Klasik Migren ile Göz Migreni Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 сен 2024
  • 📌Migren; genellikle şiddetli, tek taraflı zonklayıcı ağrı ile ilişkili bulantı, ışık ve ses hassasiyeti ile öncesinde aura ile karakterize birincil bir baş ağrısıdır. Nedeni tam olarak anlaşılamasa da en çok kabul gören hipotez önce damarlarda bir daralma ve arkasından genişleme sonucu kan akımı değişikliğidir
    📌Klasik migrende (Baş ağrılı auralı migren) 4-72 saat süren tek taraflı baş ağrısı ve öncesinde aura denilen öncü şikayetler görülür. Auralar görsel, işitsel yada koku ile ilgili olabilir. En sık görülen görsel aura; her iki gözde zig-zag şeklinde renkli, titreşen ve parıldayan giderek büyüyen görme alanın bir yarısında şekiller şeklinde tarif edilir, 5-60 dk sürer.
    📌Klasik migren dışındaki aşağıdaki migren tiplerine migren varyantları denir.
    - Baş ağrısız auralı migren (Görsel Migren)
    - Beyin sapı migreni (Basiler Migren)
    - Retinal Migren (Göz Migreni, Oküler Migren)
    📌Göz Migreni (Retinal Migren) çok nadir görülür ve sıklıkla baş ağrılı yada baş ağrısız auralı migrenle karıştırılır. Auralı migrenlerde görsel şikayetler her iki gözde olur ancak hasta burda görme alanında tam bir kayıptan bahsetmez. Göz Migreninde ise tek gözde görme alanında tam yada kısmi bir kayıp olur. Çoğu hasta bunun merkezde karanlık bir alan olarak başladığını ve giderek büyüdüğünü tarif eder. Göz migrenine %75 oranında aynı taraf baş ağrısı eşlik eder.
    📌Bütün migren tipleri bazı uyaranlarla tetiklenebilir. Bunlar arasında en sık suçlananlar; susuzluk, stres, uzamış ekran zamanı, sigara, alkol, kafein, uykusuzluk, gıda koruyucuları, tatlandırıcılar, çikolata, doğum kontrol hapları, gürültü, ışık, koku, egzersiz ve yüksek sıcaklıktır. Risk faktörleri; kadın cinsiyet, obezite, diyabet, kafa travması, düşük eğitim düzeyi ve düşük hane geliridir.
    📌Tedavide ve önlemede öncelikle yaşam tarzı değişikliği ve tetikleyici faktörlerden uzak durulması gerekir. Gerektiği durumlarda NSAIDs ve Triptanlar denilen ilaçlar kullanılır. Bunlara ek olarak Botulinum toksin enjeksiyonu ve daha pek çok önleme ve atak tedavi seçeneği mevcuttur.

Комментарии • 1

  • @nebahatkayhan3154
    @nebahatkayhan3154 2 месяца назад +1

    30 yıldan beri gözlerimin uç kısımlarında Işık iniyor aşağı Şimşek şeklinde aralıklarla Belirli aralıklarla beyaz bir ışık iniyor devamlı yıllardır bazen gözlerimi kapattığımda Florance lambası böyle pır pır pır eder onun gibi bir ışık pırıltısı bazen gözümü kapattığımda gözümün önünde Yıldızlar oynuyor gibi olması buna 30 yıl boyunca pek bir teşhis konulamadı Doktorlar bitişi söylemedi 30 yıl sonra göz migreni olduğumu öğrendim öğrendim tedavisi de yok denildi böyle devam ediyorum