Wat een mooie illustratie, ik had nooit gedacht dat een trein zover kon komen op eigenlijk alleen zijn eigen massa en natuurlijk zijn beginsnelheid. Bedankt dat u dit hebt laten zien!
Erg mooi en interessant om te zien. Had niet verwacht dat je zo lang door kon rollen. Leuk ook om op deze manier de hoogteverschillen in het traject te kunnen zien.
Vanaf de brug van Culemborg loopt het zowat tot Schalkwijk af dus dat heb je al mee, verder wel indrukwekkend hoe soepel het uitrollen verloopt, hoop momentum door het gewicht en weinig frictie vanwege het strakke spoor helpen mee!
Ik wist niet dat de trein 18 km kan uit rollen. Leuk om dit te zien dat dit mogelijk is en dat de trein 1 minuut te vroeg in Utrecht Centraal vind ik wel netjes.
Had ik wel verwacht, wat een bijzondere vertoning van "Coasting". Maak je je chef heel blij mee, hehe ;-) Onze treinen zijn heel erg geschikt hiervoor, net als de treinen in Duitsland en Frankrijk. Ik noem Siemens, Alstrom, Bombardier....top!
Bijzonder hè. Het energie zuinig rijden is al lang een hot item bij Ns alleen normaal als reiziger in de trein krijg je daar vaak niets van mee. Dit wordt al jaren toegepast indien het mogelijk is natuurlijk
Heel interessant! Doet me denken aan de ritten Brussel-Parijs vv. De TGV laat zijn tractie al los 40 km voor regulier spoor. Met lagere snelheid rol je gewoon nóg langer uit per kWh. Leuk om te zien en lekker op 4K en 60fps 👍
Heel mooi meester! Ik heb het meteen getest in Train Simulator. Zit wel wat verschil in de snelheden. Ik heb er enkele genoteerd: Schalkwijk 119km/u Houten 108km/u Lunetten 95km/u Remmen tot 80km/u Vaartsche Rijn 75km/u remmen tot 40km/u Aankomst Utrecht CS Leuk om eens na te spelen. Mooie rit om naar kijken meester! Complimenten en op naar de volgende. Groetjes, Louke1968
@@SpoorMeester Als ik een simpele vraag stel, dan weet ik het antwoord niet. Maar ik denk dat een VIRM met 10 bakken ........ twee stuurstanden en 8 losse rijtuigen heeft? Klopt dat? Of ga je dan weer een vraag met een tegenvraag beantwoorden?
Heb je net ook al uitgelegd dat een bak een wagon is. Dus 4 wagons is 4 bakken enz enz. Stuurstand maakt geen verschil. Dat is alleen met locs en rijtuigen. Bijvoorbeeld de nightjet: 1 lok met 13 bakken(wagons)
@@SpoorMeester Jij hebt een beetje moeite met duidelijk uitleggen, he? Zo uitleggen dat iemand ook snapt wat je bedoelt. Zoiets als een vraag beantwoorden met: ""wat denk je?"
Mooi om te zien hoe lang zo'n trein uit kan rollen. Wordt er gedurende dit stuk nog energie gerecupereerd? Dit zou standaard procedure moeten worden zolang de omstandigheden het toelaten. :)
@@SpoorMeester De wrijvings weerstand per wiel is toch gelijk? Je hebt alleen maar 1 keer de luchtweerstand op de kop. Een interessante som voor de natuurkunde les op de Havo (voor mij wel 65 jaar geleden). Kan een jonge kijker misschien voorrekenen?
Dit heb ik jaren geleden gehad tussen Groningen en Assen. Trein ging stuk en verlichting viel uit en de machinist heeft de trein uit laten rollen tot station Assen. Best spannend of we het zouden halen maar het lukte
Ja, ik wist het resultaat eigenlijk wel (heb als conducteur in de vroege dienst weleens een machinist getroffen die dit deed tijdens een lege rit tussen Breda en Tilburg). Maar het blijft indrukwekkend: ik denk dat als deze wijze van rijden overal waar mogelijk is op het Intercity-net wordt ingevoerd dat de trein het qua energieverbruik met verve wint van auto en bus.... en met veel passagiers aan boord wat in feite de zuinigheid nog vergroot als je die per persoon gaat berekenen.
