Mult succes in ceia ce faceți. E bine de știut pentru tineri noștri. Sunt fitter, am ieșit la pensie. Am făcut pe Balkuri și pe petroliere,din ani 78 pînă în 2020.am început cu ipo și terminat cu diverse companii străine. O parte din viata mea pe mare a fost. Cu bune și cu rele, dar una peste alta mă declar mulțumit. Sunt multe de spus. Am trecut prin multe. Îndemn tineri să muncească pe navă. Respect pentru dumneavoastra.
Multumesc pt ca mi-ai trimis videoul cu tot ce fac membri echipajului. Frumoasa meserie dacă îți plac adrenalina, necunoscutul, pericolul, marea și pescuitul. Bravo Domnule Comandant .
Faci o treaba extraordinară. Eu sunt student in ultimul an la umc,nu am ajuns inca pe o navă si chiar sunt curios cum si daca o sa ma descurc la navă. E foarte util,ceea ce faci,pentru ceei aflați la început de carieră!!!
Multumesc pentru explicarea detaliata a fiecarei pozitie ocupata de membrii echipajului! Nu am avut cunostinte care sa lucreze in domeniu si nici pe cineva care sa imi hraneasca curiozitatile legate de aceasta meserie. Multumesc mult!
Si sunt multi ca tine, tocmai de asta mi s-a părut ca ar fi util multor persoane, dar nu mi-am dat seama până nu ai deschis subiectul :). Cu plăcere si multumesc si eu! Numai bine!
Salut am o intrebare ,ce scoala ar trebui sa fac ca sa am si eu un post de marinar pe o nava cu un salariu bun? Un liceu tehnologic marin m-ar ajuta cu ceva?? si ce scoala ar trebui sa fac dupa?? Scuze daca dau asemenea intrebari doar ca nu stiu ...
Școala nu te ajută cu nimic. Dacă vrei să ajungi ofițer, atunci ai nevoie de bacalaureat si o facultate în domeniu maritim. Dacă nu vrei ofițer/facultate, atunci trebuie să faci un curs de marinar la CERONAV Constanța sau Galați și poți ajunge marinar. Salariul ca si marinar e între 1000 și 2500 de dolari. La dunăre poți ajunge cu acest curs plus alte cursuri chiar si la funcția de căpitan fluvial.
@@ViataDeNavigator dar daca voi face cursuri de marinar voi gasi loc de munca? ca sa nu le fac degeaba?si cat dureaza cursurile??trebuie sa am bacul ca sa intru la cursuri?mersi pentru raspunsuri
Nu îți garantează nimeni că dacă vei face cursul găsești de muncă. Mulți au găsit dar sunt si alții care n-au găsit. Pentru acest curs de marinar nu ai nevoie de bac si tine cam 3-4 luni (cursurile IMO incluse)
Da, am in plan asta. Voi face unul despre cadeţi (punte, maşina, electricieni). Problema e ca nu am niciun cadet acum si as face mai mult vorbind despre ei decât imagini. Cu poze/filmuleţe cred ca s-ar intelege mult mai bine despre ce este vorba.
@@ViataDeNavigator si eu as vrea asta sa faci despre electician sau daca poti sa mi raspunzi acum (eu sunt la liceul de marina si as vrea sa ma duc la UMC ) si as vrea sa stiu dupa ce termin tot ce as putea sa fac ce sa aleg dintre electrician si ofițer punte (si voi lucra dupa sa avansez) ajuta ma te rog
Ok. Am notat. Eu n-am avut rău de mare, probabil pentru ca sunt din deltă, am cochetat cu bărcile si şalupele de mic, dar intr-o zi am simţit cum este. Trecem acum iar Atlanticul, daca prind furtuna fac un episod :)
Am observat in primul voiaj ca ar fi niste joburi extra: Oiler, wiper,general person trainee care ajungea oiler apoi inginer (cel putin la compania la care sunt) Dar wiperul statea mai mult la motor
Depinde de la o companie la alta! Eu de 14 ani n-am auzit de câteva joburi enumerate de tine. Probabil sunteti la bord peste 24 de persoane. Noi suntem cam 19-22 maxim de când sunt pe mări si oceane. Oiler la noi e motorist (aceeași funcție dar nume diferit) Wiper am mai avut in trecut, adica e viitor motorist.
Salutare, Hristos a înviat! Te urmăresc cu interes, eu nu am fost încurajat să merg pe ideea de vlog, pentru că echipajul era full românesc, dacă știi ce vreau să spun! Mă pregătesc pentru brevet ofițer mecanic. Felicitări! Poate în timp faci și un video cu dry dock sau un overhaul ceva. Ape line!
Adevărat a Inviat! Imi şi imaginez ce iti spuneau, "ba, pune mâna pe carte lasă tu vlogul" :) . Succes la examene si voiaje bune iti doresc! Evident ca o sa fac diverse videoclipuri tehnice in timp.
Salut! :) Pe la minutul 6 ai spus ceva de genul "dacă alegi sa fi ofițer mecanic, mai târziu nu poți ajunge ofițer punte".Eu personal am o problemă, în sensul că am terminat facultatea de electromecanică navală, după care am început să plec în voiaj și să îmi dau seama că nu am nicio tangență cu mecanica.Am avansat destul de mult, având și brevetul de 3/E, dar din păcate a fost în zadar, motiv pentru care m-am decis să imi iau inima în dinți și să încep "o nouă viață", acum fiind student în anul 3 la navigație.Crezi că am vreo șansă chiar dacă în prezent am vârsta de 30 de ani? Toate cele bune, vânt din pupa!
Salut! M-am referit la faptul ca nu poti schimba cu facultatea pe care o ai. Deci tu ai refacut facultatea (o parte din ea) de vreo 2 ani cred, pentru a o lua de la inceput. Deci ce am zis e corect. Sanse ai, la 30 plus experienta deja pe vapor vei avea oportunitati. Succes!
Principalele cauze după parerea mea sunt: slaba pregătire, prostia umană (explic mai jos) si oboseala. Mai sunt multe altele dar procentul mare de accidente provine din categoriile astea 3. 1. Slaba pregatire. Nu se fac cursurile de safety cum trebuie, la scoala se invata matematica total aiurea in loc sa se suplimenteze nr de ore cu materiile care conteaza sau cu practica. Desi ce am scris mai sus e valabil la noi, la celelalte natiuni e cam tot la fel,altfel nu-mi explic cum vin la fel de nepregatiti din celelalte colturi ale lumii. 2. Prostia umana. Foarte multe accidente se intampla din cauza ca omul nu gandeste logic.logica de baza nu prea exista. daca ii spui unuia sa se dea cu capul de perete nu gandeste ca e posibil sa il doara. Sau sunt unii care isi baga singuri degetele la balamalele usii care ghici ce, ii prinde degetele (primim lunar poze cu accidente si nu-s putini din astia). Atul trage de cheie care se intampla sa alunce daca in loc de cheia de 18 o ia pe aia de 19 din obisnuinta si ghici ce,isi da peste nas sau ii da altuia de langa el in bot. Si tot asa... 3. Oboseala. Din cauza cerintelor tot mai mari din partea companiilor,numarul membrilor de echipaj care tot scade pentru a face economie,te face sa te grabesti sa termini job-ul sa pleci la somn sau sa nu mai gandesti logic si atunci apar accidentele. Orele de munca au crescut foarte mult,eu de exemplu luna trecuta din 19 zile la nava in 4 nu am avut timp de odihna necesar asa cum cer regulamentele internationale luna asta din 27 tot 4. Si asta e doar cazul meu mai sunt si altii in situatia asta.
Salutare! Am urmarit vlogurile tale si chiar mi se pare interesanta meseria. M-ar tenta sa urmez cursurile UMC- Navigatie si transport naval, dar as avea cateva intrebari: 1. la 27 de ani, e tarziu sa incepi o cariera in domeniul naval? 2. Matematica de la facultate e chiar atat de nasoala pe cat pare? Asta ar fi o oarecare problema pt mine, deoarece nu sunt cel mai mare fan al ei ... Iti urez toate cele bune si vant din pupa!
Salut! 1. Nu este târziu, am colegi care au început mai târziu. La 27 începi si la 32-33 poti deja ajunge Ofițer 2. Matematica e cam grea dar toți au trecut până la urmă cumva de ea 😉
Sincer nu știu. Sună la Autoritate Navala Romana (ANR) și întreabă dacă poți. Din câte știu eu trebuie sa dai un examen la ei pentru brevet de ofițer Electrician.
