ΑΕΦ 24. Πλάτων Β΄. Η θεωρία των Ιδεών και η έννοια της ψυχής - Ευαγγελία Μαραγγιανού

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 дек 2024

Комментарии • 11

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  3 года назад +2

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @εχεφρων
    @εχεφρων 3 года назад +2

    το καλύτερο καναλι συγχαρητηρια σας ευχαριστούμε για την γνώση που μας προσφέρετε επιτελείτε έργο

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 3 года назад +3

    Γάργαρο νερό στη δίψα κ Ευαγγελία το σημερινό μάθημα.Μου γίνατε αγαπημένη συνήθεια !

    • @StratosMelitis
      @StratosMelitis 3 года назад +1

      εξαιρετική δασκάλα

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 3 года назад +4

    Η τριμερεια της ψυχης εχει ως εξης : το επιθυμιτικον εκφραζει τις σωματικες αναγκες (πεινα , διψα, ερωτα κλπ...) το θυμοειδες τις επιθυμιες του πνευματος (θεληση για δοξα, γνωση , καριερα κλπ...) και το λογιστικον μερος ειναι ο ηνιοχος αυτο που επιλεγει καθε φορα αναμεσα στα δυο αλλα μερη. Χαρακτηριστικα παραδειγματα εχω επιθυμια βαση θυμοειδους να κανω διαιτα , ενω το αλογο-επιθυμιτικον μερος σε ωθει να τραφεις... το λογιστικον μερος-νοηση κανει τον ρολο της επιλογης κι αναλογα πραττουμε... ή θελω να παρω ενα πτυχιο βαση θυμοειδους μου ομως το επιθυμιτικον μερος με ωθει στην απονια- τεμπελια και με το λογιστικον μερος επιλεγω αν θα διαβασω ή οχι...
    Με απλα λογια το θυμοειδες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ αλλα ενα απο τα δυο αλογα (επιθυμιες) του αρματος και εκφραζει την επιθυμια του πνευματος (ειναι το λευκο αλογο) ενω το επιθυμιτικον εκφραζει τις επιθυμιες-αναγκες του σωματος (μαυρο αλογο) και το λογιστικον μερος της ψυχης κανει τους υπολογισμους και καθε φορα επιλεγουμε... (αν ο ηνιοχος ειναι ισχυρος τοτε επιτυγχανουμε την ελευθερη βουληση που δινει ελεγχο της ζωης μας και την κατευθυνουμε εμεις οχι η μοιρα...) αυτα 😊

    • @leotachr
      @leotachr 3 года назад

      Αυτά που γράφετε εδώ δεν είναι σωστά. Αν θέλετε τσεκάρετε το 4ο βιβλίο της Πολιτείας (το τέταρτο κεφάλαιο δηλαδή). Εκεί αναλύονται όλα αυτά. Παρουσιάζεται η άποψη ότι η ψυχή μοιάζει σαν μια εσωτερική πόλη. Πολύ χοντρικά, το λογιστικό μέρος μοιάζει με τους άρχοντες της πόλιτειας, το θυμοειδες με τους φυλακές της και το επιθυμητικό, το μέρος μας εκείνο που αγαπά το ευχάριστο και μισεί το δυσάρεστο, μοιάζει με τον λαό. Το θυμοειδες μέρος είναι επικουρικό, βοηθητικό δηλαδή και παροτρύνει την ψυχή να υπακούσει στο λογικό μέρος της με τον ίδιο τρόπο που οι φυλακές μιας πολιτείας φροντίζουν οι πολίτες να τηρούν τους νόμους που ψήφισαν οι πολιτικοί. Γι αυτό μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται κάπου ανάμεσα.
      Αν μελετήσετε την πολιτεία με προσοχη θα τα καταλάβετε ολα. Η εικόνα που πατε να περιγράψετε είναι από τον Φαιδρο. Όμως κι εκεί ο ηνίοχος συμβολιζει το λογικό μέρος μας, το λευκό άλογο το θυμοειδες μας (το φιλότιμο και περιφανο στοιχείο μας δηλαδή) και το μαύρο και κουφό άλογο το επιθυμητικό μας, το οποίο πρέπει να δαμασουμε.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 3 года назад

    Η υλη ειναι η ιδεα πανω απο ολες τις ιδεες, αφου οι ιδεες ειναι νοητικα κατασκευασματα του υποκειμενου και το υποκειμενο ειναι υλικο.

  • @KAOTSOUKI
    @KAOTSOUKI 3 года назад

    Ο Ήλιος ώσπερ Εριχθόνιος, θέει στην ασπίδα της Αθηνάς (Προμηθεύς).
    Βλέπε την έννοια του Βαίτυλου.
    Στον Μουτσόπουλο. Δηλαδή ο Ομφαλός.

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 3 года назад

    Συμφωνα με τον Πλατωνα απο την ψυχη πηγαζει η ζωη , τα συναισθηματα και η λογικη-νοηση... ΑΡΑ δεν ειναι λογικο να θεωρησουμε οτι αν υπαρχει κατι απο το οποιο πηγαζουν οι ιδεες δεν ειναι η ιδεα του αγαθου αλλα απο την ιδια την ψυχη;;; Εφοσον η ψυχη παραγει αισθηματα και νοηση , δηλαδη καθε ειδους ενεια και ιδεα που υπαρχει...

    • @leotachr
      @leotachr 3 года назад

      Η ψυνη νοει ενώ οι ιδέες είναι τα αντικείμενα της νοησης. Η ψυχή δηλαδή μοιάζει σαν μάτι ενώ οι ιδέες σαν τα αντικείμενα που μπορούν να γίνουν ορατά απο τα μάτια.