Ik heb voor de code 95 ook een zuinigheid test met de vrachtauto gedaan. Iedereen kan energie besparen maar men moet het WÉL willen. Zorgvuldig met je gaspedaal omgaan scheelt veel brandstof en heel weinig tijd op die korte afstanden in Nederland
Treinen hebben een heel lage wrijvingsweerstand op de rails(rolweerstand) omdat zowel de wielen als de rails van staal zijn. Hetzelfde als je je fietsband hard oppompt, dan rij je makkelijker als dat deze half leeg is. De enige weerstand is dan nog de luchtweerstand, en die is vrij laag. Gecombineerd met het hoge gewicht van de trein, een Virm 4 is 235,7 ton en een Virm 6 is 439 ton, gecombineerd is dat 674,1 ton is de afstand bij uitrollen tot stilstand heel lang, vooral als er af en toe naar een lager gedeelte van de bodem gereden word en de snelheid weer toeneemt!
Ongelofelijk BIZAR met 105 km nog over het Amsterdam-Rijnkanaal had ik zeker niet verwacht. Afremmen ivm snelheidsbegrenzing NOOIT gedacht. Geweldig hoe soepel een trein rijdt. Wat is de stroom besparing? Maar geweldig om te zien Meester.
@@SpoorMeester I've noticed a lot of drivers doing this in the past about as much as the schedules allowed. There are some routes where power should be applied to maintain a reasonable schedule. Trains might run 140 down to 100 and back up. Other drivers may keep the speed closer to 140, probably with very little power applied. I've seen the equations that allow calculating all this. I've never played with them for a constant slow speed compared to a high speed coasting trip. I probably should. The passengers would probably like the latter more. Schedulers might also. {^_^}
@@SpoorMeester Ja, daar doet een huishouding een week mee. 100 kWh is toch aanzienlijk en dan ook nog te vroeg aankomen, netjes. Ik zit vaak in de TGV en die doen dat ook, zo'n 40 kilometer voor conventioneel spoor, maar dit op 60 fps én op 4K (ik heb een 4K scherm) is heel soepel en mooi om te zien. Die 30 fps filmpjes zijn een stuk minder vloeiend en dat vloeiende geeft gewoon een beter snelheidsgevoel. Ach, hoe vaak ik tienertoeren heb versleten en in de trein heb gezeten; tig duizende kilometers 😃
@@jochemjonker3362 You mean my signature glyph? I've been using it since the early 1980s. It was inspired by VAX VMS. [0,0] is short hand for the root volume. I noticed something interesting about it and it morphed into what I have now. {^_-} I can wink, too.
Ik had dit wel verwacht. Je hebt 10 bakken VIRM en die trein is niet licht. En dat het NS-materiaal licht rolt is te zien bij het afrijden van een lange brug. Je kunt (volgens mij) wel op eigen kracht een personenwagen over de rails duwen. Ik bedoel lopend en niet met een LOC. Dat is ook te zien in een filmpje over hoe licht de trein loopt over het spoor.
er zijn een aantal factoren die de trein langzamer laten rijden. scherpere bochten , spoorwisselingen bv. blijft het spoor recht en vlak, kan de trein zo nog kilometers verder rijden zonder een hoge mate van snelheidsverlies.
Bedankt dankzij jou rijstijl kunnen wij als bestuur weer 100.000,- euro per jaar opstrijken. Goed hoor met kerst krijg jij weer een doos Merci en 2 treinkaartjes. Gaan we regelen. 🤓
Ongelofelijk lange afstand en ook zo soepel en bijna zonder weerstand! Ik had bij een collega (Stefan) van je dit ook al eens gezien, verbazingwekkend! Maar op deze manier kunnen de prijzen naar beneden zou ik haast denken😉😉. In ieder geval CO2 neutraal.
@@SpoorMeester heel mooi inderdaad. Maakt het ook nog uit met hoeveel bakken je rijdt denk ik. 10 bakken heeft meer massa dan bijvoorbeeld 7 en geeft dat ook meer km’s omdat meer massa ook meer bewegingsenergie oplevert? Of is dan juist de weerstand groter waardoor je met 7 bakken verder zou komen? Interessante testjes waar ik zo geen antwoord op weet, maar jullie als meesters misschien wel?