@@ViataDeNavigatorcu toate ca am terminat inginerie electrica specializare electromecanica, mi-au spus ca va trebui sa urmez un curs de electrotehnist. abia apoi pot face cursul de electrician ceronav dupa care se obtine brevetul de marinar si se efectueaza un stagiu de imbarcare de 3 luni.
Deci tot nu vei putea pleca Ofițer Electrician ci doar Electrician? Nu prea e diferența între ele doar ca unele companii cer sa ai facultate pentru a putea pleca la ele (Ofițer Electrician). Ciudat oricum ca trebuie sa mai faci și un contract de marinar.
Curs de Motorist la Ceronav Constanta (pentru mari si oceane) sau Ceronav Galati(pentru fluviu) Cursul contine si cursurile IMO, dureaza vreo 2-3 luni si costa undeva la 2000 euro.
Salut, ce se poate strica la o nava atat de des incat este nevoie de atatia mecanici? Si ce poate face un mecanic daca se strica ceva? Aveti si piese de rezerva cu voi?
Salut! Sunt foarte multe instalaţii si echipamente pe o navă, motoare, pompe, trebuie făcută întreţinerea lor in functie de numarul de ore. De exemplu avem compresoare de aer (4 bucăţi). Unul de lucru pentru punte, unul de lucru pentru sala motoarelor si alte 2 pentru umplerea buteliilor de aer. Aerul este unul din factorii pentru care o navă poate funcţiona, motorul vaporului se porneşte cu ajutorul aerului, majoritatea echipamentelor sunt controlate cu aer (adica se activează/acţionează unele valvule). Sunt foarte multe filtre de apă de mare, ulei, motorina, filtre de aer, toate astea trebuiesc spălate, avem un generator de apă potabilă care trebuie curăţat si el, filtrele pe care le are la fel. Si ti-am dat diar 2 exemple, avem zeci de echipamente si instalaţii, fiecare are un scop aici la bordul unei nave.
Da, avem piese de schimb. Astea sunt comandate tot de noi (deci necesită timp). Avem unelte de lucru (comandate tot de noi), se fac lunar inventare, tot de mecanici. Dacă nu avem o piesă încercăm sa o facem noi. Avem strung, aparate de sufura, oxigen si acetilenă, deci tăiem, construim, producem diverse lucruri.
Incepe iar să-ţi placă meseria asta după ce te uiţi la ele? :) Din păcate nu-ti pot spune numele companiei , dar agenţia este MCL International. Sper măcar ei sa nu se supere ca le fac reclamă :)
Da imi place vlogul tau, ai rabdare sa explici toate pe intelesul celor de la uscat! Despre meserie ce sa zic , ai noroc ca sunt vapoarele noi, sau noute cel mult 2 ani din videourile tale. Eu inca ma chinui cu pistoane si camasi schimbate, vapoare de 15 ani.
A si apropos, poti face un video cu ce faceti in timpul liber? Gen o socializare intre natiuni, vreun botez marinaresc daca se practica pe la voi, sau toata lumea sta in cabina la filme/jocuri?
@@cristirotaru362 Daca iti arăt orele de muncă la nava asta "noua" de 3 ani te vei întreba când naiba mai am timp de vlog... Am schimbat injectoare de fuel si gaz in 4 contracte aici cât nu a schimbat seful mecanic de la noi in toată cariera lui, am trecut printr-o conversie a motorului principal deci O/H total, echipamente de gaz care iti ocupă foarte mult timp(mie, ca eu ma ocup). Ca idee doar pornitul pe gaz a ME iti ia 2-3 ore, si noi o facem zilnic pentru ca avem probleme cu ceva filtre. Socializarea e importantă, noi chiar petrecem duminica împreună, ne jucăm, voi face foarte curând un video despre treaba asta, il postez luna ce vine ;)
Ce sa spun, oricum nu are pb care le are o nava de 15 20 de ani. Uite ai putea sa faci un vlog dspre MP si reconversia lui, m-ar interesa, ar fi un vlog pt avansati. Suna ok?
Salut! Ai putea sa ma ajuti si sa imi spui de cate luni de experienta este nevoie pe fiecare functie in parte pentru a putea da de brevet pentru functia superioara? Am cautat si pe internet, dar nu am gasit informatii prea exacte. Multumesc.
Salut! Cu mare placere! Ca si cadet ai nevoie de 12 luni pe mare pentru a putea da examenul de Brevet ofiter maritim nivel operational. Ca si Ofiter maritim nivel operational(ofiter 3 sau 2) ai nevoie de 24 de luni pe mare pentru a putea obtine brevetul de ofiter maritim managerial (Chief officer sau 2nd engineer), apoi alte 24 de luni pe mare pentru Comandant sau Sef mecanic.
Multumesc. Am uitat sa mentionez ca am vrut sa ma refer strict la ramura de ofiteri mecanici. Daca am inteles bine am nevoie de 24 de luni pe mare ca si 4th eng pentru a putea fi 3rd eng, apoi 24 de luni ca si 3rd pt a putea da de 2nd eng si dupa inca 24 de luni minim pt a putea da de chief engineer.
@@robertdominte8275 E exact la fel. Ai nevoie de 12 luni cadet. Apoi poti obtine brevetul de 4th si 3rd engineer. Poti pleca pe aceste 2 functii cu el, apoi ai nevoie de 24 de luni (adunate pe cele 2 functii), dupa care poti da de 2nd engineer. Apoi alte 24 de luni pe mare pentru Sef Mecanic.
Salut! Se găsește, nu foarte ușor, adica nu te ia nimeni de pe băncile școlii dar am foarte mulți prieteni si toți au plecat. Dacă faci cursul de marinar recomand să pleci la fluviu (Deci sa-l faci la Galati). Salariile sunt la fel sau puțin mai mari decât pe mare si nu stai 7-9 luni plecat ci faci 1 luna la nava cu 1 luna acasă.
La majoritatea companiilor overtime-ul este inclus în salariu (103 ore pe lună în cazul meu) pentru ofițeri. Ceilalți membri pot face peste cele 103 ore alte ore suplimentare si pot lua salariul mai mare.
Cam greu cu odihna la punte. Iti dau chiar exemplu petrecut ieri. La maşina din 8 insi, ieri am ieşit 7 in oraş (prima data 3 insi pentru 4-5 ore, apoi alti 4 pentru 4-5 ore). Seful mecanic s-a rugat de Căpitan sa iasă, nu poate desi ar vrea pentru ca el conduce încărcarea /descărcarea si e responsabil de ea. Ceilalti ofiteri punte (treiar si secund) ar vrea si ei dar lucreaza 6 cu 6, dacă ar iesi in oraş ar fi rupti de oboseală dormind doar 4-5 ore din 24. Singurul care a ieşit cu noi e Comandantul :). Am avut nopţi in care mi-a fost frică, făcea nava foarte urât din cauza valurilor, ploi torentiale care cad pe puntea de tablă fix deasupra patului si se aude înfricosător, dar eram in siguranţă ca am vesta de salvare lângă pat (glumesc... In conditiile alea nu ai nicio şansă de salvare... Sau şanse extrem de mici). Doamne fereşte de aşa ceva dar anual mai dispar nave...
@@ViataDeNavigator Multumesc de raspuns, dar as mai avea o intrebare, cam cat de des se intampla sa fie furtuni pe mare? se pot anticipa sau le puteti evita?
@@gabayetw8473 Depinde foarte mult de zona in care navigi, anotimp, etc. La navă avem program meteo, ba chiar avem si contract cu o agentie meteo care ne sfătuieşte in funcţie de condiţiile meteo pe unde sa mergem, dacă e nevoie sa ocolim furtuna sau nu atunci cand e cazul. Nu ştiu sa iti răspund exact pentru ca vremea nu e o ştiinţă exactă, in Constanţa azi e soare si peste 2 zile vine furtuna si se inchide portul... Oricum, furtuna foarte mare se ocoleşte in mod normal, in rest n-ai cum sa ocoleşti chiar totul, prinzi si valuri de 7-10 metri dar nu e de speriat. Dacă nava e încărcată si prinzi valurile din unghi bun atunci e ok.
Nu te-au mulțumit informațiile din clip? Pe lângă ce am zis în clip, în porturi stă la scară iar din când în când verifică paramele pentru a nu fi foarte strânse sau slabe. În rest se ocupă de joburile zilnice pe care le primește de la Șeful de Echipaj, spală, vopseste, etc.
