Yapay zeka alanında çalışmalar yapan bir yazılım mühendisi olarak programınızı heyecanla izledim, rasyonel tespitleriniz ilham verici. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Selamlar, blackbox(kara kutu) kısmının biraz daha açılması gerektiğini düşünüyorum, sanıyorum ki ilerleyen bölümlerde gelecek, ama aktif olarak yapay zeka yüksek lisansı yapan biri olarak ( iki gün sonra derin öğrenme sınavım var) dinlerken düşündüklerimi paylaşmak istedim. Yapay nöral ağların 'ara karar'ları nasıl aldığını, ya da aldıkları ara kararları nasıl yorumlayacağımızı bilmiyoruz, bilsek sanıyorum ki zaten yapay ağların pek bir faydası kalmazdı çünkü müthiş bir kompleksite ile kendimiz baş edebiliyor olurduk. Fakat yapay ağlar bence şu noktada hala insan zihninden çok daha anlaşılabilir durumda. En azından genel yapılarını, katmanlarını, katmanlarında hangi tür nörondan ne kadar bulunacağını\ ve hatta hangi kurallara göre bir sonraki nörana aktaracağını hep biz developer'lar belirliyoruz. Ayrıca her nöral ağ belli bir görev için özelleşmiş durumda, çoğunlukla aynı temelleri ama farklı birleşimleri kullanıyor, bunu başarabiliyorsak demek oluyor ki kullanılan parçaların amaçları hakkında bir fikrimiz var. İnsan zihni içinse aynısını söylemek mümkün değil gibi, yüzyıllar geçmesine rağmen hala kabaca, frontal lob şuna, oksipital lob şuna odaklanır demekle yetiniyoruz, ne kadar nöronun görev aldığını, nöronların birbiriyle bağlantılarını bilmiyoruz, nöronların ara kararlarını nasıl verdiklerini hiç bilmiyoruz. TLDR; Bence, şu anki yapay zeka modelleri, insan zihnine kıyasla daha az kara kutudur. Eğer kara kutu korkutucu bir özellikse, en başta insan zihninden korkmalıyız. Yapay zekaların kara kutu oluşuyla ile ilgili hoş bir yazı: towardsdatascience.com/why-we-will-never-open-deep-learnings-black-box-4c27cd335118 ps: Yalın Alpay bey seviliyorsunuz
insan egosu bilinç diye bir kavram uydurmuş. o yüzden kendimizi yapay zekadan üstün görüyoruz. asla kıramayacağı bir eşik olduğunu düşünüyoruz ki kimsenin tanımlayamadığı bir eşik bu.
Harika bir söyleşi YAPAY ZEKA üstüne dinlediğim en orijinal en etkiliyeci en kolay anlaşılır analizler ve sorgulamalar Yürekten tebrik ediyorum Teşekkürler Iyi ki varsınız !
Taylan Yıldız'ı her gördüğümde hah diyorum MAC fonu ile ilgili açıklamalar gelmiş. Saniyelerce baktıktan sonra Haydar Acun olmadığını zar zor anlıyorum.
8:44 Hoce Alpay yapay zekayı bilmemde herhalde veri biriktirir bi sentez yapar Ama Hoce Alpay gibi bi soruyu mantığı yürütemez bence.Bide programın 3te biri bir soruyla geçti
Bir sekilde matematiksel ve mantiksal formulasyonlara dokulebilen zihin islevleri Yapay Zeka ile uretilebir. Ama arzu, sevgi, gulmek, hissetmek gibi seyler henuz boyle bir formulasyonla ifade edilemiyor.
sözünü ettiğiniz karbon şovenizmi, walter tevis'in dünyaya düşen adam adlı kitabında, insanoğlunun tam da bu kibirle bir uzaylıyı kör ve alkolik etmesi aklıma geldi🥴
Yalın bey, yerleştirdiğiniz reklamlar bütün odağımı bozuyor. Diğer kişilere de böyle olduğunu tahmin ediyorum. Daha farklı şekilde yerleştirirseniz, harika olur.
Yalin Bey, lütfen konuk cagirdiginiz zaman onlarin ana karakter olmasina izin verin. böyle sanki kosede kalip size arada eslik ediyolarmis gibi oluyor. sizin tek programlarinizi zaten zevkle izliyoruz
Problem Yalın' da değil bence. İki arkadaş muhabbet ediyor. Adam sunucu değil ki yahu. Her kanalına misafir getiren insana aynı şeyi yapıyorsunuz. Ana akım medya izleyin madem öyle. Haber spikeri mi bu adam?