@@tleenheer meer massa levert meer kinetische energie dus ja. Weerstand valt mee, enige waar je lengte van trein tegen kan hebben en waar weerstand een rol speelt is wind vol op de flank
Had dit wel verwacht. Hoe groter de massa, hoe eerder je kunt uitrollen. Sterker nog: al in 1990 wist de NS dat dit energie bespaarde.(Energiezuinig rijden anno 1990, youtube). Ik doe met de auto ook meer en meer aan anticiperend(rustiger) rijden. Zo bespaart het mij toch brandstof in deze dure tijden :)
Ben benieuwd naar de reactie van de NS, men kan zo wel een en ander sparen aan kosten. Zal zeker niet overal mogelijk zijn. En onveilig is het ook niet, in ieder geval voor mij als leek zie ik geen gevaar.
Your toy trains may stop quickly when you turn down the throttle; but, the real trains require very strong active braking to stop within a km from usual speeds. (That's why one should NEVER try to go around the gates at a road crossing.) {^_-}
Het zuinig rijden is al heel lang van toepassing en dateert al vanaf de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw! Machinisten leerden toen ook al waar ze "zuinig" konden rijden en vooral als het helling af was na een brug of dijklichaam. (Wieldrechtse Zeedijk richting Dordrecht en even opschakelen als je naar Kijfhoek moest met een goederentrein als je geel had vlak voor station Dordrecht) Bij elektrische tractie uitschakelen en bij diesellocs stationair draaien. Maar het blijft een sport in deze dure tijden om scherp te blijven.
Als de treinen precies op tijd rijden kunnen ze dit allemaal. Onze tablet is daar een geweldig hulpmiddel bij. Als het goed is gebeurd het ook vaak. De besparing is gigantisch op deze manier.
mooi om te zien, heel zuinig. maar toch frustrerend voor al die reizigers die nu met ~95 kilometer per uur door een weiland sukkelen terwijl ze minuten eerder op hun bestemming in Utrecht hadden kunnen zijn. dit stuk Den Bosch - Utrecht v.v. is hier echt berucht om. Zo dus alsnog 1 minuut 'te vroeg' op een slappe dienstregeling van niks 😕😕
Dan begrijp je toch niet helemaal hoe het werkt. Voorwaarde van energie zuinig rijden is dat de dienstregeling niet in gedrang komt. De ruimte in de dienstregeling die er dus is als je op tijd rijdt is er normaal voor bedoeld om kleine vertragingen op te kunnen vangen. Het is dus onmogelijk om 5 minuten te vroeg aan te komen op een station als Utrecht Centraal. Als je veel te vroeg bent bij Geldermalsen kom je achter de sprinter te zitten welke je bij Castellum voorbij rijdt. Het is een druk bereden baanvak met mooie speling om als je op tijd rijdt energie te besparen en te voorkomen dat je voor een rood sein komt. Tevens zou 5 minuten te vroeg aankomen voor een reiziger in Utrecht ook geen betrouwbare dienstregeling zijn.
@@SpoorMeester ....en de dienstregeling is ontworpen met het zuinig rijden in gedachte, in plaats van zo snel mogelijk op het volgende station zijn? als een broekriem die altijd een paar gaatjes te los zit.
@@GovernmentOfLocany zoals ik al aangeef is de dienstregeling ontworpen om kleine vertragingen op te kunnen vangen. Ik heb voor mijn machinistencarriere bij logistiek gewerkt om dienstregelingen te maken en er komt gigantisch veel regelgeving kijken bij een dienstregeling. Het is niet een trein van A naar B plannen en karren met die trein. Denk aan overkruis situaties enz. Zo moet er bij een wissel in de zelfde rijrichting in een rijdende situatie 3 minuten zitten. Tegengestelde richting is uiteraard een paar minuten langer. Is allemaal voor de veiligheid. Dus nogmaals, komt heel wat kijken bij een dienstregelingetje.
Wat een mooie illustratie, ik had nooit gedacht dat een trein zover kon komen op eigenlijk alleen zijn eigen massa en natuurlijk zijn beginsnelheid. Bedankt dat u dit hebt laten zien!
Ongelooflijk mooi..de Tractie uitgeschakeld, en de Treinstellen rijdt nog wat kilometers zonder enige hulp van de motoren..echt bijzonder..dank je !!
Mooie, informatieve video en respect voor de professionele methode van energie besparen.
Hahahaha, leuk einde, nog een minuut te vroeg! Leuke video!
Dank je!!