@@roberttiron4047 Ah, daca faci la Galati atunci vei pleca marinar la fluviu. Acolo se fac doar manevre la greu si vopsit. E mult diferit fata de marinarul maritim. In plus, poti ajunge Capitan la fluviu mai tarziu cand iti faci stagiile si examenele. Bafta! Multi de la mare fug la fluviu, in loc de 6-7 luni plecat ai lejer 1 luna la nava cu 1 luna acasa.
Viata De Navigator asta ar fi singurul lucru pe care il stiu, ca muncesti o luna cu o luna.. apreciez ca mi acorzi timp :) mna, sper sa ma descurc. Am inteles ca e meserie destul de grea cea de marinar si ca toti te mananca pe vas..
Salut.Pe nava unde am fost eu ca si cadet, la motoare era si chief engineer si primo(1st) engineer , 2nd engineer si 3rd engineer...vad ca pe nava ta se trece direct de l chief la 2nd....imi poti explica ?
In STCW nu există 1st Engineer ci Second Engineer urmatorul dupa Chief Engineer. La unele companii inca se mai foloseşte numele de 1st engineer dar el este defapt 2nd Engineer.
Salut, in cazul in care esti student la umc de exemplu si tu pleci marinar pe fluviu , se pune ca experienta dobandita in momentul in care dai de brevet? ca la anr pentru brevet ai nevoie de 12 luni de cadetie sau 24 de marinar pentru a putea sa dai de brevet ... dar cadetie sau marinar pe fluviu se echivaleaza pentru a putea promova?
Salutare Marinare ! Sunt un vechi inginer mecano-energetic absolvent de Politehnică. Crezi că am șanse să mă ocup cu niște părți tehnice pe nave ? Programul meu disponibil este 24/7/365... Mulțumesc frumos, și numai bine îți doresc !
Nu există așa ceva la bordul vaselor comerciale. Doar pe vasele de croazieră, adică pentru pasageri. Pentru echipaj nu există. Se găsește cineva care să o facă și pe asta. Eventual în porturi (dacă e timp).
@@DeSultann Am lucrat la bordul nor vase de croazieră. Și daca pentru echipaj nu există funcție de frizer, atunci garantat la bordul vaselor comerciale cu atât mai puțin. Dacă cineva care are această calificare poate ajunge marinar, va fi plătit ca marinar, și poate face "ciubucuri" ca frizer :)
@@DeSultann Sunt destul de sigur, din câte am văzut. Și din cum funcționează structura locurilor de muncă pe un vas comercial, deși eu nu am lucrat pe așa ceva, totuși sunt cât se poate de sigur că nu există post de frizer la bordul vaselor acestora. Pentru că nu ar fi rentabil pentru companie. De exemplu un timonier nu face doar asta, adică să stea pe puntea de comandă și sa manevreze vasul sau să stea de cart, ci are și de vopsit sau de întrețint echipamente la bord.
Salut, am 17 ani și aș vrea să îți pun câteva întrebări daca se poate. Am văzut pe site la UMC că există mai multe profile ( Navigație și transport naval, Electromecanica navala ). Eu daca as vrea sa devin ofițer de punte trebuie sa dau la Navigație și transport naval nu? Iar ce-a de a doua întrebare. Eu trec clasa a 11 a și sunt pe profil uman ( filologie ). As avea șanse să intru la aceasta facultate? Iar pe viitor mă voi descurca? Menționez că limba engleza o stăpânesc bine. Din ce am văzut la locurile platite de stat se face media de la bac cu media de la mate din bac ori eu nu dau mate la bac :))))). Oare la locurile cu taxă pot să mă înscriu daca sunt profil uman? Mulțumesc mult
Nu am avut tangență cu el si nici nu am cunoscut pe cineva care sa-l termine. Mi se pare din exterior o școală de făcut bani, la fel cum a devenit si UMC-ul. Implicare 0 în viitorul studenților. La colegiu oricum nu ai viitor, tot pe la UMC sau Academie trebuie să treci după el.
Comandantul nu ține cart. Munceste 8-17 Și majoritatea timpului se ocupă de acte și conversații prin email cu compania care în ultimul timp sunt de ordinul zecilor de email -uri pe zi 😁
Păi ca și ofițer o iei de jos în sus. Adică dacă termini facultatea de Navigatie si îți faci practica de 12 luni, după examene ajungi Ofițer punte 3. După aia ai nevoie de experiență și promovări pentru a ajunge Ofițer punte 2 si tot așa până ajungi Comandant. Ca bani si muncă e cel mai bine Comandant, dar responsabilitatea pe care o ai e cea mai mare dintre toți cei de pe navă.
Salut eu sunt student la facultatea de inginerie energetică în cadru universități Bacău, am și eu o întrebare după ce termin facultatea aș putea să fac niște cursuri iar după ce le termin sa pot să ocup funcția de inginer electric la bordul unei nave? Și mai am o întrebare eu nu știu prea bine limba engleza dar știu rusă mar ajuta limba rusă la bord-ul navei?
Salut! La prima intrebare nu ştiu raspunsul, ma interesez si revin cu un răspuns. La cea de a 2-a... in mod normal se cere engleza, interviurile inainte de a pleca se dau in lb engleză, dar pe vapoare găseşti multi est europeni (rusi, bulgari, ucrainieni, letoni) care vorbesc rusa si te va ajuta mult asta. Oricum engleza înveţi repede la vapor, înveţi si acasă puţin (faci câteva ore de engleză si e ok)
E posibil să se echivaleze. Ai putea sa suni la ANR (rna.ro) și să le explici ce facultate faci si dacă poti sustine examenul de brevet în urma diplomei pe care o primești. Părerea mea e ca poți dar nu știu dacă această facultate e pe lista lor. Scuze de raspunsul venit cu întârziere.
Salut! Pentru a putea pleca pe mare iti trebuiesc niste cursuri IMO pe care le faci la CERONAV,costa destul de multişor. De ce ai vrea sa pleci neapărat ospătar si nu sa faci o facultate pentru a ajunge ofiţer? Ca si ospătar câştigi foarte puţin in comparaţie cu un ofiţer. Reconsidera ceea ce vrei de la viaţa!
@@ViataDeNavigator averi dreptate dar as dori un job de vara si mi-a spus un prieten ca se merita sa merg ospătar pe vas si Nus am zis sa va intreb ca dumneavoastra aveti studi
E greu sa pleci doar pe timp de vară, adica 2-3 luni, ca in rest bănuiesc ca vrei sa mergi la şcoală. Nu cred ca te vor trimite cu contract mai mic de 4-5 luni. Ca sa poti pleca trebuie sa urmezi câteva cursuri IMO care te vor costa in jur de 2000 Ron.
Salut! Nu am informaţii despre FPSO. La pasagere am mai explicat din ce am auzit. Dacă faci cadetia acolo, in promortie foarte mare vei rămâne pe pasagere. Eu unul nu m-as duce acolo in situaţia de faţă. Salariul e mai mic decât la tancuri, probabil jumătate din salariu l-aş lăsa acolo si probabil n-aş fi însurat acum. E greu sa faci o familie serioasă si sa pleci pe pasagere, nu zic ca nu sunt şi excepţii dar majoritatea cred ca au probleme acasă :). Asta e părerea mea, acum depinde de fiecare in parte, vrei viaţă frumoasă la navă sau acasă. Eu prefer acasă si sa fac bani la navă. De asta plecăm cu toţii pe mare, pentru bani. Legat de promovări, depinde doar de fiercare in parte. Eu am prins perioada cu doar 6 luni de cadetie la maşina, dupa 1 contract de cadet m-au trimis junior si am promovat la nava. 4th eng am fost in 2010, apoi 3rd eng prin 2013 parca, am fost si Gazist un contract inainte de a fi Secund in 2016 si acum mai am nevoie de 6 luni sa dau de chief. Cred că a depins foarte mult si faptul ca am fost doar cu 2 companii, ambele serioase unde chiar se învaţă meserie foarte repede.
Salut! Stiu ca este o intrebare cam stupida, dar cand a venit vorba de alegerea profilului pe care as vrea sa il aleg, am primit multe sfaturi sa nu dau pe masina din cauza inaltimii mele (196 cm) ca argument fiind faptul ca e destul de stramt locul la motoare si nu as avea loc si mi-au spus sa dau pe punte. Ai putea sa vii cu argumente, daca este adevarat ca este un dezavantaj inaltimea mea cand vine vorba de mecanic?
Salut! Vorbe... Eu am 190 cu bocancii in picioare si n-am avut probleme de genul, încă n-am mai auzit treaba asta până acum. Pe navele mici sunt locuri mai strâmte, dar in rest vezi pozele si filmuleţele pe care le pun si vezi cat de sus sunt ţevile sau acoperişul in sala motoarelor. Deci ăsta nu poate fi un motiv, serios!
