‘Çaput Kilim’ - Eski Kıyafetlerden Dokunan Kilimin Hikayesi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 авг 2024
  • Sevdiğine sözü olan bir kilim dokur,
    Kilimin dilinden ancak anlayan okur,
    Sırlarımı verdim sana sevgimi verdim,
    Şu gönlümü kilim yaptım yoluna serdim diyor bir türkümüz. Ne de güzel söylüyor… Şöyle de devam ediyor:
    Ayıptır günahtır diye kilit vurdular dilime
    Aşkı dokudum kilime anlıyor musun?
    Gerçekten de kilimler, aşkı, sevdayı, özlemi dile getirmiş yıllar boyunca. Dokuyan genç kızların, kadınların dile dökülmemiş duygularının ifadesi olmuş, ilmek ilmek işlenmiş, ortaya adıyla müsemma desenler, kilimler çıkmıştır.
    Çiçek adında bir gelin, askerde olan eşine olan sevgisini ve özlemini ifade etmek için ilmek ilmek dokumaya başlamış kilimini. Sevgi, hasret ve hayallerini motiflere dökmüş. Ancak eşinden gelen acı haber üzerine üzüntüsünden gözleri kör olmuş, dokumaya başladığı kilim yarım kalmış. Gelin, yarım kalan kilimindeki sembolleri, motifleri görümcelerine tarif ederek kilimi tamamlatmış ve dokuması tamamlanan kilime ‘Körçiçek’ adı verilmiş. Kilimin kenar ve zeminindeki göz şeklindeki motifler, eşinin yolunu gözlediğini, beklediğini, kör göz figürleri ise eşinden aldığı acı haberle gözleri kör olan Çiçek Gelin’i temsil etmiş.
    Her bir ilmeğinde, her bir telinde el emeği, göz nuru vardır kilimin. Türk tarihini motiflerinde taşıyan, yüz yıllardır yaşanan sevinci, acıları, aile yapısını, örf ve adetlerini yansıtan kilim, aynı zamanda Türk milletinin yaratıcılığını gösteren en nadide sanat eserlerinden biri.
    Bu nadide sanat bugün Haykıran Mahallesi’nde ev tezgahlarında dokunan kilimlerle devam ettiriliyor. Bazen ilkokul önlüğünü, bazen nişanlığı, eski etek ve gömlekleri keserek çaput denilen ipleri yapan bunlarla kilim dokuyan Haykıran'lı kadınlar, rengarenk kilimlerle hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de bir sanatın devam ettirilmesine ön ayak oluyorlar

Комментарии • 4

  • @fehimesayilkan
    @fehimesayilkan Год назад

    Çok güzel ellerinize sağlık.👏 selamlar Adanadan💕

  • @fadimeyesilyurt3652
    @fadimeyesilyurt3652 7 месяцев назад

    Biz Uşak Eşme'liyiz. İlkokul 2.sınıfta annem evden gidince söke boza öğrendim.Çok zevkli bir şey kilim dokumak.Bizim memlekette yeterli gelir getirmeyince kilimi bıraktılar maalesef. Gençler de bilmiyor. İnşallah özkültürümüzün en güzel ürünü kilimlerimizi ileri nesillere aktarabiliriz.

  • @sadelesveiyiles8113
    @sadelesveiyiles8113 8 месяцев назад

    Karadenizde biz de eski kıyafetleri kesip ip haline getirir ve bu kilimleri dokuma ya gönderirdik o kadar güzel ki ve muhteşem bir geri dönüşüm. Ondandır ki hâlâ eski kıyafetlerimi çöpe atamam yırtılsa bile bekletiyorum bir gün ben de tezgah alıp yapacağım bunlardan.

  • @beyazmelek8763
    @beyazmelek8763 Год назад

    Selamlar istanbuldayım bu kilimlerden nasıl alabilirim