Erg mooi en interessant om te zien. Had niet verwacht dat je zo lang door kon rollen. Leuk ook om op deze manier de hoogteverschillen in het traject te kunnen zien.
Vanaf de brug van Culemborg loopt het zowat tot Schalkwijk af dus dat heb je al mee, verder wel indrukwekkend hoe soepel het uitrollen verloopt, hoop momentum door het gewicht en weinig frictie vanwege het strakke spoor helpen mee!
Ik wist niet dat de trein 18 km kan uit rollen.
Leuk om dit te zien dat dit mogelijk is en dat de trein 1 minuut te vroeg in Utrecht Centraal vind ik wel netjes.
Dank voor de video. Ik wist dat het kon, maar had het nog nooit op deze manier gezien.
Prachtige manier om te laten zien dat ook op het spoor energie kan worden bespaard!
Weer een hele mooie video meester !!
Hele mooie illustratie leuk om te zien top
Had ik wel verwacht, wat een bijzondere vertoning van "Coasting". Maak je je chef heel blij mee, hehe ;-) Onze treinen zijn heel erg geschikt hiervoor, net als de treinen in Duitsland en Frankrijk. Ik noem Siemens, Alstrom, Bombardier....top!
Zeker bijzonderswaardig. Mooie video.
Goed gedaan mede dankzij Tim Tim
Bizar! Lekker zuinig, helemaal in deze tijd 👍
Ongelooflijk!!! Wat ik vooral bijzonder vond is de versnelling!!!!! Ik vraag mij nu af wat NS hiervan vind en of dit experiment gevolgen krijgt...
Bijzonder hè. Het energie zuinig rijden is al lang een hot item bij Ns alleen normaal als reiziger in de trein krijg je daar vaak niets van mee. Dit wordt al jaren toegepast indien het mogelijk is natuurlijk
Heel interessant! Doet me denken aan de ritten Brussel-Parijs vv. De TGV laat zijn tractie al los 40 km voor regulier spoor. Met lagere snelheid rol je gewoon nóg langer uit per kWh. Leuk om te zien en lekker op 4K en 60fps 👍
Dit had ik niet verwacht heel goed
Zodan echt bizar. Dat had ik zeker niet verwacht.
Gaaf zeg bizar! Had ooit wel een oude bedrijfs film van NS gezien over energie zuinig rijden. Dat was richting Den Bosch.
Dit had ik niet verwacht.
Heel bijzonder!
bijzonder mooi
Joh, wat blijft de trein nog lang doorrijden! Dat had ik nooit verwacht.
Heel mooi meester! Ik heb het meteen getest in Train Simulator. Zit wel wat verschil in de snelheden. Ik heb er enkele genoteerd:
Schalkwijk 119km/u
Houten 108km/u
Lunetten 95km/u
Remmen tot 80km/u
Vaartsche Rijn 75km/u
remmen tot 40km/u
Aankomst Utrecht CS
Leuk om eens na te spelen.
Mooie rit om naar kijken meester! Complimenten en op naar de volgende.
Groetjes, Louke1968
Kan dit uitrollen ook op andere treinstellen zoals de DDZ, ICM, SLT, SNG en dergelijken? met de auto doe ik dat ook zelf.
Ja maar met virm gaat het wel het mooiste. SNG verlies heel snel snelheid dus eigenlijk niet echt te doen. DDZ verliest ook wel snel z’n snelheid
Mooie beelden. Hoeveel 'bakken' heeft een 10-delige VIRM? 10 of 12?
Hoeveel denk je?🤣
@@SpoorMeester Als ik een simpele vraag stel, dan weet ik het antwoord niet. Maar ik denk dat een VIRM met 10 bakken ........ twee stuurstanden en 8 losse rijtuigen heeft? Klopt dat? Of ga je dan weer een vraag met een tegenvraag beantwoorden?
Heb je net ook al uitgelegd dat een bak een wagon is. Dus 4 wagons is 4 bakken enz enz. Stuurstand maakt geen verschil. Dat is alleen met locs en rijtuigen. Bijvoorbeeld de nightjet: 1 lok met 13 bakken(wagons)
@@SpoorMeester Jij hebt een beetje moeite met duidelijk uitleggen, he? Zo uitleggen dat iemand ook snapt wat je bedoelt. Zoiets als een vraag beantwoorden met: ""wat denk je?"
Mooi om te zien hoe lang zo'n trein uit kan rollen. Wordt er gedurende dit stuk nog energie gerecupereerd?