@@ViataDeNavigator Sa traiesti! Multani! Locuiesc in San Francisco! Mi ar place sa te intalnesc si sa vorbim, daca ai drum pe aici si poti avea cateva ore libere!
Cred că am fost acolo cu mulți ani in urma, dacă se va întâmpla mi-ar plăcea, de ce nu. Doar că acum cu pandemia asta nu prea mai avem voie să ieșim din porturi
Nu, taxele le plătește compania în țara sa de origine, noi suntem sub contract cu ei, pe contractul meu nu scrie România, eu prestez muncă pentru companie, într-o altă țară decât România.
@@ViataDeNavigator salut sunt student la electromecanica la ANMB (acm incep primul an) si am auzit (online, nu de la personalul universitatii) ca este necesar sa ai master pt funcțiile manageriale (2nd si chief), este adevărat?
..Domnule , nu ai spus Dv...traduc ( dacă permiţi Dv.)..ideea este : .."puneţi mintea la lucru ."..( puneți mîna pe CARTE..din fericire ,țara asta ,vă poate pregăti )...și aveți !!Încercați să pricepeți !
Am explicat aici pe larg toate Salariile din această meserie pentru fiecare funcție: ruclips.net/video/VZ8keGEEFG8/видео.html
Salut , pentru postul se frizerie exista cineva ?
@@DeSultann doar coafeza
@@3zeci si pe voi cine va tunde ?
@@DeSultann nu ai vazut ca sunt si dame pe vaporas?
@@3zeci ba da Bobo , dar eu intrebam pe voi barbarii cine va tunde. Coafeza e pentru dame din ce stiam
Eu zic sa continui cu vlogurile...probabil esti singurul din Romania,si sunt multi curioși despre aceste lucruri,care nu le poți afla de oriunde.Bun !
Mulţumesc! Voi continua atâta timp cat sunt urmărit :)
Mult succes in ceia ce faceți. E bine de știut pentru tineri noștri. Sunt fitter, am ieșit la pensie. Am făcut pe Balkuri și pe petroliere,din ani 78 pînă în 2020.am început cu ipo și terminat cu diverse companii străine. O parte din viata mea pe mare a fost. Cu bune și cu rele, dar una peste alta mă declar mulțumit. Sunt multe de spus. Am trecut prin multe. Îndemn tineri să muncească pe navă. Respect pentru dumneavoastra.
Multumesc pt ca mi-ai trimis videoul cu tot ce fac membri echipajului. Frumoasa meserie dacă îți plac adrenalina, necunoscutul, pericolul, marea și pescuitul. Bravo Domnule Comandant .
Da, e și frumoasa e și grea.
P.s. Nu sunt Comandant, sunt Șef Mecanic.
@@ViataDeNavigator tot uit ca ești șef mecanic 😂. Mi-ai spus de doua ori. Iertare 🙏
Ai voie s-a spui ce armator sau sub ce pavilion este nava voastră? Felicitări ! Cred ca faci singurul vlog de acest gen din România
Foarte frumos explicat,fără ranchiună,simplu și la obiect, totuși venitul e mai mic ca la un șofer de camion prin Europa
Felicitari! N-as putea niciodata lucra pe vad pentru ca am rau de mare, insa ma bucura sa aflu informatii adevarate de la cineva din domeniu.
Bravo! Mai multe info despre cadeti! Cat de greu se pleaca ca si cadet, viata lor de la bord!
Keep going
E chiar foarte interesant ceea ce faci. Continuă !
Esti un om extraordinar !!
Faci o treaba extraordinară.
Eu sunt student in ultimul an la umc,nu am ajuns inca pe o navă si chiar sunt curios cum si daca o sa ma descurc la navă.
E foarte util,ceea ce faci,pentru ceei aflați la început de carieră!!!
Salut! Ma bucur ca găsești util ceea ce fac! Mult succes in ultimul an si baftă sa găsești o companie bună!
Ai fost ? :)) Ma uitam prin videoclipuri si am vazut video .
După 4 ani ai mai plecat la nava?
Răspunde te rog, urmează sa merg și eu la UMC și vreau info
Ești tare, continuă, te urmăresc ,
Explici foarte frumos. Imi place despre tine. P.s: vin dupa tik tok si m-am uitat complet la 2 vloguri, o sa le urmaresc si pe restul. Mult succes.
Bine ai venit si vizionare plăcută! Sunt multe de vizionat și foarte interesante
Bravo
Multumesc pentru explicarea detaliata a fiecarei pozitie ocupata de membrii echipajului! Nu am avut cunostinte care sa lucreze in domeniu si nici pe cineva care sa imi hraneasca curiozitatile legate de aceasta meserie. Multumesc mult!
Si sunt multi ca tine, tocmai de asta mi s-a părut ca ar fi util multor persoane, dar nu mi-am dat seama până nu ai deschis subiectul :). Cu plăcere si multumesc si eu! Numai bine!
Genial!Faci o treaba foarte buna si este un continut de calitate si de ajutor.Keep it up!
Mulţumesc! Mă bucur că sunt persoane care apreciază!
Sunt la facultatea de inginerie mecanica , nici nu mi a trecut prin cap as putea avea o asemenea optiune , chiar mi ai dat de gandit , foarte frumos..
Salut, mă bucur! 👍⚓
iti multumesc foarte mult ,mi-au raspuns la toate intrebarile care mi le puneam si nu le stiam raspunsurile...
Cu plăcere! Ma bucur ca te-a ajutat acest video!
Salut am o intrebare ,ce scoala ar trebui sa fac ca sa am si eu un post de marinar pe o nava cu un salariu bun?
Un liceu tehnologic marin m-ar ajuta cu ceva?? si ce scoala ar trebui sa fac dupa??
Scuze daca dau asemenea intrebari doar ca nu stiu ...
Școala nu te ajută cu nimic. Dacă vrei să ajungi ofițer, atunci ai nevoie de bacalaureat si o facultate în domeniu maritim. Dacă nu vrei ofițer/facultate, atunci trebuie să faci un curs de marinar la CERONAV Constanța sau Galați și poți ajunge marinar. Salariul ca si marinar e între 1000 și 2500 de dolari. La dunăre poți ajunge cu acest curs plus alte cursuri chiar si la funcția de căpitan fluvial.
@@ViataDeNavigator dar daca voi face cursuri de marinar voi gasi loc de munca? ca sa nu le fac degeaba?si cat dureaza cursurile??trebuie sa am bacul ca sa intru la cursuri?mersi pentru raspunsuri
Nu îți garantează nimeni că dacă vei face cursul găsești de muncă. Mulți au găsit dar sunt si alții care n-au găsit.
Pentru acest curs de marinar nu ai nevoie de bac si tine cam 3-4 luni (cursurile IMO incluse)
Foarte interesant vlogul.Bine gândit, bine structurat, bine realizat şi bine prezentat.Bravo, navigatorule !
Mersi, apreciez!
Salut! Poți face un video, cât mai pe larg despre electrical officer și electrical cadet? Voiaj ușor!
Da, am in plan asta. Voi face unul despre cadeţi (punte, maşina, electricieni). Problema e ca nu am niciun cadet acum si as face mai mult vorbind despre ei decât imagini. Cu poze/filmuleţe cred ca s-ar intelege mult mai bine despre ce este vorba.
@@ViataDeNavigator si eu as vrea asta sa faci despre electician sau daca poti sa mi raspunzi acum (eu sunt la liceul de marina si as vrea sa ma duc la UMC ) si as vrea sa stiu dupa ce termin tot ce as putea sa fac ce sa aleg dintre electrician si ofițer punte (si voi lucra dupa sa avansez) ajuta ma te rog
Să-ți de-a dumnezeu multă sănătate.
Salut! Mi ar placea sa vad un episod despre raul de mare, cum e la inceput, cum se poate combate si toate cele te rog !
Ok. Am notat. Eu n-am avut rău de mare, probabil pentru ca sunt din deltă, am cochetat cu bărcile si şalupele de mic, dar intr-o zi am simţit cum este. Trecem acum iar Atlanticul, daca prind furtuna fac un episod :)
Vineri pe 7 iunie apare 😉
@@ViataDeNavigator ,laba nu ajutã la furtună ???
@@johniamwhothefuckareyou3523 Încerc si revin cu un update... 😂
@@ViataDeNavigator ,un sfat ,pune ţi ochelari de protecție...la 4 bari presiune ,sa nu ti sarã in ochi😁
Salut! Superb video, te urmaresc cu drag.Sper sa continui. Spor!
