Κεφ. 7: Εξέλιξη | 1. Φυσική επιλογή & εξέλιξη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024

Комментарии • 5

  • @thebiologist-gr
    @thebiologist-gr  Год назад +2

    Αν λοιπόν χρειαστεί να διατυπώσεις τη θεωρία της εξέλιξης, μπορείς να πεις τα εξής: "Η θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζει ότι όλοι οι οργανισμοί, μεταξύ τους και ο άνθρωπος, προέρχονται από προηγούμενους οργανισμούς. Μεταξύ των οργανισμών αυτών διεξάγεται ένας αγώνας επιβίωσης, στον οποίο επιβιώνει πάντα ο πιο κατάλληλος, και αυτό καθορίζεται από το DNA που κάθε τόσο αλλάζει (τα γονίδιά του δηλαδή που συχνά υφίστανται μεταλλάξεις) σε συνδυασμό με το περιβάλλον στο οποίο ζει, διαδικασία που ονομάζεται φυσική επιλογή. Αυτός ο καταλληλότερος είναι που αφήνει και περισσότερους απογόνους σε σχέση με άλλους οργανισμούς. Η συνεχής δράση τελικά της φυσικής επιλογής (μεταλλάξεις DNA + περιβάλλον) στους οργανισμούς, για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, σε συνδυασμό με γεωγραφική απομόνωση ορισμένων από αυτούς, οδηγεί σταδιακά σε δημιουργία νέων ειδών".

  • @Fragiskos76
    @Fragiskos76 11 месяцев назад +1

    Συμφωνα με τη θεωρια αυτη, δεν σταματα η εξελιξη στον ανθρωπο,... αρα και εμεις σε μερικες χιλιαδες χρονια θα βγαλουμε φτερα, μπορει περισοτερα χερια, ποδια και...βλεπουμε...

    • @thebiologist-gr
      @thebiologist-gr  11 месяцев назад

      Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το οτιδήποτε. Βέβαια, χρειάστηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια συνεχούς περιβαλλοντικής πίεσης για να προκύψουν τα πρώτα είδη πτηνών από τα ερπετά. Θέλω να πω ότι συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι οποίες εξελικτικές αλλαγές, περισσότερο οδηγούν σε μεγαλύτερη προσαρμογή του είδους στο περιβάλλον που ζει παρά του δίνουν νέες ιδιότητες για να κατοικήσει νέα περιβάλλοντα (φτερά ας πούμε για να κατοικήσει ο άνθρωπος στον αέρα). Δεν είναι όμως απίθανο και σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον που ζει κάποιο είδος το οποίο μέσω της φυσικής επιλογής είναι ο μοχλός πίεσης προς εξέλιξη μέσω των μεταλλάξεων στο DNA. Άρα το να αναπτύξει ο άνθρωπος νέες δομές όπως φτερά δεν είναι απίθανο αλλά θα χρειαζόταν πολλά εκατομμύρια χρόνια συνεχούς προσαρμογής και συνεχών μεταλλάξεων προς αυτή την κατεύθυνση. Ποτέ δεν ξέρεις. Για το κοντινό μέλλον πάντως πιστεύω είναι πιθανότερο το υπερ-τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο θα ζούμε να οδηγήσει σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές προσαρμογές, προς το καλύτερο ή χειρότερο δεν ξέρω 🙂.