Dit zou standaard procedure moeten worden zolang de omstandigheden het toelaten. :)
Nee het recupereren gebeurd alleen tijdens het remmen. Stroom opwekken voor terugleveren kost energie, en dat gebeurd alleen tijdens het remmen.
Netjes, zeker niet verwacht! Hoelang is het stationnement op UT CS aangezien je hooggroen had met -1 aankomst?
Normaal 2 minuten volgens mij. Nu dus 3🤣
Verbazingwekkend. Wat een kracht met 4 bakken er achter. Drukt lekker en lang door.
Had 10 bakken mee.
@@SpoorMeester De wrijvings weerstand per wiel is toch gelijk? Je hebt alleen maar 1 keer de luchtweerstand op de kop. Een interessante som voor de natuurkunde les op de Havo (voor mij wel 65 jaar geleden). Kan een jonge kijker misschien voorrekenen?
Dit heb ik jaren geleden gehad tussen Groningen en Assen. Trein ging stuk en verlichting viel uit en de machinist heeft de trein uit laten rollen tot station Assen. Best spannend of we het zouden halen maar het lukte
Ja, ik wist het resultaat eigenlijk wel (heb als conducteur in de vroege dienst weleens een machinist getroffen die dit deed tijdens een lege rit tussen Breda en Tilburg). Maar het blijft indrukwekkend: ik denk dat als deze wijze van rijden overal waar mogelijk is op het Intercity-net wordt ingevoerd dat de trein het qua energieverbruik met verve wint van auto en bus.... en met veel passagiers aan boord wat in feite de zuinigheid nog vergroot als je die per persoon gaat berekenen.
Ik heb voor de code 95 ook een zuinigheid test met de vrachtauto gedaan. Iedereen kan energie besparen maar men moet het WÉL willen. Zorgvuldig met je gaspedaal omgaan scheelt veel brandstof en heel weinig tijd op die korte afstanden in Nederland
Daar is best een algoritme voor te bedenken waarmee een heleboel energie mee te besparen is
Treinen hebben een heel lage wrijvingsweerstand op de rails(rolweerstand) omdat zowel de wielen als de rails van staal zijn. Hetzelfde als je je fietsband hard oppompt, dan rij je makkelijker als dat deze half leeg is. De enige weerstand is dan nog de luchtweerstand, en die is vrij laag. Gecombineerd met het hoge gewicht van de trein, een Virm 4 is 235,7 ton en een Virm 6 is 439 ton, gecombineerd is dat 674,1 ton is de afstand bij uitrollen tot stilstand heel lang, vooral als er af en toe naar een lager gedeelte van de bodem gereden word en de snelheid weer toeneemt!
Mooi om te zien 👍Heb er niet echt veel verstand van,maar zit er nog verschil in kwa aantal bakken en type trein?
leuk he! ja hoe meer massa hoe verder je kan rollen :-)
Weer wat bijgeleerd🙂
Mooie demo! Zei TimTim dat dit kon?
Zo ver van te voren nog niet. Baanvak en traject kennis is zeker een vereiste voor deze afstand.
@@SpoorMeester Indrukwekkend!
Ongelofelijk BIZAR met 105 km nog over het Amsterdam-Rijnkanaal had ik zeker niet verwacht. Afremmen ivm snelheidsbegrenzing NOOIT gedacht. Geweldig hoe soepel een trein rijdt. Wat is de stroom besparing? Maar geweldig om te zien Meester.
Denk zo totaal rond de 100 kwh aan stroom bespaard. Als elke trein op dit stuk het zou doen dan is dat een leuk spaarpotje
@@SpoorMeester I've noticed a lot of drivers doing this in the past about as much as the schedules allowed. There are some routes where power should be applied to maintain a reasonable schedule. Trains might run 140 down to 100 and back up. Other drivers may keep the speed closer to 140, probably with very little power applied. I've seen the equations that allow calculating all this. I've never played with them for a constant slow speed compared to a high speed coasting trip. I probably should. The passengers would probably like the latter more. Schedulers might also.