Multumesc! Voi continua atâta timp cât e cineva interesat de ceea ce fac. Sper sa nu am motive sa ma opresc, din toate punctele de vedere :) .
Interesant, like.
Foarte interesant.
Am observat in primul voiaj ca ar fi niste joburi extra: Oiler, wiper,general person trainee care ajungea oiler apoi inginer (cel putin la compania la care sunt)
Dar wiperul statea mai mult la motor
Depinde de la o companie la alta!
Eu de 14 ani n-am auzit de câteva joburi enumerate de tine. Probabil sunteti la bord peste 24 de persoane. Noi suntem cam 19-22 maxim de când sunt pe mări si oceane.
Oiler la noi e motorist (aceeași funcție dar nume diferit)
Wiper am mai avut in trecut, adica e viitor motorist.
Super tare Felicitări pentru tot
Super! Multumim de informatii!
Cu plăcere! Multumesc si eu pentru apreciere.
Mersi pt informatii. Am absolvit Facultatea de Arhitectura Navala, ma pot incadra sa lucrez ca Ofiter Mecanic?
Sincer nu am idee. Poti suna la ANR (Autoritatea Navala Română) si intrebi acolo. Doar ei știu răspunsul.
Sa vorbesti,te rog ,si despre cadeti electricieni !Multumesc!
Ce trebui sa fac dacă vreau sa ma angajez pe vapor
Cursuri sau facultate
Salut , daca fac Academia Navala din constanta pe militar pot sa ies ofiter 2 pe civil de preferat pe nava petroliera ?
Daca faci pe partea militară atunci vei lucra in cadrul armatei pe navele din flota armatei. Ei nu au petroliere.
Mulțumim bro!
Cu plăcere!
Salut eu am studi de electromecanic ce trebuie sa fac sa lucrez pe vapor
Cursuri IMO, faci practica pe vapor si apoi dai examen la Capitania Constanța pentru a deveni ofițer mecanic
Te-aș ruga să-mi spui ce înseamnă marțagon, una din responsabilitățile timonierului (able seaman).
Îndepărtarea ruginii de pe puntea navei cu ajutorul unui ciocan-dalta.
Vezi aici prin ce trec Navigatorii ca să aducă bani acasă: ruclips.net/video/ZjBRROHjhYQ/видео.html
Bună. Ca să devii electrician maritim la ce specialitate trebuie să aplici la UMC?
Electrotehnica Navala.
as vrea sa stiu ce inseamna OS pe un vapor ? multumesc
OS = Ordinary Seaman, adică Marinar.
Salutare, Hristos a înviat! Te urmăresc cu interes, eu nu am fost încurajat să merg pe ideea de vlog, pentru că echipajul era full românesc, dacă știi ce vreau să spun! Mă pregătesc pentru brevet ofițer mecanic. Felicitări! Poate în timp faci și un video cu dry dock sau un overhaul ceva. Ape line!
Adevărat a Inviat!
Imi şi imaginez ce iti spuneau, "ba, pune mâna pe carte lasă tu vlogul" :) . Succes la examene si voiaje bune iti doresc! Evident ca o sa fac diverse videoclipuri tehnice in timp.
@@ViataDeNavigator evident că nu! :)) Mai degrabă: "bă, pune mâna pe mop sau pe cheia de 22"! Merci, toate cele bune!
Foarte interesant video👍
Salut! :)
Pe la minutul 6 ai spus ceva de genul "dacă alegi sa fi ofițer mecanic, mai târziu nu poți ajunge ofițer punte".Eu personal am o problemă, în sensul că am terminat facultatea de electromecanică navală, după care am început să plec în voiaj și să îmi dau seama că nu am nicio tangență cu mecanica.Am avansat destul de mult, având și brevetul de 3/E, dar din păcate a fost în zadar, motiv pentru care m-am decis să imi iau inima în dinți și să încep "o nouă viață", acum fiind student în anul 3 la navigație.Crezi că am vreo șansă chiar dacă în prezent am vârsta de 30 de ani?
Toate cele bune, vânt din pupa!
Salut! M-am referit la faptul ca nu poti schimba cu facultatea pe care o ai. Deci tu ai refacut facultatea (o parte din ea) de vreo 2 ani cred, pentru a o lua de la inceput. Deci ce am zis e corect.
Sanse ai, la 30 plus experienta deja pe vapor vei avea oportunitati. Succes!
@@ViataDeNavigator Mulțumesc, voiaj usor !
Pe o nava a Marinei Militare lista personalului se mentine?Salariile lor difera cu mult de cele prezentate aici?Multumesc frumos!
Sunt si alte funcții la bordul acestor nave, dar în principiu lista e cam la fel doar că numărul celor din echipaj e mult mai mare.
Respect!
Poti sa vorbesti despre comandantul navei tale plz
Ce anume să vorbesc despre el? Vezi că am câteva interviuri si q&a cu Căpitanul.
Despre ce face el dacă vrei 😀
Apropo am vazut q&a ul cu Capitanul
Sa vorbesti despre el,despre meserie si daca vrei sa faci un q&a cu Comandantul
@@ViataDeNavigator poti sa vorbesti despre el,despre meserie si daca vrei sa faci un q&a cu Comandantul
Care crezi ca este cauza principala a accidentelor navale? Poti dezvolta putin subiectul poate si cu cateva exemple?
Principalele cauze după parerea mea sunt: slaba pregătire, prostia umană (explic mai jos) si oboseala. Mai sunt multe altele dar procentul mare de accidente provine din categoriile astea 3.
1. Slaba pregatire. Nu se fac cursurile de safety cum trebuie, la scoala se invata matematica total aiurea in loc sa se suplimenteze nr de ore cu materiile care conteaza sau cu practica. Desi ce am scris mai sus e valabil la noi, la celelalte natiuni e cam tot la fel,altfel nu-mi explic cum vin la fel de nepregatiti din celelalte colturi ale lumii.
2. Prostia umana. Foarte multe accidente se intampla din cauza ca omul nu gandeste logic.logica de baza nu prea exista. daca ii spui unuia sa se dea cu capul de perete nu gandeste ca e posibil sa il doara. Sau sunt unii care isi baga singuri degetele la balamalele usii care ghici ce, ii prinde degetele (primim lunar poze cu accidente si nu-s putini din astia). Atul trage de cheie care se intampla sa alunce daca in loc de cheia de 18 o ia pe aia de 19 din obisnuinta si ghici ce,isi da peste nas sau ii da altuia de langa el in bot. Si tot asa...
3. Oboseala. Din cauza cerintelor tot mai mari din partea companiilor,numarul membrilor de echipaj care tot scade pentru a face economie,te face sa te grabesti sa termini job-ul sa pleci la somn sau sa nu mai gandesti logic si atunci apar accidentele. Orele de munca au crescut foarte mult,eu de exemplu luna trecuta din 19 zile la nava in 4 nu am avut timp de odihna necesar asa cum cer regulamentele internationale luna asta din 27 tot 4. Si asta e doar cazul meu mai sunt si altii in situatia asta.
Salutare! Am urmarit vlogurile tale si chiar mi se pare interesanta meseria. M-ar tenta sa urmez cursurile UMC- Navigatie si transport naval, dar as avea cateva intrebari:
1. la 27 de ani, e tarziu sa incepi o cariera in domeniul naval?
2. Matematica de la facultate e chiar atat de nasoala pe cat pare? Asta ar fi o oarecare problema pt mine, deoarece nu sunt cel mai mare fan al ei ...
Iti urez toate cele bune si vant din pupa!
Salut!
1. Nu este târziu, am colegi care au început mai târziu. La 27 începi si la 32-33 poti deja ajunge Ofițer
2. Matematica e cam grea dar toți au trecut până la urmă cumva de ea 😉
@@ViataDeNavigator multumesc de raspuns. Imi place pozitivitatea ta. Iti doresc numai bine!
Mersi la fel și succes!
Paște fericit !!🔥🔥🐤🐇
Paste fericit tuturor! Hristos a inviat. La ora asta imi încarc bateriile pentru a filma petrecere de Paşte de la nava :)
@@ViataDeNavigator Adevarat a Inviat!
daca am deja o facultate de inginerie electrica si fac un curs de electrician nave, ma pot angaja ca electrician pe o nava?
Sincer nu știu. Sună la Autoritate Navala Romana (ANR) și întreabă dacă poți.
Din câte știu eu trebuie sa dai un examen la ei pentru brevet de ofițer Electrician.
@@ViataDeNavigator Multumesc frumos pentru raspuns. O sa sun.
