Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024

Комментарии • 27

  • @nimeniniciodata3617
    @nimeniniciodata3617 Год назад +3

    Felicitari pt.material!

  • @corneliamitrache2340
    @corneliamitrache2340 6 месяцев назад

    Respect pentru acea parte de epoca an special tuturor persoanelor sinistrate❤

  • @nataliafratila10
    @nataliafratila10 Год назад +2

    Felicitari !

  • @stefanpopescu6479
    @stefanpopescu6479 Год назад +1

    Foarte interesant 😀 Blocul de la Lizeanu, Stefan cel Mare 33 eu stiu ca a cazut o scara din cauza ca la parter era un Loto Prono f mare si au taiat un stalp de rezistenta ca sa bage o Dacie in vitrina.

  • @AKAIGXF71
    @AKAIGXF71 2 года назад +7

    Va salut. Un pios omagiu celor trecuti in nefiinta atunci! Organizati acel tur orasenesc? daca da, as veni si eu.

    • @INFP_NIEP
      @INFP_NIEP  2 года назад +4

      Da - turul ghidat „Bucureștii și cutremurele” este organizat pe 4 și 5 martie 2022, începând cu ora 15:00. Detalii pe www.infp.ro/index.php?i=nws&id=44 - vă așteptăm. Sigur, există și varianta digitală a turului la nevoie ;)

  • @claudiuparvulescu2007
    @claudiuparvulescu2007 2 года назад +2

    Îmi aduc bine aminte, aveam 6 ani la acea vreme. Locuiam în sectorul 4, pe Izvorul Crisului.
    Aici nu prea au fost pagube, in centrul orașului au fost pagube și victime.

  •  2 года назад +3

    La 17:15, recitind documentele originale mi-am dat seama de ce suprapunerea clădirilor grav avariate (în special a Blocului OD16 din Militari, la care am pus semnul de întrebare), precum și încadrarea anumitor zone în categoria „Nu sunt clădiri din clasa respectivă”, nu coincide cu realitatea acestor zone în care sunt blocuri. În studiul citat (Mândrescu, 1979) a existat o clasă de clădiri distinctă (clădiri din panouri prefabricate și cu diafragmă) pentru care s-a făcut analiza, însă nu a fost dată și o hartă a distribuției. În studiul ICCPDC și Bălan et al. (1982), sintetizat începând cu 14:39, pot fi găsite analize mai specifice acestei clase de clădiri 😉. În plus, lucrându-se cu eșantioane de date, este posibil ca anumite informații să fie incomplete.

    • @scytale2394
      @scytale2394 2 года назад +1

      Legat de blocurile OD, am si eu cateva intrebari, daca se poate...
      1. Care este cauza probusirii tronsonului F din OD16 cat si a avarierii celorlalte (mult mai accentuata decat la alte, se si vad camasuirile din strada), tinand cont ca, din ce imi dau seama, avariile au fost mult mai mari decat la celelalte blocuri OD? E vorba de o deficienta de executie locala sau de particularitati ale terenului? Exista vreun document care sa analizeze aceste cauze?
      2. Din ce stiu exista anumite variatii ale proiectului de bloc OD. De exemplu, blocul OD16 (si altele similare) era construit numai pe diafragme (si nu diafragme + cadre), dar cu diafragme mai subtiri (cca 14 cm). A existat in schimb si o varianta de proiect (mai vechi/cea originala cred) cu structura mixta (cadre + diafragme - anume 4 diafragme transversale: la capetele tronsonului si langa casa scarii; diafragmele insa erau ceva mai groase, de cca 18 cm, excluzand tencuiala de cca 1 cm; si desigur diafragma longitudinala, comuna pentru ambele proiecte). Acestea (cele pe diafrgame + cadre) s-au comportat mai bine, le considerati o varianta mai buna?
      3. Credeti ca este oportuna/necesara consolidarea blocurilor OD? Am un asemenea apartament (structura mixta (cadre+diafragme)) si au existat avarii la diafragma longitudinala deasupra usii (nu am poze dar stiu de la rudele mele ca a fost aplicata o tencuiala iar actualmente suna a gol si exista crapaturi). Se poate face ceva din acest ounct de vedere?
      Multumesc anticipat.

