dressuur ten opzichte van de Engelse dressuur.

  • @DressagePro1
    @DressagePro1  10 лет назад +1

    Nieuwste aflevering van Paard&Lifestyle TV met Anky van Grunsven!