Cu plăcere!
@@ViataDeNavigatorcu toate ca am terminat inginerie electrica specializare electromecanica, mi-au spus ca va trebui sa urmez un curs de electrotehnist. abia apoi pot face cursul de electrician ceronav dupa care se obtine brevetul de marinar si se efectueaza un stagiu de imbarcare de 3 luni.
Deci tot nu vei putea pleca Ofițer Electrician ci doar Electrician?
Nu prea e diferența între ele doar ca unele companii cer sa ai facultate pentru a putea pleca la ele (Ofițer Electrician).
Ciudat oricum ca trebuie sa mai faci și un contract de marinar.
Salut ! Pentru Motormen ,trebuie urmată o facultate sau doar un curs ? Ai putea să detaliezi te rog …. Mulțumesc anticipat!
Curs de Motorist la Ceronav Constanta (pentru mari si oceane) sau Ceronav Galati(pentru fluviu)
Cursul contine si cursurile IMO, dureaza vreo 2-3 luni si costa undeva la 2000 euro.
@@ViataDeNavigator mulțumesc mult ca mi-ai răspuns ,dacă mi-ai putea spune și un salariu de începător ,aș fi foarte recunoscător
Salut, ce se poate strica la o nava atat de des incat este nevoie de atatia mecanici? Si ce poate face un mecanic daca se strica ceva? Aveti si piese de rezerva cu voi?
Salut! Sunt foarte multe instalaţii si echipamente pe o navă, motoare, pompe, trebuie făcută întreţinerea lor in functie de numarul de ore. De exemplu avem compresoare de aer (4 bucăţi). Unul de lucru pentru punte, unul de lucru pentru sala motoarelor si alte 2 pentru umplerea buteliilor de aer. Aerul este unul din factorii pentru care o navă poate funcţiona, motorul vaporului se porneşte cu ajutorul aerului, majoritatea echipamentelor sunt controlate cu aer (adica se activează/acţionează unele valvule). Sunt foarte multe filtre de apă de mare, ulei, motorina, filtre de aer, toate astea trebuiesc spălate, avem un generator de apă potabilă care trebuie curăţat si el, filtrele pe care le are la fel. Si ti-am dat diar 2 exemple, avem zeci de echipamente si instalaţii, fiecare are un scop aici la bordul unei nave.
Da, avem piese de schimb. Astea sunt comandate tot de noi (deci necesită timp). Avem unelte de lucru (comandate tot de noi), se fac lunar inventare, tot de mecanici. Dacă nu avem o piesă încercăm sa o facem noi. Avem strung, aparate de sufura, oxigen si acetilenă, deci tăiem, construim, producem diverse lucruri.
@@ViataDeNavigator Mersi de raspuns
Sunt elev la electrician nave intru pe vopor?
Trebuie facultate.
Super vlogul tau, ma simt iar cadet! Noutze navele pe care navigi, ce companie?
Incepe iar să-ţi placă meseria asta după ce te uiţi la ele? :)
Din păcate nu-ti pot spune numele companiei , dar agenţia este MCL International. Sper măcar ei sa nu se supere ca le fac reclamă :)
Da imi place vlogul tau, ai rabdare sa explici toate pe intelesul celor de la uscat! Despre meserie ce sa zic , ai noroc ca sunt vapoarele noi, sau noute cel mult 2 ani din videourile tale. Eu inca ma chinui cu pistoane si camasi schimbate, vapoare de 15 ani.
A si apropos, poti face un video cu ce faceti in timpul liber? Gen o socializare intre natiuni, vreun botez marinaresc daca se practica pe la voi, sau toata lumea sta in cabina la filme/jocuri?
@@cristirotaru362 Daca iti arăt orele de muncă la nava asta "noua" de 3 ani te vei întreba când naiba mai am timp de vlog... Am schimbat injectoare de fuel si gaz in 4 contracte aici cât nu a schimbat seful mecanic de la noi in toată cariera lui, am trecut printr-o conversie a motorului principal deci O/H total, echipamente de gaz care iti ocupă foarte mult timp(mie, ca eu ma ocup). Ca idee doar pornitul pe gaz a ME iti ia 2-3 ore, si noi o facem zilnic pentru ca avem probleme cu ceva filtre.
Socializarea e importantă, noi chiar petrecem duminica împreună, ne jucăm, voi face foarte curând un video despre treaba asta, il postez luna ce vine ;)
Ce sa spun, oricum nu are pb care le are o nava de 15 20 de ani. Uite ai putea sa faci un vlog dspre MP si reconversia lui, m-ar interesa, ar fi un vlog pt avansati. Suna ok?
Eu vreau sami spui te rog care sunt 3 cele mai usuare meserii la nava te rog
Salut! Ai putea sa ma ajuti si sa imi spui de cate luni de experienta este nevoie pe fiecare functie in parte pentru a putea da de brevet pentru functia superioara? Am cautat si pe internet, dar nu am gasit informatii prea exacte. Multumesc.
Salut! Cu mare placere!
Ca si cadet ai nevoie de 12 luni pe mare pentru a putea da examenul de Brevet ofiter maritim nivel operational.
Ca si Ofiter maritim nivel operational(ofiter 3 sau 2) ai nevoie de 24 de luni pe mare pentru a putea obtine brevetul de ofiter maritim managerial (Chief officer sau 2nd engineer), apoi alte 24 de luni pe mare pentru Comandant sau Sef mecanic.
Multumesc. Am uitat sa mentionez ca am vrut sa ma refer strict la ramura de ofiteri mecanici. Daca am inteles bine am nevoie de 24 de luni pe mare ca si 4th eng pentru a putea fi 3rd eng, apoi 24 de luni ca si 3rd pt a putea da de 2nd eng si dupa inca 24 de luni minim pt a putea da de chief engineer.
@@robertdominte8275 E exact la fel. Ai nevoie de 12 luni cadet. Apoi poti obtine brevetul de 4th si 3rd engineer. Poti pleca pe aceste 2 functii cu el, apoi ai nevoie de 24 de luni (adunate pe cele 2 functii), dupa care poti da de 2nd engineer. Apoi alte 24 de luni pe mare pentru Sef Mecanic.
@@ViataDeNavigator multumesc pentru timpul acordat si pentru explicatii.
O intrebare. Dupa ce faci cursurile de marinar, se gaseste usor de lucru sau sunt posturi putine?
Salut! Se găsește, nu foarte ușor, adica nu te ia nimeni de pe băncile școlii dar am foarte mulți prieteni si toți au plecat. Dacă faci cursul de marinar recomand să pleci la fluviu (Deci sa-l faci la Galati). Salariile sunt la fel sau puțin mai mari decât pe mare si nu stai 7-9 luni plecat ci faci 1 luna la nava cu 1 luna acasă.
@@ViataDeNavigator multumesc de raspuns. Sunt aici dupa publicitatea platita de pe fb, sa nu crezi ca ai dat degaba bani lui zuk
Poți să ne dai și nouă numele companiei sa aplicam pentru un job?
Sunt plecat prin MCL International, agenție din Constanța. Dacă satisfaci condițiile te vor trimite la firma unde sunt și eu.
sl un marinar face si over time?Adica mai poti scoate ceva bani in plus inafara de salariu.
La majoritatea companiilor overtime-ul este inclus în salariu (103 ore pe lună în cazul meu) pentru ofițeri. Ceilalți membri pot face peste cele 103 ore alte ore suplimentare si pot lua salariul mai mare.
Salut, sunt interesat de meseria de gas engineer. Cum ajungi pe aceasta functie? Se merita?
După ce fus orar se face programul pe o navă ?
După fusul orar din zona respectivă
In ce categorie se incadreaza cei fara bacalaureat ?
Echipaj punte, echipaj mașină și catering (bucătar sau ospătar)
Este greu cu odihna la punte?
Ti-a fost vreodata frica ca vremea de afara va poate omori? ma refer la riscul pe care il ai la drum.
Cam greu cu odihna la punte. Iti dau chiar exemplu petrecut ieri. La maşina din 8 insi, ieri am ieşit 7 in oraş (prima data 3 insi pentru 4-5 ore, apoi alti 4 pentru 4-5 ore). Seful mecanic s-a rugat de Căpitan sa iasă, nu poate desi ar vrea pentru ca el conduce încărcarea /descărcarea si e responsabil de ea. Ceilalti ofiteri punte (treiar si secund) ar vrea si ei dar lucreaza 6 cu 6, dacă ar iesi in oraş ar fi rupti de oboseală dormind doar 4-5 ore din 24. Singurul care a ieşit cu noi e Comandantul :).