{^_^}
@@SpoorMeester Ja, daar doet een huishouding een week mee. 100 kWh is toch aanzienlijk en dan ook nog te vroeg aankomen, netjes. Ik zit vaak in de TGV en die doen dat ook, zo'n 40 kilometer voor conventioneel spoor, maar dit op 60 fps én op 4K (ik heb een 4K scherm) is heel soepel en mooi om te zien. Die 30 fps filmpjes zijn een stuk minder vloeiend en dat vloeiende geeft gewoon een beter snelheidsgevoel. Ach, hoe vaak ik tienertoeren heb versleten en in de trein heb gezeten; tig duizende kilometers 😃
@@Wizardess great creation on the end of your comment.
@@jochemjonker3362 You mean my signature glyph? I've been using it since the early 1980s. It was inspired by VAX VMS. [0,0] is short hand for the root volume. I noticed something interesting about it and it morphed into what I have now.
{^_-} I can wink, too.
Volgende video, trek hem even door tot de 360
De manier om energie te besparen! Dat zouden meer mensen moeten doen...
Dat een trein nog zolang doorrolt zonder tractie en dat je zelfs nog moest remmen ivm snelheid beperking.Leuk experiment was dit😊😊
Aangezien je na de dive-under nog moest remmen van 90 naar 80 had je dus nog eerder van de tractie afgekund.
Ja klopt. Ook minuutje te vroeg zelfs 😊
Yes dat had ik zeker verwacht!!😂...maar dan speel ik vals😅....ben zelf machinist!!😊
En nu de remenergie weer terug het net of de accu's in,.het laatste stukje bij binnenlopen van Utrecht centraal.
Ja kan idd doormiddel van dynamisch remmen weer terug leveren aan het net.
Ik had dit wel verwacht.
Je hebt 10 bakken VIRM en die trein is niet licht.
En dat het NS-materiaal licht rolt is te zien bij het afrijden van een lange brug.
Je kunt (volgens mij) wel op eigen kracht een personenwagen over de rails duwen.
Ik bedoel lopend en niet met een LOC. Dat is ook te zien in een filmpje over hoe licht de trein loopt over het spoor.
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat deze kennis niet al veel langer bekend is bij NS.
Heel mooi ... maar ik moet zeggen, "gebeurd" in plaats van "gebeurt" doet wel enigszins pijn aan m'n ogen.
Speciaal voor jou een nieuwe thumbnail gemaakt😛🤣
@@SpoorMeester -- LOL ... mooi werk!
er zijn een aantal factoren die de trein langzamer laten rijden. scherpere bochten , spoorwisselingen bv. blijft het spoor recht en vlak, kan de trein zo nog kilometers verder rijden zonder een hoge mate van snelheidsverlies.
als je de video kijkt zie je dat toch ook..? :-)
@@SpoorMeester klopt. dit stuk was bijzonder vlak en recht. de trein had zonder problemen verder naar amsterdam kunnen rijden zonder traxx
Met de rollagers die er in zitten, ja. Maar de tijdswinst, nee. Kan zeer kosten besparend zijn voor de NS.
Bedankt dankzij jou rijstijl kunnen wij als bestuur weer 100.000,- euro per jaar opstrijken. Goed hoor met kerst krijg jij weer een doos Merci en 2 treinkaartjes. Gaan we regelen. 🤓
Ongelofelijk lange afstand en ook zo soepel en bijna zonder weerstand! Ik had bij een collega (Stefan) van je dit ook al eens gezien, verbazingwekkend! Maar op deze manier kunnen de prijzen naar beneden zou ik haast denken😉😉. In ieder geval CO2 neutraal.
Mooi hè. Als je op mijn kanaal kijkt, vorig jaar heb ik ook zo’n video gemaakt tussen Ut en Asd. Zal hem binnenkort eens maken met een ICMm
@@SpoorMeester heel mooi inderdaad. Maakt het ook nog uit met hoeveel bakken je rijdt denk ik. 10 bakken heeft meer massa dan bijvoorbeeld 7 en geeft dat ook meer km’s omdat meer massa ook meer bewegingsenergie oplevert? Of is dan juist de weerstand groter waardoor je met 7 bakken verder zou komen? Interessante testjes waar ik zo geen antwoord op weet, maar jullie als meesters misschien wel?
@@tleenheer meer massa levert meer kinetische energie dus ja. Weerstand valt mee, enige waar je lengte van trein tegen kan hebben en waar weerstand een rol speelt is wind vol op de flank
@@GrumpyDK821 thx, mijn natuurkunde lessen waren te lang geleden. Maar dit klinkt wel logisch.