Insani buyuk gormek niyetiyle degil ama Yapay Zeka ve genel olarak bilim-teknoloji alanına gosterilen ilgi, hayranlık ta aslında insan egosunun oksanmasi uzerinden yurumektedir
İnsan beyni bana hep hem donanım hem yazılım gibi gelmiştir. Tabi donanımın yazılımı ; yazılımın da donanımı etkilediği karmaşık bir yapı. Eğer yapay zekanın çalıştığı donanım yazılım tarafından değiştirilebildiği bir yapı kurulursa (şu anda transistörler işlemci mimarileri sabit) o zaman işte karbon şovanizmi falan kalmaz.
@@anlkaraman5891insanlık bugün yok olsa milyonlarca yıl sonra başka bir canlı türünün insanlıktan daha ileriye gelemeyeceğini nereden biliyorsun ? Aklının alamayacağı bir zaman skalası içerisinde bir türü kozmik şans ile evrimleşmiş olması bir özellik değil rastgeleliktir.
insan eşref-i mahlukat ( yaratılmışların efendisidir ) rızkınız göktedir buyurur Allah ...insan yukarıya nurla beslenirse kuran ...ot ile beslenirse kurban olur ...demiş mevlana
chatGbt gibi apı'lardan mı bahsediliyor yapay zeka derken yoksa başka bir şey mi? bir internet sayfası yada linki neyim var mı? Kullandımtan sonra yapayzeka yorumu y apmak isterim..
DeepMind Güncel Makale ; Levels of AGI: Operationalizing Progress on the Path to AGI, originally published Nov. 2023, updated Jan. 2024 (kaynak: arxiv bilimsel gelişmelerin güncel halini buradan takip edebilirsiniz)
"Veri"nin temel olarak dijitalde ve yaşamda madede ortak biçimde var olması insanın aklına yapay bir evrende mi yaşıyoruz sorusunu getiriyor. Örnekle açmam gerekirse: "bugün kaç litre su içtin?" ses kaydını alıp başkasına bir teknoloji yardımı ile gönderdiğimizde o ses önce biçim değiştirip depolanıyor sonra adrese ulaşıp çözümlenip bizim ses tınımız ile ikinci bir kişinin kulağında tekrar ilk formundaki gibi ulaşıyor. Yani bizim yapay dediğimiz bir gerçeklik oluyor çünkü ayırt edilemez düzeyde artık kaliteli işleniyor veriler. Bu ayırt edilemezliğin sebebise ise beynimizin işlem kapasiteni aşması. Bu kapasite yetersizliği ön kabulüyle düşünecek olursak yukarıda bahsettiğim gibi yapay bir evrenin içinde olabileceğimiz ihtimali gerçekçi bir şekilde ortaya çıkıyor. Ezcümle, insanlık yapay bir evrendeyse ya kendi tanrısını (tanrıdan kasıt semavi dinlerdeki gibi değil, örneğin Spinoza'nın açıkladığı biçimde düşünülebilir) ortaya çıkarıyor ya da ikincil bir tanrı yaratıyor? Sadece beyin fırtınası yapmaya çalıştım. Deli saçması olabilir. Ekleme veya eleştiri yapmak isteyenleri zevkle okurum.
Ev kedisi ve yılan hızlı koşma ve sıcağı algılama dışında bir başka beceriyi geliştirememiş milyarlarca yıldır, zeka tanımını bu örneklere göre yapmak ne kadar anlamlı ?
Yapay zeka alanında çalışmalar yapan bir yazılım mühendisi olarak programınızı heyecanla izledim, rasyonel tespitleriniz ilham verici. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Selamlar, blackbox(kara kutu) kısmının biraz daha açılması gerektiğini düşünüyorum, sanıyorum ki ilerleyen bölümlerde gelecek, ama aktif olarak yapay zeka yüksek lisansı yapan biri olarak ( iki gün sonra derin öğrenme sınavım var) dinlerken düşündüklerimi paylaşmak istedim.