Am avut nopţi in care mi-a fost frică, făcea nava foarte urât din cauza valurilor, ploi torentiale care cad pe puntea de tablă fix deasupra patului si se aude înfricosător, dar eram in siguranţă ca am vesta de salvare lângă pat (glumesc... In conditiile alea nu ai nicio şansă de salvare... Sau şanse extrem de mici). Doamne fereşte de aşa ceva dar anual mai dispar nave...
@@ViataDeNavigator Multumesc de raspuns, dar as mai avea o intrebare, cam cat de des se intampla sa fie furtuni pe mare? se pot anticipa sau le puteti evita?
@@gabayetw8473 Depinde foarte mult de zona in care navigi, anotimp, etc. La navă avem program meteo, ba chiar avem si contract cu o agentie meteo care ne sfătuieşte in funcţie de condiţiile meteo pe unde sa mergem, dacă e nevoie sa ocolim furtuna sau nu atunci cand e cazul. Nu ştiu sa iti răspund exact pentru ca vremea nu e o ştiinţă exactă, in Constanţa azi e soare si peste 2 zile vine furtuna si se inchide portul... Oricum, furtuna foarte mare se ocoleşte in mod normal, in rest n-ai cum sa ocoleşti chiar totul, prinzi si valuri de 7-10 metri dar nu e de speriat. Dacă nava e încărcată si prinzi valurile din unghi bun atunci e ok.
care sunt atributiile unui marinar?
Nu te-au mulțumit informațiile din clip?
Pe lângă ce am zis în clip, în porturi stă la scară iar din când în când verifică paramele pentru a nu fi foarte strânse sau slabe. În rest se ocupă de joburile zilnice pe care le primește de la Șeful de Echipaj, spală, vopseste, etc.
Viata De Navigator am inteles, urmeaza sa fac cursurile la Ceronav Galati si mna, am emotii sa zic asa :)
@@roberttiron4047 Ah, daca faci la Galati atunci vei pleca marinar la fluviu. Acolo se fac doar manevre la greu si vopsit. E mult diferit fata de marinarul maritim. In plus, poti ajunge Capitan la fluviu mai tarziu cand iti faci stagiile si examenele. Bafta! Multi de la mare fug la fluviu, in loc de 6-7 luni plecat ai lejer 1 luna la nava cu 1 luna acasa.
Viata De Navigator asta ar fi singurul lucru pe care il stiu, ca muncesti o luna cu o luna.. apreciez ca mi acorzi timp :) mna, sper sa ma descurc. Am inteles ca e meserie destul de grea cea de marinar si ca toti te mananca pe vas..
Buna Radu te salut de Málaga
Buna Miha!
Salutări din Oceanul Atlantic :)
Salut.Pe nava unde am fost eu ca si cadet, la motoare era si chief engineer si primo(1st) engineer , 2nd engineer si 3rd engineer...vad ca pe nava ta se trece direct de l chief la 2nd....imi poti explica ?
In STCW nu există 1st Engineer ci Second Engineer urmatorul dupa Chief Engineer. La unele companii inca se mai foloseşte numele de 1st engineer dar el este defapt 2nd Engineer.
Colacul de pe perete făcea uța uța
RESPECT.
⚓👍
Deci as putea sa ma incadrez ofiter mecanic 1
Păi ai facultate și experiența? Ai brevet de ofițer mecanic?
@@ViataDeNavigator Da am facultatea militara iar brevetul de ofiter mecanic il pot lua
@@ViataDeNavigator sunt ofiter inginer mecanic
Ai experiență pe mare?
@@ViataDeNavigator nu dar se poate capata
Fiind militar de cariera am devenit f ordonat planificat si autodidact invatat cu situatii de stress etc
Salut, in cazul in care esti student la umc de exemplu si tu pleci marinar pe fluviu , se pune ca experienta dobandita in momentul in care dai de brevet? ca la anr pentru brevet ai nevoie de 12 luni de cadetie sau 24 de marinar pentru a putea sa dai de brevet ... dar cadetie sau marinar pe fluviu se echivaleaza pentru a putea promova?
Nu cred ca îți echivalează. Pentru ca tu ai carnet de marinar maritim nu fluvial.
@@ViataDeNavigator Multumesc, banuiam dar voiam inca o parere 🛳
Mare cinste domnule
M-as baga si eu sa fiu navigator, dar nu vad programatori in schema de functii :)..
La noi pe vapor nu sunt. Sunt la mal, la office sau pe navele de pasageri
Pe navele tip pasager sunt IT officer, iar salariile sunt extrem de avantajoase :)
Se face vizita medicala o data pe an sau de 2 ori pe an? Cum este? Eu am 39 de ani
🎉
Ai început sa revezi toată seria? 🤗
Salutare Marinare ! Sunt un vechi inginer mecano-energetic absolvent de Politehnică. Crezi că am șanse să mă ocup cu niște părți tehnice pe nave ? Programul meu disponibil este 24/7/365... Mulțumesc frumos, și numai bine îți doresc !
Pentru postul de frizerie exista post ?
Nu există așa ceva la bordul vaselor comerciale. Doar pe vasele de croazieră, adică pentru pasageri. Pentru echipaj nu există. Se găsește cineva care să o facă și pe asta. Eventual în porturi (dacă e timp).
@@cyberp0et esti sigur de ceea ce spui?
@@DeSultann Am lucrat la bordul nor vase de croazieră. Și daca pentru echipaj nu există funcție de frizer, atunci garantat la bordul vaselor comerciale cu atât mai puțin. Dacă cineva care are această calificare poate ajunge marinar, va fi plătit ca marinar, și poate face "ciubucuri" ca frizer :)
@@cyberp0et deci nu esti sigur de ceea ce spui ci doar presupui
@@DeSultann Sunt destul de sigur, din câte am văzut. Și din cum funcționează structura locurilor de muncă pe un vas comercial, deși eu nu am lucrat pe așa ceva, totuși sunt cât se poate de sigur că nu există post de frizer la bordul vaselor acestora. Pentru că nu ar fi rentabil pentru companie. De exemplu un timonier nu face doar asta, adică să stea pe puntea de comandă și sa manevreze vasul sau să stea de cart, ci are și de vopsit sau de întrețint echipamente la bord.
Bună seara eu ca sudor electrician ma regăsesc fac și mecanica cam astea ma regasesc
Salut, am 17 ani și aș vrea să îți pun câteva întrebări daca se poate.
Am văzut pe site la UMC că există mai multe profile ( Navigație și transport naval, Electromecanica navala ). Eu daca as vrea sa devin ofițer de punte trebuie sa dau la Navigație și transport naval nu?
Iar ce-a de a doua întrebare. Eu trec clasa a 11 a și sunt pe profil uman ( filologie ). As avea șanse să intru la aceasta facultate? Iar pe viitor mă voi descurca? Menționez că limba engleza o stăpânesc bine. Din ce am văzut la locurile platite de stat se face media de la bac cu media de la mate din bac ori eu nu dau mate la bac :))))).
Oare la locurile cu taxă pot să mă înscriu daca sunt profil uman? Mulțumesc mult
Salut.Ai putea sa spui programul electricianului?
Salut! Program 8-17. Sâmbătă pana la 15, Duminică până la 12.
@@ViataDeNavigator Mersi.Voiaj bun in continuare.
Ce parere ai despre Colegiul Maritim Roman?
Nu am avut tangență cu el si nici nu am cunoscut pe cineva care sa-l termine. Mi se pare din exterior o școală de făcut bani, la fel cum a devenit si UMC-ul. Implicare 0 în viitorul studenților. La colegiu oricum nu ai viitor, tot pe la UMC sau Academie trebuie să treci după el.
salut ...mai mare decat fitter mechanic farA facultate ?ca si salariu
Salut! Șef de echipaj, pompagiu(pe nave tip tanc petrolier) sau gazist pe LPG(dar acum au început să ceară brevet de ofițer mecanic unele companii )
@@ViataDeNavigator multumesc ....ca si salariu este o diferenta sesizabila ?
Da. Vezi că am făcut un video despre Salariile Navigatorilor și acolo sunt salariile pentru funcțiile respective
Ce se misca cabina la final 😲😲. Ai imagini surprinse in timpul unei furtuni?
Da, imi trebuie doar timp sa le editez :). Chiar după ce am filmat videoclipul acesta am filmat si nava in furtună :)
Cât ține cartul comandantul?