    • @codrinmurariu2420
      @codrinmurariu2420 8 месяцев назад

      @@scytale2394 Din ce am citit eu, blocul OD16 s-a prabusit pentru ca s-a furat la materiale. Respectivul a fost depistat si bagat la puscarie destul de repede.

  • @CalinFR
    @CalinFR 2 года назад +4

    Clip foarte fain realizat dar audio e problema aici. Volumul microfonului sau din editare este, pentru cei care vorbesc, la nivel diferit. Trebuie constant sa reduc sau să măresc volumul din cauză că uneori e prea tare, alteori nu aud nimic

    • @INFP_NIEP
      @INFP_NIEP  2 года назад +3

      Mulțumim de feedback. Vom remasteriza audio (dar ce am lansat așa rămâne) - înregistrarea direct în stradă, în locuri cu zgomot de fundal la nivel diferit, este o provocare pe care nu am avut-o în clipul anterior despre cutremurul din 1940.

  • @andreivacaroiu8209
    @andreivacaroiu8209 Год назад

    ☑ verifica respectarea obligatiilor cu privire la reducerea riscului seismic de catre autoritati, administratori, proprietari de cladir dar si cetateni.
    Unde putem intelege ce inseamna obligatiile acestora?

    • @Rauwoitorul
      @Rauwoitorul 8 месяцев назад

      nicăieri. toți pimpalacii ăștia de tip tefelisto-userist care se iau atât de în serios pe anumite teme cum este aceasta întotdeauna se prezintă costeliv și superficial în tentativele lor de salvare a lumii.

  • @CalinFR
    @CalinFR 2 года назад +1

    Ce parere ai de Blocul Liric din Piata Walter Maracineanu? Rezista unui seism puternic?

    • @INFP_NIEP
      @INFP_NIEP  2 года назад +2

      Nu avem informații specifice despre acest bloc și vedem că nu este nici pe listele AMCCRS - pentru o analiză preliminară pot fi luate în calcul considerente generale menționate și în documentar: perioada de construcție, regimul de înălțime, materialul de construcție și degradarea acestuia în timp, efectul cutremurelor anterioare asupra structurii, eventuale consolidări, aspectul actual al clădirii și existența unor intervenții neautorizate asupra elementelor non-structurale dar mai ales structurale. O expertiză tehnică a clădirii, care să cuprindă eventual și teste asupra materialelor, este cea mai în măsură să dea un verdict particularizat. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării este o listă cu experții autorizați.

    • @wykamed
      @wykamed Год назад

      Dă-mi te rog voie să îţi spun că acel bloc (cel cu formă rotundă) a trecut prin 2 seisme obeze şi dacă la ww2 au fost bombardamnte în apropiere,se pot considera şi acelea tot seisme,deci scuturături. În concluzie,degeaba o cosmetizează,de căzut,cade poate la primele dîrdîieli pe verticală ale unui seism de 7+

    • @CalinFR
      @CalinFR Год назад

      @@wykamed a fost bombardat și distrus complet de americani în '44 (din greșală, ținta fiind clădirea de vis-a-vis din rondul Walter Mărăcineanu, care era min. Apărării pe atunci) și refăcut complet in 1955. Dacă din 55 până în 77 a mai fost un cutremur major de care eu nu știu, a supraviețuit doar unuia

  • @Ambrosa.Nelu.alexandru.26
    @Ambrosa.Nelu.alexandru.26 6 месяцев назад

    4.martie 2024 cutremur

  • @ADITrif-ie4jg
    @ADITrif-ie4jg 9 дней назад

    ISUS HRISTOS A PRODUS

  • @user-kr5bp1pe9j
    @user-kr5bp1pe9j Год назад

    Trebuia Asuncion Alesul Lalà sà primeascà Biblia

  • @alexambrosa4389
    @alexambrosa4389 Год назад

    5 martie

  • @samuelmaslonka8884
    @samuelmaslonka8884 2 года назад

    pr໐๓໐Ş๓ 🤔