Yapay nöral ağların 'ara karar'ları nasıl aldığını, ya da aldıkları ara kararları nasıl yorumlayacağımızı bilmiyoruz, bilsek sanıyorum ki zaten yapay ağların pek bir faydası kalmazdı çünkü müthiş bir kompleksite ile kendimiz baş edebiliyor olurduk.
Fakat yapay ağlar bence şu noktada hala insan zihninden çok daha anlaşılabilir durumda. En azından genel yapılarını, katmanlarını, katmanlarında hangi tür nörondan ne kadar bulunacağını\ ve hatta hangi kurallara göre bir sonraki nörana aktaracağını hep biz developer'lar belirliyoruz. Ayrıca her nöral ağ belli bir görev için özelleşmiş durumda, çoğunlukla aynı temelleri ama farklı birleşimleri kullanıyor, bunu başarabiliyorsak demek oluyor ki kullanılan parçaların amaçları hakkında bir fikrimiz var.
İnsan zihni içinse aynısını söylemek mümkün değil gibi, yüzyıllar geçmesine rağmen hala kabaca, frontal lob şuna, oksipital lob şuna odaklanır demekle yetiniyoruz, ne kadar nöronun görev aldığını, nöronların birbiriyle bağlantılarını bilmiyoruz, nöronların ara kararlarını nasıl verdiklerini hiç bilmiyoruz.
TLDR; Bence, şu anki yapay zeka modelleri, insan zihnine kıyasla daha az kara kutudur. Eğer kara kutu korkutucu bir özellikse, en başta insan zihninden korkmalıyız.
Yapay zekaların kara kutu oluşuyla ile ilgili hoş bir yazı: towardsdatascience.com/why-we-will-never-open-deep-learnings-black-box-4c27cd335118
ps: Yalın Alpay bey seviliyorsunuz
Taylan Bey bu tarz konular üzerine daha fazla yayında olmalı. Siyaset dinlemek istemiyorum, bilgi birikimini paylaşsa daha iyi olur.
hayatınız siyaset Birleşip doğru düzgün ekonomik siyaset yapmazsanız ağzı kalabalıkların tuzağına düşersiniz.
Bu ikilinin TR server'ında ayrı bir kıymeti olduğunu bilen adam, olmuştur.
En az Murat Menteş kadar müthiş bir konuk seçimi. Elinize sağlık. Ufuk açıcı.😇
Aydınlanmamıza rağmen içimiz biraz karardı... Güzel program için çok teşekkür ediyorum 😊
Allain De Botton'un "School of Life" kanalındakine benzer, animasyonları güçlü bir format da size çok yakışır.
Keşke öyle bir maddi gücümüz olsa. 🥰🙏🏻🙏🏻
insan egosu bilinç diye bir kavram uydurmuş. o yüzden kendimizi yapay zekadan üstün görüyoruz. asla kıramayacağı bir eşik olduğunu düşünüyoruz ki kimsenin tanımlayamadığı bir eşik bu.
Harika bir söyleşi YAPAY ZEKA üstüne dinlediğim en orijinal en etkiliyeci en kolay anlaşılır analizler ve sorgulamalar Yürekten tebrik ediyorum Teşekkürler Iyi ki varsınız !
Kaliteli bir diyalog, teşekkürler.
gençler ikinizi de kutluyorum keşke topçu ve popçu gençlik için maganda cahil siyasetçileri değil de sizi rol model olarak sunabilsek...
Keyifli olmus. Biraz sayisal analizine de girsek free energy principle bayesian brain vs. Nisch konular olsa da farkli bir katman katabilir.
Bu güzel program için ikinize de teşekkür ederim. Taylan beye siyasette de başarılar dilerim.
Devamını bekliyoruz, tadı damağımızda kaldı
Bitkinin kültür altına alındığı dönemle görece aynı süreç yaşanıyor aslında. Her ulus da kendi meşrebince yapay zekâsını eğitip kültür altına alıyor.
Teşekkür ederim. 😊
Taylan Yıldız'ı her gördüğümde hah diyorum MAC fonu ile ilgili açıklamalar gelmiş. Saniyelerce baktıktan sonra Haydar Acun olmadığını zar zor anlıyorum.
8:44 Hoce Alpay yapay zekayı bilmemde herhalde veri biriktirir bi sentez yapar Ama Hoce Alpay gibi bi soruyu mantığı yürütemez bence.Bide programın 3te biri bir soruyla geçti
Bu ikiliyi birlikte görmeyi çok istiyordum, sonunda olmuş. Bi de zafer partisi üyesi olarak görmek isterim.