Geen idee, was gewoon een ritje
Had dit wel verwacht. Hoe groter de massa, hoe eerder je kunt uitrollen. Sterker nog: al in 1990 wist de NS dat dit energie bespaarde.(Energiezuinig rijden anno 1990, youtube). Ik doe met de auto ook meer en meer aan anticiperend(rustiger) rijden. Zo bespaart het mij toch brandstof in deze dure tijden :)
Precies, een auto met de juiste bandenspanning kan honderden meters uitrollen. Weinigen maken daar gebruik van.
Nee bizar hoeveel wegen die 10 bakken
600 ton leeg
Ben benieuwd naar de reactie van de NS, men kan zo wel een en ander sparen aan kosten. Zal zeker niet overal mogelijk zijn. En onveilig is het ook niet, in ieder geval voor mij als leek zie ik geen gevaar.
Dankzij de blaadjes op de rails....
Leg die eens uit….?
Ik heb dit NIET verwacht.
Your toy trains may stop quickly when you turn down the throttle; but, the real trains require very strong active braking to stop within a km from usual speeds. (That's why one should NEVER try to go around the gates at a road crossing.)
{^_-}
Nee niet echt maar wel goed gereden en goed gedaan meester
Lage rolweerstand. Wielbanden zijn zijn in orde!
Het zuinig rijden is al heel lang van toepassing en dateert al vanaf de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw! Machinisten leerden toen ook al waar ze "zuinig" konden rijden en vooral als het helling af was na een brug of dijklichaam. (Wieldrechtse Zeedijk richting Dordrecht en even opschakelen als je naar Kijfhoek moest met een goederentrein als je geel had vlak voor station Dordrecht) Bij elektrische tractie uitschakelen en bij diesellocs stationair draaien. Maar het blijft een sport in deze dure tijden om scherp te blijven.
Je begrijpt niet hoe het kan, maar profiteer ervan.
Zou dit nu gewoonte kunnen worden? En bespaart dit op enigerlei wijze?
Als de treinen precies op tijd rijden kunnen ze dit allemaal. Onze tablet is daar een geweldig hulpmiddel bij. Als het goed is gebeurd het ook vaak. De besparing is gigantisch op deze manier.
mooi om te zien, heel zuinig. maar toch frustrerend voor al die reizigers die nu met ~95 kilometer per uur door een weiland sukkelen terwijl ze minuten eerder op hun bestemming in Utrecht hadden kunnen zijn. dit stuk Den Bosch - Utrecht v.v. is hier echt berucht om. Zo dus alsnog 1 minuut 'te vroeg' op een slappe dienstregeling van niks 😕😕
Dan begrijp je toch niet helemaal hoe het werkt. Voorwaarde van energie zuinig rijden is dat de dienstregeling niet in gedrang komt. De ruimte in de dienstregeling die er dus is als je op tijd rijdt is er normaal voor bedoeld om kleine vertragingen op te kunnen vangen. Het is dus onmogelijk om 5 minuten te vroeg aan te komen op een station als Utrecht Centraal. Als je veel te vroeg bent bij Geldermalsen kom je achter de sprinter te zitten welke je bij Castellum voorbij rijdt. Het is een druk bereden baanvak met mooie speling om als je op tijd rijdt energie te besparen en te voorkomen dat je voor een rood sein komt. Tevens zou 5 minuten te vroeg aankomen voor een reiziger in Utrecht ook geen betrouwbare dienstregeling zijn.
@@SpoorMeester ....en de dienstregeling is ontworpen met het zuinig rijden in gedachte, in plaats van zo snel mogelijk op het volgende station zijn? als een broekriem die altijd een paar gaatjes te los zit.
@@GovernmentOfLocany zoals ik al aangeef is de dienstregeling ontworpen om kleine vertragingen op te kunnen vangen. Ik heb voor mijn machinistencarriere bij logistiek gewerkt om dienstregelingen te maken en er komt gigantisch veel regelgeving kijken bij een dienstregeling. Het is niet een trein van A naar B plannen en karren met die trein. Denk aan overkruis situaties enz. Zo moet er bij een wissel in de zelfde rijrichting in een rijdende situatie 3 minuten zitten. Tegengestelde richting is uiteraard een paar minuten langer. Is allemaal voor de veiligheid. Dus nogmaals, komt heel wat kijken bij een dienstregelingetje.
nee niet verwacht en toch gehaald