Comandantul nu ține cart. Munceste 8-17 Și majoritatea timpului se ocupă de acte și conversații prin email cu compania care în ultimul timp sunt de ordinul zecilor de email -uri pe zi 😁
Mă gândesc serios ca pe viitor sa devin și eu navigator dintre Ofițer punte 1,2,3 si Comandant care ți se pare cel mai ușor și mai bănos?
Păi ca și ofițer o iei de jos în sus. Adică dacă termini facultatea de Navigatie si îți faci practica de 12 luni, după examene ajungi Ofițer punte 3. După aia ai nevoie de experiență și promovări pentru a ajunge Ofițer punte 2 si tot așa până ajungi Comandant. Ca bani si muncă e cel mai bine Comandant, dar responsabilitatea pe care o ai e cea mai mare dintre toți cei de pe navă.
M-am uitat la videoclipuri și am văzut cum stă treaba! Mulțumesc pentru răspunsuri și o zi faină să ai!! 😉😉⚓🚢
@@thepetra6964 Cu plăcere!
Ospatar/bucatar
Eu am terminat pe meseria de lăcătuși mecanic
👏👏👏
ca si cadet primesti si salariu??
Da. Media cred ca e undeva pe la 500 de dolari pe lună.
Salut eu sunt student la facultatea de inginerie energetică în cadru universități Bacău, am și eu o întrebare după ce termin facultatea aș putea să fac niște cursuri iar după ce le termin sa pot să ocup funcția de inginer electric la bordul unei nave? Și mai am o întrebare eu nu știu prea bine limba engleza dar știu rusă mar ajuta limba rusă la bord-ul navei?
Salut! La prima intrebare nu ştiu raspunsul, ma interesez si revin cu un răspuns. La cea de a 2-a... in mod normal se cere engleza, interviurile inainte de a pleca se dau in lb engleză, dar pe vapoare găseşti multi est europeni (rusi, bulgari, ucrainieni, letoni) care vorbesc rusa si te va ajuta mult asta. Oricum engleza înveţi repede la vapor, înveţi si acasă puţin (faci câteva ore de engleză si e ok)
Poţi sa-mi spui ce diplomă primeşti la terminarea facultăţii?
@@ViataDeNavigator Diplomă de ing. Energetic (electric )
E posibil să se echivaleze. Ai putea sa suni la ANR (rna.ro) și să le explici ce facultate faci si dacă poti sustine examenul de brevet în urma diplomei pe care o primești. Părerea mea e ca poți dar nu știu dacă această facultate e pe lista lor. Scuze de raspunsul venit cu întârziere.
@@ViataDeNavigatorMulțumesc de răspuns
👍👌
Salut am 16 ani si as vrea sa fiu ospătar crezi ca as putea sa fiu ospătar pe un vas sau am nevoie de ceva
Salut! Pentru a putea pleca pe mare iti trebuiesc niste cursuri IMO pe care le faci la CERONAV,costa destul de multişor. De ce ai vrea sa pleci neapărat ospătar si nu sa faci o facultate pentru a ajunge ofiţer? Ca si ospătar câştigi foarte puţin in comparaţie cu un ofiţer. Reconsidera ceea ce vrei de la viaţa!
@@ViataDeNavigator averi dreptate dar as dori un job de vara si mi-a spus un prieten ca se merita sa merg ospătar pe vas si Nus am zis sa va intreb ca dumneavoastra aveti studi
E greu sa pleci doar pe timp de vară, adica 2-3 luni, ca in rest bănuiesc ca vrei sa mergi la şcoală. Nu cred ca te vor trimite cu contract mai mic de 4-5 luni. Ca sa poti pleca trebuie sa urmezi câteva cursuri IMO care te vor costa in jur de 2000 Ron.
Cat de repede ai promovat?
Poti sa oferi informatii despre FPSO si Pasagere? [[probabil ai prieteni care ti au oferit ceva informatii]]
Salut! Nu am informaţii despre FPSO. La pasagere am mai explicat din ce am auzit. Dacă faci cadetia acolo, in promortie foarte mare vei rămâne pe pasagere. Eu unul nu m-as duce acolo in situaţia de faţă. Salariul e mai mic decât la tancuri, probabil jumătate din salariu l-aş lăsa acolo si probabil n-aş fi însurat acum. E greu sa faci o familie serioasă si sa pleci pe pasagere, nu zic ca nu sunt şi excepţii dar majoritatea cred ca au probleme acasă :). Asta e părerea mea, acum depinde de fiecare in parte, vrei viaţă frumoasă la navă sau acasă. Eu prefer acasă si sa fac bani la navă. De asta plecăm cu toţii pe mare, pentru bani.
Legat de promovări, depinde doar de fiercare in parte. Eu am prins perioada cu doar 6 luni de cadetie la maşina, dupa 1 contract de cadet m-au trimis junior si am promovat la nava. 4th eng am fost in 2010, apoi 3rd eng prin 2013 parca, am fost si Gazist un contract inainte de a fi Secund in 2016 si acum mai am nevoie de 6 luni sa dau de chief. Cred că a depins foarte mult si faptul ca am fost doar cu 2 companii, ambele serioase unde chiar se învaţă meserie foarte repede.
Salut! Stiu ca este o intrebare cam stupida, dar cand a venit vorba de alegerea profilului pe care as vrea sa il aleg, am primit multe sfaturi sa nu dau pe masina din cauza inaltimii mele (196 cm) ca argument fiind faptul ca e destul de stramt locul la motoare si nu as avea loc si mi-au spus sa dau pe punte. Ai putea sa vii cu argumente, daca este adevarat ca este un dezavantaj inaltimea mea cand vine vorba de mecanic?
Salut! Vorbe...
Eu am 190 cu bocancii in picioare si n-am avut probleme de genul, încă n-am mai auzit treaba asta până acum. Pe navele mici sunt locuri mai strâmte, dar in rest vezi pozele si filmuleţele pe care le pun si vezi cat de sus sunt ţevile sau acoperişul in sala motoarelor. Deci ăsta nu poate fi un motiv, serios!
Am inteles. Iti multumesc mult pentru informatie!
Sal care este salariu tau dupa 6ani?🤗
Salariul este confidențial dar am făcut deja un video despre asta. Caută Salariile Navigatorilor
Sigur,acum te adresezi tinerilor,dar află că și alții te urmăresc...
👍👍🏆
🙏🌊⚓
sincer mi se pare ca bucatarului nu-i este usor pe vas !!! :::::)))))))
Bă, e cam farmacie pe la motoare pe acolo... femeile de serviciu fac smotru calumea pe acolo.
Nu există femeie de serviciu. Sunt mecanicii si motoristii cei care fac curățenie (defapt mai mult motoristii)
@@ViataDeNavigator iti dai seama ca am glumit cu femeile de serviciu...
Ai facut filmuletul despre pirati?
Esti acasa, sau pe mare?
Stima.
pai si tata mare cati parai face? aaa? 😎
Uite am zis aici salariile: ruclips.net/video/VZ8keGEEFG8/видео.html
@@ViataDeNavigator Sa traiesti! Multani! Locuiesc in San Francisco! Mi ar place sa te intalnesc si sa vorbim, daca ai drum pe aici si poti avea cateva ore libere!
Cred că am fost acolo cu mulți ani in urma, dacă se va întâmpla mi-ar plăcea, de ce nu. Doar că acum cu pandemia asta nu prea mai avem voie să ieșim din porturi
Mie: spălător de oale.🤣🤣🤣🤣
Cred că despre domnul Băsescu ai glumit...Nu poți condamna un om fiindcă meseria sa era de comandant de navă...Chiar dacă o fi și băut el...
tu unde intri?
Departament mașină. Ofițer mecanic 1
Corect e ofițer mecanic secund, nu mecanic 1 dar la unele companii încă se mai practica ierarhia cu mecanic 1, 2 si 3.
Nu, taxele le plătește compania în țara sa de origine, noi suntem sub contract cu ei, pe contractul meu nu scrie România, eu prestez muncă pentru companie, într-o altă țară decât România.
@@ViataDeNavigator salut sunt student la electromecanica la ANMB (acm incep primul an) si am auzit (online, nu de la personalul universitatii) ca este necesar sa ai master pt funcțiile manageriale (2nd si chief), este adevărat?
@pavelsilviu3714 Da. O sa ai nevoie de Masterat pentru cele mai inalte 2 functii de pe navă (atat pe partea de navigatie cat si pe partea de mecanica)
..Domnule , nu ai spus Dv...traduc ( dacă permiţi Dv.)..ideea este : .."puneţi mintea la lucru ."..( puneți mîna pe CARTE..din fericire ,țara asta ,vă poate pregăti )...și aveți !!Încercați să pricepeți !