Çok güzel bir program
Muhteşem bir bölüm olmuş. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim
Muhteşem ikili olmuş böyle ❤
Oh be sonunda 👍
Yalın Bey devamını bekliyoruz halen.
Bir sekilde matematiksel ve mantiksal formulasyonlara dokulebilen zihin islevleri Yapay Zeka ile uretilebir. Ama arzu, sevgi, gulmek, hissetmek gibi seyler henuz boyle bir formulasyonla ifade edilemiyor.
Edilebiliyor, duygular elektrokimyasal bilgidir ve AI eninde sonunda duygu sahibi olacak!
58. saniyede başlayan konu girizgahı 08:23'te bitiyor. Yalın hocam isminizin hakkını hiç vermiyorsunuz. :)))
sevgiler. :)
Nestojko, J.F. et al. (2013) Extending cognition to external agents. Psychological Inquiry 24, 321-325
Yakışıklı abimiz çok güzel eklektik düşünceyle konuşunca vasat oldu hocam
sözünü ettiğiniz karbon şovenizmi, walter tevis'in dünyaya düşen adam adlı kitabında, insanoğlunun tam da bu kibirle bir uzaylıyı kör ve alkolik etmesi aklıma geldi🥴
Hocam yeni mikrofonunuz hayırlı olsun. Bu mikrofonları ağzınıza ne kadar yakın tutarsanız ses kalitesi o kadar iyi olur. Biraz uzak kalmış mikrofon.
ikiniz de mükemmelsiniz
Teşekkür ederiz, güzel bir program olmuş 👏
Mest oldum Arnavutluk Tirandan izlerken. Terimler karışık olduğu için yükseltilmiş gerçeklik katılsa mesela...!?
Çok güzel Çok faydalı bir program olmuş. Teşekkür ediyorum.
Yalın bey, yerleştirdiğiniz reklamlar bütün odağımı bozuyor. Diğer kişilere de böyle olduğunu tahmin ediyorum. Daha farklı şekilde yerleştirirseniz, harika olur.
Şahane program.
Yalin Bey, lütfen konuk cagirdiginiz zaman onlarin ana karakter olmasina izin verin. böyle sanki kosede kalip size arada eslik ediyolarmis gibi oluyor.
sizin tek programlarinizi zaten zevkle izliyoruz
Problem Yalın' da değil bence. İki arkadaş muhabbet ediyor. Adam sunucu değil ki yahu. Her kanalına misafir getiren insana aynı şeyi yapıyorsunuz. Ana akım medya izleyin madem öyle. Haber spikeri mi bu adam?
@@emreturkes5403 karşılıklı sohbet olmamasindan bahsediyorum. bir taraf yüzde 80 yuzde 90 civarinda konuşursa monolog oluyor
Mükemmel bir sohbetti ama çok kısa sürdü maalesef.
Zaman olarak çol kısaydı devamonı bekliyorum merakla, sevgiler
Teşekkürler
26:00. Bazen de çocuklar anne babalarına birşeyler öğretiyor
Minincik ay cok naziksiniz
8:18 Bizi kandırmasın diye chip takmak zorundayız zaten!
Umarım Istanbul yarışında fark büyük olur da "sebep olan aday" olarak tarihe geçmesiniz
🎉
Taylan beyi burada da görmek mutlu etti. İstanbullular cok şanslısınız böyle bir adam belediye başkanlığına aday olduğu için
Insani buyuk gormek niyetiyle degil ama Yapay Zeka ve genel olarak bilim-teknoloji alanına gosterilen ilgi, hayranlık ta aslında insan egosunun oksanmasi uzerinden yurumektedir
İnsan beyni bana hep hem donanım hem yazılım gibi gelmiştir. Tabi donanımın yazılımı ; yazılımın da donanımı etkilediği karmaşık bir yapı. Eğer yapay zekanın çalıştığı donanım yazılım tarafından değiştirilebildiği bir yapı kurulursa (şu anda transistörler işlemci mimarileri sabit) o zaman işte karbon şovanizmi falan kalmaz.
ALLAH en üstün insani yaratmiştir. 7 hane den fazlasini insan aklinda tutar isterse çalisirsa neler nasip olur neler.
Yapay zeka ile ilgili her gelişme artık yapay zekanın kendi işi galiba
Yalın Alpay ÇARPI Taylan Yıldız,bence yapay zeka korksun😂
Selâmlar 😊
Karbon şovenizmi tanımı bence kusurlu çünkü o silikonu karbon yapmış
Artık insana gerek kalmayacak....Yapay zeka kendinden daha üstün bir zeka türü inşa edebilir
❤
👏👏👏👏👏
İnsanın en büyük sorunu, kendini özel zannetmesi.
Özeliz zaten. Kendinden daha gelişmiş bir canli tanıyor musun?
@@anlkaraman5891insanlık bugün yok olsa milyonlarca yıl sonra başka bir canlı türünün insanlıktan daha ileriye gelemeyeceğini nereden biliyorsun ? Aklının alamayacağı bir zaman skalası içerisinde bir türü kozmik şans ile evrimleşmiş olması bir özellik değil rastgeleliktir.
En ufak gurur sahibi insan zaten kendini özel hissetmek ister ne var bunda?
taylan da bu yuzden aday oldu istanbula iste 🤦🏼♂️
insan eşref-i mahlukat ( yaratılmışların efendisidir ) rızkınız göktedir buyurur Allah ...insan yukarıya nurla beslenirse kuran ...ot ile beslenirse kurban olur ...demiş mevlana
👍👍
chatGbt gibi apı'lardan mı bahsediliyor yapay zeka derken yoksa başka bir şey mi?
bir internet sayfası yada linki neyim var mı?
Kullandımtan sonra yapayzeka yorumu y
apmak isterim..
AGI (yapay genel zeka)
AI (yapay zeka); GPT4, CLAUDE3, GEMINI vb
DeepMind Güncel Makale ;
Levels of AGI: Operationalizing Progress on the Path to AGI, originally published Nov. 2023, updated Jan. 2024
(kaynak: arxiv bilimsel gelişmelerin güncel halini buradan takip edebilirsiniz)
çok kısa sürdü çok mutsuzum :(
iki eşsiz insan zekasıyla zarafetiyle
Çok fazla veri dediniz.
bu kanaldaki video başına süşen dahi sayısı artmaya başlamış
"Veri"nin temel olarak dijitalde ve yaşamda madede ortak biçimde var olması insanın aklına yapay bir evrende mi yaşıyoruz sorusunu getiriyor.
Örnekle açmam gerekirse: "bugün kaç litre su içtin?" ses kaydını alıp başkasına bir teknoloji yardımı ile gönderdiğimizde o ses önce biçim değiştirip depolanıyor sonra adrese ulaşıp çözümlenip bizim ses tınımız ile ikinci bir kişinin kulağında tekrar ilk formundaki gibi ulaşıyor. Yani bizim yapay dediğimiz bir gerçeklik oluyor çünkü ayırt edilemez düzeyde artık kaliteli işleniyor veriler. Bu ayırt edilemezliğin sebebise ise beynimizin işlem kapasiteni aşması. Bu kapasite yetersizliği ön kabulüyle düşünecek olursak yukarıda bahsettiğim gibi yapay bir evrenin içinde olabileceğimiz ihtimali gerçekçi bir şekilde ortaya çıkıyor.
Ezcümle, insanlık yapay bir evrendeyse ya kendi tanrısını (tanrıdan kasıt semavi dinlerdeki gibi değil, örneğin Spinoza'nın açıkladığı biçimde düşünülebilir) ortaya çıkarıyor ya da ikincil bir tanrı yaratıyor?
Sadece beyin fırtınası yapmaya çalıştım. Deli saçması olabilir. Ekleme veya eleştiri yapmak isteyenleri zevkle okurum.
.
Antroposantrizm çok hatalı bir paradigmadır.
İnsanı kutsamak ilkelliktir!
Ev kedisi ve yılan hızlı koşma ve sıcağı algılama dışında bir başka beceriyi geliştirememiş milyarlarca yıldır, zeka tanımını bu örneklere göre yapmak ne kadar anlamlı ?
Yalın'ın konuklarını övme biçimi biraz rahatsız edici oluyor
Konuk niye aldın, kendin yapsaydın programı...
Bu kadar heyecan verici bir konu için Bu kadar sıkıcı bir başlangıç inanılmaz. Yok veri girmiş, yok veri çıkmış. Aga, konuşma